Русия в главите на българите

От събор на русофили, архив

© Николай Дойчинов

От събор на русофили, архивКаква е тази мистериозна конференция на БАН за русофобията в България? Някои от съобщенията за нея просто изчезнаха, така че яснота няма. Но понеже темата е много интересна, задочно ще взема отношение, пише за "Дойче веле" проф. Ивайло Дичев.

Из виртуалното пространство се завъртя анонс за мистериозна конференция на БАН за русофобството в България, която за кратко раздели дигиталния народ на русофили и русофоби. Както си му е редът. Не можах да стигна до официален източник, а някои от съобщенията междувременно просто изчезнаха - може би са се уплашили от подигравките, може и някаква дълга ръка да е натиснала организаторите, както стана с конференцията за равенството на половете. Но понеже смятам, че темата е много интересна, задочно ще взема отношение.
Опит за семиотичен анализ


Какви смисли се влагат в България в понятието Русия? Първо, погледнато чисто институционално, тази страна в момента е нещо като наш противник, доколкото сме член на НАТО. Не говорим за омраза, а за страх - от СССР, от нова Русия след 2011, когато Путин пое курс на конфронтация.


"Фобос" на гръцки означава страх, не омраза. Тоест, русофоби са онези, които се страхуват от Русия. Защо ли? Ами заради окупацията на Чехословакия и Крим, заради лъжите за сваления корейски самолет през 1983 и за малайзийския самолет през 2014, заради подкрепата за главорезите в Камбоджа преди и в Сирия сега, заради пропагандата на световна революция при соца и хибридната война днес. В никакъв случай не искам да кажа, че Западът е света вода ненапита и няма роля в този конфликт. Просто България е избрала официално едната страна на барикадата и е там вече доста години. Това прави от русофобите поддръжници на статуквото, а от русофилите - един вид дисиденти. В самата Русия биха ги нарекли национални предатели, но ние по-добре да се въздържаме от подобни определения.
За много българи Русия е символ на изгубения комунизъм от младостта им. Понятието за носталгия е именно това - чувстваш болка по нещо, което безвъзвратно си е отишло. Младостта, лагерните огньове, кахърните трели на българската естрада. На обратния полюс значението е същото - Русия символизира комунизма с всевластния комсомолски секретар, с милиционера, който стриже коси и реже дънки, с радиоточката, която бълва скудоумия. Успехът на тази символизация се дължи на това, че нито едните, нито другите проявяват интерес към реалната страна оттатък Черно море. Тя днес е една от най-неравните, най-капиталистическите, а от комунизма са останали само няколко символа на имперска мощ - ракетите, химнът, мумията на Ленин.


За русофилите Москва символизира здравата ръка, която ще сложи ред в света. Путин лично култивира този си образ, като от време на време бомбардира чеченски град, подгонва олигарх, позатваря и поубива инакомислещи. Русофоби в случая са онези, които се боят от подобен модел, защото държат на либералната демокрация, която не е просто власт на мнозинството, а и защита на последното малцинство, на последния индивид. Битката се води в епоха, в която в процеса на глобализацията политическата власт се оказва все по-обезличена от икономиката. Политиците се репчат, измислят си лесни мишени, като например еднополовите бракове, но връща ли ги това на сцената? Да, Путин донякъде се върна, но не с мощна икономика, наука или култура, а с военни акции, които предизвикват международния ред. Просто обръщам внимание, че в случая русофилите, волно или не, се оказват милитаристи. Да, сред русофобите също има горещи американофили, фасцинирани от задокеанската военна мощ, но те май са по-малко. Самата мисъл, че малка България може да си мечтае за някаква силна ръка, за могъща армия и незаобиколима роля в световните неща е леко комична, но, както знаем, фантазията си има своя логика.


Всеки избира филма, който желае да гледа


Важен елемент в сблъсъка фили-фоби е деструктивният характер на руската душевност. Тамошните политтехнолози систематично опитват да деконструират ЕС - за разлика от Китай например, който вижда интереса си този пазар да е стабилен и платежоспособен. Но не всеки русофил в България се идентифицира с крайнодесните движения, които подкрепя Кремъл, има и много хора с леви убеждения. Това, което им харесва, е, че някой слага прът в колелата на Системата. В този си вариант русофилията е вид анархизъм, търсене на съюзник в желанието за реванш над света - такъв, какъвто е. В подкрепа на това идва и близостта на народните ни характери - руснаците са като нас, но още по-хаотични - напиват се, не им дреме, а човекът от подземието на Достоевски показва кукиш на прекрасния Кристален дворец, построен от Прогреса. У кое българско несъзнавано я няма тази злорада жилка? Русофобите пък, в ролята на красивите и успешните, се мъчат да имитират западните образци. Пренасят от там не само венециански гондоли и обноски за маса, но и технологии, закони, ценности. Последният им аргумент във всеки спор е "така правят в Европа". А това ги поставя в едно малко унизително положение спрямо волните русофили, които вършат всякакви пакости както им идва отвътре.


Понеже цялата работа е малко фантазмена, най-много знаци ще извлечем в сферата на културата. Няма по-различни страни от нашите две: едната империя, другата провинция, едната аристократична, другата еснафска, едната живее от феодално владение на подземни богатства, другата преживява от подизпълнителски труд. Русофилите съпреживяват историята, като я драматизират според наученото от учебниците по история от началния курс - освобождението, умилението от руските жертви, благодарността, на която сме осъдени до гроб. Русофобите се ровят из по-специализирани текстове и непрекъснато изваждат епизоди, когато Русия ни окупира, обявява ни войни, работи против интересите ни. Всеки избира филма, който желае да гледа.
За едните православието е естествена връзка между двата народа, под естественото лидерство на руската патриаршия, нали е най-голяма (за пари и тайни служби няма да отваряме дума). За другите пък православието е изкористено от Кремъл и се е превърнало в новия марксизъм-ленинизъм. И понеже няма как да не вярваме - давайте тогава да гледаме към Вселенската патриаршия. Едните безусловно се възхищават от официалната руска култура, други се възторгват селективно от борците срещу самодържавието, комунизма и пак самодържавието. Най-любопитно е отношението към славянството, което превръща двете групи в квазиетноси - едните искат да са славяни, другите намират всевъзможни доказателства за това, че нямаме нищо общо. Дотам се заплете работата, че с нетърпение чакам БАН да вземе отношение - славяни ли сме или не, какъв език говорим, какви генетични маркери са открити. И ако сме славяни, това сближава ли ни и с поляците например, които не обичат Русия?


Между двата полюса


Ще кажете, че дума не отронвам за икономическите интереси, а те все пак са най-важни. Едните искат "Белене", другите - не; едните се радват, че второ етническо малцинство у нас вече са руските виладжии (над 400 000?), другите припомнят опита за преврат в Черна гора, извършен именно от такива виладжии; едните казват, че руският газ е най-евтин, другите твърдят, че е най-скъп. Но би било доста наивно да мислим, че "Южен поток" е бил спрян от някаква русофобия.


Където играят пари, въображаемото обикновено има подчинена роля - идва по-късно, за да легитимира вече направени избори. Вярно е, че в някои отношения е по-лесно да се разбираш с руснаците, защото и едната, и другата славянско-православна душа има склонност да позаобикаля някои правила. А това по-скоро сближава двата полюса, отколкото да ги разделя.
С една дума - семиотиката е пластична, подхожда за различни ситуации, различни политически идентичности. Поле за много бъдещи конференции!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Колкото е тъпа идеята за такава конференция, толкова е тъпа и горната статия дето я "анализира"...

 2. 2 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Вкарва се в главите от такива....Зле сме защото: Има комунизъм и комунисти и Русия

 3. 3 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 232 Неутрално
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Ех Дичов, непоправим си.
  Кажи нещо и за фобоса от Туркието бре да му се не види.
  Само Русия ли се точкува.

 5. 5 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Русия не е в главите на Българите.
  Но е в главите на някой Български медии.
  И не се спират Русия това Путин това всяка 2ра статия е за Русия или Путин.

 6. 6 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Много дълбок анализ, браво. Да пробвам и аз.
  "Ивайло" като семантика се свързва със средновековен български цар, свинар и бунтовник. Следователно авторът неизбежно се опитва да твърди несъвместими неща, доколкото свинар и цар по презумпция са несъвместими.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Вкарва се в главите от такива....Зле сме защото: Има комунизъм и комунисти и Русия
  —цитат от коментар 2 на dejmos


  Не си прочел статията!
  Вкарва се в главите, че ще станем добре, когато се върне комунизЪма, на власт дойдат комунистите и всичко това може да го гарантира Русия и Путин.

 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1092 Любопитно

  "Да не разваляте дружбата с Русия. Дядо Иван, а не брат Джон е спасението".

  (баба Ванга)

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  Много слаба статия, пропуснала основните причини, "Русия да е в главата", но на нормалните българи. Авторът, ако беше тръгнал от 1879 год., преминал по-внимателно през 1945, 6, 7, и до днешни дни, щеше да напише книга с няколкостотин страници, а не подобно недоразумение...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 10. 10 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 549 Весело

  Опаа всичките троле на магучая са активирани и ще се влачат по корем под тази статия да и бранят остатъците на репутацията ;)

  Прекрасен анализ! Браво на автора и!

  Умен и красив жълтопаветник.
 11. 11 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#8] от "БМЗ":

  Ванга е казала че Русия ще ни освободи от национална независимост :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 12. 12 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#8] от "БМЗ":
  Дядо ти Иван никога не е могъл да спаси себе си, камо ли пък да спаси някой друг! Той само пренася крепосническата/комунистическата/олигархическата зависимост върху народите, които му позволят да ги "спасява". Иначе всички знаем, че откакто Ванга почина, тя вече говори чрез устата на КГБ. Русия е царство на мистиката, която облагодетелства тоталного господство на един човещ и неговата клика.

 13. 13 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Какво й е на публикацията? Смислено написана. По-скоро коментарите са на читатели, които се колебаят между двата пола.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#13] от "citoyen":
  Зер, ако се чувстваш истински мъж или жена, няма как да не обичаш Путин, сталин, руския цар и всичко, което отговаря на интересите на северноазиатската амперия?!?

 16. 16 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1339 Любопитно

  Вярата в Расия и прехласванетто по нея са признаци на лековерност ,простотия и неграмотност!Изкуствените образи и зачеркването на реалноста пораждат чутовни недомислици и блянове у тъй наречените русофили!Който с радост привличат най-недоучилата част от обществото....А колкото до платените форумни руски тролове...за тях най-добре-нищо!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  МНОГО добър текст!!!!
  Колко жалко, че РУБЛАДЖИИТЕ не четат....

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2661 Разстроено

  Преклонението пред когото и да е е жалка работа. Огромни усилия ми струваше и все още струва , като постъпят млади българчета на работа да им избия от главата, че западните им колеги са нещо повече от тях, само защото са немци, холандци или белгийци. Така са "закодирани' част от хората в Бг с някакви преколение и комплекси за малоценност, че не е истина.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4197 Неутрално

  Хубава тема...
  КАКВО Е ЗА МЕН РУСИЯ?
  Преди да се отговори на този въпрос, трябва да се изясни КАКВО е Русия. А това е много трудно в контекста на съвременните кремълски фалшификации.
  Накратко - Русия е откраднато през 16-ти век географско понятие за обозначаване на Киевска Рус, което идва да замени името на окупираната от монголоидите Велика Тартария (наследник на Волжка България). Столицата на новоизмислената монголска държава става най-западния град на Волжка България Москва, което означава "mosqua, моска", джамия.
  Сега вече е много лесно да се разбере какво е Русия...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 20. 20 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Няма Русия и българите

  Има корупция и тоталитаризъм или правов ред и пазарна икономика.

  Или, Дичев, не и.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 21. 21 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1339 Разстроено

  За срам...родотстъпниците-русораби у нас сякаш са най-много!Дори повече от отколкото в Сърбия!Вследствие на 50 годишно промиване на мозъци и скодоумен манталитет!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 22. 22 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Заради Горбачов, Немцов, Навални и т.н. деленето на русофили/фоби вече не е актуално. Светът използва Кремъл за да определи самодържеца там, а в сегашно време това са путинките.
  Русофили/фоби използва Живко Георгиев от ръководството на БСП, изготвил изследването за РИСИ. Дори според него у нас 40%, най-голямата група, отказват да се определят в термините русофили/фоби.

  Путинките...

  п.с. За Дичев референдума в Македония е провал - https://clubz.bg/73888-makedoncite_i_balkanskiqt_kompleks_za_svryhcennost
  За Иван Сотиров: „Твърденията, че референдумът в Македония е провал е руска хибридна кампания“

 23. 23 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#19] от "Депутат 241":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5964 Весело

  Свежо. Хареса ми.
  Само да добавя, че конструктът "русофоби" е измислен и въведен в употреба преди повече от 100 години от самата Русия за да белязва враговете си :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  Не ми хареса. Нещата са представени като или-или. За щастие нещата са по свободни и има съществено чисто българска група която показва отношението си към русофили, русофоби с мотото "Абе я си таковайте таковата и едните и другите". Същата тази група ходи за гъби като има референдум за Белене и е 80%.

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3973 Любопитно

  заради пропагандата на световна революция при соца и хибридната война днес. В никакъв случай не искам да кажа, че Западът е света вода ненапита и няма роля в този конфликт.
  ========
  Е..... остана и това да кажете.....
  Но скоро и това може да стане.....

  Bukalemun
 27. 27 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 521 Неутрално
 28. 28 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Обичащите расссия българи са:
  - прости и необразовани - най-често. Западът за тях е нещо, което ги кара да се чувстват още по-прости и необразовани, комплексирани, незнаещи езици и т.н. Измежду тях има и такива, които разбирайки малко руски език (2/3-ти старобългарска лексика), виждат в това някаква "близост";
  - има индоктринирани - т.е. изцяло приемащи за чиста монета пропагаДната на масква - те може и да не са толкова прости, а "информационно мързеливи" - неинформирани по собствен път, поемащи безкритично руската помия;
  - емоционално привързани към "руското", както те го разбират - "широоока душа, носели на пиене, имало било хубави рускини и да знаеш какви ракети имаааат";
  - "фатмаци" или "зелени чорапи" - бивши военни като нашия президент, които обичат расссия по устав, който напълно замества дейността в черепната им кутия. За тях расссия е нещо свято и бронебойни патрони за тази святост не са открити, каквито и руссски свинства да видят - ще ги припишат на всички други, но не и на расссиюшката им;
  - леви "интелектуалци" като волгин - при тях "интелектуалното" е в служба на една рафинирана омраза към Запада и Америка;
  Като цяло смятам, че обичащите "расссия" са някъде под 20% от българите.
  Презиращите расссия българи са:
  - Ходилите в расссия. Дали я обичат или не - те като минимум я презират и съжаляват за нейната изостаналост и видимо лошо състояние на средата и обществото;
  - Отвратените от сАвеЦката пропагаДна с нейните лъжи и злостно отричане на истината, подлост и мръсотия - например истински вярващите не могат да приемат, че довчерашните злостни комуно-атеисти по заповед станаха "православни";
  - Информираните, видели и съпоставящи расссия с която и да е държава на Запад; Това са тези българи, които си купуват коли, мебели, домашна бяла и черна техника, козметика и модни стоки, храни и напитки, избират си стил на къщата, избират направление за почивка и екскурзия, образование и лечение, работа и бизнес. Тук "русофилите" са най-малко.
  - Опарилите се от руски "бизнес" - измамени, разочаровани и излъгани в очакванията си, че руските хора са като останалите хора.
  - Осъзнатите, начетени и ерудирани българи, които сами са в състояние да направят анализ и синтез на отношението си към расссия в миналото и днес и които формират едно обосновано неприемане на всичко което расссия е правила, прави и се очаква да направи спрямо България. Тези последните не са никак малко. Измежду тях може да има и "русофили", в смисъл запознати с творчеството на руските писатели, композитори, художници и архитекти (най-вече конструктивистите) - но още повече неприемащи тиранията и присъдружната й лъжа, тероризъм и плиткоумна пропагаДна.
  Като цяло смятам, че българите в своите избори, не са "русофили".

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 29. 29 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 368 Весело

  До коментар [#8] от "БМЗ":

  Лично ли ти го прошепна?

 30. 30 Профил на asya29
  asya29
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#14] от "kesh":

  +++++++++++++++++++.........!!!!!!!!!!!!!.........автора е много объркан.........а мисълта му е хаотична.......!!!!!????........хубаво е преди да почнеш да драскаш глупости да си ПОДРЕДИШ МИСЛИТЕ.........

  Не мислите ли, че страдате от същото?

  София без паметник с шмайзери!
 31. 31 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  Презиращите расссия българи са:- Ходилите в расссия. ....
  —цитат от коментар 28 на Торбеш

  - Борилите се за парче диня с рускини на ол-инклузив бюфета.

 32. 32 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Като цяло смятам, че българите в своите избори, не са "русофили".
  —цитат от коментар 28 на Торбеш


  Съвсем правилно смятате колега . Ако я нямаше тази задушаваща икономическа обвързаност , в която сме затънали до уши , нашите русофили може би щяха да проявяват и критична мисъл , а не само сляпа любов . Тогава може би щяха да получат и моето уважение . Сега не .

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8160 Неутрално

  Време е да станем българофили и да забравим за Русия и комунизма. Нито Русия, нито комунизма са ни донесли нещо добро. Само смърт, зависимост и изостаналост. А да и робска психика, от която все не можем да се отървем .

 34. 34 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  Време е да станем българофили и да забравим за Русия и комунизма. Нито Русия, нито комунизма са ни донесли нещо добро. Само смърт, зависимост и изостаналост. А да и робска психика, от която все не можем да се отървем .
  —цитат от коментар 33 на Роси


  Не е така. Доста хора си оправиха положението с вярна служба като руски васали. В града дойдоха, апартаменти взеха наготово, внуците им уважавани бизнесмени станаха. Как да не са вечно признателни на Русия.

 35. 35 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Та значи аз лично обожавам руската литература, не поставям под съмнение достиженията на руската наука, не изпитван никаква омраза или презрение към средностатистическия руснак. Не искам обаче българското общество, българската държава, форма на управление и институции да приличат дори и малко на Русия. Достатъчно сме изостанали и все още се влачим по корем за да включваме на задна. Като живеещ в западна държава ми е напълно ясно че не всичко е брилянтно, изпипано, вървящо като перфектен и добре смазан механизъм и прочее глупости които някои проповядват на килограм. Но Запада има нещо изключително което до сега в световната история никога не се е случвало - обикновените хора живеят добре. Това уникално достижение нямащо аналог не се случило изведнъж, нито за няколко годинки, но България трябва да направи всичко възможно за да достигне подобен стадий на обществено развитие.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 36. 36 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#31] от "blondofil":

  Абсолютно вярно наблюдение! :-)

  Аз лично станах свидетел, как един човек, русофил до онзи момент, стана русофоб след сблъсък с руснаци в един ол-инклузив. Просто човекът смяташе, че руснаците са си готини хора, само политиката им е малко кофти... Е, сега вече разбра, че Путин не съм им го избирал аз, ами си го избират руснаците, щото те всичките са си такива (няма да казвам какви, че да не ме баннат) по природа. Просто всеки, който има вземане-даване с руснаци, става русофоб. Автоматично. Забелязал съм, че дори и самите русофили (русоробите) всъщност мразят руснаците на битово ниво и русофилстват, само когато става въпрос за отвлечени теми...

 37. 37 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 334 Неутрално

  40 години промиване на мозъци чрез Руска пропаганда.

 38. 38 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1622 Гневно

  До коментар [#35] от "tsyrvulan":

  ........ние това го имахме при БАЙ ТОШО.......!!!!!.....даже ПОВЕЧЕ от ТОВА.......спокойствие , ред , сигурност.........ВСИЧКО си ИМАХМЕ в ИЗОБИЛИЕ........!!!!!......и най-БЕДНИТЕ си ПОСТРОИХА КЪЩИ.........а сега какво ИМАМЕ........???!!!!!........да те е СТРАХ да МИНЕШ ПРЕЗ БОРИСОВАТА ГРАДИНА на СМРАЧАВАНЕ......,като отидеш на "доктор" да те ПРЕКАРА ПРЕЗ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ПЪТЕКИ без ИЗОБЩО ДА МУ ПУКА
  ЗА ТЕБЕ и ЗДРАВЕТО ТИ..........и една УБИСТВЕНА "матрица" от КОЯТО НЯМА ИЗЛИЗАНЕ.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 39. 39 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2690 Гневно

  "второ етническо малцинство у нас вече са руските виладжии (над 400 000?), "

  Дичев добре че все пак си сложил питанка защото такова нещо няма! С руснаците в България имаме толкова проблеми колкото и с гражданите от ЕС! Нашата бомба със закъснител е турското малцинство което неминуемо ще бъде използвано от Турция за прекрояване на границите на Балканите както прави сега в Сирия. Турция вече 10 години тормози нашите граничари, заловили турски бракониери, като открито демонстрира че не признава държавната ни граница и решенията на българският съд и всички наши официални институции са се снишили и позорно мълчат включително и т.н. ОП които навремето вдигнаха единствени шум по случая!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 40. 40 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#38] от "kesh":

  Глупости говориш. Явно не помниш че асортимента в магазините беше изключително беден, не помниш че банани имаше само за нова година, не помниш че дори и за фаянсови плочки ти трябваха връзки. Не на мен тия.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 41. 41 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1622 Весело

  До коментар [#38] от "kesh":Глупости говориш. Явно не помниш че асортимента в магазините беше изключително беден, не помниш че банани имаше само за нова година, не помниш че дори и за фаянсови плочки ти трябваха връзки. Не на мен тия.
  —цитат от коментар 40 на tsyrvulan


  .......само БАНАНИ ви в главата..........!!!!?????........не МОЖЕШ ВСИЧКО да ПРЕТЕГЛЯШ през БАНАНИТЕ........!!!!!?????.....ГЛЕДАЙ ГОЛЯМОТО........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  И това ще мине (руското влияние имам ппедвид) за съжаление иска време, чугуните да си отидат, хората малко от малко да се образоват, стандарта, независимо че е нисък, но все пак расте, така че всичко ще си дойде на мястото, но иска време.

 43. 43 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  До коментар [#38] от "kesh":

  Тъй си беше. За едно "Слава на Сталин" и няколко безследно изчезнали врагове на народа, апартамент в София се вземаше.

 44. 44 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2690 Разстроено

  Време е да станем българофили ... А да и робска психика, от която все не можем да се отървем .
  —цитат от коментар 33 на Роси


  Ами робската психика си личи от километри в случая който описвам в предният си коментар добре че Нова все пак му обърна днес внимание!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 45. 45 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  От време на време с доста изненада откривам (основно в социалните платформи) как някой стар приятел или роднина се проявява като русофил. И остановявам с тъга че си приличат по едно - по една или друга причина са попаднали в дъното на социалната стълбичка.

 46. 46 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 318 Весело

  "Русофоб" - това е човек, който познава Русия и руснаците отвъд митологията на руската пропаганда.
  :-)))

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 47. 47 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Руският мислител панславист Николай Данилевски, един от основателите на цивилизационния подход към историята: ,,По силата на своята вътрешна природа Русия е дълбоко чужда и враждебна на Европа”.
  Академик Дмитрий Лихачов, руски филолог и културолог:
  "Никакой особой мисии у Росии не бьло и нет! Не надо искать никакую национальную идею для России, ето мираж. Жизнь с национальной идеей неизбежно приведет сначало к ограничениям, а потом возникнет нетерпимость к другой расе, к другому народу и к другой религии. Нетерпимость же обязательно приведет к терору. Нельзя добиваться возвращение России к какой либо единой идеологии, потому что единая идеология рано или поздно приведет Россию к фашизму".

 48. 48 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#36] от "minusm":

  А, почакай малко със заключенията. След като се сблъскаш с китайците ще пропишеш с клечка.

 49. 49 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Димитър Благоев, наричан от комунистите Дядото, е основателят на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров – а именно, на предшественика на БКП и днешната БСП.
  По отношение на русофилията на българите тогава той и партията му тогава са имали мнение, което днес не се споделя от наследниците му:
  „Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите“.

 50. 50 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 318 Весело

  ... Дядо Иван ...
  —цитат от коментар 8 на БМЗ

  Именно!
  "Дядо Иван" - цар Иван Грозни.
  Историците разказват, че на лицето му се появявала усмивка само когато наблюдавал изтезание, т.е. изтезание заповядано от него.
  Психопат и садист, от сталински тип.
  А у нас - "закрилник", "по-голям брат" ...
  Така е - Русия трябва да се познава ...

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 51. 51 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#28] от "Торбеш":

  +++

  Умен и красив жълтопаветник.
 52. 52 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 318 Весело

  Димитър Благоев.... и партията му тогава са имали мнение, което днес не се споделя от наследниците му ...
  —цитат от коментар 49 на Practic

  Което всъщност е напълно логично.
  Ако си комунист в края на 19ти - началото на 20ти век - нямаш никаква причина да харесваш Русия.
  Не само е индустриално изостанала - т.е. пролетариата е скромна част от населението - ами и става една на най-полицейските и консервативни държави, особено след убийството на Александър II.
  Дори Маркс казва, че Русия е последното място на света, където би могло да се състои пролетарска революция.
  Просто след революцията Ленин ползва Коминтерна за прокаване на руските (съветски) държавни интереси през 'братските' ком-партии. И така - до ден днешен. :-)

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 53. 53 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 341 Неутрално

  В Ерефията жаждата за промяна е неизтребима. Днес милиони руски ватници са наскачали и гневно настояват за реформи:
  "Саламът - 2,20 ! Водката - 3,62 !"

 54. 54 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 863 Неутрално

  В България няма русофили.
  Така наречените "русофили" са или рубладжии или исторически невежи.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 55. 55 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Неутрално
 56. 56 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#15] от "авторът":

  Ако така го тълкувате - както Ви харесва.

 57. 57 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Ех, Кичашки, никога няма да мога да разбера широката ти руска душа.

  No Pain No Gain
 58. 58 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4197 Весело

  Огромна, могъща!... Не - педя Русия...
  Това си е чиста педер@стия.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 59. 59 Профил на Quest
  Quest
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Айде сега - носталгия по това дето нямало да се върне. Чекистите просто още не са решили да обърнат тоягата и си играят на див капитализъм. Засега. Ако се наложи ГУЛАГ ще отвори вратите отново. Те лагерите са си още там. Дори не искат поддръжка. Колкото повече се разпадат, толкова по лечебни стават.

 60. 60 Профил на www
  www
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Като чета Дичев той говори за русофилството като за любовта към червеното вино, било някакви си лични предпочитания. Не е така сладкодумни. За тебе може да е игричка, но за избитите в комунистическите лагери това е било жестока реалност. Преклонението към всичко руско е проклятие за България. До голяма степен именно заради имперските амбиции на Русия/СССР ние като нация сме изпаднали в жалката разкрачена позиция между нормалната (европейска) цивилизация и източния авторитаризъм . Русия/СССР независимо от поредната измислена идеология, винаги са използвали България за своите интереси, включително и да ни скубят финансово както правят сега с доставките на енергоресурси.

 61. 61 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 923 Неутрално

  тоя що ли го чета,, ама си заработва паричките мекере си дич-ефф и в стаията е пълно с лъжи и манипулации.

  Хубаво противници сме, но това неозначава че трябва да лъжеш като путински агент.

 62. 62 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 566 Весело

  До коментар [#48] от "venelingeologia":

  Ами "сблъсквал" съм се с китайците. По летища и хотели. И досега никога не са ми правили каквото и да било лошо впечатление. Дори ми се е случвало, цял самолет китайци да ме пуснат да мина преди тях, без дори да съм ги молил за това, понеже ме видяха, че гледам отчаяно (бих си изпуснал полета, ако трябваше да ги изчакам преди мен)... А руснакът в такава ситуация не само не би пуснал да минеш преди него, но би извикал и още десет руснака да се предредят и те, че да те прецака. Така че ще ми е кеф да пропиша с четка (има разлика между четка и клечка, но при АйКю под санитарния минимум това няма значение), вместо да пронося ватенка като теб...

 63. 63 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 522 Неутрално

  "В своя труд “Строители на нова България” Симеон Радев твърди за българските русофили :
  “…руските приятели са готови да предадат България на русите и да ги повикат сами да дойдат да ни окупират”.
  А в книгата си “Русия в началото на 20 век” бележитият български възрожденец, публицист, дипломат и белетрист прави следната характеристика на българското русофилство”:
  “За забелязване е, че когато се касае за руския престиж в България, нашите русофили са много по-непримирими, нежели самото руско правителство. Това се дължи , разбира се, главно на факта, че те са тук , в България паразити на руския престиж , с който тъй много злоупотребиха за свои користни цели, щото отвратиха самата Русия. Но често пъти тяхната цинична защита на руските интереси се дължи на невежество”.

 64. 64 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  " Да, сред русофобите също има горещи американофили, фасцинирани от задокеанската военна мощ, но те май са по-малко. "

  Много по-малко са. Основно агентатурата на ЦРУ. И една шепа соросоиди.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  дичев е германска държанка от години.както му кажат, в такава стойка застава
  —цитат от коментар 65 на WWW


  Не го кори. Човекът си заработва европейската заплата. Как се заработват еврозаплати вече е голяма тема и по нея могат да се правят дисертации.

 67. 67 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 773 Неутрално

  "...крайнодесните движения, които подкрепя Кремъл" - това е пълна безмислица. Какви науки сте учили, кой ви е учил на такива глупости... Откакто не можете ра различите мъжко от женско, спряхте да различавате ляво от дясно... Пишета барем художествена литература.

 68. 68 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Повечето българи симпатизират на Русия по много причини, неупоменати в статия.

  Аз например завиждам за смелостта и борбеността на руснаците, на силния им характ, неща които им позволиха да се справят с многогодишните опити на световната мафия да съкруши тази страна. Хората казаха "няма да ви се дадем" и с цената на всичко, с огромни лишения отстояват принципната си позиция.

  Светът уважават Русия и руснаците, защото реално тази страна спаси Европа, а може би целия свят от нацизма. ФАКТ. Никой не знае още колко милиона европейци щяха да бъдат изтребени, ако Русия не бе спечелила войната.

  Нормалните хора уважават тази страна заради онова, която тя е дала на науката и културата, което е направила при овладяването на космоса. Единици са държавите като нея, но на тях винаги е било по-лесно, защото са имали колонии или са ползвали труда и сивото вещество на други народи, за да изградят своето благоденствие.

 69. 69 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Пред съда винаги има две истини, едната е по статията на журналиста Ивайло Дичев, другата на пребиваващите в Русия. Статията е много добре написана за четящ русофоб, понеже ме е страх от Русия.Признавам, журналиста си е направил домашните задачи, аз няма да му се направя на контрагент-журналист, понеже ме мързи и ми липсват знания по история, ако трябва всичко да гуглам и чета, отнема много време.

  С русия, единственото което ни свързва, е общата азбука: кирилица и някои подобни думи между българският и руският. Ако българия смени азбуката от кирилица на латиница, общото с Русия няма да е толкова много.
  Русия гледа на нас като вид вечен поддръжник на Русия, Сърбия май се е хванала в руският капан.

  Фобия, преведено от гръцки значи страх. Имало е вече конфликт в България между русофобите и русофилите, някъде към 1920 г. Не си спомням, кой е бил печелившият?

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  Поредната антибългарска статия на ДВ и на Дичев, в опит да бъде представена за антируска. Дичев, като плюеш по българите, няма да ги направиш по-различни от това, което са. Състоянието, в което държавата ни се намира отчасти се дължи на апатията на обществото, но много по-голяма вина имат некадърните и корумпирани политици. Насочи стрелите си към тях, вместо да произнасяш исторически колективни присъди над цял един народ. Или не ти отърва, защото Танте харесва Бойко?

 72. 72 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 517 Неутрално

  дичев е германска държанка от години.както му кажат, в такава стойка застава
  —цитат от коментар 65 на WWW

  Не го кори. Човекът си заработва европейската заплата. Как се заработват еврозаплати вече е голяма тема и по нея могат да се правят дисертации.

  "...крайнодесните движения, които подкрепя Кремъл" - това е пълна безмислица.
  Напълно споделям горното относно И. Дичев професор по културна антропология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
  Този велик професор освен наемник на немската вълна е и доста слабограмотен, та за това пише така сбъркано.
  To start with: Грешна е принципната му постановка, защото семиотиката е наука, която изучава знаците както поотделно, така и групирани в знакови системи, а семантиката е науката изучаваща значението на думите, фразите и други лингвистични обекти.
  Сбъркано му е познанието и всичките му писания са от този род, НО ВСЕ ПОЛИТИЧЕСКИ КОРЕКТНИ (иначе няма евростимулиране)! Страшното е, че такъв индивид преподава в СУ!!!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 73. 73 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Мога с гордост да заявя че съм БъгроФИЛ (обичам България) и истински русоФИЛЛ (страхувам се от русия).
  Рубладжиите са ясни - те обичат само русия или са от пасоль.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 74. 74 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Мога с гордост да заявя че съм БъгроФИЛ (обичам България) и истински русоФИЛЛ (страхувам се от русия).Рубладжиите са ясни - те обичат само русия или са от пасоль.
  —цитат от коментар 73 на Чарли


  Ползвам поста Ви, за да споделя свое наблюдение. Правейки разликата.
  Забелязал съм, че тези българи, които с плам се афишират като русофили, също така с плам декларират и че са големи патреоти. И двете им тези "филства" са примитивни, безпросветни, че и агресивни...
  Можем да стигнем и по-далече: всички виждаме политическото им представителство в лицето на Атака. Не че няма и подобни гербаджии и "социалисти"...

  Who Is John Galt?
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Повечето българи симпатизират на Русия по много причини, неупоменати в статия.Аз например завиждам за смелостта и борбеността на руснаците, на силния им характ, неща които им позволиха да се справят с многогодишните опити на световната мафия да съкруши тази страна. Хората казаха "няма да ви се дадем" и с цената на всичко, с огромни лишения отстояват принципната си позиция. Светът уважават Русия и руснаците, защото реално тази страна спаси Европа, а може би целия свят от нацизма. ФАКТ. Никой не знае още колко милиона европейци щяха да бъдат изтребени, ако Русия не бе спечелила войната.Нормалните хора уважават тази страна заради онова, която тя е дала на науката и културата, което е направила при овладяването на космоса. Единици са държавите като нея, но на тях винаги е било по-лесно, защото са имали колонии или са ползвали труда и сивото вещество на други народи, за да изградят своето благоденствие.
  —цитат от коментар 68 на faraon


  Греда... Русия не спечели войната, нито "спаси" Европа, напротив, европа и САЩ спасиха Русия от това самата тя да стане немска колония.
  За космоса и всичките останали глупоси - да не говорим, само ти пожелавам (не дай боже да ти се наложи) при нужда да ползваш сърдечен стенд руско производство, тазобедрена изкуствена става - също руска, пък и екипа и оборудването на болницата - също да е руско.
  Но, явно и съдържанието на черепната ти кутия е "сделанно в СССР" и за това си можеш толкова...

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 78. 78 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 390 Разстроено

  Преклонението пред когото и да е е жалка работа. Огромни усилия ми струваше и все още струва , като постъпят млади българчета на работа да им избия от главата, че западните им колеги са нещо повече от тях, само защото са немци, холандци или белгийци. Така са "закодирани' част от хората в Бг с някакви преколение и комплекси за малоценност, че не е истина.
  —цитат от коментар 18 на DDR


  Феноменът с преклонението пред западняците е доста интересен и е всъщност плод на един много подмолен комплекс - че сме неизбежно „прецакани“. Че те са по-богати, че докато ние живеем в панелки, те живеят в хубави дървени къщури и могат и знаят много повече от нас. Че докато ние сме карали москвичи, те били карали мерцедеси - и всички останали опорни точки, фактоиди и простотии на българския случаен, ежедневен, нискочел и необразован антикомунизъм, който носи най-голяма вина младото поколение днес да е комплексирано спрямо западняците. Щото се чувства „прецакано“.

  Комунистическата историография едно време правеше същото - пишеше историята за турската окупация така, че да ни представи като немощни жертви, за да подчертаят дебело ролята (която все пак не може да се отрече) на могъщия освободител. Но и не само това - заради 500-годишното „прецакване“ сме бедни и подритвани, и затова винаги ще ни трябва „братска“ помощ. Е точно по тази схема днес антикомунистическо-русофобската реторика насажда подобни комплекси, за да търсим спасение у Йевропата от това поредно прецакване. Щото видиш ли, влезем ли в Йевропата съдията повече няма да ни свири измислени дузпи, че корумпетата ще ги санкционират, щото там законитьи били строги.

  Точно този феномен нагледно показва, че между комунисти и антикомунисти, частен случай на общото делене на русофили и русофоби, няма никаква, ама НИКАКВА разлика. Филите и фобите са две чепки на един и същи гнил, отровен бурен.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 79. 79 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1639 Весело

  "Да не разваляте дружбата с Русия. Дядо Иван, а не брат Джон е спасението".(баба Ванга)
  —цитат от коментар 8 на БМЗ


  Брех, и бабетата налитали на отлежало...

 80. 80 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  За повечето българи Русия няма никакво значение.Има само за една шепа промити русофилски мозъци,както и за още по-малко левотолерасти,които обвиняват в привързаност към Русия всеки,който им опонира.Щом си против гейовете да сключват брак и осиновяват деца,те обявяват за путинофил.Ако не вярваш на лъжите за глобално затопляне,причинено от човешка дейност, пак си заклеймен като путинофил.Против си нашествието на ислямисти в ЕС,пак те дамгосват като фен на Путин.Което е идиотско,защото Путин напълни Русия с ислямски имигранти и налива много пари в кавказките републики на Русия,където процъфтява исляма.Ама това левотолерастите не ги интересува-имат си опорна точка и се придържат към нея.

 81. 81 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Греда... Русия не спечели войната, нито "спаси" Европа, напротив, европа и САЩ спасиха Русия от това самата тя да стане немска колония.
  За космоса и всичките останали глупоси - да не говорим, само ти пожелавам (не дай боже да ти се наложи) при нужда да ползваш сърдечен стенд руско производство, тазобедрена изкуствена става - също руска, пък и екипа и оборудването на болницата - също да е руско.
  Но, явно и съдържанието на черепната ти кутия е "сделанно в СССР" и за това си можеш толкова...
  —цитат от коментар 77 на 300g


  Глупости на търкалета! Още през 1938г. Европа предаде на Хитлер Австрия и Чехия, през 1940 г. французите се напикаха от страх и паднаха за месец, същото горе долу се получи с редица други държави като Белгия, Норвегия, Холандия. Ако не беше Русия Европа дълго щеше да усеща гилотината на Хитлер, Лондон щеше да бъде напълно разрушен. И не само той. Още милиони щяха да бъдат изпратени в газовите камери.

  Русия даде 30 милиона жертви, в сравнение с това число, загубите на европейците бяха сравнително малки. Русия сама стигна до Берлин, останалите съюзници, напредваха твърде страхливо, едва едва, колкото да не е без хич. И имат нахалството да твърдят, че те били спечелили войната.

  Руснаците може и да не правят най-качествените неща, но ги правят, за разлика от нас, тъжно ми е да го напиша. Преди 1944г. без Германия, а по-късно без СССР не можехме да направим нищо сами, в момента без Европа ще загинем и ще се самоизядем.

  Разсъжденията ти са като на типичен американороб, нищо ново под небето.


 82. 82 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Светът уважават Русия и руснаците
  —цитат от коментар 68 на faraon


  Хахахах виц.

  Никой не уважава нито русия, нито руснаците, които са станали нарицателно за мафиоти и измамници.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 83. 83 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Либералните болшевики като Дичев са същите, които създадоха СССР. Не мога да вярвам на човек, който чака да му платят, за да има мнение.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 84. 84 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#48] от "venelingeologia":Ами "сблъсквал" съм се с китайците. По летища и хотели. И досега никога не са ми правили каквото и да било лошо впечатление. Дори ми се е случвало, цял самолет китайци да ме пуснат да мина преди тях, без дори да съм ги молил за това, понеже ме видяха, че гледам отчаяно (бих си изпуснал полета, ако трябваше да ги изчакам преди мен)... А руснакът в такава ситуация не само не би пуснал да минеш преди него, но би извикал и още десет руснака да се предредят и те, че да те прецака. Така че ще ми е кеф да пропиша с четка (има разлика между четка и клечка, но при АйКю под санитарния минимум това няма значение), вместо да пронося ватенка като теб...
  —цитат от коментар 62 на minusm


  А пък американеца директно ще те гръмне, ако го прередиш. Пробвай да го направиш някъде по южните щати.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK