Единението

Президентът Радев

© Надежда Чипева, Капитал

Президентът РадевВ петък вечерта президентът Радев направи телевизионно обръщение с призив за преодоляване на разделението и за единение на българския народ. Речта му беше кратка, ясна, вярна, на пръв поглед – блестяща. Защото – да, разделени сме. Да, това ни отслабва и ни изпива енергията. Да, вместо да вървим напред, се взираме един в друг и взаимно се обвиняваме. Речта му беше изпълнена още със сдържана мъдрост така, както подобава за един държавен глава. Например, че ожесточението от миналото минира пътя на бъдещето. Вярно е, че безизходните спорове погребват великите идеали. Тъжна истина е, че "партийни, лобистки и индивидуални облаги закриват хоризонта на националния интерес".


В обръщението на президента отчетливо е артикулиран не за пръв път използван от него израз – "България избра пътя на европейска демокрация и трябва да гради своето бъдеще около принципите на свободата, законността, справедливостта и уважението към човека". Изказано е и нещо, което ми се струва, че за пръв път намира място в негово слово: "Единението не е индулгенция за престъпления, а борба за законност и правосъдие, на което обществото може да разчита. Единението не може да се случи под знамето на никоя идеология, а само и единствено под знака на културата и човеколюбието."


Безспорни истини, изказани са балансирано, намерен е верният тон. Въпреки това нещо ни възпира да им се доверим напълно. Не е причината, че знаем кой е авторът на текста, издекламиран от президента. Не е и само защото призивите за национално съгласие не са нищо ново на българската политическа сцена – с подобни декларации започна злополучният български преход, подобни призиви периодично се отправят в публичното пространство и бързо отшумяват. Не е дори и в усещането за популизъм и високопарност, към които сетивата ни са заострени поради преупотребата и злоупотребата с тях. Има нещо друго познато, един нагарчащ привкус от по-далечното минало.
Голословието е основният порок на обръщението. Единението не се постига с думи. Думите без покритие са рудимент от времето на социалистическото безвремие. В социалистическата епоха всичко се изразяваше с думи – лозунги, тезиси, призиви – всичко беше на думи, свеждаше се до думи, отчиташе се на думи. Празните думи срутиха колоса на глинени крака. Дори певецът на новия строй, "поетът с ватенката" в поемата "Дни на проверка" не можа да сдържи горестния си проплак: "Не е ли днеска празна пещера човекът, където лозунгите хвърлени отекват с екот." Именно на този екот не можа да издържи неговата вяра. На думи онова общество беше най-справедливото, не се допускаше и дума да се спомене за несправедливост, а действителността убийствено се разминаваше с думите. Красивите, но празни думи са жестоки. Затова с думите трябва да се борави много внимателно и отговорно.


На думи единението беше постигнато през времето на социализма – една идеология, една партия, всички около нея устремени към една цел. Не се допускаше нито крачка встрани, всяко отклонение биваше заклеймявано като предателство. Единство между народ и партия беше пълно и за векове, всички манифестираха под знамената на партията, всички скандираха в един глас.


Още нещо за голословието. Нима всички досегашни призиви и декларации за единение не звучат също толкова добре, както сегашното обръщение на президента! Защо въпреки това национално съгласие и единение не настъпва в нашата страна, а точно обратно - обществото все повече се разслоява и противопоставя?


Голословният патос е опасен, защото произвежда обратен ефект. Именно това означава понятието голословен – когато някакви думи не са изпълнени със съдържание, когато думи и дела се разминават, когато делата са в противовес на думите. И когато е така, тогава колкото по-красиви са думите, толкова по-грозно звучат. Когато зад думите не стоят реални действия, те се превръщат в магия.


Многобройните обръщения и декларации се забравят, но остава дълбоко врязаният в паметта ни цинизъм, който ги отрича, обезсмисля и поругава – "БСП поема вината, но само с мезета". И тези хубави думи на Румен Радев ще се забравят, но "крилатата фраза" на Филип Боков ще остане, защото колкото и цинични да са думите му, уви, те са верни.


Националното единение не може да се осъществи, ако в обществото отсъства справедливост. Справедливост е ключовата дума.


Справедливостта изисква възмездие, без това да означава отмъщение.
Когато комунистическата ера беше вече поела към леталния си край, се появи онзи знаменит филм на Тенгиз Абуладзе "Покаяние". Филмът е завършен през 1984 г., но е допуснат за прожекции чак три години по-късно. Дори съдбата на едноименния филм показва, че покаянието е труден процес. Но по изключително убедителен, дълбоко духовен и високо художествен начин показва, че покаянието е неизменно условие за прочистване. Ами ако не само покаянието отсъства, а вместо него корени е пуснал цинизмът! Цинизмът в нашето общество не се изчерпва само с онези нарицателни думи на Боков. Цинизмът днес е добил широка популярност и дори вече минава за успешна партийна риторика.


Авторът на обръщението е усетил, че в текста има твърде много патос и голословие, затова в края го е посмекчил: "Наивно е да очакваме, че стогодишният разкол ще приключи днес или скоро. Че ще завърши с победа на някоя от страните на сто и първата или някоя от следващите години Процесът ще е дълъг, ще срещне съпротивата на сили, които се хранят от разделението. Но, убеден съм, мъдростта ще победи ожесточението." Дори само мъдростта не е достатъчна. Мъдростта изисква да се казва и да се приема истината, а точно от това нашето общество е още много далеч. Опитът на народите, които са постигнали единение, ясно показва, че до него се достига само през истината.


Владайското въстание е един тъжен повод за отправянето на това обръщение. Въпреки че България е осеяна с паметници, в него няма нищо героично. Само повод за покруса дават войниците, насочили щикове едни срещу други. Истината не е нито в единия, нито в другия окоп. Дълги години то също беше идеологизирано и преди да влезе в такова официално обръщение, предварително трябва да бъде освободено от идеологическите окови. И Септемврийското също. И атентатът в "Света Неделя" също. И девети септември също. И цялата ни нова история също. И ролята на ДС също. Защото, ако оставим сътрудниците на ДС да извършат единението, това вече не е наивно, а цинично.


А да простим и да продължим, и да се обединим, и да забравим – това не бива и не трябва, и не може да стане. Защото мъртвите чрез нас говорят, на нас се надяват да почитаме и да уважаваме, и да обичаме паметта им.


Текстът е от портала "Култура".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2691 Разстроено

  За всички мислещи хора е ясно че резидентът ни е циничен,самовлюбен,дребен популист!Без своя мисъл и визия!Просто е поредният демагог....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Бих се подписала под това.
  И под "девети септември" с малки букви.
  И само бих добавила - освен истината, времето също води към мъдрост. Времето заобля ъглите, от раните остават белези и поуки, и, в крайна сметка, мъдрост.
  Поздравления на г-жа Димова.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Авторката така и не обяснява, защо изявлението на Радев е голословно. Но затова пък има произволни препратки към Владайското въстание, филми разни и т.н. и т.н.

 4. 4 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Опит за обективен коментар, за един президент, който иска да ни обедини около интересите на ЮРусия в ЕС. А това е невъзможно.

 5. 5 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#3] от "von_seeckt":
  То е повече голословно, отколкото авторката казва, защото не адресира онова, което ин разделя, а то се нарича "данък за Русия". Останалите различия са преодолими.

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1813 Разстроено


  "....Единението не може да се случи под знамето на никоя идеология, а само и единствено под знака на културата и човеколюбието."
  ......................................
  И то само под знака културата създадена от Априлското поколение и само от човеколюбието изградено от хора, като Мирчо Спасов.

 7. 7 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Абсолютно точно казано.
  Президентът използва фрази, лишени от съдържание в българския конеткст, точно обратното на реалността:

  "България избра пътя на европейска демокрация и трябва да гради своето бъдеще около принципите на свободата, законността, справедливостта и уважението към човека".

  "Единението не е индулгенция за престъпления, а борба за законност и правосъдие, на което обществото може да разчита. Единението не може да се случи под знамето на никоя идеология, а само и единствено под знака на културата и човеколюбието."

  Е, такава ли е българската реалност?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2691 Гневно

  До коментар [#3] от "von_seeckt":

  Ами просто е фон рускиии-единение с вас русопоклониците не може да има!Вие служите,вярвате и желаете една сатрапия повече от Родината си!Готови сте на всичко в името на колхоза...дори да се отречете от страната си!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Авторката така и не обяснява, защо изявлението на Радев е голословно. Но затова пък има произволни препратки към Владайското въстание, филми разни и т.н. и т.н.
  —цитат от коментар 3 на von_seeckt


  Обяснява. Голословно е, защото не може цяла седмица да плющиш печена кокошка и вино, а в неделя да обявиш постенето за висша своя цел.
  Само дето тя по - красиво го е казала от мен, разбира се. "Единение не се постига с думи".

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Радев просто е поредният червен и в червата комунист, който под единение разбира да забравим престъпленията срещу България и българите. Това сме го чували периодично още от 1989 от комунягите - "Е-дин-ство! Е-дин-ство!". Не струва! Президентът, който се опита да ограничи правото на глас на българските граждани в чужбина и който изпраща тайни поздравления на комунистическите партизани, а нито веднъж не отиде на остров Белене, е последният, който има право да говори за единение.

 11. 11 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  Докато продължаваме да избираме партийни кандидати за президенти, никога няма да гледаме на тях като обединители на нацията....

 12. 12 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#3] от "von_seeckt":Ами просто е фон рускиии-единение с вас русопоклониците не може да има!Вие служите,вярвате и желаете една сатрапия повече от Родината си!Готови сте на всичко в името на колхоза...дори да се отречете от страната си!!!
  —цитат от коментар 8 на Willy Messerschmitt


  Това важи единствено за теб и подобни на теб само заместваме Русия с Америка.

 13. 13 Профил на mck15574536
  mck15574536
  Рейтинг: 225 Неутрално

  „Единението не се постига с думи.“ – Т. Димова.
  Но се започва с думи!
  Защото е казано в „СВЕТОТО ЕВАНГЕЛИЕ ОТ ЙОАН“
  1:1 В началото бе Словото; и Словото бе Бог.


  Делото на Президентът Радев се подкрепят от светите книги.
  „Умнокрасивите“ може да скимтят наоколо,
  но те са калта през която крачат Хората

 14. 14 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 437 Неутрално

  [quote#9:"dogwoman"][/quote]

  Каква кокошка плющи Радев?

 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2312 Разстроено

  Какво единение да има когато грантаджиите изявяващи се като експерти от последна инстанция непрекъснато ни внушават какъв враг ни била Русия! Когато миналото ни безсрамно се пренаписва и турското робство от най-мрачна страница в историята ни се превръща в толерантно съжителство на хора от различни религии в една толерантна империя, а Освобождението ни в окупация от Русия от която не сме видели нищо добро!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#14] от "von_seeckt":

  Вж. "Речник на литературните термини", Т. Беров, изд. 2003 г., "Метафора".

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 715 Весело

  „Единението не се постига с думи.“ – Т. Димова.Но се започва с думи! Защото е казано в „СВЕТОТО ЕВАНГЕЛИЕ ОТ ЙОАН“1:1 В началото бе Словото; и Словото бе Бог.Делото на Президентът Радев се подкрепят от светите книги.„Умнокрасивите“ може да скимтят наоколо, но те са калта през която крачат Хората
  —цитат от коментар 13 на mck15574536


  О, браво! Добре казано! Светите книги доказват правотата на пРезидента! Това от офицер Гундяев ли го научихте?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 18. 18 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До тук прочетох - повече не е нужно!


  БСП поема вината, но само с мезета
  —цитат от коментар 0 на от статията  Уникална! Култова! Мегагалактическа сентенция на Големеца г-н Боков!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 19. 19 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  " А да простим и да продължим, и да се обединим, и да забравим – това не бива и не трябва, и не може да стане. Защото мъртвите чрез нас говорят, на нас се надяват да почитаме и да уважаваме, и да обичаме паметта им."
  Прекрасен финал на публикация, показваща същността на едно изявление.

 20. 20 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2691 Гневно

  До коментар [#18] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Сентенция доказваща просташката циничност на едни безродници!На хора без морал и съвест!Циничноста на обирачи на мандри,терористи и в днешно време краци на коли-като сина на ид@ота Боков!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 21. 21 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#15] от "Julian Mall":
  Русия ни е финансов приятел, най-вече приятел на парите ни, където от десетилетия ги даваме за отговорно пазене. Поинтересувай ксе колко ни струва само по-скъпия газ и обясни пак в какво се изразява любовта ни към Русия, освен ако не в милиардите, които й даваме и политиците, които тя покварява морално.

 22. 22 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До тук прочетох - повече не е нужно!
  —цитат от коментар 18 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Абе чиста простития си е, да ти кажа.

 23. 23 Профил на mck15574536
  mck15574536
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#20] от "Willy Messerschmitt":

  Човекът ви каза, че в БСП си пием виното с мезе.
  На вас ако ви харесва, пийте си виното без да замезвате.
  Не превръщайте въпроса за мезето в проблем, който да разделя хората.

 24. 24 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2312 Любопитно

  До коментар [#15] от "Julian Mall":Русия ни е финансов приятел, най-вече приятел на парите ни, където от десетилетия ги даваме за отговорно пазене. Поинтересувай ксе колко ни струва само по-скъпия газ и обясни пак в какво се изразява любовта ни към Русия, освен ако не в милиардите, които й даваме и политиците, които тя покварява морално.
  —цитат от коментар 21 на авторът


  И заради това трябва да преформатираме историческата си памет ?? Сигурно САЩ или която да е държава от Запада или още по-малко Турция са ни някакви благодетели?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Прекрасен текст на Теодора Димова, както винаги впрочем!!!
  пРезидента не е човека, който да говори и прави единение на народа ни, без ДС ченгета, без комунета, без хората, които започнаха и водиха 100 години гражданска война в Отечеството за да зарадват кремълските си господари!!!

 26. 26 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  До коментар [#15] от "Julian Mall":
  "....една толерантна империя, а Освобождението ни в окупация от Русия от която не сме видели нищо добро!""""

  Юлианчо бре, чети!
  Така е написала матушката ти в договора от Сан-Стефано! Да не съм го писал аз?
  Добрините вкупом ги консумираме от "Освобождението" до ден днешен!
  Като почнеш от златото /никак малко/, с което сме ЗАПЛАТИЛИ руско-турската война, обърни внимание коя по ред война за проливите, до 1944 година наново окупация!
  Как да не си благодарен за всичко накуп!

 27. 27 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Няма единение без прошка, няма прошка без покаяние!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 28. 28 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Обградил се Мунчо отвсякъде с ДС-ексременти и ще ми говори за единение...

  Порусначен народ- слаба държава
 29. 29 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 485 Весело

  „Единението не се постига с думи.“ – Т. Димова.Но се започва с думи! Защото е казано в „СВЕТОТО ЕВАНГЕЛИЕ ОТ ЙОАН“1:1 В началото бе Словото; и Словото бе Бог.Делото на Президентът Радев се подкрепят от светите книги.„Умнокрасивите“ може да скимтят наоколо, но те са калта през която крачат Хората
  —цитат от коментар 13 на mck15574536


  Е т'ва религиозните сте ми любимите комплексари... Почна със "светите книги", но не можа да се сдържиш да изсъскаш злобно, "по христиЕнски" против най-върлите ти антиподи "умнокрасивите"... Щото вие порусначените сте обратното на "умни" и обратното на "красиви"...

  А иначе сте и "религиозни" само когато в Русия са религиозни. Като дойде следващия "Стоманен" да избие поповете, пак ще спрете да сте "православни"

  Порусначен народ- слаба държава
 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#3] от "von_seeckt":
  "Авторката така и не обяснява, защо изявлението на Радев е голословно."

  Ето сега ти умнико облечи всички думи на Радев с подходящи обяснения и няма да са голи слова.
  Например обясни колко от престъпниците е наказани. Направи таблица име- престъпление - присъда - наказание.
  С такова облекло неистина думите му няма да са празни.

  подпис
 31. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#10] от "spiegel":
  Точно така.
  Радев не уважи до сега затворниците от Белене, а говори от тяхно име.

  подпис
 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Весело

  До коментар [#1] от "Willy Messerschmitt":

  А за всички хора, имащи поне начални знания по БЕЛ е ясно, че си отсъствал в първите класове, в частност при използване на препинателни знаци и какво следва преди и след тях...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 33. 33 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Трябва да се напомня на поръчковите идеолози за непрочетените страници, които те искат да затворим.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 34. 34 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  За всички мислещи хора е ясно че резидентът ни е циничен,самовлюбен,дребен популист!Без своя мисъл и визия!Просто е поредният демагог....
  —цитат от коментар 1 на Willy Messerschmitt


  Това да го беше писАл преди 3-4-5-6 години, че да ти повярвам. Отдавна не бях чел коментари на речта на президента... има няма от преди 89-а.

 35. 35 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2312 Весело

  До коментар [#26] от "Alexander97":

  Сашко, май ти трябва да залягаш повече на четенето че да не се излагаш как Руската империя била спасявала Османската като пратила военна ескадра в помощ на султана!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Чувал съм, че човекът направил успешна кариера, като започнал от ТАБСО, минал през Долна Митрополия, сетне се преборил с конкуренцията по стълбицата на ВВС. Сегашната му най-висока длъжност ми се вижда съвсем естествен завършек и награда за едно чутовно усилие...

 38. 38 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Авторката така и не обяснява, защо изявлението на Радев е голословно. Но затова пък има произволни препратки към Владайското въстание, филми разни и т.н. и т.н.
  —цитат от коментар 3 на von_seeckt


  Защото разчита на интелигентността на читателя, надценила те е.

 39. 39 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Блестяща статия, браво на г-жа Димова!

 40. 40 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Само едно не са съобразили, а Димова някак свенливо подминава един набиващ се в очите факт. Авторът на рафинирания литературен текст на речта не се е усетил, че слагайки го в устата на един армейски чукундур само подчертава фалша и нелепицата на генералската персона. Все едно гледаме пехливанин от мазните борби на сцената на "Лебедово езеро".

  Що се отнася до единението, хм! То започна на 14 декември 1989 когато жертви и палачи прегърнаха заедно мирния преход, кръглата маса и консенсуса на безвремието. Недоволните от този ход на събитията (грубо 2 млн.) българи постепенно се изнесоха. Останалите, макар да мрънкат, живеят в хармония и единение. Колкото, толкова.

 41. 41 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Последният абзац от статията на Димова показва,че и тя е станала жертва на Морала! Само че морала няма общо с политиката и живота по принцип. Давам пример с Гражданската война в САЩ. След нея южняците НЕ простиха на янките, а просто забравиха войната и продължиха заедно напред. И днес САЩ са единствената Свръхсила в света!
  Не е нужно комунистите да се извиняват,(аз лично и не искам да ми се извиняват,защото ги презирам),не е нужно никой на никого да се извинява,нужно е обаче да забравим,(защото е здравословно),и да продължим напред. То и вече старите поколения живели през комунистическият режим са на оня свят,а новите млади поколения не знаят за комунизма и това не е проблем.

 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3416 Неутрално

  Авторката нищо не е разбрала. За какво му е на президента да хвърля празни фрази в общественото пространство? За какво му е на президента единение с Боковата шайка? За да си вдигне рейтинга? Едва ли? Тук изобщо не става дума за единение с мафия, бандитски формирования и корупционни субекти. Мотото на Президента е и си остава: Да изметем статуквото! Единението е за почтените, достойните, компетентните, работливите, солидарните. Не случайно инициативата е на интелигенцията. Ако все пак обществото има нужда от водеща сила, това е тя. Президентът знае какво говори и защо? Въпросът е как и колко ще бъде разбран. Лошото е, че след като една Теодора не го е разбрала, как по-простите от нея ще го направят? Тежък и тъжен и пътя на прогреса, уважаеми госпожи и господа, другарки и другари!

 43. 43 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Бих се подписала под това.И под "девети септември" с малки букви.И само бих добавила - освен истината, времето също води към мъдрост. Времето заобля ъглите, от раните остават белези и поуки, и, в крайна сметка, мъдрост.Поздравления на г-жа Димова.
  —цитат от коментар 2 на dogwoman  До коментар [#9] от "dogwoman":

  - Тц. "Единението" като "Единна Русс...", пардон, "Единна България". Мерси.

  „Льотчикът Румен Радев е тръгнал по стъпките на танкиста Петър Младенов

  Дори от администрацията му няма защо да си губят времето – могат направо да преписват декларациите за национално съгласие на БКП и техния президент от 1990 година. Публикувани са във вестник „Работническо дело“. За улеснение на президентските съветници накрая прилагам и някои от тях, а като бонус предлагам на вниманието им и Декларацията за национално съгласие приета от 38 Народно събрание и обнародвана в Д.В. на 13 Май 1997г. И в нея въпросът за вината за икономическата катастрофа е подминат, но има консенсус по въпроса за мерките за излизане от нея. Изобщо мантрата който крал, крал, дайте да не се обръщаме назада, а да гледаме напред е най-консолидиращия фактор за партийните елити на прехода, тя е омертата на перестроечната мафия. …“
  https://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/-natsionalno-edinenie-ili-omertata-na-perestroechnata-mafiya

  "Националният консесус" - да няма лустрация при Ф.Димитров и да не бъдат съдени след 97-ма. Резултатът - "Бъдеще за България"...

 44. 44 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 283 Неутрално

  " И ролята на ДС също. Защото, ако оставим сътрудниците на ДС да извършат единението, това вече не е наивно, а цинично."

  - Това е точно! Другото е пълнеж.

 45. 45 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 588 Неутрално

  "Защото, ако оставим сътрудниците на ДС да извършат единението, това вече не е наивно, а цинично."

  На Вас родените през 60 - те призраците на ДС определят битието,мисленето, действията и съзнанието ви. 30 години преход -ДС агентурата отдавна се е преселела на оня свят, но явно взирането назад е по- лесно от това да вземаш решения за които си отговорен.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 46. 46 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Не ми е ясно как може някой да обърка пРезидента с интелегентните хора и това, че се е намерил човек да напише приличен текст очевидно не е за чудене. За чудене е, че когато този дървеняк го изговори с дървеняшкия и фелдфебелски маниер и сам подчертае колко е голословен, се намират хора да го аплодират.
  Че той самия ли, неговата руска ракета носител ли, "българската" подкрепа от петата колона ли са тези, с които ще се случи единение и има ли човек, дори и сред хората, които по едни или други причини са му поддръжници ( просто кярат от това:)), да повярва на подобна възможност.
  Поздравления за мекия, интелегентен и едновременно силен текст на г-жа Димова.

 47. 47 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Не ми е ясно как може някой да обърка пРезидента с интелегентните хора и това, че се е намерил човек да напише приличен текст очевидно не е за чудене. За чудене е, че когато...
  —цитат от коментар 46 на tsvetko_51


  се обединяват "десните хора, подкрепили Радев". Когато се леят високопарни слова за "Сабина". За да се стигне до "ако оставим сътрудниците на ДС да извършат единението, това вече не е наивно, а цинично".
  Дрифтове и много пушек...

  До коментар [#46] от "tsvetko_51":

 48. 48 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 283 Неутрално

  ...На Вас родените през 60 - те призраците на ДС определят битието,мисленето, действията и съзнанието ви. 30 години преход -ДС агентурата отдавна се е преселела на оня свят, ...
  —цитат от коментар 45 на DS


  До коментар [#45] от "DS":

  Имате поздрави от Гоце, Сава, Павел... От
  Димитър Иванов - "Гестапото"
  Красимир Гергов - щатен офицер
  Боян Чуков - щатен офицер
  Александър Маринов - явочник "Мастора"
  Христо Григоров - агент "Еленов"
  агент "Завадски"
  агент "Карък"...
  И от новото поколение - Рицар Попова, Цветлин Йовчев, Писанчев, Исмаилов, ... Описани са в "Магнаурската школа на ДАНС" като ученици на Стоян Денчев и Димитър Иванов - "Гестапото".

 49. 49 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 289 Весело

  ...,а новите млади поколения не знаят за комунизма и това не е проблем.
  —цитат от коментар 41 на deaf

  В Щатите може и да не е проблем.
  Там едва ли някой е тръгнал да обяснява на младите поколения колко готино си се е живяло при робството - и храна осигурена, и подслон, и няма за какво да се притесняваш, кльоцаш си тръстиката, береш си памука и си свиркаш ...

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 50. 50 Профил на Koicho Georgiev
  Koicho Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "Judjuk":

  +++За този прочит и тълкувание, вероятно това е скритият подтекст в обръщението, поне ми се иска да бъде!

 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3416 Неутрално

  До коментар [#42] от "Judjuk":+++За този прочит и тълкувание, вероятно това е скритият подтекст в обръщението, поне ми се иска да бъде!
  —цитат от коментар 50 на Koicho Georgiev


  Не е скрит. Съвсем открит и ясен. Даже се намеква за създаване на нова, легитимна политическа структура, която да поеме практическото изпълнение. Теодора обаче се прави на разсеяна. А от агитката какво да очакваш? Те са като бойна група.

 52. 52 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Абсурд е този партиен БСП президент да говори за единение.Още в първата си реч в парламента в казармен стил се обърна към десните "Остава ви още една седмица"

 53. 53 Профил на Koicho Georgiev
  Koicho Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "Judjuk":
  Един въпрос и препоръка, как да заличим определението" политик" ,дума все повече лъхаща на корупция и далавера и да намерим точния човек, за точното място да управлява, а не вълк в овча кожа?

 54. 54 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Бедна ми бедна Теодоро, баща ти се обръща в гроба от пасквилите ти. Срам

 55. 55 Профил на Ventseslav Atanasov
  Ventseslav Atanasov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Около какви ценности да стане обединението?По принцип при т.н. демокрация народът е разделен на партии воюващи помежду си.Те (партиите)не изразяват по никакъв начин народната воля....и тн

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK