Кога завихме обратно към безумието на сталинските времена

Кога завихме обратно към безумието на сталинските времена

© Associated PressВсяка година отличените с наградата "Анна Политковская" на международната организация "Помощ за всяка жена във война" (Raw in WAR) пишат писмо до убитата на 7 октомври 2006 г. пред дома си руска журналистка. Тазгодишните носители са живеещата в Беларус Нобелов лауреат за литература от 2015 г. Светлана Алексиевич и индийската правозащитничка Биналакшми Непрам, които ще получат приза през февруари в Лондон.


Предлагаме ви текста на Алексиевич, разпространен от в."Новая газета", където работеха и Политковская, и първата носителка на наградата на нейно име Наталия Естемирова от организацията "Мемориал" в Чечения, която също беше отвлечена и убита.


Скъпа Анна!
Искам да ти разкажа как живеем без теб. Къде сме? В коя точка от историята? Едно е ясно - че не сме там, където искахме. Няма те над 10 години и за това време можеше да се отиде да се живее в друга страна, да се преместиш от империята на ГУЛаг в нормална европейска държава, както сториха мнозина наши съседи. Но, както е казал Столипин: "В Русия на всеки 10 години всичко се променя, а за 200 години - нищо". Вече ни е омръзнал този цитат, но в него има толкова от познатото ни отчаяние, че ми се искаше да го повторя.


Помниш 90-те години - "тежките", кървавите, святите. Помниш какви романтици бяхме. Днес трябва да си признаем, че бяхме престъпни романтици. Наивно вярвахме, че ако в книжарниците се появят книгите на Солженицин, Шаламов, Гросман, заради които преди това можеше да те тикнат в затвора, че ако се появят свободни вестници на разни партии, а не само на КПСС, ще започнем да строим нормален живот.


Ще станем като всички. Ще влезем в света, ще спрем да плашим всички с нашите ракети "Искандер".


На площадите се събираха митинги от стотици хиляди хора, шестваха и скандираха "Свобода! Свобода!".


Изглеждаше, че това е вечната руска мечта - това чудесно същество, лелеяно в кухните, където обикновено се събирахме и мечтаехме - която ей сега ще стане реалност, буквално утре ще бъдем свободни. Никой не знаеше, че не може бивш затворник, прекарал цял живот в лагера, да излезе от портите му и да стане свободен. Не може, защото всичко, което той знае, е лагерът и всичко, което умее, е лагер.


Колко илюзии имаше тогава! Наивно смятахме, че ей сега, като съборим от пиедестала статуята на палача Дзержински, ще е достатъчно, за да задиша страната свободен въздух. И ето, отпечатаха Солженицин, Рибаков, всички четяха. У дома, при приятелите ми, пък и във всеки интелигентен дом невинаги висеше прилично палто, но задължително имаше голяма библиотека, а сега децата и внуците не знаят какво да правят с тези книги и "дебели" списания, не им трябват и ги изхвърлят на боклука.


Да, тичахме по площадите и викахме "Свобода! Свобода!" и наистина никой не знаеше какво е това. И се започна.


Закриват заводи, фабрики, научни институти, предприятия... и какво да правиш с тази свобода? Никой не си беше мечтал, че ще бъдем свободни и бедни. Всички искаха да бъдат господари, а не прислуга. Дори днес в луксозен магазин, когато поискаш да ти обърнат малко повече внимание, това вече се възприема като унижение.


Всички бяхме изскочили от социализма, където всички бяха бедни, но еднакво бедни.


Мисля си, Анна, че си успяла да го видиш по телевизията: "новите руснаци" обядват с черен хайвер, монтират си златни тоалетни в частните самолети, имат най-дългите яхти в света, а народът някъде в Рязан или на остров Сахалин го гледа гладен - няма работа, няма пари.


Никой не беше мислил за народа. Идеята обичаха повече от човека. Днес се изненадваме, че в главите на хората цари пълна каша от бяло и червено. Защото никой не е разговарял с тях, не е сядал пред телевизионната камера и не им е обяснявал. Ето, Путин разговаря, но той се е научил от нашите грешки. И въпросът не е само в Путин, той говори това, което народът иска да чуе. Бих казала, че всеки руснак е и малко Путин.


Мислехме си, че става дума за колективния Путин, че проблемът е в съветската власт, за хората. "Съветската каша" в главите и генетиката. Колко бързо заработи сталинската машина. С какво знание и страст всички отново правят доноси един срещу друг, ловят шпиони, бият заради това, че си различен, как Сталин възкръсва и из цяла Русия издигат негови статуи, рисуват портрети, откриват музеи на Сталин.


Анна, тръгна си от живота с вярата, че сме победили опита за преврат. А времето, което живяхме без теб, показа, че пучът само временно е притихнал, приел е други форми и днес победи. През 90-те години положението беше такова, че всеки с тениска със Сталин и надпис "СССР" би предизвикал присмех, сега това е нормално.


На рафтовете в книжарниците има десетки книги за Сталин: за жените на Сталин, за великия генералисимус по време на войната, за любимото вино на Сталин, за това какви цигари е пушил... По необясним за мен начин в хората едновременно съществуват плачът по невинно избитите роднини и любовта към Сталин. Носталгия по всичко съветско.


Руснакът иска да има шенгенска виза, чуждестранна марка кола - може и втора ръка, и вяра в Сталин.


Най-трудното, в което ще ти се наложи да повярваш, е, че руснаците се научиха да убиват братя, да ненавиждат.


Мога да ти разкажа как московски таксиметров шофьор ме изхвърли от колата, когато научи, че съм от Западна Украйна, че майка ми е украинка и обичам украинците. "Крим е наш!" - крещеше той. "Не, не е твой, украински е" - "Донбас е наш!" - "Не, украински е". Не знам, Анна, щеше ли сърцето ти да побере и тази болка.


Без съмнение ти би заминала при войната в Украйна, несъмнено би писала честните си репортажи. Ако по-рано цинковите ковчези идваха от Афганистан и правеха погребенията тайно нощем, сега докарват "Товар 200" от Украйна и Сирия. Но има страшна разлика - когато пишех книгата "Цинковите момчета" за войната в Афганистан и отидех в дома на майката, чакаща ковчега с тялото на сина си, тя ме посрещаше с думите "Всичко ще ти разкажа!" Напиши истината". Днес майките мълчат и говорят шепнешком. Само една призна - четох за това в пресата: "Нищо няма да ви кажа, защото няма да ми дадат пари за убития син. С тези пари ще купя апартамент на дъщерята".


Къде? Кога? Направихме обратен завой, потопихме се в мрака на безумието, страха и ненавистта от сталинските години. Още се боим да си го признаем. Но е така. Задава се война... В бившето постсъветско пространство загинаха десетки журналисти, всяка година в този черен списък се добавят нови имена.


Руският живот по обичай се лута между бардака и бараката.


Неслучайно около мен често чувам, че четат книги за 30-те години в Германия или за времената преди руската революция. Ще попиташ "Защо?". Защото животът днес плашещо прилича на онези времена. Едни говорят за Трета световна война, други - за фашизъм.


Свободата е дълъг път... Този опит придобихме без теб. Много си ни нужна, Анна! Учим се от теб, че на война компромисът е невъзможен, че дори най-малкият компромис превръща всекиго в съучастник. Щеше да ни е по-трудно без това, което ти успя да кажеш и направиш. Без твоята вяра, че ще ни спаси не ненавистта, а любовта към човека. Благодаря, че те имаше и те има.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4198 Неутрално

  Изключително! И изключително тъжно за нормалните хора в Русия!
  А този текст трябва просто да се добавя под всяка статия, свързана с руски кибератаки, руски пранета на пари, риски намеси в избори, руски обгазявания и т.н.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  "Нищо няма да ви кажа, защото няма да ми дадат пари за убития син. С тези пари ще купя апартамент на дъщерята".
  Каква тъжна констатация.Трагедията на неосъществения преход.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  СТРАХОТЕН ТЕКСТ!!!!
  Ето така се пише - с Душа!!!!
  Теодора Димова го може- РЕСПЕКТ!!!!!

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2845 Разстроено

  Наистина времената напомнят навечерието на ВСВ. Дано хората са по-умни от политиците и да отсвирят всички нацонал социалисти и патриоти.

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2845 Разстроено

  Наистина времената напомнят навечерието на ВСВ. Дано хората са по-умни от политиците и да отсвирят всички нацонал социалисти и патриоти.

 6. 6 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Има нещо рядко болнаво в този тип руски интелигенти. Логично същите не играят никаква роля в политическия и културния живот на страната.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  "В Русия на всеки 10 години всичко се променя, а за 200 години - нищо"
  И нашите руски мекерета искат нищо да не се променя, на тях им харесва.

 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Не ме интересуват руските им проблеми, нито украинските, нито пък сирийските.
  Да се оправят.
  Важното е ние нашите неща да си наредим.

 9. 9 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Идват тъмни времена за света. Това, което ние трябва да правим е да се въоръжим и да стоим настрана от боя до последно.

 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  "... Руснакът иска да има шенгенска виза, чуждестранна марка кола - може и втора ръка, и вяра в Сталин ..."!

  Мисля, че повече от това, няма какво да се каже...!

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Гневно

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Теодора Димова изобщо не може да напише подобен текст.

 12. 12 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  То и у нас е така - хората искат западни стоки и заплати, но си лелеят по спокойният и свободен животец при Живков.Е, поне според тях - животът тогава е бил такъв.И почти всички медии тук, му го снасят това - лъжи, заблуди и половин истини!
  Та нали заради това веè 10 години един откровен комунист, като Борисов е на власт!А ако им писне - пак се обръщат и гласуват за дригите комунисти - за БСП.
  Иначе цъкат с език и завиждат на уредените държави.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  "Руснакът иска да има шенгенска виза, чуждестранна марка кола - може и втора ръка, и вяра в Сталин."
  С една дума откачена работа, само че с масов, а не индивидуален характер.

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Прибича ми на едно есе от Солженицин за закона в СССР. Тогава слушах есето по черните станци и не мога да го забравя.
  Наистина написаното тук има същата сила.

  подпис
 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4198 Любопитно

  А колко коментара има след тази статия в ""Новая газета"? Някой ще си помисли, че са стотици? Нищо подобно, точно 12, като от тях, няколко са на 2-ма человека...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#6] от "von_seeckt":

  Остави болното в руските интелигенти. Поразсъждавай дали има нещо болно в българските граждани, които са с руско самосъзнание и робска психика?

  No Pain No Gain
 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1576 Гневно

  До коментар [#6] от "von_seeckt":
  "Има нещо рядко болнаво в този тип руски интелигенти. Логично същите не играят никаква роля в политическия и културния живот на страната."

  Много е просто обяснението. Ако интелигентите играеха роля в обществото, тогава самото общество нямаше да прилича на описаното и нямаше да има за какво да пишат.

  подпис
 18. 18 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 299 Неутрално

  "Руснакът иска да има шенгенска виза, чуждестранна марка кола - може и втора ръка, и вяра в Сталин."


  Русофилите също .
  А ...............и Путин обичат , щот бил пич и громи западняците и пиндосите

 19. 19 Профил на shamandurcho
  shamandurcho
  Рейтинг: 217 Неутрално

  -Лошото е, че много хора въобще няма да го разберат това писмо!
  -Чугуни, сър!

 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Ето, Путин разговаря, но той се е научил от нашите грешки. И въпросът не е само в Путин, той говори това, което народът иска да чуе. Бих казала, че всеки руснак е и малко Путин."

  Хм, Путин и Сталин:
  "Путин вече е избрал от съветското минало това, от което той се нуждае: статут на велика сила, контрол на командните постове на икономиката, победата във Втората световна война и национална стабилност. Предстоящата стогодишнина на Руската революция неизменно разстройва тази избирателна памет и ще бъде по-разрушителна за Путин, отколкото терапевтична. ..." http://www.bgnes.com/sviat/evropa/4492321/
  Другият избор на Путин от историята е Александър Втори - "великият" император.

  Горбачов: "Казването на това, че „демокрацията не подхожда на руснаците“, си остава глупост, независимо дали звучи „вляво“ ими „вдясно“."
  http://www.bgnes.com/bez-filtyr/bez-filtyr/4434781/

  Путинките...
  „Идейният колаж БСП“ - http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/07/2929643_ideiniiat_kolaj_bsp/

 21. 21 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 994 Неутрално

  А колко коментара има след тази статия в ""Новая газета"? Някой ще си помисли, че са стотици? Нищо подобно, точно 12, като от тях, няколко са на 2-ма человека...
  —цитат от коментар 15 на hamiltonf


  Е колко да има??? Не се ли усещаш, че тази женица живее в края на 80 те години на миналия век.

 22. 22 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":

  Вашите неща не са ли руските? Защото само руски опорки и дезинформация разпространявате?

  No Pain No Gain
 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#21] от "von_seeckt":
  Руснаците живеят живота си като една неспирна трагедия. Те виждат около себе си тази трагедия и малцината, които могат да я опишат стават гениални писатели.

  подпис
 24. 24 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  Добре написано. Надявам се да има и кой да чете.

 25. 25 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Как кога сте завили? При ВВ, разбира се! И не сте завили, а Ви завиха, даже натикаха!

 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Изключително! И изключително тъжно за нормалните хора в Русия!А този текст трябва просто да се добавя под всяка статия, свързана с руски кибератаки, руски пранета на пари, риски намеси в избори, руски обгазявания и т.н.
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Изключително! - В основата си - да.

  И лъжица катран в кацата с мед: "Ето, Путин разговаря, но той се е научил от нашите грешки. И въпросът не е само в Путин, той говори това, което народът иска да чуе. Бих казала, че всеки руснак е и малко Путин."

 27. 27 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#6] от "von_seeckt":

  Има нещо болнаво във Вашето мислене!
  Свободата е за малко хора. От свободата се плашат и властите, и бедните, и мухльовците / били те бедни, богати или властимащи/. Само малцина, подобно на авторката, могат да си зададат въпроса: как завихме към Сталин, Живков, как построихме паметник на Пенчо Кубадински, защо мечтаем за соц-а? Защо днес децата не разбират близкото минало и сляпо му подражават....

  Сидо
 28. 28 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#6] от "von_seeckt":Има нещо болнаво във Вашето мислене!Свободата е за малко хора. От свободата се плашат и властите, и бедните, и мухльовците / били те бедни, богати или властимащи/. Само малцина, подобно на авторката, могат да си зададат въпроса: как завихме към Сталин, Живков, как построихме паметник на Пенчо Кубадински, защо мечтаем за соц-а? Защо днес децата не разбират близкото минало и сляпо му подражават....
  —цитат от коментар 27 на Сидо


  Др. син комунист, хайде остави хората сами да решават, какво да правят с живота си и как да го живеят.

 29. 29 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#21] от "von_seeckt":Руснаците живеят живота си като една неспирна трагедия. Те виждат около себе си тази трагедия и малцината, които могат да я опишат стават гениални писатели.
  —цитат от коментар 23 на Иван К


  На тебе, какво ти пука? Да живеят, както си искат.

 30. 30 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Как кога сте завили? При ВВ, разбира се! И не сте завили, а Ви завиха, даже натикаха!
  —цитат от коментар 25 на Мавродинов  До коментар [#25] от "Мавродинов":

  Бих писал Путин за да е ясно. А по принцип путинизма комай тръгна от Елцин. Но в крайна сметка от КГБ. Точно както у нас "преходът" ни беше сготвен от ДС.

 31. 31 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 433 Разстроено

  Много силно писмо. Въздействащо. Тъжно. И двйно по- тъжно поради факта, че в по- голямата си част писмото сякаш е адресирано не до руснаците, а до нас.

 32. 32 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  Изглежда текста съвпада с представата на голяма част от хората. Браво.

  SHADOWS of SOFIA
 33. 33 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 275 Весело

  "Бих казала, че всеки руснак е и малко Путин"

  Май вече не съвсем- рейтингът му падна от 86% на 39%, според "Левада център", цитиран от "Гласът на Америка".
  Явно (дори) рашките почват да разбират, че ханът води ордата в погрешната степ ;-)

  https://www.golos-ameriki.ru/a/putin-rating-pension-reform/4604401.html

 34. 34 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2375 Любопитно

  Според Аликсиивич в Украйна дали има руснаци чиито права драстично се нарушават и дали споменатият Столипин който е роден в Киев се е смятал за украинец?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 35. 35 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Никога не сте завивали! Карате си по "правия" път, та така до ден днешен!

  Имало едно време ссср...
 36. 36 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#28] от "von_seeckt":

  Явно е, че хората това не могат сами да се оправят с живота си, с работата си, с децата си, щом мечтаят за соц-а, Живков и прочее такива неща, щом културата и образованието в БГ се срива и щом простотията властва даже и по градинките....
  Също така е явно, че някой трябва да им помогне, и още по-явно е, че този някой не сте вие и хора с подобно мислене.
  Освен това, въпросът не е политически, а така да се каже циливизационен. Няма как една страна да просперира с параметрите на БГ.

  Сидо
 37. 37 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#28] от "von_seeckt":Явно е, че хората това не могат сами да се оправят с живота си, с работата си, с децата си, щом мечтаят за соц-а, Живков и прочее такива неща, щом културата и образованието в БГ се срива и щом простотията властва даже и по градинките....Също така е явно, че някой трябва да им помогне, и още по-явно е, че този някой не сте вие и хора с подобно мислене. Освен това, въпросът не е политически, а така да се каже циливизационен. Няма как една страна да просперира с параметрите на БГ.
  —цитат от коментар 36 на Сидо


  Брех, брех..добре, че е Сидо да помогне на българите.

 38. 38 Профил на buran007
  buran007
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#11] от "ruby":

  Дневник обаче)))

 39. 39 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 275 Весело

  "Руският живот по обичай се лута между бардака и бараката"

  Бисер... Ще влезе в историята (ツ)

 40. 40 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Много силно писмо. Въздействащо. Тъжно. И двйно по- тъжно поради факта, че в по- голямата си част писмото сякаш е адресирано не до руснаците, а до нас.
  —цитат от коментар 31 на zle_platen_trol


  И аз това си помислих. Замени Путин с ББ, а излъганите ндежди на хората са същите Виках на пръвия митинг пред Ал. Невски, носех първите броеве на "Демокрация" на колегите да четат, родителите ми обърнаха гръб. Вече не ме итересуват никакви митинги, това не е свободата за която сме мечтали. Много силен текст, писан като че ли и за нас.

 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3939 Любопитно

  Като четеш този текст няма как да не ти стане тъжно за днешна Русия. 😞

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1322 Весело

  Впрочем днес е тъжен ден за руските мурзилки. За някои няма да има надници.

  https://themoscowtimes.com/news/infamous-st-petersburg-troll-farm-set-on-fire-63130
  🚒🚓🚒

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 43. 43 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Четейки си мисля:
  Събитията от 90-е и последвалото "демократично" развитие на България е доказателство, че ДС са учили в училището на КГБ и до сега братски работят заедно.
  Ужасяваща и отчайваща прилика!

 44. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  "всеки руснак е и малко Путин."

  Което ще рече, че всеки руснак е едно агресорче. До този извод е стигнала не само Светлана , но и аз като наблюдавам поведението на руснаците не само в България, но и навсякъде по света, където съм ги виждал. В България си внесохме няколко стотин хиляди агресорчета. Тук руснаците имат самочувствието на окупатори на чужда страна. Никакво уважение към българите, надменно отношение към нас, никакво зачитане на нашите обичаи и закони. Правят каквото си искат , защото се чувстват като господари. Слугинският манталитет на много българи ги правят такива в още по-голяма степен.
  Това е резултата от българското умопомрачително русофилство, което в основата си е съчетание от робофилство и рублофилство.

 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  Не ме интересуват руските им проблеми, нито украинските, нито пък сирийските.Да се оправят.Важното е ние нашите неща да си наредим.
  —цитат от коментар 8 на НеКой


  Да , ама те се интересуват от нашите проблеми. Най-големият им проблем е , че не сме им били благодарни. Искат от нас да ги обичаме. Ако не ги обичаме ставаме за тях предатели. Не ни оставят на мира , а ти не си се интересувал от тях. Ми нашите неща можем да си наредим , както ти искаш, ако се отървем от тях, ако ги накараме да не се интересуват от нас. Но как може да накараш насилника , агресора да не се интересува от теб?
  Далеч си от отговора на този въпрос , защото ти не си го задаваш.

 46. 46 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Историческите промени не настъпват "от днес за утре". В някой случаи са нужни десетилетия, в други-векове.
  Има нации, при които е налице устойчив възход - Холандия например.
  При други - неспасяем регрес.
  Къде сме ние!
  Там ще си останем.
  Експлозивно се случват само катаклизмите.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Quest
  Quest
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Руснаците си искат Сталин защото искат справедливост по руски - някой да започне масово да изтребва "гадовете" - като се почне от тези с яхтите и надолу по веригата. Другарят Путин знае кога да споре. Ако се наложи чекистите ще спрат театрото с капитализма и ще върнат гротеската с автентичния комунизъм.

 49. 49 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 282 Любопитно

  В допълнение към коментарите по-горе : Алексиевич усеща нещо много важно, но не успява да го доразвие :
  "У дома, при приятелите ми, пък и във всеки интелигентен дом невинаги висеше прилично палто, но задължително имаше голяма библиотека, а сега децата и внуците не знаят какво да правят с тези книги и "дебели" списания, не им трябват и ги изхвърлят на боклука.".
  Общество се гради с развитие на съзнанието, не с кримнашизъм, не с комерсиализъм.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 50. 50 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1576 Гневно

  До коментар [#29] от "von_seeckt":
  "На тебе, какво ти пука? Да живеят, както си искат."

  Имам близки в Русия.

  подпис
 51. 51 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#47] от "Tsveta":

  Питах се дали си другарка или мъжки съветски трансвестит с тези съждения на чекист(ка)...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 52. 52 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  До коментар [#12] от "chinaski":

  Страхотно добър и точен коментар !+++++++++++++++++++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 53. 53 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Има нещо рядко болнаво в този тип руски интелигенти. Логично същите не играят никаква роля в политическия и културния живот на страната.
  —цитат от коментар 6 на von_seeckt


  Рядко болнаво нещо има очевидно във вашите глави.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 54. 54 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Нобеловият лауреат Светлана Алексиевич не само пише талантливо, но и много правдиво и емоционално.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 55. 55 Профил на artdaisy
  artdaisy
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Има нещо рядко болнаво в този тип руски интелигенти. Логично същите не играят никаква роля в политическия и културния живот на страната.
  —цитат от коментар 6 на von_seeckt


  von_seeckt – тъп та вдлъбнат комунист...

  Светлана Алексиевич,
  Родена 31 май 1948 г. (70 г.)
  Станислав, УССР
  Националност Беларус

 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  Как тъй сме завили ма другарке? Караме все направо и пак направо. Е, че пак виждаме същото, за това не е наша вината. Виждаме същото, защото е същото.

 57. 57 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Всеки народ си заслужава съдбата - Чърчил.
  Важи и за българите.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 58. 58 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Има нещо рядко болнаво в този тип руски интелигенти. Логично същите не играят никаква роля в политическия и културния живот на страната.
  —цитат от коментар 6 на von_seeckt


  Разбира се!
  А ти си световно признат автор и имаш водеща роля и в политическия, и в културния живот на... кое бунище, че не мога да се сетя?

 59. 59 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1257 Весело

  "В Русия на всеки 10 години всичко се променя, а за 200 години - нищо"И нашите руски мекерета искат нищо да не се променя, на тях им харесва.
  —цитат от коментар 7 на Роси


  каква Русия тя е от Белорус че и плюсове са ти набили пък тя говори за Лукашенко

 60. 60 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1257 Разстроено

  да поясня зя бившите комунета като Роси
  Белорус е независима държава
  СССР вече го няма

 61. 61 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  Бих съчувствал за съдбата на нормалните руснаци, но много повече съм ангажиран със това, което става тука, у нас. Не че не са свързани нещата - свързани са, тукашната олигархия имитира тамошната, руските престъпни капитали купуват висши политици, цели партии, но нека самите руснаци се преборят с тяхните демони, ние остава да отвоюваме държавата си от мафията !

 62. 62 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Цялата работа опира до Криворазбраната Цивилизация. Въпросът е: Този път как се прояви, като Трагедия, или Фарс?

  https://youtu.be/VztkeGESB3Y

  А уж Времето беше "Наше"!??

  Проблемът на подобни индивиди е, че макар и да пише някои истини, за прехода, НЕ ИСКАТ ДА (СИ) ПРИЗНАЯТ, кои са причините, за това което се случи.

  "Да, тичахме по площадите и викахме "Свобода! Свобода!" и наистина никой не знаеше какво е това. И се започна.

  Закриват заводи, фабрики, научни институти, предприятия... и какво да правиш с тази свобода? Никой не си беше мечтал, че ще бъдем свободни и бедни. Всички искаха да бъдат господари, а не прислуга"

  reductio ad absurdum...
 63. 63 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#62] от "fje35574291":

  Не Свободата е виновна за случващото се с България, а точно тези, които я потъпкват и отричат.
  Чуждата, разбира се. НЕ своята.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 64. 64 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#6] от "von_seeckt":Какви разтърсващи статии могат да се пишат за долари! Може и до Нобелова награда да стигне. Като наш Г.Марков. Добре платени таланти.
  И ние го преживяхме социализма, но понеже не ни плащат, спомените ни са малко по-други.

 65. 65 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#33] от "balgariez":Левада се ръководи от опозицията. Не напразно Гласът го цитира. Никой не споменава защо пада рейтингът на Путин. Защото вдигна пенсионната възраст на мъжете от 55 на 63, на жените от 50 на 60 години. Да, искаха да си остане както е определено през 1930 г.! Да знаете някъде по света пенсионна възраст от 55 и 50 години? Затова му падна рейтингът!

 66. 66 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3690 Неутрално

  Силен и емоционален текст чиито констатации уви в някои пунктове важат с пълна сила в България!

  klimentm
 67. 67 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Силен и емоционален текст чиито констатации уви в някои пунктове важат с пълна сила в България!
  —цитат от коментар 66 на klimentm


  +++ Ами затова на Запад от нас ни викат Малката россия . Поздрави .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 68. 68 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Авторитарна форма на управление се появява тогава, когато е налице криза в обществото, ниско ниво на обществена култура, липса на гражданско общество, и т.н. създаващи условия за лесното разделяне и противопоставяне на обществото, от което се възпозва мафията, която вече лесно обсебва властта. Веднъж превзела властта, тя лесно си съдава обществена форма на подкрепа от поддръжници със специфични характеристики и гъвкава съвест като например (за по-разбираемо тъй като горепосочените условия са налице и в България) герберските помияри, влюбени в тримата шишковци, които сигурно спят под портретите им, мляскайки самодоволно и унесено замечтани един ден да са на тяхно място. Личи си, че произхода им е от косомолското БКП. Агресивни, ограничени, живота им се определя от опорни точки, мразещи всеки, който не е от тях, но не забелязват, че мразят и себе си. Ако ги попиташ, кой велик Българин е написал "В България на свестните, гледат като на луди" ще мигат като боксьор в нокдаун. Заради такива като тях, друг Българин остана в исторята с "Не сме народ, а мърша!".

 69. 69 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Подарената свобода, е неразбираема за хора с робски инстинкт!
  Те не са се борили, стремяли към нея!
  И когатоизлязат "навън", бързо се "завръщат" обратно, в кочината или обора, в който са родени, и в които са свикнали да живеят.
  Връщат се в "света" на " сигурността и спокойствието", където някой друг, "добър стопанин" се "грижи" да бъдат, "нахранени и стригани", пазещ ги от "престъпните помисли" за свобода и лично щастие!

 70. 70 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Чест и почитания, Светлана Алексиевич. Благодат е, че ви има!
  Писмото е писано от гражданка на Беларус, а е валидно и за Русия и за България. Вероятно и за Унгария. И за Турция. Тъжно и страшно е това. Тъжно е, че няма как да стигнем до свободата без голямо разширение на гробището за един ден, както в Румъния през 1989 г.
  Поколението на майка ми, моето поколение (родените до средата на 1970 - те) си държим на робството. В децата ни ми е надеждата. Тях няма кой да им промива мозъците. А за моя радост се оказа, че истинските учители съвсем не са изчезнали от скапаната ни Родина.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 71. 71 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Чест и почитания, Светлана Алексиевич. Благодат е, че ви има!
  Писмото е писано от гражданка на Беларус, а е валидно и за Русия и за България. Вероятно и за Унгария. И за Турция. Тъжно и страшно е това. Тъжно е, че няма как да стигнем до свободата без голямо разширение на гробището за един ден, както в Румъния през 1989 г.
  Поколението на майка ми, моето поколение (родените до средата на 1970 - те) си държим на робството. В децата ни ми е надеждата. Тях няма кой да им промива мозъците. А за моя радост се оказа, че истинските учители съвсем не са изчезнали от скапаната ни Родина.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 72. 72 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":

  С мислене като вашето нищо няма да си наредим.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 73. 73 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#15] от "hamiltonf":
  До коментар [#21] от "von_seeckt":
  За жалост свободните хора са малко. Тези от тях, които се осмеляват да пишат - още по-малко. Трагедия е това, не повод за злорадство. Разбира се, това трудно може да се обясни на хора, обожаващи робството си.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 74. 74 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#35] от "citoplast":

  Така вървят с пълна газ и увереност по грешния път.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 75. 75 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#35] от "citoplast":

  Така вървят с пълна газ и увереност по грешния път.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 76. 76 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  И двата възможни отговора на въпроса защо са плашещи. Или ги е страх, поради тоталното следене на интернет пространството, или не им пука и вече са на гребена на национал-социашистическата вълна.

 77. 77 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  Всеки народ си заслужава съдбата - Чърчил.Важи и за българите.
  —цитат от коментар 57 на Боян Таксиров


  Не е за българите. Той от българите през ПСВ яде як кютек. През ВСВ не посмя да налази насам. За негрите, робите, индианците и бизоните го е казал.

 78. 78 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Отличен разрез на руската душа и мислене. По-добре от това трудно може да се каже или добави нещо. Обречени са на такъв живот колкото и банално да звучи.

 79. 79 Профил на today
  today
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Фашизмът от съветски тип е по-страшен и от "оригинала", но това глупаците ще го осъзнаят след време.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 80. 80 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#49] от "инж. Ганев - малцинство от 5.87%":

  "Кримнашизъм"... хубав израз... И отпраща тгочно във вярната насока - "КРИМНАЦИЗЪМ" - както руснак би съкратил "криминален нацизъм". Удивително добро попадение - точното име на сбора от псевдоидеологии и начина на живот в педерацията.

 81. 81 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Носталгията по соц-а вероятно идва от това, че тогавашната държава умело съчетаваше грижата за величието си, за международния си авторитет, за самочувствието на народа, с непрестанна грижа за благото на този народ, за неговият телесен и душевен комфорт.

  Как да не се чувстваш гражданин на най-великата страна в света след подвига на Юрий Гагарин - първият човек, излетял в Космоса? И забележете - само осем години след това, през 1969, в СССР е открит първият завод за тоалетна хартия! А до 1972 година гражданите на повечето от големите градове вече знаят какво е това тоалетна хартия, и как се използва!

 82. 82 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#81] от "gr52":А ти знаеш ли защо се мачка вестник? Умниците, за които цивилизацията е тоалетна хартия! Не сте стигнали по-далече от гъза си! Свобода,демокрация и тройка кебапчета с гарнитура!

 83. 83 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#33] от "balgariez":Левада се ръководи от опозицията. Не напразно Гласът го цитира. Никой не споменава защо пада рейтингът на Путин. Защото вдигна пенсионната възраст на мъжете от 55 на 63, на жените от 50 на 60 години. Да, искаха да си остане както е определено през 1930 г.! Да знаете някъде по света пенсионна възраст от 55 и 50 години? Затова му падна рейтингът!
  —цитат от коментар 65 на ahasver


  Викаш, на коча мъдете така и не паднаха, ама на Путю рейтинга в момента дълбае тунел до Китай - през центъра на Земята? Виза за Сибир ли ще иска, що ли?

 84. 84 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#81] от "gr52":А ти знаеш ли защо се мачка вестник?
  —цитат от коментар 82 на ahasver


  Обясняваш ми големия тираж на "Правда" по време на соц-а ли?

 85. 85 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  Едната ми съседка е рускиня от Новоросийск..... По времето на Елцин всяко лято роднините ѝ идваха у нас на почивка. Сега работят на две места и парите им не стигат! Брата е преподавател, сега кара и такси!
  А за нас имам постулат. До 1990 г живеехме в Партия-държава, сега живеем в Мафия-държава.
  Ето Нанков са връща Зам. министър, Лазаров ще стана главсек на МВР, Пеевски може да го изберем и за президент!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 86. 86 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  ох грешка рашката е от Новосибирск!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 87. 87 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#82] от "ahasver":

  Е, Гагарин е изстрелял неговия в Космоса. Ама не е имал с какво да го избърше. Не го ли намираш за символично? Всички мегаломански хвалипръцковски "подвизи" на москалите имат една основна характеристика - правени са …. в да кажем, не много добро хигиенно състояние. На тялото, на духа и на биохимията...

 88. 88 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  раша трябва да изчезне от лицето на земята

 89. 89 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 350 Неутрално

  всеки руснак е и малко Путин - прекрасна мисъл на една талантлива писателка. Прочетете Поцинкованите момчета за блатото СССР и ще разберете защо Алексиевич има Нобеловия медал. И мисълта на Столипин, който цитира,е много точна за блатото ПутиРаша. Да, пак карат трупове, но поне диверсифицираха доставките - преди от Афганистан, днес от Донбас и Сирия. Нещастна страна, родила толкова таланти, но не можеща да се отърси от болшевишки копои като Путя. Няма спасение докато този поръчител на убийства и окупации е жив - и това е цялата логика на руската история. Тиранът трябва да умре за да дойде нов.

 90. 90 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Описала е жестоката действителност на национал-социализма, който често наричаме , за по-кратко, фашизъм. Русия е фашистка империя, Империята на Злото - за по-ясно и по-разбираемо!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK