Орбан - Скрипал - чемодан - вокзал... Москва

Бойко Борисов и Виктор Орбан в България през 2016 г.

© правителствен информационна служба

Бойко Борисов и Виктор Орбан в България през 2016 г.Правителството "Борисов 3" е на път да направи втора сериозна външнополитическа грешка в евразийска посока: след заемането на руската позиция по казуса "Скрипал" сега то се готви да подкрепи сродната си душа Виктор Орбан. Както винаги, оправдания ще бъдат търсени в криворазбран "патриотизъм" и желание да се покажем "независими", пък било то и от здравия разум.


Коалицията между "патриотите" и ГЕРБ беше рекламирана като най-доброто възможно решение след изборите от 2017 г. Сега и за слепите става видно обаче, че тази коалиция има висока цена. За да я запази, Борисов ще трябва да заеме открито анти-ЕС позиция и да застане редом с този, който се е запътил – съзнателно или не - да разруши съюза. Никой не бива да има илюзии, че ЕС, изграден от орбановци, е възможен. Марин льо Пен ясно артикулира алтернативата – Европа на националните държави – което не е нищо друго освен дезинтеграция на съграденото след Втората световна война и възстановяване на положението, довело до нея.


Парадоксът е, че Борисов добре разбира ползата за страната ни от един интегриран ЕС. Както по време на председателството, така и сега, той не спира да повтаря необходимостта от общи европейски решения. И въпреки че има представа за ситуацията, той се готви и най-вероятно ще гласува срещу интереса на България, за да запази коалицията си и да остане на власт.
Скрипал и Орбан


Казусът "Скрипал" е вече ясен на всички непредубени. "Липсата на достатъчно доказателства" беше грешен аргумент и в момента на българското решение да не се солидаризираме с Великобритания, но след сценката с двойката руски "туристи", отишли да разгледат катедралата в Солсбъри, той е вече комичен. Затова по българската позиция сега цари официално гузно мълчание. И въпросът не е в това дали изгонихме или не руски дипломати, а в евразийската сервилност, която демонстрирахме и продължаваме да демонстрираме, възприемайки руските опорки едно към едно.


Същото ще се случи и с казуса "Орбан": ще заемем позиция, която не е в наш интерес, като по този начин ще зарадваме тези, които се стремят да отслабят и унищожат ЕС. Тук не става дума за някакъв световен заговор между Орбан, Путин, Льо Пен и Фараж. Координацията между тях е най-вероятно спонтанна и всеки си има свои цели. Но докато Франция или Великобритания няма да попаднат в руска сфера на влияние дори да са извън ЕС, за България и Унгария (в по-малка степен) това не е така.


Полша доказва тази теза: ако заложиш на слаб и дезинтегриран ЕС (както прави Качински), трябва да търсиш двустранни спогодби за постоянни военни бази на САЩ и да вдигнеш сериозно разходите си за отбрана. Ако искаш да не си зависим от Русия, разбира се. Тъй като това е полската позиция, страната е готова да даде на Тръмп два милиарда долара за постоянна американска база на своя територия, както и да вдигне военните си разходи над 2%.


Ние сме различни от Полша (не искаме да даваме пари): работейки за слаб ЕС с Орбан&сие, ние просто – съзнателно или не - влизаме в руската орбита. Чемоданът (куфар - от руски, бел.ред.) ни е готов, а влакът чака на вокзала (гара - от руски, бел.ред.).


Функционална неграмотност


Евродепутатите от ГЕРБ демонстрираха основния дефект на българската образователна система – функционалната неграмотност. От добре аргументирания доклад за положението в Унгария те успяха да разберат само следното: ЕС иска да накаже непослушния Орбан, защото той е независим и отстоява "консервативни" ценности (каквото и да значи това). И от калпазанска солидарност ГЕРБ гласуваха с непослушния ученик. Най-вероятно са калкулирали, че ако един ден се окажат на мястото на Орбан, ще разчитат на него да удари едно рамо.


Всичко това е и разбираемо, и жалко. Защото под тази глупава повърхност на нещата – на ниво трети клас – всъщност реалността е следната: никой не иска да "наказва" Унгария за независимо поведение, нито да й забрани да изповядва каквито си иска ценности. Проблемът е, както докладът ясно показва, че Орбан нарушава принципи и правила, които са ключово важни както за ЕС, така и за демократичните държави по принцип:


1. Съдиите в Унгария бяха преждевременно пенсионирани и по този начин сменени. Смяната е в пълномощията на едно лице, назначено от мнозинството на Орбан. Т.е. става дума за масово партизанско кадруване в съдебната система. Полша – заради сходна политика, копирана от Орбан – е под специално наблюдение и срещу нея са заведени процедури за нарушаване на основните договори. Това са базови конфликти с принципа на правовата държава;


2. Като всеки управник, окопал се във властта за прекалено дълго време, Орбан използва множество манипулативни техники, които му осигуряват контрол върху всички лостове на държавата. Беше обезсилен и подменен Конституционният съд; партиен контрол бе наложен върху повечето медии – частни или публични; избирателната система беше направена така, че да е максимално изгодна за управляващата партия ФИДЕС. Такива мерки могат да минат за нормални в много демокрации. Проблемът е, че в Унгария те придобиха систематичен характер в полза на една партия за прекалено дълго време. Това е причината, заради която се говори за автократични тенденции при Орбан. Комбинирани с високи нива на корупция, тези автократични тенденции водят до захваната, пленена на партиен принцип държава;


3. Правителството на Орбан се зае да изгони от страната най-добрия си университет по всички международни оценки, само защото е основан от Джордж Сорос. На базата на непрекъснато променящи се технически изисквания за акредитация, които нямат нищо общо с академичните стандарти, се цели затварянето на тази утвърдена институция. Това е грубо нарушение на академичната свобода, свободата на словото и свободата на движение в ЕС. По този повод са започнали и съответните процедури за нарушение на правото на ЕС;


4. Никой не пречи на Орбан да е срещу имиграцията. Когато обаче той решава да наложи 25% данък или дори да криминализира дейността на организации, които не споделят неговите възгледи по този въпрос, действията му еднозначно се квалифицират от правна гледна точка като дискриминация и нарушение на свободата на словото и сдружаването. Все едно да плащате 25% данък или да ви затворят, ако напишете статия за ползите от миграцията. Проблемът с подобна идея не само че противоречи на ценностите на ЕС: тя е просто фашизоидна;

Борисов поздравява лидерите на партиите в "Обединени патриоти" - Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов по време на конгрес на ГЕРБ

© Надежда Чипева, правителствен информационна служба

Борисов поздравява лидерите на партиите в "Обединени патриоти" - Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов по време на конгрес на ГЕРБ


5. Орбан – в качеството си на министър-председател - проведе кампания "Стоп Сорос", в която се твърдеше, че Сорос и цялата опозиция (представена като негова марионетка) цели да залее Унгария с милиони мигранти от Африка. На въпросните плакати в Будапеща някой шегаджия беше залепил върху "мигранти" думата "слонове". Защото потоп от слонове и наводнение от мигранти са еднакво вероятни в Унгария. Когато официално лице провежда манипулираща и очерняща кампания, говорим за действия от репертоара на Гьобелс;


6. В доклада има и множество други наглед "по-дребни" нарушения на общоприети норми в ЕС като правата на малките религиозни деноминации, ромите и т.н. От българска гледна точка те изглеждат направо дребнавости, макар всяко едно от тях да е симптом за тежки обществени проблеми.


Дори да оставим дългия списък от точка шест по-горе настрана, и първите пет аргумента са достатъчни, за да демонстрират, че Орбановото управление се разминава с "ценностите на ЕС", които в случая се свеждат просто до нефашизоиден здрав разум. Така не бива да се прави не само в ЕС, но и във всяка една цивилизована държава.


Конфедерацията на калпазаните


Джонатан Суифт има една великолепна фраза – "конфедерация на глупци" (confederacy of dunces), която с леки изменения може да опише желанието на множество "модерни консерватори" да превърнат ЕС в "Европа на отечествата". По-точно би било да се каже "конфедерация на калпазаните" от всички краища на Европа. Тези, които не ценят особено правовата държава, за които не е проблем да наругаят опонента си, да му наложат данък, да го изгонят, да го пъхнат в затвора. Тези, които се чудят как да се окопаят вечно на власт, как да контролират неудобните медии, да назначават удобни съдии, да разпалват етническа и верска нетърпимост и т.н.


Без да се замислят, евродепутатите от ГЕРБ и БСП (с едно и половина изключения) се разпознаха като неделима част от конфедерацията на калпазаните и гласуваха за нейния лидер - Виктор Орбан.


Слава богу, в Европа здравият разум все още надделява и основните партии – ЕНП и ПЕС – масово гласуваха срещу конфедерацията. За разлика от нашите уж системни и mainstream партии.


Каква би била съдбата на България в една конфедерация на калпазаните обаче? Мнозина "патриоти" сигурно си представят тази съдба героично: ще пукаме сватбарски срещу Брюксел, ще сучем мустаки и ще въртим чевермета с руските пари от газ и АЕЦ "Белене". Истината е различна обаче. Просто на запад никой няма да се чувства вече длъжен да се занимава с нашите гърмежи и мустаки (дори ще изпитват леко облекчение от това), а манната от изток (както обикновено) ще се окаже не компютри, дори не и компоти. А каквото и да е, няма да ни го дават, а ще си го плащаме. И не по преференциални цени, а на цената на газа.


Не е ясно за каква Унгария мечтае Орбан в конфедерацията на калпазаните – може би за възродена Австро-Унгария, макар че и австриецът Курц гласува срещу него. Малко по-ясно е какво иска Полша – двустранен съюз с Тръмп.


За България нещата също са ясни. Поездът е композиран на вокзала, надува свирките си и бедата е, че точно този влак може и да хванем.


Извод: Има остра нужда от силна, проевропейска демократична партия, която да защити българския интерес в Европа.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (185)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  "ние просто – съзнателно или не - влизаме в руската орбита."
  Сигурна съм, че е съвсем съзнателно.

 2. 2 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Ако Бойко се подаде и падне до нивото на коализционните си партньори, известни с прозвището "тримата идиоти", ще стане за смях. Както и да го погледнем, от където и да го погледнем, да уйдисваш, на тежки олигофрени, като Волен Сидеров си е срамота!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 3. 3 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  "ние просто – съзнателно или не - влизаме в руската орбита."Сигурна съм, че е съвсем съзнателно.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  То Русия е на края на дните си, така че това вече не е сериозна опасност. Само ги чакат да сбъркат в Сирия и ще ги приключат за дни.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  Е, бива, бива, ама чак пък толкоз!

  Баце взел руската позиция по случая Скрипал?
  И как, когато на практика отзова посланика от Москва, действие политически много по-тежко, отколкото изгонването на един-двама от планктона в посолството?

  А алабаланиците на Баце са си за пушилка за местна употреба ...

 5. 5 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Борисов разбирал, че ЕС трябва да е интегриран. Така е, и той послушно вдигаше ръчичка за всичко. От това България нищо не спечели, никой не обръщаше внимание на България, докато дойде момента в който Борисов разбра, че трябва да се води балансирана политика в интерес на държавата. Обвиненията на Великобритания срещу Русия по случая "Скрипал" са въздух под налягане. Изнамерени са уж двама извършители, на които сигурно имената били фалшиви. Да, ама не. Хората се появиха. А Унгария се подкрепя не само от България, а и от Полша и от Чехия.

 6. 6 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Добра статия. За мен ГЕРБ имат много недостатъци, но бяха по-добри от БСП, защото бяха проевропейската от двете големи партии. Затова като се стигнеше до двама кандидати, отивах и гласувах за ГЕРБ. Да, и за Цецка гласувах на втория тур - и продължавам да смятам, че тя щеше да е по-добър вариант от резидента.
  ГЕРБ трябва да се замислят - ако продължават да се държат като проруска партия, защо са на избирателите? За корумпираните си има ДПС, за русофилите - БСП и Атака, защо им е на избирателите някакво менте редом с автентичните русофили? Рискуват да си загубят основното предимство.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 7. 7 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Позиции много, но е важно на Европейския съвет как ще гласува Борисов по казуса. Всичко друго е куртоазия към Москва. На Съвет баз държа, че няма да има дупе да се опъне....

 8. 8 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  Изводът "Има остра нужда от силна, про-европейска, демократична партия, която да защити българския интерес в Европа." е квинтесенцията на всичко казано.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Политиката на Орбан води дотам, че вече има сериозен недостиг на работна ръка - текущо около 100 000 незаети места. Но важното е, че Унгария е на унгарците, нали така. Ние обаче се отказахме от инвестиция в Унгария и сега ще я направим в Словакия, въпреки че заплатите там са по-високи. И съм сигурен, че не сме единствените.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Статията казва всичко. Браво.

  Борбата е за това, ще живеем ли в демокрация, ще имаме ли човешки права, ще можем ли да просперираме, или ще бъдем смазани от един много по жесток и тежък ботуш от комунистическия. Този на новия, технологичен, научен и корпоративен феодализъм!

  Ако ЕС се разпадне, точно това чака България.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 11. 11 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Политическата ситуация у нас е депресираща. Повечето партии са обвързани с руските интереси, а не с преобладаващите обществени нагласи. Затова приходите от българите в чужбина ще продължават да растат, а българите в България ще намаляват. Нашите от конфедерацията на калпазаните ще трябва да се приготви да изчисли кога ще дойде денят, в който българите в чужбина ще станат повече от българите в България. За този извод няма да са нужни достатъчно доказателства, а прости математически изчисления. Едно е сигурно - никой от политическата ни класа няма да хване влака за Москва, нито там ще учат децата му, нито ще инвестира по тези ширини.

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  Агонията на трийсе годишният преход продължава, очевидно страната в която избират хора като Бат Бойко, Буля Цеца , Синята каска и прочие няма да прокопса!

  klimentm
 13. 13 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#6] от "espresso":

  следващия път гласувай за демократите.
  не за тея мафиоти.

 14. 14 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 565 Весело

  Хайде сега гербавите тролове да ми обяснят как БСП2 е единсвената алтернатива на БСП и единсвената дясна партия, която стабилно води България към ЕС ... Борисов се омаза до ушите, докара ни дотам че да не виждаме големи разлики между линията на „Граждани за европейско развитие на България“ и БСП ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 15. 15 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Болните мозъци продължават да ни облъчват с мантрата, че който е против диктата на брюкселските зелки, работи за Путин.

 16. 16 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Добра статия. За мен ГЕРБ имат много недостатъци, но бяха по-добри от БСП, защото бяха проевропейската от двете големи партии. Затова като се стигнеше до двама кандидати, отивах и гласувах за ГЕРБ. Да, и за Цецка гласувах на втория тур - и продължавам да смятам, че тя щеше да е по-добър вариант от резидента.ГЕРБ трябва да се замислят - ако продължават да се държат като проруска партия, защо са на избирателите? За корумпираните си има ДПС, за русофилите - БСП и Атака, защо им е на избирателите някакво менте редом с автентичните русофили? Рискуват да си загубят основното предимство.
  —цитат от коментар 6 на espresso  Малко е късно за мислене ... Не познавам нормален дясно мислещ човек, който на следващите избори да гласува за БСП2

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 17. 17 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#13] от "mihail_p":

  То друго не остава ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  От шестте "черни точки" на Орбан според Смилов и ... не, не според "ЕС", а според брюселци ... та от шестте - три - точки 3,4 и 5 - са директно и откровено базирани на "прегрешения срещу другара Сорос и Делото му", а една - т.6 - е контекстно свързано изцяло с това дело.

 19. 19 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 537 Весело

  След такава статия на човек му идва да хареса Бате :))))))

  Бог да благослови Америка за България!
 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Изводът "Има остра нужда от силна, про-европейска, демократична партия, която да защити българския интерес в Европа." е квинтесенцията на всичко казано.
  —цитат от коментар 8 на дедо Андро


  Само стой и гледай. Както от нищото се пръкнаха 2-3 института по дясна политика, за да каптират примитивния патриотизъм на племето, сега за пропищелите от руските набези върху вътрешните ни работи ще се пръкнат и 5-10 "иститута за европейски ценности" с "млади и пробивни мъжленца", които до вчера никой не е виждал.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 21. 21 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3605 Неутрално

  Великолепно написано ...за смислени хора!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 22. 22 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#8] от "дедо Андро":

  То,това не е извод,ами надежди,че някой ще припознае автентичноте за такива,надежди,ама говежди....

 23. 23 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  "анти-ЕС позиция и да застане редом с този, който се е запътил – съзнателно или не - да разруши съюза"

  Брей, сега приемането подкрепата на мигранти от Африка и Азия се оказа сплотяващото ЕС, а не зачитането на мнението на европейските граждани и европейските държави?!

 24. 24 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3051 Любопитно

  До коментар [#14] от "danvan":

  Не знам за БСП2,знам за едни ,дето направо гласуваха за кандидата на БСП и се радваха във форума.Сещаш ли се кои бяха?!

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#12] от "klimentm":

  Недей така, нали ще се връщаме в България след пенсия, е, поне за лятото. :-)
  Съзнавам, че Борисов не е особено лицеприятен, но и статията е доста тенденциозно-претенциозна. Смиловците са от типичния деструктивно-десидентски калибър, критика без реални предложения за излизане от стагнацията.

 26. 26 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Как точно другаря Смилов определи, че посоката е евразийска,след като Унгария е част от ЕС?
  И как определи, че казусът "Скрипал" е вече ясен на всички "непредубедени", след поредната греда на Тереза и компания, посочвайки двама обикновени, руски граждани за преки извършители?
  Сълзи по "най-добрия соросоиден университет по всички международни оценки", нищо, че "фаундъра" му най безцеремонно се меси във вътрешните и външни работи на суверенни страни. Отделен е въпроса, чии МЕЖДУНАРОДНИ оценки има в предвид другаря.
  Ако има някой предубеден, то това е другаря Смилов, защото грант не се получава за непредубеденост.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 27. 27 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Извинете, лъжа ли се, че тази статия някак ми напомня на идеологията на една коалиция, имаща 2.96% от електората, според социологическите проучвания?

  Бог да благослови Америка за България!
 28. 28 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 593 Неутрално

  В статията прозира силна доза субективизъм. Един вид Смилов защитава университета, в който е учил и, в който преподава като гост лектор - има лична изгода. А накрая изводът е комичен - на в изборите да гласувате за парченцата т.нар. демократи оглавявани от деца на бившата номенклатура.

 29. 29 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1051 Разстроено

  И Метро напускат. Всичко бяга от прокремълска България

  Имало едно време ссср...
 30. 30 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1750 Весело

  До коментар [#9] от "EU defender":

  Викаш да вземат тези унгарци да приемат едни 100 000 мигранта от Африка и Близкия изток че да си оправят проблема с работната ръка.
  Само че за да изнамерят 100 хиляди работещи, ще трябва да приемат поне 2 500 000 от техния вид, съдейки по статистиката че около 4% от новопристигналите се хващат да работят.
  А колко точно ще струва на бюджета им издръжката на остатъка в размер на 2 400 000 новодошли кандитат нерализируеми човешки ресурсчета, може и да си пресметнеш сам.

  Panta rhei....
 31. 31 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  От шестте "черни точки" на Орбан според Смилов и ... не, не според "ЕС", а според брюселци ... та от шестте - три - точки 3,4 и 5 - са директно и откровено базирани на "прегрешения срещу другара Сорос и Делото му", а една - т.6 - е контекстно свързано изцяло с това дело.
  —цитат от коментар 18 на xm...


  Конспирация, бате - https://bit.ly/2QJIIXI

 32. 32 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1750 Весело

  До коментар [#15] от "yannart":

  Либерасти, Лейди.
  Най-веселата част е обясненията им как Полша и Унгария мнооого обичат руснаците.
  Това си е направо екстремен хумор.

  Panta rhei....
 33. 33 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1275 Весело

  И рече Смилов : "Пролетарии... опс, либерастии от всички страни, съединявайте се!
  Нека смажем европейците, да ги заместим с африканци и ще настъпи нашия джендър либерастки рай - напълно обединена черна мюсюлманска Европа!"
  И скочиха форумните смиловчета на амбразурата, да защитят визията на необолшевиките за Европа, в която дори самите тях ги няма.

 34. 34 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#30] от "Molossian":

  Нищо не викам. Само казвам - в Унгария не могат да се намерят хора да бачкат. И проблема ще става все по-голям.

  The best way to predict the future is to invent it.
 35. 35 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 287 Весело

  Извинете, лъжа ли се, че тази статия някак ми напомня на идеологията на една коалиция, имаща 2.96% от електората, според социологическите проучвания?
  —цитат от коментар 27 на Günther


  Тцъ! Не са 2,96% според социологическите проучвания. Според тях сега са цели 2% - и то след като въпросната коалиция се обедини с ДСБ, по-точно с розовите левичаро-либералстващи паразити върху останките от ДСБ.
  А Смилов не го мислете. Изкарва си хляба с подобни бръщолевения.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 36. 36 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И въпреки че има представа за ситуацията, той се готви и най-вероятно ще гласува срещу интереса на България, за да запази коалицията си и да остане на власт."

  И интереса на Б-я какъв е според афторъ ? Да се напълним с доктори и физици от близкия изток.....

  Путин - мы верим в тебя !
 37. 37 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  На път сме да направим грешният завой...

 38. 38 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  Колко отдавна Смилов не е давал ценни акъли и на....България се оказа, че яко закъсва по тая причина!
  Нито ден повече без съвети от доказани специалисти!

  [email protected]
 39. 39 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  "как да употребим държавата" а не "как чрез държавата да служим на народа". Като знаем че това е мисията на всеки докопал се до властта в България много лесно и логично може да си обясним всяко действие/бездействие на изпълнителната власт. Също така и на законодателната и съдебната, а и на всяко едно чиновниче.

 40. 40 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 279 Неутрално

  И в момента няма доказателства по случая скрипал, камо ли към момента на позицията на правителството

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  Колко отдавна Смилов не е давал ценни акъли и на....България се оказа, че яко закъсва по тая причина!Нито ден повече без съвети от доказани специалисти!
  —цитат от коментар 38 на karabastun

  Еййй, не се научихте начи и туй то!

  На новоговор правилно е да се каже не специалисти, а носители на висока експертиза!

 42. 42 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1275 Весело

  "1. Съдиите в Унгария бяха преждевременно пенсионирани и по този начин сменени. Смяната е в пълномощията на едно лице, назначено от мнозинството на Орбан. Т.е. става дума за масово партизанско кадруване в съдебната система. Полша – заради сходна политика, копирана от Орбан – е под специално наблюдение и срещу нея са заведени процедури за нарушаване на основните договори. Това са базови конфликти с принципа на правовата държава"

  Смилов, като казваш "А", що не казваш "Б"?
  Плачете за тия ранно пенсионирани съдии, защото това са същите тия съдии, които пращаха полските и унгарските дисиденти в затвора!!! Поляците и унгарците искат да изчистят правосъдната си система от комунярите, вие ревете в тяхна защита,
  а после антикомуниста Орбан рушал ЕС. Абе вие идиоти ли сте или ви плащат, за да ни правите на идиоти?

 43. 43 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  "1. Съдиите в Унгария бяха преждевременно пенсионирани и по този начин сменени. Смяната е в пълномощията на едно лице, назначено от мнозинството на Орбан. Т.е. става дума за масово партизанско кадруване в съдебната система. Полша – заради сходна политика, копирана от Орбан – е под специално наблюдение и срещу нея са заведени процедури за нарушаване на основните договори. Това са базови конфликти с принципа на правовата държава"Смилов, като казваш "А", що не казваш "Б"?Плачете за тия ранно пенсионирани съдии, защото това са същите тия съдии, които пращаха полските и унгарските дисиденти в затвора!!! Поляците и унгарците искат да изчистят правосъдната си система от комунярите, вие ревете в тяхна защита,а после антикомуниста Орбан рушал ЕС. Абе вие идиоти ли сте или ви плащат, за да ни правите на идиоти?
  —цитат от коментар 42 на Котаракът на Шрьодингер

  Мии ... второто.
  Тя цялата задруга около Смилов и такива като Смилов днешни пропагандисти и "обществени деятели" са си онези и издънки точно на "онези", които бяха преди пропагандисти и "обществени деятели" на соца и комунизЪма.
  Та е повече от разбираемо, че защитават кастата дори в чужбина.
  А това, че им плащат да се правят на идиоти и да правят другите на идиоти - ми те това можеха, толкоз могат и сега. С това си вадят хляба ...

 44. 44 Профил на burgazliya
  burgazliya
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Отлична статия.
  Поздравления за автора!

 45. 45 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#29] от "citoplast":

  Това за Метро май е фалшива новина.

  https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/metro-cashcarry-prodava-imotni-aktivi-v-bylgariia-i-rumyniia-265718/

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 46. 46 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  До коментар [#34] от "EU defender":

  Да де, и очакванията са че тези хора ще дойдат от посочените дестинации.
  Явно имате здраво чувство за хумор.

  Panta rhei....
 47. 47 Профил на mitkoik
  mitkoik
  Рейтинг: 242 Неутрално

  ГЕРБ - граждани за евразийско развитите на България!

 48. 48 Профил на mitkoik
  mitkoik
  Рейтинг: 242 Неутрално

  ГЕРБ - граждани за евразийско развитите на България!

 49. 49 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#42] от "Котаракът на Шрьодингер"

  Възрастта не е лустрационен критерий, баш идеята е кого и колко ще сложим, а не кого махаме.

 50. 50 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1275 Весело

  "Беше обезсилен и подменен Конституционният съд"

  Ето какви са промените:
  "Ролята на Конституционния съд се ограничава, като той не може да разглежда парламентарни закони, променящи конституцията из основи, а само нейната форма."

  Тоест, КС вече няма да може да решава вместо Парламента какви да са промените в Конституцията, а само ще може да тълкува формата на Конституцията и да решава дали нещо е в съгласие с текстовете на Конституцията.
  Така е във всяка правова държава - КС служи на Конституцията, създадена от Парламента и я тълкува, а не Конституцията да е оръдие на КС и той да инициира промени, според конюктурата.


 51. 51 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Статията дори и 3то класното ниво не е достигнала.

  НАТО е това, което пази от чужда агресия, ЕС и да иска - не може.
  Периода след влизането ни в НАТО и преди ЕС, по-малко или повече бяхме в руската сфера ?
  Или май няма разлика ?
  "Европа на националните държави" не е някакво дезинтегриране на ЕС или следвоенният ред, тъй като дълго време, точно това представляваше Еропа , СЛЕД ВСВ .

  Болката е по "патрона" и модерните му ценности.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 52. 52 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 539 Неутрално

  презумпцията, че Смилов не работи за путинистан, е крайно наивна - такъв тип семпли повтарячи на Комунистическия манифест винаги са руска пета колона, каквото и знаме да веят за пред хората

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 53. 53 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  До коментар [#42] от "Котаракът на Шрьодингер"Възрастта не е лустрационен критерий, баш идеята е кого и колко ще сложим, а не кого махаме.
  —цитат от коментар 49 на ltq22310954

  Още за Мойсей е била лустрационен критерий.

  И Унгария, и Полша правят точно това - градят нова държава.
  Хубава, лоша - не коментирам. Но това правят, при това с визия. Която пак няма да коментирам по същество. Само че я има и това признават дори противниците им.
  За мен проблемът е в това, че ние, българите, нямаме визия. Дори и за да се кюскаме по форумите покрай нея.
  Тия смиловщини и останалата за и контра плява не са визия ...

 54. 54 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Отличен анализ, както винаги. Борисов е поредното селянче без управленски капацитет, на който му е по-лесно да слуша опорните точки на великия лидер. Оня, дето вкарва журналисти в затвора, трови, убива.
  А България скоро ще я изключат от Европа. Мислете за кого глсасувате скоро пак. С Бойко е ясно какво получаваме - кочина, свинщина, безобразия.

 55. 55 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 586 Неутрално

  България в ЕС е като най-слабия ученик, седнал на последния чин. Не се включва в дискусии и не изказва мнение, разчита на тих конформизъм, страх го е да не го вдигнат да го изпитат. Вишеградците имат гръбнак да поставят на масата едно алтернативно мнение, което все пак може да доведе до някакви реформи в ЕС.

  Тук никога го е нямало този дух на конструктивно и аналитично оспорване на обстоятелствата, винаги сме в тон със силния на деня, бил той СССР или ЕС.

 56. 56 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1275 Весело

  " Правителството на Орбан се зае да изгони от страната най-добрия си университет по всички международни оценки, само защото е основан от Джордж Сорос."

  Отново лъжа... и голямата болка на болшевиките смиловци - удрят другаря Сорос, нашето Слънце, пътеводен знак и хранилка. :)
  Унгария въведе изискване филиалите на чужди университети да развиват учебна дейност и в чужбина. Логично, нали? И нищо дискриминационно... Никой друг филиал на чужд университет нямаше нищо против, освен Соросовия университет. Защо? Защото, университета на Сорос е регистриран в САЩ, но там не развиваше никаква дейност. След това решение на Унгария, в САЩ соросоидите пуснаха няколко бройки за магистратура и сега всичко е законно... ама не, що тормозят другаря ни Сорос, нали Смилов?

 57. 57 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3566 Весело

  ,,...Но докато Франция или Великобритания няма да попаднат в руска сфера на влияние ...,,

  Сакън Даниеле, само това, Франция и Англия не са под Руско влияние не го овори. Те са под Руско влияние още от ВСВ. След шейсетте години публична тайна стана, че от Англия тайните служби най напред на татко Сталин и КГБ са рапортували и москва е изпращала обратно грами които е трябвало да бъдат дадени на Английското правителство

 58. 58 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Ха ами, че той авторът - Д. Смилов, бил гост-преподавател в затворения сороски университе. Смях голям.
  Анализ означава безпристрастни разглеждане и оценка на ситуацията - в случая за "безпристрастност" не може и да се говори. Това е просто "гледна точка" и нищо повече.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 59. 59 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#52] от "hhhuuunnnn":

  презумпцията е, че идиотите може да са полезни, без да го осъзнават

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 60. 60 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#46] от "Molossian":

  Какви очаквания? Идолът ви се изпокара с Украйна, по заръка на Москва. Унгария спокойно би могла да използва имигранти от съседна Украйна.

  The best way to predict the future is to invent it.
 61. 61 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  [quote#3:"Viva la Evolution"][/quote]


  " То Русия е на края на дните си ... "


  Това е така, но този край може да се превърне в дълга агония и ние вместо да се развиваме в ЕС, ще агонизираме съвместно с една пропаднала кочина - НЕ ДАЙ, БОЖЕ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 62. 62 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  Политиката на Орбан води дотам, че вече има сериозен недостиг на работна ръка - текущо около 100 000 незаети места. Но важното е, че Унгария е на унгарците, нали така. Ние обаче се отказахме от инвестиция в Унгария и сега ще я направим в Словакия, въпреки че заплатите там са по-високи. И съм сигурен, че не сме единствените.
  —цитат от коментар 9 на EU defender


  Жалзк опит за фейк.
  Очаквано и разбираемо

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 63. 63 Профил на @
  @
  Рейтинг: 468 Неутрално

  "Казусът "Скрипал" е вече ясен на всички непредубени. "Липсата на достатъчно доказателства" беше грешен аргумент и в момента на българското решение да не се солидаризираме с Великобритания, но след сценката с двойката руски "туристи", отишли да разгледат катедралата в Солсбъри, той е вече комичен."

  Казусът "Скрипал 1" с всичките идиотщини за новичок, пуснат в пицария/багаж/климатична система на БМВ-то/пакет елда/мазан или пръскан върху брава, обаче изветрял от английската мъгла /поради което не убил Скрипалови/, и казусът "Скрипал 2", с всичките идиотщини за СЛЕДИ от новичок в хотелска стая /която се е обитавала от двамата "агенти", после е чистена от камериерка, но никое от тези лица не е пострадало от хипермощното нервнопаралитично вещество/ и за новичок в стъклено шише от парфюмче, хвърлено ей така, та да го намерят клошарите, биха предизвикали невъобразим кикот, ако се разиграваха в Русия и ако Англия беше обвиняваната страна. Но понеже автори на горните идиотщини са англичаните, за "непредубедените" като Смилов няма никакво съмнение, че английската версия /сто и първата от началото на "казуса"/ е светата истина. Такива като Смилов са лесни - хвърли им едно "highly likely" и те са готови, всичко вече им е "ясно".

 64. 64 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Даниел Смислов следващия път да се яви на избори, да ги спечели и да действа. :)

  Иначе така отстрани всеки да дава акъл няма особен смисъл. :)

 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До коментар [#53] от "xm...":

  И Унгария, и Полша правят точно това - градят нова държава.
  Хубава, лоша - не коментирам. Но това правят, при това с визия.
  =======
  Много навреме казано.....
  Нова държава с подчертана държавност в нея.....
  Това са чудесата в днешната международна политика.....
  В днешното глобалистичо време на статуквото, да "пробиеш с глава" и да отвориш нова посока.....

  Bukalemun
 66. 66 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#35] от "stem":

  Десните, освен че нямат никакъв авторитет, нито популярност (за съжаление в бг няма нормално ляво и дясно), не са всичките розови либерасти.
  Което е всъщност НОРМАЛНО за дясна позиция - ДА НЕ СА розови соросоидни либерасти.

  Нито пък десните са длъжни да бъдат атлантици, защото дясната позиция не би трябвало да слугува на чужди интереси, а да изхожда от собствените си ;)

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 67. 67 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  България в ЕС е като най-слабия ученик, седнал на последния чин. Не се включва в дискусии и не изказва мнение, разчита на тих конформизъм, страх го е да не го вдигнат да го изпитат. Вишеградците имат гръбнак да поставят на масата едно алтернативно мнение, което все пак може да доведе до някакви реформи в ЕС.Тук никога го е нямало този дух на конструктивно и аналитично оспорване на обстоятелствата, винаги сме в тон със силния на деня, бил той СССР или ЕС.
  —цитат от коментар 55 на irobot


  То така беше и по социализма. Най-верният паж на СССР бяхме ние. Две основни и преплетени причини:
  Българското русофилство и изтреблението на националния ни елит след 9.09.1944.
  Русофилството ни се базира на исторически фактори а такова поголовно ликвидиране на елита, другите соц. страни не са преживяли.
  На второто му сърбаме попарата днес и още дълго ще е така.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 68. 68 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#14] от "danvan":


  " ... гербавите тролове да ми обяснят как БСП 2 ... "


  Интересно ми е, как ги номерирате ?!
  За мен няма БСП 1 и БСП 2 - и двете камарили с еднакво производни на БКП, без значение, че едните го играят " десни ", а другите били " леви " ...!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 69. 69 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":

  Ами приценяват си унгарците, че е по-добре да има незаети работни места, отколкото да си внасят мигранти от Бимбинистан, които я работят, я не работят!
  Японците правят същото от десетилетия - малки количества мигранти от страни с близка култура.

 70. 70 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#30] от "Molossian":Нищо не викам. Само казвам - в Унгария не могат да се намерят хора да бачкат. И проблема ще става все по-голям.
  —цитат от коментар 34 на EU defender

  И на Германия им липсват хора който да бачкат въпреки ,че имат 20 милиона чужденци.....Явно и това не помага.

 71. 71 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Всъщност бай Ганьо хич не е глупав, като трябва да избира кола или пералня, купува немски, а не руски. Но като пие, няма нищо против водка. Купон да става, весело да е. Проблемът е, че подхожда към изборите като към купон, от който не зависи нищо - както на сватба може да думне пищов във въздуха, така на избори да гласува за Путин или малките путинчета тук. Не знам какво трябва да стане, за да разбере, че това е важно. Сигурен съм, че и последното цигане ще разбере, че е по-важно да може да точи помощи от Меркел, отколкото да вземе пет лева сега за гласа си за проруска партия - ама на, не успяват да му го обяснят. Вместо това интелектуалците тук пишат и убеждават вече убедените. Вършете си работата, бе хора.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 72. 72 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2132 Весело

  Много точна статия! Гражданите за европейско развитие на България се изпариха! Няма ги... Чуват се само гласовете на шепа проруски нацисти... Сидеров, Каракачанов и Симеонов с 5 процента подкрепа, поеха управлението на държавата!
  Няма други мнения. Няма премиер. А президент отдавна няма...
  Честита ви стабилност.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 73. 73 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#8] от "дедо Андро":То,това не е извод,ами надежди,че някой ще припознае автентичноте за такива,надежди,ама говежди....
  —цитат от коментар 22 на yanne  Мильо,
  коментирай статията, а не " автентичните " .
  Одобряваш, или не одобряваш позицията на ОП и трябва ли премиера да я следва официално ? Ако ДА, защо и, ако НЕ, защо ?
  Или да не очаквам собствено мнение от теб ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 74. 74 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3796 Весело

  До коментар [#25] от "daskal1":

  Съзнавам, че Борисов не е особено лицеприятен

  Даскале, вие уж сте образован човек, ами употребявате думата "лицеприятен " неправилно. Нейното значение е "угоден на силния на деня", затова пише в Библията за Божия съд, където няма лицеприятие.
  Та смеете ли да твърдите, че Борисов, ама тъкмо Борисов, не е лицеприятен?

 75. 75 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1275 Весело

  До коментар [#30] от "Molossian":Нищо не викам. Само казвам - в Унгария не могат да се намерят хора да бачкат. И проблема ще става все по-голям.
  —цитат от коментар 34 на EU defender


  Мдаа, при при социалистите 12% безработица - хубаво, при Орбан - под 4% - лошо за Унгария! Къде ви намират такива дифендъри? 100 000 работни места били незаети... при близо 400 000 безработни, смех... Просто е - работодателите ще вдигнат малко заплатите и непривлекателните работи места ще се заемат. Ама не, дайте да вкара Унгария 1 милион чернилки от Африка, за да се заемат тия 100 000 работни места, нали? Поляците и те глупави според вас - вкарали си 2 милиона украинци да работят, вместо милиони суданци, мароканци и афганистанци, които са добри и с ножовете и бомбите.
  Само идиотите още не са разбрали, че така не се решават демографски и икономически проблеми, а се създават такива! Затова, в Унгария за трето дете се плащат помощи 33 000 евро, а в Германия тия пари се дават за африканци, които да правят "германчета" - за 2017 година - 21 милиарда евро от германския бюджет за мигранти.
  Но пък мигрантите вероятно били допринесли за 6-7 милиарда евро във БВП, ти да видиш. Гьобелс е пълен аматьор в сравнение с днешните другари от Дойче Веле.

 76. 76 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Разстроено

  Що ли сам не си забрани да обърква полумозъци с объркания си мозък?!

 77. 77 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#62] от "dgd":

  Какъв фейк бе? Догодина инвестираме в Ivanka pri Dunaji. Отказахме се от Унгария поради различни причини, като една от тях е липсата на работна ръка. На нас ни трябват около 400 души.

  The best way to predict the future is to invent it.
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 709 Весело

  Тоая е надминал даже и бълво//чите на ДВ...Разни хора, които не са били в Германия и Европа за по дълго време философстват за съдебни системи и европейски ценности...СмЕх...

 80. 80 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Грантаджийчетата смиловчета са в паника. Знаят, какво се случи в Унгария с колегите им и това ги хвърля в кошмари.
  С какво ще се храни това слабо мъжле, което освен за медийна прислужница за друго не става?

 81. 81 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А, каква ще е реакцията на Смилов, ако правителството не излезе с декларация в подкрепа на Орбан? Да оставим настрана дали статията е добра или не, това е въпрос на гледна точка, но при положение, че официална позиция все още няма, то статията е най- малкото прибързана.

 82. 82 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 709 Весело

  До коментар [#60] от "EU defender":
  „Какви очаквания? Идолът ви се изпокара с Украйна, по заръка на Москва“

  Ах, ти да видиш...Не е мАсква винивна. Има просто езикова бариера. Унгарски не се учи за няколко месеца. В Полша има 1.5млн украинци и работят там, но не учат полски и нямат проблеми с езика. То украинският е половина полски...

 83. 83 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Чуват се само гласовете на шепа проруски нацисти... Сидеров, Каракачанов и Симеонов с 5 процента
  —цитат от коментар 72 на Rim

  С цели 2 % повече от вашите.

 84. 84 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Няма по-долни комунисти от демократите.
  Но г-н Борисов ще сипе башка на всичките.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 85. 85 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Последното изречение в статията, обърнахте ли му внимание.
  Да си дойдем на думата, както се казва.
  И коя е тая проевропейска партия, познайте до три пъти, за почва с ДА и за вършва с БЪЛГАРИЯ, нали така ?
  Ама съвсем за мезе ни вземат вече.

 86. 86 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#74] от "patsis":

  Посипвам си главата с пепел ... Много е "лицеприятен" Борисов :-)

 87. 87 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  А, каква ще е реакцията на Смилов, ако правителството не излезе с декларация в подкрепа на Орбан? Да оставим настрана дали статията е добра или не, това е въпрос на гледна точка, но при положение, че официална позиция все още няма, то статията е най- малкото прибързана.
  —цитат от коментар 81 на zle_platen_trol

  Нищо подобно!
  Ден хранилка пълни, бузки и гушка оглажда и поддържа :))), заслуги се отслужват и без да се е сбъднала прокобата, стига, че си олаял правилната месечина, даже и да е "по принцип".
  Занаят бе, човек, занаят!
  А в случая е подадена на всичкото отгоре не просто команда "Фас!", но става дума и за принципно застрашаване на настоящата сита хранилка ...

 88. 88 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#83] от "рб.о1ген18":

  процента на изборите - едничка гордост за болшевика.
  и терититорията на матушката Русия

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 89. 89 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#83] от "рб.о1ген18":

  милиарди мухи не може да грешат - яжте л-на :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 90. 90 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Ако и сега стане да хванем счупения влак за Москва, това ще е краят на надеждите ми за независима и просперираща България. Всеки да си хваща своя влак...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 91. 91 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3796 Весело

  До коментар [#72] от "Rim":

  Гражданите за еврабийско развитие се изпариха, не за европейско!
  Ограмотете се малко за политическия проект +врабия, който върви от 1950-те години насам - има го в Уикипедията!

 92. 92 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 279 Неутрално


  До коментар [#77] от "EU defender":ти да инвестираш,абе човек който плещи по форум небилаци цял ден,освен кебапчийница или магазин ала един лев,кво друго може да сътвори.Инвеститор тип-полски търговец 1987-крем за лице,фотоапарат и дезодорант в чемодана,това ти е стоковия капацитет


  До коментар [#72] от "Rim":е все пак е 2,6% повече от великите бойкикиевИ алайз 2,4%-НОВИЯТ Лаура Кьовеши.

 93. 93 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Прочетох статията и останах впечатлен с какъв либерален (а може би нео комунистически) плам, автора ни обяснява правилната партийна повеля и посока, които трябва ние - българите - да следваме! Как не съм се ориентирал до сега? Добре, че беше другарят, пардон господин Смислов да ми обясни! Да, ама не! Така казваше Петко Бъчваров. Унгарци, поляци, чехи - те знаят какво искат и как да го постигнат. Не може за един мигрант да се дават 1000 евро, а да имаш пенсионери с пенсия под 200лв,и минимална работна заплата 260евро.Нали трябва да сме равни, а?

 94. 94 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  До коментар [#67] от "schwimmwagen":
  "Русофилството ни се базира на исторически фактори "

  Базира се на изкривени исторически факти , на митове в българската история написана от руснаци и показваща руската гледна точка. Това русофилство съзнателно се поддържа чрез неговото държавно официализиране, чрез поддържане на безброй руски паметници , чрез изучаване на митологизираната българска история в училище , чрез провъзгласяване на българския национален празник събитие , което е превратно изтълкувано като "освобождение", чрез представяне на имперска Русия като освободител и благодетел на България.

 95. 95 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 279 Неутрално  Ама съвсем за мезе ни вземат вече.
  —цитат от коментар 85 на sega_007


  хахаха, ко?

 96. 96 Профил на Веселин Петров
  Веселин Петров
  Рейтинг: 307 Неутрално

  3. Правителството на Орбан се зае да изгони от страната най-добрия си университет по всички международни оценки, само защото е основан от Джордж Сорос.

  Ето например аз взех произволно това ранкиране на университети https://cwur.org погледнах за 2016, 2017 и 2018 и не откривам този най-добър университет. Иначе има 5-6 унгарски университета, които са включени.
  Нещо авторът се бърка в тази точка, която е лесно проверима.

 97. 97 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  Редно правителството на ГЕРБ да изготви становище не само за Унгария , но и за Полша и това становище трябва да е еднакво за двете страни , защото мотивите за налагане на наказанията на Унгария и Полша са идентични. Затова двете страни не трябва да се разглеждат по отделно и становището трябва да е общо. ПатрЕотите обаче проявяват инициатива само за Унгария , а за Полша мълчат. Ясно е защо. Защото така те защитават приятелят на Путин Орбан , докато Качински едва ли ще подкрепят , защото той е враг на Путин.
  Ако Бойко иска да излезе от неудобната ситуация в която го вкарват коалиционните му партньори , трябва да поиска изготвяне на общо становище за Унгария и Полша . Тогава да видим позицията на патрЕотите каква ще бъде.

 98. 98 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Внучето на Сорос защитава дядо си. А как не вижда ,че е много по опасно да позволим на нео-болшевиките в Берлин да " наказват" европейска държава. Това праща цялата основа на ЕС ,като обединение на равноправни държави, в канала.Откога пък импорта на араби и африканци стана "европейска ценност"? Не може ли и ние да опростим- " Меркел- ислямски терористи- фередже- гемия ...и в Сомалия!“““

 99. 99 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 444 Весело

  Путинявата шайка тук е скочила на амбразурата да защитава Орбан в борбата му срещу соросоидите. Много ловък похват от кагебешниците и нашенските им следовници.
  Прегрешението на Орбан не е, че се бори срещу Сорос и миграцията. Прегрешението са начините му. Шайкта кагебешници иска методите му - отслабване на правосъдието, налагане на данъци и терор по устав с цялата мощ на държавата върху политически неудобните. Искат да приемем това за нормално. Точат лиги като дойдат на власт да им е подготвена почвата за налагането на авторитарен режим. Управляващите у нас (начело с Баце и Герб) умишлено водят страната натам. Да, ама не! Няма да постигнете нищо повече от фалирането на държавата....
  По-скоро съм скептично настроен към глобализацията и миграцията. Но съм против да се запушват устите на хората, които са "за". Това е и голямото прегрешение на Орбан.

 100. 100 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Единстветните, които рушат ЕС са либералболшевиките и техните протежета управляващи повечето европейски държави. Вкарват мигранти и ги дондуркат все едно са богоизбрани, позволяват на Китай, Турция и Русия да си разиграват коня. Позволяват на англичаните да наглеят, а американците откровено им се подиграват. Общо взето ще повторя: единствените, киоито явно рушат ЕС са либералболшевиките и техните протежета инфилтрирани на всякакви длъжности и държавните и европейските администрации.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK