Новият риск за Македония - как ще бъде интерпретиран референдумът

Новият риск за Македония - как ще бъде интерпретиран референдумът

© ReutersСлед години на нестабилност Македония, изглежда, приключва фаза в политическото си развитие. Настроението в Скопие е доста по-различно в сравнение с това от последните години - енергичност и оптимизъм, а не посърналост. Предстоят предизвикателства с реформите, но правителството с основание е фокусирало всичките си усилия в кампанията за Споразумението от Преспа. Ако то успее, напредъкът към членство в НАТО и Европейския съюз ще създаде контекст за реформите. Ако се провали, моментът ще отмине и Македония едва ли ще получи подобна възможност за дълги години, може би за десетилетие или повече.


И правителството, и наблюдателите очакват референдумът на 30 септември - за промяна на името в "Република Северна Македония" и кандидатстване за членство в ЕС и НАТО - да донесе положителен резултат с одобрението на почти 80% от гласовете на участвалите. Рискът е, че това може да предизвика война от интерпретации.


Според данни от последното преброяване на населението избирателите в Македония са около 1.8 милиона души, което означава, че прагът на 50-те процента от тях е около 900 хиляди души. Всеки знае, че след това избирателите намаляха до вероятно 1.5 милиона. Правителството се нуждае от активност в деня на референдума, която да бъде оценена като убедителна и представителна за голямо мнозинство от избирателите. Активността вероятно ще бъде около 750 000 души, но и под този праг едно солидно мнозинство, подкрепило предложения от правителството пакет, би оправдало парламентарното гласуване на промените.
При всички случаи референдумът е политическо, а не законово обвързващо събитие.


Ако правителството искаше да промени конституцията чрез референдум, то щеше да се нуждае от над 50% гласували избиратели. Но тъй като кабинетът реши конституционните промени да бъдат прокарани през парламента, референдумът има само съвещателна сила. Естествено голяма избирателна активност и мнозинство в подкрепа на промените биха дали на правителството силни доводи да внесе въпроса в парламента.


Международната реакция на референдума - ако е единодушна или почти единодушна - вероятно ще повлияе на начина, по който той се възприема в Македония. Оспорван резултат би могъл да предизвика блокиране на парламента и ако това се случи, въпросът със смяната на името без съмнение ще повлияе на изборите в Гърция през пролетта на 2019 г.


Втората заплаха е, че може да се постави под въпрос легитимността на референдума, ако гласовете на етническите албанци в полза на правителственото предложение се окажат повече от тези на етническите македонци (макар че това е малко вероятно). Част от опозицията води кампания сред избирателите напълно да пренебрегнат референдума. Не е ясно доколко ефективно ще бъде това негативно послание, но е очевидно, че то се финансира от македонската диаспора.


Въпреки това, ако има консенсус, че народът е подкрепил споразумението, това ще е тласък за правителството и парламентарната процедура ще има сериозни шансове да успее.


Високото ниво на чуждестранно участие в Македония - от визитите на генералния секретар на НАТО, германския канцлер Ангела Меркел и американския министър на отбраната Джеймс Матис до видеообръщенията на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск и френския президент Еманюел Макрон - значително допринесе за положителното отношение към Споразумението от Преспа. Но, както мнозина в Скопие се притесняват, чужденците може да изгубят интерес към Македония след 30 септември.


Това е потенциален проблем, тъй като периодът след референдума е толкова важен, колкото кампанията преди него. Важни са не резултатите, а интерпретирането им.


Ако референдумът донесе безспорно позитивен резултат, това ще съживи европейската перспектива. Това би било и демонстрация, че проблемите на Балканите могат да бъдат уреждани чрез компромис и добри политики.


Но един разочароващ или оспорван резултат може отново да отложи членството на Македония в НАТО, което ще има последици за целия район. Албанците в Македония ще имат повече основания да симпатизират на реториката за промяна на границите, която се чува от някои в Косово.


Опозицията в Скопие се съмнява дали едно следващо правителство в Гърция ще спазва поетите ангажименти в Споразумението от Преспа. Опозиционната партия "Нова демокрация" категорично отхвърля сделката и това предизвиква тревога за ролята на споразумението при сглобяването на следващия кабинет в Атина.


Русия няма видима роля в Македония в навечерието на референдума, но са налице дребни знаци, че тя е част от дебата в страната - чрез културна политика, медийни послания и дори нова партия с любопитното име "Единна Македония" (като "Единна Русия" на Владимир Путин). И, разбира се, не бива да се изключва възможността за руско влияние след референдума.


На практика единствената външна опозиция срещу Споразумението от Преспа идва от унгарския премиер Виктор Орбан, който подкрепи ВМРО-ДПМНЕ в призивите за бойкот на референдума. Притежаваната от унгарци телевизия "Алфа", която е популярна сред симпатизантите на ВМРО-ДПМНЕ, е най-влиятелната медия, защитаваща такъв бойкот.


Изглежда, Орбан, Меркел и Матис признават колко важен е референдумът. Ясен положителен резултат и последващото уреждане на спора за името ще промени посоката на Балканите, където има множество двустранни спорове. Точно обратното ще се случи при отрицателен изход - оспорван резултат допълнително ще дестабилизира района за десетилетие или повече и ще открие пространство за трети страни (като Русия, Турция и Китай) и за радикални групировки.


Да се надяваме, че и македонците осъзнават какво е заложено на карта.


Весела Чернева е директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика. Коментарът ѝ е публикуван на централния сайт на неправителствената организация.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Заев ще се обяви за победител с подкрепата на целя западен свят.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на mck15574536
  mck15574536
  Рейтинг: 237 Неутрално

  По интерпретациите са „Господари на ефира“ от Нова ТВ.

 3. 3 Профил на mitkoik
  mitkoik
  Рейтинг: 253 Неутрално

  22,80% избирателна активност към 15 часа

 4. 4 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Явно всички ще се обяват за победители. Но само политкоректният ще спечели.

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#3] от "mitkoik":

  Ако наистина активността е 23% до 15 часа, не очаквам да стане над 50% до края на гласуването. Жалко! Това бе шанс за региона.

 6. 6 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#3] от "mitkoik":Ако наистина активността е 23% до 15 часа, не очаквам да стане над 50% до края на гласуването. Жалко! Това бе шанс за региона.
  —цитат от коментар 5 на vassilun


  22.8 до 15:30 , не до 15:00 . Надали и 40% ще достигне .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 7. 7 Профил на mitkoik
  mitkoik
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Който се интересува ето го сайта на македонския цик - https://referendum.sec.mk/Referendum/Turnout?cs=mk-MK&r=t&rd=t4

  Тук е до 15 часа

 8. 8 Профил на mitkoik
  mitkoik
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Ако продължава със същото темпо може би до 35% някъде ще стигне

 9. 9 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Нали реферндумумът не е задължителен, какво сега толкова се умува около него?

 10. 10 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Нали реферндумумът не е задължителен, какво сега толкова се умува около него?

 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5545 Неутрално

  Слаба активност, Евразия ги зове.

 12. 12 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 572 Весело

  Здравият разум ще надпее над клетата идиотия - добър атестат за Балканите

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  резултата няма никакво значение

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Македония вече е в НАТО. Останалото са формалности.

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  Много ми се ще България да не е външна граница на ЕС, но няма как да стане скоро при Ердоган на власт в Турция! Надявам се поне Македония и Сърбия да бъдат приети през следващите 10-15 години.

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#14] от "palav_nik":

  Ами не е в НАТО още! При ниска активност много трудно ще се прокара решението за името в парламента им. Жалко!

 17. 17 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#15] от "vassilun":

  земи си ги у вас сърбете и македонците барабар с шиптърите си ги земи

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  До коментар [#16] от "vassilun":

  въобще няма да е трудно , затова е избран този вариант

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Явно не им е дошло времето още. Ще си чакат китайските и руските инвеститори на спокойствие.

 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Аз го интерпретирам като бойкот.

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Заев ще се обяви за победител с подкрепата на целя западен свят.
  —цитат от коментар 1 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Ако не стигне до тъпкане на урни, то Заев вече трябва да си пише оставката.

 22. 22 Профил на Venelin Velev
  Venelin Velev
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Референдумът показа, че по своя манталитет и народопсихология македонците нямат генетично родство с българите. Със сърбите? Може би...

 23. 23 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  " ....унгарския премиер Виктор Орбан, който подкрепи ВМРО-ДПМНЕ в призивите за бойкот на референдума." Това ако е истина е доста объркващо.

 24. 24 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  22,8% в 15 часа.
  Фалшивият дует на Орбан и Путя май, май?
  Обществата на зрелите народи са градени векове. Като погледнем към нашата си черга виждаме, че нищо по-лесно от това народа да бъде манипулиран, т.е. и на нас ни липсва това време на обществено узряване. Дори и англичаните лапнаха голата кука на популизма, а сега и управляващи и народ се чудят как да я изплюят.
  Ако макетата отидат на риба и за гъби, горко ще съжаляват!

 25. 25 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  22,8% в 15 часа.Фалшивият дует на Орбан и Путя май, май?...
  —цитат от коментар 24 на Alexander97

  В 17.00 е 28,8 %.
  Активистите на Заев са плъзнали из домовете на хората да ги изкарват да гласуват.

 26. 26 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  Хубава работа ама македонска!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 27. 27 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  До коментар [#15] от "vassilun":

  Добре би било , но Путин едва ли е съгласен !

 28. 28 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 333 Неутрално

  [quote#25:"Virgin"][/quote]

  ВЕрно ли бе, комрад, това да не са вашите партийни секретари, дето тормозеха хората????

 29. 29 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Весело

  ВЕрно ли бе, комрад, това да не са вашите партийни секретари, дето тормозеха хората????
  —цитат от коментар 28 на bez_ime2


  Верно комрад, това споделят самите македонци по форумите.

 30. 30 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 333 Неутрално

  [quote#29:"Virgin"][/quote]

  Хайде спри с лъжите, че заприлича на Маша Шугър...

 31. 31 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#29:"Virgin"]
  —цитат от коментар 30 на bez_ime2
  Хайде спри с лъжите, че заприлича на Маша Шугър...[/quote]
  Комрад, влез в македонските форуми и виж сам!

 32. 32 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 333 Неутрално

  [quote#31:"Virgin"][/quote]

  Другарке-русиянке, нали и в македонските сайтове са мобилизирали комсомолките като теб? Защо трябва да чета македонскитерубладжии?

 33. 33 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Весело

  Другарке-русиянке, нали и в македонските сайтове са мобилизирали комсомолките като теб? Защо трябва да чета македонскитерубладжии?
  —цитат от коментар 32 на bez_ime2


  Комрад, не всички са комсомолци като теб или платени като соросоидите.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Хората са доказали, че са мислещо ирационално гласоподаватели...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Весело

  Права си другарке, не са всички, но на теб, червените кюлоти ти личат от самолет...
  —цитат от коментар 34 на bez_ime2


  Комрад, кефи ме как се гърчиш.

 37. 37 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 333 Неутрално

  [quote#36:"Virgin"][/quote]

  Продължавайте да се кефите, другарке, удоволствието е изцяло мое...

 38. 38 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Резултатът е поредното доказателство ,че гърците са били прави : македонците никога няма да се откажат от "идентитетот " и на тази основа винаги ще претендират както за чужда история ,така и за чужди територии. И сега какво постигна наш Бойко с хвалбите за Западните Балкани? Заев вече му заби нож в гърба с Илинден ,косоварите пращат спецчасти в сръбската част ,сръбската армия е вдигната в бойна готовност ,Албания е с гарантирано вето от Испания и Холандия,Босна е 100% мюсюлмански анклав ,пълен с турски и саудитски религиозни емисари. Остана едната Черна гора ,за която скоро Тръмп каза ,че НАТО няма да влезе във война заради нея.

  Този регион ще види еврочленство ,когато на Юнкер и Туск им цъфнат налъмите.

  Не отговарям на хейтъри.
 39. 39 Профил на Иван Иванов
  Иван Иванов
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Каквото сам си направиш, и най-големият ти враг не може да ти го направи.

  Иван Д. Танков
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK