Българската независимост между пилафа на Тефик паша и камбаните на "Св. 40 мъченици"

Правителството на Демократическата партия, оглавявано от Александър Малинов, което провъзгласява независимостта на България. От ляво на дясно: Андрей Ляпчев, министър на търговията и земеделието, ген. Данаил Николаев - на отбраната, Никола Мушанов - на просвещението, в центъра седнал премиерът Малинов, д-р Тодор Кръстев - на правосъдието, ген. Стефан Паприков - на външните работи, Иван Салабашев - на финансите, Михаил Такев - МВР.

Правителството на Демократическата партия, оглавявано от Александър Малинов, което провъзгласява независимостта на България. От ляво на дясно: Андрей Ляпчев, министър на търговията и земеделието, ген. Данаил Николаев - на отбраната, Никола Мушанов - на просвещението, в центъра седнал премиерът Малинов, д-р Тодор Кръстев - на правосъдието, ген. Стефан Паприков - на външните работи, Иван Салабашев - на финансите, Михаил Такев - МВР."Някои подробности". Това подзаглавие поставя авторът и преподавател в Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".Людмил Станчев на статията, която предостави на "Дневник" по повод 110 години от обявяването на независимостта на България.
Акцентите са на редакцията.


Началото на 1908 г. в Княжество България е ознаменувано от две събития – падането на правителството на д-р Петър Гудев и идването на власт на демократите на Александър Малинов (29 януари) и протеклата при изключително скромна обстановка сватба на княз Фердинанд и принцеса Елеонора фон Ройс-Кьостриц (22 февруари) в Германия.


Още с първите си действия правителството на Малинов потвърждава готовността си да се ангажира с обявяване на независимостта. Обстановката около България също е благоприятна за едни по-активни външнополитически начинания. На 3 юли избухва младотурската революция, нейните водачи императивно изискват от султан Абдул Хамид II възстановяване на невлязлата в сила конституция от 1876 г. Султанът е принуден да се примири въпреки че реалностите от 1876 г. трудно кореспондират с обстановката от началото на XX в. Действията на младотурците се приемат с добро око.
Отрезвяването идва бързо, новата османска власт много скоро забравя за прокламираните свободи и започва на дело да доказва, че реформите в Османската империя винаги са ненавременни и предварително обречени на неуспех. Самодоволната надменност и безтактичност стават отличителен етикет на младотурските действия.


По повод на българските интереси в Македония новите властници изтъкват, че Македония може да е Елзас за България, но цяла България е Елзас за Турция. С подобни изявления трудно се провежда отговорна политика на
Балканите.


В края на август назряват събития,които показват, че неприязънта към България вече преминава от думи към дела.


Българският дипломатически представител в Цариград не е поканен на една вечеря давана от външния министър Тефик паша за дипломатическия корпус по повод годишнината от възшествието на престола на султан Абдул Хамид. На подобни вечери освен всичко друго се поднася и традиционното турско ястие-пилаф. Тази подробност ще даде възможност на нашия дипломатически представител Иван Гешов през 1928 г. във вестник "Мир" да опише събитията под наслов "Историята на моя пилаф". Но през 1908 той иска обяснение, мислейки, че става въпрос за техническа грешка.


Оказва се,че действията на османската страна са добре обмислени, на Гешов е заявено, че предвид васалния статут на България той ще бъде поканен заедно с управителите (валиите) на областите в империята. Обидата е още по-голяма като се има предвид, че от всички балкански страни не присъства само нашият дипломатически представител.


И докато Тефик паша потрива ръце и си мисли, че най-после е поставил на място непокорните българи, между София и легацията в Цариград тече напрегната дипломатическа активност.


Външният министър генерал-лейтенант Стефан Паприков също е доволен от действията на турския външен министър, защото му дават необходимата свобода за едни по-енергични дипломатически действия. Той веднага отзовава Гешов от Цариград без обяснение, което оставя впечатлението, че България си запазва правото на ответни действия. Паприков знае, че на срещата в Пусто поле (Карпатите) между княз Фердинанд и Александър Малинов - дни преди инцидента с Гешов, е взето принципно решение да се обяви независимостта. Не може да не се каже,че случаят или по-точно турската пренебрежителност


дават в ръцете на българската дипломация така необходимия повод


Но това не е всичко. На 5 септември започва стачка на служителите от Източните железници.Това е линията Саранбей (Септември) - Любимец, която принадлежи на дружеството за експлоатация на Източните железници със седалище Виена, а централата му на Балканите се намира в Цариград. В отговор на стачните действия дружеството композира един влак със свои служители и турски офицери, които трябва да заменят стачкуващите на наша територия железничари и да завземат принадлежащите ѝ сгради в българския участък (309км).


Действията на дружеството са почти толкова необмислени колкото и постъпките на Тефик паша. На границата влакът е спрян и не е допуснат на българска територия.Български железничари заемат местата на стачкуващите и така движението в българския участък е възстановено на 9 септември 1908 г. Представителят на железопътната компания иска спешна среща с министъра на обществените сгради пътищата и съобщенията (този ресор се държи от министър-председателя Александър Малинов).


На представителя на Източните железници е обяснено,че за връщане на старото положение не може да се говори, тъй като българската страна не може да бъде зависима от персонал, който от Цариград провежда стачки на българска територия и дори превозва турски офицери.


Като взема причина от това, българското,правителство се заема да уреди отношенията си с компанията, които се налагат от държавните интереси и народната отбрана. За да покаже своята неотстъпчивост по въпроса, военният министър гемнрал-лейтенант Данаил Николаев заповядва да се мобилизира 8-ма Тунджанска дивизия. Героят от Съединението майор Николаев, вече като генерал, дава своята дан и за независимостта на България.


В международен план нещата все още не са притоплени, княз Фердинанд все още е в онази вила-барака в унгарските Карпати, където изчаква подходящото време, за да се намеси. На него му е ясно, че каузата на независимостта би била само една авантюра, ако зад нея не застане поне една от заинтересованите от Балканите Велики сили - Русия или Австро-Унгария, а най-добре и двете:


През септември 1908 г. картината става по-благоприятна. Император Франц Йосиф кани българската княжеска двойка на среща в Будапеща по случай 60 години от възцаряването си. Още при посрещането бдителни дипломати забелязват, че на княза и княгинята се оказват почести като на суверенни владетели. На тържествената галавечеря на 10 септември 1908 г. в замъка Буда австроунгарският император вдига тост, преизпълнен с любезност и благопожелания "...за преуспяването на младата страна, която благодарение на мъдростта на Фердинанд и забележителните качества на българския народ показа толкова забележителен напредък."


Както се вижда, императорът "забравя" да титулува госта си – все пак


да го нарече "княз", при условие че го приема с царски почести, е неудобно, а да го нарече "цар" е още рано


На излизане княз Фердинанд изиграва една предвидена истерия – той хули на висок глас домакина си, а външният министър е наречен "мръсен евреин". Поводът е, че не му е връчен най-високият орден на Дунавската монархия и Испания - "Златното руно". Българският владетел добре знае, че това е невъзможно, тъй като е отлъчен от католическата църква заради кръщаването на престолонаследника княз Борис Търновски по източноправославния обред.


В случая обаче е по-важно общественото мнение да остане с впечатление, че между император Франц Йосиф и българския княз цари неприязън и е немислимо да се предполагат някакви съвместни действия. За да се затвърдят тези впечатления, почти не се отделя внимание на факта, че императорът е направил княз Фердинанд "почетен полковник" на полка, в който е служил като поручик, преди да дойде в България.


На 14 и 15 септември в двореца Кобург във Виена князът се среща отново с Ал. Малинов, този път придружен от министъра на земеделието и търговията Андрей Ляпчев. Като приключват с доклада си за събитията около Източните железници, Малинов отново поставя въпроса за независимостта. Отговаря му се, че ще научи датата телеграфически. Събитията се развиват с такава бързина, че обстановката на 15 септември е една, а на 17 доста по-ободрителна.


Какво се случва междувременно? На 16 септември в замъка Бухлау в Моравия се срещат външните министри на Русия и Австро-Унгария. Какво точно са се договаряли Изволски и Фон Ерентал може само да се гадае - взаимните нападки, които си разменят по-късно двамата, също не водят до яснота. Сигурно е, че Изволски е искал подкрепата на Австро-Унгария за да могат руските военни кораби да минават свободно Проливите. От своя страна Австро-Унгария получава съгласието на Русия да анексира Босна и Херцеговина. Всъщност и двете действия представляват нарушения на Берлинския договор, но


щом две велики сили са съгласни с нарушаването, защо от това да не се възползва и България


На срещата Изволски е осведомен, че и България може да се възползва от ситуацията и той принципно се съгласява, само дето не знае, че това ще стане след седмица. Относно датата на анексирането на Босна и Херцеговина е ясно, че събитието трябва да стане преди или на 23 септември, когато изтича 30-годишният срок, с който Берлинският договор дава на Австро-Унгария да владее провинцията.


Дали има договорка между Австро-Унгария и България? Най-вероятно да


и това е в резултат на устните разговори между княз Фердинанд и император Франц Йосиф.


Александър Малинов, описвайки тези събития, не споменава за такава договореност и това е разбираемо, тъй като премиерът би изглеждал не главно действащо лице, а обикновен изпълнител, очакващ разпорежданията на владетеля. Но без дипломатическото подсигуряване, осъществено от княз Фердинанд, българската независимост щеше да бъде трудно постижима, ако не невъзможна.


Цар Фердинанд I

Цар Фердинанд I


В подкрепа на мнението, че България и Австро-Унгариа действат съвместно, говори и фактът, описан от самия Малинов след връщането му в София: "През деня ме споходиха и останалите колеги на руския пълномощен министър освен австрийския..." Откъде идва тази странна незаинтересованост на австрийския дипломатически представител в София? Отговорът е повече от ясен – той знае какво предстои даже преди правителството и министър-председателя.


Но да се върнем към последователността на събитията. На 20 септември министър-председателя получава телеграфическо нареждане да чака държавния глава на следващия ден в Русе. Александър Малинов, придружен от правителството, със специален трен се отправя към Русе, където вече е композиран княжеският влак.


На пристанището в Русе княз Фердинанд пристига с яхтата "Цар Крум" и след необходимите протоколни любезности се затваря с Малинов в една от каютите на яхтата. Най-после дългоочакваната вест е поднесена с един повече делничен, отколкото празничен тон.


Министър-председателят е информиран от княз Фердинанд, че на другия ден в 11 часа в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново ще бъде обявена независимостта на България


В тези последни часове на Княжество България Александър Малинов започва да пише Манифеста, с който княз Фердинанд ще обяви пред българския народ и световната общественост скъсването на васалната зависимост на България от султана.


Ето как пресъздава събитията австроунгарският дипломатически представител граф Ото Чернин: "Той (Фердинанд) върви сам по търновското поле, откъсва по някое цвете и се отправя към старата българска църква "Св. Четиридесет мъченици" , съградена от българския цар Асен след победата му над гърците".


Точно тук княз Фердинанд прочита Манифеста и обявява независимостта на България. Веднага след това председателят на Народното събрание Христо Славейков предлага князът да приеме титлата "цар на българите". След него и премиерът Малинов предлага същото. Развълнуван, княз Фердинанд отвръща, че приема предложението на Народната Камара /Народното събрание/ и правителството и оттук нататък ще се зове Фердинанд I, цар на българите. Титлата е «цар на българите», а не цар на България, и това не е неслучайно: има се предвид, че още много българи живеят извън границите на България.


Атмосферата в Търново в оня час е неописуема. Оръдията на 18-ти пеши Етърски полк гърмят тържествено, черковните камбани бият неистово, търновлии изпълват хълма Царевец. Заради прииждащите хора манифестът е прочетен повторно - от Александър Малинов, а цар Фердинанд държи кратко тържествено слово.


Търновските акламации и въодушевление обаче трудно стигат до Европа, там те са приети повече с недоумение. Какво си въобразява тази България? Какво е това дипломатическо своеволие?


На 23 септември Австро-Унгария обявява анексирането на Босна и Херцеговина. Тогава става повече от ясно, че българските действия не са самоволен акт,


а добре премислен дипломатически ход, при това във взаимодействие с една велика сила


- гарант на Берлинския договор. Въпреки първоначално напрегнатата обстановка нещата започват да се уталожават. Все пак санкции срещу България като нарушител на Берлинския договор са трудно приемливи,тъй като той е нарушен и от Австро-Унгария, а санкции срещи Дунавската монархия означават европейска война, за която никой не е готов.


Естествено срещу независимостта се обявяват нашите съседи, което е донякъде разбираемо. Докато


отношението на опозицията в България е направо разочароващо


Правителството на Малинов е обвинявано, че е действало в съюз с Австро-Унгария срещу Русия и славянството въобще. Под славянство в случая се разбира Сърбия, която също има апетити към Босна и Херцеговина. Все пак противниците и благожелателите на българската акция се обединяват около идеята, че нещата трябва да се решат по дипломатически път главно между България и Турция.


Развивала се 30 години извън Турция, Босна и Херцеговина като че ли е територия позабравена от империята, затова и протестите срещу нейното присъединяване към Австро-Унгария са повече протоколни. Турция склонява да приеме като компенсация 2,5 млн. английски лири и с това въпросът се изчерпва.


Не така гладко вървят българо-турските отношения. Започналите преговори са пред прекъсване, когато след едно 24-часово заседание на Министерския съвет решава мобилизираната вече 8-ма Тунджанска дивизия да бъде изпратена на турската граница.Тези решителни действия на българското правителство охлаждат донякъде реваншистките тежнения сред младотурците. Преговорите продължават, като турските претенции се ограничават само до обезщетение за Източните железници, заплащане на несъбраните данъци и различни материални щети. От своя страна България се задължава да гарантира правата на мюсюлманите в българските земи. България
предлага на Високата порта компенсация в размер на 10 млн.лв. Портата от своя страна иска 572 млн.


От българска страна преговорите се водят от родения в Македония министър на търговията Андрей Ляпчев. През ноември той предлага вече 82 млн.лв., като дава да се разбере,че това е максимумът, който България може да даде и нито лев повече.


Остава да се уредят отношенията с Русия, въпрос от който зависи бъдещето на българската
независимост.


Русия е сърдита,че не е предупредена за българската акция


но едновременно като че ли гледа благосклонно на българските действия.


Едно печално събитие ускорява изясняването на руската позиция. На 3 февруари 1909 г. почива чичото на император Николай II, великият княз Владимир Александрович - личност много популярна в България още от Освободителната война, в която е участва като командир на 12-ти корпус. Търсейки сгоден случай да се обясни на руския император , цар Фердинанд изявява желание да се поклони пред останките на Великия княз, желание на което трудно може да бъде отказано. Посещението на цар Фердинанд може да е лакмус и за друго: начинът по който ще бъде посрещнат - като цар или като княз и какво ще е мястото му в погребалната процесия.


Фердинанд е приет като цар, суверен на независима държава


В България могат най-сетне да си отдъхнат - още една ключова велика сила е спечелена за българската кауза.Нещо повече, Русия се заема да уреди нещата с Турция. На 3 март 1909 г. в Санкт Петербург е подписан протокол между външните министри А.П.Изволски и Рифат паша. Според него Турция признава българската независимост, а от своя страна Русия намалява с 15% (125 млн. златни франка) контрибуциите, които Османската империя дължи от войната 1877-1878г. Отношенията между България и Русия са уредени с отделен протокол, подписан от Ал.Изволски и министъра на финансиите Иван Салабашев. На другия ден -7 април 1909 г., Русия признава независимостта на България,последвана и от останалите велики сили.


Горчив факт е,че доскоро за независимостта на България се знаеше (извън
професионалните кръгове) твърде малко


За следдеветосептемврийското ръководство на страната събитията от 22 септември са неприемливи по две причини: след 1918 г. независимостта се чества на 5 октомври нов стил заедно с деня на възшествието на българския престол на цар Борис III (3 октомври 1918 г. ).


Другата и по важна причина, е че не може да се говори и пише за независимостта, без да се подчертае огромната и решаваща роля на цар Фердинанд за нейното постигане и утвърждаване. Еднакво недолюбван и преди, и след 9 IX 1944г., българският владетел остава неразбран дори и в най-звездния час на своето 31-годишно царуване, а именно провъзгласяването и утвърждаването на Независимостта.


Неразбран дори и в последното си желание да бъде погребан в България.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Честит НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК на всички БЪЛГАРИ , които НЕ ГО ЧЕСТВАТ НА 9 септември !

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Голяма политическа игра е било. Добри играчи са били. Благодаря за добрият маъетиал.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 674 Неутрално

  "Горчив факт е,че доскоро за независимостта на България се знаеше (извън
  професионалните кръгове) твърде малко."

  С голям интерес прочетох статията. Такива неща трябваше да учим в училище, а не кога отрядът Чавдар е разбил еди коя си мандра.

 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Еднакво недолюбван и преди, и след 9 IX 1944г., българският владетел остава неразбран дори и в най-звездния час на своето 31-годишно царуване, а именно провъзгласяването и утвърждаването на Независимостта.
  Неразбран дори и в последното си желание да бъде погребан в България.

  Много интересна статия. Колкото до Фердинанд - ами като се имат впредвид следващите му действия довели до две национални катастрофи и огромни загуби за България едва ли ще бъде погребан тук.

 5. 5 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 575 Неутрално

  И най важното което трябва да се каже че независимостта на България , си я извоюваме САМИ .А за независимостта на всички останали балкански държави са воювали и българи .
  От тази дата започва истинската история на третата българска държава .
  Честит празник , на всички българи .

 6. 6 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 575 Неутрално
 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  "Горчив факт е,че доскоро за независимостта на България се знаеше (извънпрофесионалните кръгове) твърде малко."С голям интерес прочетох статията. Такива неща трябваше да учим в училище, а не кога отрядът Чавдар е разбил еди коя си мандра.
  —цитат от коментар 3 на grajdanin1


  Историята ни за широките маси беше писана в Масква.

 8. 8 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#7] от "4ort":


  Историята ни за широките маси беше писана в Масква.
  —цитат от коментар 7 на 4ort


  Точно, кратко и ясно! Респект:)!

  ....OF
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Любопитно

  На 3 март 1909 г. в Санкт Петербург е подписан протокол между външните министри А.П.Изволски и Рифат паша. Според него Турция признава българската независимост, а от своя страна Русия намалява с 15% (125 млн. златни франка) контрибуциите, които Османската империя дължи от войната 1877-1878г.
  ========
  Очаквах професионално подготвена статия.......
  При все че Людмил Станчев е човек от 'Климент Охридски'......
  Около десетина пъти се споменава за Турция..... държава не съществуваща в него период.......
  Не вярвам специалист от този ранг да допуска случайно грешки от този род......

  Bukalemun
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Един "звезден тим" , работил заедно в синхрон и успехът е налице.
  Честит празник!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  Е тази ''подкрепа''от Австро-Унгария е оставила Македония извън нашите граници!

  [email protected]
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  На 05.10.1908.....от Османската империя се откъсва 147.909 кв. километра територия, върху която е живеело 6.270.000 население.
  България..... 96.345 кв. км / 4.338.000 души.
  БоснаХерцег.... 51.564 кв. км / 1.932.000 души.

  Bukalemun
 13. 13 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  [quote#7:"4ort"]
  "Историята ни за широките маси беше писана в Масква."

  Точно така!
  Честит празник!

  Но кога ще си получим АРХИВИТЕ, за да научим истинската история?
  При това правителство няма да стане, "за да не ядосаме Путин"!
  За да ги държат така упорито, явно има неща, които не са за пред нормалните хора по света.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Поздравления за автора на обективната статия!

  "По повод на българските интереси в Македония новите властници изтъкват, че Македония може да е Елзас за България, но цяла България е Елзас за Турция. "

  Абсолютно точно показване на турската политика спрямо България която никога не се е променяла!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Любопитно


  На 3 март 1909 г. в Санкт Петербург е подписан протокол между външните министри А.П.Изволски и Рифат паша. Според него Турция признава българската независимост, а от своя страна Русия намалява с 15% (125 млн. златни франка) контрибуциите, които Османската империя дължи от войната 1877-1878г.========Очаквах професионално подготвена статия....... При все че Людмил Станчев е човек от 'Климент Охридски'......Около десетина пъти се споменава за Турция..... държава не съществуваща в него период....... Не вярвам специалист от този ранг да допуска случайно грешки от този род......
  —цитат от коментар 9 на eti mehter


  Ако можеш да ми посочиш един наш възрожденец който да говори за Османска империя , или за османци, а не за турци?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 17. 17 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Фердинанд е противоречива личност. Приписват му се двете национални катастрофи, но аз лично го намирам за отговорен самостоятелно за първата, и то в края на Балканската война и ролята му за Междусъюзническата. Първо, нарцистичното му желание да влезе в Константинопол, поради което заповядва атаката на Чаталджа и второ, заповедта да се атакуват сърбите и гърците, без да осигури никаква подкрепа и съюзници.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#16] от "Julian Mall":

  Ако можеш да ми посочиш един наш възрожденец който да говори за Османска империя , или за османци, а не за турци?!
  ========
  Мога разбира се......
  Yunus Emre, Baki, Nedim, Fuzuli, Hoca Dehhani.....
  Но какво да ти изреждам...... Уверен съм, че тая сфера ти е нулева.....
  Поне задавай въпроси, отговорите на които ще ти са в полза....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  някои подробности, м... ами останалите подробности къде са... или те не са толкова лицеприятни, щото не пасват на последните три абзаца?

 20. 20 Профил на Красимир Калудов
  Красимир Калудов
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  Ети, все пак тези ...хм...територии, както ги наричаш, през по-голямата част от своята история не са били част от държавните формирования на селджукските турци, нали така.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  "Неразбран дори и в последното си желание да бъде погребан в България."

  Срам и позор за България.

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#16] от "Julian Mall":

  А.... чакай.... сетих се.....
  Bozveli....
  Но ти го познаваш под името Неофит.....
  Та така....... въпросния Боз Вели, не само е имал Османската империя в речника си..... а дори е правил непрекъснати посещения в Сараите....
  Кайве партита..... и т. н......
  Но неговите цели пък са били благородни от към българщината......
  Заслугите му за построяването на Желязната църква (Demir kilise), са всеизвестни.....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#20] от "Красимир Калудов":

  Разбира се.....
  Като кота, имам предвид днешните географски карти по история....
  Толкова......

  Bukalemun
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Честито, българи! Днес е светла дата в новата ни история.
  След 5 века робство, мачкане и геноцид, България все пак се изптавя на крака.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 26. 26 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 210 Неутрално

  До коментар [#16] от "Julian Mall":

  Названието "турци" не се появява след Младотурската революция. Просто в миналото с "турци" са наричани все мюсюлмани. Да ги наричаш османци също не е много точно, защото всички поданици на Империята се водят османци. Иначе произлизат от едно туркменско племе- кайъ- което е оглавено от Осман Първи, който създава империята впоследствие

 27. 27 Профил на Georgi Georgiev
  Georgi Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  във предварителният договор от Сан Стефано разписа и повече!

 28. 28 Профил на Georgi Georgiev
  Georgi Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Говорят тези, които фантазирали за дуалистична монархия!

 29. 29 Профил на Georgi Georgiev
  Georgi Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  Ти Неофита остави ами виж как Турция тръгва подир Югославия!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  Е тази ''подкрепа''от Австро-Унгария е оставила Македония извън нашите граници!
  —цитат от коментар 11 на karabastun


  За да бъде Македония извън пределите на България виновна е само Русия и русофилите в България.

 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  Честито, българи! Днес е светла дата в новата ни история.След 5 века робство, мачкане и геноцид, България все пак се изптавя на крака.
  —цитат от коментар 25 на dgd


  След пет века липса на държавност възниква България. После "освобождението" за половината българи останали извън пределите на Българското княжество настъпва робството , мачкането и геноцида.

 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  Фердинанд е противоречива личност. Приписват му се двете национални катастрофи, но аз лично го намирам за отговорен самостоятелно за първата, и то в края на Балканската война и ролята му за Междусъюзническата. Първо, нарцистичното му желание да влезе в Константинопол, поради което заповядва атаката на Чаталджа и второ, заповедта да се атакуват сърбите и гърците, без да осигури никаква подкрепа и съюзници.
  —цитат от коментар 17 на Николай Колев


  Така е според историята писана от руснаци или български русофили.
  Един от митовете в българската история е прикриването на русофилската политика , която е водил Фердинанд. Имено тази русофилска политика е причина за първата национална катастрофа на България.

 36. 36 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 210 Неутрално

  До коментар [#35] от "tacheaux":

  Ти чуваш ли се?! Всъщност- четеш ли се...
  Причините за първата нац. катастрофа са договорките между Сърбия и Гърция зад гърба на България. А Фердинанд понеже е "водил русофилска политика" затова ПСВ воюваме срещу руснаците. Ама малко мислете, бе!

 37. 37 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 210 Неутрално

  До коментар [#33] от "tacheaux":

  За бъде Македония извън България вината е в Междусъюзническата война и ПСВ. Комунистическият интернационал има вина, за това, Македония да не е с български характер.
  Но глобалисти да умуват върху национално самосъзнание и идентичност, е доста интересна аномалия.

 38. 38 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  След пет века липса на държавност възниква България. После "освобождението" за половината българи останали извън пределите на Българското княжество настъпва робството , мачкането и геноцида.
  —цитат от коментар 34 на tacheaux


  Ако на беше Освобождението ни чакаше неумолимо съдбата на арменците и на Балканският полуостров нямаше да има такъв народ - българи!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 39. 39 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Фердинанд трябваше да бъде обесен от българите и неговия труп да бъде даден на прасетата !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 40. 40 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 210 Неутрално

  До коментар [#39] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  И аз доста съм го псувал, но 1913 е бил в цугцванг... От една страна е трябвало да направи нещо, а от друга- каквото и да направи си навлича омраза...
  Нека само да припомним, че обявяването на мобилизацията през '12та е посрещнато от населението, като празник, от цял свят идват българи, за да се включат във войната като доброволци... Цялата мобилизация обхваща някъде към 20% от населението (!), което е безаналог в историята на модерната война...
  Самият Фердинанд до 1913 управлява перфектно.

 41. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  До коментар [#36] от "васил козарев":

  Темата за Балканската война е обширна и не е мястото тук да я обсъждаме. Само ще кажа , че Балканският съюз срещу Османската империя е замислен от Русия и осъществен от русофилското правителство на Гешов. Целият замисъл на воденето на Балканската война е коварен капан за България и цели нейното унищожение. Това е пореден опит на Русия да ликвидира България като държава с помощта на българските русофили сляпо вярващи на Русия като някакъв благодетел на България. Героизма на българските войски на тракийския фронт спасява страната и тя все пак оцелява, но със загуба на Македония. Балканската война е нагледен пример как русофилството довежда национални катастрофи за България.

 42. 42 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 210 Весело

  До коментар [#41] от "tacheaux":

  Да, а Русия и русофилството са проект на Рептилите, които чрез ильоминатите контролират Света..

 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Любопитно

  До коментар [#39] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  И все пак..... Фердинант е придобил достатъчно опит до стъпването си на длъжност.
  Бил е близък с източно румелийския Валия Sultan Hamit......
  В Османските архиви го описват като..... "sadık yaver"...... което преведено, е приблизително..... високопоставен военен изпълнителен офицер с завишени доверия към него.
  Такива хора не се затриват току така......

  Bukalemun
 44. 44 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Бил е близък с източно румелийския Валия Sultan Hamit......В Османските архиви го описват като..... "sadık yaver"...... което преведено, е приблизително..... високопоставен военен изпълнителен офицер с завишени доверия към него. Такива хора не се затриват току така......
  —цитат от коментар 43 на eti mehter

  Не знам за какъв "източно румелийски валия" говориш. Според Берлинския конгрес Източна Румелия се управлява от губернатор, кой то задължително е православен българин. След Съединението юридически този проблем се урежда като се приема, че княдът е едновременно и губернатор. Бая неверни неща пишеш. Като по-горното за "възрожденец" провъзгласи поет от 13 век.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 45. 45 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#36] от "васил козарев":Темата за Балканската война е обширна и не е мястото тук да я обсъждаме. Само ще кажа , че Балканският съюз срещу Османската империя е замислен от Русия и осъществен от русофилското правителство на Гешов. Целият замисъл на воденето на Балканската война е коварен капан за България и цели нейното унищожение. Това е пореден опит на Русия да ликвидира България като държава с помощта на българските русофили сляпо вярващи на Русия като някакъв благодетел на България. Героизма на българските войски на тракийския фронт спасява страната и тя все пак оцелява, но със загуба на Македония. Балканската война е нагледен пример как русофилството довежда национални катастрофи за България.
  —цитат от коментар 41 на tacheaux


  Интересно как според теб е можело да стане обединението на българите? Сигурно е трябвало да чакаме Запада да убеди султана да ни даде доброволно Македония и Тракия?
  Или ако арбитърът беше западна държава тя щеше да се бие със сърбите да ни върнат Вардарска Македония както се биха за Гърция с Турция през 1922г?
  До коментар [#41] от "tacheaux":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 46. 46 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 285 Гневно

  Да ни е честит Денят на независимостта!Един от дните,които нашите деца и внуци,трябва да определят като Национален празник/другите два са 24май и 6 септември/.За да нямаме повече ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА ЗАВИСИМОСТ-3-ти март!

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5428 Неутрално

  До коментар [#46] от "kqv22356908":

  +++++++++++ Много точно казано.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#44] от "Николай Колев":

  Не знам за какъв "източно румелийски валия" говориш.
  =======
  Това, че ТИ не знаеш, не значи, че ТО не е верно.....

  Bukalemun
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Бьлгарските генерали уверяват Фердинанд преди Междусь.ни.еската Война .е Бьлгария .е се справи! оба.е внезапно и нео.аквано Русия насьсква Румьния да нападне в грьб Бьлгария.
  Рум ьнците стигат до София. Това довежда до поражението, а не Фердинанд ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 54. 54 Профил на the_4th_horseman
  the_4th_horseman
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Едно малко уточнение, за което обаче знаят още по-малко хора: Названието "турчин, турци" преди Ататюрк се е употребявало с презрение. Това ми го обясни мой колега роден и живял в Истанбул преди да имигрира. Тоест, в Империята, ако си искал да обидиш някого, си го наричал турчин. Дали е било точно така или не е отделен въпрос. Факт е обаче, че всички други са ги наричали турци в онези времена. Моят колега ми обясни, че по времето на Империята хората са ги делили по-скоро на Мюсюлмани и Християни, а вероятно и евреи. Българите обаче са си имали име още от много отдавни. За гърците въпросът е малко спорен защото и те не наричат стрната си Гърция а Елада, но да не навлизаме там. Истината е , че преди Ататюрк не е имало турска държава и следователно е по-скоро правилно да наричаме мюсюлманите във времето преди него например османлии, а не турци.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Любопитно

  UNITED EU UNION

  Не са се сетили да последват примера* от 917 г
  на Simeоn I, Tzar of Bulgarians аnd Greeks... Worldwide?

  *The Timetables of History by Bernard Grun

  "Точно тук княз Фердинанд прочита Манифеста и обявява независимостта на България.

  Веднага след това председателят на Народното събрание Христо Славейков предлага князът да приеме титлата "цар на българите".
  След него и премиерът Малинов предлага същото.
  Развълнуван, княз Фердинанд отвръща, че приема предложението на Народната Камара /Народното събрание/ и правителството и оттук нататък ще се зове Фердинанд I, цар на българите.
  Титлата е «цар на българите», а не цар на България, и това не е неслучайно: има се предвид, че още много българи живеят извън границите на България."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK