Казусът "Силистар" и играта с карти

Едно мигване – и това може да се превърне в Слънчев бряг.

© авторът

Едно мигване – и това може да се превърне в Слънчев бряг.Ориентирането по карта е залиняващо умение, но без него не може. Защото например неумението за боравене с кадастрална карта може в близко бъдеще да доведе до това Силистар да стане Слънчев бряг.


Управляващите обичат да баламосват гражданството с карти, особено що се отнася до бетонирането на природа. Играта с карти започна миналата година край Калиакра, за да могат едни хора да си строят върху защитени местности. Сетне тази игра слезе към Варна, където от картите, с които работи общинският съвет, изчезнаха два плажа, инак налични в кадастъра.

Кадастрална карта на местността. Общинският път е в синьо.

© авторът

Кадастрална карта на местността. Общинският път е в синьо.


После играта с карти се премести още на юг, към територията на община Царево. Цяла пролет онези, които изготвяха новия общ устройствен план, избягваха да забележат картите, разработени от МРРБ, на които към 100 дка зад плажа "Корал" фигурират като дюни и следователно върху тях не само не може да се строи; те не могат да бъдат (както са в случая) частна собственост.


Играта с карти се разиграва в момента и в казуса "Силистар". В случая обаче имаме лесен достъп до кадастъра и можем да установим обичайното:
всички до един аргументи на община Царево
в полза на застрояването зад плажа Силистар са неверни


Не отговарят на фактическата картина. Явяват се класически "фейк нюз".


Аргументите на местната власт са горе-долу (обобщавам половин дузина интервюта и тв изяви) следните:

 1. Не съществува общински път, който да осигурява придвижването на летовниците от път Синеморец - Резово до плаж Силистар. Пътят към плажа минава през частни имоти и стават скандали.
  Затова в един парцел от 22 дка даваме разрешение за строеж, срещу което собственикът е обещал да ни направи и подари път.
  Който път на излизане от този парцел пак ще опре в частни имоти, та и там ще трябва да уреждаме нещата по подобен начин.
Нито едно от тези твърдения не е вярно.


Първо, общински път де юре съществува и е нанесен в кадастъра със съответните идентификатори. Той е със статут на публична общинска собственост, което означава две неща: а/ не може да бъде продаван; б/ осигурява "право на преминаване", тъй като не минава през частни имоти.


Както северната дъга на пътя, така и южната му пряка стигат на метри от плажа Силистар. И не минават през частни парцели освен в случая с парцел 62459.59.5, нарочен за застрояване.


В по-голямата си част общинският път обаче не функционира. Няма го за ползване. Някой го е оставил на гората и нейните обитатели, за да прокара други пътища, напълно незаконни и – най-важното – до един минаващи през частни парцели.

Начало на общински път. Горе вляво се влива в сега съществуващия незаконен път.

© авторът

Начало на общински път. Горе вляво се влива в сега съществуващия незаконен път.


Участък от общинския път, преграден от незнайно кого.

© авторът

Участък от общинския път, преграден от незнайно кого.


Второ. На слизане от пътя Синеморец - Резово общинският път към Силистар се разделя на южна и северна дъга. И двете опират, някъде по средата на разстоянието до плажа, в парцел 62459.59.5. И в неговите рамки... изчезват от кадастралната карта. След него общинският път отново се появява, за да отведе до плажа. Общо от около 800 метра разстояние от пътя Синеморец - Резово до плажа над 700 метра от пътя не минават през частни имоти; в имота, нарочен за застрояване, се губят под 100 линейни метра от пътя.


Начало на крамолния частен парцел. Вляво от него, покрай остатъка от свинарника, се вижда изоставеният общински път.

© авторът

Начало на крамолния частен парцел. Вляво от него, покрай остатъка от свинарника, се вижда изоставеният общински път.


В границите на този парцел общинският път е "изчезнал".


Как може път да изчезне? Ами никак. Не може, не и по този начин. Както виждате от бележката под линия /1/, общинският път си има идентификатори за всяка своя отсечка; някъде продължава да има документи за него. Не може да бъде "изчезван" и чрез продаване, тъй като е публична общинска собственост.


Извод: изтрит от картата, този участък от общинския път някъде съществува по документи и по идентификатори. Въпросът е някой – областният управител например – да се разрови в документацията на община Царево и да ги открие.


Нататък става още по-интересно. Дори документите да са откраднати (за да прикрият изчезването на пътя от кадастъра), кметът на община Царево може, без да влиза в пазарлъци, да учреди общински път през парцела със своя заповед. Тази възможност е описана в Закона за устройство на териториите, чл. 192, алинея 1 (път се прокарва след договор със собственика) и 2 (ако няма договор, път се прокарва със заповед на кмета).


Ще рече: няма причина кметът на Царево да позволява строеж в защитена територия, та да може през този имот да мине път. Може просто да заповяда да има път.


Трето. Наличният в кадастъра общински път не минава през нито един друг частен имот. Следователно няма никакво основание тезата, че ще се налага да се позволява застрояване, парцел по парцел, та собствениците да имат стимул да позволяват на общината да прави път през тяхната собственост.


И, разбира се, пак не е истина, че въпросният парцел не е защитен по "Натура 2000". Защитен е, както личи от картата на "Натура 2000" на разположение на сайта на МОСВ.


Не по-малко интересно е човек да отиде с картата на терен и да види къде съществува и къде не общинският път. Особено интересни са последните сто-двеста метра преди плажа.
Там общинският път, до този момент на практика невидим заради превзелата го джунгла, внезапно се разкрива и се разделя на две: права южна част (кадастрален идентификатор 62459.20.10) и крива северна (идентификатори 62459.58.9 и 62459.56.5). И двете части са налице и функционират. Има, разбира се, дори не едно, а две големи НО.


Начало на северната дъга на общинския път, препречен с два автомобила и шарена лента – от кого?

© авторът

Начало на северната дъга на общинския път, препречен с два автомобила и шарена лента – от кого?


Първото НО възниква в началото на северната дъга. Там са паркирани автомобилите на онези, които висят два метра на изток и събират по пет лева за вход на летуващите. Тези автомобили запречват напълно незаконно достъпа до публична общинска собственост, водеща към плажа.


Общински път, подстъп към плажа от юг. Вдясно от него – незаконният път. За влизане и в двата ти искат 5 лв.

© авторът

Общински път, подстъп към плажа от юг. Вдясно от него – незаконният път. За влизане и в двата ти искат 5 лв.


Другото голямо НО е, че не можеш да минеш и по южната права на общинския път. Той беше възстановен и дори чакълиран преди няколко години, когато след първия скандал за събираните пет (тогава – два) лева такса "вход" кметът на Царево гордо каза: осигурил съм достъп до плажа. Тогава той възстанови общинския път в южната му част, на около три метра встрани от съществуващия незаконен път, минаващ през частни парцели. Да, ама днес събиращите такса "вход" не пускат влизане не само в незаконния, но и в общинския път.


Кой позволява на някакви хора да запушват общински път
и да събират такси за себе си?


Това е въпрос, разбира се, към община Царево.

Подобни табели биха могли да се превърнат в хотели.

© авторът

Подобни табели биха могли да се превърнат в хотели.


Друг щрих от "терена". В сравнение с пролетта в момента в района има поне десет пъти повече табелки с надпис "частен имот" и пак в пъти повече участъци, маркирани с колчета, лентички и парцалчета. Какво ни говори това? Говори ни следното. Десетки собственици на земи в тази защитена територия вече дават заявка, че ако номерът със застрояването на парцел с кадастрален идентификатор 62459.59.5 мине, то и те веднага ще поискат да строят китни хотелчета и вилни селища.


Лавината е надвиснала. Едно мигване – и Силистар става Слънчев бряг


Преди тази лавина да помете цялата местност, да си преговорим главното. Казусът "Силистар" се решава лесно: просто община Царево да закрие сегашните незаконни черни пътища, минаващи през частни парцели, и да възстанови съществуващия по документи общински път, вкл. там, където той е "изчезнал" от картата. Няма нужда от договорки със собственици, от строителство, скандали, тръшкания и поредни санкции от ЕС, които ние да плащаме. И общината да разкара онези, които не допускат преминаване през функциониращите участъци от общинския път.


Това решение, колкото лесно, толкова и законно, има обаче един дефект. Не е много ясно къде е далаверата. Май няма такава. И все пак този път очакваме държавните органи да решат казуса в съответствие със закона, а не в търсене на собствена изгода. В този смисъл съм писал и до областния управител, и до Окръжна прокуратура на Бургас.
Четете карти, госпожи и господа.


1.*отбивка (южен участък) от главен път Синеморец - Резово : кадастрален идентификатор 62459.57.6; завършек на южен участък: кадастрален идентификатор 62459.59.8 (опира в парцела с кадастрален идентификатор 62459.59.5, нарочен от община Царево за застрояване)
*отбивка северен участък: 62459.59.10 (опира в парцела 62459.59.5, нарочен от община Царево за застрояване)
*след парцела, нарочен за застрояване, общинският път отново се появява с идентификатор 62459.59.14, след което се разклонява на:
*северна дъга (отрязък 1): 62459.58.9; северна дъга (отрязък 2): 62459.56.5
*южна пряка: 62459.20.10

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8169 Неутрално
 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Този, който е написал тези глупотевини инженер по геодезия ли е!?

 3. 3 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  Не е нужно да да си инженер, за да нанесеш в кадастъра - тук

  https://kais.cadastre.bg/bg/Map

  Номер 62459.59.5, който изкарва този изглед -

  blob:null/fe98d504-1fe5-45b1-92e9-ae75c0be30ea

  и да видиш че пътя прекъсва преди парцела и изкача след него.

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2615 Весело

  "Първо, общински път де юре съществува и е нанесен в кадастъра със съответните идентификатори. Той е със статут на публична общинска собственост, което означава две неща: а/ не може да бъде продаван; б/ осигурява "право на преминаване", тъй като не минава през частни имоти."

  Глупости на търкалета! Не гледайте общинските пътища, които опират в плажа! Гледайте общенските пътища които опират в имот номер 5 на снимката. Това е имот 62459.59.5 който единствен е отреден за строителство. Кадастърат, одобрил това строителство, е приет през 2006г.! Точно по тези времена Дайнов е участвал и в картирането на ПП Странджа., което пък забранява всякакво строителство в района.

  С цитираното мнение Дайнов става смешен. По смешен от "пуделите на Моника" или "клекналата снимка"...

 5. 5 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs":

  Айде пак лъжи.
  Дайнов и да иска не може да участва нито в картирането на ПП Странджа, защото няма геодезическо образование, нито пък в правеното на планът за управление защото няма лесотехническо или екологическо такова.
  А този район са изоставени ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ и за НИКАКВО строителство не може и да става дума

 6. 6 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Да бе. Общинския път съществувал,ами никой не знаел за него.Дайнов да беше отишъл да го снима този път,вместо да разтяга лукуми.

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  Родната мафия няма да се спре, докато не бетонира плътно всичките 111 000 кв. км. От нас, гражданите, зависи дали ще го допуснем.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2615 Неутрално

  Да бе. Общинския път съществувал,ами никой не знаел за него.Дайнов да беше отишъл да го снима този път,вместо да разтяга лукуми.
  —цитат от коментар 6 на tosho_toto  До коментар [#6] от "tosho_toto":

  Адмирации! Съществуващият път, по който са минали и от Гугъл, е означен на снимката в Дневник с бяла линия. Вижда се, че той пресича имот 5 от квартал 57 и при това само него. Именно този път е затварян от собственици на въпросния имот 5 - 62459.59.5
  Два "линка" към Гугъл:
  google.com/maps/@42.0231813,28.0020808,3a,75y,56.62h,100.4t/data=!3m6!1e1!3m4!1s5OTql9qZ1Tsa05-KTQWoCQ!2e0!7i13312!8i6656

  google.com/maps/@42.0234321,28.0040529,286m/data=!3m1!1e3

  На втория линк имот 5 е в ляво от надписа "къмпинг Силистар".

 9. 9 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Мафията на арево начело с кмета е една от най-вредните в републиката. За съжаление този хамелеон успява винаги да се пребоядиса и нагласи към тези които са на власт. Докато не го изритат непрекъснато ще създава проблеми, но местните го искат за да им разрешава строителство.

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  Силистар няма как да стане Слънчев Бряг, щото плажната ивица е 10 пъти по-малка. :)

  И второ то път хубаво има, ама като стигнеш там къде ще паркираш? На пясъка ли? :)

  Съответно там частниците се намесват и ти прибират по 5лв да има къде да паркираш. :)

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3997 Гневно

  Такива..."грешки" трябва да се наказват най-безпощадно, а какво прави цацаратурата?
  Дреме срещу заплащане!

  "всички до един аргументи на община Царево
  в полза на застрояването зад плажа Силистар са неверни"

  Това се нарича наглост, дебелоочие, подигравка с правосъдието и честността!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на pipi_93
  pipi_93
  Рейтинг: 8 Неутрално

  След невероятния международен "успех" на Слънчев бряг, всичко трябва да се презастрои и да се напълни с пияни тинейджъри и отрепки на социални помощи.

 13. 13 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Мутроландия:
  -полицейски мутри
  -общински мутри
  -морски мутри
  -планински мутри
  -политически мутри
  -парламентарни мутри
  -прокурорски мутри
  -....

 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  Ми то плажчето мутрите вече са го усвоили. Ех, демокрацийо, демокрацийо.........

 15. 15 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 3107 Любопитно

  До коментар [#3] от "Ще върнем България в Европа":

  Разгледах добре приложената и оцветена карта.
  Аз съм от по-старото поколение и претендирам да разбирам от карти!
  С червено е маркиран път от реп.пътна мрежа , а със синьо са маркирани два общински пътя !
  Западния общ.път започва от републиканския и ДВАТА му краясвършват в НИЩОТО !
  А източния общ.път започва и свършва в НИЩОТО ! ! !
  КАК СЕ СТИГА ДО ИЗТОЧНИЯ ОБЩ.ПЪТ, КОЙТО ИМА ДВА КРАЯ В БЛИЗОСТ ДО ПЛАЖА ?- особено северния му край !
  Възниква въпроса - до колко е достоверна тази карта?- защото е в противоречие с част от текста в статията !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 16. 16 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 665 Гневно

  Мутроландия:-полицейски мутри-общински мутри-морски мутри-планински мутри-политически мутри-парламентарни мутри-прокурорски мутри-....
  —цитат от коментар 13 на хм


  Тъжно, но вярно! Ама сами сме си виновни ... Щото го позволяваме

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 17. 17 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 464 Неутрално

  кой кого и защо лъже ? между всички частни имоти има пътища , това че някой си е присвоил пътя / с помощта на служебни лица / си е престъпление

 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2615 Неутрално

  До коментар [#15] от "Чардо":

  Чардо, картата е достъпна за всички от компа. Ще се опитам да помогна
  - https://kais.cadastre.bg/
  - „Кадастрална карта на България“, бутон „виж“ – цък
  - В ляво се появява „БЪРЗО ТЪРСЕНЕ АДРЕС ИДЕНТИФИКАТОР…“ и бутон „Търси“
  - В празното поле нанасяш 62459.59.5 /това е идентификатор на коментирания имот/ и натискаш „търси“
  - Имотът се появява в едър план. В дясно на екрана има скала за нагласяне на мащаба.
  - Над картата има лента с бутони – могат да се мерят разстояния – линийка, площ – ъгъл и да се получи информация за имот/сграда - “I” в кръгче. Натискаш и цъкаш върху имот – така се получава „Поземлен имот 62459.59.5, област Бургас, община Царево, с. Резово, п.к. 8281, СИЛИСТАР, вид собств. Частна, вид територия Урбанизирана, НТП Ниско застрояване (до 10 m), площ 22169 кв.м., стар номер 9,
  Заповед за одобрение на КККР № РД-18-51/24.08.2006 г. на ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА АК“
  - Бялата линия на картата според мен е съществуващ път. Сините и червени линии в Дневник са нанесени допълнително.
  - Може да се търси по адрес. Адресът може да е непълен. Ако зададеш област община и град Варна, квартал Аспарухово се появяват много имоти там. Цъкаш на който и да е и започваш да се „разхождаш“ по картата. Така могат да се намерят два други имота в Аспарухово, които също се коментират в Дневник – имот 10135.5506.917 и имот 10135.5506.461
  Желая успех.

 19. 19 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Корнелия е троянски кон, господа! Проруска пРезидентска партия прави 4 години+червени идиоти. Ако не сте го разбрали, честит Ви БРИКС, използват както червената, така и синята носталгия. 😁!

  agent
 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2615 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":
  До коментар [#5] от "ЙЕИ":
  До коментар [#6] от "tosho_toto":
  До коментар [#15] от "Чардо":

  За местността Силистар се твърди, че е част от ПП Странджа. Според Биволъ:
  "Завършен през 2003 г. и внесен в МОСВ през 2005 г., планът за управление на ПП „Странджа” чака одобрението на съвета вече седма година и претърпява втора корекция.

  Икономически интереси и политическо лобиране стоят за дългото протакане, считат еколозите. Първият вариант на плана за управление, разгледан от Висшия екологичен експертен съвет през 2004 г., е върнат за допълване и преработка, съобразно направените забележки. Коригираният вариант изчаква цяла година в министерството на Дежвджет Чакъров, преди да бъдат направени нови дребни забележки. Тогава идва и уверението, че планът ще бъде представен за приемане до края на 2006 г. Това не става. Започват съдебни дела. ..." - https://bivol.bg/priroden-park-strandja-pretarpyva-katastrofalni-promeni.html

  Паралелно с плана за управление на ПП „Странджа” през 2006г. е прието, че в коментирания имот може да се строи...

  "Поземлен имот 62459.59.5, област Бургас, община Царево, с. Резово, п.к. 8281, СИЛИСТАР, вид собств. Частна, вид територия Урбанизирана, НТП Ниско застрояване (до 10 m), площ 22169 кв.м., стар номер 9,
  Заповед за одобрение на КККР № РД-18-51/24.08.2006 г. на ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА АК" - https://kais.cadastre.bg/bg/Map

  Та така, при Станишев с едната ръка се допуска строителство, с другата, през ПУ ПП Странджа, се забранява.

  Със здраве.

 21. 21 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Резидентите си разиграват коня, а вие протестирате. Няма лошо, но губите картината. Основно леви, но често го играят двойни и обратно 😁!

  agent
 22. 22 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 3107 Разстроено

  До коментар [#18] от "plebs":

  Благодарско !
  Но аз коментирам картата която е приложена от Дневник съвсем в началото на статията!
  Иначе преди да напиша моя коментар 15,
  аз отворих линковете , които си дал в твоя ком-р 8 !
  Те нямат нужда от коментар - точни са!
  НО ме хваща яд , че нашето Дневниче се изкелефелчи и почна доста често да я кара през куп, за грош или по-просто - през пръсти! ! !
  От най-качествената медия , от около 3 години пропада и пропада ! ! !
  Яд ме е !Погледни го пак западния общ.път оцветен в синьо -почва и свършва от нищото ! Има три края или начала ей така . . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 23. 23 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#7] от "Читател":


  Родната мафия няма да се спре, докато не бетонира плътно всичките 111 000 кв. км. От нас, гражданите, зависи дали ще го допуснем.
  —цитат от коментар 7 на Читател


  А ако вие си съборите къщата и превърнете имота си в ливада, как точно ще ви го бетонира мафията!?

 24. 24 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1775 Любопитно

  Няма ли някой пич с гранатомет, да изчисти рекетьорите, вземащи пари за достъп до плажа? Пък и техните клакьори по форумите.

  мурзилка
 25. 25 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1009 Разстроено

  От години спрях да ходя на плаж на Силистар, не си заслужава мъката - пет лева за колата, за да се къпя в плитък залив с 30 градуса температура на водата. Виж, на Велека е супер, на Липите - също.

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11624 Неутрално

  В спора има важни недоизказани неща и от двете страни.
  - Дайнов е напълно прав за учредяването на сервитут и възстановяване на пътя на картата. Там кметът се е показал като маша на нечии интереси.
  - Въпросът е "Кому са нужни тези общински пътища водещи към нищото?". Къде ще спират колите и защо? Дайнов не обяснява, кметъ също.
  Ако искам зелен плаж, далеч от него правя място за паркиране (по възможност на общински терен и забранявам достъпа на автомобили по всички пътища - законни и незаконни. Това не се харесва нито на едните, нито на другите, нито на третите..

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11624 Весело

  До коментар [#26] от "penetrating":

  И за да допълня предложението си конкретно, ето го решението за зелен плаж. Граничещият със спорния имот е общински и е чудесен за буферен паркинг. Кадастрален номер 62459.59.9 :)
  Разстоянието до плажа е 300-350 метра пеша. Нищо работа и при това е чисто. Какви пътища, какви 5 лева.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  В спора има важни недоизказани неща и от двете страни.- Дайнов е напълно прав за учредяването на сервитут и възстановяване на пътя на картата. Там кметът се е показал като маша на нечии интереси.- Въпросът е "Кому са нужни тези общински пътища водещи към нищото?". Къде ще спират колите и защо? Дайнов не обяснява, кметъ също.Ако искам зелен плаж, далеч от него правя място за паркиране (по възможност на общински терен и забранявам достъпа на автомобили по всички пътища - законни и незаконни. Това не се харесва нито на едните, нито на другите, нито на третите..
  —цитат от коментар 26 на penetrating


  Всъщност си напълно прав. Не за това, че трябва да няма път, защото иначе как въобще да стигнеш до плажа през частните имоти ли(?)(освен ако не се окаже че там трябва да престане да има частни имоти, основано на това в каква зона се намира местността (природен парк и т.н.) а за това, че трябва да не се допуска движение на автомобили по него. Максималният достъп на четири и повече колесни трябва да е само до външните граници на природният парк(освен на тези със специален статут(пожарни, линейки) а как ще се добират желаещите до плажа си е техен проблем. Пеша, с велосипед, или мотоциклет. Вярно по този начин, броят на желаещите да стигнат до плажа ще намалее доста, но това пък е добре, защото ще намалее и замърсяването и натоварването на екологията в района. Пък и ходенето пеша и карането на колело са полезни.

  мурзилка
 29. 29 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 432 Неутрално

  всъщност, голямото утрепване на българското черноморие се случи преди 10-15 години.
  всичко беше застроено, бетонирано, засрано.
  погледнете Созопол, Черноморец, Приморско ... тези райони познавам, за тях пиша.
  къде бяха тогава всички еколози?

  сега са се хванали за две-три последно останали местенца и цитират ли цитират закони, кадастри,термини, гугъл, чертежи....
  не, не това е методът за защита. законите се променят, изкривяват, нарушават...
  българското черноморие и природа следва да се защитават не (само) поради "законосъобразност", но най-вече по целесъобразност.
  работата на парче, в буквичката и запетайката, е неефективна.
  илюстрация - лифтовете на Витоша - превъртат се текстове от няколко закона за да се обясни от едните защо не може, а от другите, че първите не са прави. Стъпки, горска територия, това, онова... буквоядство вече над 10 години. И нищо. Ей, я на Фандъкова преди няколко дни пак дежурно се упраяни. Зер, избори наблжжават.

  Истината е другаде - целесъобразност и пари.

  Да, целесъобразно е да се спре вече със строителството по морето. Прекалено е.
  Който каквот е съсипал - съсипал. Оттук нататък - стоп.
  Общественият интерес надделява над частния.
  И понеже не сме в комунизма да се изземва частна собственост, се почва с "капиталистически" мерки.
  Виж как при фанцузите и техния Conservatoire du Littoral - буквално- Съхранител на крайбрежието. Чукнете в гугъл и ще го намерите
  Държавата, през 70-те си е поставаила за задача да съхрани и направи завинаги незастроями 1/3 от френското крабрежие. Създава фонд ,специални данъци, с които почва да го пълни с пари и постепенно да изкупува терени по брега. Умно, хитро.
  Където се налага, размахва сопата и руши незаконни ресторанти и други постройки по брега .
  Няма нужда да са дюни, или защитена местност. Просто красиво незастроено място. По цемлесъобразност. За да остане дива природа .... във Франция.
  Подобна, макар и частна, структура, съществува и във Великобритания.
  Има и други модели - национални лотарии за опазване на природата и т.н.
  Някой да сте чули да промотира това в България?
  Какво пречи да се направи специален данък на новопостроените след 1990-те имоти по морето, на ваканционните селища, на бeтoновите комплекси, марините, яхтите и т.н., и да почне да се пълни фонда за защита на българското черноморие?
  Впрочем, къде остана идеята за Национален парк Българско Черноморие?
  А то нашите еколози, чоплят в детайла и се борят с вятърни мелници пред ВАС.
  Не става така. Трябва замах.
  И обществен договор за това, че природата трябва да се опази. Стига толкова туристически натиск по бг черноморие.
  И по бг планини, разбира се.

 30. 30 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Поздравления за Евгени Дайнов !

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Отличен за Дайнов.
  Не знам кога и дали въобще тази сага с плаж Силистар ще има край - само се моля да е добър за всички нас. Аман от корумпирани, некомпетентни, немислещи и омутрили се представители на местната власт.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 33. 33 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 336 Неутрално

  А за казуса Перелик и евентуални връзки на Прокопиев няма ли да напишете също статия:

  https://bivol.bg/perelik-asenov.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK