Борисов и трите кратунки

Лидерите на коалиционните партньори на правителството - Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров

© Георги Кожухаров

Лидерите на коалиционните партньори на правителството - Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен СидеровТвърди се, че политиката в България е силно антагонистична, че тя функционира само въз основа на крайни деления: комунизъм/посткомунизъм; ляво/дясно; национално/глобално, към което би могло да се добави и делението между партията на свободата/партията на властта (в най-общ план). Ала популизмът от последните десетилетия направи така, че повечето от тези антагонизми (не само в България) остават единствено на повърхността: има ги, но не те са структурно определящи за развоя на политическите процеси. Онова, което е от значение днес, е "ситуативната символология" – медийната "образност", най-често подменяща реалните съдържания (ако използвам теорията на френския политически философ Марсел Гоше).


Видяна от тази призма,


днешна България все повече се превръща в "ситуационна демокрация"
В общество, в което всичко е "от днес за утре": един ден тъй, друг ден инак. Нали и утре е ден. Впрочем "ситуационната демокрация" е термин, който започна да се използва в Европа покрай "ерата Берлускони" – първата популистка или телевизионна демокрация, където решенията се взимаха от "екранен лидер", в зависимост от онова, което той е гледал в сутрешните новини и пък което смята, че може да намери място във вечерните телевизионни емисии.


Уви, тъкмо Италия е родината на проблемната политическа мода. Оттам тръгнаха фашизмът и авторитарната държава на Мусолини; системните политически кризи с правителствата на страната и изборите "по италиански"; оттам дойдоха и телепопулизмът на Берлускони, и първите антисистемни движения като "Пет звезди", набрали сериозна електорална подкрепа.


С оглед на което може би и последното развитие на процесите в България би следвало да се анализира не толкова в съдържателен план, а


в ключа на "политическата символология" – чрез "народни образи"


почерпани от приказките и поговорките, с които непрекъснато ни засипва управляващата "около-патриотична" коалиция.


Ако ви е направило впечатление, в кризисните моменти, след поредни караници и разменени обиди, "патриотическите лидери" застават пред микрофоните и вместо да разяснят недомислията си, пускат по някое дълбокомислие от рода на: "Камъкът си тежи на мястото" или "Казвам ти дъще, сещай се снахо". С убеждението, че това ни дава всичко, че то ги прави още по-понятни и любими на известния с търпеливостта си български народ. Пък може и така да е.


Не знам защо, но докато гледах последния им импровизиран брифинг след късния коалиционен съвет в Министерския съвет, на който те не можаха да обяснят нито защо ще сменят министри, нито дали ще ги сменят, а обясниха само, че обсъждат смяната, което не означава, че няма да ги сменят, нито пък, че ще ги сменят, ала се обсъждат смени по предложение на премиера, предложил същите тези министри, въпреки че лично те са против прибързаните оставки и така нататък, та в същия този хоровод от мисли се сетих и за поредица от народни мъдрости, които в далеч по-голяма степен ни дават коментар на ситуацията, отколкото всички изказани патриотически размишления.


Например: "Гузен негоден бяга". Или: "Вълкът козината си мени, но нравът – не". Или: "Рибата се вмирисва от главата". Или: "Който се сме последен, се смее най-добре".


Интересното е, че тъкмо този набор от народни мъдрости засега не е пуснат в обращение от "около-патриотическата коалиция", вероятно с оглед на неговата неактуалност. Ама знае ли човек? Нали пак е казано: "човек предполага, а Господ разполага".


И пак не знам защо, но в опит да сглобя политически наратив на случващото се, все повече се сещам и за пословични предупреждения като: "веднъж стомна за вода, дваж стомна за вода, третия път".

Бойко Борисов, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров след коалиционен съвет

© Георги Кожухаров

Бойко Борисов, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров след коалиционен съвет


И така най-ненадейно, вдъхновен от народната мъдрост и около-патриотическия подем в страната, изведнъж си представих българската политическа ситуация като сал (коалиция) от скачени съдове в бурното море на световната политика. Още повече, че у нас хидрологията е равнозначна на визионерство, тя е портал към други измерения на политическото, както често ни увещава в обръщанията си г-н Ахмед Доган.
Може и така да е.


И тъй, представете си, че цялата стабилност в държавата се постига чрез крехка плавателна конструкция, в която


към Голяма кратунка са навързани три по-малки кратунки


Оттам всички люшкания и разправии. А държавата се тресе ли, тресе (поне в новините и сутрин по телевизиите). И защо всичко това? Защото Голямата кратунка, претендираща да е основна плавателна сила, не може да удържа общия сал, без помощта на трите, непрекъснато развързващи се кратунки, които не е ясно в каква връзка са помежду си и искат ли изобщо да имат такава, освен че държат да са част от плавателното съоръжение на властта, без което просто биха били нищо и половина.


Ето защо, колкото и да сме привикнали на неподражаемата коалиционна политика на г-н премиера, трябва да признаем, че днес там се разкрива сериозно поле за изненади. И то опира до закона за скачените коалиционни съдове, по-точно за навързаните кратунки.


Коалицията на трите кратунки с Голямата кратунка е


сериозно политическо изпитание за страната


доколкото тя непрестанно е подлагана на сериозно вътрешно и външно противодействие. А знаем още от закона на Паскал, познат ни от училище, че налягането, упражнявано от различни сили върху течности или газове (флуиди), би трябвало да се предава равномерно във всички посоки.


И тук следва да формулираме няколко възможни хипотези за бъдещите развития:


Хипотеза първа. Голямата кратунка има всички основания да смята, че тъй като е почерпила дългогодишен ресурс от властта, тя има далеч по-голяма тежест от останалите три патриотични кратунки. Още повече, че тя е по-голяма и е една, докато те са по-малки и са три. И съответно: приливната вълна на промените може да ги застраши с потапяне, тъй че те в още по-голяма степен би трябвало да оценят последната връв, гарантираща им пристан във властта. Иначе всяка от тях ще трябва да поеме откъдето е дошла: тази на Красимир Каракачанов към граничната периферия, кратунката на Валери Симеонов ще остане да се полюшва в Бургаския залив, в опит да се наслади на тишината след сезона, а пък кратунката на г-н Сидеров, най-вероятно ще поеме на изток, толкова по на изток, колкото ѝ се удаде.


Хипотеза втора: Трите кратунки на патриотите остават трайно скачени за Голямата кратунка на Бойко Борисов. Тя ги насочва по пътя, те се опъват, накрая кандисват, послушно влизат в орбитата ѝ, постепенно започват да потъват, защото се пълнят с вода. Не помага нито синята каска, закачена на едната кратунка, нито андреевският флаг на другата, нито шумотеката на третата.


Хипотеза трета. Случва се абордаж отвън. Уплашена, Голямата кратунка прерязва връвта на трите кратунки и се самозакотвя, в опит да запази шансовете си. На нейно място изниква старата червена шамандура, доста поизгнила и едва поклащаща се над повърхността. Насилените опити тя да се превърне в център на стабилността, още повече започват да я пълнят с вода.


Следва рестарт на плавателното съоръжение чрез избори, на които, при липсата на нови екипажи, затънали в стари дрязги, се възпроизвежда същата или сходна ситуация. В тази ситуация на България не ѝ остава друго, освен да разчита на външните си спасителни пояси. Докато все още ги има.


"Дневник" препубликува текста от портал "Култура". Акцентите са на редакцията.

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  С политици саморасляци и овчи електорат е така!

  Да разлая троловете!!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1416 Неутрално
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3918 Неутрално

  'Оттам тръгнаха фашизмът и авторитарната държава на Мусолини; системните политически кризи с правителствата на страната и изборите "по италиански"
  ........................
  Авторитарната държава Ал.Стамболийски я направи преди Мусолини.
  Авторът да си припомни за "Оранжевата гвардия", за разделението на обществото на селяни и граждани., за изборите които провежда Стамболийски, за подкрепата му от комунистите,за гражданската война започнала през 1923 и ръководена от комунисти и земеделци.
  За налагането на ЕДНОПАРТИЕН РЕЖИМ по фашистки образец, наложен от чужда армия през 1944 г.
  За малките) кратунки, Димитров Червенков и Живков и ще види че у нас просто нещата следват естествения ход на нещата.
  ГОЛЯМАТА КРАТУНА!!!

 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1564 Весело

  Не "Голямата кратунка", а "Тиквата", уважаеми Тони Николов. Не си ли в час?
  И другите си имат "партизански имена", ама ги оставям за съфорумците ;-)

 5. 5 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Не "Голямата кратунка", а "Тиквата", уважаеми Тони Николов. Не си ли в час?И другите си имат "партизански имена", ама ги оставям за съфорумците ;-)
  —цитат от коментар 4 на balgariez


  Що не споменеш с гордост партизанските имена на твоите фаворити? Пхахах!

 6. 6 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1055 Весело

  Мъкааа, мъка.
  —цитат от коментар 2 на 442


  Мъка, мъкаааа, умнокрасива!....

 7. 7 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  "Оттам тръгнаха фашизмът и авторитарната държава на Мусолини;"
  Този етикет е така, но какво е направил Мусолини в стопанската сфера, в селското стопанство, в развитието на държавата? Ето това опишете...... и ще видите колко последователи на Мусолини ще се появят! Неговите програми за премахване на блатата и борбата с болестите, образованието..... са пример за Сталин и Хитлер. Целия свят се е възхищавал на постигнатото в Италия.
  Позорно е партията /БРПк/ която най-много е агитирала за включването на България в Тристранния пакт... да обявява това по команда на Коминтерна за грешка и да води терористична война срещу държавата си! Нека погледнем историческите факти такива каквито са, а не да робуваме на идеологеми разпространявани от червената зараза!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 8. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1564 Весело

  До коментар [#5] от "Боби Бобев":

  Щото нямам.
  А твоите ?

 9. 9 Профил на mck15574536
  mck15574536
  Рейтинг: 222 Неутрално

  „Борисов и трите кратунки“ – Заглавието

  Помислих, че става дума за
  Борисов и ДСБ, СДС, ДБГ(с Т. Биков)

 10. 10 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Бобев":

  Разбира се: Цвинокио, лъчко мозъка, оня със суджуците и т.н.
  Истински любимци и "фаворити", нали?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 11. 11 Профил на unp44546507
  unp44546507
  Рейтинг: 244 Неутрално
 12. 12 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2898 Весело

  Абе, да не би петък от традиционен ден на всеобхватната руска глупост да е станал ден на умнокрасивата клоунада?

  Одобрявам, леб и зрелища е изпитана формула а файтона са нелоши стандъп комици, особено добре им се получава оня скеч в който играят сякаш се занимават с политика сериозно

  Use your Illusion
 13. 13 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2967 Неутрално


  Мутрите и ченгетата, вече кратуни ли ще ги наричаме ?
  Извинявам се, но когато пиша за комуниста и мутрата Боко, нямам желание да си служа с метафори . Абсолютно същото отношение имам, както към миризлия и сланинест ДС-доносник, така и към кремълския лакей с болната тиква !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2782 Весело

  "Панаир на тиквите и кратуните"! Народът ни, обича и се радва, като дете обичливо, и на големите и на малките, и на семплите и на пъстрите, въобще на всички Кратуни.

 15. 15 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  Тонито завършва интригуващо: "В тази ситуация на България не ѝ остава друго, освен да разчита на външните си спасителни пояси. Докато все още ги има."

  Интересно беше да прочетем тук подробно ръководството за употреба на външни спасителни пояси. А то някаква мета-сатира.

 16. 16 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1578 Весело

  Трите кратунки - Ицо Риформата, Мон Пти Женерал и оня, "зеления" болшевик, дето "гледа като котарак, когато сере в плява" (само цитирам Хашек, моля да не се трием), все му забравям името.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 17. 17 Профил на Aleko
  Aleko
  Рейтинг: 1323 Разстроено

  Не мога да не се съглася със статията. За съжаление при нови избори ще имаме абсолютно същият резултат. Докато не стане някаква революция в България все ще печелят тези кратуни.

  Да, обаче българина не излиза на площада да отстоява своето , защото както знаем "Преклонена главица, сабя не я сече". Това изречение обобщава мисленето на българина. И точно заради него винаги ще си останем на това дередже. Оплакващи се в коментарите, форумите и по пейките и прекланящи главица , когато трябва да се вдигнем.

 18. 18 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Бобев":Щото нямам. А твоите ?
  —цитат от коментар 8 на balgariez


  Да бе. Нямаш. Пхахах!
  Моите са Борисов и Горанов. Още въпроси?

 19. 19 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  [quote#5:"Боби Бобев"][/quote]


  Комундер,
  в България НИКОГА не е имало партизани, но разбойници, бандюги, нкадърници и мързеливи типове, наистина са се подвизавали по горите, наричани от българите, просто ШУМКАРИ . Когато СССР напада и окупира суверенна България, тогава изведнъж се раждат " партизани ", " народни верни синове " и т. н. миризливи салати !
  Това си го запиши някъде и не излизай с терминологията от страниците на в. " Работническо дело " !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11404 Неутрално

  Кратунки - хубава метафора :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  Кратунки - хубава метафора :)
  —цитат от коментар 20 на penetrating
  А тикви - още по-хубава !
  А кремълски разбойници - това е върхът !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 22. 22 Профил на Nike
  Nike
  Рейтинг: 219 Весело

  Само ВЕЩИЦАТА липсва!

 23. 23 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  Кратунки - хубава метафора :)
  —цитат от коментар 20 на penetrating

  Да. Сал от кратуни. Но Тони Николов е пропуснал да отбележи, че салът не се носи във водата свободно, а е подпрян отдолу от един тлъст кит със свинска зурла и соколови крила. Този кит крепи или разклаща кратуните според ситуацията и за своя лична угода.

 24. 24 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Патриотите,че са шемети е ясно,но шизофрениците от ДСБ в Реформаторския блок няма кой да ги бие.

 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2739 Весело

  ... Абсолютно същото отношение имам, както към миризлия и сланинест ДС-доносник, така и към кремълския лакей с болната тиква !
  —цитат от коментар 13 на niksan1  До коментар [#13] от "niksan1":

  А със "Сабина" как се разбирате? Ами с агент Карък от БСК и докторанта на Стоян Денчев и Митьо Гестапото - Рицар Попова, приютила се също там?

 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":

  Между двете световни война властта реално е в Цар Борис.

 27. 27 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Навремето кратунките се вързвали около хора,които не можели да плуват,нещо като спасителен пояс.Та около кого са вързани кратунките,които са празни по подразбиране?

 28. 28 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Добър анализ, само че кратунките се сменят - вчера бе Радана, Пръмова, Пепи и Лукчо; днес са Болен, Шкембьо, Агента и Хапчето; утре ще са други. А голямата кратуна ще се пробва да изкара колкото Тато - автентичната голяма кратуна.

 29. 29 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#17] от "Aleko":

  В момента овчедушието на българина се дължи не толкова на страх (преклонена ...) , а на апатия и факта, че живее много по-добре от преди 10г., да речем и иска да запази и малкото, което има. Факт е и , че няма разумна алтернатива. БСП, дори и да спечелят изборите, няма с кого да правят коалиция, освен ако не проявят глупостта пак да се надянат на догановия. Обявилите се за десни, са в зоната на здрача и нямат изгледи за бързо изгряване, а дори и да влязат в парламента, могат да бъдат само в ролята на палето, което лае.

 30. 30 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не, освен ако (не) тръгнеш, Тони, преди Новата ера, от Рим.

  Мусолини бил марксист, а преди да стане Дуче на италиански фашизъм:
  редактор на вестник на италианските социалисти.
  Това е през първата половина на 20 век.

  Преди Мусолини са Ленин, Сталин, СССР 1921 г.

  Преди тях: Марксистки Манифест за комунистически/социалистически диктатури, 1848 г.
  Произход: Германия, Франция, Англия...
  С заветна цел: единна световна диктатура.

  Диктатури без диктатори - няма как.
  Такава е рецептата Манифест.

  Успява в Русия 1917... СССР... 1992.
  С официални култове: Маркс и Енгелс, преди и редом с Ленин.
  До тях Сталин... до 1953 г.. и днес.
  Днес бюст на Сталин е верен страж пред Мавзолей на Ленин.

  Мусолини бил интересна мода в СССР... слабо интересна (Маяковски).
  Италианският фашизъм е бил нацизъм, по-слаб от германския.
  За СССР по-изгоден е бил интернацизъм - пропагандиран като интернационализъм.

  Хитлер си падал повече по Мусолини.
  В началото също се заигравал с марксизма.
  После решил, че "интер" нацизъм не му трябва.
  Но без "интер" не можел: ту против болшевизма, ту заедно...

  Сталин се заиграл с Хитлер.
  Малкият диктатор не можал да откаже.
  През 1939 започнали война в/срещу Европа, прераснала във Втора световна...

  "Уви, тъкмо Италия е родината на проблемната политическа мода.
  Оттам тръгнаха фашизмът и авторитарната държава на Мусолини"

 31. 31 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2739 Весело

  Напъните на автора да прави "Култура" се оказват отново смешен агитпроп. :)

 32. 32 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Щом не са комунисти и турци съм спокоен.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 33. 33 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2739 Любопитно

  Навремето кратунките се вързвали около хора,които не можели да плуват,нещо като спасителен пояс.Та около кого са вързани кратунките,които са празни по подразбиране?
  —цитат от коментар 27 на Cara Mia  До коментар [#27] от "Cara Mia":

  ??? Около последните "анализи" в Дневник?

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":

  +++++++
  Не бях се замислял, но май земеделският трибун Александър Стамболийски е който установява първата диктатура у нас?

 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  Добър политически фейлетон е написал Тони Николов. Като го четеш , хем се смееш на глас , хем ти се иде да плачеш. Напомни ми фейлетона "Политическа зима" на Ботев, макар , че този е писан в политическото лято близо 150 години по-късно.

 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":

  Ако не беше преврата на 9 юни 1923 година Стамболийски щеше да се развие диктатура подобна на диктатурата на Мусолини в Италия. БЗНС на Стамболийски и Фашистката партия на Мусолини си приличат като две капки вода.

 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":+++++++Не бях се замислял, но май земеделският трибун Александър Стамболийски е който установява първата диктатура у нас?
  —цитат от коментар 34 на historama


  При това по фашистки образец, който предхожда фашизма в Италия. Комунистическата историография , която сме изучавали и която обръща всичко с главата надолу ни учеше , че деветоюнския преврат през 1923 бил "фашистки" , а тогава още фашизъм не е имало в самата Италия. В същност , използвайки комунистическата терминология този преврат можем да го наречем антифашистки , защото предотвратява диктатурата на Стамболийски и установява в България парламентарна демокрация до 1934 година.

 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":Между двете световни война властта реално е в Цар Борис.
  —цитат от коментар 26 на deaf


  Това не е вярно. Властта реално е в цар Борис от 1934 година до неговата смърт през 1943.

 39. 39 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Поредна порция глупости...

 40. 40 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  ""Дневник" препубликува текста от портал "Култура"."

  И аз. Може да си изберете култура:

  "Всъщност зад инициативи от типа на т.нар. ордени на рицарите тамплиери в България и прословутия Върховен архонтски събор стои стремежът на една определена класа да легитимира себе си като аристокрация. В повечето случаи става дума за хора със съмнителна репутация, успели да се замогнат в годините на прехода най-често благодарение на престъпни сделки и унаследени мрежи и влияния от тоталитарния период. В амбицията да реализират себе си като елит – не просто финансов, но и духовен и политически (властови) – те демонстрират нуждата си от сакрална санкция, от меродавен печат, който би препотвърдил тяхната знатност, правото им да бъдат „избрани”, „необикновени”, „нередови” хора. Потребността им да заличат миналото си на простолюдие и да се закичат със знаците на всепризнат престиж, реабилитира значението на Църквата, но не като общност от вярващи, на която глава е сам Иисус Христос, а като древна институция, съхранила през вековете сакраменталната си власт. ..."
  http://kultura.bg/web/тамплиери-архонти-масони/

 41. 41 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Драги му костовисти и антикомунисти. Докато вие се опитвате да унищожите ГЕРБ нека си предскажа какво ще се случи успоредно с това под носа ви.

  1 : Руската пропаганда ще продължи да рекламира радев в жълтите ФБ групи и в пеевските вестници
  2 : Тролвете ще изкарват радев моралния герой във всяка ситуация
  3 : Радев ще направи партия
  4 : Простия матриал гласувал за бареков ще се пренасочи към партията на радев, плюс червените бабички които се възбуждат като видят униформа
  5 : Партията на радев ще спечели солиден процент и коалирайки се с бсп и дпс ще има пълно мнозинство, а не крехкото на златния пръст
  6 : Всички пари от магистрали, метро, реформи в бдж, саниране, увеличение на заплати и пенсии ще бъдат пренасочени от новото правителство към джобчето на путин.
  7 : Държавата ще бъде окрадена с 10-20 милиарда пред ЮП и Белене

 42. 42 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Кратунки около тиквата, баш бостан !!!

 43. 43 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#41] от "rdb41527334":

  Хубави седем точки, но аз не виждам, как ГЕРБ ще се справи с вяска една от тях. Най-вероятно, ако партията на Радев се случи, ГЕРБ ще затанцува с нея. ББ нееднократно е правил комплименти към престъпници като Тодор Живков и Ахмед Доган, така че в името на неговото символ-верую "Евала ти правим, батка!" просто ще превърже поредната кратуна към себе си.

  CONTADOR GRATUITO!
 44. 44 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#41] от "rdb41527334":

  Присъствието на герп във властта го прави неизбежно. Тиквоний по никакъв начин не противодейства. Защо да го търпим?

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 45. 45 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#41] от "rdb41527334":

  Рядко се срещат такива стройни и дисциплинирани коментари.Все още изпитвайки възхищение стигнах да 7 точка!Съветвам ви и вие да я прочетете.

  ПП Дали снощи ББ не се е изказал отново,че Белене е гьол!?Изпуснах му края вече в прочита на мислите на този човек!Но е възможно и да е заради това,че вече не издържам повече от 10 сек.да го гледам на екран.

 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  До коментар [#41] от "rdb41527334":

  Да разбирам ли, че Бибитко пълни гащи пред една евентуална нова партия?
  Герберче, я ми припомни кой поръча и плати двата реактора?
  Я ми припомни коя кратуна изпрати Нушето в Русия да преговаря с Росатом?
  Я ми припомни кой изгони и смаза РБ, естествените съюзници по ЕНП, и се прегърна и мляска с русофилите - патреотари?

  Да не би 1 млрд които Бибитко мафиота пренасочи към държавните служители да не гарантира преизбирането му?

 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  До коментар [#46] от "historama":

  На герберчетата пак Костов и Р. Кънев са им проблема. Само те му клатят стабилността.
  Защо медиите не питат как Доган си купи ТЕЦ Варна за 3500лв?

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  И на двете снимки 3-те кратунки са ...забавни...

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8323 Неутрално

  "Коалицията на трите кратунки с Голямата кратунка е
  сериозно политическо изпитание за страната"
  80-те процента дебили даже не забелязват, колко нестабилна е държавата.

 50. 50 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 775 Разстроено

  Честно казано управлението на ГЕРБ и крайната десница у нас е абсолютен кошмар, който не очаквах. Откровени лъжи в ефир, огромна пропаганда в лицето на цели медии и армии от тролове, нарастващи репресии, формална опозиция в лицето на БСП и ДПС, която подобно на тази в Русия всъщност е в сговор с управляващите, безпомощна извънпарламентарна съпротива, неспособна да организира нещо смислено или да получи достъп до достатъчно голяма публика, че да постигне нещо. Шансът ни е ЕС да ни държи по-изкъсо. Би било погрешно, ако заключим, че ситуацията в България е сходна с тази при Вишеградите, Австрия и Италия, където има популистка съпротива срещу действително допусналите много грешки елити на Европа. България е управлявана от местен филиал на руската мафия.

 51. 51 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  Накратко казано - положението ще е все така стабилно в нестабилността, далаверите и мизерията, и само ЕС ще удържа положението в БГ, да не се стигне до пълна деградация, ама не се знае и ЕС докога ще го прави. Щом една Италия е така от време оно, какво остава за балканската и полуориенталска България, където положението може и е в пъти по зле.

  С други думи, нема да съ оправиме.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 52. 52 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  Снимките отново трепят, и казват повече от думите.

 53. 53 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9718 Неутрално

  Докато няма нищо по добро без комунисти и етнически партии така ще е.

 54. 54 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 392 Неутрално

  за Италия: Мусолини, фашизъм...
  Италия е Република с герб с надпис: REPVBBLICA ITALIANA
  Франция е Република с герб с надпис: RF и призив: “Liberte, Egalite, Fraternite”
  България е Република с герб с надпис:”Съединението прави силата”, “гривите” на лъвовете не са “развети” под корони са, като князе са. “Република България” има призив:”За Чиста и Свята”

 55. 55 Профил на Жълто паве
  Жълто паве
  Рейтинг: 1714 Весело

  Много думи, много риторика, но дори и риториката не успя да скрие факта че г-н Николов няма и най-бегла представа що е туй скачени съдове.

  Поне като филолог да беше научил разни физични термини кога се използват като метафори. Има много такива - черна дупка, интерференция, спектър, дифузия, скачени съдове, импулс...

  Иначе похвално че е гугълнал закона на Паскал, но по-удачно щеше да използва парадокса на Бернули.

  Абе, направо да мине един курс при Хидроинженера и да дойде да се изкаже пак.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 56. 56 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#15] от "Lemmy":Интересно беше да прочетем тук подробно ръководството за употреба на външни спасителни пояси.

  Искаш авторът да ти каже на колко ведомости се разписва?

 57. 57 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 331 Неутрално

  „Борисов и трите кратунки“ – ЗаглавиетоПомислих, че става дума заБорисов и ДСБ, СДС, ДБГ(с Т. Биков)
  —цитат от коментар 9 на mck15574536


  Не си мислил, щото не ти е в природата. Става дума за Бялата Златка (по прякор - Общата), със златното кочлиционно пръстче, за русенското македонче от ДС и за още едно бизнесменче, което без червени ботушки и Служебна подкрепа щеше да си остане само с червен задник.

 58. 58 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 331 Неутрално

  [quote#18:"Боби Бобев"][/quote]

  А мама Цецка, а Цветка, а мургавото московче?

 59. 59 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  До коментар [#41] от "rdb41527334":
  Лилявите го знаят,и вече неприкрито го показват.

 60. 60 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  До коментар [#46] от "historamaРеакторотеги поръча Овчаров.

 61. 61 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  До коментар [#47] от "historama":

  Костов сам по себе си не е проблем днес .проблем са олигарсите,коото създаде.

 62. 62 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4450 Весело

  До коментар [#61] от "yanne":

  Йо! Беше време и Костов да излази!

  klimentm
 63. 63 Профил на vys18530578
  vys18530578
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Винаги съм приемал Т. Николов за един от най-задълбочените и точни автори, но с тази си статия се опитва да ме опровергае. Симеонов-Каракачанов-Сидеров си имат свои идеи и за тях гласуват стотици хиляди граждани. Идеите им при всички положения са много по-напредничави от тези на БСП-ДПС. Нека не шаблонизираме лидерите и гласоподавателите на патриотичните или националистическите формации.
  И само да припомня, че за рицаря на печалния образ Христо Иванов ще гласуват доста по-малко хора.

 64. 64 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  Докога, о, вие демократи, ще злоупотребявате с нашето търпение? Докъде ще стигне необузданата ви дързост, да наричате г-н Борисов с обидни прозвища?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 65. 65 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  Докога, о, вие демократи, ще злоупотребявате с нашето търпение? Докъде ще стигне необузданата ви дързост, да наричате г-н Борисов с обидни прозвища?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 66. 66 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 1369 Весело

  До коментар [#17] от "Aleko":

  За каква революция мечтаеш ?
  За какво да се вдигнеш?
  Революцията е Зло !
  Еволюцията е за предпочитане.
  Но докато не Еволюира самият народ нищо друго няма да се промени.
  “Прост народ - слаба Държава”
  Всички помним тази древна и мъдра поговорка ;)

 67. 67 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Борисов и трите кратунки

  Казала четвъртата завистливо . Изпускайки от поглед общата картина - Трите кратунки и цар Тиква . Недоглеждайки потвърждението на постулата , че народ от кратуни , избира за цар Тиква . А Тони николовците са апологетите , които докараха Тиквите , след като превърнаха държавата в бостан за кратуни .

 68. 68 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мизийски ☦":

  Или си много тъп или си много наивен. Кое от двете...?

  Бивш tww09306483.
 69. 69 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#65] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Докато не вземете мерки :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK