Войната на Русия в Идлиб: задава се нова касапница

Новият лагер за сирийски бежанци от Идлиб вече се издига в сирийското село Атима на границата с Турция

© Reuters

Новият лагер за сирийски бежанци от Идлиб вече се издига в сирийското село Атима на границата с ТурцияСпециалният пратеник на ООН за сирийската криза Стeфан де Мистура бе поканен да присъства на срещата на тримата лидери на Русия, Турция и Иран, която се състоя в Техеран миналата седмица. Той обаче не успя да разговаря с представители на тримата гаранти на Процеса от Астана с оглед сформиране на Конституционна комисия преди срещата му в Женева с "малката група", съставена от представители на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Саудитска Арабия, Йордания и Египет.


При това положение не е ясно дали женевската среща, планирана за днес, ще се проведе в синхрон със срещата на висши служители на министерствата на външните работи на Русия, Турция, Франция и Германия в Анкара, на която ще се обсъди възможността за четиристранна среща на върха.


От подобна инициатива се очаква да допринесе за преодоляване на разминаващите се приоритети на Москва, която акцентира върху завръщането на бежанците в Сирия и възстановяването на страната, и на акцента на Париж и Берлин върху политическия процес за преодоляване на конфликта.
Самата среща на тримата лидери в Техеран не бе последвана от съвместно комюнике, което свидетелства за дълбоките противоречия между Русия и Иран, от една страна, и Турция, от друга.


Анкара инвестира огромни средства в Идлиб за сформирането на голяма военна сила от останките на Свободната сирийска армия, както и за изграждането на 12 военни пункта на турската армия, оборудвани с тежко оръжие, включително танкове и бронетехника. В същото време руската и сирийската армия извършиха въздушни атаки срещу района на Идлиб с използването на бомби-варели. Този удар бе осъществен въпреки предупрежденията на ООН, че в Идлиб с нейните 3 млн. жители може да се стигне до хуманитарна катастрофа на века.


Става дума за територия от около 10 хиляди квадратни километра - приблизително колкото е площта на Ливан. Тук са около 55 хиляди бойци от Националния фронт за освобождение (създаден от Турция в края на юли т.г.), около 12 хиляди бойци от Организацията за освобождение на Сирия (голяма част от които са членове на "Джебха ал Нусра"), 1200 бойци от Защитниците на религията и 1500 бойци от Ислямската туркестанска армия (китайските привърженици на "Ал Кайда"). Самият Идлиб е в зоната за деескалация на конфликта, договорена от Русия, Турция и Иран през май 2017 г. Според това споразумение Анкара трябваше да разположи в нея споменатите 12 наблюдателни пункта срещу 10 руски и 7 ирански.


След неуспеха на срещата в Техеран е все по-ясно, че бъдещето на Идлиб ще бъде решено от това кой от следващите три плана ще бъде приложен:


Турският план


Той предвижда десет стъпки:


1. Прекратяване на огъня и на руските и сирийските въздушни нападения.


2. Приемане на временна програма.


3. Разоръжаване на бойците на Организацията за освобождение на Сирия и тяхното напускане на района на Идлиб.


4. Безпрепятственото им преместване в защитен район, като един от вариантите е областта Мареа в близост до Алепо, където се предполага, че ще се конфронтират с кюрдските Отряди за народна защита (на свой ред те влизат в състава на Сирийските демократични сили, подкрепяни от САЩ). Тук трябва да се направи уговорката, че според Турция Вашингтон не изпълни ангажимента си по силата на т.нар. пътна карта за град Манбидж в същия този кюрдски регион, предвиждащ изтеглянето на Отрядите за народна защита. Сега в Анкара говорят, че не е изключено в Идлиб тези отряди да се сражават на страната на Башар ал Асад.


5. Разоръжаването на Организацията за освобождение на Сирия трябва да бъде контролирано от силите на умерената опозиция, като оръжието ѝ бъде предадено на бойците на Фронта за национално освобождение.


6. На чуждестранните бойци в рамките на Организацията за освобождение на Сирия трябва да бъде разрешено да се завърнат в родината си.


7. Онези отряди, които откажат доброволно да предадат оръжието си, ще бъдат унищожени в рамките на борбата срещу тероризма (тук трябва да се има предвид, че неотдавна Анкара обяви Организацията за освобождение на Сирия за терористична, макар да не е тайна, че допреди няколко дни тя си сътрудничеше с турските сили и дори охраняваше турските военни експедиции на контролираната от нея територия).


8. Турция ще обучи бойци, които ще гарантират сигурността на Идлиб, като ще бъдат инкорпорирани в местните полицейски сили (по подобие на операциите "Щит на Ефрат" и "Маслинова клонка").


9. Гарантиране сигурността на руската военна база в Хмеймим в окръг Латакия и преди всичко ликвидиране заплахата от атаки с дронове срещу нея.


10. Транспортиране на бежанците от Идлиб и настаняването им в кюрдските територии на Африн под контрола на силите на "Маслинова клонка".


Планът на Мистура


Вторият план принадлежи на международния пратеник Стефан ди Мистура и бе раздаден на представители на сирийски граждански организации. Той предвижда следното:


1. Прекратяване на огъня и на руските и сирийските въздушни атаки.


2. Реализиране на временни мерки, предвиждащи: а)определяне краен срок за отделяне на гражданското население от въоръжените бойци; б) изолиране на Организацията за освобождение на Сирия от останалите въоръжени структури; в) изтегляне на въоръжените сили от гражданските райони; г) сформиране на местни съвети.


При това според плана на Де Мистура Русия и Турция трябва да бъдат гаранти за неговото изпълнение.


Руският план


Целта му е установяване контрол върху Идлиб преди края на годината. Той включва кампания по обстрел на редица райони, разположени северно от Хама, западно от Алепо и източно от Латакия, както и предприемане на мащабна военна офанзива, която да се съчетава със сключване споразумения по примиряването на отделни райони по модела, приложен в района на Гута край Дамаск и в сирийския Юг.


Той трябва да се реализира на три етапа: на първия етап ще бъдат атакувани районите на север от Хама, Хан Шейхун, Маарра ал Нуман, западно Алепо, Джебел ат Туркман, Джиср аш Шагур и Сахл ал Габ; на втория етап ще бъде овладяно основната магистрала М5, свързваща Хама с Алепо, както и основната магистрала М4, свързваща Латакия и Алепо; на третия етап ще бъде установен контрол на север от М4, включващ град Идлиб и териториите в направление на турската граница.


Вашингтон и рисковете от сблъсък с Русия


След неуспеха на техеранската среща на върха Русия и Турция (плюс Иран) се споразумяха да проведат срещи на ръководители на разузнаването и на армията за намиране на компромисно решение между отделните планове. Очаква се решаваща среща между Путин и Ердоган на 28 септември (в петък "Ройтерс" съобщи, че тя може да се състои още в понеделник, 17 септември, в Сочи) в случай, че пропадне предложената четиристранна среща на върха в Анкара преди това.


Според редица източници, Москва в момента засилва натиска върху Турция за отстъпки в Идлиб, възползвайки се от сложното положение, в което се намира Ердоган. Същевременно се очаква, че Путин е склонен и към удовлетворяване на някои турски искания:


- запазване на 12-те турски наблюдателни пункта в района на Идлиб,
- настаняването на бежанци от западната част на Сирия в района на Африн, с което да бъде ликвидирана опасността от възникване на кюрдски автономен район,
- трайно разполагане на турските сили в районите, контролирани в рамките на операциите "Щит на Ефрат" и "Маслинена клонка" в Северна Сирия до окончателното решаване на териториалните проблеми на страната.


Москва също така е склонна към сътрудничество с Анкара за осуетяване на плановете на САЩ по отношение на Източна Сирия. Във всички случаи обаче Ердоган се намира в сложна ситуация при засилващ се натиск от страна на Путин за възстановяване на контрола на Дамаск върху Идлиб. На свой ред подобна победа би засилила позициите на Москва спрямо Вашингтон и Брюксел.


Затова е логично възниква въпросът какво възнамерява да предприеме американският президент Доналд Тръмп, за да неутрализира тези руски амбиции. Дали разполагането на ракетна част на Пентагона на териториите под кюрдски контрол и довъоръжаването на Отрядите за народна защита на Партията на демократичния съюз е окончателният отговор на Белия дом, като се има предвид, че Ердоган обяви тази партия и нейните въоръжени отряди за терористични организации?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Очевидно края на тази история е далеч и в момента орел рак и щука се опитват да теглят каруцата, при това в три различни посоки. Т.н. странични наблюдатели, също имат свое виждане как и накъде да бъде задвижена въпросната карица и най-вероятно ще пострадат невинни хора там, а косвено и ние, имам предвид целия ЕС, но и нашата страна, ако се стигне до истинска хуманитарна катастрофа.
  Човеколюбеца Путин, дето ще връща сирийците по домовете им, що не хване да ги приюти, докато си пази базата и хвърля бомби на ляво и на дясно.

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  "Русия е миролюбива държава." (В.В. Путин)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Каква касапница?
  В Идлиб са събрани главорезите от цялата Сирийска Война от Иран и от целият Близък Изток. Това са хора които в последните 7-8 години се занимават с война и терор. Фанатизирани до краен предел мразещи всичко и всичко и най-вече белите християнски ценности. До сега проблема се отлагаше и ги местеха от град в град.
  Дойде време ЗЛОТО да бъде унищожено.
  Дано Русия има смелостта да го направи. Ако не го направи целият свят и особенно Европа ще страдат десетилетия напред.

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#4] от "eyd13372645":

  "... белите християнски ценности..."

  ... олицетворени от КГБ, ГРУ и Питерската мафия. 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  ЗЛОТО е събрано в Идлиб.
  Ако Русия не го унищожи ще се пръсне по Европа.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Значи, признаваме, че в Идлиб бъка от терористи, при това, чуждестранни и , че ще те сами няма да се предадат. Ама това трябва да стане без сражения , разрушения и жертви?!
  :)

  Ашколсун, машалла мозъци... :)

 10. 10 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#4] от "eyd13372645":Има 3 милиона цивилни там, руска свиньо.
  —цитат от коментар 8 на EU defender


  3 милиона цивилни? То добре ли си ???
  От къде ви ги пускат тия цифри.
  Тия 3 милиона защо не се предадат никой не ги кара насила да се бият?
  Има много хуманитарни коридори по който могат да напуснат и да бъдат настанени в бежански лагери.

 11. 11 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Идлиб е мястото, в което руските "освободители", ще си счупят зъбките. Както казва народът ни: "Свраката скача от колец на колец, па се надене". Нещата загрубяха много. Западният свят няма да си затвори очите за рускио-асъдистките зверства и този път.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 12. 12 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Според мои познати - сирийци, в Идлиб се е установила най-голямата измет на Сирия и региона.
  Путин се възприема като спасител от повечето сирийци.
  Касапницата ще я направят ислямистите, използващи мирното население като заложници. Фундаменталистите отказали да освободят мирните граждани от региона след отправен призив на Асад. Следователно носят основна отговорност за предстоящите събития.

 13. 13 Профил на AgentOOSEVEN
  AgentOOSEVEN
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Много либерално соросоиден рев за тия брадати главорези бе. Или се предават и стават мирни граждани, или ядат дървото. В краен случай да им направят един резерват в пустинята и да ги вкарат вътре да се самоизядат. Как пък никой се не захрижи за жителите на Дамаск, Алепо и другите градове които бяха пет години тероризирани от тия боклуци.

 14. 14 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Идлиб е мястото, в което руските "освободители", ще си счупят зъбките. Както казва народът ни: "Свраката скача от колец на колец, па се надене". Нещата загрубяха много. Западният свят няма да си затвори очите за рускио-асъдистките зверства и този път.
  —цитат от коментар 11 на Viva la Evolution


  Ъхъ, и западният свят кво мисли да прави с около 50 000 до 100 000 въоражени фанатизирани главорези?
  Ще им даде парче земя да си напрвят Ислямска Държава ли?
  Путин върши мръсната работа на Европа, ако тия не бъдат унищожени ще се пръснат като бежанци из Европа (която голяма част ще преминат през България).

 15. 15 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3019 Любопитно

  Конфликтът м/у "союзниците"Иран,Расия и Турция достига връхна точка.....По повелята на аятолаха-"Сирия е изконна персииска земя"...Крмъл е готов на всичко!И вече няма връшане назад.Конфликтът в Сирия просто още повече ще се задълбочи..

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 16. 16 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Ердоган отива на крака при Путин да говори за примирие в Идлиб

  Eрдоган разговаря с президентите на Иран и Русия миналата седмица в Техеран, но не успя да получи от тях обещание за примирие

  Турският президент Реджеп Ердоган ще разговаря в понеделник с руския си колега Владимир Путин, съобщи днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който каза, че Турция работи за примирие в последната бунтовническа крепост в Сирия – провинция Идлиб, предаде Ройтерс. Срещата ще е в Сочи, посочи АФП, позовавайки се на турски представители.

  На съвместна пресконференция в Исламабад с пакистанския си колега Чавушоглу заяви още, че Турция е готова за сътрудничество в битката с терористичните групи в Идлиб.

  Ердоган разговаря с президентите на Иран и Русия миналата седмица в Техеран, но не успя да получи от тях обещание за примирие."

 17. 17 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#4] от "eyd13372645":

  Солидаризирам се с теб, но с едно уточнение.
  В Сирия се помещават множество религии и етнически групи.
  Централната власт е била светска преди войната.
  Невероятно но факт, Путин, покрай икономическите си интереси, се оказа наистина спасител.

 18. 18 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#8] от "EU defender":

  Населението на провинция Идлиб в момента е малко над 1 000 000, включително 100 000 въоръжени джихадисти. Населението на Мосул малко преди да бъде нападнат от САЩ беше около 1 500 000, 40 000 от тях бяха избити, 1, 200 000 избягаха.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 319 Любопитно

  Интересно как режимът във Вашингтон ще обясни на роднините на жертвите от 11 септември, че в момента САЩ са готови да водят военни действия, за да защитят Ал Кайда в провинция Идлиб?

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 21. 21 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Сега сериозно по темата - тия главорези вършат работа единствено на Ердоган щото иска да ги използва срещу Кюрдите.
  ЕС е наясно че тия трябва да се унищожат.
  Америка явно е решила да прекрати проекта Ислямска Държава щом ги изчисти от Рака и Мосул.
  Рассия знаем там нещата се решават кардинално със замах: Нет тераристи, нет праблема.

 22. 22 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 319 Любопитно

  Предстоящият разгром на Ал Кайда от Русия и Сирия явно разклати нервите на вашингтонската върхушка. А жертвите от 11 септември се обръщат в гробовете си.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 23. 23 Профил на AgentOOSEVEN
  AgentOOSEVEN
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Специално в случая проблема е с Турция, които се страхуват влиянието на кюрдите. Американците нямат никакъв полезен ход. Или подкрепят главорезите или мируват защото "умерените им приятели" се провалиха. Турция по всяка вероятност ще изтъргува съгласието си за военна операция и брадатите пак ще ядат дебелия.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ако в България се беше допуснало ислямизиране на роми, и тук щяхме да имаме Идлиб и "радетели" за права.

 27. 27 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 273 Весело

  Като саудитската касапница в Йемен ли?

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  За Алепо, Гута и Южна Сирия беше същата кампания.

  Сега в Идлиб има само един допълнителен фактор - че за терорягите ножът е опрял до кокъла и няма накъде да се изнасят.
  Кой го отърваха - отърваха. Беше призната официално една бройка от 30 000, сега се тиражира 10 000. Явно това са абсолютно неприемливите и изоставени.
  И от тях може да се очаква всичко.
  Затова мисля, че сирийци и руснаци няма да се спрат.
  А плачещият по медиите Запад няма да си мръдне пръста, само ще ги използва за пропагандна кампания. Всяка е на далавера - хем ще му се разкарат тези горещи кестени от главата, хем ще върви пропагандата ...

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#25] от "AgentOOSEVEN":

  "Разбрахме че с ЕУ дефендера сте за победа на Ал Кайда..."

  Нищо не сте рсзбрали, защото сте заредени с лозунги като картечница Дегтярьов с патрони.

  С ЕУ Дефендетс сме против използването на химическо оръжие от разни покровителствени от Москва тирани срещу собственото им население.

  Вие червените очевидно нямате нищо против.

  Горе един дори се превъзнася по Сталин, който фърлял бомбите и после питал кое-що.

  Ако трябва нещо да разберете, то е, че с такива като вас ние не можем да имаме нищо общо. Ние и вие принадлежим към различни цивилизационни равнища.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Неутрално

  А у Рашата вече е внесен законопроект за узаконяване на дуелите- в буквалния смисъл (!), с оръжие !
  Не вервате, щото и по царско време са били забранени ? Ето:
  https://news.ru/obshestvo/duel-nyj-kodeks-zakonoproekt-ivanov/

 31. 31 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#29] от "Norman Granz":

  За "химическото оръжие" след случая в Източна Гута вече разбраха всички. Фактите са си факти, независещи от мнението на заработващите тролове.

 32. 32 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 668 Весело

  Тук са около 55 хиляди бойци от Националния фронт за освобождение (създаден от Турция в края на юли т.г.)
  *******************************************************************************************************************

  🤔
  Голямо ''освобождение'' ще да е, щом ''освободителите'' са създадени от съседна държава .
  😁😁😁😁

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Ако в България се беше допуснало ислямизиране на роми, и тук щяхме да имаме Идлиб и "радетели" за права.
  —цитат от коментар 26 на ruby

  Да те светна, че в България не само беше допуснато, но и все още си върви, макар и с доста намалена пара.
  Нас ни отърва от джихадисването само това, че ги ислямизираха Дианета и МИТ, насаждайки модела "мюсюлманин = турчин". А за цигойнерите освен директния гювеч покрай "покръстването" е привлекателно и "бягането" от етикета "циганин" към престижното "турчин".
  Но пък това ни удря по друга линия, дългосрочно ...
  Последните официални данни, които съм чул, са за 13% мюсюлмани в България.
  За сравнение - това е "таргета" на турболиберален ЕС за 2050 година. Когато освен имигрантите ще са се наплодили обилно децата на имигрантите, немосюлнаският етнос ще е намалял относително поради излизането на Британия и заради застаряването, плюс за капак сите мюсюлмани от предсоящите за приемане Западни Балкани.
  Та си правете извода колко сме "напред с мат'ряла" ...

 34. 34 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#10] от "eyd13372645":

  4 милиона са цивилните не 3........ И путя ще спечели двойно. Ще подпали война тези 4 милиона ще се превърнат в бежанци, и после ще ползва тези бежанци за пропаганда да плаши народа.

 35. 35 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Май ще падат още самолети на путин и пак ще има драми в любовната му афера с Ердоган.

 36. 36 Профил на unx59578324
  unx59578324
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Единственото решение е их там нет

 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3893 Весело

  Впечатляващо е как наш Мохамед (той има иракски произход, но от няколко години е и български гражданин) знае в такива подробности плановете на Турция, на ООН (де Мистура) и даже на Русия за провинция Идлиб! :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3893 Любопитно

  До коментар [#11] от "Viva la Evolution":

  Наистина ли мислиш така Георги!? Защото ми се струва, че САЩ за пореден път няма да предприемат нищо срещу Русия във връзка с предстоящата битка в Идлиб. Само си спомни какво направи САЩ последния път пре Дераа? Или при Източна Гута преди това? Нищо... не знам защо реши, че сега ще е различно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 256 Весело

  "...Става дума за територия от около 10 хиляди квадратни километра - приблизително колкото е площта на Ливан..."

  Бъзикаш ли се с нас тук, челеби ?!?? Това, което терористите от HTC и новосормираните NLF владеят от територията на провинциите Идлиб, Алепо, Хама и Латакия е точно 6600 кв.км. ! И другите ти числа и стойности НЕ СА ВЕРНИ !, ноза това ще напиша пост по-късно...

 40. 40 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#29] от "Norman Granz":

  Какви големи хунамнисти сте били либералболшевиките. ц. ц. ц. истински леви демократи. хахаха

 41. 41 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#33] от "xm...":

  Нас ни спаси това, че братята роми отидоха да рупат социалки в чужбина и рязко загубиха интерес към исляма. :-)

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#37] от "Иво":

  Че те плановете не са тайна.

  Освен това този човек (автора) е в България от поне 20, 30 години.

  Странни ги ръсиш понякога.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#40] от "xox55541929":

  "... либералболшевиките..."

  Един либерал няма как да бъде болшевик, но това няма как да го знаят тружениците от N-ската тролобригада...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Предстои втората още по-кървава фаза на войната в Сирия. Ще се окажат май верни предсказанията, че там "камък върху камък няма да остане". Военните действия няма да са само в Идлиб, ще ескалират и Дамаск ще пострада много сериозно. Ако това се окаже вярно - веднага след края на войната в Сирия (който трябвало да настъпи, когато се чуе "мир" от три страни) започва голямата глобална патаклама...

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  Един много интересен анализ, който обяснява защо Путин не е в състояние да осъществи заветната си мечта - да възстанови Съветския съюз:

  Основните причини са три:

  Първо, в днешния свят имперските проекти срещат много по-голяма съпротива, отколкото в епохата на световните войни. И работата не е само в настроенията на Запада. Например, опитът на Иран да "привлече" източното Средиземноморие създаде срещу него пъстра коалиция, включваща съвсем не "западните" саудитци и не особено "западните" турци. А мащабите на международната криза, която би последвала опит за връщане на Украйна в империята или дори само едната и половина, просто не се поддават на прогнозиране.

  Второ, държавните чувства на руснаците, дори в своя пик, не бяха съпроводени от масова готовност да жертват живота си за тях. Кримската операция предизвика възторг, включително и с това, че тя беше представена като преминала без нито една жертва. Ентусиазмът по отношение на донбаската операция беше много по-слаб, доколкото веднага стана ясно че това е война, при това - с жертви.

  Трето, върхушката по силата на своята осведоменост, а масите - интуитивно, знаят, че империята е скъпоструващо начинание. Всички земи, взети под контрол по един или друг начин, трябва да бъдат издържани. Ако те са големи и много населени, това би съкрушило руските финанси. Евразийският съюз също не излиза евтино, въпреки неговата полуфиктивност. А историята с Чечня, единственият вътрешноруски регион, който се откъсна за известно време, показва, че за връщането трябва да се плаща не само първо с кръв, а после с големи пари, но и със собственото достойнство.

  Говори се, че с нарастването на вътрешните проблеми руските власти ще започнат да подгряват отново имперските страсти. Още повече, че в Минск и Астана управниците остаряха и са възможни кризи на режимите там.

  Но ако една и съща супа се подгрява отново и отново, тя губи всякакъв вкус. Масите в Русия са раздразнени от пропагандата, уморени от постоянната принуда да правят материални жертви и преминават от настъпателн тип на държавност към отбранителен.

  https://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/zashto-savetskiyat-sayuz-i-dosega-ne-e-vazstanoven-ot-putin

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#10] от "eyd13372645":

  Пише го в статията бе каскет.
  Стотина хиляди войници и ТРИ милиона жители.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 48. 48 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#45] от "osl19549478":

  Няма как. Тая война Путлер я поддържа от седем години за да няма газопроводи до ЕС от Азия без Русия, но те така или иначе ще се случат. Русия е прекалено дръглива военно и икономически за да спре този евро план.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 49. 49 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#33] от "xm...":Нас ни спаси това, че братята роми отидоха да рупат социалки в чужбина и рязко загубиха интерес към исляма. :-)
  —цитат от коментар 41 на xox55541929


  Истината е, че ПРОТЕСТАНТСКИТЕ ХРИСТИЯНСКИ ЦЪРКВИ
  ПРИОБЩИХА МНОГО ЦИГАНИ и ги ХРИСТИЯНИЗИРАХА.

  Другата ИСТИНА е, че православната църква
  НЕ НАПРАВИ НИЩО за да християнизира който и да е
  Било циганин, било българин, било какъвто и да е друг.

 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#49] от "Hawaii":

  "... православната църква
  НЕ НАПРАВИ НИЩО за да християнизира който и да е..."

  В българо-съветския си вариант православната църква прави ВСИЧКО, за да отврати от себе си всички миряни освен чугунените комунисти-съветчици. Те останаха основните крепители на "вярата" (в Путин-Дукин-Гундяев-Симеонов).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Русия се държи така, макар да е "миролюбива" /според Путин/ държава. Как ли щеше да се държи, ако беше войнолюбива.

 52. 52 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#46] от "Norman Granz":

  Путин унищожи руската империя веднъж завинаги с загубата на Украйна.
  1. Защото няма на къде да мърда от Изток и Запад е НАТО! 1 милиард население, което е 10 пъти по-ефективно от руснаците и притежава материално-техническа база и технологично оборудване, които са два века по напред. Само 3-4 американски фирми могат да произведат по-качествено и в по-голямо количество оръжие от цяла Русия и при това 10 пъти по-бързо. От юг е Китай - 1500 милиона население, Русия (140 милиона население) за него е като заек за боа :)
  2. Останали са две малки хапчици Беларус и Казахстан 9 и 15 милиона, дори и да ги вземе не се променя нищо. Да не говорим, че Китай е инвестирал над 60 милиарда в Казахстан и искам да видя Путьо какво ще посмее да направи :)
  3. Руснаците са правили империя по един единствен начин - като за всеки един противников войник са загивали по-десет руски. Сега дори ако се пренебрегне огромното технологично предимство на съседните "империи", на руснаците дори и жертването на крепостни няма да помогне.

  Бъдещите поколения ще учат по история, че Путин, с загубата на Украйна е приключил с руските империи веднъж завинаги.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 53. 53 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 974 Неутрално

  П.П. наричам "загубата на Украйна", защото въпреки, че не е била в рамките на руската държава, украинците смятаха руснаците за братски народ и бяха готови да се бият за тях. С това е приключено веднъж за винаги. Украинците ги мразят и в червата си. И докато Путин печели някакво тактическо предимство с войната в Домбас (Украйна не може да влезне в НАТО), то губи битката във времето, защото всеки божи ден напомня на украинците, като ги убива на родната им земя, че Русия е най-големият враг, който биха могли да имат!

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 54. 54 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Предстоящият разгром на Ал Кайда от Русия и Сирия явно разклати нервите на вашингтонската върхушка. А жертвите от 11 септември се обръщат в гробовете си.
  —цитат от коментар 22 на bulgarin.  "...Става дума за територия от около 10 хиляди квадратни километра - приблизително колкото е площта на Ливан..."Бъзикаш ли се с нас тук, челеби ?!?? Това, което терористите от HTC и новосормираните NLF владеят от територията на провинциите Идлиб, Алепо, Хама и Латакия е точно 6600 кв.км. ! И другите ти числа и стойности НЕ СА ВЕРНИ !, ноза това ще напиша пост по-късно...
  —цитат от коментар 39 на dr_al_hussaini


  Точно така напиши по-късно, ама преди това съгласувай с началството и с кремльовските ти господари да не станеш пак за смях...

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на xta59578523
  xta59578523
  Рейтинг: Любопитно

  Предстои втората още по-кървава фаза на войната в Сирия. Ще се окажат май верни предсказанията, че там "камък върху камък няма да остане". Военните действия няма да са само в Идлиб, ще ескалират и Дамаск ще пострада много сериозно. Ако това се окаже вярно - веднага след края на войната в Сирия (който трябвало да настъпи, когато се чуе "мир" от три страни) започва голямата глобална патаклама...
  —цитат от коментар 45 на osl19549478


  Явно си слушал Баба Ванга. Тя така отговори на един въпрос, за Апокалипсиса: Сирия още не е паднала...

 59. 59 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Тук са около 55 хиляди бойци от Националния фронт за освобождение (създаден от Турция в края на юли т.г.)*******************************************************************************************************************🤔Голямо ''освобождение'' ще да е, щом ''освободителите'' са създадени от съседна държава .😁😁😁😁
  —цитат от коментар 32 на onemanband


  Е, да, Националният фронт за освобождение, създаден от Ердоган, цели да освободи Сирия от сирийците. 😁 😁😁

 60. 60 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Предстои втората още по-кървава фаза на войната в Сирия. Ще се окажат май верни предсказанията, че там "камък върху камък няма да остане". Военните действия няма да са само в Идлиб, ще ескалират и Дамаск ще пострада много сериозно. Ако това се окаже вярно - веднага след края на войната в Сирия (който трябвало да настъпи, когато се чуе "мир" от три страни) започва голямата глобална патаклама...
  —цитат от коментар 45 на osl19549478


  Баба Ванга да не се е преродила?

 61. 61 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 668 Весело

  До коментар [#49] от "Hawaii":"... православната църкваНЕ НАПРАВИ НИЩО за да християнизира който и да е..."В българо-съветския си вариант православната църква прави ВСИЧКО, за да отврати от себе си всички миряни освен чугунените комунисти-съветчици. Те останаха основните крепители на "вярата" (в Путин-Дукин-Гундяев-Симеонов).
  —цитат от коментар 50 на Norman Granz


  😁😁😁😁
  Най ми е кеф когато ,еврей ме учи на Православни Християнски ценности.😁..
  Глей си там Тората , не се занивамай с неща , дето не ги разбираш , ОК?

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 62. 62 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4208 Неутрално

  ЗЛОТО е събрано в Идлиб.Ако Русия не го унищожи ще се пръсне по Европа.
  —цитат от коментар 7 на eyd13372645


  Целта на Росссия е да го подгони към Европа.

 63. 63 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4208 Неутрално

  До коментар [#18] от "bulgarin.":

  Пак ти е жал за терористите.

 64. 64 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4208 Любопитно

  .Дори Рузвелт беше лидер на място хвърли 2 бомби по Япония и войната свърши за часове..
  —цитат от коментар 19 на eyd13372645  Та до кой клас казваш, че си учил?

 65. 65 Профил на ДЕКОРАТИВНА ТИКВА
  ДЕКОРАТИВНА ТИКВА
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Сирия суверенна страна ли е? Има ли правителство? Според демократичните норми как може да бъде свалено? С избори. Който иска да сваля правителство с оръжие и който му помага в това начинание какъв е? Терорист. Толкова е просто. Останалото днес е блабла, а утре, ако наистина започнат да действат демократични закони, повод за интернационален съд на военнопрестъпници.

  Не дразни хапещо куче!
 66. 66 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Човекоядците трябва да бъдат изтребени на всяка цена.
  Цялоста на Сирия трябва да бъде уважена от всички !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#64] от "Alarmstufe: Rot":

  "Та до кой клас казваш, че си учил?"

  Таман завърши трето отделение, и го взеха в КЕЧ-а...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4208 Неутрално

  До коментар [#61] от "onemanband":

  Най ми е кеф когато ,еврей ме учи на Православни Християнски ценности
  ***
  Ти па кога стана християнин? До вчера клепеше на милицията кои комшии се черкуват на Коледа.

 69. 69 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 668 Весело

  До коментар [#61] от "onemanband":Най ми е кеф когато ,еврей ме учи на Православни Християнски ценности***Ти па кога стана християнин? До вчера клепеше на милицията кои комшии се черкуват на Коледа.
  —цитат от коментар 68 на Alarmstufe: Rot


  🤣🤣🤣🤣
  Алоооу! Тролчо/тролке/ ....Ти, познаваш ли ме лично?
  От 'де знаеш кого ,и дали съм ''клепал'',мари?
  Преди 10 Номври, доколкото си спомям ...Никой не правеше проблем за посещения на църковни служби ...Напра'й си справка...

  Между другото, 10ти Ноември ме свари ,докато бях в Армията...Аз ,съм последният набор, който служи 2 годинки 🤔
  И , още...Християнин/православен/,станах когато са ме кръстили ...
  Още няк'ви разяснения , или тоя път ще осмислиш написан текст... за сефте?😁

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 70. 70 Профил на Gergina Eire
  Gergina Eire
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е работа на Антихриста - насочва се към най- бедните и слабите . Опитва се да унищожи Света . Преди той се е прераждал като Хитлер и Нерон .

 71. 71 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Хич не ми стана ясно кои от брадатите главорези са фенове на евроатлантически демократични ценности. Нито на кого ще разчита Запада.Родните соросоиди вият срещу Русия, но не казват кои са техните. Щото не знаят. Няма кой да им каже.

 72. 72 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 382 Неутрално

  След въвеждането на безполетна зона над Сирия, бунтовниците ще започнат методично завземане на Сирия с помощта на западната коалиция. Идлиб няма да бъде нападнат не поради исканията на Турция, а понеже САЩ каза "не". Ситуацията е аналогична на ситуацията в Либия.

 73. 73 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#72] от "rumen5252":

  Наистина ли има забранена за полети зона наложена от САЩ?
  Ако е така това е прекрасно.
  асадОВИТЕ войници никога не могат да победят без руснаците да изсипят стотици тонове бомби от въздуха.
  Аз не разбирам защо не въоръжиха бунтовниците с ракети земя въздух. Досега нямаше да е оцелял нито един руски самолет.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 74. 74 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#71] от "Judjuk":

  Не ти е ясно? Ще обясня.

  Русия е единственият враг на всичко човешко в Сирия.
  Защо ще кажеш. Ако не беше Путлеристката намеса в Сирия диктатора щеше да бъде заклан още през 2012-та година. Тогава, ако помниш не съществуваше ИД. ИД възникна, заради Путлер. Нямаше и бежанци да има.

  Е,
  щеше да се случи най-лошото за Русия. Вече щеше да работи газопровод от Азия към Европа нямащ нищо общо с Путлерова Русия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 75. 75 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#70] от "Gergina Eire":

  Путлер, нали?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 76. 76 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#69] от "onemanband":

  Комсомолски "кадри" стояха пред църквите. Винаги по празниците.
  Не, че ми е пукало или са се опитвали да ме спрат.
  Но стояха.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 77. 77 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#45] от "osl19549478":

  За глобална патаклама трябват преди всичко глобални противостоящи си играчи.
  Дръглива военнно и икономически Русия не е сред тях.
  В такъв случай няма какво да се случи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#19] от "eyd13372645":Дори Рузвелт беше лидер на място хвърли 2 бомби по Япония и войната свърши за часове.

  Бомбите ги хвърли Труман. Войната свърши когато Червената армия превзе Манджурия и Корея. На 14.08.45 на заседанието на правителството на Япония, командващият адмирал Тожо е настоявал войната да продължи до последния японец. Императорът Хирохито казал: " Няма с какво" На другия ден Япония капитулира. (Япония се е снабдявала с петрол и метали от континента). Това спаси титлата на императора.

 80. 80 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#20] от "bulgarin.":режимът във Вашингтон ще обясни на роднините на жертвите от 11 септември,

  Вашингтон не може да обясни защо след срутването на кулите нападна Ирак, а не Саудитска Арабия.

 81. 81 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#62] от "Alarmstufe: Rot":Целта на Росссия е да го подгони към Европа

  На Русия не и дреме за Европа. Последната е напълнила гащите защото половината от тези юнаци имат европейски паспорти и ще се върнат обратно. Това френци, германци, швеци, холандци изведнъж ще се усетят демократи. Затова Европа предпочита да ги държи там.
  Русия иска да изтреби своите - от Кавказ и Средна Азия.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Представата, че масирана атака ще унищожи терористите е наивна. Те са изключително умели в смесването с местното население и "изчезването" по време на настаналия хаос, когато позицията им е вече незащитима. Масираната кампания гарантирано ще убие много цивилни, защото терористите се крият сред тях. Но далеч не е гарантирано, че ще изтреби самите терористи. Друг е въпросът, че плана на Ердоган да ги убедят да предадат оръжие и да се разотидат, макар по-логичен, с оглед евентуалното им проследяване впоследствие, е само неприложима на практика теория. Тъжната реалност е, че няма лесен и безболезнен начин за отстраняването им. Масираните бомбардировки и обстрели, със сигурност водят до разформироването на отрядите от терористи и смъртта на значителен процент от тях, но като страничен резултат имат подхранването на терористичните организации с нови хора, които са загубили най-близките си от "бомбите на християните". И колелото продължава да се върти...

 84. 84 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#73] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Наистина ли има забранена за полети зона наложена от САЩ?
  Ако е така това е прекрасно.
  асадОВИТЕ войници никога не могат да победят без руснаците да изсипят стотици тонове бомби от въздуха.
  Аз не разбирам защо не въоръжиха бунтовниците с ракети земя въздух. Досега нямаше да е оцелял нито един руски самолет.
  ------------
  Достоен си за присмех и съжаление Роско. Някои починали твои родственици ще се обърнат в гробовете си ако те прочетат как си надянал потурите и си втъкнал феса. Нямаш ли мярка, срам и свян и поне за малко да спреш да подкрепяш главорезите на които всичко човешко им е чуждо.
  Вярно е , че си забавен, но някой път ме хваща и срам от тебе и още 2-3 твои другарчета във Форума. Мразете когото и колкото искате, но за някои неща трябва да имате мярка.

  Stupid people make me sick
 85. 85 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#83] от "sylvester":

  И колелото продължава да се върти...
  ----------
  И какъв е тогава твоят план ? Очевидно е , че Идлиб не може да остане дълго в това състояние. Нека не забравяме, че там живеят сирийци и всяко държавно ръководство трябва да полага грижи за живота и сигурността на населението си. Т.е. Асад и Путин тук нямат много голям избор. Единствената грижа на Ердо пък е да се справи с кюрдите и да не им разреши да се отделят в държава. Нещата наистина са оплетени и сложни и без жертви / между които и граждани/ няма как да се размине. Ще си послужа с цитат от Путин:
  "Ако виждаш, че боят е неизбежен, по-добре удари първи".
  И аз мисля, че той ще го направи.
  Дали ще бъде прав ?! Не зная. Има още малка надежда всичко да се размине и дано на предстоящите срещи разумът да успее да предотврати войната и жертвите.

  Stupid people make me sick
 86. 86 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  "След въвеждането на безполетна зона над Сирия, бунтовниците ще започнат методично завземане на Сирия с помощта на западната коалиция."
  До коментар [#72] от "rumen5252":

  Ами те досега нали това правиха. И стигнаха до тук. Асад няма да прави касапница. Ще ги блокират и ще ги морят бавно и монотонно. А янките по-добре да си ядат пясък в пустинята, щото футболното първенство свърши.

 87. 87 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Браво на Русия че защитава и освобождава Сирия от глобалистките терористи с български оръжия!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 88. 88 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  "Тук са около 55 хиляди бойци от Националния фронт за освобождение (създаден от Турция в края на юли т.г.), около 12 хиляди бойци от Организацията за освобождение на Сирия (голяма част от които са членове на "Джебха ал Нусра"), 1200 бойци от Защитниците на религията и 1500 бойци от Ислямската туркестанска армия (китайските привърженици на "Ал Кайда")."

  Тези хубостници от Алкайда са поддържани от Америка, дошли са в Сирия да правят джихад и ислямска държава, милите уйгури, дето ЕС така ги жали дошли в Сирия да убиват християни. Америка им дава оръжие и ги обучава, после да не кажат, че не подкрепят световния тероризъм. Путин се стреми да нормализира държавата и да върне емигрантите и затова получава санкции от ЕС, май не си знаем интереса, добре че в Германия националистите почнаха да се усещат за реалните събития, не само парфюмираните демократично лъжливи статии по вестниците спонсорирани от отворено общество и Америка за България!
  Тръмп замлъкна с туитовете, явно е сърдит на дълбоката държава, която все още не му позволява да встъпи в длъжност, той в момента е един фигурант, който не смее да направи никакво рязко движение за да не му влезе по-навътре, дълбоката държава му подлива вода и е решил да стои настрана от геополитиката за да им даде урок-с лош президент е по-добре отколкото липса на президент.

 89. 89 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2659 Разстроено

  Турските условия за решаване на кризата в Идлиб целят единствено турската му окупация по примера на Африн! Затова да се проговаря с Турция е безсмислено, всяка отстъпка на Турция ще е пагубна за Сирия и Русия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 90. 90 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#12] от "ruby":

  Много ясно, Путин им спасява държавата от либийския сценарий - няколко терористични групировки се избиват за няколко града, те имат конструкция на родово племенно общество, няма как такива главорези да изградят администрация, нормални социални отношения, търговия и т.н. Те са били аутсайдери в държавите от които са дошли и разбират само от силата на насилието, не на знанието или словото!
  САЩ имат нужда от тях защото човек с ниско АйКю се управлява лесно от вестниците, той не може да направи елементарни взаимовръзки, пуснеш му няколко статии за химически атаки и абдала вярва, не случайно Пеевски тук сложи ръка на пресата, у нас абдал много, с лопата да го ринеш.

 91. 91 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Каквото и да си предъвкваме във форума, Идлиб ще бъде прочистен от ислямистите. Най - вероятно стъпка по стъпка, с оглед минимизиране на цивилните жертви. Тук малко селце, там някаква височина, няколко къщи. С активното участие на спец частите. Просто е неизбежно. Турция е против, защото се надява да прилапа малко сирийска територия.

 92. 92 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Както обещах вчера - ето ги и реалните числа и стойности относно количеството и разпределението на цивилните и терористите в момента в Идлибистан...
  В момента в Идлибистан живеят само между 440 и 480 хиляди цивилни сирийски граждани и около 800 000 чужди цивилни граждани, разбити както следва...
  - граждани на КНР (уйгури) - 450 000;
  - граждани на Узбекистан, Туркменистан, Киргизтан, Чечня, Абхазия, Грузия + автономни републики от състава на Руската федерация - 170 000;
  - граждани на Турция - 25 000;
  - граждани на Египет, Либия, Тунис, Мароко, Алжир, Ирак, СА, Йордания, Ливан, страните от ЕС, САЩ, Израел - 65 000;

  ...и между 50 и 60 000 въоръжени терориста, от които най-малко 30 000 - Ал Нусра (Ал Кайда) ! Ако им се наложи Ал Джолани и Ердоган могат да въоръжат и извадят по фронтовете още около 30 000 плъха...Всички тези терористи - чужденци са осъдени в собствените си държави най-малко на доживотен затвор и 3000 от тях се издирват от Интерпол, а за главите на десетки от тях различни държави вкл. САЩ дават милиони $ награди... И тук възниква логичният въпрос: Защо по дяволите тези убийци и престъпници трябва да владеят и да управляват по законите на Шариата този много важен за народът на Сирия район ? Да не би тези плъхове да са строили магистралите М5 и М4 през 80-те години на миналия век ? Да не би обработваемата земя да е тяхна ? Как частните земеделски производители да засеят и обработват земята си ? Как фабрикантите и инвеститорите да възстановят фабриките и заводите в западната промишлена зона на Алепо ? Нали за да се върнат сирийските граждани - коренни жители на тези 9 окръга всички тези неща трябва да се случат ! А нито едно от тях не е възможно, докато такфири терористите не бъдат изритани от Идлибистан или изтребени до крак ! Цивилните чужденци, които са почти изцяло семейства и дори цели родове на терористите не са наш проблем ! Ние не сме ги канили в Сирия и те нямат визи за посещение на Сирия ! Те се намират НЕЛЕГАЛНО на територията на Сирия, а според нашата Конституция наказанието за това е СМЪРТ ! Да ги спасява и прибира този, които ги е довел и разтоварил на свещенната сирийска земя !

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#93] от "byrd":

  Тези дребни нещастници, подлеци и лакеи са готови да подкрепят тероризъм и убийства стига да е в интерес на Америка, те нямат никакво критично мислене спрямо нея. Опрадават се с някакви ценности, материални до колкото разбирам, а са готови да погазят всякакъв морал за да ги защитят. Така са разсъждавали и най-големите гадове във Аушвиц - щом Хитлер го казва значи трябва да го направим, сами прехвърлят отговорността да разсъждават на големия брат. Всеки шовинист е готов да прави големи поразии в името на кауза, всяка кауза е безсмислена ако иска кръв и извращения. Това те не могат да го осъзнаят защото им е по-лесно да не мислят, а да следват сляпо. Има много добър откъс по тази тема:

  В някакъв полк един офицер имал също такава изпълнителна свръзка, изпълнявала всичко, което ѝ заповядал господарят. Веднъж попитали ординареца дали ще изпълни заповедта на господаря си, ако той му нареди да изяде с лъжица онова, което изкенза. Той отговорил: „Ако ми заповяда подпоручикът, ще го изям съгласно заповедта, но в него не бива да има косъм, много съм гнуслив, веднага ще ми прилошее.“.

 95. 95 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#46] от "Norman Granz":

  Както каза Меркел, малкият човек живее встрани от реалността. На кого му трябва реставрация на рухналата империя, защо се залъгват, че някой иска да ги обкръжи и нападне? Вместо да си оправят страната, нападат съседни и несъседни страни. Заради една военна база на ма*ната си вкараха иранските фундаменталисти до самия Израел. Много умна постъпка. Това евреите никога няма да простят на Рашка.

  master
 96. 96 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#18] от "bulgarin.":

  Нещастник! Мосул е в Ирак, а не в Сирия. Нападнат бе от Ислямска Държава, а не от САЩ. Освободен бе от иракската армия, която поиска въздушна подкрепа от САЩ! Стига си лъгал.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 97. 97 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Целта на всички в Сирия, включително Русия, Турция, Иран и САЩ е или подялбата на страната или установяване на зони на влияние. Докато Асад не бъде свален и в Сирия не се извърши прочистване от всички чуждестранни терористи и агенти, последвано от демократизация и избори или федерализация касапниците ще продължат. Ориента си е Ориент и там никакви западни демократични рецепти не помагат. А Сирия се е превърнала в деветия кръг на ада в който сатрап като Асад е единственото спасение. СВюрреалистично положение ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Не мисла,че терористите са там проблема на Асад.Проблема е тези 3 милиона хора ако не успе да ги пороби при едни свободни избори той губи тези 3 милиона гласа и требе да се измита.За това е целия зор.А ако хората там имат проблем с шепа терористи от ал кайда те имат оръжие и могат да ги изтрепат до един.НО те не ги закачат защото са сирици като тех с различни политически убеждения.

 100. 100 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#53] от "iak":

  Когато говорим за украинци, трябва да имаме предвид, че те не са никак еднакви и единомислещи. Не мога да се съглася, че украинците са били готови да се бият за руснаците. Враждата между руснаците и част от украинците е факт от много време, отрицателното мнение за руснаците към украинците - също. Войната, за пореден път, изигра ролята на катализатор и сега голяма част от украинците мразят руснаците, но това доведе до още по-дълбоко вътрешно разцепление в Украйна. Тази война консолидира руснаците, което предвид икономическото им състояние, помага на Путин. Мечтата му да възроди Империята е също опит да обедини руснаците, защото те винаги са си мечтали да са част от нещо такова - под една или друга форма. Повече зрелище, по-малко хляб.
  ПП: Войната в Донбас въобще не е спирала. Казвам го като човек, който редовно контактува с руснаци и украинци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK