Сто години от излизането на България от Първата световна война: мир сред братоубийство

Войници и офицери от 34-ти пехотен Троянски полк, с трофеи от пленено британско въоръжение - Дойран, лятото на 1917 г.

Войници и офицери от 34-ти пехотен Троянски полк, с трофеи от пленено британско въоръжение - Дойран, лятото на 1917 г.На този ден преди 100 години е подписано Солунското примирие между Царство България и Антантата, представлявани от Андрей Ляпчев, министър в третото правителство на Александър Малинов, и френския генерал Луи Деспере. Условията: България да се изтегли от завзетите територии, да демобилизира армията и да понесе частична военна окупация. Условието от българска страна: в никакъв случай окупация, дори частична, от сръбски и гръцки войски. Условието е изпълнено - България понася кратка частична окупация от малобройни френски части.


Със Солунското примирие България излиза от Първата световна война и слага край на шансовете си за национално обединение: целта, в името на която води три войни и се присъединява в Първата световна към Централните сили - Германия и Австро-Унгария, след цяла година запазване на неутралитет.


Как се стига дотук? И сред каква атмосфера вътре в страната е поискан мирът в Солун?

Проследяваме накратко и с достъпно описание фактите, които ни предоставя историята, защото събитията се развиват едновременно.
През септември 1918 г. Антантата предприема третата офанзива на Южния фронт, след несупешните две през 1916 и 1917 да пробие българската отбрана и да извади България от войната. Военното разузнаване донася смразяващи сведения: този път офанзивата е подсигурена с многократен превес на артилерийско въоръжение и в жива сила на английски, френски, гръцки и сръбски войски и ще се развие в две направления едновременно - при Дойран и при Добро поле.


Молбата за подкрепления от големия съюзник е без резултат - Германия се задъхва на Западния фронт и помага само с оръжие. При Дойран опитът за пробив е отблъснат и противникът понася опустошително поражение благодарение на тактическа хитрост на командващия ген. Владимир Вазов. (Там предварително са изградени напред фалшиви окопи, за да бъде заблуден артилерийският огън на противника, да бъде подмамен да ги атакува, за да бъде посрещнат от изнесените на най-предна позиция огнехвъргачки, след което с огън на артилерията да бъде преграден пътят му назад и - притиснат между двата огъня - да бъде унищожен, а българските войници запазени в реалните окопи. Жестокостта на войната...)
При Добро поле обаче фронтът е пробит, съглашенските войски настъпват, част от войниците се разбягват и разбунтуват, офицерите са безсилни да ги разубедят и спрат. Неумолима е логиката на чувствата - победите раждат възторг и солидарност, пораженията - гняв и бунт.


Нека специалистите спорят за причината за пробива при Добро поле. Според военните експерти - тактически грешки на командването по отбраната са довели до поражението. Според историците обаче причините са по-дълбоки и многостранни: уморена от продължителната война войската е деморализирана, все по-тежко е стопанското и социалното положение вътре в страната, задава се икономическа криза, и не на последно място - отгласът от болшевишката революция в Русия, използвана в пропагандата сред войниците за постигане на мир и хляб.


С помиряването на войниците се заемат лично цар Фердинанд и правителството на Малинов. И как? На 25 септември от затвора са освободени лидерите на БЗНС Александър Стамболийски /осъден за антивоенна пропаганда/ и Райко Даскалов /осъден за участие в т. нар. Деклозиерова афера с износ на пшеница/ и Малинов ги изпраща да помирят разбунтувалите се войници - "селяни във войнишки шинели", както пишеше в учебниците /и това е вярно/, сред които БЗНС има огромно влияние. Вместо разубеждаване, Райко Даскалов, чиято роля е решаваща, а Стамболийски остава в сянка, оглавява бунта като блъфира, че монархията е свалена, и провъзгласява Радомирската република. Обявява се за главнокомандващ и повежда бунтовниците към София за сваляне на правителството.


Така се стига да българското братоубийство при Владая и Захарна фабрика


което сме изучавали по история като Войнишкото въстание /или бунт/. Десетилетия се премълчаваше опитът на правителството да предотврати кръвопролитието. Заслужава да се спомене лично военният министър Сава Савов, който опитва няколко пъти да проведе преговори и обещава какво ли не - да бъдат освободени от отговорност, да бъде осигурен транспорт на войниците да се приберат по родните си места... Напразно.


Срещу бунтовниците са хвърлени юнкерите от Военното училище. Премълчаваше се трагичен детайл: опитът на командващия ги офицер да предотврати сражението в последния момент с преговори е посрещнат с огън. София притихва в ужас сред ехото на оръдията в подстъпите си, където български войници се избиват помежду си. Падат убити - според някои източници - 400 войници от бунтовниците и 98 от правителствената част. Райко Даскалов е ранен, минава в нелегалност и заминава за Солун.


Това става на 28 септември 1918 - докато войските на Антантата настъпват в пределите на България. Сред тези трагични събития България иска мир и на 29 септември го подписва в Солун. Затова Войнишкото въстание не е отклонение от темата за Солунското примирие и мира.


Историците не са единни дали сред условията на Великите сили е и това цар Фердинанд да освободи престола. Но на 3 октомври той обявява абдикацията си в полза на току-що завърналия се от Южния фронт Борис Трети, 24-годишен.


Студиен портрет на Княз Борис Търновски с автограф и дата 25 декември 1914 г.

© "Изгубената България"

Студиен портрет на Княз Борис Търновски с автограф и дата 25 декември 1914 г.


Младият цар започва мъчителни усилия за помирение, които ще продължат през цялото му царуване - един от първите му актове през декември 1918 е амнистия за бунтовниците. Райко Даскалов се завръща в София.


Едно табу на комунистическата историография:
Войнишкото въстание не е подкрепено от комунистическата партия /БРСДП - т.с./


Дали защото БКП е ревнувала, смятайки Войнишкото въстание за ценен идеологически актив, но в учебниците се минаваше на пръсти покрай факта, че то нито е било организирано, нито дори подкрепено от БРСДП /тесни социалисти/ - предшественика на БКП, въпреки че партията е обявила принципна позиция против войната. Към оня момент - 1918 г. - решаващият фактор в партията, която още не е болшевизирана и не изпълнява нареждания от Коминтерна, е Димитър Благоев - той отказва категорично партията му да участва в бунта. "Да влязат в София сръбски и гръцки войски ли, това ли искате", отвръща Благоев на офертата на БЗНС /цитатът е по акад. Георги Марков./


По-нататък е известно. Ньойският катастрофален удар все още предстои - след година. Засега военните клубове се пълнят вечер с български офицери, които пият и пеят през сълзи "Българийо, за тебе те умряха", пишат мемоаристите. Докато по тротоарите на "Цар Освободител" се мяркат в най-мирно настроение френски офицери, заглеждащи се в столичните госпожици.


Съдбата на Райко Даскалов е също жестока: през август 1923 г. като пълномощен министър в Прага е застрелян от ВМРО.


Българското помирение пак се отлага, България затъва в борби за посочване на виновника, който трябва да бъде мразен по дефиниция, на хоризонта се задават нови братоубийства.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Разстроено

  От 14 октомври 1915 година, когато Царство България обявява война на Кралство Сърбия, до 29 септември 1918 година ГУБИМ НАД 150 000 убити и изчезнали !!!
  ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА ИМ!

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Разстроено

  А благодарение на простотията на управляващите и лакомията на Фердинанд губим Поморавието, Тимошко, Вардарска Македония и Призренско, Егейска Македония и Западна Тракия, Източна Тракия и цяла Добруджа.
  ПОЗОР !!!

  [email protected]
 3. 3 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Самоизребваме се сами!!!Така е било и продължава да бъде.Не сме се поучили от грешките си, дори ставаме по-нагли и безочливи.Днес, не с куршуми, а с политически решения и неработещи власти - полиция и съд, са маши в ръцете на властимащите.
  И да не забравяме, че само преди век, война се е случвала през няколко години и маса народ са загинали или останали инвалиди.Не някъде другаде, а тук - в България.И който продължава да твърди, че това е невъзможно да се случи днес и сега, е глупак.

 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1670 Разстроено

  Трагични събития, пречупили българската психика. След тях убийството на българи от българи е станало нещо нормално.

 5. 5 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Стигнахме там заради Софийският ЕЛИТ , който превърна смъртта на половин милион български мъже в търговия. Първата световна война за безпрецедентната национална катастрофа, завършила с крушение на така желаното национално обединение. Започва приемане на извънредно наказателно законодателство , чиято цел е дирене на отговорност от бившите управници. Нещата са същите през 2018 - отговорност за кражбите на мутренските правителства и администрацията. Връщане на столицата в Търново . Търново създава условия за възход ,свобода ,независимост и личен просперитет на България. София е правила само обратните неща !

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  Похвална инициатива на ”Дневник” са пуска коментари, информация или напимняне за определени исторически събития. Едно време по радиото имаше ”България, дела и документи” и започваше с ” На днешният ден преди ххх години ...”
  Такива материали, особено когато идеологически обременени събития се покажат в нова сверлина, са много полезни. Благодаря.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Мисля че Германия има вина, за да не се решат нещата още през 1916 година. След като прогонва руснаците от Добруджа, ген. Колев иска да прехвърли армията си през Сърбия на Южния фронт и да удари Антантата в гръб, но германското командване не разрешава.
  Разбира се предателството на Р. Димитров е следващата причина.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Доста русифили и комунисти по- горе. Истината е, че Райко Даскалов и Стамболийски трябваше да се обесят, а не да се пускат. Истината е, че в градинката на Солунска вместо предателя Райко Даскалов, трябва да се върне паметника на патриота и родолюбеца МИХАИЛ ТАКЕВ. Истината е, че на входа на София вместо паметника на селяка с пушка, трябва да има паметник на Генерал Александър Протогеров и юнкерите, които размазват селско-комунистическите отрепки. Няма да има никога помирение, защото руснаци и т.н. комунисти избиха едната страна на помирението- Българите. Мъртви са семейството генерали Вазови, мъртви са децата на Райна Княгиня, мъртви са Стамболов и наследниците му, мъртви са всички герои на България. В момента имаме руска подлога за президент, който иницира някакво единение, измислено от кадрите на ДС.
  https://www.faktor.bg/bg/articles/agent-na-ds-oglavi-initsiativata-prezidentat-da-vodi-edinenieto-na-balgarite

 9. 9 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#7] от "Николай Колев":

  Тоест, Централните сили ще спечелят ВОЙНАТА !? Тя е загубена от НАЧАЛОТО, четете бе хора. Нали за това казвам че ИДИОТИ от столицата ( СОФИЯ) нЕ четат , тога и сега !

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Шест месеца по-рано войната е трябвало да свърши. Но, англичани и най-вече американците отказват да подпишат мирен договор. Ако това се беше случило най&важният резултат би бил не появяването на политическата сцена на лицето Адолф Хитлер, а от там и избягването на втората световна война. Както и унищожаването в зародиш на империята на злото. А какво щеше да означава за България? Нашите си територии щяха да са си нашите.
  Така, че да, американци и англичани спасяват съветска Русия, за сметка и на България

 12. 12 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 873 Любопитно

  "Съдбата на Райко Даскалов е също жестока: през август 1923 г. като пълномощен министър в Прага на правителството на БЗНС е застрелян от ВМРО."
  Само че нищо не се споменава за ролята на БЗНС за унищожаването на ВМРО .
  С Нишкото споразумение от 23 март 1923 г . той става поредният национален предател .
  А както всички знаем в онези времена "Бог прощава но ВМРО никога".

 13. 13 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  Най-срамно комунари да се произнасят за историята на Родината.И да се чувстват част от нея.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  До коментар [#9] от "dejmos":
  Щяхме да спечелим НАШАТА война, на НАШИТЕ фронтове. А за четенето не бери грижа.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 15. 15 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Стигнахме там заради Софийският ЕЛИТ , който превърна смъртта на половин милион български мъже в търговия. Първата световна война за безпрецедентната национална катастрофа, завършила с крушение на така желаното национално обединение. Започва приемане на извънредно наказателно законодателство , чиято цел е дирене на отговорност от бившите управници. Нещата са същите през 2018 - отговорност за кражбите на мутренските правителства и администрацията. Връщане на столицата в Търново . Търново създава условия за възход ,свобода ,независимост и личен просперитет на България. София е правила само обратните неща !
  —цитат от коментар 5 на dejmos


  Комрад, спри с глупостите, че ставаш за смях. Стой си на село и храни овцете...

 16. 16 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "dejmos":

  "...желаното национално обединение" е причина за тези беди. И като говорим за ПСВ, не бива да забравяме, че всичко започва от Балканската, минава през лошото й провеждане, през Междусъюзническата... Все събития, в които България е силно милитаризиран агресор, погледнато обективно.
  Напълно излишни жертви, разруха, морален упадък... А тогава управниците са имали пресни примери от осъществяването на Съединението и обявяване на Независимост. Изключителни национални успехи, проведени мирно и умно! Най-вече дипломация, умело лавиране между великите сили, по необходимост - водене на неизбежна отбранителна война (Сръбско-Българската).

  Who Is John Galt?
 17. 17 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#7] от "Николай Колев":Тоест, Централните сили ще спечелят ВОЙНАТА !? Тя е загубена от НАЧАЛОТО, четете бе хора. Нали за това казвам че ИДИОТИ от столицата ( СОФИЯ) нЕ четат , тога и сега !
  —цитат от коментар 9 на dejmos  До коментар [#7] от "Николай Колев":Тоест, Централните сили ще спечелят ВОЙНАТА !? Тя е загубена от НАЧАЛОТО, четете бе хора. Нали за това казвам че ИДИОТИ от столицата ( СОФИЯ) нЕ четат , тога и сега !
  —цитат от коментар 9 на dejmos


  Съвсем резонно звучи предположението на "Николай Колев", Румъния подписва мирен договор и не е заплаха за България, Сърбия е притисната от австро-Унгария и България. Всъщност централните сили губят войната именно в последните месеци на събитието. Германия, опасявайки се, че Русия ще се опита да си върне Украйна, Кавказ, Полша и Финландия (а тя Русия няма сили да ги задържи) Германия оставя войски на източния фронт вместо да ги прехвърли на западния, ако и български войски са били прехвърлени на запад то Франция, сащ и Великобритания нямаше да могат да организират обрат

 18. 18 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#15] от "bez_ime2":

  Това е ПРОБЛЕМЪТ !! Ти си от ХОРАТА , който приемат гледането на овце за нещо много срамно , такива лесно вземат решения за КРАЖБИ, съюзи и какво ли не . Какво пак Русия в темата ......или нещо друго в ТИКВАТА няма. Не съм гледал но знам какво са ОВЦЕ. ОВЧЕТО тролене да е по различно ? Някакъв продукт да даваш извън ГЛУПАВИТЕ писаници !? Овцете дават мляко, вълна и месо . Учуден ли си , ...че тези неща не исдват от магазина !?:)) Колко мъка им Боже....

 19. 19 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#15] от "bez_ime2":Това е ПРОБЛЕМЪТ !! Ти си от ХОРАТА , който приемат гледането на овце за нещо много срамно , такива лесно вземат решения за КРАЖБИ, съюзи и какво ли не . Какво пак Русия в темата ......или нещо друго в ТИКВАТА няма. Не съм гледал но знам какво са ОВЦЕ. ОВЧЕТО тролене да е по различно ? Някакъв продукт да даваш извън ГЛУПАВИТЕ писаници !? Овцете дават мляко, вълна и месо . Учуден ли си , ...че тези неща не исдват от магазина !?:)) Колко мъка им Боже....
  —цитат от коментар 18 на dejmos

  Точно така, понеже овцете дават мляко, месо, вълна, грижи се за тях, а не пиши глупости... Очевидно, мисълта ти е близка до тяхната, така че по-добре ще бъде да общуваш с тях.

 20. 20 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#17:"stanislavdi"][/quote]

  В момента, в който САЩ влизат във войната, Централните сили вече са я загубили...

 21. 21 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Нека се преклон пред подвига на хилядите български войници, участвали в тази война!

 22. 22 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Доста русифили и комунисти по- горе. Истината е, че Райко Даскалов и Стамболийски трябваше да се обесят, а не да се пускат. Истината е, че в градинката на Солунска вместо предателя Райко Даскалов, трябва да се върне паметника на патриота и родолюбеца МИХАИЛ ТАКЕВ. Истината е, че на входа на София вместо паметника на селяка с пушка, трябва да има паметник на Генерал Александър Протогеров и юнкерите, които размазват селско-комунистическите отрепки. Няма да има никога помирение, защото руснаци и т.н. комунисти избиха едната страна на помирението- Българите. Мъртви са семейството генерали Вазови, мъртви са децата на Райна Княгиня, мъртви са Стамболов и наследниците му, мъртви са всички герои на България. В момента имаме руска подлога за президент, който иницира някакво единение, измислено от кадрите на ДС.https://www.faktor.bg/bg/articles/agent-na-ds-oglavi-initsiativata-prezidentat-da-vodi-edinenieto-na-balgarite
  —цитат от коментар 8 на grayeagle


  ++++++++++++++

 23. 23 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#21] от "bez_ime2":

  Да бе поклони се :)) Нали някой родините е давал заповеди за ВОЙНАТА или разстрел на хората!

 24. 24 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#21] от "bez_ime2":Да бе поклони се :)) Нали някой родините е давал заповеди за ВОЙНАТА или разстрел на хората!
  —цитат от коментар 23 на dejmos


  Ти изведе ли овцете да пасат?

 25. 25 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 855 Гневно

  Цялата тази катастрофа тръгва от т.нар. 'освобождение' в което се създава една васална и зависима полу-държава. В нея т.нар. 'Велики сили' си мерят пишлетата, а на местна почва винаги се намират достатъчно мерзавци, които да предадат сънародниците си. Народ, който се дели на 'фили' към други държави НЕ е узрял за свободата си.
  Горичвата истина е че България беше създадена от 'Великите сили' за да бъде УПОТРЕБЕНА. Какво национално обединение, какви пет лева?! Не знам колко българи са загинали в Османската империя за целия 19-ти век, до 1878 год, но след това жертвите за българщината са КАТАСТРОФАЛНИ! Стотици хиляди човешки жертви по време на войните, провеждане на етническо прочистване по всички съседни държави, обезбългаряване на тимошко, нишко, Македония, източна Тракия и егейска македония и Добруджа. Унищожаване на Екзархията и българщината.
  Това е реалният резултат.

 26. 26 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#25] от "ali_ibn_isa":

  Доста истини има в коментара ви. Когато съм ги споделял, винаги съм срещал неразбиране.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  Всяка страница от историята ни трябва да се прочете, не трябва да е избирателно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#25] от "ali_ibn_isa":Доста истини има в коментара ви. Когато съм ги споделял, винаги съм срещал неразбиране.
  —цитат от коментар 26 на DDR


  ++
  За съжаление е така.

 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  Ако не беше героизмът на българската армия щеше да има не окупация, а ново разделение на нацията ни по подобие на това от Берлинският конгрес. Генерал Вазов показва на французите, англичаните, сърбите и гърците, че българският воин, защитаващ родината си, превъзхожда цялата антанта взета заедно, въпреки далеч по - многобройните и девизии, наличие на авиация и по - модерна техника. Подвигът на защитниците на Дойран се изучава във всички учебници по военно дело като бляскав пример на изграждане на тактическа отбранителна позиция и нейното одържане при нечовешки атаки с отровен газ и хиляди снаряди за единичен ден !!! Но ние не само сме одържали позицията си ! Имало е дори период, през който, ако ген. Вазов е искал, е можел да превземе щабът на атакуващата ни антанта в Солун.
  Именно това е примерът, който остава за всички поколения българският достоен гений, любовта към отечеството, съчетан със службата на справедливата кауза !!!

 30. 30 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  До коментар [#20] от "bez_ime2":
  Така е, но САЩ влизат във войната чак през 1917г. Германците не успяват да свършат своята работа на Западния фронт, а се месят на Южния. България е мобилизирала почти 900 хил. армия, вероятно най-големия процент от населението, мобилизирано от някоя държава въобще. Британците се провалят при Галиполи. Прехвърлянето на голяма армия от Америка до Европа не е лесно днес, а тогава е било още по-трудно, пътуването е отнемало над месец. Америка следва политика на изолационизъм и т.н.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#20] от "bez_ime2":Така е, но САЩ влизат във войната чак през 1917г. Германците не успяват да свършат своята работа на Западния фронт, а се месят на Южния. България е мобилизирала почти 900 хил. армия, вероятно най-големия процент от населението, мобилизирано от някоя държава въобще. Британците се провалят при Галиполи. Прехвърлянето на голяма армия от Америка до Европа не е лесно днес, а тогава е било още по-трудно, пътуването е отнемало над месец. Америка следва политика на изолационизъм и т.н.
  —цитат от коментар 30 на Николай Колев


  По-важното е, че американските кораби успяват да прфенесат на континента голяма част от от британската армия, които изиграват важна роля за закрепването на Западния фронт. Също така доставят огромно количество провизии, отпускат и големи заеми за страните от Антантата. Моето мнение е, че ако САЩ не се бяха намесили във войната, Централните сили щяха да спечелят.

 33. 33 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Дневник, слагате хубави статии, но ако искате да оставите доброто впечатление - отсявайте троловете по някакъв начин.

  За статията - поклон пред българите, загинали за освобождение на българските ни земи. Поклон и благодарност на цар Фердинанд и цар Борис, за това, че са направили тази държава и вечен позор, разбира се, за болшевишката измет.

 34. 34 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  На който не му изнася да сменя гражданството.

 35. 35 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  "ГУБИМ НАД 150 000 убити и изчезнали !!!"

  Загинали са за обединението на България.
  Прадядо ми е мобилизаран в самото начало на войната в Тунджанската дивизия. Сражава се първо срещу сърбите, а след това и в Македония срещу французи, гърци, руснаци и англичани. Умира от раните си в лазарет близо до Прилеп през юли 1917 г. и там е погребан. За другите държави това може да е било империалистическа война, но нашите деди са се биели храбро за една справедлива кауза.

 36. 36 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Умира от раните си в лазарет близо до Прилеп през юли 1917 г. и там е погребан.
  —цитат от коментар 35 на palav_nik


  От където са дошли част от моите предци. Искали са да се върнат по земите си. А защо са ги гонили, какво е станало, кой измисля това да се мразят българите, какви са тези, които остават там, няма ли кой да разкаже.

 37. 37 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Мисля че Германия има вина, за да не се решат нещата още през 1916 година. След като прогонва руснаците от Добруджа, ген. Колев иска да прехвърли армията си през Сърбия на Южния фронт и да удари Антантата в гръб, но германското командване не разрешава. Разбира се предателството на Р. Димитров е следващата причина.
  —цитат от коментар 7 на Николай Колев


  Иван Колев никога не е комаднвал армия, а само дивизия. При всичките му качества е доста смешно да се твърди, че една кавалерийска дивизия, т.е. десетина хиляди души, е можела да промени хода на световната война.

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  След Първата световна Война България изпада в дълбока криза. Губи Добруджа и от износител на жито се превръща във вносител. Осъдена е да праща огромни репарации. От друга страна, към България се насочва огромен бежански поток.Броят на бежанците възлиза на около 228 191 души. Към тях трябва да се прибавят и около 50 000 руски белогвардейци от армията на Врангел. Сега не можем да посрещнем 10 хиляди. а тогава, след война и разруха, са приютени стотици хиляди. Краят на кризата настъпва в края на 1926 г., когато България сключва Бежански заем под егидата на ОН. През 1926 г. икономическият растеж е стабилен във всички стопански отрасли. Само за 8 години, България се съвзема и тръгва нагоре. Но няма ги днестакива българи, за съжаление.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#38] от "Роси":

  През 20-те икономическият растеж е бил стабилен в целия свят, а през последното десетилетие - не. Не се дължи на тогавашните българи, които са били по-добри от днешните.

 41. 41 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2878 Любопитно

  "Молбата за подкрепления от големия съюзник е без резултат - Германия се задъхва на Западния фронт и помага само с оръжие."

  А защо не идва помощ от другият голям съюзник - братска Турция която по това време воюва само със суперсилата Гърция, защото предателите болшевики са извадили Русия от войната с позорният Брест-Литовски договор?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 42. 42 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2878 Любопитно

  Дневник, слагате хубави статии, но ако искате да оставите доброто впечатление - отсявайте троловете по някакъв начин.За статията - поклон пред българите, загинали за освобождение на българските ни земи. Поклон и благодарност на цар Фердинанд и цар Борис, за това, че са направили тази държава и вечен позор, разбира се, за болшевишката измет.
  —цитат от коментар 33 на Ох леле


  Нали ние помагаме на болшевишката измет бе тролче нещастно? Спосяваме и з---ка на Турция като благодарност за петвековното робство! И накрая получаваме окупация от цивилизованият Запад и Ньойският договор от Същият този Запад!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 43. 43 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2878 Любопитно

  Мисля че Германия има вина, за да не се решат нещата още през 1916 година. След като прогонва руснаците от Добруджа, ген. Колев иска да прехвърли армията си през Сърбия на Южния фронт и да удари Антантата в гръб, но германското командване не разрешава. Разбира се предателството на Р. Димитров е следващата причина.
  —цитат от коментар 7 на Николай Колев


  Точно чутовният генерал Колев щеше да обърна хода на войната и Централните сили да излязат победители срещу целият свят!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 44. 44 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":
  Фердиненд е правил това, що го е искал неговия народ - всички българи в една държава. А бастун, дори с представка, си е една антимонархическа патерица.

 45. 45 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Любопитно

  До коментар [#44] от "venelingeologia":

  Фердиненд е правил това, щото е лапнал мангизи, милиони мангизи - т.нар. ''кредит'', без погасяване от немския кайзер!

  [email protected]
 46. 46 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Любопитно

  До коментар [#44] от "venelingeologia":

  И баш немските войници и юнкерите на Н.В. Фердинанд са разстреляли българските войници на Владая!!!

  [email protected]
 47. 47 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Любопитно

  До коментар [#44] от "venelingeologia":

  Щото са искали ''всички българи в една държава'' - тъй ли, бе ...???

  [email protected]
 48. 48 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#25] от "ali_ibn_isa":

  Стига с това НЕОПРЕДЕЛЕНО - ВЕЛИКИТЕ. Всяка балканска държава е създавана с компромиси и много дандании между ВЕЛИКИТЕ. За разлика от тихата революция и БЪЛГАРИЗАЦИЯ на Балканите между 1830 - 1870 , когато се създава навсякъде - църква, училище, читалище, а българската нация е призната със султански ферман ( учредяване на Българска екзархия) . Българите се оказват най - многобройната балканска нация. Истината е че това ВЪЗХОДЯЩО развитие е спряно от НОВО СЪЗДАВАЩ СЕ ЕЛИТ. Нямат познания , нямат култура, не разбират дипломация , не осъзнават знаците и информация която идва от европейските столици. Когато това се премеси със определени ШОПСКИ специфики, защо се чудим че такъв ЕЛИТ СЕ ПОЛУЧАВА В СОФИЯ ?

 49. 49 Профил на Georgi Georgiev
  Georgi Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Много добре се знае кой е виновен за това, има там един руски цар ,който трябваше да е арбитър приз балкансканската война за спорната зона а пък безспорната зона директно трябваше да е към нас ...

 50. 50 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  До коментар [#37] от "usero":
  Говорим за стратегическо решение, а не за принос.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 51. 51 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Това е най-идиотската война ,за която човек може да се сети.Нокой дори теоретично не би могъл да извлече полза от нея,в посока подобряване качеството си на живот и перспективите си,И е станала възможна,благодарение на масовия идеализъм и ирационалност,
  Нешето правителство са били двойни идиоти,защото влизат във войната една година след началото и ,когато вече е било ясно,от какъв порядък ще е цемата и и до какви човешки и материални загуби и жертви води,плюс скорошните Балкански войни,Народът също,доколкото почти не са се чували гласове за неутралитет,който е бил напълно постижим и е бил напълно реална възможност,т,е и народа дейно е участвал в надробяването на това,което после е изсърбал.
  За да ти се наложи да бъдеш герой,много често преди това си действал като идиот,Та е по-добре да не действаш като идиот ,та да не ти се налага да бъдеш герой,

 52. 52 Профил на brassway
  brassway
  Рейтинг: 225 Неутрално

  За същите събития, но погледнати от отсрещната страна - UK. Много симпатия за сърбите, нула – за нас. Героинята е редник Flora Sandes и служила в сръбската армия.
  A forgotten soldier on a forgotten front
  https://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-sh/A_forgotten_soldier

 53. 53 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#25] от "ali_ibn_isa":Стига с това НЕОПРЕДЕЛЕНО - ВЕЛИКИТЕ. Всяка балканска държава е създавана с компромиси и много дандании между ВЕЛИКИТЕ. За разлика от тихата революция и БЪЛГАРИЗАЦИЯ на Балканите между 1830 - 1870 , когато се създава навсякъде - църква, училище, читалище, а българската нация е призната със султански ферман ( учредяване на Българска екзархия) . Българите се оказват най - многобройната балканска нация. Истината е че това ВЪЗХОДЯЩО развитие е спряно от НОВО СЪЗДАВАЩ СЕ ЕЛИТ. Нямат познания , нямат култура, не разбират дипломация , не осъзнават знаците и информация която идва от европейските столици. Когато това се премеси със определени ШОПСКИ специфики, защо се чудим че такъв ЕЛИТ СЕ ПОЛУЧАВА В СОФИЯ ?
  —цитат от коментар 48 на dejmos


  Специфики на 'шопски' елит НЯМА. След 'освобождението' София е има-нема 15-20 хил. жители. Манталитетът на българската политика от онова време се диктува от ПЪРВЕНЦИ от цялото българско землище. И доколкото София е еманация на българската простащина(според теб), то това е продукт най-вече на простаците, които са я населили. А те, вервай ми, са и твои предци: роднини, комшии и приятели. Очевидно е че имаш някакъв комплекс към градското население, но не мисля че си обективен.
  България е била една държава изключително със селско население и в това няма нищо лошо. Така че, политиката и хората които са я донесли са продукт на хора произлизащи от всички градове и села от всички етнографски области - толкова сме си можели.
  Възходът през 19-ти век на българското население в Отоманската империя, чието частно изражение е и Екзархията е бил прекъснат.. ДА. Ама НЕ от българските първенци, а от поредната имперска война между Руската империя и Османската такава. Такива войни са безчет и това че поредната война не е завършила за откъснатите територии с българи, като руска губерния е резултат най-вече от контрата на останалите европейски 'велики сили'. Разбира се, че и те като Расийската империя не са го го правили от благородни подбуди. Това на което залага Расия след тази полу-неуспешна завоевателна война(за нея) в която са и дръпнали залъка точно преди устата е да дърпа юздите на българите посредством 'пета колона' в незрелия за свобода български елит. Интриги, преврати, разделение, непрекъснато насаждане на чувство за вина и нефелност у още по-незрелия народ. Та въпросният български елит(в голямата си част) след 'освобождението' е бил просто маша в ръцете Руската империя и останалите 'велики сили' за да бъде манипулирана българската политика.
  Имало е и твърде много достойни хора, но е очевидно че в историческа перспектива те не са наделели.

 54. 54 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#29] от "samoedin":

  Ако не е била идиотията да се набутаме в касапницата,не би и имало нито риск от окупация или раскъсване на България,нито 150 000 убити и разорена икономика,напротив бихме могли да изкупим на безценица индустриално оборудване от разорените участници ,да привлечем топ сциалисти,концесии и да живеем нормално,като нормални хора,вместо да се избиваме,

 55. 55 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Достатъчно е няколко идиоти-политици да промият мозъците на един народ, после доминото на промиване на мозъци на другите народи се задейства. И преди да мигнеш. войни и милиони убити. И най идиотски тъжното е че историята се повтаря, повтаря се с векове.

 56. 56 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#53] от "ali_ibn_isa":

  Не така ! Работата на ИМПЕРИИТЕ е работа на ИМПЕРИИ. Те еднакво се месят в Сърбия , Гърция, Румъния, Гърция. Благородни подбуди няма ....Руската доктрина до ПСВ е .... доктрина САЗОНОВ. Държим около нас периферни държави, които могат да извадят поне 200 000 армия срещу Австро - Унгария или Оманската империя. Понеже сме прием нижи на Византия ( трети Рим ). Проливите и Констатинопол са НАШИ по подразбиране. България и цар Фердинад и това не знаят , въпреки че било публична тайна за Европейската дипломация. Смятай какви управляващи имаме ...
  Ако Руската империя не беше се разпаднала по време на ПСВ , Османската империя съгласно споразумения между съюзниците е трябвало да бъде разчленена . Проливите и Константинопол на кого смяташ са ВЕЛИКИТЕ признават за ТЕХНИ !?? Ами Русия е трябвало да бъде новият ни съсед на ЮГ. Не знам колко от Мала Азия бе за Гърция ( територии около бреговете ..и окло 100 км навътре ! Една голяма Армения ,една нова държава Кюрдистан .........и там вече по Близкият Изток Франция и Англия си дялкат нещо . Гърция получава по силна подкрепа от Англия , а Сърбия от Франция ( както и Румъния) . Оказва се че при спечелена война няма сила която да приведе в сила поне това което ВЕЛИКИТЕ предвиждат за Гърция ! В историята АКО няма ! Има по умни ЛИДЕРИ . Без тези ...ЕМАНАЦИЯ на народа. Без уговорки българският народ е най- просветен , най- работлив и най -дисциплиниран, в сравнение със съседите. Не изсилвай СОФИЯ ,която е става столица ...много случайно .Това е село с 5000 души избрано като нещо посредата на трите етнически територии - Мизия ,Тракия, Македония. Могло е да бъде Търново..... , и смятам че това е бил стратегически по правилният избор. Северна България сега може би разбира последиците от този грешен избор. В историята територията между Дунав и Стара планина ,никога не била в такова отчайващо положение . Тя винаги е била богатата римска провинция , а народът задоволен и с горд дух.

 57. 57 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  Влизането ни в ПСВ на страната на Антантата е съвсем закономерно, нищо "идиотско" няма ,както разни истерици пишат нагоре. Още 1вата Балканска война основният фокус на България е Македония,основния център на Българското Възраждане.. След бляскавите победи Тракия е наша, излаз на Бяло море , но Македония се оказва под сръбска власт . Общественето мнение е, че ние тая война сме я започнали за освобождението на македонските българи, пък те сега са по-зле и от преди. Съответно предателство към тях би било да ги оставим така. Фердинанд никога не би атакувал съюзниците си без тази широка обществена подкрепа. Губим и съответно търсим реванш. България и българският народ имат сериозна мотивация, за разлика от повечето участници, които наистина не знаят точно за какво се бият.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 58. 58 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#57] от "schwimmwagen":

  Да въпреки "горчилката" от между съюзническата война. България воюва да обедини трите части в максимално близки параметри към САН СТЕФАНО. Не така смята Фердинад Софийските управляващи ! Тогавашна силна България , би могла да съкрати ПСВ войната с близо 2 години . Освен връщане на Южна Добруджа, Одринаска Тракия без Константинопол и 40 км пред него , безспорната част от Македония .... имало спорвое около СПОРНАТА. Това е било...

 59. 59 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Мисля че Германия има вина, за да не се решат нещата още през 1916 година. След като прогонва руснаците от Добруджа, ген. Колев иска да прехвърли армията си през Сърбия на Южния фронт и да удари Антантата в гръб, но германското командване не разрешава. Разбира се предателството на Р. Димитров е следващата причина.
  —цитат от коментар 7 на Николай Колев


  Ген. Радко Димитриев ли имате предвид?

 60. 60 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  До коментар [#57] от "schwimmwagen":Да въпреки "горчилката" от между съюзническата война. България воюва да обедини трите части в максимално близки параметри към САН СТЕФАНО. Не така смята Фердинад Софийските управляващи ! Тогавашна силна България , би могла да съкрати ПСВ войната с близо 2 години . Освен връщане на Южна Добруджа, Одринаска Тракия без Константинопол и 40 км пред него , безспорната част от Македония .... имало спорвое около СПОРНАТА. Това е било...
  —цитат от коментар 58 на dejmos


  Проблемът, ако може така да се нарече, е романтиката около Македония . Тя политикоиконимически има далеч по-ниска стойност сравнена с Добруджа или Тракия. Но само помисли ,колко народни песни имаме от Македонско, колко от Тракия и Добруджа. Войводи, просветители - същата работа. П. Стоянов навремето много точно я определи,като "най-романтичната част от Българската история".

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 61. 61 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Интересното е, че след ПСВ и ВСВ е ясно, че няма никога повече да бъде допуснато някои страни да окървавяват Европа за трети път !

  До коментар [#57] от "schwimmwagen":

  България и българският народ имат сериозна мотивация, за разлика от повечето участници, които наистина не знаят точно за какво се бият.
  —цитат от коментар 57 на schwimmwagen


  За това ли другите участници постигат целите си ?!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 62. 62 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  Всяка страница от историята ни трябва да се прочете, не трябва да е избирателно...
  —цитат от коментар 27 на penetrating


  Не обаче тази история, писана от руснаци, която сме изучавали.

 63. 63 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1986 Неутрално  За това ли другите участници постигат целите си ?!До коментар [#57] от "schwimmwagen":
  —цитат от коментар 61 на 'ΕΡΕΒΟΣ

  Италия се чувства победена, не победителка и идва Дучето. Великобритания излиза по-слаба, не по силна от войната, за Щатите следват тежки години на депресия. Единствено Франция е в по добри позиции, тъй като основните и континентални опоненти - АвстроУнгария и Германия са размазани и подкастрени, та французите си влизат в Рур като у тях си, няколко години по-късно. Основно целети си постигат разни бизнесмени.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 64. 64 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#63] от "schwimmwagen":

  От коментар 57 разрах, че говориш за Балканските войни защото споменаваш....''Фердинанд никога не би атакувал съюзниците си без тази широка обществена подкрепа'' !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  До коментар [#56] от "dejmos":

  Не знам колко от Мала Азия бе за Гърция ( територии около бреговете ..и окло 100 км навътре ! Една голяма Армения ,една нова държава Кюрдистан .........и там вече по Близкият Изток Франция и Англия си дялкат нещо .
  ========
  Буквално си цитирал Ататюрк.....
  Той също не е искал велики държави около днешна Турция......
  И за да осъществи това, е видял един единствен изход...... пълно унищожение на Османската империя като юридическа и социална реалност.
  На два пъти му е предлаган падишахския пост, но го е отказвал с ясния довод, че бъдещата държава на територията на Анадола няма да е салтанат.

  Bukalemun
 66. 66 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2443 Весело

  До коментар [#65] от "eti mehter":

  И традицията продължава Ердо.Вие му се молите да е султан, а той от палата отказва защото е демократ !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 67. 67 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  До коментар [#63] от "schwimmwagen":От коментар 57 разрах, че говориш за Балканските войни защото споменаваш....''Фердинанд никога не би атакувал съюзниците си без тази широка обществена подкрепа'' !!!
  —цитат от коментар 64 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Това последно ,че повечето воюват безмислено, беше за основните участници - Великите Сили. На Балканите е по-различно, като Сърбия е основният печеливш .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 442 Гневно

  Авторът на статията чел лие поне веднъж стихотрворението на Вазовото "Уилсону" написано по повод на солунското споразумение.? Срешал ли е поне един участник във тази касапница, наречена Първа световна война и запознат ли е с приноса им за сключването на споменатото "примирие" на сегашните ни "приятели' от ЕС и от другата страна на океана?

 70. 70 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Четирилогията на Талев. Последната. Гласовете ви чувам. Българските, сръбските и гръцки македонци не се борят против турците, а помежду си. И се избиват. Отврат, срам и позор. Документиран.

  Мърфи е оптимист!
 71. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3907 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Любима лъжи на болшевъшна историография...

  Христо Ботев бил комунист, Димитър Благоев - тоже,
  БРСДП била комунистическа партия и т.н. и т.н.

  Фактически, БКП (Болшевишка Комунистическа Партия)
  била/е нелегална организация в България,
  учредена и финансирана от Коминтерн № ... (който и да е)
  в Москва.

  Освен информация в статията,
  още за Войнишкото въстание, "Радомирска република", Ньойски диктат и прочее в:

  "Освободителните" мисии на Русия/СССР в и около България,
  от Иван Лилов

  "Едно табу на комунистическата историография:
  Войнишкото въстание не е подкрепено от

  комунистическата партия /БРСДП - т.с./

  "Дали защото БКП е ревнувала,
  смятайки Войнишкото въстание за ценен идеологически актив, но в учебниците се минаваше на пръсти покрай факта, че то нито е било организирано, нито дори подкрепено от БРСДП /тесни социалисти/ - предшественика на БКП,
  въпреки че партията е обявила принципна позиция против войната.

  Към оня момент - 1918 г. - решаващият фактор в партията,
  която още не е болшевизирана и не изпълнява нареждания от Коминтерна,

  е Димитър Благоев - той отказва категорично партията му да участва в бунта.
  "Да влязат в София сръбски и гръцки войски ли, това ли искате", отвръща Благоев"

 72. 72 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3907 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Кайзерът благочестиво
  позлатил бил всичко живо.

  Сто вагона чисто злато...
  Ленин да живей богато

  и в свободно си време
  Неабятна да превземе.

  Така и станало.

  Монархистка Русия капитулирала
  и на 3.3.1918 в Брест-Литовск Полша подписала примирие
  - представлявана от марксистка Ленинистка Русия
  пред Централни Царски (Кайзерови) Европейски Сили:
  Германия, Австроунгария и България
  (а накрая на опашката: Турция).

  До коментар [#45] от "karabastun":
  До коментар [#44] от "venelingeologia":

  Фердиненд е правил това, щото е лапнал мангизи, милиони мангизи - т.нар. ''кредит'', без погасяване от немския кайзер!

 73. 73 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  Не трябва да забравяме подвизите на нашите деди и прадеди, дали живота си за България.

 74. 74 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Трябва да се добави, че Михаил Савов е разпоредил извозването с личния си автомобил на ранените войници-мтежници.

 75. 75 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#56] от "dejmos":Не знам колко от Мала Азия бе за Гърция ( територии около бреговете ..и окло 100 км навътре ! Една голяма Армения ,една нова държава Кюрдистан .........и там вече по Близкият Изток Франция и Англия си дялкат нещо . ========Буквално си цитирал Ататюрк..... Той също не е искал велики държави около днешна Турция...... И за да осъществи това, е видял един единствен изход...... пълно унищожение на Османската империя като юридическа и социална реалност. На два пъти му е предлаган падишахския пост, но го е отказвал с ясния довод, че бъдещата държава на територията на Анадола няма да е салтанат.
  —цитат от коментар 65 на eti mehter


  Наистина, Ататюрк и неговото поколение военни са спасили Турция в най-буквалния смисъл. Напълно съм съгласен. Иначе сега щеше да е като Азербайджан, само че без петрол.
  Затова ми е интересно - и наистина питам, не се заяждам - споменават ли го днес около годишнината или го поизбутват? Военен, иска светска държава - точно обратното на Ердоган. Путин не спомена за комунистите при честванията за Втората световна (даже бяха драпирали мавзолея на Ленин да не си личи), какво прави Ердоган? Позиционира кампаниите на Ататюрк и Иньоню като джихад срещу християните, а не като създаване на светска държава от военни? Или набляга на националната идея (макар че Иньоню май беше кюрд)?

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 76. 76 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#75] от "espresso":
  Не се фокусирай върху етикета "КОМУНИЗЪМ". То е зло , ала не е АБСОЛЮТНОТО зло. За Турция и Ердоган , трябва да си мислят турците и да решат проблемите , ако ги смятат за ПРОБЛЕМИ. Не смятам турският народ за глупав , дори с една идея по СВОБОДОЛЮБИВ от българският. Та....., за нашите работи ! Има ли след ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ , режим/и които да са нанесли толкова огромни поражения на българската общност !?? Отговорът е кратък - НЯМА! Имаме една псевдо държава която служи за ПАРАВАН и да я легитимира пред ВЕЛИКИТЕ. Тази държава принадлежи на 100 - 200 души , заедно със високоплатените слуги нека са 1500. Дали ще наречем това ДЕМОКРАЦИЯ или ХИПЕР ДЕМОКРАЦИЯ, това са думички не значещи нищо . Цифрите на за нещата ги знаем . Но хора които се гордеят да са българи са тези в чужбина - от Крим до Америка. В България всеки хванат в ДЪРЖАВЕН КАПАН , гледа да избяга от българската идентичност . Това което са го правели три-четири поколения преди нас , ние пропиляхме за 30 години !
  Ние сме вече по глупави от съседите ( образователна демокрация)
  Ние сме по болни от всичките ЕС страни и измираме (здравна демокрация)
  Ние нямаме нормални икономически отношения (пазарна демокрация......нещо мутренско ,силово , монополно )
  Ние нямаме нормална администрация ( тя обслужва онези 200)
  Ние нямаме армия .....
  Ние нямаме съдебна система ......
  Ще изпадна на нивото на КУЧЕТА , КОТКИ .....и друга фауна, ако пак говоря, това така защото ТОТАЛНОТО ЗЛО И ОРКИТЕ.......пречат на прекрасните елфи ...които се мъчат :)
  Имаме СТРУКТУРЕН проблем . Тази държавна конструкция не е необходима на българите (освен на онези 200 души )

 77. 77 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  А какво е било положението на тези славни български войници? Да разлистим "Корона от тръни" на Стефан Груев, сина на началника на канцеларията на Борис ІІІ Павел Груев /бачо Павел, както му казвал Борис/. Стефан Груев цитира доклада на главнокомандуващия генерал Жеков до Фердинанд как войниците гладуват и "живеят само от зеленчуци, произведени от собствените им градинки зад фронтовата линия" /!?/ "Но положението на армията по отношение на облеклото е още по-бедствено - продължава генерал Жеков. - Войниците са голи и боси. В някои части всеки четвърти войник е бос /в буквалния смисъл! б.м./, а дрехите им изобщо са съвсем парцаливи. Не са редки случаите, когато под износените и съдрани куртки и панталони се виждат голи меса поради липса на долно бельо." И продължава - "В 54-ти пехотен полк, определен да участвува в предстоящата контраатака, видях боси войници, които ще трябва да щурмуват врага без обувки по острите камъни /!?/... Вместо фуражки има случаи войниците да носят някакви парцали от скъсани чувалчета за пръст.... - И добавя - външно те /офицерите/ не се различават от войниците." Това е видял главнокомандуващият генерал Жеков при обиколката си на фронта между 30 май и 11 юни 1918 г. Той е лоялен към царя и германо-австрийските съюзници. Отдава всичко на негодното правителство на Радославов. Обаче самият Борис, който е бил на фронта, не спестява тревогата и огорчението от липсата на солидарност от страна на въпросните съюзници в рапортите до баща си. Ето какво пише Борис до Фердинад: "Отказът на Хинденбург /началник на германския генерален щаб- б.м./ да ни даде истински подкрепления е наистина много жалък..." Фердинанд обаче не се вслушва и в съветите на заменилия Радославов Малинов и въобще новите управляващи да сключим сепаративен мир с англичаните и французите.

 78. 78 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Цитираният доклад на генерал Жеков до Фердинанд дава отговор защо някои дядовци разказват на внуците си за честите дни, които преживели в английски плен на солунския фронт.

 79. 79 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#76] от "dejmos":

  Честно казано не разбрах отговора. В случая имах предвид, че през Втората световна война СССР е комунистическа държава и е някак нелогично победата да се представя като национален триумф на Русия (а не на СССР и на многото народи вътре, обединени тогава от съвсем различни идеи и система). А Путин направи именно това. Нищо повече.
  И по същия начин ми е любопитно дали Ататюрк, чийто идеи съвсем очевидно се разминават с тези на Ердоган, играе още някаква роля в днешното турско отразяване на процесите след Първата световна война. Ако да - как е представен, ако не - как разказват за тях, като за религиозна война, или като национално движение със спорадично участие на военни или как другояче. Не знам, не следя турски медии, не говоря турски - затова питам. Искам да науча.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 80. 80 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Има се предвид, че някои дядовци са разказвали на внуци и правнуци за ЧЕСТИТИТЕ дни, които преживели в английски плен на солунския фронт. Един от въпросните дядовци, например, казвал, че в английски плен е изкарал най-хубавите си дни до тогава!? Да. Идиотската идея да тръгнем срещу Англия и Франция е на Фердинанд, разбира се. Заради Македония, Беломорието и пр.? Обаче декларативно.Иначе за Австро-Унгария е било непоносимо врагът Сърбия да бъде оставен откъм югоизток необезпокояван. Неутрална България е мисия невъзможна в тоя смисъл.

 81. 81 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Моето мнение е, че ако САЩ не се бяха намесили във войната, Централните сили щяха да спечелят.
  —цитат от коментар 32 на bez_ime2
  Ако Ботев беше с каска, а Левски с ботуши - нататък го знаете.

  Истината е, че Фердинанд осира ситуацията още с Междусъюзническата война. Трябвало е да приеме арбитража на руския цар. Тогава 90% от българите са били в контролираните от БГ територии да не говорим, че сме имали значителни маси гръцко и турско население (българите са били едва 70% от цялото население). Това е било на първо време напълно достатъчно. Ако е искал повече е трябвало да чака по-удобно време - а то рано или късно щеше да дойде.

  Фердинанд дори и в Балканската война успява да сътвори бели (спира настъплението край Чаталджа вместо да вземе Цариград, а после дава заповед за атака срещу междувременно укрепените позиции на турците, която коства хиляди безсмислени български жертви).

  Изобщо - ум робува, ум, цаурва, ум патки пасе. Българите сме били недозрели племе та сме позволили на Фердинанд де факто да суспендира Конститутцията и да управлява както си иска.

 82. 82 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  "ГУБИМ НАД 150 000 убити и изчезнали !!!"Загинали са за обединението на България.Прадядо ми е мобилизаран в самото начало на войната в Тунджанската дивизия. Сражава се първо срещу сърбите, а след това и в Македония срещу французи, гърци, руснаци и англичани. Умира от раните си в лазарет близо до Прилеп през юли 1917 г. и там е погребан. За другите държави това може да е било империалистическа война, но нашите деди са се биели храбро за една справедлива кауза.
  —цитат от коментар 35 на palav_nik
  И да, и не.

  Солун никога не е бил преобладаващо български град. Но сме се опитвали да го превземем. Кавала е била вече под наш контрол, а е бил преобладаващо гръцки град.

  И от наша страна е имало лакомия.

 83. 83 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Броят на бежанците възлиза на около 228 191 души. Към тях трябва да се прибавят и около 50 000 руски белогвардейци от армията на Врангел. Сега не можем да посрещнем 10 хиляди. а тогава, след война и разруха, са приютени стотици хиляди. Краят на кризата настъпва в края на 1926 г., когато България сключва Бежански заем под егидата на ОН. През 1926 г. икономическият растеж е стабилен във всички стопански отрасли. Само за 8 години, България се съвзема и тръгва нагоре. Но няма ги днестакива българи, за съжаление.
  —цитат от коментар 38 на Роси
  Роси, когато в страната ти се заселват маса хора, БВП се качва. Закономерност. И Германия отбеляза увеличено БВП когато нахлуха мигрантите.

  Друга тема е, че БВП на калпак пада. И в Германия беше така, и у нас е било така през 20-те.

 84. 84 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  За това ли другите участници постигат целите си ?!
  —цитат от коментар 61 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Гърция постигна ли целта си? Къде е сега Смирна, къде са понтийските гърци?

  Гърция си създаде враг в лицето на България през 1913-та, но плати висока цена. Щото ако между Гърция и България нямаше вражда БГ нямаше да оказва подкрепа за войските на Ататюрк, а, най-вероятно, щеще да е точно обратното. И през ВСВ ситуацията можеше да е много по-различна.

  Гърция заби нож в гърба на България, взе етнически български територии, но впоследствие загуби много повече от Турция.

 85. 85 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Това последно ,че повечето воюват безмислено, беше за основните участници - Великите Сили. На Балканите е по-различно, като Сърбия е основният печеливш .
  —цитат от коментар 67 на schwimmwagen


  Вярно е - Сърбия печели, но от много лакомия се осира. Печели територии, които не може да задържи. И рано или късно се стига до загубата им, но в този случай Сърбия губи маса територии дето са били етнически сръбски в продължение на векове (в Босна и Хърватско).

  Та, на кратко, лакомо дупе кръв сере.

 86. 86 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#79] от "espresso":

  Сега и аз не разбирам , фокусът за триумфа по време на ВСВ, и защо Русия успява да я представи за свой !? Ами останалите територии как да го направят ?? За прибалтийските страни положението е 50:50 . Тоест има литовци ,латвийци ,естонци ....които воюват на страната на Германия, другата половина воюва в редовете на червената армия . Същото е в Беларус, Украйна , Молдова. Тази поляризация засяга и Полша, въпреки АНТИ РУСКАТА ИСТЕРИЯ сега. Азиатските републики в общи линии поддържат червената армия. Всъщност за тази колосална по територия земя НАМИРА ДОБРО РЕШЕНИЕ по националните въпроси. По върховете на СССР им всякакви представители. Сега бновите държави търсят своя идентичност ....с ВСВ не могат да я намерят , а вероятно две страни трудно ще намерят идентичност ( Беларус; Украйна) По стари традиции и закон (Хегел) новото се ражда отричайки старото.
  ЗА ТУРЦИЯ
  Смятам че Ердуган по скоро разделя Турция. Отначало ударната доза за величието на Османската империя , породи гордост и голяма енергия в турското общество. Сега виждам в Истанбул 10 пъти по забулени жени отколкото преди 10 години. Някак СВЕТСКОТО започва да бяга от Ердуган. Беше симпатичен преди време , но както всеки ДИКТАТОР ( той концентрира всички власти) .....попада в плен на собствените си фантазии. Да Турция е много голяма и силна държава. Все пак не трябва да се МЕРИ с САЩ, Германия ,Франция ,Русия ,Китай .... Те могат да направят ВСИЧКО, с държави които не поддържат добрия тон.
  ТОВА СЕ ОТНАСЯ И ЗА БЪЛГАРИЯ
  Тази диктатора , на ТОЗИ човек ще излезе най- скъпата в българската история ............и дано оцелее държавата!

 87. 87 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Гърция си създаде враг в лицето на България през 1913-та, но плати висока цена. Щото ако между Гърция и България нямаше вражда БГ нямаше да оказва подкрепа за войските на Ататюрк, а, най-вероятно, щеще да е точно обратното.
  —цитат от коментар 84 на Николай Николов


  Гърците проявяват голям талант в изкуственото създаване на врагове. Освен БГ те настройват против себе си и болшевишка Русия. Изпращат гръцки войски в Одеса уж да бранят гръцкото малцинство там. Ленин в замяна дава пари и оръжия на Ататюрк. Последствията ги знаем - векове гръцко присъствие по бреговете на Черно море биват затрити от лицето на земята.

  С золумите си в Македония Гърция също създава силни анти-гръцки настроения в БГ. Та го отнасят гърците дето от хилядолетия живеят по българското черноморие. Къде са те сега? Няма ги. От тях са останали само сгради и някои названия (гръцката махала във Варна дето се води най-представителния квартал). А в Гърция има селища като Неа Анхиало ("Ново Поморие") - основано от гръцки бежанци, които БГ прогонва от българското черноморие.

  Та Гърция плаща висока цена за това, че си създава вражди с други страни.

 88. 88 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#87] от "Николай Николов":

  Съгласен съм за грешките на ГЪРЦИЯ. Ако те виждаха по онова време България за ОСНОВЕН СЪЮЗНИК, друга съдба щяха да имат днес балканите. Както казах историята няма АКО. Въпреки гръцките грешки , Гърция е много по справедлива към народа. Ние работим в Гърция , а не те при нас ....нали !? Ние смятаме техните услуги за по добри ....

 89. 89 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#79] от "espresso":Сега и аз не разбирам , фокусът за триумфа по време на ВСВ, и защо Русия успява да я представи за свой !? Ами останалите територии как да го направят ?? За прибалтийските страни положението е 50:50 . Тоест има литовци ,латвийци ,естонци ....които воюват на страната на Германия, другата половина воюва в редовете на червената армия . Същото е в Беларус, Украйна , Молдова. Тази поляризация засяга и Полша, въпреки АНТИ РУСКАТА ИСТЕРИЯ сега. Азиатските републики в общи линии поддържат червената армия. Всъщност за тази колосална по територия земя НАМИРА ДОБРО РЕШЕНИЕ по националните въпроси. По върховете на СССР им всякакви представители. Сега бновите държави търсят своя идентичност ....с ВСВ не могат да я намерят , а вероятно две страни трудно ще намерят идентичност ( Беларус; Украйна) По стари традиции и закон (Хегел) новото се ражда отричайки старото. ЗА ТУРЦИЯСмятам че Ердуган по скоро разделя Турция. Отначало ударната доза за величието на Османската империя , породи гордост и голяма енергия в турското общество. Сега виждам в Истанбул 10 пъти по забулени жени отколкото преди 10 години. Някак СВЕТСКОТО започва да бяга от Ердуган. Беше симпатичен преди време , но както всеки ДИКТАТОР ( той концентрира всички власти) .....попада в плен на собствените си фантазии. Да Турция е много голяма и силна държава. Все пак не трябва да се МЕРИ с САЩ, Германия ,Франция ,Русия ,Китай .... Те могат да направят ВСИЧКО, с държави които не поддържат добрия тон. ТОВА СЕ ОТНАСЯ И ЗА БЪЛГАРИЯ Тази диктатора , на ТОЗИ човек ще излезе най- скъпата в българската история ............и дано оцелее държавата!
  —цитат от коментар 86 на dejmos


  С Русия очевидно може да се мери, щом ги принуди да преглътнат и самолета и убийството на посланика. Това е положението.
  А шансът на България е ЕС и НАТО, вън от тях за кратко време ще станем плячка на изгладнелите хиени Турция и Русия.

 90. 90 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#87] от "Николай Николов":Съгласен съм за грешките на ГЪРЦИЯ. Ако те виждаха по онова време България за ОСНОВЕН СЪЮЗНИК, друга съдба щяха да имат днес балканите. Както казах историята няма АКО. Въпреки гръцките грешки , Гърция е много по справедлива към народа. Ние работим в Гърция , а не те при нас ....нали !? Ние смятаме техните услуги за по добри ....
  —цитат от коментар 88 на dejmos


  Гърция не е била под руско робство. Това е основната разлика.

 91. 91 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#16] от "heavymetal":

  Така е, но събития като Съединението стават само веднъж в историята на една страна. Може дори и да не се случат. Международното положение през 1912 - 1914 г. е съвсем различно - Великата война е неизбежна и тече подготовката за такава. Големите търсят начин да се захапят, а малките да се настанят на трапезата. Ние се съобразяваме със събитията. Не можем да чакаме безкрайно, защото в Османската Империя текат процеси в наш ущърб. След това е същото в Македонските земи и Беломорието, Западните покрайнини и Поморавието - Сърбия и Гърция изкореняват блъгарщината с огън и меч. Може би е време да си признаем, че при възникналата международна обстановка, пълно национално обединение е било невъзможно дори теоретично. Въпреки това се опитваме да го осъществим.

 92. 92 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#67] от "schwimmwagen":

  Да не забравяме и Румъния!

 93. 93 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#86] от "dejmos":

  Прав си! Само да добавя: както Ататюрк копира от СССР, така Ердоган копира от Русия. Паралелите са толкова много и ясни, та е изключително трудно да си затворим очите.

 94. 94 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#87] от "Николай Николов":

  Гърция е обречена да загуби това, което губи - говоря за градовете по крайбрежието на Черно море. Просто няма как да ги владее - това не е епохата преди Христа, така че тя не може да претендира за тях. За сметка на това тя печели повече земи на Балканите - сам каза, че Солун и Кавала не са български, но земите около тях, селата, са български почти без изключение, а не гръцки. Когато разгледаме картата на Екзархията придобиваме представа за основния състав на населението в земите, които Гърция печели. Казусът с Малоазийските гърци, обаче, е малко по-сложен и там може би паралелите с нашата политика са подходящи.

 95. 95 Профил на Николай Петков
  Николай Петков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "stanislavdi":

  Те и след 1989 Англичани и Американци реанимираха Русия с изгодни договори
  А нефта и газа го продават на завишена цена за да бъдем неконкурентноспособни и да фалират нашите предприятия

  Щастието предпочита смелите
 96. 96 Профил на Николай Петков
  Николай Петков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "stanislavdi":

  Те и след 1989 Англичани и Американци реанимираха Русия с изгодни договори
  А нефта и газа го продават на завишена цена за да бъдем неконкурентноспособни и да фалират нашите предприятия

  Щастието предпочита смелите
 97. 97 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Значи, за да ви спестя малко излишни усилия:
  - влизаме във войната в най-правилното време;
  - влизаме в най-правилния и логичен съюз;
  - няма как да не влезем;
  - нямало е как да не загубим.

  Големите грешки на БГ, включително и на генералите и армията (не само на дипломатите и политиците) е МСВ. Там търсете причините за следващите трагедии и неуспехи.

 98. 98 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Похвална инициатива Дневник. Само някои малки детайли. Освен френци в София влизат и италиански части може да се провери в ЦВА освен това баба ми и други кореняци ги помнеха (хранили са софийските деца с войнишките си дажби и рошкови).

  Защо и как сме загубили войната е дълга тема, но недалновидността на Фердинанд + една не малка част от политическата класа (трябвало е да запазим неутралитет) гарнирано с меайцепродавщината на земеделци и комунисти разложили войската е довела до РАЗДЕЛЕНИЕ, което вече трае век на мамковината и тази катастрофа.

 99. 99 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 343 Неутрално

  България е била голяма сила, за да прехвърли Антантата толкова огромна войска. Трябва да се гордеем с този факт. И естествено германците са следвали само собствените си интереси.

 100. 100 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Стигнахме там заради Софийският ЕЛИТ , който превърна смъртта на половин милион български мъже в търговия. Първата световна война за безпрецедентната национална катастрофа, завършила с крушение на така желаното национално обединение. Започва приемане на извънредно наказателно законодателство , чиято цел е дирене на отговорност от бившите управници. Нещата са същите през 2018 - отговорност за кражбите на мутренските правителства и администрацията. Връщане на столицата в Търново . Търново създава условия за възход ,свобода ,независимост и личен просперитет на България. София е правила само обратните неща !
  —цитат от коментар 5 на dejmos


  Toя пък го обърна на Левски с/у ЦСКА и Долно Уйно с/у Горно.
  Всякакви ги има.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK