Голямото въздържание

За да реши как да постъпи, българският съдебен съвет поиска становище от изпълнителната власт. Така де факто реши да се подчини на волята на изпълнителната власт с мотива "отделните държави членки на Европейския съюз следват позиция, обусловена изцяло от националните им интереси".

© Анелия Николова

За да реши как да постъпи, българският съдебен съвет поиска становище от изпълнителната власт. Така де факто реши да се подчини на волята на изпълнителната власт с мотива "отделните държави членки на Европейския съюз следват позиция, обусловена изцяло от националните им интереси".Анализът е от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Докато правителството заема безпринципни позиции по принципни въпроси относно казуса с нарушаването на европейските ценности от страна на Унгария, необходимата позиция по засягащата и България тема за върховенството на правото се реши не в Министерския съвет, а на 200 метра от него. Зад Централните софийски хали заседава Висшият съдебен съвет (ВСС). Като член на Европейската мрежа на съдебните съвети ВСС бе длъжен да взема решение дали да гласува за прекратяване членството на Полша в мрежата (което щеше да се интерпретира и като ясно послание към Унгария). Именно независимостта на съдебната власт и върховенството на правото са основните ценности и теми, поради които и Полша, и Унгария са в процес на наказателна процедура от страна на ЕС. България вече над 10 г. има проблем да постигне напредък по същите базисни за Съюза въпроси, а от това произтичат производните и проблемни сфери като корупцията и нарушаването на човешки права.


Какво толкова лошо има?


В Полша се стигна до това политическата фигура на министъра на правосъдието да бъде и главен прокурор, който в това си качество е започнал наказателно преследване срещу съдии, чиито решения не одобрява. С това си поведение той директно влияе върху решенията на всички съдии, един вид им диктува как да си решават делата. Политиците промениха законовото устройство на тамошния съдебен съвет по начин, който им даде пълен контрол над него (звучи познато, нали?).
Предвид това, Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Полша. С особено внимание към нарушаването на европейските стандарти за независимостта на съдебната власт се отнесе и Европейската мрежа на съдебните съвети. От известно време тя бе поставила под наблюдение полския съдебен съвет. Експерти от съдебните съвети на държавите членки на ЕС направиха проверка и стигнаха до заключителен доклад, в който се посочва, че Полша не покрива стандарта за независимост на съдебния съвет от политическата власт. А така на практика и цялото правосъдие се поставя под контрол на политиците.


Българският ВСС имаше три възможности – да подкрепи изключването на Полша, да гласува против и да се въздържи. И нито един от тези избори не би бил особено срамен, ако почиваше на някаква обосновка. Срамен бе начинът, по който се стигна до решението ВСС да гласува "въздържал се".


По пътя на срама


За да реши как да постъпи, българският съдебен съвет поиска становище от външното министерство и от Министерството на правосъдието, тоест от изпълнителната власт. Така де факто реши да се подчини на волята на изпълнителната власт с мотива "отделните държави членки на Европейския съюз следват позиция, обусловена изцяло от националните им интереси". Любопитно как за страни като Холандия, Белгия, Италия, Германия и останалата с единия крак на Балканите Хърватия изключването на Полша не се оказа пречка за националния интерес.


Но наистина ли националният интерес на българската държава е водещ в това решение? По-скоро не; водещ е страхът, че България явно покрива критериите, по които може също да бъде приобщена към групата и на Полша, и на Унгария:


- тук Висшият съдебен съвет също е доминиран от избрани от изпълнителната власт лица,
- тук също атаките по вътрешното убеждение на съдиите са ежедневна практика – както чрез политически коментари, така и чрез покорните на властта кафяви медии,
- тук също като в Полша на ръководни постове се поставят посочени от силните на деня политици при откровени съмнения за корупция (така се сдобихме с главен прокурор и председател на Върховния административен съд),
- тук също угодните по партийна линия съдии и прокурори извървяват по заобиколен маршрут пътя на кариерния си ръст.


Становището на Министерство на правосъдието, цитирано в протокола от заседание на ВСС, е върховно достижение и доказателство за цялостния порядък в министерството и заслужава отделно внимание.


Лесното и все пак достойно решение бе българският ВСС да прочете и съобрази становището на Изпълнителния съвет на Европейската мрежа на съдебните съвети, където на база на пространна проверка се стига до извода, че полският съдебен съвет не покрива и минималните стандарти. А в този случай единственият изход е прекратяване на членството на която и да е държава.


Така мина една година от мандата


Членовете на ВСС от парламентарната квота с поведението си се явяват политически продължения на излъчилите ги политически началници само преди година.


И като че ли това решение в навечерие на първата годишнина от встъпването им в длъжност доказва какво е реалното разделение на силите – заемащите независими позиции са критично малцинство. Малцинство, което на всичкото отгоре е под постоянен обстрел на приближените до успелия млад българин медии, обслужващи и парламентарното мнозинство, и проекцията му в мнозинството във ВСС.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Малей, че рев. Не щем да изключваме поляците от нещо си, свързано със съдилищата. “Срамно“ сме се били въздържали.
  ИПИ-то защо и се бърка на независимата съдебна система у нас? Защо не си гледат икономиката?

 2. 2 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 849 Гневно

  Казано иначе - Съдебният съвет взема решение не по законосъобразност и по принципи на правото, а по целесъобразност.

  За такава съдебна власт, която ще взема решения по целесъобразност - мерси!

 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1016 Весело

  ИПИ - Институт за ПОЛИТИЧЕСКА Икономика

  Ма кво да се прави - който плаща, той поръчва музиката.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2016 Весело

  Ура-аааа! Веднага И на България да бъде спряно правото на глас, фондовете и да бъде въведен брюкселски протекторат. Унесени в сладки мечтания другарите от "пазарната" икономика пак тичат пред вятъра.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  Когато в Брюксел кихнат, у нас тези, които заемат ''принципни'' позиции, се нас.....ат !

  [email protected]
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Всичко го има навсякъде. Важни са пропорциите. В България непрепопорционално голяма е корупцията, политическите влияния и ударите върху независимите съдии. Затова и всичко е изкривено. По-зле от Полша, много по-зле от Ънгария. Просто сме периферия, по-незначителни сме от двете страни, ЕС си следва политическия интерес и Борисов е двуличен, а не искрен като Унгария и Полша...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Не хората са създадени за Висшия съдебен съвет, а той е създаден за хората, съответно решенията му трябва да не са формални, а да са съобразени с представите за право, както и интересите на голямото мнозинство- народа.
  Същото важи и за всяка власт, която твърди, че защитава интересите на България.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Във ВСС нищо ново. Всичко си е постарому.

 9. 9 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Дали аз нещо не бъркам или и в САЩ правосъдният министър е и главен прокурор. Дали и там политиците не са овладяли правосъдната система. :-) Какво мислят брюкселските либералболшевики по въпроса? :-)

 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3441 Неутрално

  До коментар [#9] от "xox55541929":

  Добре е да се ограмотите!И тогава да коментирате съдебната система на САЩ!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  През последните 25 години ИПИ управлява България. В повечето случаи задкулисно.
  Време е да се сложи край на тази узурпация на властта!
  !

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на КОЙ слуша радио
  КОЙ слуша радио
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Членовете на ВСС от парламентарната квота с поведението си се явяват политически продължения на излъчилите ги политически началници само преди година.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Ха! Я да видим сега - не беше ли именно отказът на депутатите да приемат доминираща квота на НС ЕДИНСТВЕНАТА причина другарите Кънев и Бойкикев да се разсърдят и първият да се обяви за "опозиция", а вторият да напусне поста си на министър на правосъдието във второто правителство на Борисов? Какво излиза сега, ИПИ пряко и недвусмислено обвинява двамата герои в опит за узурпиране на съдебната власт? Аз така го разбирам.

  След провала на Икономедия, ClubZ, Frog, Mediapool - сега и Свободна Европа. Мъки лилаво-олигархични!
 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2419 Весело

  До коментар [#9] от "xox55541929":Добре е да се ограмотите!И тогава да коментирате съдебната система на САЩ!!!
  —цитат от коментар 10 на Willy Messerschmitt


  Кое не е вярно бе майка? Я чети кво пише тука:

  https://www.justice.gov/about

  Може би колегата неправилно е използвал "министър", щото чисто терминологично в САЩ министри няма, но това е най-близкият и разбираем превод на български за ръководителите на департаменти там. Та с две думи - абсолютно е вярно, че Главният прокурор на САЩ е част от изпълнителната власт. Та авторчето със замах обяви, че в САЩ не спазват демократичните принципи така както той и другите социалисти в ЕС ги разбират.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#9] от "xox55541929":

  Не, друже, в САЩ изпълнителната власт не е овладяла съдебната система. Там правосъдният министър е главен прокурор, ама освен това има и едни така наречени "независими прокурори", които не са подчинени на главния прокурор и изпълнителната власт. Помниш ли независимия прокурор Кенет Стар (който не беше подчинен на президента или главния прокурор), който направи луд Бил Клинтън по случая "Моника Люински" докато Клинтън най-накрая беше принуден да признае, че е лъжесвидетелствал?

 17. 17 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#9] от "xox55541929":Не, друже, в САЩ изпълнителната власт не е овладяла съдебната система. Там правосъдният министър е главен прокурор, ама освен това има и едни така наречени "независими прокурори", които не са подчинени на главния прокурор и изпълнителната власт. Помниш ли независимия прокурор Кенет Стар (който не беше подчинен на президента или главния прокурор), който направи луд Бил Клинтън по случая "Моника Люински" докато Клинтън най-накрая беше принуден да признае, че е лъжесвидетелствал?
  —цитат от коментар 16 на Smoke


  Само дето независимите прокурори се назначават от Attorney general или Президента, за конкретни случаи, когато може да има конфликт на интереси (например разследван е президента или Attorney general).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 18. 18 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2419 Весело

  До коментар [#16] от "Smoke":

  Та мисълта ми е, че няма "независими прокурори" дето да си обикалят по улиците и да гарантират независимостта на съдебната система, така както европейските пръчки я разбират. Такива се назначават временно от Главния прокурор. Просто прокуратурата не е част от съдебната система, както и би трябвало да бъде, защото тя е страна по делото. Ама болшевиките в ЕССР си искат прокуратура тип "Вишински" и това си е. Е виж у нас Прокуратурата е най-важната и безконтролна част от не само съдебната система, ами в цялата държава. Много е хубаво, нали? Прокурори преследват всеки неудобен, но същевременно не "могат" един читав обвинителен акт да напишат за "нашите хора" и никой не може да им търси отговорност за това - не просто не иска, както си мислят някои, не може, така пише в Конституцията и закона. Ей това са махнали в Полша, за ужас на европейските да не казвам какви.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 19. 19 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  "...Срамен бе начинът, по който се стигна до решението ВСС да гласува "въздържал се"..."
  Учудвам се, че все още може да се употребява съществителното "срам". Когато става дума за България, забравете за срама и изобщо за етични и морални категории. Ще видите да почервеняват страните и на негър, но не и да се изчервява тъмен български субект.
  Ако в статията има нещо, което заслужава внимание, то това е многократно повтаряното под различна форма съдържание - "...Членовете на ВСС от парламентарната квота с поведението си се явяват политически продължения на излъчилите ги политически началници само преди година..."
  Горчива истина за България - НС, правосъдие, изпълнителна власт се намират в едни и същи ръце. Между другото, затова е задружният лай на псета от всякаква порода към президентството - изпуснаха го от лапите си.

 20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Липсата на принципи не е странна за режим !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 21. 21 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1979 Весело

  "Малцинство, което на всичкото отгоре е под постоянен обстрел на приближените до успелия млад българин медии..."

  Всъщност, докога публичното пространство у нас ще консумира вопли от неизяснените любовни отношения на "успелия млад българин" и неговите неуспели опоненти? След като народът каза тежката си дума и безпрекословно отряза мераците на Пеевски и го превърна в бутафорна фигура, се оформи една маргинална група, която решава лични и съсловни проблеми с него и обкръжението му. По някакви причини, нейните членове решиха, че на целокупния българин е много интересно, кога Маминото е пр.днал и кой се е о.рал от насрещната страна. Пеевски отдавна не е в дневния ред на българите и тези, които се надяват да натрупат капитал, плюейки върху огромния му силует, са в дълбока заблуда...

 22. 22 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#9] от "xox55541929":

  Не, политиците не са овладели правосъдната система на САЩ. Има независими прокурори, както и независими съдии. И чудесен пример е независимият прокурор Робърт Мълър. Разследва Президента и обкръжението му.

  vesela
 23. 23 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Не е никак странно, че проблеми със независимостта на съда от политиците имаме страни като Полша, Унгария, България. Тоталитаризмът е толкова дълбоко проникнал в съзнанието на служителите на съдебната власт, че ще са нужни поколения, за да се отървем от това. Това просто е източно европейски манталитет.

  vesela
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Просто завинаги трябва да разделите 'ценностите'.
  - независимостта на съдебната власт трябва да удари корупцията
  - това ПО НИКАКЪВ НАЧИН не трябва да е свързано с ценностите на мултикултуризЪма и миграционната политика.
  - също и с лгбт френдли инициативи, джендър политики и т.н.

  САМО първото може да ценност на ЕС !!!
  Върховенство на закона и разделение на властите.
  А законите и политиките по отношение ба другитд две неща ги решават гражданите на съответните държави.

  Не ви щем кирливите 'ценности', набутани заедно, като задължителен пакет от маркетинг отдела на някакъв мобилен/кабелен оператор !

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 284 Неутрално

  В Полша се стигна до това политическата фигура на министъра на правосъдието да бъде и главен прокурор

  Каква драма. Крайно време и значи да започне процедура и срещу САЩ. Дерзайте, другари!

  Що се отнася до т.нар. "независими прокурори" от рода на Мълър - те могат да бъдат уволнени от главния прокурор. В конкретния случай, понеже главният прокурор (Сешънс) си направи един вид отвод по руското разследване, Мълър може да бъде уволнен от заместника (Розенстайн). Толкова по въпроса за "независимостта".

 28. 28 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 284 Неутрално

  И изобщо, това плачкане за "независимостта" на прокурорите лично аз не мога да го разбера. Повече им харесва на прокопиевците нашата система с независимата цаца или как?

 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Нерде Ямбол нерде Стамбул. И що ще Институт по ПАЗАРНА ИКОНОМИКА при въпросите за съдебната власт? И то когато се касае за международните въпроси в нея?

  Аааа, ама точно ИПИ е флагмана на ЛИБЕРАСТИЯТА в нас. И естествено ще си пъхат носа навсякъде където тя яде шамари. Поредното доказателство, че ИПИ са просто маша. И че техните "пазарни анализи" трябва да бъдат четени с едно голямо, ама много голямо "едно на ум". Най-малкото защото не са безпристрастни а рупор на определени интереси. Не че не си го знаем от досегашното им поведение.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  През последните 25 години ИПИ управлява България. В повечето случаи задкулисно.Време е да се сложи край на тази узурпация на властта!!
  —цитат от коментар 12 на AzDebil


  Ами да!
  Я Бате ви Бойко да завземе ИПИ за да възстанови справедливостта за онеправданите клептократи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  .....След като народът каза тежката си дума и безпрекословно отряза мераците на Пеевски и го превърна в бутафорна фигура, се оформи една маргинална група, която решава лични и съсловни проблеми с него и обкръжението му. По някакви причини, нейните членове решиха, че на целокупния българин е много интересно, кога Маминото е пр.днал и кой се е о.рал от насрещната страна. Пеевски отдавна не е в дневния ред на българите и тези, които се надяват да натрупат капитал, плюейки върху огромния му силует, са в дълбока заблуда.... ...
  —цитат от коментар 21 на Дон Кихот


  Това горе ще го запазя, за да ти го цитирам, когато задкулисните връзки между Борисов и Пеевски цъфнат като майски цветя......Ако имаш смелостта да си запазиш ника до тогава де!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Весело

  И изобщо, това плачкане за "независимостта" на прокурорите лично аз не мога да го разбера. Повече им харесва на прокопиевците нашата система с независимата цаца или как?
  —цитат от коментар 28 на yannart


  Проблемът на Полша пиленце е, че съдебната система се слива с политическата власт.
  Този същият проблем, макар и под различна форма го има и в България.
  А ти си се оплел като пате в кълчища!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#10] от "Willy Messerschmitt":


  До коментар [#9] от "xox55541929":Добре е да се ограмотите!И тогава да коментирате съдебната система на САЩ!!!
  —цитат от коментар 10 на Willy Messerschmitt


  Безспорно е добре, ама иска четене, а не писане.
  Къде-къде е за предпочитане, чел- недочел, да драснеш нещо по-така, особено като е по адрес на лошите САЩ.
  Или толкова му е акъла или просто си троли и хич не му пука, че ако нашата правосъдна система беше на 30 % по-близо до щатската, живота ни, включително и неговия щеше да е поне наполовина по-добър.
  Какво да каже човек освен "Ум царува, ум робув, ум патки пасе".

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK