Думам ти, Унгария, сещай се, България

Виктор Орбан и Бойко Борисов на съвместен брифинг в София, 19 февруари 2018

© Надежда Чипева, Капитал

Виктор Орбан и Бойко Борисов на съвместен брифинг в София, 19 февруари 2018На 12 септември Европейският парламент одобри доклад на холандската евродепутатка Саржентини (Група на Залените - Европейски свободен алианс), с което се даде ход на сложна и тромава процедура за отнемане правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС, описана в чл. 7 (1) от Договора за ЕС (ДЕС).


Както вече се разбра, до тази безпрецедентна крайност няма да се стигне, тъй като Полша ще гласува против, за да върне услугата на Унгария, която вече блокира действието на чл. 7 при сходно искане от страна на Европейската комисия срещу Полша за нарушение на принципите, на които е основан Съюзът, посочени в чл. 2 от ДЕС: "...зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства."


За изненада на привържениците на Българското Орбаново общесто и на конспирацията "Сорос" темата за нарушаване правата на мигранти и бежанци представлява само 1/12 от доклада. Аргументите в доклада, с които се препоръчва на Съвета да разгледа случая, са "явен риск за системно нарушение на принципите, на които е основан Съюзът" от Унгария и се отнасят до такива фундаментални стълбове на демократичното общество като: 1) функционираща конституционна система; 2) независимост на съдебната власт и институциите; 3) корупция и конфликт на интереси; 4) неприкосновеност на личния живот; 5) свобода на изразяване и свобода на сдружаване; 6) социални права и др.
Ако човек се вгледа малко по-внимателно в описаните на 26 страници данни и факти в доклада, ще открие неподправена прилика с България. За да сме честни, ако се замени Унгария с България,


в 85 процента от случаите направените оценки и заключения ще са валидни и за нашата държава


С което си обясняваме и защо се пропука фасадната проевропейска и демократична маска на депутатите от ГЕРБ в ЕП. Те са наясно, че техниките на политическата атака срещу демокрацията, използвани от Орбан, се прилагат свободно и от Борисов. Най-вероятно, за разочарование на Корнелия Нинова, която се обяви за най-големият фен на Орбан в България.


Защо Унгария и България изглеждат като близнаци, според доклада?


Функциониране на конституционната система: скандалите с номинациите за КС


В доклада се правят общи констатации за заплаха от нарушаване на принципа за разделение на властите и отслабване на националната система за взаимно възпиране на властите, в следствие на променената от 2012 г. унгарска Конституция. Особено внимание се обръща на променената процедура за избор на съдии в КС, която е покварена. Българският опит с избор на съдии в Конституционния съд е също печален. Нека си припомним скандалите с номинациите за КС при казусите "Марковска" и "Гугушева", когато парламентът с натиск се опита да инсталира в КС хора със спорни професионални и морални качества. До 12 ноември парламентът трябва да избере нов съдия в КС, като отново се очаква да имаме само една номинация, с което процедурата се лишава от състезание.


Независимост на съдебната власт и на институциите: задкулисни сделки и поставяне на удобни кадри


Изключително е критичен докладът за Унгария по отношение на независимостта на съда и на институциите. Обърнато е внимание на политическото влияние при конструирането на органа, отговарящ за кариерното развитие и наказанията на магистратите. Да припомним, че в България половината от състава на ВСС се избира от парламента при процедура, която досега е протичала под етикета на политическата задкулисна сделка и поставянето на удобни кадри.


Докладът посочва, че прокуратурата в Унгария не е достатъчно независима. Становище, което се съдържа във всеки доклад за България по Механизма за сътрудничество и проверка.
Саржентини посочва два случая, при които мандатите на унгарски независими органи са прекратявани предсрочно – председателят на унгарския орган за защита на личните данни и на председателят на Върховния съд на Унгария, който е спечелил и дело срещу Унгария в ЕСПЧ (Baka v. Hungary).
В България е парламентарна традиция всяко ново мнозинство да се опита да промени законодателството, касаещо някоя институция, с което да иска смяна на ръководството й. Примерите са много: НЗОК, Сметна палата , КЕВР и мн. други.


Неприкосновеност на личния живот: безразборно прилагане на СРС


Докладът изследва подробно, включително и чрез дела в Съда на ЕС и ЕСПЧ, нарушаването на правото на личен живот на унгарските граждани поради липса на достатъчно солидни правни гаранции срещу незаконно подслушване и следене. Тук дори можем да твърдим, че изпреварваме Унгария, само като си припомним безразборното прилагане на специални разузнавателни средства от бившата председателка на СГС, Владимира Янева – лична приятелка на бившия вътрешен министър и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, за което тя беше осъдена. Редно е да споменем и скандала покрай Бюрото за контрол на СРС, при което председателят му каза от трибуната на Народното събрание, че има вмешателството в работата на органа, който трябва да следи за законното прилагане на СРС.


Свобода на изразяване и на сдружаване: гражданският сектор е подложен на груби атаки


Европейският парламент изслуша напоителни примери за атаки срещу гражданския сектор и медиите в Унгария от страна на държавата. Сред тях са стигматизация, забрани за финансиране и съществуване (особено на правозащитни организации, работещи по малцинствени и мигрантски въпроси), заклеймяване, цензура, държавен натиск върху медиите, включително и чрез собствеността им и финансирането им. Ако ви звучи познато - не сте се объркали. Българският граждански сектор от години е подлаган на груби атаки от хората на властта, а мнозинството на ГЕРБ се опита и да приложи унгарския сценарий със забраната на чуждестранно финансиране на НПО. За свободата на медиите пък свидетелстват докладите на международни организации, които ни нареждат до държави като Уганда..


Социални права: какво да кажат българските пенсионери


Изключително интересен е докладът в частта си по отношение на социалните права на унгарските граждани: "... минималният размер на пенсиите за възраст е недостатъчен, минималният размер и време за получаване на помощ за безработица е неадекватен, минималният размер на инвалидната помощ е неадекватен (), възнаграждението за социален асистент е ниско и няма равен достъп до социални услуги" (стр. 20). Не знам какво трябва да кажат българските граждани, чиито размер на социални помощи е по-малък и от тези на унгарските.


Какво следва?


Докладът освен с препоръка Европейският парламент да изпрати на Съвета искане за разглеждане на случая с Унгария по чл. 7, настоява и за незабавно въвеждане на Механизъм на ЕС за демокрация, върховенство на закона и основни права. Обвързването на подобен механизъм с финансирането от страна на ЕС вече бе многократно изкарвано в публичното пространство, но напоследък получи и политическа подкрепа от Германия. Най-вероятно подобен механизъм ще важи за следващата многогодишна финансова рамка, а може и да залегне при следваща ревизия на основните договори. Което означава, че България е заплашена от загуба на много европейски пари, които са жизнено важни за икономиката ни.


Политическите последици от решението на ЕП са непредвидими. Те могат да доведат до излизане на Орбан от ЕНП и обявяването на нова консервативна формация, която да има значителен електорален успех на изборите през пролетта на 2019 г. Възможно е да се доведе и до още по-голямо разделение в ЕС, на фона на Брекзит и управляващите националпопулисти в Италия. Във всеки случай решението на ЕС е израз на онези базисни колективни разбирания, върху които Съюзът успешно функционира. Както се казва в доклада: "Добрите приятели не се срамуват да си казват неприятната истина." Да се надяваме, че България може да чуе.


*Авторът е експерт в Български институт за правни инициативи

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 259 Неутрално

  С тази разлика, че ако срещу нашата държава тръгне подобна процедура, никой няма да я блокира.

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Съгласен съм с всичко написано, само да отбележа, че има и малко разлики с Унгария. Икономиката им продължава да се развива по-добре от нашата, държавата им е подредена, стандартът им е около 2 пъти по-висок от българския, не им липсват инвестиции, населението не намалява, а и подкрепата за Орбан - също.
  В крайна сметка унгарците трябва да си решават кой и как да ги управлява, също като американците -:/.
  А ЕС, особено след Брекзит и въпреки стартиралата процедура, която до никъде няма да доведе, едва ли ще посмее да ги изхвърли, щото след това кутията на Пандора ще се отвори и ще стане страшно.

 3. 3 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 343 Весело

  Айде да не се плашиме повече със санкции. Нека първо победят Унгария. Ама и в статията пише, че няма да стане. Нещо Анти-Сорос фронт се задава.

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3765 Любопитно

  Изключително е критичен докладът за Унгария по отношение на независимостта на съда и на институциите. Обърнато е внимание на политическото влияние при конструирането на органа, отговарящ за кариерното развитие и наказанията на магистратите.
  =======
  При западните съдилища това е най нормално състояние. А политическо ли е делото, независимост на кукуво лято!!!
  В американските съдилища пък, подсъдимия дори може да се превърне в обвиняем..... стига политическия ущърб да е налице.....
  Там дори не крият, че го правят, за разлика от западно европейските съдебни власти.....
  В Европа, нещата стават тихомълком, "под масата"......
  Като за пример.... наскорошното дело срещу Пучдемон....
  Тогава справедливостта бе мятана като "тенисна топка" между Брюксел и Мадрид.....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 343 Неутрално

  С тази разлика, че ако срещу нашата държава тръгне подобна процедура, никой няма да я блокира.
  —цитат от коментар 1 на jif44392826


  Както си постелем. Има време за маневри.

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3765 Весело

  До коментар [#4] от "eti mehter":

  обвиняем
  =====
  Свидетел

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Изключително е критичен докладът за Унгария по отношение на независимостта на съда и на институциите. Обърнато е внимание на политическото влияние при конструирането на органа, отговарящ за кариерното развитие и наказанията на магистратите.=======При западните съдилища това е най нормално състояние. А политическо ли е делото, независимост на кукуво лято!!!В американските съдилища пък, подсъдимия дори може да се превърне в обвиняем..... стига политическия ущърб да е налице..... Там дори не крият, че го правят, за разлика от западно европейските съдебни власти..... В Европа, нещата стават тихомълком, "под масата"...... Като за пример.... наскорошното дело срещу Пучдемон.... Тогава справедливостта бе мятана като "тенисна топка" между Брюксел и Мадрид.....
  —цитат от коментар 4 на eti mehter


  Да де, ама ние сте под мониторинг, а не Унгария.

 8. 8 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  "Съдът в Страсбург осъди Великобритания за масовото следене, разкрито от Сноудън"


  Това е заглавие от вчерашна статия, каква беше санкцията срещу Великобритания?
  На всички е ясно, че когато политиките на ЕС са създадени от големите малките нямат право да са несъгласни с тях и безропотно трябва да изпълняват. Когато пишете за Борисов е хубаво да припомните спирането на евро парите по времето на Орешарски, какво беше по-различен единия от другия, на който продължаваме да му сърбаме попарата. Хубаво е да има политици като Орбан, не като Борисов, които да отстояват националните интереси на по-малките "партньори" и да не обслужват безропотно "началниците".

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3765 Весело

  До коментар [#3] от "Jesuit":

  Айде да не се плашиме повече със санкции
  ======
  Ех, вие сте се концентрирали върху санкциите..... Пардон....
  За мен центъра на темата е независимостта на съдебните органи....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3500 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  Ех, вие сте се концентрирали върху санкциите..... Пардон....
  За мен центъра на темата е независимостта на съдебните органи....
  ============
  Ами, заглавието насочва към санкциите.
  Удобно се премълчават някои неща.
  Няма да е само Полша.
  Следене и изопачаване има и в големите държави, ама там е "правилно".
  Нас меже и да не ни защитят, но ние отказахме да сме от вишеградците.

  Еретик
 11. 11 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  на всички е ясно нивото на демокрация у нас ,добре ,че можем тук там да си напишем свободно мнението ,за да смятаме ,че имаме свобода на словото ,не ,че комунистите от органите на ДС ,дето ни управляват ще си го преместят в крачола , но е друго ,едно време си го таяхме и го приказвахме наум ,това което мислехме за живота ни в България , а иначе с унгарците и сравнение не можем да имаме , лошото е ,че ЕС подхваща тях в тежък момент , в който те се дърпат да приемат мигранти и нашия интерес не е да поддържаме това ,защото ,ако Турция реши да пусне мигрантите в ЕС и всички наши съседи са със затворени граници и ефективен контрол ,мигрантите ще опустошат нас и Гърция , а не Унгария и Германия или Авсрия и Холандия ,нещата са много комплицирани за нас ,не за тях .

 12. 12 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 924 Неутрално

  А политическо ли е делото, независимост на кукуво лято!!!В американските съдилища пък, подсъдимия дори може да се превърне в обвиняем..... стига политическия ущърб да е налице.....
  —цитат от коментар 4 на eti mehter


  Ети, вместо да повтаряш лозунгите на г-н Ердоган с които той се опитва да замаже своята собствена корупция, използвай времето да се информираш. САЩ са вероятно държавата с най-силната съдебна власт (тук включвам и съдии, и прокурори, и адвокати, и образователната им система, и традициите им). Вярно е, че съдии се номинират от политиците, но като са на поста си са наистина независими от политиците (и дори правят всичко възможно да са независими от собствените си политически възгледи).

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9071 Неутрално

  Какво да каже България? Помагай Полша!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 343 Неутрално

  [quote#9:"eti mehter"]До коментар [#3] от "Jesuit":Айде да не се плашиме повече със санкции======Ех, вие сте се концентрирали върху санкциите..... Пардон.... За мен центъра на темата е независимостта на съдебните органи.... [/quoteче ]

  При нас като кажат: "От Брюксел така наредиха, иначе глоба или спиране на фондовете" и съпротивата замръзва. Свикнахме все да сме
  в поза партер.
  А на унгарците не им минават тия. Та добре е да се поучим.

 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  Че то това дето са го писали за всички държави се отнася. А що нищо не споменават за букаите дето са ни сложили на нас и на Унгария, че и на цяла източна Европа за да я държат вярна и покорна. Букаите които пречат на най-елементарно прогресивно развитие. Защото цялата какафония на Изтока е резултат на липса на цели и ресурси за какъвто и да е напредък. Ами сравнете я източна Европа с източна Азия и даже с латинска Америка.

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3765 Неутрално

  До коментар [#12] от "plamen_b":

  използвай времето да се информираш. САЩ са вероятно държавата с най-силната съдебна власт (тук включвам и съдии, и прокурори, и адвокати,
  =======
  Аферата "Уотъргейт" е узаконената корупционна машинации на всички времена......
  Осъществена е чрез съдействието на американската съдебна и политическа система в САЩ.....
  Все съм предполагал, че след нея янките ще отворят нова страница....
  Но стана точно обратното.....
  Машинациите между съдии и политици станаха като следобедни кафе партита

  Bukalemun
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3523 Неутрално

  и какво да се сеща България ? щели били да ни отнемат правото на глас , ми то нашето право е да подкрепяме техния глас.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3765 Неутрално

  До коментар [#15] от "Judjuk":

  На 12 септември Европейският парламент одобри доклад на холандската евродепутатка Саржентини (Група на Залените - Европейски свободен алианс), с което се даде ход на сложна и тромава процедура за отнемане правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС
  ========
  Сложна и тромава.....
  Още в началото на статията е подсказано....
  Всъщност доклада е направен от баш корупцион майсторите.....
  Припомням....в Германия се строи мост...... ЦЕЛИ 10 ГОДИНИ.....
  Корупцията е станала един от принципите на промишления секторр там......
  Не се усеща, но се забелязва......
  Хората са сити до непукизъм.....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Както и да го увъртаме, доклада показва ясно последствията на нео-диктатурния модел на Орбан. Сигурен съм, че кукловодите на ББ от Кремъл ще ни спуснат и нас при първа възможност по този път. Като граждани трябва да не им позволяваме.

 20. 20 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Друга прилика е фигурата на главния прокурор.Не случаино Цацаров отиде на посещение и подписаха споразумение за сътрудничество.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3765 Весело

  До коментар [#20] от "Jalis Ironhammer":

  Играта усещаш ли я...... :)

  Bukalemun
 22. 22 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2064 Весело

  Поредната статия тип "беззъбо куче".
  Само либерално анализиране и малко скимтене тук там.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Орбан: “Вярвам, че ЕНП е последната голяма партия, която може да управлява. Това, което предлагат социалистите и либералите е кошмар."
  https://www.24chasa.bg/novini/article/7051419

  Това, че Кънев и Атанасов скриха членството на ДСБ в ЕНП не значи, че сега трябва да се радваме на плювките от тяхна страна по ЕНП.

 24. 24 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6510 Любопитно

  Никоя държава, когато се е включвала в ЕС не е подписала , че ще приема мигранти по квоти !

  karabastun1@abv.bg
 25. 25 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Интересно. В България положението е може би и по- зле, отколкото в Унгария, даже сме и под мониторинг, но никой не ни заплашва със санкции. Иначе не става въпрос за мигрантите, ама хич. Дали си вярват, като пишат?

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  Очевидно докладът на зелената другарка Середжендерини е хиперболизирал до степен на истерия "проблемите" в Унгария. Същите критерии, приложени към останалите страни със сигурност ще доведат поне 3/4 от членовете на ЕС до сатанизиране.

  С какво, например, унгарският КС с 15 членове избирани от парламента с мнозинство 2/3 е "покварен", а германският 2-камарен, 16-членен КС се избира отново от Бундестага/Бундесрата с 2/3 мнозинство, но той не е покварен. Разликата е, че германският конституционен съд може да забранява политически партии - нещо невиждано в демокрациите по света.

  Да не продължаваме с примерите, че става досадно.

 28. 28 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Намесата на Корнелия разкрива свързващата червената нишка между Унгария и България - възможноста да се назначават некомпетентни послушници във ВСС. Да си припомним скандала с СМС от ВСС - нищожества клепат капацитети.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 29. 29 Профил на bnb39573998
  bnb39573998
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ама не беее, не е за мигрантите. Виж колко много точки е изброила зелената другарка. Нищо, че са изсмукани от пръстите и спокойно могат да се кажат и за всяка друга държава не само в Източна Европа, но и в целия ЕС. Нищо, че са само общи констатации, без никаква конкретика.

  А това с гледай Унгария, сещай се България може да го напише само някой късоглед наивник. Докато пуделчето на ЕС Борисов е на власт в България гарантирано никой няма и копче да му каже. Европейските бюрократи всекидневно вече рушат ЕС без дори да го осъзнават в опити да се вкопчат във властта по всевъзможен начин, не могат да видят колко очевидно е лицемерието им и каква гротеска са отстрани.

 30. 30 Профил на marin_galabov
  marin_galabov
  Рейтинг: 47 Неутрално

  Точно за Сорос става въпрос. Другите неща в доклада са пълнеж. Толкова елементарно е скроено, че очевидно написалите доклада смятат публиката за големи наивници.

 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3233 Неутрално


  "Думам ти, Унгария, сещай се, България"

  Защо Унгария е в ролята на снахата , а България е в ролята на дъщерята?


 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  До коментар [#30] от "marin_galabov":
  "Толкова елементарно е скроено, че очевидно написалите доклада смятат публиката за големи наивници."

  Като докладите на европейските чиновници в които политкоректно пишат за "напредъка" на България в областите където има мориторинг когато не само , че липсва напредък , но се отчита регрес. Такива доклади не само не стимулират решаване на проблемите , но напротив , довеждат до тяхното задълбочаване, защото мафията в България престава да се страхува от ЕС.


 33. 33 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Прекалявате либерали с плюенето на България! Зле ни е правораздавателната система заради това, че не махнахме комунистите от там и тогава щеше да се прекъсне връзката мафия-съд!Ама постепенно навлизат млади магистрати, които не помнят комунизма и мислят преди всичко като юристи а не като мекерета на ДС!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 34. 34 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 700 Весело

  .. Припомням....в Германия се строи мост...... ЦЕЛИ 10 ГОДИНИ.....Корупцията е станала един от принципите на промишления секторр там...... Не се усеща, но се забелязва......Хората са сити до непукизъм.....
  —цитат от коментар 18 на eti mehter


  И как така са сити тия хора ве,въшльо??Нали там било много лошо....
  Ходи си носи куфарите там и не ги мисли...

 35. 35 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Българската либерастия открито мразят страната си, а това на избори не се прощава.Запомнете го розови пудели.

 36. 36 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 453 Неутрално

  "конспирацията "Сорос" - хахахах! Ама Сорос не съществува ли? Няма ли такъв човек? И не дава ли пари да разбива икономики и страни, както му е угодно на него и останалите глобалисти? Много ясно че БГ и Унгария си приличат. Бойко и Орбан са първи дружки, да не забравяме! Макар и Бойко да се прави на глобалист за да ги заблуди!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 37. 37 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1353 Весело

  Мухаха, мокрите либерални сънища са крайно забавни - въобразяват си, че ако България "удари дъното", народът целокупно ще ги припознае като единственото спасение и коленопреклонно ще ги моли да поемат властта на кристален поднос, декориран със златна нишка по кюшенцата.

  Знанието е сила, информацията - власт
 38. 38 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4341 Весело

  Странна активност в темата се забелязва от анадолските вилаети...
  Там явно демократичните ценности са на почит.
  А иначе, на Орбан явно му завиждат, че успя да си направи стадион, точно срещу къщата в която е израсъл, в село Фелчут, където пред погледа му, Лудогорец беше бастисан от любимия му отбор, спонсориран от банкери-приятели, които го возят с частните си самолети по мачове из Европа.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 39. 39 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4341 Неутрално

  Мухаха, мокрите либерални сънища са крайно забавни - въобразяват си, че ако България "удари дъното", народът целокупно ще ги припознае като единственото спасение.....
  —цитат от коментар 37 на pag


  Да, но има едно "ако". И понеже очевидно не "удряме дъното", кохорти от тролове внушават повсеместно в мрежата, че това всъщност наистина се случва.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 40. 40 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Ако човек се вгледа малко по-внимателно в описаните на 26 страници данни и факти в доклада, ще открие неподправена прилика с България.
  —цитат от коментар 0 на др Славев


  Много ясно, че ще има прилика, понеже са писани по един и същ калъп опорки.
  Контрибуторите на доклада на др зелена холандска лезба:
  The list of organizations that have contributed to this Sargentini report includes the following:

  The Open Society Institute, founded by Soros.
  The Open Society European Policy Institute, founded by Soros.
  The Central European University, based in Budapest and founded by Soros.
  The Civil Liberties Union for Europe, which was part of the Open Society Foundation of Soros until January 2017.
  The Háttér Society, a LGTB grupo financed by the Soros Foundation with $ 15,796 in 2016.
  The Hungarian Civil Liberties Union, financed by the Soros Foundation with $ 365.500 in 2016.
  Transparency International, NGO financed, among others, by the Open Society Foundations of Soros.
  The Transvanilla Transznemű Association, an association of transsexuals financed by the Soros foundation with $ 11,000 in 2016.
  The Political Capital Institute, financed, among others, by the Open Society Foundations of Soros.
  The Hungarian Helsinki Committee, financed by the Soros foundation with $ 610,000 in 2016.

  http://www.outono.net/elentir/2018/09/13/the-many-traces-of-millionaire-george-soros-in-the-eu-offensive-on-hungary/

  И за работодателя на др Славев си пише:
  друго НПО – Български институт за правни инициативи, ръководител на който до средата на 2014 г. беше именно Христо Иванов, също има грант в размер на почти 1,2 млн. лв. до ноември 2019 г.

  https://trud.bg/агентурата-на-сорос-с-поредна-купчина/

  Та общо взето сюжетът е : едните грантаджии хвалят други грантаджии като носители на единствената мъдрост и истина.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  Отдавна мисля, че такава процедура за България трябва да има. Ние напълно я заслужаваме. А тука разни псевдопатриоти да не се мъчат да ни внушават, че искат да накажат Унгария , защото не иска бежанци. Хората искат върховенство на закона, борба с корупцията, спазване на европейските ценности. Все неща , далече и от България.

 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Е те същите са валидни за Германия, Швеция и коя да е страна на Запад.

  Само че с обратен знак. :)

 43. 43 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#40:"dosetliv"][/quote]

  Отвратителна история, за съжаление. Най-накрая реших да го изчета тоя доклад снощи и то е все едно четеш стамбулския франкенщайн, ама на квадрат. Не, не на квадрат. На куб. Така че не са само бежанци, ами било и джендъри. Това са основните неща. Но все пак само обърнете внимание на някои детайли, заради които плюват по Унгария:

  the definition of family in the Hungarian constitution as “marriage and partner-child relationships” is outdated and based on conservative beliefs

  school books still contain gender stereotypes, depicting women as primarily mothers and wives

  the restrictive regulations and policies put in place, as described below, have significantly hindered women’s rights organisations that provide unique services for victims of gender-based and domestic violence

  Hungary does not have a holistic strategy or action plan on preventing and combating violence against women

  widespread gender violence is present: according to 2015 data from the European Institute for Gender Equality, 27,7 % of women in Hungary have experienced physical violence, sexual violence, or both

  Ahmed H., a Syrian resident in Cyprus who had tried to help his family flee Syria and cross the Serbian-Hungarian border in September 2015, was sentenced by a Hungarian court to 7 years' imprisonment and 10 years expulsion from the country

  И така нататък, и така нататък. На който не му е ясно каква е целта и за какво става въпрос, за съжаление, не може да му се помогне.

 44. 44 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Браковете и раждаемостта в Унгария нараснаха с над 45%, и то стана в резултат от целенасочена политика за укрепване на унгарското семейство. 2018-а е обявена дори за година на унгарското семейство.

  Той още с идването си на власт през 2012 г. успя да свали цените на тока, на газа, на водата, на консумативите с 25% за домакинствата, с 11% за фирмите.

  Успя да се наложи над монополите, успя да принуди банките да отстъпят и предоговорят заробващите кредити в швейцарски франкове, според които промяната на курса ставаше само за сметка на потребителя. И спаси близо 1 милион семейства от фалит и от конфискация на имотите им, като обяви край на ерата на банките.

  Отчете, че приватизацията в комуналния сектор на Унгария е била прекомерна и затова изкупи дела за държавата в някои електро- и водни дружества, и насочи изцяло усилията към раждаемостта.

  В Унгария за трето дете, ако имаш и се осигуряваш, разбира се – не трябва само да си като кокошка да снасяш, трябва и да работиш, получаваш 33 000 евро подарък от държавата, безвъзмездно, веднага, плюс още 33 000 евро нисколихвен кредит от 2,5% за срок от 25 г.

  Даде 6-годишен отпуск за майчинство, като първите 6 месеца майките получават 70% от заплатата си, след това година и половина – 50% от заплатата си, а през следващите 4 г. – по 100 евро, като обаче през това време семействата – и многодетните, и въобще младите семейства, имат изключително големи данъчни облекчения.

  При реконструкция на жилището или основни ремонти и подобрения ползват специални преференции. А децата в яслите и градините в Унгария от миналата година се хранят по 4 пъти на ден от държавата безплатно. Предстои това да се въведе и в началните училища.

  Възниква естественият въпрос откъде намира Орбан пари за всичко това?

  От изключително правилната икономическа политика на Орбан през тези 8 г. Говори се за Орбан икономика. Имаше много критики в началото, през 2012-а, 2013-а, че той, разбивайки монополите, ще изгони инвеститорите.

  6000 са германските фирми в Унгария, начело с Мерцедес в град Кечкемет, където на всеки 2 минути излиза по една чисто нова кола, в град Дьор са големите заводи на Ауди, Опел е в Комарно, по границата със Словакия. В град Естергом е Сузуки. Тук са големите заводи на Мишелин и на Бриджстоун. Американските фирми са 1750, японските – 150. В град Гьонгьош Индия прави най-големия завод за гуми въобще в Европа.

  Орбан успя да изпълни предизборното си обещание от 2010-а да отвори икономиката на Изток, в резултат на което към днешна дата руският пазар е залят буквално с унгарски лекарства, консерви, колбаси, вина, плодове и зеленчуци. Китай годишно внася от Унгария 60 000 – 70 000 т месо и 2 милиона патици. За сведение годишно Унгария произвежда 25 милиона патици и няколко милиона прасета мангалица – те са екологични, черни и рунтави като овце и минават за най-вкусните. Подобна е ситуацията с Япония, Корея, Тайланд, Турция. Унгария е залята от туристи, има небивал ръст и на този сектор – 25 милиона са нощувките за м.г. Износът на Унгария за 2017 г. е 105 милиарда евро.

  Цвета Кирилова, Фейсбук

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 45. 45 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  [quote#40:"dosetliv"]
  —цитат от коментар 43 на yannart
  according to 2015 data from the European Institute for Gender Equality, 27,7 % of women in Hungary have experienced physical violence[/quote]

  Според тея данни :)

  Германия - 20%
  Унгария - 9%

  https://data.oecd.org/inequality/violence-against-women.htm

  Да си видяла обаче някой да реве срещу Германия как там имало сериозно насилие срещу жените? :)

 46. 46 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1228 Любопитно

  Отдавна мисля, че такава процедура за България трябва да има. Ние напълно я заслужаваме. А тука разни псевдопатриоти да не се мъчат да ни внушават, че искат да накажат Унгария , защото не иска бежанци. Хората искат върховенство на закона, борба с корупцията, спазване на европейските ценности. Все неща , далече и от България.
  —цитат от коментар 41 на Роси  До коментар [#41] от "Роси":

  А защо Роси според теб, която си умна и красива, и изповядваш европейските ценности, нищо, че нямаш идея, какво значи това словосъчетание, та защо Роси атаката е брутална и е насочена към Унгария, а за нас същите тези стриктни евро чиновници са слепи? Защо мила Роси? Защо виждат треската в Унгария , а не гредата в България? Не е заради мигрантите нали? Не е и заради разните му там трети, четвърти и Н-ти пол. Ама изобщо не е. За, какво е тогава? Само моля те спести си идиотщините от сорта заради европейските ценности, защото очевидно, ако държаха чак, толкова на тях, евро чиновниците щяха да си ни погнали много преди Унаграия. Защо Роси? С голямо нетърпение очаквам умния ти отговор.

 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  Авторът без да се усеща си вкарва страхотен АВТОГОЛ. Защото твърди, че сме същото както Унгария само че не прави следващата стъпка, логическият анализ защо я подгониха Унгария и то не от вчера а няколко години вече. А за нас нито думица, прегръща се приятелски ББ с западните лидери и никакви критики както към Унгария.

  Логическият извод е, че причината е в разликата между България и Унгария. И тя не е че сме по-добри в съдебната система например пък и в останалото, самият автор го признава. Тогава какво остава? Остава отношението към нашествениците маскирани като "бежанци", отношението към джендър идеологията, смелостта да имаш собствена политика. Това е основната и на практика единствена разлика между БГ и България, между Орбан и ББ. Че Орбан има смелостта да се опълчи за неща които хората не искат а западните лидери му налагат, че не искат да се държат към страната му сякаш е колония. А ББ върти задника и удобно се подлага на Меркел, Юнкер и подобните.

  Ама имало 12 точки и само една била за мигрантите. Хайде холан, за толкова кретени ли ни имате да повярваме, че онези няма да изсмучат от пръстите няколко фалшиви причини за да не личи за какво точно се опитват да смачкат Орбан? Все едно СССР да бяха казали направо, влизаме в Чехословакия защото не искаме тя да се откъсне от подчинението си към нас. Измислиха съответните благовидни причини. И сега е същото с ЕС.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 48. 48 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#45] от "realguru":

  Няма да видим нищо против Германия, освен ако Алтернативата не влезе във властта. Тогава може холандските комундета като това, дето е драскало тоя доклад, да изпищят на умряло.

  Но иначе сега като се замисля, заглавието на статията тука има резон. Злокобен, но все пак някакъв резон. Думам ти, Унгария, за ИК, за джендърите, за циганите, за бежанците, сещай се, България.

  п.п. видял

 49. 49 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Орбан национализира частните монополи в енерго и водоснабдяването, прецака схемите за заробване на банките и показа работещи мерки за справяне с проблемите на демографията. Това им бърка най-вече в здравето на Сорос и компания.

  Чак после са мигрантите...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 50. 50 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  Нищо няма да ни направят. Ние си крадем тихо и кротко, по правилата на научния бандитизъм завещан ни от правешкия философ и не се репчим за някакви си "идеали" като унгарците.
  Докато ЕС се занимава с Унгария, никий няма да ни развали далаверката. Корупцията, несправедливостта итн почват да имат значение само ако не приемаш емигранти. Ние не сме от тях.
  Не е важно да плуваш по-бързо от акулата, важно е да плуваш по-бързо от другия гмуркач.

 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3789 Весело

  До коментар [#3] от "Jesuit":Айде да не се плашиме повече със санкции======Ех, вие сте се концентрирали върху санкциите..... Пардон.... За мен центъра на темата е независимостта на съдебните органи....
  —цитат от коментар 9 на eti mehter


  Хе-хе!
  Вижте кой се е засилил да критикува!
  Щото Ердоган е оставил съдебните органи в Турция да са напълно независими!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Ако иска да оцелее, ЕС трябва да постави на мястото им всички самозабравили се мафиотски плъхове, иначе те ще го изгризат отвътре.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 53. 53 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  До коментар [#46] от "zle_platen_trol":

  Май забравяш, че за разлика от Унгария ние сме в процедура....Която не случайно се протака толкова дълго!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 54. 54 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Хм, евробюрократи срещу правото на една не-голяма държава да решава сама някои въпроси.
  Интересно докъде стигна Евросъюзът...

 55. 55 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  С прости думи казано, сгазилата лука Унгария предстои да бъде нахокана, ама и България не е цвете за мирисане.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 56. 56 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1570 Весело

  Точно за Сорос става въпрос. Другите неща в доклада са пълнеж. Толкова елементарно е скроено, че очевидно написалите доклада смятат публиката за големи наивници.
  —цитат от коментар 30 на marin_galabov


  То е като истанбулската конфекция: пробутват некаква защита на "жените" като категоризират това понятие с несното "социален пол" , и безсмислен пълнеж гарниран с обилно тролене от страна на соросоидите на всички политически и граждански нива.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 57. 57 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  Къде ще сравнявате наш'те юнаци с Орбан? Вижте само снимката! Орбан гледа тъпо и самонадеяно, а бат Ви Бойко го наблюдава с насмешка. Кога ще ни стигнат маджарите? Ние сме шампиони по имитация на дейност, шуробаджинащина и кражби. Шампиони!

 58. 58 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 274 Неутрално

  А и още нещо. Обърнете внимание на манипулациите от рода на:

  "За изненада на привържениците на Българското Орбаново общесто и на конспирацията "Сорос" темата за нарушаване правата на мигранти и бежанци представлява само 1/12 от доклада. "

  А от другите 11/12 в над половината, иначе прикрити под благовидни имена като "аcademic freedom" или "freedom of association", всъщност става въпрос за университета на Сорос и НПО-тата, прокарващи бежанските и джендърските олигофрении. Тези няколко взаимосвързани точки (бежанци, джендъри, ИК, Сорос, НПО и т.н.) всъщност заемат над половината от текста на доклада, може и доста повече да е, не ми се правят по-задълбочени анализи и сметки. И за никаква конспирация не става дума, понеже дори в текста на доклада ясно си е записано "Soros-funded NGOs". Т.е. сами си го признават, че разни финансирани от Сорос субекти се месят в унгарската политика. Не са пропуснати и другите "жертви" - НПО-тата, финансирани по норвежките грантове (и тях ги има изрично записани в доклада). А тука в Дневник ни дума, ни стон по тия части от доклада. За сметка на това четем за СРС-та, пенсионери и тем подобни изсмукани от пръстите смешки.

 59. 59 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  По-нелеп текст отдавна не бях чел.

 60. 60 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Eдин приятел ме помоли да попитам, дали самият автор Теодор Славев не е свързан със структурите на "Отворено общество".
  Благодаря предварително.

 61. 61 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9499 Неутрално

  Какви права имаме толкова, освен че послушно подкрепяме за всяко нещо ЕС.

 62. 62 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Интересно ми е дали ако Орбан не се бе опълчил на ЕС за незаконната ислямска миграция, ЕС щеше да обърне внимание на някои от тези наистина сериозни въпроси. Не твърдя, че в Унгария всичко е ОК в изброените сфери, но остава силното усещане, че цялата наказателна процедура се прави заради позицията на Орбан по тема миграция. Защо тогава ЕС не е задействала процедура и срещу БГ, която на практика е със сигурност в много по-окаяно състояние в изброените сфери и особено е областта съдебна система.

 63. 63 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1472 Разстроено

  Жалко, че в статията не се споменават критиките в доклада за нежеланието на Унгария да ратифицира Истанбулската конвенция, както и несериозно то обяснение в дописката, отнасящи се за "протеста" срещу въвеждането на унгарски вариант на американския закон FARA. Не е хубаво такова едностранчиво представяне на позициите в една сериозна медия като Дневник

  Бог да благослови Америка за България!
 64. 64 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  Интересно. В България положението е може би и по- зле, отколкото в Унгария, даже сме и под мониторинг, но никой не ни заплашва със санкции. Иначе не става въпрос за мигрантите, ама хич. Дали си вярват, като пишат?
  —цитат от коментар 25 на zle_platen_trol


  "ПОКОРНАТА ГЛАВА САБЯ НЕ Я СЕЧЕ" Само в България има такава поговорка.

 65. 65 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  В Истанбулската конвенция се оказва заровено кучето.

  Оrban’s agenda enters into a resounding collision with the neo-Marxist project of gender ideology, LGBT claims, radical feminism … The sparks of that shock shine throughout the Sargentini Report.” Both that and the migration issue are the keys to this EU offensive against Hungary.

  http://www.outono.net/elentir/2018/09/13/the-many-traces-of-millionaire-george-soros-in-the-eu-offensive-on-hungary/

 66. 66 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3782 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Не само страната санкции не я ловят,
  но има изгледи да вкарат коня в Еврозоната.

  Външен мониторинг и вътрешен феодален селф-мониторинг
  държат страната в нормативната рамка.

  До коментар [#25] от "zle_platen_trol":

  В България положението е може би и по- зле, отколкото в Унгария,
  даже сме и под мониторинг,
  но никой не ни заплашва със санкции

 67. 67 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jesuit":

  Дядо Тошко също смяташе ,че има време за маневри и се снишаваше.

 68. 68 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Никой не ги изхвърля, губят правото си на глас. Само Орбан може да тръгне да напуска ЕС, само че тогава ще бъде изхвърлен от унгарците.

 69. 69 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  Орбан като е такъв европеец ,да обясни защо широко е отворил врати за руснаци и китайци и толкова харесва товарищ Путин и Ердоган, на чието встъпване в длъжност присъства - единствен заедно с Радев от цяла Европа.

 70. 70 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jesuit":

  Победи, фронтове...това звучи като червен агитпропски нафталин. Достатъчно е да спрат парите , усвоявани от мафиотската му клика и рано или късно ще се озове на политическото бунище.

 71. 71 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  Орбан знае прекрасно, че падне ли от власт, не само ще секне краденето от страна на фамилията му и приближените му, но че ще се намери в затвора. Затова се опитва чрез популистка, антиемигрантска демагогия да се задържи на власт.

 72. 72 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Нищо няма да ни направят. Ние си крадем тихо и кротко, по правилата на научния бандитизъм завещан ни от правешкия философ и не се репчим за някакви си "идеали" като унгарците.Докато ЕС се занимава с Унгария, никий няма да ни развали далаверката. Корупцията, несправедливостта итн почват да имат значение само ако не приемаш емигранти. Ние не сме от тях. Не е важно да плуваш по-бързо от акулата, важно е да плуваш по-бързо от другия гмуркач.
  —цитат от коментар 50 на blondofil


  Не е съвсем така. Баш тиквата при откриване френската фабрика в пловдивско ясно заяви, че това е крачка към намаляване зависимостта от еврофинансирането. Ясно е, че ако въведат някои от критериите, напр. за съдебната власт, ще ни отсвирят.

 73. 73 Профил на ДЕКОРАТИВНА ТИКВА
  ДЕКОРАТИВНА ТИКВА
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Изключително лицемерен доклад. Изведнъж се сетиха за социални права. Прекрасно им беше известно в какво жалко полжение са и пенсионери, и болни, и инвалиди! Да е имало наказания по въпроса? Не, само ако се наруши “финансивата дисциплина”. Тя трябва да се спазва с цената на всичко. Кой ти е гледал “социални права”! А какви са истинските причини за похода против Унгария, го вижда всеки непредубеден. И те нямат нищо общо с изреденото в мотивите. Танцуването извън строя се наказва.

  Не дразни хапещо куче!
 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2722 Любопитно

  Ако иска да оцелее, ЕС трябва да постави на мястото им всички самозабравили се мафиотски плъхове, иначе те ще го изгризат отвътре.
  —цитат от коментар 52 на Боян Таксиров


  И как да ги постави на място като те са начело му? Не че няма начин, има и той се нарича ИЗБОРИ. Например евроизборите които наближават.

  Макар и по-бавно отколкото ни се иска и колкото трябва но те действат. И то не в посоката която искат либерастите, затова и сипят етикети като "крайно десни, фашисти" и подобните. Предсмъртният вой на тези които добре виждат, че ги чака политическото бунище. Което впрочем е малко за това което сътвориха, трябват присъди и то доживотни.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 75. 75 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  Орбан знае прекрасно, че падне ли от власт, не само ще секне краденето от страна на фамилията му и приближените му, но че ще се намери в затвора. Затова се опитва чрез популистка, антиемигрантска демагогия да се задържи на власт.
  —цитат от коментар 71 на antonio_vivaldi


  Я му виж икономическите постижения на Орбан и след това плюй. Толкова жалки сте вие имитацията на десни, преди ближехте съветският з@дник сега западният. То друго и не можете. Заради такива като вас подлизурки се съсипа дясното в БГ та не може дори да влезе в парламента.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 76. 76 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  Жалко, че в статията не се споменават критиките в доклада за нежеланието на Унгария да ратифицира Истанбулската конвенция, както и несериозно то обяснение в дописката, отнасящи се за "протеста" срещу въвеждането на унгарски вариант на американския закон FARA. Не е хубаво такова едностранчиво представяне на позициите в една сериозна медия като Дневник
  —цитат от коментар 63 на Günther


  Е, как да го пишат след като ще стане пределно ясно защо всъщност го гонят Орбан.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 77. 77 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  Интересно ми е дали ако Орбан не се бе опълчил на ЕС за незаконната ислямска миграция, ЕС щеше да обърне внимание на някои от тези наистина сериозни въпроси. Не твърдя, че в Унгария всичко е ОК в изброените сфери, но остава силното усещане, че цялата наказателна процедура се прави заради позицията на Орбан по тема миграция.
  —цитат от коментар 62 на oziris7

  Дари не толкова за самата миграция, с няколко хиляди които евентуално щяха да натресат на Унгария нищо нямаше да се промени.

  Другаде ги боли в Брюксел, НЕПОКОРСТВОТО! Панически ги е страх, че и други ще откажат да бъдат покорни роби, второ качество хора. Че като видят Орбан и на други ще им дойде смелост да се опълчат. А затова са решили да дадат показен урок чрез Орбан, да го смачкат за да видят другите какво ги чака непокорните. Той авторът дори не го крие, в глупостта си направо го признава.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 78. 78 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1784 Весело

  Като чета мненията на част от форумците се сещам за книгата на Желю Желев "Фашизмът"! Та там с две думи се казва, че фашистите и комунистите си приличат по много неща и рано или късно се обединяват! Днес зад фашиста Орбан застават дружно всички комунисти фашисти, ксенофоби и националисти. Сложили са каските на тиквите си, скочили са в коша, потриват ръце и чакат... Чакат ЕС да се срути. Не да се реформира, а да се срути... Точно омразата към ЕС е този фактор, който ги обединява, а не любовта към Орбан...
  Е, може твърдо да се каже, че са закъснели безнадеждно! Атаката щеше да има по-голям ефект, ако беше проведена, когато потоците бежанци, бяха повсеместни. Днес, фашистите, обединени с комунисти и ксенофоби нямат никакви шансове.
  Последното социологическо проучване за Европа им дава между 1/6 и 1/5 от местата в следващия европарламент!
  Благодаря на Светослав Малинов за подаденият от него глас срещу фашиста Орбан..

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 79. 79 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1353 Весело

  Като чета мненията на част от форумците се сещам за книгата на Желю Желев "Фашизмът"! Та там с две думи се казва, че фашистите и комунистите си приличат по много неща и рано или късно се обединяват! Днес зад фашиста Орбан застават дружно всички комунисти фашисти, ксенофоби и националисти. Сложили са каските на тиквите си, скочили са в коша, потриват ръце и чакат... Чакат ЕС да се срути. Не да се реформира, а да се срути... Точно омразата към ЕС е този фактор, който ги обединява, а не любовта към Орбан... Е, може твърдо да се каже, че са закъснели безнадеждно! Атаката щеше да има по-голям ефект, ако беше проведена, когато потоците бежанци, бяха повсеместни. Днес, фашистите, обединени с комунисти и ксенофоби нямат никакви шансове. Последното социологическо проучване за Европа им дава между 1/6 и 1/5 от местата в следващия европарламент! Благодаря на Светослав Малинов за подаденият от него глас срещу фашиста Орбан..
  —цитат от коментар 78 на Rim


  Болшевишка рапсодия в лиляво........

  Знанието е сила, информацията - власт
 80. 80 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 427 Неутрално

  крайно време е някакви лагери и народни съдилища да се направят за несъгласните с баба Меркел и пияндето с ишиаса. WC-то може да купи оградата...

 81. 81 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Нито социализмът ни беше добър, нито сега капитализмът ни. През 1979г. бях в Унгария и то не в Будапеща, а в Дебрецен. С удивление гледахме хората които си купуваха по 1 банан или портокал и си го ядяха като закуска по улицата. Пълно бе с частни магазини, а в тях модерният тогава мохер, западни козметики, австрийски обувки, дефицитните тогава у нас ръчни и електрически инструменти. Бяла и черна техника, кафе, много и различни колбаси, шоколади. Половината коли по улиците - западни, тук там руски коли и трабанти. Това бай Тошо можеше да ни го уреди, но не поиска. Сега виждаме и Орбан как мисли за народа си и се опълчи на ЕС за пришълците. Тогава банани и портокали нямаше и в ГДР.

 82. 82 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Думам ти журналист, сещай се идиот

 83. 83 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#78] от "Rim":

  Изключително глупаво мнение, което показва, че ви липсват елементарни познания.

 84. 84 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  До коментар [#81] от "Пламен Данаилов":

  Както викаха унгарците - Бяхме най-веселата барака в сталинския лагер

 85. 85 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 526 Неутрално

  ЕС прибързано и масово прие бившите социалистически държави, които имаха значително по-малък жизнен стандарт, неразградени тоталитарни структури и навици в управлението, икономиката , културата и т.н.Това е основната причина за кризата в ЕС.Тази криза може да открехне обратния процес-отпадането на тези държави от ЕС.И тъй като национализма няма да мине в Старата (Западна)Европа, ЕС ще се редуцира до това, което преди години се наричаше Общ пазар.Това за България ще бъде нова национална криза.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK