Македонците и балканският комплекс за свръхценност

Македонците и балканският комплекс за свръхценност

© Дойче велеМакедонският референдум се провали. Сега из социалните мрежи някои се подиграват с "глупостта на македонците". Но това не е глупост, а комплекс за свръхценност. Всички на Балканите го имат. Включително България - коментира Ивайло Дичев за "Дойче веле".

"Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО с приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция?" - така бе зададен въпросът на референдума в Македония, провел се вчера. Резултатът вече е известен на всички - провал. Но Европа помни и други подобни сценарии. На властта явно не ѝ върви с референдумите. Като започнем от референдума за европейската конституция, минем през абсурдното допитване на СИРИЗА за кредиторите и стигнем до българския референдум за електронното гласуване, италианската реформа на Сената и Брекзита. Всеки път резултатът е провал, напрежения или дори предсрочни избори.


Една от причините за това развитие вероятно е възходът на националпопулистите. Представете си само днес в България, при така укрепилите се във властта Нинова и Каракачанов, да се направи следното допитване: Съгласни ли сте да затворим поетапно блокове 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй", за да ни приемат в ЕС? Представяте си какъв щеше да е резултатът, нали?


Вярно е, че хитрото поставяне на въпроса може да предопредели отговора. Така през 1991 г. попитаха македонците дали са съгласни да се отделят от Югославия и по-нататък да се интегрират в една нова Югославия - демек и тако, и вако. В сегашния референдум дори не се споменава името Северна Македония, а се търси консенсус около присъединяване към НАТО и ЕС. Е да, ама гражданите взеха, че отговориха на друг въпрос (или по-точно - не отговориха), който звучи така: Харесвате ли политиците, нашите, гръцките, европейските?

Колко македонци има в Македония?
Разбира се, резултатът от това допитване може да се тълкува по различни начини. Няма 50% участие, но пък над 91% от гласувалите са били "за". Основната несигурност обаче е в това, че никой не знае колко хора реално живеят в страната. Последното преброяване от 2011 беше отменено, защото управляващите тогава се уплашиха, че албанците ще се окажат не 20%, както те твърдяха, а по-скоро 30%. Официално гласоподавателите в списъците са 1 800 000. Бившият премиер проф. Бучковски обаче твърди, че реално в Македония едва ли има повече от 1 300 000. В такъв случай, ако вземем бройката на гласувалите 657 000 души и преизчислим резултата - дали няма да е над заветните 50%?


Така или иначе референдумът беше консултативен. Премиерът Заев вече обяви победа и хвърли топката в полето на опозицията. Ще даде ли ВМРО, асоциирана към ЕНП (т.е. подлежаща на натиск оттам), необходимите десет гласа, за да минат конституционните поправки? Можем да си представим дори задкулисна сделка, при която на разследвания в момента Груевски и хората му се предлага смекчаване на обвиненията в замяна на подкрепа. Ако пък Заев държи на думата си и тръгне към предсрочни избори, десните ще се окажат палачи на европейското бъдеще и прочие. В такава перспектива се очертава и значително по-голяма роля на албанските партии, а оттам - вероятно стъпки към по-ясно очертана двунационална държава в стил Белгия.

Из социалните мрежи се носят подигравки с глупостта на македонците, които "се самозакопаха", но всъщност не става дума за глупост, а за онзи свръхценностен комплекс, който на Балканите имат всички. Македонците си представят, че страната им е на суперважен кръстопът, откъдето ще минат и тръбите на руския газ, и бежанците, "пуснати" от Ердоган, и южният фланг на НАТО. Кой не се изсипа да ги агитира; германският министър Маас чак пусна шегата: "Ако искате да срещнете германски министър, идете в Скопие." Човек ще си помисли, че не една малка страна се опитва да се примъкне към Европа, а точно обратното - че Брюксел ѝ повтаря: "Присъединете се към нас, че без вас сме съвсем зян."
Македонската драма става още по-историческа заради намесата на Русия, която откровено заявява, че е против предвижданото разширение на НАТО и същевременно тайно подкрепя изблиците на национална гордост с пари (такова нещо се чу и за Гърция) и фалшиви новини като тази: ЕС се готвел да напълни китна Македония с бежанци, та затова толкова настоявал. Не е за подценяване и подкрепата на Орбан, превърнал се в знаме на европейската дезинтеграция. Е, как да не се чувстваш важен, като си попаднал между чука и наковалнята на такъв чутовен сбъсък!


Само че, ако не използват този звезден момент - докато на власт в Гърция е сговорчивият антинационалист Ципрас, преди западният свят окончателно да е завладян от национал-егоисти и Тръмп да е закрил НАТО, докато българското и австрийското председателство все още напомнят на всички, че има Балкани - македонците просто ще слязат от дневния ред на Запада. Държавата БЮРМ постепенно ще се изпразва от хора, може би албанците ще започнат да не се чувстват добре в нея, а Скопие вместо в пакет със Сърбия и Черна гора ще бъде изтикано към резервната скамейка до Босна и Косово.


Безсмислените балкански културни войни


Пъченето с исторически гордости в балканския ареал има за цел да избие тъжното усещане, че сме малки и незначителни. Вероятно затова македонците са се хванали с този пусти Александър Македонски - поне едно нещо да има, с което да ги свързват. Трудно е за страни като балканските да се наложат на световния пазар с някаква национална марка, да заемат позиции по международни конфликти, да удивят света с научни открития. От това самочувствието, разбира се, страда. Затова пък много по-лесно е да се получи признание в полето на въображението - да уважават името на страната, да признаят езика ѝ. Така са всички на Балканите - начело с гърците, задали модела на туристическия национализъм в региона - монополът върху античното наследство за тях е въпрос на живот и смърт. Понякога набези правим и ние, българите, наследници на траките (население, елинизирано също като и древните македонци), мъчейки се да отмъкнем я Орфей, я Дионисий.


Всеки е наясно, че безсмислените балкански културни войни скриват едни съвсем други сюжети. В началото Гърция се заинати от солидарност с традиционно близката ѝ Сърбия, от която Скопие се отделяше. Груевски пък пое курса към антиквизация, за да укрепи властта си, като измисли дясна (и антибългарска) идентичност, съответно произвеждайки необходимите врагове. Казват, че проектът "Скопие 2014" отивал към милиард евро, много от тях откраднати (добре, че е използван и доста стиропор - така по-лесно може да се премахва построеното сега по Преспанския договор). Антиквизацията обаче допълнително вбеси Гърция, която трябваше по някакъв символичен начин да отреагира на дълбокото унижение около финансовата криза и "диктата" на Тройката кредитори. И така: гърците се подчиниха на остеритета, но пък решиха да покажат на света как наказват "крадците на история" и т.н.


Символната политика има тази особеност да се забърква все повече и повече за разлика от прагматичната, при която проблемите се решават и просто отпадат. Така че много ще е добре сега скопският парламент просто да си намери някакво оправдание (нереални избирателни списъци, 91% от гласувалите за...) и да приеме смяната на името, за да може всички в този регион да продължат напред. Този спор взе да омръзва, а след досадата, знаем го добре - идва ред на забравата.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 348 Гневно

  Поне по тази тема можеше да ни спестите Дичев...

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 2. 2 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  МЪКАдония...

  Имало едно време ссср...
 3. 3 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  На макетата да им смениш името, може да настъпи Армакедон.

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Дичев, крадат ни историята, не разбираш или се правиш, че не разбираш.
  Като си по-беден, от това боли още повече, вземат ти капитала.
  Македония е измислена държава с измеслен език и измислена история.
  Няма да изкара дълго.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6867 Любопитно

  За к'во изобщо се харчат за референдуми - като с тях и без тях.....!

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6867 Любопитно

  България обаче призовава да се признае референдума, щото народът е незрял, демек тъп, нъл тъй !

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Тоя "комплекс за свръхценност" е компенсаторен механизъм срещу комплекса за малоценност.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3366 Неутрално

  Мдам ...
  Всички тука сме прошляци и маскари, та да си налягаме парцалите и както много добре го формулира д-р. Михайлов - кротко да се самоевтаназираме и разтворим като българи, македонци и т.н. по списъка в европейска масовка ...

  Ех, Дичев, Дичев ...

  Абе, а к'во станА с мулти-култиту?

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9092 Неутрално
 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  Не знам дали има балканският комплекс за свръхценност, но политиката на Дойче Веле, определено се стреми да ни насажда комплекс за непълноценност.
  Още щом прочетох заглавието и разбрах, кое е спонсора на статията.

 11. 11 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 448 Неутрално

  такива като това преди n време са обяснявали, че кока кола било опасен алкохол, сега му е дадено за нас да обеснява. Не знам как и защо това се толерира в т.нар. “общество”, но е отвратително и отблъскващо.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3366 Неутрално

  Поне по тази тема можеше да ни спестите Дичев...
  —цитат от коментар 1 на stem

  Ъхъм.
  Ама тея не могат без да скачат връз една и съща мотика ...

  Точно преди македонския референдум имаше статия дали пък Западът не пресоли манджата и не прави мечешка услуга с тази преекспонирана и масирана .... ъъъ ... кампания от Видни Политици.

  Сега с помията от Дичев ще предизвикат реактивно симпатии към отсвирилите референдума.

 14. 14 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Македонците , че страдат от мания за величие е факт , но това което им наложиха отвън насилствено като име е върха на безобразито , просто съдбата се подигра с тях. А бъртвежите на Дичев няма кво да ги коментираме.

 15. 15 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Ивайло, как позна, че се е провалил?!? Я помисли колко гласували "против" могат да обърнат гласовете "за". Като изчислиш това, изчисли при каква политическа активност може да стане това. След това виж имало ли е някога такава политическа активност в Македония. Имало ли е и толкова гласували "з"а един политически субект в историята на Македония? И на двата въпроса отговорите са отрицателни. Следователно твоята статия е разсъждение върху неверни предпоставки. Всъщност, изборните резултати по принцип са далече от сферата на твоята компетентност. Много (ти) поздрави.

 16. 16 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "Защо в демокрация да се хабим да правим референдуми като се вижда, че населението е просто и никога не гласува както на мен ми се иска?"
  - Дичев

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 17. 17 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ивайло "Демокрацията е добра когато Македония казва "ДА!" " Дичев

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 18. 18 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ивайло "Референдумите са добри когат' на наш'та партия й върви" Дичев

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 19. 19 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ивайло "За Белене беше малцинство, за Македония не ни трябва мнозинство" Дичев

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  Аз съм доволен. Няма място в Европа за крадци на история, език и идентичност. Да си се съединяват в Нова Велика Югославия.

 21. 21 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ивайло "Простите Балкански селяни ми спъват тринадесетте джендъри" Дичев

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 22. 22 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  До коментар [#21] от "puhpuhan4o":

  Мислех си дали Дичев не би приел да кажем, че Вапцаров е македонец, а не българин.
  За да може да ги приемат в НАТО и ЕС.
  Какво тук значи някаква си личност, ще си го разстреля без проблем.

 23. 23 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#20] от "blondofil":
  През твоята уста проговори самият Коминтерн!

 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Македонците , че страдат от мания за величие е факт , но това което им наложиха отвън насилствено като име е върха на безобразито , просто съдбата се подигра с тях. А бъртвежите на Дичев няма кво да ги коментираме.
  —цитат от коментар 14 на Иван К.


  +++++++++++++++++++++++++++++

  То ако не е Дичев ще е Смилов или Дайнов! Все капацитети по всичко!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  До коментар [#23] от "авторът":

  Разкажи ми за великата македонска история и древният им уникален език.

 26. 26 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  Когато питаха Симеон Втори за нов референдум "монархия - република", той отговори че има по-цивилизовани методи.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 27. 27 Профил на Raegan
  Raegan
  Рейтинг: 282 Разстроено

  Изненадвам се колко прости хора са се навъдили в дневника. Нищо не остана

 28. 28 Профил на legaltk
  legaltk
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Аз като гледам резултатите от референдума ..... - толкова много разединение в толкова малка по население площ!?!? Свърши се май с Великата Македония!!!

 29. 29 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#24] от "lz2":

  И така винаги ги извъртат нещата , че на Запад са все прави и най добри , без Тръмп , той мръсна гад , грешка в Матрицата , която ще се поправи.

  Та Божо Димитров , когато защитаваше българските интереси беше пещерен националист и македонците бяха любимци на Дичевците , а сега Запад , когато им налага този възродителен процес за който Божо Димитров дори и не е сънувал , че може да се стигне толкова далеч , това е хубаво и справедливо според Дичев , а това , че македонците не го приемат възторжено , ги прави мръсни гадове.

 30. 30 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#25] от "blondofil":
  Великата история на Македония започна с решенията на Коминтерна и още не може да се отърси от тях. Та като пожелават на македонците Югославянско членство, ти поддържаш линията "Сталин-Тито-Димитров" и в нейния модерен вариант, който включва днешните президенти на Русия, Македония и България.

 31. 31 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#27] от "Raegan":
  Не са прости хората във форума, а са пристрастни към идеологията на Коминтерна или към стотинките, които тя им носи.

 32. 32 Профил на Deemer
  Deemer
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Господин Дичев,

  Като коментирате за Орфей и претенциите за неговата принадлежност.

  Орфей е роден в Родопите / Поне така казва легендата/.
  Събитието е преди да има България и Гърция.
  Родопите са на територията на България.
  А като ги гледам гърците са преки наследници на Елините - Високи, руси и атлетични!?

  Моля, следващият път, като се изказваш по някоя тема да по прочетеш малко и да помислиш!

  Не всичко е това, което изглежда на пръв поглед.
 33. 33 Профил на Venelin Velev
  Venelin Velev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това, македонците, са чудо на природата. Натискът на САЩ, ЕК, ЕС, НАТО и Бълтария, в съвкупност би могъл да прекара камила през итлени уши, ама с макетата не става! . Викат, при Тито ни беше най-добре и това е! Разбира се, тук се е намесил Путин.... А според Люпчо Нешковски днес референдумът е забил последният пирон в ковчега на "кървавия проект Югославия". Е па защо тогава е тая обща носталгия по Югославия? Проектът Югославия е окървавен от балканци, но националистическия бяс в тая нормална соц-федерация беше инжектиран от задокеанци. Впрочем, Либия също беше уникална по устройство държава, с много добра социална политика, но биде разпиляна пак от "цивилизования Запад", който днес сам не знае на къде да тръгне.

 34. 34 Профил на Venelin Velev
  Venelin Velev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не мога да не добавя, че когато НАТО се разширява и подпира границите на Русия, това е добра инициатива, според Дичев. Ама когато Русия се противи, излиза че тя се меси нам-къдеси. Меси се във въпроси на нейната собствена сигурност, Дичев! Егати професора... Пуснете по-добре Диков или барем Дунавското хоро на бай Дико! Разгеле, то се свиреше по цяла Югославия.

 35. 35 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Как ще ти я откраднат, умнико? С кофи ли я изнасят или с бусове? И коя точно история? Тази писана от ДС агенти, като Гоце, под диктовката на съвеЦките другари или някоя друга история? И в крайна сметка гражданите на Македония ли са в дъното на целия проблем или съвеЦките другари, които тук така упорито подкрепяш? В крайна сметка, рано или късно, всички ще сме граждани на обединена Европа и всичко ще си дойде по местата, няма да има граници, а научните спорове ще се решават от учените, не от форумни тролове с руско самосъзнание.

  No Pain No Gain
 36. 36 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Македонския референдум съвдем не се е провалил. Щеше да се е провалил, ако резултата от него имаше задължителен хатактер, както беше с референдума в България за Белене.
  Но този референдум е консултативен. Резултата от референдума, какъвто и да беше формално не задължава управляващите да го изпълнят, а волята на гласувалите е категорична.

 37. 37 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#34] от "Venelin Velev":

  Другарю, НАТО и ЕС се разширяват по волята на гражданите на държавите, които се присъединяват и този процес е значително ускорен, поради агресивното поведение на Русия през последните години. Ако не виждаш къде е разликата и проблема, това предполага два варианта - първия е, че не можеш да осмислиш елементарна ситуация, в която участват три страни, като двете се договарят за нещо, а третата иска да им попречи това да се случи; втория вариант е, че си от тази група български граждани, които са с руско самосъзнание и при този случай е разбираемо защо пишеш такъв коментар - просто изпълняваш заръките на твоите сънародници от русия, в подкрепа на техните национални интереси и в ущърб на българските, които включват силен, обединен и свободен Европейски съюз. Ако е второто, вие сте един обикновен предател и нищо повече.

  No Pain No Gain
 38. 38 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Аз не знам кой на кого и за какво симпатизира, но е факт, че по=предприемчивите македонци, на които им писна да стоят в чакалнята пред ЕС, заради "едното име" - то пък едно име БЮРМ - да се смееш ли да плачеш ли, станаха българи, взеха си паспорта в ръка и а свободни хора.
  А разните местни много патриотично-исторично нахъсени тикви, да си стоят и да чакат Тито да възкръсне - като че ли някой ги е бръснал за слива в Югославия.

 39. 39 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#29] от "Иван К.":

  “Запад им налага възродителен процес“ - другари, вие съвсем изтрещяхте по край поредицата неудачи на руската политика. Сигурно и нас са ни направили възродителен процес, а? Сещаш ли се, колко добре живеехме преди ЕС и НАТО, как гордо си получавал заплата от 3$ по времето на Жан и Таско?

  No Pain No Gain
 40. 40 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#26] от "korc":

  Има, разбира се - съвеЦка република е винаги за предпочитане. Можеш да крадеш без страх от наказание. При монархията това не е гарантирано.

  No Pain No Gain
 41. 41 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#24] от "lz2":

  Герберите що така ви се допряха позициите до тези на гражданите с руско самосъзнание? Някакви нови директиви ли има от Партията?

  No Pain No Gain
 42. 42 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#22] от "НеКой":

  Стига мисли, че нали знаеш приказката за патката дето мислела мислела и умряла. Вместо да мислиш, отвори опорните точки и карай по ред, когато нямаш читави аргументи. Вас не са ли ви учили как се провежда пропаганден спор без аргументи и факти? Започваш с лични нападки към отсрещната страна - че е глупав, грозен, разведен, има съмнения за корупция и т.н. Ако не хване дикиш започваш с по-тежка атака - че е педер@ст, предател, родоотстъпник и че едно време такива сме ги разстрелвали.
  Всъщност, като се загледах в коментара ти - верно си минал вече на второ ниво. Припомни ни сега какво следваше след това?

  No Pain No Gain
 43. 43 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2117 Весело

  ''Понякога набези правим и ние, българите, наследници на траките (население, елинизирано също като и древните македонци), мъчейки се да отмъкнем я Орфей, я Дионисий'' !!!!!!!!!!!!!!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10791 Неутрално

  Политиците сбъркаха. Македонците са като всички нас, като англичаните, като другите европейци. Само швейцарсците са различни...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#10] от "atmanpg":

  А всъщност нали знаеш - и ний сме дали нещо на света. Ето вие примерно, сигурен съм, че имате с какво да се похвалите, като принос към развитието на цивилизацията.
  Иначе, ако сте ви е интересно да разбере защо сме в това положение, защо се чувстваме по този начин, може да прочете малко психология, за да разбере как работи съзнанието ни, какво са причинно-следствените връзки, кои неща ни накарат да се чувстваме по един начин и кои по друг. Ето този коментар е добра отправна точка:
  “simval
  Тоя "комплекс за свръхценност" е компенсаторен механизъм срещу комплекса за малоценност“

  No Pain No Gain
 46. 46 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 385 Неутрално

  ... Дойче веле, сър :)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 47. 47 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#32] от "Deemer":
  Нещата не са чак толкова прости. Коктейлът от гени, присъщ на българите, ни сочи като наследници на народа на Орфей (над 56% от населението на България).

 48. 48 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Не можах да схвана какво е туристически национализъм...

 49. 49 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  До коментар [#30] от "авторът":

  Напротив. Ако ги приемем в ЕС, това означава да се правим, че вярваме на коминтерновската лъжа наречена Македония.

 50. 50 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#49] от "blondofil":
  Ако ги приемем означава, че Путин ще има една база по-малко, от която да ни ръчка да си плащаме данъка "братство" - скъпия газ, необлагаемия бензин, атомната зависимост и пр.

 51. 51 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  До коментар [#50] от "авторът":

  Халал да му е Велика Македония за съюзник на Путин

 52. 52 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 447 Весело

  ДВ си има своя културна политика, и тя върви с политиката на тяхната държава. По някаква си немска причина Германия толерира изключително македонийката. ДВ има предавания на т.нар. "македонски език", в Германия има университетска специалност "македонска филология". Още една причина гърците да мразят германците. - Има паралели между Германия и Австрия от една страна, и България и Скопие от друга. Общ език, обща история, много общи традиции, но по една или друга причина държавите са две и държат да се разграничат една от друга. Поне немците не крият, че корените са едни и същи и не си крадат историята и идентичността. На Балканите е друго.

  master
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2425 Весело

  "цивилизования Запад", който днес сам не знае на къде да тръгне.

  Знае, знае - накъдето има печалба - па що ако пролетите-приматите са недоволни!

 55. 55 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2425 Весело

  До коментар [#47] от "hammurabi":

  Е, ама каракачаните са още по-големи наследници на "народа на Орфей", при тях по-късните примеси са по-малко.
  Пък за беда каракачаните говорят гръцки диалект!

 56. 56 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Клип на "Господари на ефира” за Бог и македоноидите стана тотален хит в Македония, пише електронното издание "Скай”.Изданието коментира как Македония се вижда през очите на североизточните си съседи, след като бе показан документалният филм на държавната телевизия в Скопие как Бог е създал Македония и македонците. В първата част на клипа македонците се молят на Бог: „Господи, кажи истината за злото и доброто, на нас и на целия свят, защото кръв в нас вече не остана, за голямата майка – Македония”. След това Бог проговаря на македонски език: "Божи благослов за вас македонци мои. За вас точно сега настъпва моментът. Да ви поясня – вашата майка – Земя с три раси населих. Бялата – македоноиди, жълтата – монголоиди и черната – негроиди. Останалите са мулати”.
  Бог твърди, че македонците са произлезли от Македон, а след това надлежно уточнява, че македонците са заченали всички раси до Японско море, а всички бели хора носят в себе си македонски ген и са братя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK