Пукнатини и разломи

Следсъединистки размисли

Пукнатини и разломи

© ДневникИстинската пукнатина в България не е просто физическа, нито само социална. Тя не минава по магистрални пътища, по околовръстното шосе на столицата, през горски участъци или плажни ивици, а през сърцата на все повече хора, изгубили доверие не само в елитите, но и в самите себе си.


Тази пукнатина е отвъд трагедиите по пътищата, даже отвъд недоимъците или нищетата. Тя е реална и причината за нея се корени наистина дълбоко; затова не може да бъде запълнена дори с най-качествения асфалт, нито със сериозно социално подпомагане.


Тя е пукнатина на доверието. А там, където няма доверие, не може да има общност, прерастваща в общество. Щом хората си нямат доверие, не може да възникне никакъв що годе читав или по-дълготраен обществен проект. Иван Хаджийски описва в студиите си как сделки за десетки хиляди грошове са се сключвали през Възраждането с обикновено стискане на ръце, даже без писмен документ. Без да идеализираме миналото, нека кажем, че така е възникнала и се възмогнала възрожденска България. Създавал се е поминък, отваряли са се школата, читалищата. Предците ни са се самооблагали, за да платят на учителите на децата си, за да благоустроят улиците и чаршиите, за да помогнат на вдовиците (отново Хаджийски дава невероятни примери от Троян, Копривщица или Котел). Калдъръмите на възрожденските ни градчета не са мръднали до ден-днешен, за разлика от разпадащите се и криви плочи по сегашните ни градски площади. В обществените поръчки или в раз-обществяването, тоест в липсата на общ хоризонт е проблемът?
Днес за всичко у нас се подписват документи, има предвидени санкции или съдебни процедури, ала ефектът е почти нулев. Проблемът е, че днешното българско общество е "общество на недоверието". Пълна противоположност на някогашните "обществата на доверието", описани от Франсис Фукуяма като динамични модели на социален успех: буржоазните общества в Англия, Франция, Германия или другаде от зората на Новото време, общините на преселниците в Северна Америка. Такова е и обществото ни през Възраждането.


В тоталитарните или пост-тоталитарните общества, които са "общества на недоверието", нещата изглеждат по друг начин. Тук, колкото и да е парадоксално, "единение" има, но то обхваща специфични категории лица, "хората в сянка", а не онези извън нея.


Редно да се замислим над това в дните около Съединението. Спомнете си историята на прехода: специфична форма на единение сe наблюдаваше само сред особено проблемни групи, сред хора от бившата номенклатура, службите или спортните среди. Те имаха общи "властови кодове", разпознаваха се като себеподобни и дори когато воюваха помежду си (с цената на трупове по улиците), периодично постигаха "съгласие".


Злото има своите си правила, своя негативна "етика". Проблемът, пак се връщам към него, е защо доброто няма по-голяма притегателна сила, защо малкото моменти на сцепление на нацията (1991, 1997, 2013) идват все в моменти на мащабна социална или политическа криза, а пък след това процесите на разпад бързо вземат връх.


За да сме исторически честни в ден като днешния, трябва да признаем, че и през 1885 г. истинските съединисти са били една шепа самоотвержени хора, че срещу тях е имало цели групи от "лъжесъединисти", сред които откриваме и колоси на Възраждането, но е вярно, че голямата маса от населението е била "за" Съединението. А че правилото е било "като дружбата между кучето и котката", както пише Захари Стоянов, така е било. Какво да си кривим душата.


Трудно обаче, наистина трудно е днес да кажем зад какво или за какво са повечето български граждани. Каква е каузата ни, освен целокупно да оплакваме общите си неуредици или поредните жертви? Не я знаем или мълчим. И само смътно да се догаждаме колко нови и сериозни разломи се очертават, какви са пукнатините след всеки пореден скандал, всяка нова афера или далавера, корозиращи общественото доверие.


Тази обща пукнатина може да изглежда символна, но е всъщност реална, толкова реална, че трудно може да се запълни с нещо, особено с преизобилно политическо говорене. Най-вече с него.


В тази връзка не могат да не будят смях идеите на Корнелия Нинова как тя и съпартийците ѝ ще обикалят страната, за да разговарят с гражданите и така да разтушат всекидневието им. Подобна нелепост може да хрумне само на човек, който изобщо не си представя колко сериозни са разломите в днешното общество. Хората в България могат и да не знаят какво точно искат (или да не са наясно как да го постигнат), но едва ли чакат някой (и то Корнелия Нинова) да им се изтърси на крака, за да им държи казионни речи "за тяхно добро". Да не говорим, че шоуто по места ще е съпоставимо по досадност с просташките изпълнения и дембелските сръдни на Патриотите с ГЕРБ.


Един внимателен прочит на структурата на българския вот от последните десетилетия показва, че в основата му се съдържа едно неизменно "не". Голяма част от българските граждани периодично вдигат този червен картон на "червените", докато друга част от носталгично червените показват същия този картон на "другите". Огрубявам картината, но твърдя, че в основата на този вот се крие най-вече "не" – което нито е толкова необяснимо, нито е неочаквано. И това общо "не" има основополагащо и символно равнище, без което не можем да мислим случващото се в днешното българско общество.


"Не"-то е това, което днес ни съединява повече от "да"-то.
"Не"-то е елемент на общия бунт, на нежеланието да се превърнеш в заложник на срещуположен социален модел, то е елемент на оспорване на статуквото и в същото време на удържането му в сегашното положение.


Без това "не" преходът би бил невъзможен, но пък оттук насетне "не"-то блокира поемането в която и да е посока. Растежът на икономиката и подобренията в социалната сфера едва ли биха могли да променят "не"-нагласата.


Властта в България е съвсем виртуална (каквато и да е фасадата ѝ – повече или по-малко просташка). Ключовият проблем е, че доверието между хората е на своя минимум. И всеки следващ (ненадеен) социален проблем е в състояние да разрази бурята на натрупалото се "не".


Статията е от портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  Пореден много добър текст на Тони Николов!!!!!
  Хроничните липси на доверие и справедливост от десетилетия съсипват българското общество и НИКОЙ няма смелостта и дързостта да промени това!

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  На доверие вече и арабите не работят, промениха се времената.
  А и тарикатите станаха много.
  Колкото до българина, да - индивидуалист е.
  Особено в София.
  И може би съдебната система е най-голямият проблем, не може да има такава безнаказаност, особено по високите нива и хората да си имат доверие.

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Намирам за изключително смешен начина, по който се изживяваме като единствените хора на планетата, страдащи от дефицит на доверие.
  Учудващо заоблен и нищоказващ текст от иначе много уважаван от мен автор.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Така е, г-н Николов. Липсата на доверие разкъсва социалната тъкан на обществото ни - както тук, така и сред диаспората ни (където важи правилото българи да избягват други българи). При това положение действително е много трудно да се гради какъвто и да е било политически проект и да се развива държавата. Системните лъжи и демагогия в последните 30 години плюс липсата на възмездие за престъпленията на комунистите докараха нещата дотам, че сме в ситуация на орел, рак и щука и няма единна визия как да се оттласнем от дъното, където сме. Възможности за промяна има, но липсата на доверие ще бъде нещо като дръпната ръчна спирачка за автомобил, който се опитва да набере скорост.

 5. 5 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "...изгубили доверие, не само в елитите, но и в самите себе си..." Т. Николов (e media)
  ...,но и в самите себе си.., себе си,...себе си...(пропагандни думи)

 6. 6 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Догуоман е права. Този път слаб псевдоанализ.
  А е много просто - за да има доверие, информацията трябва да е достъпна. Архивите бяха унищожение или скрити, а тези, които заедно с децата си папкат от общата каца, са се обградили с тайни, и се цупят, че простолюдието не ги разбира...
  Причината за ниското доверие е в тези 5-10 хиляди души, които манипулират, крадат и лъжат населението от началото на 80-те досега. Причината не е цялото население.
  Няма прошка без покаяние.
  Но пък и от друга страна, не е казано, че България трябва да съществува, камо ли да е добре. Кой каквото си направи сам, никой не може да му направи.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#3] от "dogwoman":


  Намирам за изключително смешен начина, по който се изживяваме като единствените хора на планетата, страдащи от дефицит на доверие. Учудващо заоблен и нищоказващ текст от иначе много уважаван от мен автор.
  —цитат от коментар 3 на dogwoman


  Не знам кое му е смешното на констатцията, че има много хора, па били те и в много други места и страни, които страдат от този дефицит на доверие. И по какъв начин този факт прави въпросния дефицит по-безболезен за нас.
  Факт е, че няма сфера в обществения и дори и в личния живот, където ДА-то да е преобладаващо. Дали защото ние ( и не само) сме големи индивидуалисти, дали защото всеки от нас се има за нещо повече от другия/ите, не мога да кажа, но е факт, че дори и да чуем за някакво полезно предложение или начинание, ообено пък ако не е от "нашите" ще докараме вода от девет дерета, само и само да го прецакаме.
  А после се чудим, защо и докога аджеба, хала ще ни е такъв.

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  До коментар [#6] от "motochristo":

  Айде, поредният, който иска да угаси ламбата на родината си. Може би трябва сам да се запитате - има ли смисъл от съществуването на българи (в т.ч. и на мен), след като не е казано, че трябва да има България?

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  Политиката ,, разделяй и владей" създаде недоверието между хората. Герберите така печелят избори , но това са пирови победи.
  А недоверието към властта няма защо да се обяснява. Пируетите на бай Х може да обезверят и най-вярващия.

 10. 10 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Отличен разрез на социалната тъкан! Чувствителна и дълбоко добронамерена критична рефлексия.

  generator
 11. 11 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#8] от "Читател":

  Въздържай се от етикети, ако обичаш, че май си повече писател, отколкото читател.
  Лично на мен ми е много криво, че се опитваме с бодри сили да се самозакопаем живи, но с напредването на възрастта започнах да гледам малко по-непредубедено на факта, че може и да си нямаме държава при положение, че сме последователно неспособни да вземаме елементарни решение за собственото си добруване.
  Демографски, икономически и политически положението е много сериозно и с обяснения тип "нещата не са идеални, ама може и по-зле", макар и частично верни, до никъде няма да я докараме.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 12. 12 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Трансцеденталната гледна точка към пукнатините (специална метафора на автора от известно време насам) не е градивна за анализ върху злободневни проблеми. Както това важи и за подхода на отчужденост от държавата/властта, която всъщност трябва да разглеждаме като част от всеки, а не като някакъв независим субект, към който нямаме отношение и отговорност. Иначе ми хареса примерът за възрожденската честна дума при сделките, но тогава мъжете са били мъже, докато днес - изчезващ вид.

 13. 13 Профил на nxo44693674
  nxo44693674
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Тази медия е в дяволскип кръг на глупостите на няколко анализатори и кьорфишек журналистиката. Какви са тези неща, които дрънка този другар? Кой го чете, какъв е смисълът им? Освен да играят ролята на димки. Друг прочит няма.

 14. 14 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  В България на власт е злото.
  Негови инструменти са невидимата репресия, лъжата, манипулацията, внушенията, насилието.
  За да бъдат такива нещата, не е виновна само някаква престъпна върхушка. Тя, разбира се е източника на злото, но многото и сътрудници, без които тя не може да властва, са обикновени хора, продали морала и съвестта си за облаги. Те са пипалата и пипалцата на октопода.
  Излиза, че наистина, такъв е "матрияла".

  Затова изобщо не мие жал за България.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 15. 15 Профил на Мартин Константинов
  Мартин Константинов
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Днешното положение се дължи на отвратителното начало на прехода.За червените лъжци и бандити да не говорим.Тях си ги знаем от преди.Но страшното е, че мнозинството повярвахме на хора,които бяха далеч неподготвени да ни управляват,а и излязоха далеч непочтени/меко казано/.Нещата станаха/горе-долу/, ясни още през 1998г,но беше вече много късно.Първо - беше разрушено/погром/ земеделието.Второ-приватизацията създаде /част/ днешните чорбаджии-мутри и простаци,Иван Костов ги създаде с цел-синя буржоазия и Трето-много лошият закон Лучников,който с цел да въздаде справедливост,създаде в пъти по-голяма такава,както и хаос и изтичне на средства в държавата.Има и Четвърто,Пето и т.н.,но основно първите три огромни ,,грешки'' унищожиха базата.Доверието беше разрушено още тогава,при ,,синия'' Костов/не случайно народът инстинктивно го усети и изхвърли от политиката/,сега вече много трудно можем да се успокоим,ще минат години.А обвиняват Бойко Борисов,но не са прави.Човекът се старае неимоверно/колкото и еретично да звучи/.След бандитският преход на всеки управленец ще е трудно и никакви революции и смяна на системата няма да ни помогнат-напротив,ще се върнем още назад.

 16. 16 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  За разлика от други писания , това е доста по смислено . Ако минава в графата обща философия и народно психология , някак... К.Нинова стои неуместно в цялата история.
  Общество на доверие и недоверие ! Българското общество е пропукано по много ЛИНИИ. Съединение са НЯКОГО !? Това е абсурдно . Днес не можем да направи калдъръм , школо , къща. В онова време сме нямали държава и сме го правили ,а сега имаме и не можем !! Всеки бяга от ЗАРАЗЕНАТА С ЧУМА територия на БЪЛГАРИЯ !? Тепърва ще се появяват разломи ,сегашните са нищо ! Ще се оспори смисълът на СТОЛИЦАТА и нейното луксозно съществуване за сметка на измиращата България. Ще се оспори смисълът на ЦЯЛАТА КАСТА ......като това за съжаление ще повлече и културните дейци. Не могат точно какви нихилизми ще покълнат ............но че предстои съм сигурен. В нищо не сме съединени като народ . Разпаднало се е тотално и семейството. Милион са самотните стари хора оставени на смърт, и от децата (които се спасяват ) , и от държавата. Никова идея която може да носи ЕНЕРГИЯ не се вижда на хоризонта...

 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  До коментар [#11] от "motochristo":

  Вашата интерпретация за нещата си е лично Ваша, но прави впечатление, че мизантропията става все по-масова. По-надолу Боян Таксиров говори по подобен начин за държавата. Под друга статия форумци агитират младите да емигрират. Ако народът в болшинството си мисли по този начин, на какво точно тогава трябва да се надяваме? И действително има ли тогава смисъл от съществуването на понятието "българи", след като един ден държавата ще е минало?

  До коментар [#15] от "Мартин Константинов":

  Явно сте голям фен на управляващите въпреки всички доказателства, че са същите като предишните, с някои леки нюанси. Смяната на системата е нужна и се нарича директна демокрация по швейцарски модел, където суверенът ще има последната дума. С представителната демокрация, където народът има единственото право само да гласува на 4 или 5 години, а през другото време няма контрол над властта, се оказа поредната национална катастрофа. И не, няма да се върнем назад при смяна на системата. Защото в момента това, което липсва у нас е именно възможността суверенът да упражнява власт над своите служители в Парламента и в правителството. И виждаме почти всекидневно протести за какво ли не.

 18. 18 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  [quote#17:"Читател"]До коментар [#11] от "motochristo":Вашата интерпретация за нещата си е лично Ваша, но прави впечатление, че мизантропията става все по-масова. По-надолу Боян Таксиров говори по подобен начин за държавата. Под друга статия форумци агитират младите да емигрират. Ако народът в болшинството си мисли по този начин, на какво точно тогава трябва да се надяваме? И действително има ли тогава смисъл от съществуването на понятието "българи", след като един ден държавата ще е минало?

  Сиреч моята интерпретация хич не си е само моя :)
  Мизантропията не е масова, недей така минорно. Просто някои хора успяват да направят анализ на ситуацията и перспективите. И този анализ е верен. Ако няма по-важни аргументи, няма никакъв смисъл интелигентен и способен човек да стои тук и да си губи времето и усилията, да работи за дидко и боки, и всички да му обясняват, че е тъпак.
  Колкото до емиграцията, вече съм убеден, че тя е единствения възможен източник на значително подобрение за самата България. Отвътре няма достатъчно качество. Което впрочем се е случвало доста пъти в миналото, особено по време, в което не е имало държава, но е имало българи. Накъдето и сме тръгнали.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 19. 19 Профил на Мартин Константинов
  Мартин Константинов
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#17] от "Читател":

  Директната демокрация може да е много добра за Швейцария и за др.страни, но за нас,най-напред е утопия,кой и как ще позволи да се стигне дотам,а и освен управляващите и обществото ни не е готово за такова нещо.Като пример, американците се опитаха да създадат демокрация в арабският свят и какво се получи...Същото би се получило и тук.Трябва да бъдем предпазливи за такива експерименти,нямаме и държавници и хора,подготвени за това.Ще трябва да бъдем търпеливи и да чакаме появяването на обединителя.Сега на хоризонта няма и следа от такъв държавник,който ще се хареса на всички

 20. 20 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Приятно есе, макар и малко повърхностно. Че то дори гореспоменатото плитко книжле на известния с грешните си анализи Фукуяма говори за “социални добродетели “. Доверието е функция и проява на обществото т.е. на това, което ни обединява — било то национална идея, религиозни вярвания или грозданка със шопска салата. Нещо, лепило някакво дето да ни държи заедно и да ни кара да се разпознаваме като “наш’те” дори когато сме много различни по финансово състояние, политически убеждения, социален произход, селяни или граждани. Какво ни обединява днес, след десетилетията социализъм и близо толкова десетилетия демокрация? ... нещо дето е по-голямо от всеки един и ще остане и след нас в кръвта на децата ни?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 21. 21 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 363 Весело

  Дясното платно на магистралата към Бургас докъм отклонението за Стара Загора е боклук- дори при скорост 100-110 си като ябълка в кошница.
  Управляващи, оправете го най-после поне като лявото, или бъдете проклети!

 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  До коментар [#18] от "motochristo":
  До коментар [#19] от "Мартин Константинов":

  Имаме различия в мненията, но уважавам Вашите позиции. Времето ще покаже как ще се развият процесите.

  До коментар [#21] от "balgariez":

  Така е. Писах на АПИ, че цялото средно платно на АМ "Тракия" от София до Стара Загора трябва да се ремонтира. Те направиха някои ремонти през тази година, но бяха крайно недостатъчни. А това е визитката ни. Същото важи и за Прохода на републиката. Реално има много пътни отсечки, които налагат спешен ремонт, но засега не се забелязва особена активност в това отношение, въпреки че Борисов се гордее като строител на пътища.

 23. 23 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  До коментар [#20] от "Gretel":

  Празни и лицемерни приказки.
  Могат да обединяват единствено общочовешките ценности, а не шопската със гроздова. Нима тя е по важна от справедливостта, солидарността и морала? Днес "идентичността" се ползва да се замазва несправедливостта, измисля се някакво "лепило" с което се правят опити да се залепят пукнатините и разломите, за които Тони Николов пише. Проблемът е, че то не държи. Не е удържало и вас, която сте в САЩ, а не в България. Няма нищо по голямо от всеки един от нас, ако то не е базирано на общочовешките ценности, вместо на символа и преекспонираната и дори измислена, бутафорна идентичност, толкова стойностна и истинска, колкото и новопостроените "древни" крепости с тухли итонг, алуминиева дограма и бетон.
  Разбира се, с европейско финансиране и със съответната удръжка от строителите, които знаят, че от това, дето било по голямо от всеки един от нас може да се печели добре. Е, да, не е за всеки, но пък не трябва да сме дребнави, а да гледаме "вечното и непреходното, което ни обединява". Дори и когато не съществува.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 24. 24 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#23] от "Боян Таксиров":
  “Могат да обединяват единствено общочовешките ценности, а не шопската със гроздова.”
  ——
  Бояне, дпреди малко бях по събрания и не съм на кеф да Ви правя разбор на обърканото мислене ... може би след гроздовата ... пардон ябълковата. Само две бележки— общочовешките Ви ценности “драги ми Смехурко”, могат да Ви причислят към genus Homo-wanna-be, но аз Ви гарантирам!, че ако емигрирате, първите две години ще търсите само кусури на туземците в отчаян опит да си установите идентичността...” колкото и добре да Ви третират. Разбирам желанието Ви да се разграничите от мене,щот сте трезвеник, но явно не сте разбрали какво исках да кажа за това общо дето ни свързва, въпреки,че Вие не пиете ракия, а аз — да. Има дълбока причина за това, например,че моят началник пие само ракия от собственото си село в Северна Шотландия, хем е 4-то или 5- то поколение американец ... не вярвам,че не може да си намери по-хубаво уиски за$300 бутилката)

  Хубаво, че сте се напапали с правилните думички като пате с топли трици, но напомняте за сексолог, който не е имал секс .

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  ....Айде, поредният, който иска да угаси ламбата на родината си. Може би трябва сам да се запитате - има ли смисъл от съществуването на българи (в т.ч. и на мен), след като не е казано, че трябва да има България?
  —цитат от коментар 8 на Читател

  А след като на първата редица на България стоят личности като Б. М. Борисов, Цацаров, Доган, Пеевски, Първанов, Сидеров, Шаренкова, Бриго Аспарухов, Любен Гоцев... За какво е да съществува подобна страна?

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  .... Смяната на системата е нужна и се нарича директна демокрация по швейцарски модел, където суверенът ще има последната дума. .... Защото в момента това, което липсва у нас е именно възможността суверенът да упражнява власт над своите служители в Парламента и в правителството. И виждаме почти всекидневно протести за какво ли не.
  —цитат от коментар 17 на Читател


  Суверенът звучи хубаво, но не можеш хората от швейцарските кантони да ги слагаш редом до факултетските или столипиновските. Отделно трябва да внимаваме от суверен, не можещ да различи компот от компютър, а само кебапче от слама, и от същите полуграмотни люде ще чакам толкова важно решение като ЗА или ПРОТИВ ядрена енергетика, за НОВ или СТАР ГПК. Не че в сегашното НС не е подобно нещо.

  Има нещо просто и ефикасно в богатите държави - ДОБРЕ ФУНКЦИОНИРАЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА! Има го и в Швейцария, и в САЩ, Франция, Германия! А не шерифи и прокурори всеки ден да ръсят ГЛУПОСТИ по ТВ-тата, да ЛАПАТ ТЛЪСТИ ЗАПЛАТИ, и след това да изчезват някъде, и да се оправдават с марсианците.

 27. 27 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Списъчето ти ни кара да се усъмним в теорията за еволюцията.

 28. 28 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Добра статия. Интерена перспектива. "Негативна етика!" ❤️

  За едни благата, за други ла*ната
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [/quote]


  [quote#28:"Ivayloto бе"]Добра статия. Интерена перспектива. "Негативна етика!" ❤️
  —цитат от коментар 25 на historama


  Ама не забравяйте и патриотите, няма поименно да ги изброявам, че ще изпусна някои, ама вие си ги знаете.

 31. 31 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [/quote]


  [quote#28:"Ivayloto бе"]Добра статия. Интерена перспектива. "Негативна етика!" ❤️
  —цитат от коментар 25 на historama


  Ама не забравяйте и патриотите, няма поименно да ги изброявам, че ще изпусна някои, ама вие си ги знаете.

 32. 32 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Синът ми, роден и израсъл в Германия, работи месец и половина на българското море. Смята, че да говориш зад гърба на другие е основна наша черта.

 33. 33 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#26] от "historama":

  Цитат от коментара: "Суверенът звучи хубаво, но не можеш хората от швейцарските кантони да ги слагаш редом до факултетските или столипиновските. Отделно трябва да внимаваме от суверен, не можещ да различи компот от компютър, а само кебапче от слама, и от същите полуграмотни люде ще чакам толкова важно решение като ЗА или ПРОТИВ ядрена енергетика, за НОВ или СТАР ГПК. Не че в сегашното НС не е подобно нещо."

  +++++++++++++++++++++++++++++++

  Издивявам като чуя призиви за въвеждане на швейцарска демокрация у нас. И се чудя вярват ли си пропагандиращите я или са просто провокатори.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5135 Неутрално

  До коментар [#33] от "Мондиана":

  То е същото като призивите за неутралитет, подобно на швейцарския.

  Gunter glieben glauchen globen
 36. 36 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Че тя цялата ни държава е в пукнатини и разломи, защото те се там горе високо, в случая нямям предвид управлението на дължавата (може би за огромно съжаление на някои нашенци, които изглежда си нямат друга работа и се ...боричкат за власт), ... а черепната кутийка на т.нар. средностатистически българин - там, естествено, са пукнатините и разломите - т.е. в мисленето за реалността като такава, в манталитета и в чувството за принадлежност към заобикалящия ни свят (т.е. неговото светоусещане). А защо Европата, г.н. Николов, отново е налазена (без това да е прословутия бродещ европейски "призрак" от началото на миналия век) от популизми, ксенофобии, крйни (леви и десни) европейски политически течения и организации, които изглежда вървят "в пакет" (нещо като "ол-инклузив" в туризма) с мигрански и с бежанци потоци от юг и югоизток? Горката Европа, дали ще удържи на този натиск отвън, своята прогресивна по принцип идея за обединение, съдтрудничество и интеграция между европейските народи? А защо пък да не нагазим за малко и във водите на световните конспирации и да си кажем наум: дали пък Европата, тази стара Еврапа, този стар континет, не е подчинена и не зависи от някоя глобална икономическа корпорация, концерн, фирма или както и да се наричат там тези глобални неща, с колосален астрономически бюджет, и ... просто прави това ... каквото й кажат, каквото й наредят?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK