"Борисов 3" или "Златните момчета 4"? Кой управлява България?

Бойко Борисов

© Велко Ангелов

Бойко Борисов
С бухалки и обръчи те постигат забележителни успехи в най-различни дисциплини на политическата гимнастика. Те са "Златните момчета" - ансамбълът, който сякаш управлява България. Коментарът на Даниел Смилов е за "Дойче веле".

След проблемите с Търговския регистър е време да обърнем внимание и на политическия регистър на България. В него пише, че сегашното правителство на страната е "Борисов 3", което е номинално вярно. По съдържание обаче правителството сякаш е на други хора, които зад неговата фасада се сдобиват с медийни монополи, тютюневи гиганти, пари за язовири, тецове и многомилиардни обществени поръчки. Нека наречем тези хора "Ансамбъл златните момчета на България". Или за по-кратко: "Златните момчета".


Изборът на името не е случаен. Защото същността на българската политика е много близка до художествената гимнастика. И особено до съчетанията с обръчи и бухалки. Обръчите са от фирми, а бухалките - от вестници и магистрати. Като вземем предвид основните уреди и най-корпулентните им изпълнители, можем да предположим, че Борисов е само част от управляващия ансамбъл. И то не най-важната. Докато другите въртят обръчите и размятват бухалките, той - като любимец на публиката - чертае с лента красиви лозунги из въздуха. Например следния: "про-европейска ориентация".


Само че лентата на Борисов все повече взе да се заплита и да не успява да изпише лозунгите в пълнота. Така от "про-европейската ориентация" напоследък остана само "ориентация". А някои го четат и като "ориентализация". Казусът "Орбан" съвсем влоши нещата - по него рисунъкът на премиерската лента поразително заприлича на Спаската кула на Кремъл с мавзолея на Ленин до нея.
Златните момчета жънат успех след успех


Интересно е, че ансамбълът на Златните момчета няма много да се промени, ако Бойко Борисов бъде инцидентно заменен от Корнелия Нинова. Публиката може да страда известно време за своя любимец и естетически да се възмущава от неграциозните и отривисти движения на соцлидерката, която сякаш е навикнала да размахва не лента, а сърп и чук. Но съчетанията в огромната си част ще останат същите: "Белене", "КТБ", "Руски газ", "Истанбулска конвенция", "Бежанци", "Борба с корупцията" и "Кой е по-голям патриот". Само бенчовците в обслужващата част на отбора ще са частично различни.


При състезателите с обръчи и бухалки хлабаво няма - и в буквалния, и в преносния смисъл. Пред очите на цяла България, в рамките на поне четири правителства Златните момчета жънат успех след успех. Богатството им "изсветлява" и от скромните хонорари по хидроинженерни проекти те вече преминаха на тецове и други индустриални обекти. Съвсем "законно" или чрез "много добри адвокати", по думите на тези, които трябва да проверяват законността на съчетанията. Е, и Златните момчета дават свидни жертви - така например банкерът Цветан Василев в един момент беше изхвърлен от обръча и върху му се стовариха всички бухалки. В защитата си дотук той не спори, че това е било заслужено, а само повдига резонния въпрос защо само него го застигна тази избирателна форма на справедливост.

Златните момчета. Четири пъти


И така: ако приемем, че Златните момчета управляват България, политическият регистър на страната би трябвало да бъде обновен по следния начин (в експеримента се връщаме само до 2009 година, макар че той може да се продължи и назад във времето):


1) Правителство "Златни момчета 1" (сега известно като правителство "Борисов 1" от периода 2009-2013). КТБ разцъфтява и с парите на вложителите се закупуват огромни активи в страната. Едната част от Златните момчета го играе банкер, друга част си прекарва времето в кабинета на Цветан Цветанов - според книгата за посетители. Това е и правителството, при което магистратурата е овладяна сериозно от Златните момчета и ортаците им. Назначен е и главен прокурор;


2) Правителство "Златни момчета 2" (сега известно като правителство "Орешарски"). Златните момчета решават, че може да минат и без ГЕРБ, особено с оглед на задаващата се криза в КТБ. Назначаването на един от ансамбъла за шеф за ДАНС обаче води до масови обществени протести, които в комбинация с фалита на банката събарят това правителство. Тук се стига и до раздялата с Василев;


3) Правителство "Златни момчета 3" (сега известно като "Борисов 2" от периода 2014-2017). Първоначално Златните момчета нямат пълен контрол над тази формация, но от декември 2015 - с изгонването на Христо Иванов и ДСБ - тя става изцяло тяхна;


4) Правителство "Златни момчета 4" ("Борисов 3" от 2017), в което техните интереси са толкова добре защитени, че целият ансамбъл започва да излиза на светло.


Бойко Борисов е необходим елемент от хореографията, особено по време на избори. А също така и като обект на медийни венцехваления. Но в определянето на политиката на кабинетите неговото участие е далеч по-скромно. Политиките, които са били инициирани и публично отстоявани докрай от премиера Борисов, се броят на пръсти: пътното строителство може би. Сигурно заради психологическия му натюрел той предпочита да остава на по-задна линия и да пуска други напред. Ако битката се окаже трудна, Борисов сменя курса, като отговорността за загубата остава у тези, които са били инициатори. (Единствено с провала с Цецка Цачева той пое отговорност и отиде на нови избори.)


Като цяло Златните момчета винаги са последователни и неотклонни в преследването на своите цели. Да си припомним: стопиране на съдебната реформа, ограничаване на отговорността за КТБ до Цветан Василев и близкото му обкръжение, запазване и разширяване на де факто медиен монопол, непрекъснат приток на държавни поръчки към обръчите от фирми. Така например преди време от едно изказване на премиера стана ясно, че едното златно момче си "заминава", но това така и не се случи - т.е. той беше "бламиран". Борисов също така обяви в един момент, че спира обществени поръчки (на които се радват най-вече Златните момчета) на стойност близо милиард: но и това беше от ден до пладне. Напоследък и одиозни законодателни инициативи на Златните момчета с пропагандна стойност безпроблемно минават през парламента.

Та чие е правителството?


Нека се върнем към казуса "Орбан". Той показа, че Източна Европа има сериозен проблем, който релефно се илюстрира от България. Поради относителната слабост на демократичните институции, сравнително малкия пазар и високите нива на корупция, в доста държави от региона се е стигнало до драматично срастване на политическа, икономическа и медийна власт. Това срастване вече започва да застрашава демокрацията по два начина. Единият е автократичен, както е в Унгария. А другият - както е в България - с фалшив плурализъм, зад който група Златни момчета дърпат конците на все по-изпразнени от съдържание, инженерно произведени партии. За да прикрие тази нерадостна истина - добре описана в доклада за Унгария на Европейския парламент - Източна Европа усилено се "патриотизира". Това "патриотизиране" не е нищо друго освен политически протекционизъм, желание да се изолираш и окопаеш във властта. Критиките срещу това положение вече се третират като "външна намеса в суверенна политика" и като "заплаха за националната сигурност".


Затова българските Златни момчета с всичките им партийни патерици - ГЕРБ, БСП, "патриоти", "Воля" и т.н. - подкрепиха Орбан. Вярно - в случая без ДПС. Но това е просто един щрих с лентата, целящ да отклони вниманието от обръчите и бухалките.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Боже, прибери си вересиите. Стига глупости бе!!!

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Боко играе съчетания, а тия дето никога няма да излязат на терена дюдюкат и дават акъл отстрани. Кибиците нали знаете, че не се обаждат, докато играчите играят ;)

  Няма шики-мики.
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Абсолютно вярно. То, че не го знаем, но просто не искаме да повярваме, че това ни се години 30 години усилия. Усилия, които вярвахме, че ще ни изведат на правия път. Нищо подобно не се случи. Народът е обхванат от пълна апатия, за радост на мафията, която явно и тайно ни управлява. Вече не знае, на кого да се надяваме, щом сами н еискаме да си помогнем.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  "е това ни се случва след 30 години усилия."

 6. 6 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 381 Неутрално

  тази стаия е пример на упражнение по безмислие! пълна анихилация! каквото и да се прави от който и да се прави все е зле! това ли искаме да чуем? ако да, намери ли сте си гуру!
  Ако някой си мисли, че прехода ще завърши за една нощ, излъгал се е! Но ако си мисли че другарката нинова ще промени нещо с добрев, ерменков и други като тях дишащи зад гърба и, ще е много болезнено. Още ме болят задните части от оправяне за 800 дни или от млади комсомолски активисти които сега се подвизават в брюксел като демократи и не се возчт във волги с перденца а в мерцедеси.

 7. 7 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 549 Неутрално

  "ансамбълът на Златните момчета няма много да се промени, ако Бойко Борисов бъде инцидентно заменен от Корнелия Нинова"

  Че какво има да се променя - пак ще е моделът кой, лапачите ще същите обръчи, просто ще пълнят черната каса на БСП а не на БСП2 ... Статукво, сър ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 8. 8 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 549 Разстроено

  "Кой управлява България?"Мафията?
  —цитат от коментар 3 на Моа Преател Тайпи


  #КОЙ управлява България

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 9. 9 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 549 Весело

  тази стаия е пример на упражнение по безмислие! пълна анихилация! каквото и да се прави от който и да се прави все е зле! това ли искаме да чуем? ако да, намери ли сте си гуру!Ако някой си мисли, че прехода ще завърши за една нощ, излъгал се е! Но ако си мисли че другарката нинова ще промени нещо с добрев, ерменков и други като тях дишащи зад гърба и, ще е много болезнено. Още ме болят задните части от оправяне за 800 дни или от млади комсомолски активисти които сега се подвизават в брюксел като демократи и не се возчт във волги с перденца а в мерцедеси.
  —цитат от коментар 6 на bkstoja


  Тц. Сега всички гербави тролчета със солидарната подкрпа на рашибозукът ще направят истинското такова упражнение. Твоя пост е добро начало :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  :) :) :)

  Плюнките на "тайните" партньори на Корни и пРезидента могат да предизвикат само насмешка.

 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  Дори не я дочетох цялата боза на Смилов.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Весело

  Комбинацията "обръчи и бухалки" наистина впечатлява с попадението си. Искрени поздравления за Даниел Смилов :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Всичко друго добре, но, защо Смилов е забравил ансамблите на дедо и СерГей? Че и по- старите ансамбли от златни момчета.

 14. 14 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  " ГЕРБ, БСП, "патриоти", "Воля" и т.н. - подкрепиха Орбан"

  Смилов да се беше ограничил до обръчите и бухалките - натам както е тръгнал през Орбан и Путин, може да стигне и до Дарт Вейдър и Лорд Волдемор. Българската корупция си е наша рожба, Орбан и Кремъл са друга приказка...
  Всъщност, подкрепата за Орбан идва основно от Полша, а тия поляци няма как да ги обвиним в русофилство и мерак за Евразия, еле па партията на Качински, на който руснаците убиха брат му. Смилов това го знае, но пусти шорошови грандове, длъжен е да оплюе Орбан и всички други врагове на либералболшевиките. Трябва да се живее някак си, а парите не миришат, казват.

 15. 15 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Безмислена статия, буквално упражнение по нищоказване, поне да беше споменал тия златни момчета по име. Иначе Бокича си га знаем, ама кво да се прави оттук нататък.

 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Весело

  :) :) :)Плюнките на "тайните" партньори на Корни и пРезидента могат да предизвикат само насмешка.
  —цитат от коментар 10 на plebs


  Жалките ви опити да пришиете БСП на Демократична България, ясно се открояват на фона на съвместните ви вопли в защита на Орбан, които отправяте съвместно с червените.
  На всички е ясно, че Орбан играе по свирката на Путин, но само вие го играете пообъркани.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Весело

  Дори не я дочетох цялата боза на Смилов.
  —цитат от коментар 11 на Peni Nikol


  Не ти издържаха нервичките ли?
  Ми то на такава безпощадна подигравка-критика никой не може да издържи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Всичко друго добре, но, защо Смилов е забравил ансамблите на дедо и СерГей? Че и по- старите ансамбли от златни момчета.
  —цитат от коментар 13 на zle_platen_trol


  Интересно е, че всичко от старите ансамбли е ТОТАЛНО ЗАБРАВЕНО!!!
  Сякаш всичко започва от 1990 г.

 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  " ГЕРБ, БСП, "патриоти", "Воля" и т.н. - подкрепиха Орбан"Смилов да се беше ограничил до обръчите и бухалките - натам както е тръгнал през Орбан и Путин....
  —цитат от коментар 14 на Котаракът на Шрьодингер


  Колкото и да се мачите да замажете нещата, фактите са неопровержими!
  В българския парламент, няма политическа сила, която да мисли за упеха на България и просперитета на българите.
  Всичките кратунки там, барабар с най-голямата тиква са се хврълили да защитават путинова Русия и нейните интереси......А България кучета я али.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Който може, ще разбере Смилов. Който не може, няма защо да се оплаква от положението си, сам го е избрал.

  vesela
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не съм фен на конспиративни теории, но твърдо вярвам, че Дойче веле притежава магичен алгоритъм. С него открива най убогите автори и публикува най посредствените им творения. Примери - бол... Що така???

  roo
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1570 Разстроено

  .........четейки "автора".......съзирам НОСТАЛГИЯ по ЛУКАНОВОТО време...и
  аверчетата около НЕГО....../да не ги ИЗРЕЖДАМ...-автора си ги знае
  /.........?????!!!!!........нема КАК СИЧКИ да са на СОФРАТА и да ЛАПАТ...КОЛЕЛОТО СЕ ВЪРТИ........ама каква ЖЪТВА БЕШЕ аааа........СМИЛОФФФ.......??????!!!!!.....да ПРИБИРАШ-приватизираш СОЦ АКТИВИТЕ и ги РАЗДАВАШ на НАШИТЕ ДРУГАРЕ........НИЩО ВЕЧНО НЕМА.........!!!!!.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  За образованите хора патриот = олигофрен и авторите на доклада няма как да не го знаят. Тоест, споменатата вътре патриотизация трябва да се чете като перфиден евфемизъм за колективно видиотяване на Източна Европа

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 27. 27 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Всичко е добре в тази статия, но "Златите момчета" никак не приличат със "Златните момичета". Художествените ни гимнастички дори и миналата седмица станаха първи в света на едно от ансамбловите съчетания. По общия брой медали останаха на 3 място в света с още един сребърен и един бронзов медал.

  Българските олигарси (които авторът остроумно нарича "златните момчета") не са първи в света по никой показател. Не са и в тройката, и дори в десятката. Просто не са конкурентни. Единственото на което са способни е да доят българското население (дали чрез държавни поръчки или чрез естествени монополи като електроснябдяването) като изкривяват пазара с корупция на политическата система. Или както пише авторът: "Поради относителната слабост на демократичните институции, сравнително малкия пазар и високите нива на корупция, в доста държави от региона се е стигнало до драматично срастване на политическа, икономическа и медийна власт. "

 28. 28 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Само ден след като т.нар. „Патриоти" внесоха в Министерски съвет искането България официално да подкрепи унгарския премиер Виктор Орбан и неговото управление, което е заплашено от европейски санкции заради неспазването на върховенството на закона и човешките права, решението бе прието. Именно това е сега официалната позиция на българското правителство, оглавявано от Бойко Борисов. България вече работи по изготвянето на позиция за Съвета на ЕС, в която се посочва, че София е против стартирането на наказателна процедура срещу Унгария.

  Страната е заплашена да бъде лишена от право на глас в ЕС, но на практика това няма как да се случи - за целта се изисква единодушното одобрение на другите държави-членки, а Полша и Чехия вече се обявиха против. Тоест, не България ще спъне мярката срещу Унгария. Но София, която иначе е твърдо против разделянето на Европа на две скорости, сега сама се сложи в Б-отбора.

  На този 19 септември ние сами се отказахме от европейските ценности и сами избрахме пътя към втория ешелон на ЕС. Знакът, даден от правителството, изглежда още по-недвусмислен на фона на факта, че жарката подкрепа за Орбан дойде броени дни след топлата му среща с Владимир Путин.
  Редакцията препоръчва
  Г-н Борисов, харесвате ли Орбан?

  Вече няма мърдане: след като толкова дълго седяха на два стола, сега Борисов и кабинетът му ще трябва ясно да кажат какво мислят за Орбан и начина, по който той управлява Унгария.

  И така стигаме до анонсът, с който България заяви подкрепата си за Орбан. “Днес е Унгария, утре това се готви за Полша, а един ден може да се стовари и срещу България”, възкликна вицепремиерът Красимир Каракачанов, обявявайки правителственото решение. И не е далеч от истината. България подлежи на критики по всички параграфи, по които Брюксел порицава Унгария.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 29. 29 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 549 Неутрално

  С две думи - вкараха ни в група Б ба ЕС ... България аутсайдер в ЕС - Гарантирано от БСП2

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 30. 30 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 549 Неутрално

  [quote#16:"Храбър"][/quote]

  Не спори с Гербавите. Техните гърчове, както и подкрепата на рашибозука са напълно в кръга на очакваното.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 31. 31 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 549 Неутрално

  За образованите хора патриот = олигофрен и авторите на доклада няма как да не го знаят. Тоест, споменатата вътре патриотизация трябва да се чете като перфиден евфемизъм за колективно видиотяване на Източна Европа
  —цитат от коментар 26 на cinik


  Анджък!

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 32. 32 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#21] от "Моа Преател Тайпи":

  Тайпи, айде герберунгел да наричаш онова грозното, което го виждаш в огледалото, става ли?

 33. 33 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1672 Весело

  До коментар [#32] от "zle_platen_trol":

  Ти що се изпречваш между Тайпи и огледалото? Толкова зле ли си платен?
  :)
  ?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#34] от "Моа Преател Тайпи":

  Не се притеснявай Тайпи, приятелката ти [ 33 ] ще се погрижи да ти стане нещо. Онова нещо.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#36] от "Моа Преател Тайпи":

  Добре Тайпи, сериозно. По времето на тройната ламя бяха батко и братко, беше кака Емел Етем, Емито Масларова. Не, че и тези не са великани, но и онези не са за подценяване. А, че цяло поколение израсна с морала на Баце е факт, но явно за, толкова ни стига акълеца, колкото и да се мислим за умни.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1381 Весело

  Очевадно амбициран да съкруши веднъж завинаги наглите списващи в този форум, които не падат възнак или по очи всеки път, когато въпросния автор реши да ни сподели магистралните си, стратегическо-подобни бръщолевения и намеци за дълбок анализ, той удря право в „Дойче веле“! Демек, както казва поета Пегъзий Музовски, „Къде сте вие, къде съм аз?“. Да, направо сме втрещени от писаното там! Значи, „ограничаване на отговорността за КТБ до Цветан Василев и близкото му обкръжение“, така ли? А дали не пропуска пиленцето златно, дето пише този материал, че това става по времето на „Правителство "Златни момчета 2" (сега известно като правителство "Орешарски")“, което е не наша, а негова формулировка? М? И тогава „Златните момчета решават, че може да минат и без ГЕРБ, особено с оглед на задаващата се криза в КТБ“? Ама вярно? Бре, да му се не види! А да припомням ли, че една седмица, преди да бъде срината КТБ, тогавашния банков надзор на БНБ се изцепи, че КТБ е стабилна, та дрънка, затова може да закупи „Виктория банк“? Къде точно в цялата работа е Бойко Борисов, който „е необходим елемент от хореографията“ (да не се повтарям откъде е формулировката)? Освен това, при „Правителство "Златни момчета 4" ("Борисов 3" от 2017), в което техните интереси са толкова добре защитени, че целият ансамбъл започва да излиза на светло“, за излизане на светло ли да броим арестите на алчната кметица Иванчева, Вълчо и Маринка Арабаджиеви, Миню Стайков и къмпани, разни интелектуалци като Бирмата, Зъркелите, Бенчо Ролс-Ройсов и други трудови хора и селяни? М? Да изброявам ли още? Някой да продума?

 40. 40 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#38] от "Моа Преател Тайпи":

  На ГЕРБ, толкова им е капацитета братче, ма не ГЕРБ са виновни, че вече три пъти печелят избори. Колкото и цигански гласа да си купят, ако гъбарите ( и аз съм сред тях за мой голям срам ) бяхме по- малко, ГЕРБ отдавна щяха да са последвали съдбата на НДСВ.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1672 Весело

  До коментар [#41] от "Моа Преател Тайпи":

  Не се коркай.

  !

 44. 44 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#43] от "AzDebil":

  Понеже с пост [ 35 ] преминах границата се извинявам и на двамата.

  П.С. Ма и вий ни ма искарвайти гербир, аз мое и да съм прост, ма чак, толкова прост ни съм.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3344 Весело

  До модераторите, моля ви не го трийте това приятелче Моа Преател Тайпи, ного е работно. Вие го триете то като земен червей пак излиза изпод земята, че и от 42 коментара седем са негови. Ако го изтриете губите един ного трудолюбив работник. Сега може да ме изтриете, всички са го прочели и айде да защитим Моа Преател Тайпи.
  Не на цензурата

 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  "Интересно "как Смилов пропуска едни олихарси,пък други споменава.Е,може би щото едните му плащат да плюе другите.Иначе е забавно как фен на тези,дето отдавна ги няма на терена,няма и да ги има,теъгнал да коментира големите играчи.Всички журналя на Дневник са на нивото на Стрчетата от Кукленото Шоу на Джим Хенсън...

 49. 49 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#26] от "cinik":

  Патриот е равно на олигофрен само в джендърските ви кратуни.

 50. 50 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Що се карате,бе! Я прочетете какви говна е изринал Бивол! Писаното от Смилов са детски фантазии. Опити за връщане на играта в полето на официалната борба с корупцията. Реалната е в Бивол!

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3344 Неутрално

  Един съвет към ГЕРБ. Продължете с топлоизолирането на панелките, стари и по нови. Нашите Български панелки се оказаха най жилавите.Щом като издържаха Вранчанското земетресение. Щом като панелка издържа гръмването на бойлер, при което само една фасадна стена беше едва отлепена от долното си гнездо и то само на апартамента в който гръмва бойлера, а апартамента е на втория етаж. Нищо друго освен вратите и прозорците на този апартамент не беше разрушено, не пострадаха дори хората спящи в този апартамент, а специалисти после казаха, че еквивалентът на взрива бил 1кг. тротил. Само това да продължите да правите пак ще бъдете избрани. Защото хората видяха една партия да върши без да обещае, нещо добро за бедния обикновен човек

 54. 54 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3344 Неутрално

  Моа Преател Тайпи

  Ако искаш да останеш в този форум, за което както виждаш се застъпих, от сега нататък без вулгаризми, без вулгарни думи, без псувни

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#22] от "babyroo":

  Не ги открива ,а ги създава. С парите на Отворено общество.

  Не отговарям на хейтъри.
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  Дори не я дочетох цялата боза на Смилов.
  —цитат от коментар 11 на Peni Nikol
  Нищо, че не си я дочела . И трижди да я прочетеш - все тая ...НИЩО няма да разбереш, защото толкова ти е моженето !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3344 Весело

  До коментар [#55] от "Моа Преател Тайпи":

  стирпор са нияде

  ...нито пажта путпре "панелките", га друсне. ае си напрайм страхувателна кумпаня?

  Ти май не прочете какво съм дал за пример, че нашите панелки са най жилавите, Вранчанското издържаха, ти не си бил роден тогава та да го знаеш, гърмяният блок, където гръмна бойлер в Стара загора всички таксиджии го знаят. Затова че на панелките не им требе стиропорът да ги подпира, на панелките, по точно на техните собственици им требе стиропорът да топлоизолира, за което е и създаден. А ако ти и другите не знаете, като почнете от източният блок та и в цяла Европа на старите, че и на новите сгради без топлоизолация, им се прави топлоизолация точно от този стиропор, дето го осмивате

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3344 Весело

  До коментар [#57] от "Моа Преател Тайпи":

  ,,ся, придизвиквами ли са, ся?,,

  Аз давам доказателства, че си трудолюбив, ти предизвиквам те.
  Те ти предизвикателство:
  През 1993 година Андрю Уаилс заявява, че има доказателство на теоремата; то обаче се оказва погрешно. След двугодишни усилия грешката е поправена, но доказателството е много сложно и проверката му е по силите на много малък брой математици. Доказателството е прието окончателно през 1996 година и се съдържа в 150 страници.
  приятели,
  представям ви едно мое съждение в суров вид относно прочутата формула на Ферма
  хп+ уп = zп
  при п>2
  ето го

  от формулата на Питагор за правоъгълния триъгълник а2+в2=с2
  забелязах, че степента 2 има следното свойство :
  2+2=2х2
  или сборът на степента 2 е равен на произведението на степента 2.
  От тук във формулата: хп+уп=zп
  При п>2
  ще е вярно само когато п+п=пхп или сборът на степента п да е равен на произведението на степента п
  но освен двойката няма друго число което събрано само на себе си да е равно на произведението на това число.
  Следователно тази формула хп + уп = zп при п>2 няма решение за стойности на степенния показател ,,п,, по големи от 2
  Съгласен ли си с това съждение, вярно ли е

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3344 Неутрално

  До коментар [#63] от "Моа Преател Тайпи":

  ,,никому не вреди са попсуваме из Фируметата,,

  Казах, никви псувни и вулгаризми. Псувните и вулгаризмите са приоритет на умните лиляви, ти лиляв ли си

 65. 65 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3344 Неутрално

  До коментар [#63] от "Моа Преател Тайпи":

  ,,никому не вреди са попсуваме из Фируметата,,

  Казах, никви псувни и вулгаризми. Псувните и вулгаризмите са приоритет на умните лиляви, ти лиляв ли си

 66. 66 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3344 Неутрално

  До коментар [#63] от "Моа Преател Тайпи":

  ,,никому не вреди са попсуваме из Фируметата,,

  Поправка, вулгаризмите, псувните и обидите са приоритет на лилявите тролове. Ти лиляв трол ли си

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Добър анализ на корупционната действителност. Особено в часта че всеки на власт става маскара. И няма как иначе да е. Съжалявам че ще ви разочаровам приятели но борбата срещу маскарите и корумпираните може да даде резултати след няколко поколения. Може..... Щото управляващите маскари са функция на народа си. А овчи народ не може да се промени за по-малко от няколко поколения. Но пък началото е добро!

 69. 69 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Весело

  До коментар [#58] от "niksan1":

  Басси анализатора,чиито анализ трябва някой друг да го анализира.?.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 708 Неутрално

  ''...че Борисов е само част от управляващия ансамбъл. И то не най-важната. Докато другите въртят обръчите и размятват бухалките, той - като любимец на публиката - чертае с лента красиви лозунги из въздуха. Например следния: "про-европейска ориентация".
  Нормалните хора отдавна /2001г./ знаят истината, но са твърде малко по територията. Комуноидо-герпавият ураган ще ни отнесе в Сибир. И там ни е мястото!

 72. 72 Профил на faq27528829
  faq27528829
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не си затваряйте очите пред мафиотското управление и имитацията на реформи. Европейските фондове се източват от мафиотските сдружения на ГЕРБ, но не забравяйте, че ако няма европейски пари, ще теглят от бюджета на всички нас за да си осигурят охолен живот.

 73. 73 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#72] от "faq27528829":ако няма европейски пари, ще теглят от бюджета на всички нас за да си осигурят охолен живот.

  Защото сега не теглят от бюджета, нали? Срам ги е!

 74. 74 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 541 Гневно

  Медиокрация, брато!!! Власт на посредствените...

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не се златни момчета, а златен фес + обслужващи буболечки!

 77. 77 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Честно казано, г-н Смилов яко ни бръкна тази статия. Правдива и силна, тъй както когато единствено говори г-н Борисов.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#39] от "Santos":

  Споменатите от тебе ги погнаха с бухалките защото не са от ГЕРБ а и малко дейност за пред матряла да се отчете, а иначе Пееф, Хидроинженера, Гришата, Чрепа, разните мутри и олигарси са читави като утринна роса ....

 80. 80 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1381 Весело

  До коментар [#79] от "mils5656":

  Така ли? Бре, да му се не види! Ами я ни просветли тогава, когато беше „Правителство "Златни момчета 2" (сега известно като правителство "Орешарски")“, що не „погнаха с бухалките“ разните „Пееф, Хидроинженера, Гришата, Чрепа, разните мутри и олигарси“, ами даже гласуваха да направят „Пееф“ шеф на ДАНС, ? И запомни от мен, даже си и запиши, щото явно ти е трудно да помниш (или помниш избирателно), че докато продължавате да смятате българските избиратели за малоумни, тъпи, грозни и боклуци, все такива изборни резултати ще имате! Я ми кажи, ако изобщо можеш да го осмислиш, кои ще бъдат кандидатите за евродепутати на „Дай, БГ“, Де-Се-иБе и другите маргинални политически оръфляци, копито мучат безжизнено на жълтите павета? М? Чакам, отворко!

 81. 81 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Политическите субекти са отражение на обществото. Това имаме като народ, това имаме и като политици

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 82. 82 Профил на csw59502549
  csw59502549
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Така ще е, докато накрая ни изгонят от ЕС.

 83. 83 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Лошото е ,че няма партия ,която да не е дс проект ,та който и да дойде ,все ще от коъилото ,ама от друг отдел

 84. 84 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Статията е за отвличане на вниманието. Провалилите целта на грантовете НПО се оглеждат за нов удобен господар който да ги легитимира пак. Този просто ги даде на Съд и съдът ги отхвърли. Подигравката с Бивол е факт. Че не Борисов управлява е известно отпреди.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  "Единият е автократичен, както е в Унгария. А другият - както е в България - с фалшив плурализъм, зад който група Златни момчета дърпат конците на все по-изпразнени от съдържание, инженерно произведени партии. За да прикрие тази нерадостна истина - добре описана в доклада за Унгария на Европейския парламент - Източна Европа усилено се "патриотизира". Това "патриотизиране" не е нищо друго освен политически протекционизъм, желание да се изолираш и окопаеш във властта. Критиките срещу това положение вече се третират като "външна намеса в суверенна политика" и като "заплаха за националната сигурност"."


  ++++++++++++++++++++++++++

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 88. 88 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#17] от "Храбър":

  Бъркаш, раздразнение с погнуса. Това пораждат напоследък сините шамани. Единствено погнуса. Хубавото е, че пак идат избори. И всичко ще си дойде на мястото!

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Необходимо ли е всяка глупост, която е казана пред някоя медия да ни споделяте!?

 92. 92 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  Туй туканка, дет' го е цръцнал Смилов, може да се вземе в помагалото за начално обучение на журналисти като пример за стила "пасквил".

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на burgazliya
  burgazliya
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Браво, Смилов!
  Отличен анализ. Бухалки, обръчи, лента - култово попадение!

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Коментарът на Даниел Смилов е за "Дойче веле"
  "коментарът" е публикуван на 21.09. Дойче веле претендира, че е сериозна медия.
  Сорос не се предава.

 98. 98 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много добра статия! Скоро разказвах почти същото на едни хора. А на гербаджиите ще припомня само две неща:
  1. Парламентарните избори, с които Слънцето за първи път дойде на власт, бяха на 05.07.2009. На 25.06.2009 Ахмед Доган каза това: "Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата..."
  2. Сегашно време. Слънцето управлява за трети път. В края на 2017 Данаил Папазов купи ТЕЦ Варна. Държавата веднага увеличи размера на студения резерв, а държавната ТЕЦ Марица Изток 2 услужливо се отказа от своя такъв.

  Само два от хилядите възможни примери в подкрепа на статията. Който може да събере 2 и 2, ще получи 4. Не се надявам, обаче, гербаджиите да могат да смятат...

  Who Is John Galt?
 99. 99 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тъжно, но факт. Борисов е само лицето на този прогнил, плосък грабеж.
  Христо Иванов - премиер.

 100. 100 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  ...Европейските фондове се източват от мафиотските сдружения на ГЕРБ, но не забравяйте, че ако няма европейски пари, ще теглят от бюджета на всички нас за да си осигурят охолен живот.
  —цитат от коментар 72 на faq27528829

  Има и по-лошо!
  От т.нар. "изтеглени", или откраднати пари една малка част остава за техния охолен живот. Една много по-голяма заминава като "данък Русия", май над 500 млн евро годишно!
  И кое от обръчите на догановите фирми не е руска офшорка?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK