Колективната липса на вкус

Новите плочи в градината на черквата "Св. Седмочисленици"

© Юлия Лазарова

Новите плочи в градината на черквата "Св. Седмочисленици"Вкусът е нещо, което се смята за субективно, по-скоро лично, отколкото колективно. Възгледите за вкуса са различни - от доста комплексни и непроницаеми до по-прости и очевидни.
Въпросът в случая е друг. Не какво е вкусът, а как изглежда неговото отсъствие. И може ли вкусът, или неговото отсъствие да бъдат не лични неща, а колективни, общностни.


Още по-просто казано, притежаваме ли колективна интуиция да се обграждаме с хубави неща и да изграждаме хубава среда или не.


Ако погледнем българската градска среда, отговорът е по-скоро не. И все повече си даваме сметка за тази липса, както гневът от настилката в градината на "Свети Седмочисленици" в София показа.
Българските селища - големи и по-малки градове - са осеяни със сгради и други форми - които лесно могат да се определят като грозни.


Надстройки, кули, странно стърчащи еркери, тъмни стъкла, PVC дограма на стари и не толкова стари сгради


и много други градски форми са очевидно грозни


Причините изглежда са две. Първо, разюзданото ново богатство. Второ, естетически припряната бедност. Много хора биха добавили корупцията. Корупцията обаче може да ти открадне парите, но трудно може да те накара да се обградиш с грозни неща. Италия, високо корумпирана страна, е добро доказателство за това.


Градската среда в България се е развивала, общо взето, в условията на три режима. Османски, австро-унгарски и комунистически. (Говоря само за архитектурни и градоустройствени режими.) Османският и комунистическият са в голяма степен наложени, Австро-унгарският е по-скоро избран, самоналожил се.


Освен спецификата на сградите и градоустройството от османския и от комунистическия режим тези времена се характеризират и с властово и икономически наложена дисциплина на строителство.


Комунизмът наистина построи много грозни неща, събори много хубави неща


но в същото време и не разрешаваше много неща. Османските години налагаха друг тип ограничения. Тези ограничения силно обуздаваха архитектурната разюзданост, но също така ограничаваха и развитието на вкуса.


Австр-унгарският архитектурен режим формираше вкус, но той просъществува не много дълго и се развиваше в една относително бедна среда. Затова днес обикновени сгради от началото на ХХ век ни се струват уникални паметници на културата, макар и да не са. (В момента в Музея на София може да видите интересна изложба, която представя виенските и чешки архитекти, внесли европейския облик на София.)


Когато последният режим, комунистическият, внезапно и неочаквано за всички се разпадна, ние останахме без строителните и предприемаческите забрани, но и без норми на колективен вкус. Бледият спомен от австро-унгарските правила беше напълно изветрял, представата за градска култура и благоденствие се беше формирала от сръбската телевизия, Кореком, някой и друг филм, стари броеве на списания от типа на Бурда или Щерн и чуждестранни командировки на малцина, за които грозните интериори на българските посолства по света бяха норма за желан стандарт.


Разпадът на комунизма ни завари и бедни. Дълбоко необразован, но и отхвърлил селския си корен, комунистическият елит беше изградил поприкрити, но грозни сгради, в които живееше или ходеше на почивка. Днешният Национален исторически музей е пример за този стил. Най-видимият пример е вероятно НДК. По едно време в центъра на София се беше появил "Минералсувенир", триетажен магазин срещу Руската църква, който предложи на обикновения гражданин дребни отломки от тягостното благоденствието на комунистическата резиденция. Оттам към хората потекоха пепелници от евтин сивкав мрамор, дебело лакирани масички със сребърни и златни (на цвят) лайстни и плотове от евтин сивкав мрамор, шкафчета с тук-там вградени орнаменти от ... евтин сивкав мрамор. Мраморът, в 9 от 10 случая по принцип неподходящ материал, лакираните дъбови масички, огромните тежки фотьойли с тъмна тапицерия от лъскави пластмасови влакънца продължават да живеят в много държавни учреждения и в сърцата на много поръчители, архитекти и крайни изпълнители.


Всички тези форми водят волен живот в домашната и градската среда, необезпокоявани от никого. Проблемът е тяхната жизнеспособност. Пепелниците и масичките не само ги има, те се множат, израждат и разрастват. Като ракови клетки, които са в състояние да превземат цялото тяло, а в случая с града - площади, улици, обществени и частни сгради. Те тровят и наследената среда. Достатъчно е да видите как се реставрира и строи в Мелник или Стария Созопол, как изглеждат морските курорти или да се вгледате в градоустройствения, архитектурен и интериорен кошмар на Банско и ще усетите болезнено заразата.


Има все пак и няколко светли лъча


Те са основно свързани с новата вълна от частни публични пространства (ресторанти, барове, споделени офиси) с интереса към селската къща и с някои от най-новите офис сгради. В селската къща, зарязана или извратена в стила на "битовия кът" в годините на комунизма, се крият норми и форми, които са свързани с нещо, което можем да наречем колективен вкус. Някои нови сгради прескачат в бъдещето със своите норми. Новата вълна ресторанти демонстрират удивително модерно чувство за интериор. Дали обаче тези лъчи ще доведат до поява на по-остра чувствителност към градската среда е трудно да се каже. Засега може преди всичко да говорим, спорим, гадаем и да се надяваме.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Прилича на фоайе за тоалетни!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Колективната липса на добър вкус не е оправдание за управленски идиотизъм, стимулиран само от гепене.
  Герп вредят, да се махат!

 3. 3 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Проектантът има чувство за красота, но е смотал сигурно от германския си проект останали плочи и ще ги използват и тук. Но липсата на вкус няма почивен ден, като архитекта е в настоятелството на Американския Колеж и би следвало да има малко поне вкус, защото това пространсто е доминирано от Църквата. Наоколо е обаче пълно с идиотски паметници на резни дейци на БЗНС и други паметни плочи..

 4. 4 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Новото строително чудо - магическия фугин ще оправи всичко. Ще нареди неравните плочки, ще запълни фугите, ще пренареди шарките на плочките, ще промени сгрешените наклони, даже ще смени десена на самите павета и плочки. От Фандък прес съобщиха, че първите баки със строителното чудо МагФуг ще бъдат на разположение до утре сутринта на обекта Гаф Игафиев...

 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Някой може ли да ме "светне " КОЙ е ЕРУДИТЪТ Юлиян Попов , който така нахално натрапва съмнителните си, преди всичко позитивни виждания за ПОСТКОМУНИСТИЧЕСКИЯ МУТРЕНСКИ "МОДЕРНИЗЪМ " !

 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  Много вярна статия....за съжаление!И много див селски манталитет....творящ кич!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Весело

  К'ъф вкус си тръгнал да бистриш, бе Юлиане, при безпардонни парвенюта и агресивни като марокански скакалци простаци, които въртят кинтите и определят какво, къде, как и от кого да се прави според собствените им нрави?
  Ми то свиня от кладенчова вода колкото разбира - такава им е и на тях "естетиката"!
  Поне да беше еклектика, ма не! То си е точно тяхната, лично тяхната естетика!
  Както описват Илф и Петров Елочка Шчукина - с въображение на кълвач.
  Пък и въобще са си като Елочка - и с речника, и с напъните им да се покажат ...

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Затова днес обикновени сгради от началото на 20 - ти век ни се струват уникални паметници на културата, макар и да не са.
  __________________
  Живял съм няколко години в такава сграда в квартала на Мойшето, една стара баба комшийка (еврейка) ми каза ,че е строена от италианци (тогава северна Италия е била в Австроунгария) работниците са били бедни и са идвали у нас да изкарат някой друг сребърен лев!
  Сега фирмите които работят като подизпълнители в София наемат най-глупавите работници дето две плочки една до друга не могат да сложат ама за толкова пари - толкова медеца го обират шуробаджанашки фирми спечелили търговете!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Гневно

  ОСТАВКА на лойковците и корумпетата докато не са дошли със сопите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Гневно

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Много ми е интересно Мойше как ще коментира но нещо гузно се спотайва. Явно нещата са много зле.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Весело

  ... обекта Гаф Игафиев...
  —цитат от коментар 4 на SaveBG

  Мно'о кофти късмет, че им лъснаха кукусиите баш на Графа.
  Така да пасне за виц, начи!

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Много ми е интересно Мойше как ще коментира но нещо гузно се спотайва. Явно нещата са много зле.
  —цитат от коментар 10 на КМЕТ В СЯНКА

  Горикия като стар софиянец, сигурно няма думи!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1436 Весело

  Я, умнокрасивците били също така фини естети. И разбира се нараненото им чувство за висша естетика съвпада с воя на позитанските чакали, случайно :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  “Колективния” вкус ли дава разрешения за строежи? И прибира рушветите? Това са две абсолютно различни неща, кой какъв кич ще си купи за дома си, и кой какъв кич ще построи. Кичът в къщите на хората няма да наруши естетическото пространство на всички ни. Но кичът по улиците ни избожда очите всеки ден, и малко по малко убива естетическоте ни критерии.

 15. 15 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 729 Неутрално

  "Колективната липса на вкус"

  Не си прав, авторе.
  Не е да нямат вкус.
  Имат си вкус. Харесват чалга, фърлят гюбеци по-добре от циганките, кумир им е Слави, гласуват за Рапона или Лъжата, харесват Хуйло и се захласват по Московията, търпят МОЧА насред София. В Пловдив Апостолът се е сгушил в гранитните ботуши на Альоша, същите динозаври са и във Варна и Бургас.
  Как да нямат вкус, имат си вкус.
  Цигански.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 16. 16 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  [quote#8:"... че е строена от италианци (тогава северна Италия е била в Австроунгария) ... [/quote]

  Само за сведение:
  Северна Италия не е била в Австро-Унгария.
  В Австро-Унгария е бил Тирол.
  А след войната, орязват южен Тирол от Австрия и го пришиват към Италия.


  Аз не зареждам в Лукойл.
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Неутрално


  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":[quote#8:"... че е строена от италианци (тогава северна Италия е била в Австроунгария) ...
  —цитат от коментар 16 на simval
  Само за сведение: Северна Италия не е била в Австро-Унгария.В Австро-Унгария е бил Тирол.А след войната, орязват южен Тирол от Австрия и го пришиват към Италия.[/quote]

  Вкл. Тирол е бил до остров Корфу(днешна Гърция) или как?!
  :-)))))

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#17] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Съжалявам, мой безсмислен порив.
  Не обърнах достатъчно внимание с кого си имам работа.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 20. 20 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  исторически погледнато последния завършен (в смисъл на приключен) стил у милата мамковина е описаният като минералсувенир комунистическо-принцески стил на откачалката людмила... мутробарокът, де доде подире му, все още зрей по провинцията... а синьо-стъкленият окаченофасаден софийски стил тепърва има да еволюира в гипсофазерна орнаменталистика решена в дъгоцветно пастелна замзъчна визиопластика...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 21. 21 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#13] от "Нагъл Визионер":

  Прав си ! Питам ЗАЩО никой не направи опит да ме "светне " КОЙ е аджеба ЕСТЕТЪТ - АРИСТОКРАТ Юлиян Попов ???

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#15] от "simval":

  Мислех и аз да напиша нещо в тоя дух, но ще се задоволя с +++++.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#15] от "simval":
  Да добавя, че вкусът към красивото идва от културата, от четенето на много книги, от слушането на изискана музика, от излагането на красиви картини и архитектура. Това не е за всеки и очевадно в БГ е изключителна рядкост.
  Интересното е, че в градове като Русе много сгради са строени от австрийски архитекти, а паметникът на свободата е дело на италианец. Но това е преди комунизма, който наложи грозотата като норма.

 24. 24 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 811 Любопитно

  И какво му е на НДК? Какво не харесва авторът на пешеходната зона? Специално ще ида да видя пл. Славейков, че от толкова писания на разбирачи ми стана интересно.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 25. 25 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  ДИВАТА КОМУНИСТИЧЕСКА НЕОБРАЗОВАНОСТ, ЛЪЖИТЕ И ЕМОЦИОНАЛНОСТ КЪМ ЧЕРВЕНИ ЗНАМЕНА СЪРПОВЕ И ЧУКОВЕ НАД 45 ГОДИНИ, последвана от тотално пропадане и национална безотговорност в образованието вече общо над 75, от начално до висше, нехайството и безотговорната и анормална безпросветност, дадоха своите горчиви плодове, които трябва да изядем заедно, колективно и без остатък, станали за посмешище в ЕС и целия свят.

 26. 26 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#15] от "simval":

  Е,не може всеки да е умнокрасив благородник със синя кръв...По партийна линия,де..

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 704 Любопитно

  Абе някой да каже нещо за паметникът на Самуил,че и тогава имаше една истерия.....

 29. 29 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#24] от "stein":

  НДК си е много добро архитектурно творение. Не съм от София, но я познавам отлично. Сега гледам снимката на тази градинка пред Св.Седмочисленици и не мога да разбера кое не се харесва? Качеството на изработката, материала или цвета? Четох че това е някакъв качествен камък. Ако е изработен добре, цветът не е крайн лош. Дори е в тон с новите тенденции - градските настилки да са светли, за да не се нагряват през лятото.

 30. 30 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Забележително прилична статия за нивото тука. Липсата на вкус е очеизвадна навсякъде.
  Също съм съгласен и със забележката, че съвсем обикновени и невзрачни сгради се обявяват за паметници на културата.

  Путин - мы верим в тебя !
 31. 31 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Юлиан Попов може би не знае поговорката,че на вкус и цвят няма приятели. На вкус и цвет друга нет! Та той какво иска?Всички да мислим като него,да имаме неговото разбиране за естетика,красота и т.н.?Ами да се връщаме към старата Конституция,чл.1 и правото да нямаме мнение?Добре!Той изказва своето мнение,но защо трябва да сме съгласни с него?Или може би някой трябваше да го пита как и какво да прави?Хайде,моля, стига някой да си налага мнението,което в определени моменти намирисва нехигиенично.

 32. 32 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  А кой е Юлиян Попов, къде е учил архитектура, че така компетентно обяснява, кое как трябва да се прави!?

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Не става изобщо дума за колективна липса на вкус, а за наложена от посткомунистическата олигархия простотия във всички сфери на обществото, чрез подопечния и слугинаж.

 35. 35 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Англичаните казват " He who pays the piper ...". Койт не му харесва "the tune" да плати той за "по-хубава". Юлиянчо иска от крадливата олигархия да бъде еталон за изискана естетика ... и това ще стане с времето, не бързай - след някое и друго поколение, сега още има пари за крадене и пране, доколкото разбирам. Не че нещастната писарушка няма право на "естетическо" мнение... но това е същото като да критикува избора на цвят на колата на съседа или размера на шкембето му.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 36. 36 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Авторът се опитва да представи своите разбирания като някакъв еталон, т.нар. "колективен вкус".
  НЕ, благодаря. Да се опитваш да вкарваш всички под общ знаменател не е най демократичният подход.
  Няма да коментирам неговите лични разбирания и предпочитания, просто текстът е излишен и безсмислен. Развитието следва своята естествена логика и няма нужда някой да го направлява и наставлява. Всичките тези ресторанти и офиси, които авторът харесва, не са се появили според някоя директива, а по естествен път.
  Тогава защо е този шум?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 37. 37 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1409 Весело

  Абе някой да каже нещо за паметникът на Самуил,че и тогава имаше една истерия.....
  —цитат от коментар 28 на gobay


  абе кво да ти кажем... едното око не свети

 38. 38 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Авторът тотално не е прав и е писал, колкото да се изкаже неподготвен. Колективният "лош" вкус няма нищо общо с кича и лошото изпълнение на масовите ремонти по градове и паланки. Нали всички тия "обновления" се правят с конкурси, участват именити архитекти, печелят ги , комисии, пак от образовани и хора с вкус одобряват и т.н. Имаме да изхарчим едни дадени наготово и не мъчени от нас пари и ние се развихряме. Кудкудякаме, кудкудякаме и после същия "кич" или недомислие. Предполагам, че народът ще намери кусури, дори и плочките да са от чисто злато. За изпълненията да не говорим. Вижте кой и как работи по тези обекти. Има ли един от кудкудякащите да заеме мястото на мангалите и да им покаже как се работи?

 39. 39 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#16] от "simval":

  Не знам за коя война говорите, но Триест е бил пристанище на Австро Унгария през 19 век. Както и цяла Северна Италия. И Гарибалди ги освобождава от австрийците и обединява като кралство Италия. Има един паметник в центъра на град Ливорно, обявяващ, че след референдум през 1878г. (забележете) гражданите на Ливорно не желаят да са в Австро Унгария.

 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  На мен ми е струва твърде строга оценката на автора за резултата получен от трите периода на развитие на селищата в страната и София. Да има ги големите грозни панелни спални в почти всички градове, но когато се опаковат с топлоизолация, картината ства достатъчно приемлива, не казвам красива.
  Да трябва да се опазят от посегателство наличните зелени пространства и за това, като че ли хората се посъбудиха, трябва и включително законодателно да е реши въпроса с многото стари и не лоши сгради, които поради неразбирателства между съсобственици и/или наследници, стоят като грозно саморазрушаващи се петна в по-големите градове, така че да бъдат принудени да ги приведат в поне приличен вид или да ги продават на хора които могат да си го позволят, а не да чакаме да паднат върху нечия глава или кола и отгава да търсим кой е виновен.
  Но все пак, понеже всички малко или повече пътуваме, виждаме че и по света има много кич и еклектика в архитектурните решения и развитие на градовете и това, че на някои места са запазени автентични краиви кътове, каквито все още могат да се видят и у нас, не променя много картината.
  Бих дал за пример един Букурещ, град все пак по-близо до нас. Там съжителстват улици със запазени чудесни стари фамилни домове, днес наети или купени от легации и фирми, чудесно поддържани и потънали в зелениена, със обичайните и одобни на нас квартали и като капак с безумията на Чаушеску. Е. има ли вкус там или не и кое преобладава? То погледната от подобна точка и във Виена могат да се намерат примери във всички посоки.
  Така или иначе, аз не съм сигурен че съществува въобще някъде понятие като обществен вкус и доколкото собствеността и възможностите на собствениците са нещо променливо, няма как на общия архитектурен вид да не се отразява вкуса на новите собственици - понякога добър, но по-скоро като изключение.
  Другата възможност е едно наложено решение и виждане, за това кое е хубаво и кое не, което и да се случи, ще предизвика много повече недоволство, а вероятно и грозотия.

 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Весело

  До коментар [#23] от "oziris7":

  "Да добавя, че вкусът към красивото идва от културата, от четенето на много книги, от слушането на изискана музика, от излагането на красиви картини и архитектура."

  Аха, затова им падат фасадите на "култур-вкусителите" от художествената литература. Все самовлюбени умнокрасавци, де понятие си нямат от инфраструктурни проекти и нови технологии! Няма нужда от красива (като Юлиян Попов) улица, ако през нея не може да премине ни една стока.
  И още нещо, австрйската архитектура изисква пространства, а не "уплътнявания" и "модерна реституция в реални граници".
  А един тука предлага и златни павета ... като султана на Бахрейн - поръчал златни тоалетни чинии. Като ги монтирали, паднал пода на двореца. В нашия случай - тръбите на софийската вода са се сплескали.

 42. 42 Профил на l.d
  l.d
  Рейтинг: 418 Весело

  Колко ощипани моми наскочиха да обясняват, че царят не е гол :D
  По-добре ли изглежда София от преди? Да. Има ли да се развива вкус в Бг - сравнете няколко "бизнес сгради" от последните 5-10 години - тип А или тип Б, цвят 1-3. Защо има тепърва да се развива - защото няма кога да е изграден.

  Първо задоволяваш основните потребности, за да осъзнаеш нова потребност - за култура. Нормално е всякаква култура да е достатъчна в началото. Едва сбълсъкът с различни видове култура води до оформянето на вкус.

  Паветата от снимката - хаос от размери на плочки, хаос от цветова шарка. Пост-постмодернистична философия (да, съществува) в постмодернистично изпълнение - ок, но изтипосан пред сграда с 500-годишна история (цървката е на 100). Ама както по-горе казват, вкусове всякакви. Сигурно все някой харесва сок от портокал и кисело зеле, съмнявам се да са мнозинството тук.

  Винаги има "но"
 43. 43 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1190 Неутрално
 44. 44 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Авторът има предвид плюещите по ремонта ;)

 45. 45 Профил на aldoushuxley
  aldoushuxley
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Или както е казал поетът:

  Грозни цветове в красиви рамки,
  Празни светове в очите жадни.

  Грозни са ни публичните пространства, нека бъдем честни.

 46. 46 Профил на iqn40581398
  iqn40581398
  Рейтинг: 213 Неутрално
 47. 47 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#45] от "aldoushuxley":

  Грозни, празни, това е положението :))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 48. 48 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Видният италиански социолог, философ и психолог Франческо Алберони преди много години озаглави една своя статия така: ,,Липсата на вкус не е естетически, а морален факт". И наистина, какво направиха нашенските властници след 9-ти септември 1944-та година? За разлика от поляците, които възкресиха своята стара Варшава, кремълските креатури доразрушиха всичко, което бе останало от сградите в началото на бул. ,,Дондуков", премахнаха улиците ,,Търговска" и ,,Борис Търновски" и на тяхно място издигнаха три огромни, груби, тежки, студени белокаменни мамонта - за да покажат на безправния поданик колко е нищожен. Около столицата и десетки български градове построиха панелни казармени обиталища, повсеместно набучиха мегаломански грозни паметници. Като прибавим към старото кощунство сегашните диви презастроявания, с чиста съвест може да цитираме големия Алберони:
  ,,Е добре, тази грозота е продукт на некултурността на мафията и на нейната бруталност".

 49. 49 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Прилича на фоайе за тоалетни!
  —цитат от коментар 1 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Точно!

 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Тази статия е сбъркана както автора си. Много приказки които е неясно какво казват.

  Че от социализмът наследихме потресаваща простащина е ясно. Само като им видиш паметниците и са ти осигурени нощните кошмари. От мраморните му площади пък остава незабравимото чувство на престояла граняласала чорба. Тежко, мазно и трудно за преглъщане до степен на погнуса. Любимото творение на соц.номенклатурата, по липса на вкус този мръсносив мрамор по площадите може да се сравнява единствено с арабският навик да лепят злато навсякъде.

  Дотук ясно, но защо авторът толкова грижливо заобикаля да каже поне думичка за "творенията" на прехваленият архитект? Нещо май че намирисва на солидарност между посредственостите. Мен ако ме питат те са в пъти по-грозни от НДК и могат да се съревновават за първото място единствено с петох@@@ника пред НДК. Мислех си, че този сив грозен мрамор по площадите си е отишъл заедно със социализма но се оказа че още е тук. Нищо чудно с тези феодални соц.старци по журитата. И с възпитаното от тях поколение подмазвачи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Нека да уточня: най-големият проблем е градската среда в София. В страната има обаче много по-добри примери: призовавам всеки да види какво се прави в центъра на Пловдив като пример как с не много пари и с елементарно чувство за естетика може да се постигне преобразяване.

 52. 52 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#40] от "tsvetko_51":

  "Бих дал за пример един Букурещ, град все пак по-близо до нас. Там съжителстват улици със запазени чудесни стари фамилни домове"

  Да де, ама как съжителстват

  https://pixabay.com/en/architecture-building-old-new-2795268/

  Не е точно като плочки за баня пред църква

 53. 53 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Юлиан Попов може би не знае поговорката,че на вкус и цвят няма приятели. .
  —цитат от коментар 31 на gobay

  Да, има такава руска поговорка, но винаги ще си спомням какво казваше учителят ми по рисуване в прогимназията (а той беше и художник) - по вкус и цвет товарищи нет, но по естетическа култура е задължително да има.

 54. 54 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Прекрасни са плочките, само дано са трайни.... Освежава изгледа, църквата ще изпъкне...... нека го завършат и после да коментираме. Аман от оплювачи!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 55. 55 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Добрият вкус е само един!!!! Тия плочи ми вадят очите

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1850 Весело

  Abso-fuckin-luttely! Само австрийски барок от средата на 19-и век, каруци и пайтони. Тоже Къщата с ягодите, Дядо Йоцо гледа и жълти павета навред. 🤣

 58. 58 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3110 Весело

  Нека да припомня че Херман Гьоринг е имал най изискан и възвишен вкус!

  klimentm
 59. 59 Профил на bo
  bo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ще ме прощава авторът, каузата му е добра, но от история на архитектурата, изкуството или градската среда не разбира.

  "Градската среда в България се е развивала, общо взето, в условията на три режима. Османски, австро-унгарски и комунистически." е доста повърхностно твърдение и всичко, което следва след него.

  Също така - без да съм фен на соца в никой случай, факт е че по време на режима има много естетически издържани и стойностни работи и много повече образование и мисъл в работата от днес. Според мен проблемът е, че се скъса връзката между поколенията от соца и "демокрацията", унищожиха в лагерите и/или изгониха от държавата с дивотиите си голяма част от хората, които се интересуват от свобода, духовни категории и творчество. Та - резултат.

 60. 60 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Колективната липса на добър вкус не е оправдание за управленски идиотизъм, стимулиран само от гепене.Герп вредят, да се махат!
  —цитат от коментар 2 на Лелка


  Няма да стане. Нищо не гепят ГЕРБ ами пречат вие да гепите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 61. 61 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#16] от "simval": Алто Адиже е било в Австроунгария.

 62. 62 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  евтин сивкав мрамор.

  Това е Юлиане, българският мрамор! От Пирин. Има и малко бял. Ако искаш хубав мрамор - Италия продава. Доста скъпо. Няма да ни стигне бюджета да застелем площадите. Пък май не го правят никъде.
  През 50-те години имаше конкурс за Национална опера. Спечели го колектив от Сараево. Проекта го прибраха в долното чекмедже. След няколко години на предвиденото място цъфна НДК.
  В Минералсувенир продаваха и хубави неща. Ти си гледал грозните. Аз гледах изделията от нефрит, чароит, флуорит, малахит. За да ги оцениш се иска известна култура. При демокрацията се отвори възможността да се купува хубав декоративен камък от чужбина. Появиха се чудесни облицовки от скали с едри порфири от фелдшпати и декоративни пясъчници. Бързозабогателите мутри напоследък ги замазват с блажна боя. За по-хубаво.

 63. 63 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#13] от "Нагъл Визионер":

  Заó някой хора се оприлиöават на грозни и глупави - горе главата! И на вас ще Ви дойде добрия вкус :)

  www.soundcloud.com/x2805
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK