Здравната реформа - повече пари за същото

Здравната реформа - повече пари за същото

© Юлия Лазарова"Дневник" публикува текста от бюлетина на ИПИ


По стара българска традиция от последните десетина години, реформите в публичните сфери не се правят въз основа на обществен диалог, а на база обществено недоволство. Нормалният подход би бил правителството да седне на една маса със заинтересованите страни и да постигне консенсус за необходимите стъпки, като по този начин се постигне съгласие за дългосрочни и последователни промени.


Вместо това правителствата предпочитат да изготвят реформата на тъмно, да сондират общественото мнение, като обявят отделни елементи, но не и цялата реформа, след което, отново на тъмно, да направят някои козметични промени, така че поне някои заинтересовани страни да са доволни, като по този начин си спечелят частична обществена подкрепа. В крайна сметка се оказва или че реформата не дава необходимия резултат, защото, например, сметките не излизат, или някой не е доволен от нея и тя е отменена.
Накратко това е състоянието на публичното здравеопазване, в което от години парите не стигат и се правят реформи, които си противоречат, а се дават все повече пари за все същите здравни услуги, от които нито лекарите, нито пациентите са доволни. Последната идея за реформа "изтече" неофициално по медиите през изминалата седмица, а официално ще бъде представена до края на месеца, а дотогава могат да се променят много елементи от първоначалната идея.


Така например в началото на седмицата стана ясно, че предлаганите промени не са толкова за нов здравен модел, а за осигуряване на повече пари за болничната помощ като се въведе задължителна допълнителна здравна (по-точно болнична) застраховка.


По-късно през седмицата стана ясно, че все още се обсъжда вариант за увеличаване на здравните осигуровки с 2 процентни пункта (както стана и през 2009 г.). Докато и в двете предложения става въпрос за увеличаване на разходите за пациентите, то впоследствие стана ясно, че има и трето предложение, този път от министъра на финансите, което предвижда избор за осигурените лица къде да внасят цялата или част от осигуровката си – в частен осигурителен фонд (каквито към момента няма) или в държавната НЗОК, без допълнителна финансова тежест за пациентите. До края на месеца може да се говори за нещо съвсем различно.


Повече пари за същото


Настоящото предложение, за което има най-много неофициална информация, предвижда въвеждане на допълнителна задължителна здравна застраховка в размер на 12 лв. на месец в застрахователно дружество по избор на осигуреното лице. Това възлиза на допълнителни разходи за осигурените в размер на около 864 млн. лв. Към тях се прибавя и очаквано увеличение на директните доплащания от пациентите за болнична помощ в размер на около 40 млн. лв., което увеличава общата сума до около 900 млн. лв.


В замяна на това застрахователите ще покриват разходите за болнично лечение на стойност над 700 лв. Все още не е ясно дали това означава, че средствата за болнична помощ в системата ще се увеличат и ако да – с колко, или означава, че ще се запазят на същите нива, но НЗОК ще може да използва освободения ресурс за някакви хипотетични към момента други дейности, и ако да – какви и колко средства ще насочи към тях.


Всичко това много напомня онзи филм на ужасите, който гледахме между 2009 и 2010 г., когато здравните осигуровки бяха увеличени с 2 процентни пункта, приходите от които отлежаваха по сметка на НЗОК в БНБ, за да се използват за демонополизиране на системата. В резултат на това през двете години бяха натрупани резерви в размер на около 890 млн. лв., които просто бяха национализирани от тогавашното правителство, смазвайки бляна за конкуренция в сектора. Ефективно това увеличи разходите на НЗОК през следващата година, но без подобрение в качеството на здравеопазването. С какво сегашната ситуация е по-различна от тогава, освен с това, че се очаква да бъдат събрани 900 млн. лв. в рамките на една година, вместо на две?


Сметки без кръчмар


Докато правителството си е правило сметката, че ще прехвърли част от финансовата отговорност върху здравно застрахователните дружества, се оказа, че те не са наясно с бъдещата си роля, още по-малко с правата и задълженията си, но пък за сметка на това никой не ги е питал дали при тези условия са съгласни да участват в схемата. Изчисленията на Министерството на здравеопазването за 12 лв. на човек застрахователна премия са функция на сегашните здравни застрахователни премии, но по никакъв начин не отчитат рисковия профил на застрахованите лица в момента и след реформата.


Най-фрапиращото е, че в сегашния вариант на застраховане не се сключват договори с пенсионери или такива с тежки заболявания като злокачествени образувания, диабет, инфаркт и др., докато в новия модел именно за такива случаи ще трябва да плащат застрахователите.


Това означава, че застрахователната премия най-вероятно ще е по-висока, но пък по-високия разход за пациентите трудно ще се "продаде" на избирателите. Затова най-вероятно "реформата" ще мине в този вариант, а няколко години по-късно като стане ясно, че парите не стигат, ще се увеличи застрахователната премия. Все пак тогава местните избори и тези за Европейски парламент ще са преминали и общественият натиск ще е по-маловажен за политиците.


Реално погледнато това, което се предлага в момента, не е реформа, а прекия резултат от лобистки натиск под мотото "здравеопазването в България е недофинансирано". Напротив, има достатъчно средства, но те се харчат неразумно – като започнете от диспропорциите във възнагражденията между медицинския персонал в една болница и стигнете чак до обществените поръчки за доставка на консумативи и злоупотребата с клиничните пътеки. Наливането на още пари в нереформиран сектор с хронични проблеми с контрола както върху качеството на извършените услуги, така и върху необходимостта от тях, няма да реши проблемите, просто ще ги отложи във времето.


Нещо повече – предложените промени по никакъв начин на влияят върху проблема с високите преки доплащания от пациентите, тъй като те са едва 13% при болничната помощ (която именно е във фокуса на замислената реформа) и близо 81% при търговията на дребно в аптеки, санитарни и оптични магазини и др. Този проблем има много ясен и директен ефект върху здравето на хората и разходите за здравеопазване. Високите нива на доплащане за лекарствени продукти водят до компрометиране или в по-лошия случай – липса на лечение, което влошава здравословното състояние на хората докато рано или късно те не се озовават в болница, където лечението е скъпо.


За това свидетелства докладът на Европейската комисия за състоянието на здравеопазването в ЕС, според който България има един от най-високите дялове на предотвратими смъртни случаи, което се дължи в най-голяма степен на сърдечно-съдови заболявания като високо кръвно налягане и исхемична болест на сърцето.


Докато управляващите се чудят как да наливат повече пари в каца без дъно качеството на здравеопазването в България ще куца, недоверието ще е голямо и, естествено, много хора ще предпочетат да си спестят плащането на здравни вноски за финансирането на пробита система.


За да убедят здравно осигурените лица, че трябва да плащат повече, трябва и да им се предложи повече като обхват, качество и реален резултат. Години наред наблюдаваме как това не става с една здравна каса, затова е време да се въведе конкуренция при здравното осигуряване, за да може няколко осигурителя да се надпреварват да привлекат осигурените лица при тях. Така хем няма да ги получават наготово, хем няма да се отнасят към тях като към крепостни селяни, които нямат алтернатива. А пък осигурителите ще имат всичкия интерес да следят изкъсо какви плащания правят за медицински дейности и продукти.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  Поредната неосъществима герберастка глупост ! Покъртителна глупост и интелектуална нищета.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  Правителството и управляващата партия нямат никаква, ама наистина никаква идея как да се оправят със здравеопазването, ръководството на министерството е в ръцете на финансисти, но това не помага. Това е сложна система, трябва експертиза, трябват подготвени хора, трябва консенсус, и най-вече, трябва желание. ГЕРБ според мен поне вече разбират, че там нямат време за каквото и да било сериозно действие, да не казвам реформа и са се предали - тупат топката, пускат някакви недоизмислени и недообсъдени модели на обществото да се занимава с обсъждане и всичко си е по старому.
  За мен поне най-ярката индикация, че там промяна няма да има при тези управляващи е нежеланието на професионалисти от бранша, и най-вече шефове на големи болници да се занимават като министри. Те видяха какво се случи с предшествениците им - шамари при най-малкото желание за промяна, хвърляне на кучетата, прокуратура...
  Еми кой нормален професионалист ще се хване. Това важи и за другите висши позиции в правителството впрочем.

 3. 3 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 348 Неутрално
 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Статията много точно напипва основния проблем на здравеопазването , а именно ,че системата не се издънва в доболничната и болнична помощ ,където нещата са строго регламентирани и всички медицински действия са над световното равнище ,с оглед особено пък абсолютното неадекватно и ниско финансиране от страна на държава ,каса и пациенти ,непознато по света.Системата се издънва в аптеките ,оптиките и санитарните магазини и допълнителните необходими импланти и средства ,което е свързано с търговията ,там доплащанията са 81% ,а в болниците едва 13% и вече е време да не се прехвърлят всички обвинения върху доктори и медици ,а върху търгашите ,които източват реално парите на хората със скъпи импланти , скъпи консумативи за операции и манипулации и скъпи и прескъпи лекарства ,които въпреки ,че в много групи от тях паднаха с поне по 200-300 % спрямо световните цени ,са все още в пъти по скъпи дори от съседните ни страни , държавата и фарма мафията изкуствено управляват тези процеси и създават хаос в здравната система ,систематично насочвайки недоволството на хората към доктори и мед персонал ,а не към търгашите ,които трупат пари и заради които обикновения консуматор на здравни услуги не може да си купи елементарно лекарство и да се лекува ,така се получава огромната неефективнос т и смъртност в България , но не по причина на лекарите и болниците ,защото там пенсионера с 10 болести е освободен от данък ,такси ,левчета ,но като стигне в аптеката и му кажат 100-200 лв доплащане , печалбата на аптекаря е 20-30 -40% от пенсията на човека ,което обезмисля работата на цялата система ,време е за ред и за електронизация и цифровизация и строг контрол на търговията ,а не само контрол и тормоз над медиците ,защото такива не остават вече дори в университетските центрове .Не може България да изгражда здравна система основана на търговски аптечен бизнес ,където всички се преглеждат в дрогерии и аптеки и решенията стават там ,а лекари няма ,защото са неконкурентни и няма как да поддържат структури с неосигурени милиони пациенти ,които се лекуват сами и не желаят дори елементарно плащане на някакви левове за осигуряване ,а и никой не ги търси .

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  Стратегията "Плати ми сметката" не върви добре с промяна на "менюто" за поръчки...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#5] от "penetrating":

  Ако мине !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  Единствения вариант са индивидуалните здравни партиди !

  За другите да му мисли държавата , ама тя не мисли ...

 8. 8 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 1003 Разстроено

  Бюджет на НЗОК
  2008г: 1,68 млрд лева
  2018г: 3.85 млрд лева

  Сами си правете изводите

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 9. 9 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Другари, дайте да дадете едни пари, а ние после може и да ви кажем за какво сме ги изхарчили... :( :( :(

 10. 10 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ами след безброй реформи , и още предстоящи , ще успеят да направят границата на смъртност 65 години за мъжете и 63 години за жените , отдавна си мисля че точно такава е и целта на ;здравеопазването;

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Е НЕ! Агитпропа тук ми писна.
  Обратната теза - "Френски или холандски модел за здравето?" - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7054845

  Аман от материали за 80% на Иво Христов.
  Със здраве.

 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Макар да не живея в България и да не ползвам българската здравна система, от наблюдения при близки и познати там, разбирам че има доста недомислици.

  1. "Клинична пътека"- според мен трябва да се премахне, защото представлява нещо като усреднени разходи за определена медицинска дейност и не дай Боже конкретен пациент да не се вписва в нея - надписват му се процедури и лечения, които не е получил, само и само да се вмести в някаква "пътека". Така обаче епикризата му е абсолютно неразбираема и неизползваема за следващите лекари, които биха се опитали да правят нещо. Пиша това на основата на съвсем конкретни пациенти от България, които са се обръщали към мен за помощ и съвет през годините. Разчитането на това кое от епикризата е вярно, кое е само за "пътеката" е ребус, който не винаги е решим, ако пациентът не е достатъчно грамотен, да го опише сам.

  2. Има само НЗОК. Това е монополен модели при монопол този, който плаща не е особено заинтересуван от качеството, а само как да плати по-малко.

  Има и други неща, но стана ферман.

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 13 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Бюджет на НЗОК2008г: 1,68 млрд лева2018г: 3.85 млрд леваСами си правете изводите
  —цитат от коментар 8 на FvH

  В България е официализирано твърдението, че данъците, осигуровките и другите такси са много ниски. Т.е. страната е данъчен рай. Числата, които публикавате предизвикват размисли и предположения. Макар да не дават достатъчна информация за изводи. Позволявам си малко допълнителни разсъждения. Какво получават българите от държавата, т.е. от бюджета, формиран от данъкоплатците. Като количество и качество. Здравеопазване? Образование? Полиция? Армия? Инфраструктура? Административно обслужване? Дали качеството и количеството на получаваните продукти и услуги не е много по-малко, отколкото реално заплатение чрез вноските в бюджета? Дали не получаваме балтон с един ръкав? А понякога само ръкав, за който не сме сигурни дали е от балтон, сако, риза или потник.
  Пропуснах едно друго перо от бюджетните разходи. "Усвоените", т.е. откраднатите пари. Те дали не са прекалено големи?

 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Много хубаво казано-повече пари за същото! Аналогично седят нещата не цамо в здравеопзаването, но и в енергеПиката. Там затвриха 1-4 реактор, защото даваха евтина енергия. И ги заместиха с ВЕИ-та иМарца 1 и 3-в десетки пъти по-скъпо. Повече пари за същото е основен принцип и в обществените поръчки, и в образованието, ив отбраната. Иразбира се в здравеопазването. Където частните заведения са собственост на политици или техни близки. И ниКОЙ няма желане за контрол как се изразходават парите. Деморацията започна с едничака основан цел-повече пари за същото. Навсякъде и във всичко. И от отва да печелят новите частни собствници, или офшорки на входа и на изхода! В здравеопазването за наколко години се наливат В ПЪТИ повече пари, без никави видими резултати!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#12] от "PavelCZ":

  Не си прав, в смисъл не че пътеката е усреднена и има повече разходи ако не следва даден профил - просто като отидеш и задължително ти надписват прегледи и изследвания (и не те питат дори а ти ако питаш може да ти вдигнат скандал или прецакат лечението) в правилните кабинети и заведения за да вземат някои хора повече пари било от теб или от касата.

  Умерен толераст
 16. 16 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Докато не се премахне Здравната Каша, всичко ще продължава да бъде пълна каша!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  Те българите са свикнали да плащат и да не получават. Да видим, до кога ще издържат.

 18. 18 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#15] от "Наблюдател":

  Мисля, че системата DRG е много по-адекватна, защото описва реалната инвестиция на лекарства и процедури при конкретен пациент. разбира се, зависи как се настрои точковата тежест на отделните неща. Тук, в Чехия, се прилага от около 2005 и непрекъснато се донастройва, но полека-лека влиза в крачка.
  Най-справедливата система обаче е точковата - всяко лекарство и действие носят някакви точки, които се отчитат пред касата и тя ги плаща по цена за точка. така бяхме тръгнали около 2000 година тук, но се оказа, че няма достатъчно средства за пряко оценяване на точки и то не само в Чехия, но никъде по Света. И го преориентираха към DRG, където пак има точки, но не се изплащат пряко, а чрез преизчисление според "тежестта" на точките в дадената лечебна схема.

  E PLVRIBVS VNVM
 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  Толкова ли е трудно да се приеме холандския модел, например, с частни Каси, които контролират разходите и най-важното, качеството на медицинските услуги, защото ако качеството е ниско, губят клиенти. Същото е положението и с частните клиники, които ако предоставят некачествено лечение, никоя Каса/фонд няма да сключи договор с тях.
  Така бързо ще се изринат армията корумпирани доктори, или ще си гледат качествено работата, без дори и да си помислят за някакъв рушвет, или в панделата и кой от къде е.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  От здравната каса се краде най-много !
  Десетки хиляди са облагодетелстваните!

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Лекарите си пазят направленията за специалисти и изследвания само за роднини и приятели!

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Какво толкова сложно има?! На всички нормални хора е ясно, че се опъват лобитата на докторите и фармацефтите защото ще спрат кражбите им. Като това предложение нестава да вземат някой работещ европейски модел. Нали има такива.
  Аз като пътувам винаги си правя здравна застраховка. В нея всичко е описано точно, за толкова пари, това, това, това и т.н. На входа и на изхода те чака човек, следи какво се е случило с теб и какво се предприема. Няма как да откраднеш. Никак, ама никак не е сложно, стига факторите да искат и да го приложат. Аз си плащам КАСКО за колата, готов съм ДОБРОВОЛНО да си плащам и за здраве, НО С ГАРАНЦИИ.

 23. 23 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Толкова ли е трудно да се приеме холандския модел
  —цитат от коментар 19 на hamiltonf


  Мчи той "холандския модел" е единия вариант къде го предложи др Ананиев, ама по - скъп
  При др Ананиев имаме 8% вноска + 12 лв застраховка (върху последния среден облагаем доход от 880 лева = 1,4%) , или общо 9,4 %

  В Холандия има 110 евро на месец застраховка ( = 4%) от средната заплата + работодателят ти удържа 7% здравна вноска = 11%. БашкА, че първите 385 евро здравни харчове, които имаш през годината, си ги плащаш сам, а застраховката се включва чак над тая сума (тоест имаш условно и по 30 евро на месец самооблагане)

 24. 24 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 358 Неутрално

  До коментар [#19] от "hamiltonf":

  Не, не е трудно, но тогава ще трябва:
  1. Държавата да престане да плаща здравните осигуровки на държавните чиновници, вкл. прокурори, съдии и пр., върху минималната работна заплата. Няма никаква причина, прокурор получаваш 3-4 хил. лева да бъде осигуряван от държавата за 16 лева.
  2. Да бъдат принудени неплащащите около 700 хил. човека, да започнат да плащат.
  3. Да бъдат създадени "държавни" болници за наистина бедните, които внимателно трябва да се селектират.
  4. Да бъдат поощрявани чрез всякакви бонуси тези, които крепят келявата здравна система на "двете си работни ръце", а именно работещите, особено тези, които се осигуряват на реално високите си заплати и доходи.
  5. Да се реши проблема с циганите.

 25. 25 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 358 Неутрално

  До коментар [#22] от "shule":

  Докато има хора като теб, които да сравняват колата със здравето си, здравната система няма да помръдне и сантиметър. Вероятно си представяш трансплантациите като смяна на резервни части с гаранция? Колко??

 26. 26 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  Половинчати мерки ще докарат още по-голям хаос и източване. 100% от здравното застраховане трябва да е частно, държавата е лош стопанин, прахостник. Бедните, пенсионерите, децата трябва да бъдат финансово подпомагани за здравето си от държава, църкви, благотворителни организации. Все някога ще достигнем до този модел, но до тогава милиарди ще се източат нахалост, и стотици хиляди хора ще се поболеят нахалост.

 27. 27 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#25] от "victor_victim":

  Вероятно не всички са такива глупаци като теб, та да разберат защо съм го написал. Ще те оставя да се понапрегнеш. Очевидно ще ти е трудно, но дерзай.

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Но няма да е като във вица :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drug":

  ,"че системата не се издънва в доболничната и болнична помощ ,където нещата са строго регламентирани и всички медицински действия са над световното равнище "

  Куйо?!!! 🤣🤣🤣
  Абе ти в поне едно западно здравно заведение стъпвал ли си бе, смешко?
  Другото не го четох след тая титанична лъжа.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 30. 30 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Това господа е резултат от ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯТА !
  Либерализация = повишени цени за същото, като понякога дори не е същото, а е с понижено качество/количество.

  Либерализацията създава хранилки за повече посредници по веригата за създаване на крайния продукт.

  Същото става с цени на ток, вода, хранителни продукти

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 31. 31 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7466 Неутрално

  Има нещо сбъркано в здравната система народа мре като мухите след Чернобил.

 32. 32 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Половинчати мерки ще докарат още по-голям хаос и източване. 100% от здравното застраховане трябва да е частно, държавата е лош стопанин, прахостник. Бедните, пенсионерите, децата трябва да бъдат финансово подпомагани за здравето си от държава, църкви, благотворителни организации. Все някога ще достигнем до този модел, но до тогава милиарди ще се източат нахалост, и стотици хиляди хора ще се поболеят нахалост.
  —цитат от коментар 26 на Таралеж


  Няма да стигнем защото бай Мангал не се вписва никъде в модела, а е основна електорална единица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK