Инвестициите не са това, което са

Инвестициите не са това, което са

© Надежда Чипева, КапиталЕдна от крилатите фрази на английския икономист Роналд Коуз гласи, че ако изтезавате данните достатъчно дълго, те ще ви признаят всичко. Алтернативното също е вярно – ако подходите повърхностно към тях, също могат да ви признаят всичко, но и в двата случая няма сигурност, че това е истината. Повод за тези размисли станаха опасенията от последните години за срив на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ), като някои анализатори отидоха и по-далеч и обявиха, че чуждестранните инвеститори се изтеглят от страната. Това може и да е вярно за отделни компании, но развитието на икономиката като цяло разказва друга история.


Когато говорим за ПЧИ като индикатор за дейността на международните инвеститори в България, както и за интереса им към нови инвестиции, има поне две съществени особености, които трябва да се имат предвид. Първата е, че се публикуват както данни за потока на ПЧИ за даден период, така и за техния размер към определена дата, което повдига въпроса кой от двата индикатора да се използва. Разликата между тях е, че потокът на инвестиции показва колко инвестиции са направени в рамките на определен период, например една година, докато размерът им е сумата на потоците инвестиции от предходни години. Така например, ако знаем размера на преките чуждестранни инвестиции към 31 декември 2015 г. и размера им към 31 декември 2016 г., то потокът на преки чуждестранни инвестиции за периода 1.01.2016 – 31.12.2016 г. условно[1] е разликата между двата размера. Връщайки се на първоначалния въпрос – кой от двата индикатора да се използва, доклад на ЕЦБ от 2013 г. подкрепя резултатите от предишни изследвания по темата и препоръчва използването на размера на ПЧИ като индикатор за дейността на международни компании в дадена страна. Данните за потокът на преки чуждестранни инвестиции са волатилни и не позволяват изготвяне на реална оценка на дейността на международни компании в дадена страна.


Втората особеност, която не е присъща само за анализа на ПЧИ, е изборът на референтен период, тъй като може сериозно да изкриви резултатите. Така например реалният икономически растеж през 2017 г. в България е около 3,6%, което е над три пъти по-високо в сравнение с периода 2010-2014 г., когато средногодишният ръст е около 1%, но е близо два пъти по-ниско в сравнение с периода 2002-2008 г., когато средногодишният ръст е около 6,4%.
По отношение на самите данни за ПЧИ също трябва да се има предвид, че подлежат на ревизии до 24 месеца. Това означава, че данните за 2016 г. ще бъдат ревизирани до края на 2018 г., докато данните за 2015 г. вече са окончателни. Ревизиите на данните могат да ги коригират както нагоре – да отчетат по-висок приток на ПЧИ, така и надолу, но и в двата случая не е коректно да се сравняват предварителни с окончателни данни.
Ако разгледаме динамиката на размера на преките чуждестранни инвестиции в България като процент от БВП, се вижда, че се увеличава и достига най-високата си точка през 2009 г. от близо 95%, след което намалява до около 80-90%. Въпреки че се наблюдава спад в сравнение с 2009 г., нивата на ПЧИ са близки до тези от 2007-2008 г., когато икономиката регистрира реален растеж от около 7%, докато през 2017 г. той е около два пъти по-нисък – около 3,6%. С други думи, преките чуждестранни инвестиции са толкова, колкото са били и през 2007-2008 г., но има други фактори, както вътрешни, така и външни, които не позволяват на икономиката да расте толкова бързо.
Намаляването на инвестициите в периода 2009-2017 г. може да се дължи на по-нисък интерес от международните компании, но може да има и по-прозаично обяснение. Един от сравнително лесните примери е покупката на компания с чуждестранен собственик от местно физическо или юридическо лице, какъвто ще е резултатът, ако приключи сделката с българските активи на ЧЕЗ, в който случай ПЧИ в страната ще намалеят. Друго обяснение със същия ефект може да бъде получаване на българско гражданство от чуждестранен инвеститор в страната, какъвто например е случаят през 2011 г. в резултат на това, че Едоардо Миролио получава българско гражданство в края на 2010 г. С други думи, лесното обяснение, че чуждестранните инвестиции намаляват, защото чуждестранните инвеститори си тръгват, е подвеждащо и се нуждае от по-задълбочен анализ и повече аргументи.


Несъмнено ПЧИ са важни за икономиката, но както вече обърнахме внимание, част от тях могат да бъдат заместени от местни инвестиции, което се наблюдава в периода след 2009 г. На това заключение навеждат данните за дела на ПЧИ (поток) в частните инвестиции в ДМА (бруто образуване на основен капитал) и дела на частните инвестиции в ДМА в БВП. Докато делът на ПЧИ в частните инвестиции в ДМА се увеличава в периода 2004-2007 г., което означава, че все по-голяма част от инвестициите в страната се дължат на чуждестранни компании, този дял започва да намалява още през 2008 г. С други думи, още през 2008 г. значението на чуждестранните инвеститори за общите инвестиции започва да намалява, което продължава до 2017 г., когато достига едва 11%.


В същото време се наблюдава и намаляване на частните инвестиции в ДМА като дял от БВП (което е проблем и в останалите страни, членки на Европейския съюз), но този спад е по-нисък в сравнение с гореспоменатия. Казано по друг начин, докато потокът на преки чуждестранни инвестиции номинално спада с над 7 пъти в периода 2009-2017 г. (11,3 млрд. лв.), то частните инвестиции се свиват с 15% (3,1 млрд. лв.). През 2016 и 2017 г. обаче се наблюдава увеличение на дела на частните инвестиции в БВП, което е добра новина.


Несъмнено резкият спад на преките чуждестранни инвестиции през 2009 г. и задържането им на сравнително ниски нива през следващите години повдига редица въпроси, тъй като те са от ключово значение за икономическия растеж и реалната конвергенция с останалите страни, членки на ЕС. Изследването им обаче не е еднозначно и заключенията, че инвеститорите напускат страната, създават излишна паника, вместо да направят конструктивни предложения.


Това не означава, че правителството си е свършило работата и всичко е идеално, тъй като и бизнес средата, и инвестиционната среда имат нужда от реформи, нещо, за което говорим от началото на кризата от 2009 г. Част от ролята на чуждестранните инвеститори е поета от местни предприемачи, но, както се вижда, нивото на инвестициите остава сравнително ниско – около 17% от БВП в периода 2010-2017 г. в сравнение с 22,7% в периода 2004-2008 г. Затова са необходими добре обмислени и последователни реформи с дългосрочна визия без паника.
[1] Потокът на инвестициите се оценява по балансовата му стойност, докато размерът им се преоценява спрямо пазарните цени към определена дата


Анализът е на Института за пазарна икономика.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  инвестициите от преди 10 години ,са предимно в печеливши браншове за инвеститорите ,в които без да влагат ресурс ,печалбите са огромни ,като в енергобизнеса ,водния бизнес , в петролния бизнес ,златния бизнес ,след като взеха позиции ,вече няма къде да се инвестира ,а печалбите си се изнасят ,без това да има някакво значение за аборигените тук ,поради продажните условия създадени от ДС политици .

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  Малко техническа ми дойде статията, макар че съм съгласен с всичко в нея.
  Любопитно ми е дали въобще има някакво задълбочено проучване защо намаляват инвестициите, включително и проучване на компаниите, които се изтеглят от България. Макар че всеки си има отговор защо положението е такова, на мен би ми било крайно интересно да прочета.

 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  Накратко - изпразниха брашното и сега сал някой пишман инвеститор още тупа чувала.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3029 Весело

  инвестициите свършват когато свърши чуждата баница

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  инвестициите от преди 10 години ,са предимно в печеливши браншове за инвеститорите ,в които без да влагат ресурс ,печалбите са огромни ,като в енергобизнеса ,водния бизнес , в петролния бизнес ,златния бизнес ,след като взеха позиции ,вече няма къде да се инвестира ,а печалбите си се изнасят ,без това да има някакво значение за аборигените тук ,поради продажните условия създадени от ДС политици .
  —цитат от коментар 1 на edin drug


  Еми такива са гадните западняшки инвеститориНИ: Инвестират където има печалба, или където е възможно да се спечели. И за разлика от даренията-инвестициите (+ приходите от тях след плащането на данъка върху тях, демек нето печалбите) се връщат при инвеститорите. За други инвестиции, в България или на друго място.

  Това е разликата между инвестиция и дарение. Пример за това е болницата Токуда: Японец инвестира в създаване на елитна болница. Бях там два пъти: Ако не се говореше на български, не се различаваше особено от добра западняшка болница.

  След време японеца (неговата група де) я продаде на турска група. Не знам как това се е отразило в изчисленията за движение на инвестиции. Дали са отчислили инвестираните от японците пари, и са добавили тези платени от турците.

  Дарение е нещо различно: Някой чужденец/българин живеещ в чужбина, дарява нещо (читалище, библиотека, оборудване на училище/болница). Като онзи русенец живял 50 г. в щатите и преди година дарил пари за своята гимназия (или Свищов, не помня). Живи пари влизат в България, създава се нещо с тях, и нищо не се връща в чужбина.


  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 6. 6 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Малко техническа ми дойде статията, макар че съм съгласен с всичко в нея.Любопитно ми е дали въобще има някакво задълбочено проучване защо намаляват инвестициите, включително и проучване на компаниите, които се изтеглят от България. Макар че всеки си има отговор защо положението е такова, на мен би ми било крайно интересно да прочета.
  —цитат от коментар 2 на boevbisser


  Интересно е също така, каква част от създаденото с ПЧИ се реинвестира. Мисля, че е крайно време да чакаме само на нетни инвестиции отвън, а въпросът да го разглеждаме комплексно, да не забравяме, че така или иначе влияние на чуждите инвеститори има и върху "експертизата" на туземните предприемачи и мениджмънт. Разбира се, следва да се изключат далаверковците от всички бои /партии/ и браншове.

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 301 Весело

  Нашите офшорковци каквото върнаха от червените куфарчета - върнаха. Повече не щат. :)

  Например офшорките на Миню Стайков, "Нет екуизишън" и "Екуити Файнанс" били продали СИС Индъстрийс" на двама българи, единият бил син на секретарката на Тато. Това бягство на чуждестранна компания от България ли е??? :)

  https://www.24chasa.bg/novini/article/7042539

 8. 8 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Автора започва с хубаво с това, че "че ако изтезавате данните достатъчно дълго, те ще ви признаят всичко", обаче хич не си прави труда да анализира "изтезаваните" данни за периода 2002-2008, а само на пълно доверие (което ми прилича на политическа поръчка) споменава и дори набляга, че за периода 2002-2008 г., средногодишният икономически ръст е около 6,4% и че за 2007-2008 имаме "реален растеж от около 7%". Брех да му се не види!!! Човек като гледа тези "данни" и започва да си мисли, че през 2002-2008 сме били цъфнали та вързали и че икономиката ни хвърчала като източноазиатските дракони. Е да, ама не, защото данните за благосъстоянието на населението показват нещо съвсем различно, а това са размера на спестяванията, продажбите на дребно, притежаваните недвижими имоти и др. подобни отнесени на глава от населението.
  А това, че някое предприятие с години е било умишлено съсипвано, което се е отразявало негативно на икономическия ръст, след което е било почти подарено на някой партиен другар и изведнъж започва да печели (о, чудо!) и да носи милиони на новият си собственик и новоизлюпен олигарх, и да реализира положителен икономически ръст за статистиката - е, това нас, обикновените хора, не-олигарсите, не ни бърка изобщо. Такъв икономически ръст всеки може да отчита, стига да има какво да рапродава (подарява)!

 9. 9 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално  Малко техническа ми дойде статията, макар че съм съгласен с всичко в нея.Любопитно ми е дали въобще има някакво задълбочено проучване защо намаляват инвестициите, включително и проучване на компаниите, които се изтеглят от България.
  —цитат от коментар 2 на boevbisser
  Чудно ми е как изобщо си чел статията... Примерът с НЕК и Едуардо Миролио показва как "намаляват" чуждите инвестиции, а за сериозни компании, които се оттеглат от България, досега не съм чувал, освен когато някоя чужда компания продава бизнеса си на друга чужда компания, и тази, която продава, се води "оттегляща се".

 10. 10 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  ИПИ вместо да пишат поръчкови алабалистики, да извадят простата статистика за размера на ПЧИ по години, за да лъсне "стабилността".

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 11. 11 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Със две думи мистерия по Линч !!

 12. 12 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 829 Весело

  [quote#6:"t_tzanev"][/quote]

  Ти недей така родния мутро бизнесмен знае всичко и никой не може да го учи .... Ако губи пари всички други са виновни, ноне и собвената му некадърност

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 13. 13 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Със две думи мистерия по Линч !!

 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  Братчед, не знам от ПИЧИ сметки какво разбираш, обаче от пране на оари нищо не разбираш.

 15. 15 Профил на Ivan Stefanov
  Ivan Stefanov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Малко техническа ми дойде статията, макар че съм съгласен с всичко в нея.Любопитно ми е дали въобще има някакво задълбочено проучване защо намаляват инвестициите, включително и проучване на компаниите, които се изтеглят от България.
  —цитат от коментар 2 на boevbisser

  Там е работата, че независимо от гръмките лозунги за десетократно намаляване на инвестициите, всъщност не е много сигурно дали те намаляват, остават на едно и също ниво или растат.

  Всеки чужд инвеститор идва в България с намерението за 10-15 години да си върне направената инвестиция плюс някаква печалба. И това реално се случва, ако той случайно не вземе да фалира.
  Важно е да се знае, че данните на БНБ за годишния "поток" на инвестициите показват баланса на парите, които всяка година влизат в България, а така също и се връщат обратно в чужбина при инвеститорите.

  Сега си представете като пример, че всяка година в България влиза една и съща сума - 1 млрд. лева. Ако всяка инвестиция се връща в срок от 10 години (по 10% всяка година), то общо за страната първата година ще се върнат обратно 100 млн. лева, втората 200 млн. и т.н. След десетата година БНБ ще започне за отчита нулеви инвестиции, въпреки че, както предположихме, всяка година влизат нови 1 млрд. лева инвестиции.
  Надявам се, че с малко мислене ще може да вникнете в тези сметки.
  Трябва да имате предвид, че направените инвестиции се връщат основно за сметка на амортизационните отчисления, а не чрез отчетената печалба.

  Наистина "Инвестициите не са това, което са", но според мен авторът на статията не е копнал достатъчно дълбоко под повърхността.

 16. 16 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1346 Любопитно

  Не знам дали това, че Миролио взел български паспорт трябва да променя процента на ПЧИ, ама аз реално така ги виждам нещата - кой инвестирал, инвестирал, но по-нататък не е изгодно, защото не останаха хора да работят, а и заплатите се вдигнаха.
  Точка.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  Там , където свършва държавата, свършват и инвестициите.

 18. 18 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До #10 Darcas
  Съгласен съм, че писанието ми намирисва точно на поръчкова алабалистика.
  На мен ми се губи основният въпрос или колко от тези ПЧИ са от офшорки, за да сме наясно колко наистина са чужди.
  Защото примерно една подобна "инвестиция" от офшорка в строителсто - жилищно или на апартхотели не би трябвало да ни грее много като икономика.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  "...Инвестициите не са това, което са...". Разбира се. Повечето се наричат "изпиране на откраднати от държавата пари"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Например офшорките на Миню Стайков, "Нет екуизишън" и "Екуити Файнанс" били продали СИС Индъстрийс" на двама българи, единият бил син на секретарката на Тато. Това бягство на чуждестранна компания от България ли е??? :)https://www.24chasa.bg/novini/article/7042539
  —цитат от коментар 7 на plebs


  Афърматив. Чуждестранните инвеститори не само бягат, ами направо умиргат
  http://legalworld.bg/67479.prokopiev-zakril-ofshorki-v-kipyr-na-pojar.html

  От матряла няма особена файда, тъй като гледа само референтния период, а иначе остава пак на ниво мерачи на бевепета "голямата цифра е по - яка от малката цифра".
  Др Стайков да земе да седне да премери структурата на чуждестранните инвестиции. По време на кредитно - имотния балонец 2005 - 2009 едно (по памет) над 60% от инвестициите са в спекула с имоти, а 20% в търговия с коли и резервни части. Друго голямо перо е схемата с 16-тях % държавногарантирана печалба (ерепета, американски тецове, фототоци). Трето такова са инвестициите в "дългови инструменти"

 21. 21 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 588 Весело

  Без значение от причините, поради които чуждите инвестиции са в пъти по-малко от преди, намалението е факт, Фактите не могат да бъдат отменени, от извъртането и бръщолевенето, на който и да било анализатор, колкото и умно да изглежда.

  мурзилка
 22. 22 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Холандия е най-големия инвеститор в БГ за 2010 г. Звучи супер.

  Малка подробност е, че инвестицията всъщност е на Лукойл, и реално не е за 1 млрд както се води по документи, а за не повече от 100 млн. (това за да отчитат рекордни загуби всяка година). И след тази инвестиция са съкратени работници, а не са открити нови работни места.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 23. 23 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 235 Неутрално

  От всички възможни икономически индикатори, политиците използват и налагат за употреба само тези които лесно се манипулират.

  Примерно навсякъде се говори за безработни(само тези регисрирани в бюрата по труда), вместо да се говори за брой и процент заети.

  Чужди инвестиции като сума е не толкова важен индикатор, колкото би бил брой работни места открити от чужди инвеститори.


  ... за безумния индикатор наречен БВП, може книга да се напише...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 24. 24 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  а за сериозни компании, които се оттеглат от България, досега не съм чувал, освен когато някоя чужда компания продава бизнеса си на друга чужда компания, и тази, която продава, се води "оттегляща се".
  —цитат от коментар 9 на cristo_n


  И какво като продава на друга чужда компания? По-важна е причината, заради която се оттеглят, а не дали на тяхно място ще дойдат други наивници.
  Без да броим тези, които напускат цяла Източна Европа като например Теленор и без да броим закъсалите като Практикер, останалите сериозни напускащи не са малко.

  Тази година Сосиете Женерал обяви че си отива. Уж щяха да излизат от цяла Източна Европа, а се оказа, че ще останат в Румъния, Чехия и Русия.
  E.ON се изнесе, но остана в Румъния, Унгария и Чехия. Мисля причината е ясна - същата като при ЧЕЗ.
  Шеврон напусна, въпреки че е свикнала да работи в рискови страни като Конго, Ангола, Ирак, Мианмар, Камбоджа, Бангладеш и дори Венецуела, където уж петролът е национализиран. Там явно някак се получава, но не и тук.
  ВАЦ, Санома, Прозиебен, Комуникорп се изнесоха. Продадоха на българи.
  Малмар дойде като стратегически инвеститор, но спря производство заради ниската производителност на нашите работници. Нищо не продаде - просто спря работа.
  Даже български марки се изнасят. Юниливър премести производството на Калиакра в Румъния.

  И това са само тези, за които се сещам веднага. Един по-подробен поглед ще изкара още доста. И причините не са, че сме бивша соц. държава, защото много от тях продължават да работят в други бивши соц. държави, където също има корупция и олигархия.

 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  Никой не споменава , че всичко започна от 1997 година , когато Костов пое властта и направи основните реформи за въвеждане механизмите на пазарната икономика у нас. От тогава започна стопанското оживление на държавата и притокът на чужди инвестиции.

 26. 26 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1039 Весело

  Чудесни примери-Миролио и ЧЕЗ...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 27. 27 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  До коментар [#24] от "tamada":

  Майната им, да се махат като не могат да оценят Стабилността

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#5] от "Roni":

  Японец инвестира в създаване на елитна болница. Бях там два пъти: Ако не се говореше на български, не се различаваше особено от добра западняшка болница.
  След време японеца (неговата група де) я продаде на турска група. Не знам как това се е отразило в изчисленията за движение на инвестиции. Дали са отчислили инвестираните от японците пари, и са добавили тези платени от турците.
  =======
  Образно :
  Японеца има боб, но няма тенджера. Намира си подходяща тенджера(болница).
  После се среща с майстор готвач(турчина), който му гарантира, че с тия условия би готвил добри неща.....
  Японеца му проверява св то и приема условията.....

  Bukalemun
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  То сериозен ръст в недоразвити икономики се случват докато растат от "нищо" към "нещо". Тогава и 4% и 7% и 10% ръст са възможни.
  После, като стигнат своя "таван" в рамките на съществуващите условия, растежът спира, или мъждука на ниво 1-2%, и това е нормално.
  България е достигнала своя таван, и докато не се случи мащабно реструктуриране което да освободи в момента дремещи капацитети вързани на възел чрез корпуция и паразитиращо връзкаджийство, единстения друг шанс за истински ръст е внезапна мощна инжекция отвън.
  А вариантите са ограничени--или от страните "локомотиви" в ЕС, или САЩ (няма причина това да се случи), или от Китай, или от някакви нефтени шейхове.
  Така че или трябва да се поизгладят икономическите структури в България (вкл. властовите такива), за да се освободи още 10-20% капацитет (ама само ако никой не рекетира за процент може да стане), или се чака докато евентуално араби и азиати инвестират ударно по някаква причина.

 32. 32 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Няма работна ръка.
  Как да инвестираш, като не можеш да си набавиш служители и работници?

 33. 33 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  Защо се загърби съдебната реформа, като гарант на чуждите инвестиции? Или се прие че с отстраняването на Ченалова, съдебната реформа е приключила?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 588 Разстроено

  То сериозен ръст в недоразвити икономики се случват докато растат от "нищо" към "нещо".
  —цитат от коментар 31 на patilanskomeze

  А ние растем от нищо към още по-нищо.

  мурзилка
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#34] от "Denna Garrett":


  Аз правя $ 86 на час, работейки от дома. Бях шокиран, когато съседът ми каза, че средно е $ 95, но виждам как работи сега. Сега чувствам толкова свобода, че съм мой шеф.Това е, което правя >> MaxPay9.COM
  —цитат от коментар 34 на Denna Garrett


  За туй ли се регистрира днес, да ни кажеш че правиш $ 86/час?!? И ние да ти вЕрваме?!? ОК, повЕрвахме ти! Сега ни разсмей с нещо друго, става ли?

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 38. 38 Профил на nxo44693674
  nxo44693674
  Рейтинг: 402 Разстроено

  "Дневник" стана окончателно част от сговора на глупци. Е, олирарсите не се делят на ДС-ченгета и обикновени селски момчета, имали късмета да натрупат кинти. Какви глупости дрънкате, неуважаеми автори на поръчкови статии? Какви са пенсиите на родителите ви? Каква е покупателната способност на учителите? Аре улево...

 39. 39 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  Ако са намаляли чуждите инвестиции, които купуват завод разпродават имуществото и се изтеглят, това е похвално. Нали така постъпи Пеески с Булгартабак, предполагам и него го броят за чужд инвеститор, защото инвестира през офшорките.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Мда. Инвестициите не са това, което са, истината не е истината (адвокатът на тръмп), войната е мир, невежеството е сила и свободата е робство (Оруел). Всичко си е по местата. И жабата е пред сваряване. Мърда, ама вече не скача!

  Мърфи е оптимист!
 42. 42 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  У нас има много несвършена работа. Успехите са концентрирани около няколко магистрали и курорти.

  Далаверата намаля, или първоначалното натрупване на капитал като фаза приключва (30 години преход).

  Има нужда от истинска работа.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Успехите са концентрирани около няколко магистрали и курорти.
  —цитат от коментар 42 на potrebitel3

  Успехи?

  мурзилка
 45. 45 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7466 Неутрално

  А като спрат Европейските средства съвсем няма да са това което са.

 46. 46 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 377 Неутрално

  "излишна паника, вместо да направят конструктивни предложения"

  Песни ли да им пеят на инвеститорите, че да останат? Има си икономическа среда и законност, на които чуждите инвеститори искат да разчитат.
  Кое от тях имаме читаво?

 47. 47 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Весело

  "излишна паника, вместо да направят конструктивни предложения"Песни ли да им пеят на инвеститорите, че да останат? Има си икономическа среда и законност, на които чуждите инвеститори искат да разчитат.Кое от тях имаме читаво?
  —цитат от коментар 46 на One Hour


  Стабилноста брои ли се?

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK