България – най-костеливият орех за Сталин

България – най-костеливият орех за Сталин

© Архив БЗНСДнес се навършват 71 години от убийството на Никола Петков, екзекутиран от комунистическата власт. В негова памет ще бъде отслужена панихида в църквата "Св. Седмочисленици" в София.


Никола Петков: "Няма да съм жив, но България ще бъде свободна!"


През 1946 година, когато емисарите на Сталин са успели да наложат в Румъния и в другите окупирани от Червената армия източноевропейски страни изцяло марионетни им правителства, България продължава да им създава грижи.


"България се оказва най-костеливият орех – констатира британският историк Робърт Сървис, описващ съветизацията в източноевропейските страни, – дори и след като комунистите екзекутират политическите лидери от десния политически спектър. Започва преследване и на останалите недоволни от комунизма. За да повиши авторитета на комунистите, от московското си изгнание се завръща Георги Димитров. През ноември 1945 г. Отечественият фронт, предвождан от комунистите, спечелва 86% от гласовете, но западните съюзници категорично оспорват честността на тези избори, проведени с много измами и насилие."
Това признание на британски и американски историци – че България се оказва най-костеливият орех за Сталин, ще изненада няколко поколения българи, на които години наред упорито е втълпявано, че имат "робска психика" и че за разлика от унгарци, чехи и поляци не са се съпротивлявали срещу съветския режим и комунистическата власт...


Истината обаче е съвсем различна – България се съпротивлява!


Дори когато комунистите (подпрени на щиковете на окупационната армия на Сталин) разрушават всички стълбове на държавността на царство България и избиват политическия, стопанския и интелектуалния елит на българската нация, на тях тепърва им предстои да се изправят пред една нова и мощна съпротива.


Това е съпротивата на техните довчерашни съюзници – българските земеделци и социалдемократи, които не искат да приемат насилствената съветизация на страната и съпротивата на българските селяни, които отказват да бъдат превърнати в роби и се борят срещу отнемането на собствеността им върху земята, добитъка, селскостопанския инвентар и средствата за производство.


На 7 януари 1945 година, принуден от ген. Бирюзов, Г.М.Димитров подава оставката си. И от този момент, от началото на 1945 година до септември 1947 година надеждите на българите, че скоро ще дойде краят на комунистическия терор са свързани с Никола Петков, който поема лидерството на БЗНС. През 1945- 1946 година в цялата страна продължава масовото записване на членове на БЗНС и създаването на нови местни дружби.


Ето какво пише Волфганг Бретхолц, който се запознава с него през есента на 1944 година: "Никола Петков по онова време още хранеше илюзията, че от комунистите не може да се очаква никаква сериозна опасност. Няколкото дълги разговора с него положиха основата на дружбата ми с този изтъкнат български политик, който само няколко години по-късно свърши на бесилото като една от първите и най-трагични жертви на комунистическата тирания в България. В тези разговори той ме уверяваше, че неговата партия е на път да изгради наново БЗНС в цялата страна и да увлече след себе си широките маси на българското село. "Българският селянин, ми обясни той, е индивидуалист и по най-дълбоко убеждение демократ. В нашата страна няма голямо земевладение, земята е справедливо поделена сред онези, които наистина я обработват и които са свързани със своето малко парче земя. Те са го наследили от своите бащи и прадеди. Нашите селяни са най-добрата и най-сигурната гаранция срещу всеки опит на комунистите да обсебят властта".


Радиограма от Робърт Консидайн, председател на дружеството на чуждите кореспонденти. Телеграмата е изпратена до Георги Димитров с призив за опазване живота на Никола Петков. Напразен опит да напомнят на "героя" от Лайпциг, че са се обявили в негова защита. /9 септември 1947 г. ЦДА, ф. 146B, оп. 4, а.е. 1372/

© Централен държавен архив

Радиограма от Робърт Консидайн, председател на дружеството на чуждите кореспонденти. Телеграмата е изпратена до Георги Димитров с призив за опазване живота на Никола Петков. Напразен опит да напомнят на "героя" от Лайпциг, че са се обявили в негова защита. /9 септември 1947 г. ЦДА, ф. 146B, оп. 4, а.е. 1372/


Никола Петков олицетворява трагедията на България в онова време.


Поради неприязънта си към монархията и левичарските си разбирания, той участва в отечественофронтовското правителство и подписва наредбите за създаването на "народен съд" и на концлагерите. Когато разбира, че е вкарал съветското чудовище в родината си, вече е късно. Приема като изкупление участта си да бъде твърд в политическата борба срещу комунистите, която той е наясно – го води към смъртта.


На 23 декември 1945 г. Сталин дава указания на Георги Димитров, който вече е изпратен в България, макар и със съветска охрана, правителството на всяка цена да приеме в кабинета си двама представители на опозицията, защото САЩ отказват да признаят новосъздаденото българско правителство поради насилието и фалшификациите на последните избори.


За огромна изненада на Сталин, българските политици Никола Петков и Коста Лулчев обаче не се съгласяват и поставят своите условия – свободно функциониране на многопартийната система и контрол от страна на демократичните сили над репресивните органи на Юговото министерство.


Сталин е вбесен и нарежда на помощник-комисаря по външните работи Вишински незабавно да отпътува за България и да заплаши опозицията, че ще загуби всичко, ако не излъчи двама лоялни министри за участие. Коста Лулчев и Никола Петков обаче не отстъпват от позициите си за спазване на Ялтенските споразумения за свободни и честни избори.


България – най-костеливият орех за Сталин

© Архив БЗНС


Никола Петков vs Вишински


Пристигнал в София в началото на януари 1946 година, Вишински, изпраща съветски офицер до домовете на Никола Петков и Коста Лулчев и ги вика при себе си посреднощ - както е свикнал в Москва. Никола Петков отказва да се яви на срещата.


Отказът е придружен от репликата: "Никола Петков нощно време с политика не се занимава! Денят е достатъчно дълъг за тази цел."


На другия ден Вишински се среща с Петков.


Из стенограмите:


"ВИШИНСКИ: Снощи аз настоях да се явите на среща с мен и Вие отказахте. Как се осмелихте да направите това? И кой сте Вие, та да се държите по подобен начин със специалния пратеник на генералисимус Сталин?"


НИКОЛА ПЕТКОВ: "Тъй като сте ме поканили на среща, без съмнение, Вие знаете кой съм аз. Тъй като думите ви целят да оставят впечатлението, че не знаете кой съм, ще Ви кажа. Аз представлявам най-силната политическа организация в България, БЗНС, организация на българските селяни, които са 85 % от населението на страната. Нашата организация е демократична и освен това е лоялен сътрудник на останалите организации, влизащи в съвета на политическата опозиция. Ние не се занимаваме с политика през нощта, а през деня. Нощта повече подхожда за конспирация, която ние не харесваме."


ВИШИНСКИ: "Вие знаете ли кой съм аз?"


НИКОЛА ПЕТКОВ: "Разбира се. Вие сте зам.министър на външните работи на СССР."


ВИШИНСКИ: "Вие трябва да се подчините на нашето решение, за да се включите в състава на правителството!"


НИКОЛА ПЕТКОВ: "Аз и моите приятели сме готови да влезем в правителството при положение на демократична основа."


ВИШИНСКИ: "Вие нямате право да издигате каквито и да било условия! Вашата задача е да определите двама души, които ще имат готовност да влязат в правителството незабавно. Без каквито и да било предварителни условия. Това е нареждането на генералисимус Сталин. Давате ли си сметка какво означава това? Аз нямам време за губене."


НИКОЛА ПЕТКОВ: "Господин Вишински, аз не съм свикнал да получавам разпореждане от който и да било чужд държавник. Аз се подчинявам единствено на разпорежданията на своя народ и на своята организация.


ВИШИНСКИ: "Аз съм виждал много такива като Вас. Точно упорити и арогантни. Вие не сте в състояние да се противопоставяте на Съветския съюз. Много сте дребен за подобно нещо. Сам ще видите.


/Вишински удря с юмрук по масата/. Ще приемете предложенията. Вие няма къде да ходите!


НИКОЛА ПЕТКОВ: "Ние се борим, господин Вишински, в името на защитата на нашите идеи и на правата на нашия народ. Това е наш дълг и нищо не може да ни застави да се отклоним от него."


Светлина върху ядовете на Сталин с упоритата съпротива в България и категоричния отказ на българската опозиция да играе по свирката на Москва и да признае резултата от фалшифицираните избори през октомври на 1946 година, хвърля и Гочо Чакалов, офицер за свръзка към американската съюзническа контролна комисия:


"В България обаче работите на вървяха. Ето защо на 9 януари (1946 г. – б.м.) пристигна Вишински с гръм и трясък, за да оправи работите по начин, както той беше свикнал да действа. На 13 януари обаче трябваше да си замине след пълен провал. Никола Петков не се съгласи да изпълни съветския "приятелски" съвет.
Случи се да зърна за момент Вишински малко след последната му среща с Никола Петков. Изплаши ме комбинацията на нечовешка енергия и гняв, които лъхаха от този човек. Според близки на Никола Петков, Вишински го предупредил, че с отказа си той се превръща в препятствие за отношенията между великите сили, и че такова препятствие нямало да бъде търпяно от Съветския съюз. Както знаем от най-близката ни история, "препятствието" наистина беше премахнато."


Гочо Чакалов споменава и за натиска, който Сталин оказва върху Румъния:


"След изпълнението на "приятелския съвет" Румъния бе призната от Съединените щати и другите западни съюзници. Спрямо България обаче положението оставаше непроменено: тя единствена от източноевропейските държави остана непризната от Запада. В София Барнс продължаваше да настоява за нови избори под международен контрол. Обаче при здраво установената комунистическа власт и политическото безправие в страната, съчетано с пълната подкрепа на Съветския съюз, тази американска позиция бе осъдена на неуспех. Предстоеше мирна конференция в Париж, и България нямаше как да остане настрана. "


На 22 ноември 1946 година е съставено трето правителство на ОФ с министър-председател Георги Димитров. В правителството влизат 10 комунисти, 5 от БЗНС, 2 от Звено, 2 от БРСДП, 1 независим. Тъй като мирният договор все още не е подписан, Г. Димитров декларира на думи готовност за сътрудничество с опозицията.


Същевременно правителството закрива органа на Демократическата партия в. "Знаме", защото "злепоставя СССР" и "влошава отношенията с другите славянски държави", а седмици по-късно са спрени и младежките опозиционни вестници "Младежко знаме" и "Сеяч". За един месец е спрян "Свободен народ". Дружество "Стрела" към Министерството на информацията и изкуствата, което е монополист в разпространението на вестниците в страната, прави всевъзможни пречки пред разпространението на опозиционните издания.


На 22 януари 1947 година започва процес срещу нелегалната военна организация "Неутрален офицер". Целта е "конспирацията" да бъде свързана с опозиционния БЗНС.


На 28 януари 1947г. в Народното събрание се разиграва следната сцена:


Георги Димитров: "Тук няма място за чужди агенти!"


Никола Петков: "Вие говорите за чужди агенти. Аз никога не съм бил гражданин на чужда държава, нито съм бил на нейна служба."


Георги Димитров: "Аз бях гражданин на великия Съветски съюз. Това е чест и гордост.


Никола Петков: "Вие станахте български гражданин два дни преди изборите."


Георги Димитров: "Аз ще те науча тебе!"


Никола Петков е можел да бъде спасен и изведен от България като Г. М. Димитров. Но той остава с пълното съзнание, че подписва смъртната си присъда. Остава, въпреки че е видял какво са направили комунистическите престъпници с едно невинно младо момиче - Мара Рачева* . Остава, за да е с народа си срещу съветската тирания.


Историята е известна нататък. Макар и не съвсем. Защото българският народ днес не знае, не му даваха да знае, че "лайпцигският герой" тотално се демаскира и саморазобличава пред очите на целия следвоенен свят като дребнав и отмъстителен диктатор, който не проявява дори доблестта на германския съд по времето на Хитлер и Гьобелс.


Въпреки многобройните протестни телеграми и писма от цял свят, Никола Петков, който за разлика от героя от Лайпциг не трепва пред Сталин и емисарите му, трябва да бъде убит - и то по особено жесток начин. За да може Сталин, а и Димитров да отмъстят на този, който ги превъзхожда с доблест и смелост.


През 1947 година медиите в САЩ и Западна Европа – а чрез тях и милиони хора по света, следят със затаен дъх двубоя между сталиновата пионка Георги Димитров и лидера на обединената опозиция в България Никола Петков. И в този двубой, макар и завършил с бруталното убийство на Никола Петков, някогашният "герой от Лайпциг" търпи унизително поражение. А с него и Сталин.


На 1 октомври 1947 година, разказва проф. Гунев в забележителната си книга за Никола Петков "Към брега на свободата", един джип на американската легация рязко променя маршрута си от летището и се отправя вместо към легацията, към гробищата. В джипа седят сенаторът Карл Хач ( демократ от Ню Мексико) , конгресменът Уолтър Хад (републиканец от Минесота) и конгресменът Джон Дейвис Лодж (републиканец от Кънектикът). Те изваждат от багажника предварително подготвен зелен венец (цветът на БЗНС Никола Петков е зелен) и се отправят към пресния гроб на Никола Петков, където поставят венеца и свеждат почтително глави в кратка молитва.


Венецът е махнат незабавно от милицията, но американското консулство в Истанбул публикува следното заявление:


"Членове на делегацията на Американския конгрес, предприемаща обиколка из Европа, положиха днес венец пред гроба на Никола Петков в София в знак на признателност към един от най-великите демократи на нашето съвремие."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (130)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1206 Разстроено

  Днес се навършват и 95 години от започването на Гражданската война у нас, организирана и ръководена от българските комунисти под въздействието на Коминтерна.

 2. 2 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ort":

  днес вече сме щастливи, и един руски шпионин не е останал в България :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  Днес наследниците на шумкарите и предателите и техните мекерета отново ни тикат в ръцете на колхозните лумпени.И коленичат като предани слуги на Расия.Без срам и разкаяние!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 367 Неутрално

  долна комунистическа сган и паплач! вижте селяни, наследници на активните борци, какви нищожества сте!

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Мъничко преувеличава този британски историк. Най-костеливият орех за Сталин се оказва Тито и Югославия.

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Мъничко преувеличава този британски историк. Най-костеливият орех за Сталин се оказва Тито и Югославия.

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1206 Весело

  До коментар [#1] от "4ort":днес вече сме щастливи, и един руски шпионин не е останал в България :)
  —цитат от коментар 2 на chkn41566335


  Явно не сте щасливи, след като ви активираха толкова рано.

 8. 8 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 572 Любопитно

  а нещо за отошението на Никола Петков към Народния съд ,дето е избит "елита" на България Нили така беше "цвета на нацията"

  гошо
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#4] от "bkstoja":

  "Аз представлявам най-силната политическа организация в България, БЗНС, организация на българските селяни, които са 85 % от населението на страната."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  а нещо за отошението на Никола Петков към Народния съд ,дето е избит "елита" на България Нили така беше "цвета на нацията"
  —цитат от коментар 8 на гошо


  гошо, тия въпроси подробно са обяснени в Работническо дело.
  Припомни си ги от там!

 11. 11 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Аз пък питам - защо още един от градовете на "свободна" България носи името на този руски агент и национален предател?
  Който, преди да се завърне в България да се разправи с опозицията, изпрати на сигурна смърт десетки свои съратници в Москва?
  Отговорът е ясен - защото у нас все още ни "управляват" руски агенти и лакеи.
  И че "демократите" от ГРОБ все още си носят членската книжка на БКП в десния джоб, докато "социалистите" си я носят в левия.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Хубаво е да се четат архивите, да се помни и мисли.
  А от дистанцията на времето нещата, които не се забравят се виждат все по-отчетливо.
  Детайлите са важни - и в отношението, в поведението...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#3] от "Willy Messerschmitt":

  "Днес наследниците на шумкарите и предателите и техните мекерета отново ни тикат в ръцете на колхозните лумпени."

  Ами руската агентура в България им дава пари на ръка, или припечелват по някой лев, като ОТСЕРВИРАТ масите и почистват повръщаното по руските банкети, та са благодарни, щото нямат други продаваеми умения...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 785 Неутрално

  "ВИШИНСКИ: Снощи аз настоях да се явите на среща с мен и Вие отказахте. Как се осмелихте да направите това? И кой сте Вие, та да се държите по подобен начин със специалния пратеник на генералисимус Сталин?"

  Та ето го руското "БРАТСТВО"в действие... "СТАРШИЯТ брат" се държи с гражданите - с ЕЛИТА на гражданите в ЧУЖДА държава като с крепостните селяни в собственото си имение; в собствената му губерния. Нищо общо с държането на руснаците след "освобождаването" ни от турско "робство", нито с държането на Гундяев с оня дупедавец - Пръдлев.

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#15] от "gr52":

  "Та ето го руското "БРАТСТВО"в действие... "

  Видяхме го преди половин година, когато едно "треторазредно съветско ченге" (цитирам по памет вицепремиера Симеонов) удряше с юмрук по масата на т.нар. "президент", а оня се беше сгърчил от страх и не смееше да се обади.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#15] от "gr52":

  Нищо общо, ама друг път! Как може да се очаква един примитивен народ изобщо да промени манталитета си? Психиката си на роб, на крепостен, озовал се на господарското място?

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Мъничко преувеличава този британски историк. Най-костеливият орех за Сталин се оказва Тито и Югославия.
  —цитат от коментар 5 на deaf


  Не мъничко, а доста. Но каквото търсенето на елитариата, такова и предлагането.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 20. 20 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 875 Разстроено

  Георги Димитров: "Тук няма място за чужди агенти!"
  Никола Петков: "Вие говорите за чужди агенти. Аз никога не съм бил гражданин на чужда държава, нито съм бил на нейна служба."
  Георги Димитров: "Аз бях гражданин на великия Съветски съюз. Това е чест и гордост.
  Никола Петков: "Вие станахте български гражданин два дни преди изборите."
  Георги Димитров: "Аз ще те науча тебе!"

  Не знам какво да добавя към тоя краткия диалог. Казва всичко.

 21. 21 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Любопитно

  Днес наследниците на шумкарите и предателите и техните мекерета отново ни тикат в ръцете на колхозните лумпени.И коленичат като предани слуги на Расия.Без срам и разкаяние!
  —цитат от коментар 3 на Willy Messerschmitt


  И това го казват наследниците на Цанков, на превратаджиите, на убийците на Стамболийски и на башибозуците от шпицкомандите?!

  И то, баш на 95- тата годишнина от Септемврийското Въстание?

  reductio ad absurdum...
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  Трите вълни на комунистическия терор са:
  Първата от 1944-45 година , когато без съд и присъда са избити десетки хиляди от политическия , културен и стопански елит на България. В световната история няма друг случай , когато министрите на три правителства и депутатите от цяло народно събрание на една страна да са осъдени на смърт и избити като кучета.
  Втората вълна на комунистическия терор е от 1947 година , когато са избити водачите на така наречените "коалиционни партньори " на комунистите от БЗНС и Социалдемократическата партия. Тези партии са забранени, техния елит е вкаран в затвори и концлагери. В България се установява еднопартиен тоталитарен режим.
  Третата вълна на терора е гоненето на "врагът с партиен билет". Трайчо Костов и хиляди други комунисти , които по някакъв начин са станали неудобни на върхушката на БКП оглавявана от Сталиновия пудел Георги Димитров са репресирани.
  Дори след тези три вълни на жесток комунистически терор съпротивата в България продължава с Горянското движение . Тази съпротива е уникална за Европа. Горянското движение обхваща всички части на страната. Горяните са хиляди. Тяхната борба за свобода е сломена едва през 1958 година.
  Така България се превръща в "най-верния сателит" на Москва. Защото за света е малко позната героичната съпротива на българския народ против комунизма.

 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Горянското движение в България - най-премълчаваната тайна на комунистите
  Темата за Горянското движение в България е една от най-премълчаваните, малко позната и почти неизследвана. Реално то се оказва първият автентичен народен бунт в страните от Източна Европа, минали под ботуша на Сталин и Съветската червена армия. Много години преди Унгарските събития и Пражката пролет горяните в България казват „не“ на кървавия комунизъм и с оръжие излизат в Балкана, организирайки мощна съпротива в цялата страна. Нарекли са се горяни, за да демонстрират ясната разлика с фаворизираните партизани, които вече управляват с терор България. ..."
  https://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/goryanskoto-dvizhenie-v-balgariya-nay-premalchavanata-tayna-na-komunistite-74804

  Тук горяните са пропуснати.
  Акцентът върху събитията от време оно пък цели да прикрие разказ за близката ни история, за "прехода", Мултигруп, Топенерджи, приватизацията и т.н.

 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Разстроено

  "Дори когато комунистите (подпрени на щиковете на окупационната армия на Сталин) разрушават всички стълбове на държавността на царство България..."

  Не разрушават, а превземат! Неслучайно още в първото ОФ-правителство МВР е взето от комунистите! Същото правят днес и турските партии - пълнят с агенти всички силови структури!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  "През ноември 1945 г. Отечественият фронт, предвождан от комунистите, спечелва 86% от гласовете, но западните съюзници категорично оспорват честността на тези избори, проведени с много измами и насилие.".........."Поради неприязънта си към монархията и левичарските си разбирания, той участва в отечественофронтовското правителство и подписва наредбите за създаването на "народен съд" и на концлагерите."
  Вярвам, че е било с измама и насилие. И първите демократични избори бяха спечелени от комунистите с измама, насилие, манипулации и фалшификации. Но, факт....комунистите печелят и в двата случая. Като в първия случай това става само година след деветосептемврийския преврат. А създаването на "народен съд" е най-позорния момент в българската история. С участието на Никола Петков. Било каквото било, но ако от тия два факта не си направим правилните изводи, ние сме орисани винаги да грешим. Мислете и никога и на никого не се предоверявайте, уважаеми госпожи и господа, другарки и другари. Защото грешките струват скъпо, много, много скъпо.

 27. 27 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Даа братската Дружба , май не е била съвсем доброволна! А комунарчета

  SHADOWS of SOFIA
 28. 28 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Днес се навършват и 95 години от започването на Гражданската война у нас, организирана и ръководена от българските комунисти под въздействието на Коминтерна.
  —цитат от коментар 1 на 4ort


  Годишнината я отбелязахме преди повече от 3 месеца, на 9 юни. И комунистите и коминтерна нямаха нищо общо.

 29. 29 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Любопитно

  Много трогателно е описала авторката как американците положили венец на гроба на Никола Петков но нещо пропуска да спомене че е екзекутиран веднага след като същите американци подписват мирният договор с България и дефакто признават комунистическият режим!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#23] от "tacheaux":

  Тези неща е необходимо да се знаят. Хубаво е съвременниците ни да не забравят, че в България И СЕГА има една прослойка от национални предатели, които са готови да изколят сънародниците си, за да поставят България във васална зависимост от руския неофашизъм.

  Всичките над 100 "патриотични организации", "клубове за приятелство с Русия", паравоенни организации, Динковци и т.н. не са нищо друго, освен една все повече набираща сили Пета колона, която само чака сигнал от Москва, за да осъмне Източна България със зелени човечета като Крим.

  Тези неща са извънредно опасни и понеже властта си затваря очите за тях, ние трябва да държим нашите очи отворени.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#24] от "plebs":

  Така е.Това е първата въоръжена съпротива срещу комунизма налаган от росиюшка

  SHADOWS of SOFIA
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  Георги Димитров: "Тук няма място за чужди агенти!"Никола Петков: "Вие говорите за чужди агенти. Аз никога не съм бил гражданин на чужда държава, нито съм бил на нейна служба."Георги Димитров: "Аз бях гражданин на великия Съветски съюз. Това е чест и гордост.Никола Петков: "Вие станахте български гражданин два дни преди изборите."Георги Димитров: "Аз ще те науча тебе!"Не знам какво да добавя към тоя краткия диалог. Казва всичко.
  —цитат от коментар 20 на Индиана


  Може да се добави че тук Димитров е в ролята на Гьоринг! Даже дословно го повтаря в последното изречение!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 35. 35 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#30] от "Norman Granz":
  Че коя е власта, която да пази от Русия? Румен Радев ли ще ни пази, ДПС ли, Волен Сидеров ли, все руски приятели...

  забавление и приключение
 36. 36 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#11] от "ppopov_67":

  Членска книжка на БКП/БСП е малък въпрос, той е по-скоро симптоматичен. Големият въпрос е кой служи на Русия и до каква степен и с какви средства тя сплашва тези, които са склонни да й се противопоставят.

 37. 37 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Любопитно

  А, какво превзеха българските майданчици, на Девети Юни?
  —цитат от коментар 32 на fje35574291


  Това си е класически военен преврат и не знам защо намесваш украинските протестъри? Между другото Стамболийски ползва много от фашистките практики на Мусолини!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  Георги Димитров: "Тук няма място за чужди агенти!"Никола Петков: "Вие говорите за чужди агенти. Аз никога не съм бил гражданин на чужда държава, нито съм бил на нейна служба."Георги Димитров: "Аз бях гражданин на великия Съветски съюз. Това е чест и гордост.Никола Петков: "Вие станахте български гражданин два дни преди изборите."Георги Димитров: "Аз ще те науча тебе!"Не знам какво да добавя към тоя краткия диалог. Казва всичко.
  —цитат от коментар 20 на Индиана


  Не казва всичко. След този диалог Никола Петков е арестуван още в Народното събрание. Дори не са изчакали да излезе от сградата. Абсолютен произвол като се има предвид , че неприкосновеността на народните представители е била законово уредена и тогава. Не са разиграли театър да искат гласуване на отмяна на неговия имунитет.

 39. 39 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Любопитно

  До коментар [#23] от "tacheaux":Тези неща е необходимо да се знаят. Хубаво е съвременниците ни да не забравят, че в България И СЕГА има една прослойка от национални предатели, които са готови да изколят сънародниците си, за да поставят България във васална зависимост от руския неофашизъм. Всичките над 100 "патриотични организации", "клубове за приятелство с Русия", паравоенни организации, Динковци и т.н. не са нищо друго, освен една все повече набираща сили Пета колона, която само чака сигнал от Москва, за да осъмне Източна България със зелени човечета като Крим.Тези неща са извънредно опасни и понеже властта си затваря очите за тях, ние трябва да държим нашите очи отворени.
  —цитат от коментар 30 на Norman Granz


  Стига плямпа глупости! Как мислиш колко турски тира в турските фирми са нужни за да бъдат въоръжени турците по-добре от Бъргарската армия?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#39] от "Julian Mall":

  "Стига плямпа глупости!"

  Виж ми подписа и си намери събеседник на твоето равнище.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  "ВИШИНСКИ:... Та ето го руското "БРАТСТВО"в действие... "СТАРШИЯТ брат" се държи с гражданите - с ЕЛИТА на гражданите в ЧУЖДА държава като с крепостните селяни в собственото си имение; в собствената му губерния. Нищо общо с държането на руснаците след "освобождаването" ни от турско "робство", нито с държането на Гундяев с оня дупедавец - Пръдлев.
  —цитат от коментар 15 на gr52


  Онези след освобождението все пак са били аристокрация и са били по-възпитани. Но и не е съвсем да не са се държали по подобен начин. Най-крещящият пример е Каулбарс. Същото държание. И не е само той. Особено нагло става държанието след качването на престола на Александър Трети. Има го описано в книгите.

 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#35] от "troika":

  "Румен Радев ли ще ни пази, ДПС ли, Волен Сидеров ли, все руски приятели... "

  Румен Радев най-вече. :)))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Днес наследниците на шумкарите и предателите и техните мекерета отново ни тикат в ръцете на колхозните лумпени.И коленичат като предани слуги на Расия.Без срам и разкаяние!
  —цитат от коментар 3 на Willy Messerschmitt
  И това го казват наследниците на Цанков, на превратаджиите, на убийците на Стамболийски и на башибозуците от шпицкомандите?! И то, баш на 95- тата годишнина от Септемврийското Въстание?
  —цитат от коментар 21 на fje35574291


  Говориш за тази PR акция на руската агентура в България, която буквално праща на заколение повярвалите й глупаци, за да се илюстрира от Сталин, прикрит зад Коминтерна, "остротата на класовата борба", на "борбата за комунизъм", пред руските роби, които по това време си чакат реда да ги натоварят на ешелоните за концлагерите - за да им се демонстрира как "хората по целия свят с кръвта си се сражават за това, което те имат" ли? За същата тази PR акция, чиито организатори - свинете Димитров и Коларов, своевременно се изнасят "при руските другари", за да са в безопасност ли става дума?

 44. 44 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  "Годишнината я отбелязахме преди повече от 3 месеца, на 9 юни. И комунистите и коминтерна нямаха нищо общо."
  —цитат от коментар 28 на Virgin
  Кимон Георгиев е свързващото звено в превратите. На 9.9.1944 К. Георгиев след пореден преврат поканва и комунистите на масата и започват кланетата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  Червеният тероро и мракобесие, развилняли се след влизането на съветската армия у нас далеч надмина изстъпленията на башибозука дори над мирното население след потушаване на Априлското въстание - това изстъпление беше осъдено от цялата тогавашната международна общност и беше основание за война срещу Османската империя, а комунистите десетки години извършхваха хладнокръвен геноцид над собственото си население, необозпокоявани от никого и без никакво противодействие от международната общност, но достойни българи винаги е имало и ще има, които отсрамиха Българщината спрямо комунистическата измет и гавра с нацията ни !

 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#44] от "korc":

  "Кимон Георгиев е свързващото звено в превратите."

  Точно!

  Не бива да се забравя и това, че един от първите актове на правителството му е освобождаването (амнистията) на КРИМИНАЛНИТЕ затворници, които практически автоматично се присъединяват към ("вливат в редовете на", както пишеше по комунистическите учебници) новата власт. Именно криминални рецидивисти като бащата на Ирина Бокова - Георги Боков - стават гръбнак на "народната" милиция. Девети септември им идва дюшеш, защото им дава възможност напълно законно и ИНСТИТУЦИОНАЛИЗИРАНО да удовлетворяват кръвожадните си инстинкти.

  Георги Боков се е хвалил как обичал да убива "врагове на народа" с голи ръце - удушавайки ги.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#46] от "gr52":

  "...тези, за които говориш, "са били първите слуги на комунистите по това време" е само голословно твърдение..."

  За комуниста любимата обида е "Ти си комунист".

  Явно и на тях им е ясно колко гадно нещо е да си комунист, та смятат, че най-много уязвяват опонента, приравнявайки го със себе си. :)))

  Моите деди са били експроприирани и изселвани от "народната власт", затова за половината (по-съобразителните) форумни тролове съм рестутут, а за другата половина (по-тъпите) - пребоядисан комунист, Иво Инджев, Илиян Василев и т.н.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 50 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 785 Неутрално

  "ВИШИНСКИ:... Та ето го руското "БРАТСТВО"в действие... "СТАРШИЯТ брат" се държи с гражданите - с ЕЛИТА на гражданите в ЧУЖДА държава като с крепостните селяни в собственото си имение; в собствената му губерния. Нищо общо с държането на руснаците след "освобождаването" ни от турско "робство", нито с държането на Гундяев с оня дупедавец - Пръдлев. —цитат от коментар 15 на gr52
  —цитат от коментар 41 на Мондиана


  Ами - съгласен съм. Острата ми реакция е най-вече срещу ПРОЦОЦОНВАНАТА ни роля на "младшо братче", на което си е съвсем в ред да му изяждаш закуската, да му взимаш джобните, да го обиждаш и шамаросваш когато не си на кеф.

  П.П. "Процоцонвам" - някаква специфично родопска дума, която научих в Девин - някой категорично ти е отказал за нещо, но ти вървиш подире му и му го пробутваш, докато не издържи, и само за да се отърве, "кандисва".... Горе-долу това, което прави бабата на Карлсон, Който Живее На Покрива, пълзейки подире му по дърветата със знаменитото "Карлсон преобуй си чорапите!" :)

 51. 51 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#44] от "korc":"Кимон Георгиев е свързващото звено в превратите."Точно!Не бива да се забравя и това, че един от първите актове на правителството му е освобождаването (амнистията) на КРИМИНАЛНИТЕ затворници, които практически автоматично се присъединяват към ("вливат в редовете на", както пишеше по комунистическите учебници) новата власт. Именно криминални рецидивисти като бащата на Ирина Бокова - Георги Боков - стават гръбнак на "народната" милиция. Девети септември им идва дюшеш, защото им дава възможност напълно законно и ИНСТИТУЦИОНАЛИЗИРАНО да удовлетворяват кръвожадните си инстинкти.Георги Боков се е хвалил как обичал да убива "врагове на народа" с голи ръце - удушавайки ги.
  —цитат от коментар 48 на Norman Granz


  Ако се пише НАИСТИНА нова, без "политкоректни компромиси", т.е., без лъжи, главата за този период вероятно ще се казва: "Социопати, психопати и серийни убийци се присъединяват към властта на националните предатели". Между другото, моделът с използването на криминални престъпници за унищожаването - психическо, а и телесно, на политически несъгласните е класически комунистически модел. Използва се още в Сталиновите концлагери - включително и срещу децата на "класовия враг". Берия, когато започва първата реакция на Сталиновите престъпления, освобождава първо криминалните престъпници, които плъзват по цялата им държава, за да илюстрират колко е лошо без Сталин ("нали искахте демокрация, що ревете сега" - познато, нали?) и доста по-късно - политическите, "предателите на родината". Как точно е използвал този модел КОМУНИСТЪТ Хитлер, просто не съм проверявал.

 52. 52 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#29] от "Julian Mall":

  Много добро доказателство за това, какви свине са комунистите. Браво, Жулието!

 53. 53 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  "ВИШИНСКИ: Снощи аз настоях да се явите на среща с мен и Вие отказахте. Как се осмелихте да направите това? И кой сте Вие, та да се държите по подобен начин със специалния пратеник на генералисимус Сталин?" Та ето го руското "БРАТСТВО"в действие... "СТАРШИЯТ брат" се държи с гражданите - с ЕЛИТА на гражданите в ЧУЖДА държава като с крепостните селяни в собственото си имение; в собствената му губерния. Нищо общо с държането на руснаците след "освобождаването" ни от турско "робство", нито с държането на Гундяев с оня дупедавец - Пръдлев.
  —цитат от коментар 15 на gr52


  "Писма от България" на руския военен кореспондент на Руско -турската война от 1877-78 година Евгени Утин разказват как руските "освободители" са се отнасяли към "освободените" българи или "братушки" както руснаците са наричали всички народи, които Руската империя е "освобождавала". Руските власти са се отнасяли към българите като към крепостни руски селяни от Империята. Това е продължило от 3 март 1878 година до 18 април 1879 година , когато се приема Търновската конституция и се съставя първото българско правителство от новоизбрания български княз Александър Батенберг. Този едногодишен период на руско управление е накарало известен български поборник да попита , че руснаците са ни освободили от турците, но кой ще ни освободи от самите руснаци.
  Втория период на руско господство у нас това е от април 1881 до септември 1883 година през което време Търновската конституция е суспендирана и в България се установява изцяло руска власт. Този период е описан в книгата на Захари Стоянов "Превратът". За него много малко се знае и не се пише много , защото той е нелицеприятен за Русия. В България се установява руски режим по-жесток от турския. Мнозина български поборници срещу турската власт са вкарани в затвора от руските власти ,а мнозина други, в това число и Захари Стоянов емигрират и се спасяват от руски гонения в турската провинция Източна Румелия. България е била готова да бъде погълната окончателно от руската империя, но това стряска българските политици , които тогава все още не са били подкупени от Русия, те заедно с българския княз Батенберг възстановят Търновската конституция и връщат българското управление на Княжеството. От тогава руския цар Александър трети , първи братовчед на Батенберг , го взема на мушка да го отстрани , защото разбира , че с него замисълът България да стане руска провинция няма да се осъществи.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  Има един малко известен факт: когато Георги Димитров е в затвора Моабит в германия и го очаква процес, българската демократична общност създава комитет за подкрепа на Димитров. Председател на този комитет е .... Никола Петков. Този комитет заедно с другата си активност и искането за освобождаване на Г. Димитров събира пари за да могат майката и сестрата на Димитров да отидат в Германия за да го видят.
  А Димитров така се "отблагодарява" на Н.Петков...
  Казват, че в НС диспутът между двамата винаги е бил доста интересен: Н. Петков, възпитаник на Сорбоната, блестящ оратор спори с аргументи, докато Димитров хвърля само обвинения без доказателства. То на комунистите не им трябват никакви доказателства да осъдят някого на смърт.

 56. 56 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#33] от "pilgrim.epsylon": ЛЕКЕ.
  —цитат от коментар 54 на gr52


  Може да не ти е особено приятно, но "американски и английски историци" са те обявили за най-малко тъп, но не и за особено умен. Не какви да е, а американски и английски - настоящи съюзници. Като четеш какво пишат всеки ден срещу Русия, не ти ли става ясно, че това тук е пропаганда за малоумници?

 57. 57 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#11] от "ppopov_67":

  Заедно с Димитров в Германия са арестувани Васил Танев и Благой Попов. След като ги освобождават, тримата са приети в СССР, където впоследствие двамата са хвърлени в сталински лагери. Танев умира или е убит, а Попов преживява (умира през 1968 г.) и пише книга, която излиза чак след промените. Димитров и Коларов са виждали какво става, но не са направили нищо да спрат избиването на българските емигранти.

 58. 58 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 785 Неутрално

  "Горянското движение в България - най-премълчаваната тайна на комуниститеТемата за Горянското движение в България е една от най-премълчаваните, малко позната и почти неизследвана. Реално то се оказва първият автентичен народен бунт в страните от Източна Европа, минали под ботуша на Сталин и Съветската червена армия. Много години преди Унгарските събития и Пражката пролет горяните в България казват „не“ на кървавия комунизъм и с оръжие излизат в Балкана, организирайки мощна съпротива в цялата страна. Нарекли са се горяни, за да демонстрират ясната разлика с фаворизираните партизани, които вече управляват с терор България. ..."https://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/goryanskoto-dvizhenie-v-balgariya-nay-premalchavanata-tayna-na-komunistite-74804 Тук горяните са пропуснати. Акцентът върху събитията от време оно пък цели да прикрие разказ за близката ни история, за "прехода", Мултигруп, Топенерджи, приватизацията и т.н.
  —цитат от коментар 24 на plebs


  Плюс, естествено, с едно малко несъгласие. Всички винаги недоволстваме от нещо важно, пропуснато в някоя статия. А това все пак е статия, не енциклопедия или монография. В смисъл, че абсолютна пълнота на изложението - поради краткостта му, не е възможна, а и не се изисква. За останалото - адмирации. :)

 59. 59 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Заглавието е повече от идиотско. Вярно е, че Н.Петков е изключително смел лидер на опозицията, но пък Гошо Тарабата е най-голямата и миризлива подлога на Кремъл, когато някога се е пръквала. Това съветско впиянчено мекере е било готово по заповед на Сталин да даде и България, и Пиринския край на Тито само и само югодиктаторът да остане верен на Масква. Масовите убийства след 9.09.1944 г. също са направлявани от Масква и Тарабата и бандата му са дори преизпълнили плана. В никоя страна под властта на блядските ботуши не е била така коленопреклонна като нещастната България на Тарабата, скота Червенков и правешкото говедо!

 60. 60 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  НАКОВАЛНЯ ИЛИ ЧУК-ЧУК

  Пияндето Михаил / ковачевски ром-дебил / конущисал Парашкева - / дева със нагласа лева...
  Син юнак им се родил - / имбецил, полудебил. / Генно бил сифилистик / и голям алкохолик.
  Като в евтин водевил / БеКаПето оглавил, / ала пуста орисия - /
  емигрирал във Русия.
  Станал там голям човек - / нещо като замгенсек. / Пратили го във Берлин / този красен исполин.
  Там направили палеж / заедно с един келеш / и попаднал във пандиза / дето трудно се излиза...
  Станал Гошо суперхит / във затвора Моабит. / Шашнал той състава членски, / че от речник учил немски...
  Бил Димитров оправдан, / щото във един кафан / чукал някаква мастия, / лека кака, от ония...
  Ала тази одалистка / била нацсоциалистка / и майорка от есес... / Тъй спасил се тоз нерез!
  Щото взел я за алиби. / Тъй е който с жар се либи! / Пътя Гошо бързо хванал, / гражданин съветски станал.
  Руски много не научил, / ала с поста много случил: / станал члена на Коминтерна - / туй било е дата черна.
  Българските емигранти / ги изтрепал тути-кванти! / Македония предал
  и на Тито я продал.
  Взел той доста хилядарки / главно в долари и марки. / Тез държавни хонорари / Гошо ги изпил с другари.
  Ала пиел двойна доза / и го пипнала цироза, / сиреч болест зла, неверна... / Пусти член на Коминтерна!
  Към Москва уплашен хукнал, / ала в болницата пукнал... / Сложили го в мавзолей, / като азиатски бей.
  Доста време там лежал, / Софията усмърдял. / Тато чак кога свалиха, / мумията изгориха!
  Само спомен тегне лош / от женкарина - саркош. / Стон червен се чува тих / "Димитров, их либе дих!"
  Мавзолеят му остана / щръкнал грозно на мегдана. / Ех, какъв ще бъде кеф, / ако стане на кенеф!
  (1995 г.)

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 61. 61 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  А, и още нещо: като се сравнят снимките на Димитров след Лайпцигския процес се вижда мъж добре изглеждащ за възрастта си, независимо от "нечовешките" (според комунистите) условия в затвора. Само след 10 години, прекарани в СССР близо до Сталин, Димитров изглежда като грохнал и болен старец.

 62. 62 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Когато чета тук коментарите на комунистическите мекерета и проруската паплач започвам да се чувствам противник на либералната демокрация.

  Започват да ми стават симпатични такива противиречиви личности като Аугусто Пиночет и Франсиско Франко.

 63. 63 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  ПОКЛОН! А, днес наследничката на Димитров - К. Нинова го възхвалява и слави! СРАМ!

 64. 64 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Самите руски историци се подиграват с болшевишкия режим в София (от сайта на Ген, Щаб на Руската Аемия):

  Михаил Кожемякин

  Bulgarische Nr 1. Болгарские части СС

  9 сентября 1944 г. стало последним днем Третьего Болгарского царства. Воспользовавшись нашествием Красной армии и глубочайшим кризисом власти, просоветские элементы Болгарии свершили государственный переворот. К власти пришло опиравшееся на штыки захватчиков правительство Отечественного фронта, решающую роль в котором играли местные коммунисты. Болгария вступила в войну на стороне Советского Союза, и болгарские войска, которые царское правительство до тех пор смогло самоотверженно сохранить от отправки на фронт, выступили в поход против их бывших союзников-немцев - сложить свои головы в горах Югославии и на равнинах Венгрии.
  Советская история долгое время подчеркивала, что девятосентябрьский переворот равно как и вторжение советских войск были встречены болгарским народом с ликованием, а антисоветского сопротивления в стране практически не было. Время освободило правду из под наслоений идеологии. Подвиг многих тысяч свободолюбивых болгар, отдавших свои жизни и силы в борьбе с коммунизмом в 1944-46 гг., вновь стал достоянием и гордостью своей страны. И далеко не последнее место среди них занимают легионеры Болгарской противотанковой бригады СС.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 65. 65 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#56] от "pilgrim.epsylon":

  Каквото и лошо нещо да бъде написано за Русия, то е абсолютно вярно, но винаги недостатъчно. Личен опит и много, наистина много проучена литература. А фактът, че го пишат "американски и английски историци" има значение само и единствено за алкашите от москалската сатрапия. Те нали все с магаретата и слоновете си съизмерват атрофираното пишле... Пък и... инерцията на семантичното маркиране на класовия враг - "западният империализъм начело със САЩ и Англия" и т. н. И без да ми се сърдиш, но с какъв точно наивитет очакваш КОЙТО И ДА БИЛО В БЪЛГАРИЯ да сподели възмущението ти от ИСТИНИТЕ, които се пишат и говорят за Русия? Ако някой в страната ни ти е казал обратното, то това е било или лицемерие, или за някаква изгода, или просто човекът е идиот.

 66. 66 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#54] от "gr52":

  Бих добавил МРЪСНО!

 67. 67 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#61] от "pamela":

  При Сталин никой не е бил в безопасност. Благой Попов, съпроцесник на Димитров от Лайпциг, прекарва 15 години в лагер в Сибир.

 68. 68 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#49] от "Norman Granz":

  Хм, г- н Василев! Много по-лошо. Някои по осведомени те бяха разпознали като Партиен Секретар. Е анонимността е щит, но до време.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 69. 69 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#23] от "tacheaux":Тези неща е необходимо да се знаят. Хубаво е съвременниците ни да не забравят, че в България И СЕГА има една прослойка от национални предатели, които са готови да изколят сънародниците си, за да поставят България във васална зависимост от руския неофашизъм. Всичките над 100 "патриотични организации", "клубове за приятелство с Русия", паравоенни организации, Динковци и т.н. не са нищо друго, освен една все повече набираща сили Пета колона, която само чака сигнал от Москва, за да осъмне Източна България със зелени човечета като Крим.Тези неща са извънредно опасни и понеже властта си затваря очите за тях, ние трябва да държим нашите очи отворени.
  —цитат от коментар 30 на Norman Granz


  За петата колона бих припомнял непрекъснато. Ние се правим, че я няма, гледаме да сме "политкоректни", т.е., лъжем себе си, а тя наистина набира сили.... Ако въпросът за нея се постави директно и е в центъра на говореното, малкото й тук присъстващи "представители" категорично ще отрекат, че такова нещо изобщо съществува или е съществувало някога.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 73 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#67] от "fec32306340":

  След като Благой Попов преживял сталинския лагер и се върнал в България, на него му е забранено от българските власти да говори за това. Споменаваше се, че е жив, пишеха отвреме навреме за него, но никога не споменаваха за съдбата му в СССР.

 73. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 75 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Тъгувайте още за социализЪма, такива травми е нанесъл за 45 години, че ще ни трябват още толкова за да се отървем. Погледнете къде са икономически загубилите войната, Япония, Италия, Германия..

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 75. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 76. 77 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#32] от "fje35574291":

  Що ли се силиш, като си знаеш възможностите?

 77. 78 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  "Въпреки многобройните протестни телеграми и писма от цял свят, Никола Петков, който за разлика от героя от Лайпциг не трепва пред Сталин и емисарите му, трябва да бъде убит "

  На застъпването на американски представител за Никола Петков, Димитров отговаря че "заради бълхата не трябва да горят юргана" в смисъл че заради Н.Петков не трябва да се прекъсват връзките със Североамериконските щати, както наричат по това време САЩ!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 78. 79 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Дяволи червени, служители на Сатаната! А Никола Петков не е бил никакъв демократ. Съгласен с установяването на т нар Народен Съд няма как да е демократ. Просто са го изиграли червените гниди.

 79. 80 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Нека се пишат такива неща. Тези материали няма да се прочетат от много хора, но и това стига. В училище и изобщо в "мейнстрийма" за грозната роля на Русия в нашата история не се говори много, но благодарение на интернет все повече хора ще виждат истината. Това и ги боли полираните русофилски мозъци. Те все още си мечтаят за времето, когато имаха тотален контрол върху информацията.

 80. 81 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Когато чета тук коментарите на комунистическите мекерета и проруската паплач започвам да се чувствам противник на либералната демокрация.Започват да ми стават симпатични такива противиречиви личности като Аугусто Пиночет и Франсиско Франко.
  —цитат от коментар 62 на Balkanets


  Епа кое им е противоречивото? И двамата са герои за своя народ. Протестите срещу тях са протести на тумора, който са оперирали в животоспасяващите си операции.

 81. 82 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Съвсем на скоро, на един друг български ...(хм) политик Гундяев му удряше по масата, а той се сви като мишка, сякаш изобщо не беше на своя територия! Сякаш не влизаше в задълженията му да защитава честта и независимостта на България😈

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 82. 83 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Съвсем на скоро, на един друг български ...(хм) политик Гундяев му удряше по масата, а той се сви като мишка, сякаш изобщо не беше на своя територия! Сякаш не влизаше в задълженията му да защитава честта и независимостта на България😈
  —цитат от коментар 82 на Храбър


  Дали не трябваше да сложа "хм" и пред "български"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 83. 84 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#82] от "Храбър":

  Еми да, според мисленето на русофилите да се гърчиш пред Кремъл и да продаваш България е висша форма на патриотизъм и мъжкарство. Те виждат България като някаква изконна руска територия, затова и в кратуните им Москва не е чуждо нещо.


  "Георги Димитров: "Тук няма място за чужди агенти!"
  ...
  Георги Димитров: "Аз бях гражданин на великия Съветски съюз. Това е чест и гордост."

  И Радев (Нинова, Сидеров, и т.н.) мисли по същия начин, обаче не смеят да го кажат открито, защото все пак в момента България не е окупирано от руските войски и може да увиснат някъде.

 84. 85 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#76] от "Julian Mall":

  Казано по друг начин, ти искаш излизането им от анонимност? Извинявай, но ако който и да било участник във форума искаше това, той щеше да пише във "Фейсбук", а не във форум. Смисълът на анонимността във форумите не е да скрие някакви мръсни тайни - хората, които ги имат предпочитат да не пишат нищо, а да не се стараеш да отговаряш на социалните очаквания към теб. Ще го кажа и по друг начин: да можеш да пишеш както и каквото мислиш, без да се стараеш да се харесаш на някого или да не го разочароваш. И не вярвам някой да се лиши от свободата си на мислене и говорене, за да можеш ти да провериш дали тези, които те обиждат, не са някакви скрити гадове. Така че не - определено не го подкрепям. И то не поради някакви страхове или гузна съвест.

 85. 86 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Весело

  До коментар [#34] от "Julian Mall":

  Интересно дали днес Димитров би бил толкова горд и честит, че е гражданин на СССР?
  Колкото до тази изнасилена държава от времето на Сталин и Вишински, в наши дни можем лесно да откроим нейната величина!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 86. 87 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#54] от "gr52":Бих добавил МРЪСНО!
  —цитат от коментар 66 на Balkanets


  Изобщо не смятам да споря. :)

 87. 88 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Съвсем на скоро, на един друг български ...(хм) политик Гундяев му удряше по масата, а той се сви като мишка, сякаш изобщо не беше на своя територия! Сякаш не влизаше в задълженията му да защитава честта и независимостта на България😈 - цитат от коментар 82 на Храбър
  Дали не трябваше да сложа "хм" и пред "български"?
  —цитат от коментар 83 на Храбър


  Кавичките са напълно достатъчни. Нещо повече - сами си ги слагаме, както и да го напишеш. По-опозорен човек в наши дни трудно мога да си представя.

 88. 89 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Най-костеливия орех е трябвало да бъде трошен с най-големия чук и с най-голям натиск. За това днес картината е на обратно - днес най-костеливия орех е най-верния съюзник на чука, който го е купил. Днес най-големия орех мисли, че не е български орех, а руски орех. Днес най-костеливия орех получава пари от ЕС за да поправи счупената си черупка, но предпочита да даде 50% от тях на русия чук, за да може след време, когато тъкмо сме поправили черупката си, да ни фрасне с още по-голяма сила и с още по-голям чук.

  No Pain No Gain
 89. 90 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Любопитно

  До коментар [#43] от "gr52":

  Не знам кой от враговете ни, ни е окачествил, като "най- костеливият орех" за Сталин, но нека да прочетем и неговото мнение. Как беше- демокрация, свобода на словото, плурализъм...? Все пак сме европейци веке, нили?

  Ето какво казва самият той за нас:

  'Тост на Сталин „за тези доблестни български дейци, които поведоха България по нов път”, 7 януари 1946 г.'

  http://septemvri23.com/stalin_tost/

  До коментар [#32] от "fje35574291":Що ли се силиш, като си знаеш възможностите?
  —цитат от коментар 77 на gr52


  😏

  reductio ad absurdum...
 90. 91 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Любопитно

  До коментар [#44] от "korc":"Кимон Георгиев е свързващото звено в превратите."Точно!Не бива да се забравя и това, че един от първите актове на правителството му е освобождаването (амнистията) на КРИМИНАЛНИТЕ затворници, които практически автоматично се присъединяват към ("вливат в редовете на", както пишеше по комунистическите учебници) новата власт. Именно криминални рецидивисти като бащата на Ирина Бокова - Георги Боков - стават гръбнак на "народната" милиция. Девети септември им идва дюшеш, защото им дава възможност напълно законно и ИНСТИТУЦИОНАЛИЗИРАНО да удовлетворяват кръвожадните си инстинкти.Георги Боков се е хвалил как обичал да убива "врагове на народа" с голи ръце - удушавайки ги.
  —цитат от коментар 48 на Norman Granz


  Сякаш това е написано, за най- светлата дата, в най- новата ни история- 10.11.1989г.! Почти дословно.

  Явно бъркаш, двата щата.

  reductio ad absurdum...
 91. 92 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Все пак сме европейци веке, нили?
  —цитат от коментар 90 на fje35574291


  Българите винаги сме били европейци. Поруснанчените "българи" обаче не сте и няма как да станете, ще си останете роби.

 92. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 93. 94 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Весело

  До коментар [#92] от "Yard":

  Абе, ако някой(баш европеец) чете форума тука, по- скоро би ни определил, като "балканци", да ти кажа. Каквито сме си и в действителност, де. 🙄🤫

  reductio ad absurdum...
 94. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 96 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 514 Неутрално

  НЕ ОБРЪЩАЙТЕ ВНИМАНИЕ НА НЕКОЛЦИНАТА ЧЕРВЕНО-РУСКИ ФОРУМНИ АГЕНТИ

  Тия са командировани с цел. Умножете ги по нулата и те ще увехнат.

 96. 97 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 514 Неутрално


  НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ,
  Хора.

  Никога в България не е имало "комунисти" в пълния марксистки смисъл на думата.
  Това е била селска партия, с 90% селски, а не работнически лидери, с най-лошите качества на селския манталитет.
  Причината за това е катастрофата в ПСВ, която нанся огромен удар върху българското село (едномилионната армия на фронта е предимно селска) и в раната се устремява бацилът на комунизма.
  Със селските войнишки бунтове, през 1918, инспирирани от тесни социалисти и земеделци, започва Гражданската война, която не е загихнала и до днес.

  И преди и сега истинското понятие "комунист" е тъждествено преди всичко с АБпФК. Редовите членове на БКП присъстваха в Партията, заради дребни облаги в професиотално отношение.
  Една много малка част от тях - Слугите на АБпФК, получаваха длъжности и беха верни на господарите си: платените партийни секретари на ППО от ниско и средно ниво, младшите и старши офицери и сержантите от БНА, нисшите и средни служители в тайните служби и служителите на средно ниво в администрацията и т.н..
  Партията/държава - това бяха АБпФК.

  Корпусът на АБпФК е съставен при Т. Живков и включва ВСИЧКИ членове на БКП (т. с.), живи (около 5 000, вкл шумкари и ятаци) и умрели, към 09.09.1944.
  Те са разпределени по-късно в 7 степени, като първата е "загинал в борбата преди 09.09", а 7-та (създадена чак 70-те год) е "некакъв помагач на помагачите". Към края на 70-те, началото на 80-те, общо те представляваха вече около 25- 30 000. Членството в корпуса носеше ОГРОМНИ ОБЛАГИ:
  - те заемаха висшите нива на Номенклатурата на ЦК на БКП, ползваха вс. блага - спецмагазини, спецснабдяване, валутни квоти, квоти за тях и децата им във ВУЗ-овете, както и за следване в чужбина, огромни пенсии, имотни облаги и най-вече вътрешните връзки в Корпуса, който на практика беше самата Държава...
  Разбрахте ли сега?
  СЕГА ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ ИМ управляват България, подпомагани от децата и внуците на Слугите на АБпФК:
  - те са навсякъде - в Съдебната власт (не по-малко от 50-60%), в средната и висша държавна администрация (не по-малко от 50-70%), в средната и висша общинска администрация (не по-малко от 50-60%), в тайните служби (не по-малко от 60-80%), в адвокатурата (не по-малко от 50%), в управлението на науката и културата (не по-малко от 50-60%), собственици на медии (не по-малко от 90%!!!), водещи журналисти (не по-малко от 60-80%), в командния състав на армията (не по-малко от 60-80%), в средната и висша администрация на МВР (не по-малко от 60-70%), в средната и висша администрация на Просветата (не по-малко от 50-70%). А пък генералитета до 1990 беше на 100% рекрутиран измежду АБпФК и потомците им.

  Дано да стана ясно, защо понятията „комунист“ и „номенклатура“ са безсмислени (и много удобни за „децата и внуците“). Зад тях винаги се крие АБпФК/Слуга на АБпФК или генеричен потомък. А те МНОГО държат на своята генерична анонимност.

 97. 98 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Любопитно

  Наскоро гледах едно предаване, в което става въпрос за политика Никола Петков, точно по- темата.

  "История BG - Девети септември":

  https://youtu.be/LIgw1k_T7Iw

  reductio ad absurdum...
 98. 99 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 514 Неутрално

  ЧервеноРуският трол Жулиета

  сънува възраждането на ЧК и "разобличаване на враговете"
  Нормално: те, генеричните потомци на АБпФК, респ. на Слугите на АБпФК,
  друго не сънуват, освен връщането на СоциализЪма...

 99. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK