Институционалната машина за производство на контрабанда и нелегална търговия

Институционалната машина за производство на контрабанда и нелегална търговия

© Георги КожухаровВсяко правителство на Борисов започва управлението си с обещание за нов Наказателен кодекс. Но за близо 10 г. управление досега нито един министър на правосъдието в кабинетите на Борисов не представи последователно концептуално обяснение защо това се налага, нито пък доведе процеса до завършек.


Всъщност идеята за нов Наказателен кодекс (НК) се използва първоначално като ответна мярка на властта, за да се отчете нещо по напредъка на страната пред Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка в правосъдието. И веднъж озовала се там, идеята за НК започна да се явява в последващите ежегодни доклади на ЕК като неизпълнено обещание. За близо 10 г. - толкова. Единствено правителството на Орешарски предприе реално изпълнение, но не пожъна успех поради множеството недодялани текстове и нарушената процедура по представяне пред обществото и последващо обсъждане.


И така докато преди 3 дни се оказа, че нелегалното производство на алкохол и цигари, тоест на акцизни стоки, не е престъпление. А след като едно действие не е престъпно, няма как да последва преследване и съответно налагане на наказание за извършването му. Така шумният пример за борба с престъпността и въвлеченият в него български производител на алкохол ще се окаже учебникарски провал. Това означава, че не само алкохолът, но и цигарите като акцизни стоки могат да се произвеждат нелегално и безнаказано.
Трябва ли нов НК?


Действащият към момента кодекс е приет през 1968 година. От една страна, критиците му го атакуват като препълнен с множество излишни наказателни състави, поставящи под закрила държавата и особен тип посегателства към нея. Съвсем основателно е да изтъкнем обаче друго. През далечната 1968 г. ценностната ориентация е била да се закриля държавното стопанство и тогавашния държавен строй. Петдесет години по-късно е редно основен акцент на опазване да бъдат личните права на българските граждани и собствеността им, и именно това да е детайлно разписано в НК.


Оттук тръгват и разминаванията в разбирането какво общество искаме да изградим. Такова, в което сигурен се чувства отделният човек и благодарение на добруването на всеки един имаме силна нация? Или пък с репресии на отделния човек искаме да изградим държава-чудовище, въздигнала сама себе си в ценност, където хората са необходимият пълнеж? Наказателният кодекс би следвало да се се явява естествено продължение на две от главите в Конституцията - "Основни начала" и "Основни права и задължения на гражданите", без да ги противопоставя. И ако в близко бъдеще юридическата общност и властта ще се отнасят към НК сериозно, то от зачитането именно на тия две конституционни глави следва да се почне изработването на такъв НК, който да не им противоречи.


Нелегалното производство и закона


Всеки прокурор знае, че нелегалното производство на алкохол и цигари не е престъпление. Преследването на нелегалното производство на акцизни стоки към момента се извършва по административен ред (а не по наказателен) със съответната успеваемост. Театралната борба с престъпността на гърба на "Винпром Карнобат" по-скоро изглежда като умел сценарий, по който държавата да бори престъпността и корупцията, но победени престъпници да няма. Ситуацията напомня периодичните похвали на правителството и самия премиер, че контрабандата и нелегалната търговия са почти изцяло сломени и от това са спестени много пари за бюджета. Но остава неотговорен въпросът на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов: "Ако има спестени пари от контрабанда, къде са контрабандистите?". Защото без обявено престъпление няма наказание.


Ако от прокуратурата съвсем се затрудняват да намерят практическо решение как да повдигнат обвинение на установените вече нелегални производители на алкохол и цигари, то навярно могат да си припомнят чл. 234 от НК. Разпоредбата обявява за наказуеми продажбата и държането на акцизни стоки без бандерол. А нелегалните производители със сигурност държат в наличност произведената стока, със сигурност и чрез продажба я реализират на пазара. По този ред може да се стигне и до още нелегални производители и разпространители, но тогава съществува рискът веригата да отведе при даващите закрила политици и разпънатия прокурорски чадър.


Възможно решение


До констатацията за ненаказуемост на нелегалното производство на акцизни стоки се стигна на среща между главния прокурор Цацаров, председателя на Правната комисия в Народно събрание Кирилов и финансовия министър Горанов. Всъщност тази констатация не е никак нова. През юни 2018 г. екипът на ИПИ представи анализ относно контрабандата и нелегалната търговия с тютюневи изделия, където този законов пропуск беше коментиран. Едно от водещите ни предложения в тази насока бе да се въведе регистър на машините и съоръженията за производство на цигари и други изделия от тютюн. Към момента, дори и машините да бъдат конфискувани в случаите на разкрито нелегално производство, този акт на конфискация не се отразява в никакъв регистър. След конфискацията често не се стига и до фактическото им унищожаване, а машините биват продавани на свободния пазар от държавата. Това на практика улеснява изкупуването им от потенциални закононарушители, а държавата се превръща в съучастник. По-конкретно, решението на проблема минава през следните стъпки:

 • - да бъде въведено задължение за регистрация на производствените съоръжения и машини на територията на страната, като регистрацията дава уникален номер на всяка машина,


  - последващата им продажба да се извършва само на лица, притежаващи лиценз за производство на тютюневи изделия,


  - при липса на интерес за закупуване на машината тя да бъде унищожавана,


  - всяка препродажба да се отразява в регистъра, така че да се проследява движението на всяка една машина.

Подобно законово решение не е чуждо за българското право и към настоящия момент се прилага в Закона за виното и спиртните напитки. Остава правните първенци в държавата да стигнат и до неговия прочит.


Анализът е на Института за пазарна икономика.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Весело

  Добре обмислени вратички. Кой казва, че “законодателите” са некадърни? Е, верно е, че те не са депутати...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 621 Любопитно

  Тук е така.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 3. 3 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2437 Весело

  ,,...Но остава неотговорен въпросът на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов: "Ако има спестени пари от контрабанда, къде са контрабандистите?". Защото без обявено престъпление няма наказание....,,

  Лозанчо, ми нали вие съдиите трябва да консултирате правителство и парламент какви наказателни закони да коват ве. Или това не се отнася за вас или давате закони като законът Ванко1, или закон че нелегално производство не се брои за престъпление, после ревете че нямало закони

 4. 4 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1557 Весело

  А бе, що се правите на абдали?
  Службите удариха собствените си фабрики, от които се финасират, като много добре е известно, че нищо няма да излезе от това. Ще следва пренасяне на производството и след време ново разкриване, последвано от нова кръг... Така и финансирането осигурено и производствената база запазена, и дейност отчетена!
  Още по наивно е да се мисли, че ИПИ не е свързано със службите.
  Или някъде някой не се е отчел на някого, та трябва да се въвежда регистър...:)
  :)
  !

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Всяко правителство на Борисов започва управлението си с обещание за нов Наказателен кодекс. Но за близо 10 г. управление досега нито един министър на правосъдието в кабинетите на Борисов..."

  - Махнете Борисов от горните твардения и си помислете дали не са вярни. Вместо 10г. пък четете поне 28 години "преход". Кому е нужно да ви връзва мисленето на фльонга, освен на старата политическа класа?

  "Действащият към момента кодекс е приет през 1968 година." От тогава правителствата започват с това на Луканов, подписал договора със Сорос - ciela.net/svobodna-zona-darjaven-vestnik/document/-1088914432/issue/3071/postanovlenie-№-76-na-ministerskiya-savet-ot-20-yuli-1990-g-za-osiguryavane-na-usloviya-za-razvitieto-i-funktsioniraneto-na-fondatsiya-

  Едно от правителствата е това на Беров, което бе наречено правителство на Мултигруп. По твърдение на Воденичаров обаче, Любен Беров е активист на "Отворено общество" -
  "„– Кои успяха да се уредят с ръководните постове в управителния съвет?
  – В Уставния Съвет се събра съзвездие от демократи- Блага Димитрова, Димитър Луджев, проф. Богдан Богданов, Антонина Желязкова, Стефан Тафров, Георги Прохаски, Любен Беров, Васил Гоцев. ..."
  - https://slivensega.wordpress.com/2017/02/06/румен-воденичаров-сорос-ме-назначи-за/

  "Институционалната машина за производство на контрабанда и нелегална търговия" е творение на управлението на БКП&ДС още от бай Тошово време.

  "Империята на задграничните фирми" – поредица от Христо Христов в Дневник. Неработещите линкове обикновено се намират по заглавие във „вести“ - https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2008/02/26/463574_imperiiata_na_zadgranichnite_firmi_vii_-_bulhimeks_-/

  Дали Дневник противоречи на Дневник???

 6. 6 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Документи от Митниците: Булгартабак генерира контрабанда за милиарди...
  https://bivol.bg/bulgartabaк-mafia-6.html

 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  "нелегалното производство на алкохол и цигари, тоест на акцизни стоки, не е престъпление. А след като едно действие не е престъпно, няма как да последва преследване и съответно налагане на наказание за извършването му. Така шумният пример за борба с престъпността и въвлеченият в него български производител на алкохол ще се окаже учебникарски провал. Това означава, че не само алкохолът, но и цигарите като акцизни стоки могат да се произвеждат нелегално и безнаказано."

  По-широко отворена врата за престъпна печалба не може да има!
  Надали някой брои това за случаен пропуск. Та нали и любимият на всички премиер е произвеждал нелегално цигари във фабричка, а сега се "бори" срещу нелегалната продажба и контрабанден внос. Ами няма нужда от такъв внос, като можеш НЕНАКАЗУЕМО да си произвеждаш вкъщи!
  Каква люта борба срещу контрабандата кипи, чак капака на тенджерата хвръкна!

 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  За да се затворят "нелегални" фабрики при нашите условия, значи некъде са отворени други нелегални. Малко разход, малко медийни "жертви", малко политически бонуси за пред обществеността и машината за нелегални пари си продължава работата...

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  "но тогава съществува рискът веригата да отведе при даващите закрила политици и разпънатия прокурорски чадър."
  Там е заровено кучето.

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2873 Весело

  До коментар [#3] от "сидер":
  "Лозанчо, ми нали вие съдиите трябва да консултирате правителство и парламент какви наказателни закони да коват.."

  Опитвал ли си да даваш съвети на политик. На политикът му да пари, акъл не ще.

  подпис
 11. 11 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 492 Неутрално

  "Бюрократът Флойд Ферис към индустриалеца Ханк Риърдън: "Наистина ли мислите, че ние искаме тези закони да се спазват? Ние ги искаме нарушени. Няма начин да управляваме невинни хора. Единствената власт, която правителството има, е да репресира престъпниците. Когато няма достатъчно престъпници, можем да ги създадем. Като обявим толкова много неща за престъпления, става невъзможно да човек да живее, без да нарушава законите. Но кой иска нация от граждани, спазващи закона? Какво може да се спечели така? Затова просто прокарайте закони, които не могат да бъдат спазвани, нито наложени, нито обективно тълкувани. Така създавате нация от нарушители на закона. И можете да осребрявате вината им." Айн Ранд, "Атлас изправи рамене"

 12. 12 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Весело

  А, ама Христо Иванов не беше ли министър на правосъдието през един некратък периот през тези 10 години? Къде е тогава новият Наказателен кодекс? Къде е свършената от него работа?
  Май някои хора могат само да мрънкат, ама работа от тях - никаква!

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  "През юни 2018 г. екипът на ИПИ представи анализ относно контрабандата и нелегалната търговия с тютюневи изделия, където този законов пропуск беше коментиран"

  Глупости! Този "законов пропуск" е коментиран "добре въоръжени" законово:
  "ОБОБЩЕНИ ИЗВОДИ
   Институциите са „добре въоръжени” с правомощия за контрол на всеки етап от цикъла по отглеждане на тютюна до превръщането му в годно за употреба тютюнево изделие,
   Законодателството лесно може да бъде адаптирано и към най-новите изисквания на европейско ниво за проследяване на тютюна на различните етапи от обработката и продажбата му,
   Съществуват примери за отказ от изпълнение на правомощия от страна на администрацията,
   Наличието на предпоставки за нелегална търговия и контрабанда произлиза не от законовата регламентация, а от капацитета на институциите да прилагат законодателството."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK