"Болестта на лопатата"

Из ремонтите в София

Из ремонтите в СофияНещо се носи из въздуха. Тук-там припламва, дава на късо, има обгаряния, гневни реакции, сетне уж всичко се поуталожва. Злостта се влива обратно в социалните мрежи, в тъмната фуния на споделената несподелимост. До следващия път. Никой естествено не подозира кога ще настъпи той. Ала няма как да няма "следващ път". И никой не може да гарантира, че някаква неподозирана случайност – например масово отравяне с гъби – няма да се превърне в онзи катализатор, който да разрази гнева на дълго сдържаното социално напрежение.


Обикновено в такива случаи сочат обвинително с пръст медиите – че именно те заради собствения си интерес и рейтинги, заради информационния си оборот усилват напреженията, подронват стабилността, невротизират обществото. Медиите също са част от обществото. Журналистите са подвластни на колективните страхове, на усещането за обща несигурност. И те са хора. Видяхме покрай убийството на русенската журналистка Виктория Маринова колко неща изплуваха на повърхността. Имаше и грозни опити за "пришиване" към трагедията, за медийна самореклама – и това го имаше, журналистическата колегия не бива да си затваря очите за него. Имаше и предварително раздадени "присъди по фейсбук". И това го имаше. В едно общество, където правораздаването куца, все по-често ще ставаме свидетели на подобни неща. Въпросът е докъде може да се стигне? Ето това е въпросът, който няма как да не ни тревожи.


Няма общество там, където няма функциониращо правосъдие. Може да има привидност на работеща държава – да се събират данъци, да се приемат закони, да се правят военни паради, да се държат речи за единение – ала всъщност започва да цари обществен разпад.
Така гражданското общество се самозаличава, свеждайки се до общност от индивиди, обединени единствено от частични интереси. Нима не пролича това и след трагедията с Виктория Маринова? Репортерките, въоръжени с микрофони (нали това е оръжието им!), атакуваха (властта), бранейки по този начин себе си. Нали никоя от тях не иска да свърши по брутален начин в канавка край пътя. Разбираемо ли е това? Напълно. Разрази ли се обществена истерия с неподозиран световен отзвук? Разрази се. Ала причините са други, те са по-дълбоки.


И пак се връщам към обществения разпад пред очите ни.


В ситуацията на разлагащ се социум всеки брани себе си. Горко на най-беззащитните. Както и в по-далечна перспектива – на "временно управляващите".


Журналистите бранят себе си – на кого иначе да разчитат? Майките на деца с увреждания също бранят децата си. И нямат доверие никому. Най-вече на облазващите ги политици от различно естество. Не е ли в това смисълът на протеста пред Министерския съвет – с палатките, втикнати в тялото на властта? Иначе сроковете, обещанията, заделените средства – всичко се стапя в миг, след като е било изречено. А някакви хора веят край тях черни знамена в очакване на медиите, после ги свиват. И така до следващия път.


Граждани на столицата пък сами "ревизират" полаганата настилка по "Граф Игнатиев" и околностите. В отговор Столичната община прави "контрол над контрола на ремонта" или "ремонт на контрола над ремонта", вече съвсем му изпуснах края. Добре, срокът е до март, ала в същото време и аз виждам с очите си как работниците се "щурат" (това е май е най-точното определение) и правят каквото им текне. През почивните дни на ъгъла на "Графа" (в посока към "Св. Седмочисленици") присъствах на следната сцена. Двама работници лежерно изкъртваха част от бордюра и тръгнаха да го редят наново под "контрола" на група случайно сбрали се граждани, които "компетентно" им даваха заръки – "не тъй, ами инак", "вдигни там, още, още, срежи оная плоча" Накрая един от работниците, връщайки се от кратък отдих върху изтърбушен плюшен диван, стоварен на отсрещния тротоар, гордо заяви: "Сега ще правя нишка", и се зае да подрежда причудлив зиг-заг от материали с различна окраска.


Оттеглих се натъжен, с чувство за пълната си некомпетентност. Не съм минавал оттам тези дни, за да проверя дали "нишката" е останала". А и не ми е работа. Приемете този индивидуален "спомен" като отчаян опит да сезирам "контрола над контрола". Ако въобще е възможно във времена на индивидуална самодостатъчност.


По чиста случайност същата вечер гледах по "History Channel" документален филм за аутобаните на Хитлер в Германия. И един факт дълбоко ме порази. Съзнавам, че историческите съпоставки не са доказателство, ала понякога помагат, задвижват съзнанието ни в дадена посока.
Ставаше дума за "болестта на лопатата" от времето на нацистка Германия.


Ето за какво иде реч. И до днес мнозина разправят легенди за "аутобаните на Хитлер", как до 1939 г., само за шест години на власт, той бил построил три или повече Германии. Подобни приказки виреят навсякъде, където почвата е благодатна за митовете на авторитарното управление и популизма.


А истината е по-различна. По заповед на Хитлер наистина са проектирани мащабни магистрали, необходими, за да могат танковете и камионите на Вермахта мълниеносно да потеглят на война. Аутобаните са проектирани, но както свидетелстват документите, само една шеста от тях е била наистина построена. Но не това е важното в случая. Става дума за трагедия, споходила стотици хиляди германски граждани в онзи период. За прокарването на аутобаните е била необходима огромна работна ръка. Повечето изкопни работи са се вършели наистина на ръка. Затова е била предприета "тотална мобилизация", всеобща трудова повинност. И милиони германци понесли на рамото си по две лопати. Да, именно по две. Едната, излъскана до блясък, играела ролята на пушка, използвала се за пропагандни мероприятия и кинохрониките на режима. На тях виждаме как строените редици взимат "за почест" с лопата. Другата лопата била истинската – за тежката работа. А работата била повече от тежка. Дори за по-младите, какво да говорим за по-възрастните. По аутобаните се е работело в тежки, почти непоносими условия. Историците изчисляват жертвите с хиляди. А надзорът бил поверен на създадения от нацистката партия профсъюз "Сила чрез радост" (какво подходящо наименование!).


Месеци по-късно масово започнали да се проявяват симптомите на преумората – остри болки в гърба, в ставите и сухожилията. Отказалите да работят били пращани в трудови лагери или в наказателни подразделения пак по пътищата – но в още по-тежки условия. Скоро министърът на държавното строителство на райха д-р Тод обаче осъзнал, че се строи некачествено – "мобилизираните" не могат да подравняват добре пътните ленти, замисълът за аутобаните към победата започнал да търпи провал. Тогава заложили на по-квалифицираната и по-добре платена работна ръка, а "тотално мобилизираните" оставили за по-общи работи.


След войната и след крушението на нацизма десетки хиляди хора започнали да се оплакват от "болестта на лопатата" вследствие на претърпяното по онези строежи. Състоянието им било депресивно, изразявало се в апатия, в отказ от работа, в липса на доверие към какъвто и да било проект.


Така заболяването "на лопатата" влязло в историята на медицината, наричат го още заболяване на "счупеното или сломеното доверие". А аутобаните в Западна Германия били построени по-късно най-вече от турски "гастарбайтери", което пък е друга история.


Тогава се сетих за работниците, щуращи се с лопати по столичната улица "Граф Игнатиев", и нещо започна да ми просветва.


Вярно, "Сила чрез радост" днес, слава Богу, няма.
Ала "сломено доверие" у нас има на поразия, даже за износ.
И това е проблемът.


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Двама работници лежерно изкъртваха част от бордюра и тръгнаха да го редят наново под "контрола" на група случайно сбрали се граждани

  Ми няма как все Трейс и Джи Пи да печелят всичко и да имат хора за всички обекти.
  Затуй бавно и полека, има работа за няколко века...

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Започва да ти просветва за ширещата се корупция. ОЛАФ май вече са се натъкнли на мнооого интересни факти за мушиите с европари.
  Купонът сега започва. Както и Видов ден и Коледа за прасетата !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Добре, че си ти, та разбраха всички, че и в България има корупция, сигурно и ти си шариш на катаджията.

 4. 4 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Тази статия е 20та поред , да ни обясни как Бойко е виновен , дори когато е невинен, умните и красивите дори и да са съгрешили , те не са съгрешили , но дори и някои от тях да са съгрешили, то това е по вина на Борисов .

  А ремонта и не само той е жива трагедия , жалко е , че Бойко и ГЕРБ са най доброто , което имаме . А мантрите абе дайте да пробваме с нещо различно , е пробвахме и винаги получихме повече от същото.

 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  Обществото не може да понася вечно отровата, която се впръсква в него от върховете.
  В началото изглежда, че то може да понесе и изтърпи всичко и върхушката се успокоява.
  И продължава.
  Докато започнат да се обаждат "симптомите на болеста лопатата" за която пише авторът.
  Е, тази болест не е причинена от принудителна трудова повиннност. Засега.
  В случая лопатата се използва за плашене и бой.
  Симптомите са разпад на обществото и държавата. Те са най осезаеми и битово- материални в провинцията и по селата, където първо се усеща липсата на лекари, на учители и като цяло на хора. Обезверяването - отделно.
  Това са процеси със забавено действие, имат силна инерция.
  И затова и трудно се спират.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 6. 6 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Поредното празнословие...

 7. 7 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  ми то на градинката на Кристал
  е пълен ташак. за три месеца
  са сложили петстин плочи и
  са разкопали за електрото всичко.
  и си седи така.

 8. 8 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3870 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иван К.":

  Ако Бойко и ГЕРБ са най-доброто, което имаме, тежко ни и горко...!
  И не, не сме пробвали с нещо различно, понеже от 2001-ва година насам ни управляват все пребоядисани милиционери и откровени червени крадци. Като не трябва да забравяме, че Борисов беше част и от крадливото НДСВ!
  Така че, много ти е плоска и елементарна пропагандата! Бойко си е виновен, да! Като се слага навсякъде и не иска институциите да работят, нека да си носи вината и отговорността...! Не само да се хвали, какво разпоредил и какво наредил да се гласува или да се направи...!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 9. 9 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Е, не така сега! Хем припомняме болестта на лопатата, хем мрънкаме, че работниците се щурат лежерно и сроковете не се били спазвали.

  Ми не искат да се разболеят хората, толкова ли е сложно да се проумее. Причината за бавните и некачествени ремонти е лошото здравеопазване. А е лошо, щото докторите и сестрите ни са в Англия.
  А другият виновник е Гърция, щото квалифицираните работници не редят плочки тук, а берат маслини там. Аз да съм един министър моментално викам гръцкия и английския посланици да дават обяснения.
  Твърда ръка трябва, иначе няма да се оправим.

 10. 10 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Страхотна статия, дето се вика уби коча с правата лопата, българския вариант на болеста на лопатата. 😁

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Не, не си шаря на катаджиите. Имам "златен" талон !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иван К.":

  Далеч не са най-доброто. Дори не са образовани !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боян Таксиров":

  +

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  До коментар [#7] от "mihail_p":

  Това им е схемата. Почват обект, зарязват го за месеци и после го претупват набързо. Но не е виновен който яде зелника !!! е казал мъдрия български народ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  До коментар [#8] от "tww09306483":

  И преди 2001 какво беше , демокрация , рози и просперитет , затова Костов го наричаха на галено Командира , а Катето Михайлова класната, защото са демократи по душа и убеждение и бранят плурализма с пяна на уста. И тези прякори не ги измислиха и използваха комунистите , а седесарите под тях в правителството и парламента , на база съвместната им работа. . 2001 беше преди 17 години , и няма да се върне никога , колкото се върне комунизма с Бай Тошо начело на държавата, толкова и 2001 ще се върне , станали сте същите носталгици като комунистите , и ревете за едно идеализирано време , което никога няма да се върне , нито е било толкова хубаво, нито е било толкова уредено и добре работеща държава с институции.

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  Най-смазващото духа на човека е да върши някаква работа без да намира смисъл в нея. Разликата обаче между комунистите и нацистите е,че последните бързо са осъзнали пагубният ефект на "трудовата повинност" и са я отменили. Докато червените до последно подкарваха стотици хиляди хора да работят ангария в бригади и дори в армията.

  П.П.

  Само една поправка - няма как целта на аутобаните да е била да прекарват танкове по тях,защото в онези времена това е било технически невъзможно. Прекарвали са ги с влакове.

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3331 Неутрално

  Тони Николов можеше да си го спести това за аутобаните. Твърде лековато и повърхностно е, та дискредитира идеята, на която иска да даде символ.

  Апропо - строежът на магистралите на Хитлер има две спирачки:
  1. Хроничният недостиг на стомана за всички "проекти" - и строителни, и индустриални, и военни. Та са "жонглирали" с количествата ту насам, ту натам и го отнасят всички, но магистралите най-вече. Тяхната и така недостатъчна стомана я глътва линията Зигфрид, после бункерите по Ламанша, а после вече при пълномащабната война съвсем увяхват.
  2. Земята. Тогава земята е твърде раздробена, а отчуждаването - трудно и продължително.

 18. 18 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Тони Николов трябва да се изкаже (не)компететно по всеки казус, за да си вади хляба, дори и да няма какво да каже

 19. 19 Профил на gonz0104
  gonz0104
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Апропо - строежът на магистралите на Хитлер има две спирачки:1. Хроничният недостиг на стомана за всички "проекти" - и строителни, и индустриални, и военни. 2.Земята. Тогава земята е твърде раздробена, а отчуждаването - трудно и продължително.
  —цитат от коментар 17 на xm...

  Извинявай,ама най-малкия проблем на Хилер е бил "отчуждането" на земята 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3331 Весело

  Тони Николов трябва да се изкаже (не)компететно по всеки казус, за да си вади хляба, дори и да няма какво да каже
  —цитат от коментар 18 на canuck99

  В случая май да.
  Не е човек, който да не чете и да не внимава какво чете.
  И да се изцепи така с филмче по Хистърито, макар и да си знае, че е лизгаво и сам си прави куп уговорки, ама като явно го сърби ...

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3331 Неутрално

  До коментар [#19] от "gonz0104":
  "... Извинявай,ама най-малкия проблем на Хилер е бил "отчуждането" на земята ..."

  И тук жестоко грешиш.
  Първо:
  Магистралите са даже дреболия! Те имат огромни проблеми с изхранването, а интензификацията на селското стопанство се спира точно от раздробеността на земята. И дори за това не могат да прокарат ударна комасация, та какво остава за отчуждаването!

  И второ, по-важното:
  За "чистите", расово и политически, германските граждани са се спазвали стриктно законите. А пък за законите много са внимавали да коткат населението.

 22. 22 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  До коментар [#21] от "xm...":

  Китаиците построиха толкова магистралили , колкото Хитлер не е сънувал , това означава , че са нацисти, самите немци са построили повече след това , самият автор го отбелязва този факт . Тоест , кой колко магистрали е построил не означава нищо , освен, че е построил магистрали инфраструкура, магистрали и нфраструктура строят успешни и добре работещи държави , дори няма пряка връзка оста демокрация или диктатура, имаме всяккви държавни управления съумели да построят магистрали , както и такива провалили се в това. На умните и красивите просто им се иска да направят връзка магистрали и Бойко , с дикатура и нацизъм, не че Бойко дори е построил и толкова магистрали .

 23. 23 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Тони Николов можеше да си го спести това за аутобаните. Твърде лековато и повърхностно е, та дискредитира идеята, на която иска да даде символ.Апропо - строежът на магистралите на Хитлер има две спирачки...
  —цитат от коментар 17 на xm...


  Идеята за която говори не е в дължината на аутобаните. Върни се горе и пак прочети изречението: "Но не това е важното в случая."
  Освен това той говори за началото на мащабните пътни строежи в средата на 30-те. Линията Зигфрид е почната чак през 1938 и дотогава са построили близо 3000 нови км магистрали. Тоест тя е друга по-късна спирачка, а не тази с "болестта на лопатата".

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3331 Неутрално

  До коментар [#22] от "Иван К.":
  Не мисля, че Тони Николов е имал предвид точно такъв паралел с примера.
  Нейсе ...

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3331 Неутрално

  До коментар [#23] от "tamada":
  Бих могъл да я чепкам с теб тая тема, но не искам. Защото няма връзка със смисъла на статията, а и пък такива чепкания отклоняват дискусията, че много си пада форума да бистри всякакво там "историческо".

  А иначе аз започнах точно по идеята с примера за асоциативно онагледяване. Че не го намирам за удачен ...

 27. 27 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  А иначе аз започнах точно по идеята с примера за асоциативно онагледяване. Че не го намирам за удачен ...
  —цитат от коментар 26 на xm...

  Защото смяташ, че статията е социологически или философски анализ. А човекът е написал есе.

 28. 28 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Когато хем падат стинки, хем си чешеш егото - КЕФ!!! Браво Тони! Още си спомням експертизата ти за паветата... Нерде "д-р" богослов, нерде строителство на магистрали в Третия Райх??? Тва ако не е балкански натурфилософ?

  roo
 29. 29 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  А мантрите абе дайте да пробваме с нещо различно , е пробвахме и винаги получихме повече от същото.
  —цитат от коментар 4 на Иван К.


  Руснаците имат един хубав израз "хотели как лучше, а получилось как всегда". Само че ентусиазмът на някои да вярват че "не, този път наистина ще стане както трябва, трябва просто да го направим още веднъж" пък ми прилича на определението на Айнщайн за идиота "Човек който упорито повтаря една и съща грешка надявайки се да получи различен резултат".

  Или си вярвате, че хиперинфлацията завинаги е забравена и вече е невъзможна? Ами изберете си на власт отново Румен Гечев пък ще видим. А мераклии да източват парите на наивниците както с КТБ много на брой, не си мислете че Мустака е единственият.

  Съжалявам единствено, че когато дойде времето да се плаща сметката ще плащаме всички наред. Иначе с удоволствие бих гледал отстрани как се гърчат идиотите получили справедливото наказание за глупостта си. За съжаление ще плащаме всички. Както впрочем стана и с КТБ.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 30. 30 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2337 Любопитно

  До коментар [#4] от "Иван К.":Ако Бойко и ГЕРБ са най-доброто, което имаме, тежко ни и горко...!И не, не сме пробвали с нещо различно, понеже от 2001-ва година насам ни управляват все пребоядисани милиционери и откровени червени крадци.
  —цитат от коментар 8 на tww09306483


  Това носталгия да опитаме пак с Орешарски ли е? Защото вие от Файтона нямате дори теоретичен шанс да управлявате.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK