Дълбоката причина за днешното състояние на България

Премиерът и главният прокурор

© Георги Кожухаров

Премиерът и главният прокурорЗащо всеки инцидент в България, било то жестоко убийство, катастрофа с много жертви или лош уличен ремонт, се пише директно на сметката на премиера? Отговорът на този въпрос обяснява състоянието на България изобщо. Коментар за "Дойче веле" от Даниел Смилов:

Защо всеки инцидент в България - било то жестоко убийство на журналист, катастрофа с автобус или несполучливо подбрани плочки за площад - се пише директно на сметката на управляващата партия и премиера? Защо проблеми, които би трябвало да получат отговор от професионални и независими институции, биват неизбежно политизирани? Трагедията с убийството в Русе беше последната илюстрация на тази тенденция: докато опозицията се опитваше да представи случая като генерален провал на управлението, Борисов го опакова като "безродна" и безпочвена атака срещу България. И двете интерпретации с учудваща лекота политизираха проблема и решително се откъснаха от трезвата реалност.


Откъде идва тази склонност към надяване на политически партийни очила? Дори отговорите на този въпрос обикновено са политизирани. За правителството причината е липсата на политическа култура у опозицията, която нечестно се опитва да се възползва от всяка ситуация. За опозицията това е единственият ефективен начин за борба срещу власт, която сама редовно манипулира общественото мнение и не спазва строг етически кодекс.


Зад тези повърхностни отговори има обаче и един по-важен: политизацията на инциденти е следствие от структурно изкривяване на публичната сфера, при което вместо независими институции управляващите създават агенции за слугинаж, обгрижващи тях и приятелите им. Тези агенции/органи/комисии не се стремят да свършат задачите, за които официално съществуват, а се занимават с лъскане на имиджа на патроните си (управляващите) и громене на техните опоненти.

Измеренията на проблема
Борбата срещу корупцията би трябвало да бъде сфера, в която няма значение дали някой е на власт или не - управляващите дори би трябвало да са по-уязвими. В България обаче е обратното: както е добре известно, няма ключов управляващ, хванат в сериозно прегрешение. Всички обвиняеми и съдени са или от опозицията, или от партии, отпаднали от управлението.


По принцип парламентарните комисии са една от възможностите за независимо разследване на скандали. Комисията за КТБ обаче беше създадена, за да оневини по случая прокуратурата и КФН. Както и за да не се споменат определени имена.


Шумно прокламираната антикорупционна агенция дотук е свършила основно следното: запорирала е имуществото на издател на опозиционен вестник и на опозиционен политик и е обявила за напълно чист издателя на проправителствената преса. Първите са проверени щателно, вторият - само по документи.


В медийната сфера политизацията е отколешна. Една медийна група, която гравитира около депутат от ДПС и ту е негово притежание, ту той се "оттегля" от ръчното ѝ управление, се е превърнала в инструмент и патерица на всяка управляваща партия. Поне от 2009 година насам тази група на няколко пъти сменя своите позиции в зависимост от изборните резултати. До 2013 година те се обгрижваха взаимно с Борисов, в опозиционния му период от 2013-2014 бяха в тежък конфликт, а след това групата отново стана негов безрезервен привърженик. Медийна политика, която се влияе от това кой е на власт, е по дефиниция политизирана.


Когато нещо ходи като политизирана институция, кряка като политизирана институция и изглежда като политизирана институция, то най-вероятно е точно това, биха казали англичаните. А българите просто заключават, че щом независимите институции обслужват управляващите, техен най-главен "началник" е премиерът. Следователно той би трябвало да е отговорен за всичко. Буквално за всичко.


Ефектите на политизацията


Политизираните институции са на двойна употреба. От една страна, те трябва да решават експертни проблеми - медийни, криминални или свързани с настилките в градовете. От друга страна, те са пиар за управляващите и бухалка за опонентите им. Съчетанието на тези две функции води до една фундаментална неяснота относно границата между експертността и политическия пиар, професионализма и умението да "завъртиш" нещата в посока, удобна за определена партия.


Що се отнася до медиите, Борисов сам падна в капана на радикалната политизация. За него няма читави медии - по думите му едните са на един "олигарх", а другите - на друг. Едните изкривяват реалността в една посока, другите - в обратната. Истина в медиите няма, всичко е "spin-doctoring" - политизирана пропаганда. Ако картината наистина е такава, чудно защо премиерът се сърди на чужденците, които критикуват медийната среда в България. В крайна сметка собственото му мнение за нея не е по-ласкателно.


За съдебните органи и антикорупционните агенции е изговорено много. За съжаление и те не успяват да се откъснат от имиджа си на политизирани структури. Преди време две подслушани магистратки бяха споделили, че "службите са на ДПС". Резултатите от действията на съдебни и разследващи органи също следват партийните линии между управляващи и опозиция. И в зависимост от тези линии Цветан Цветанов, да речем, е ту пръв борец срещу престъпността, ту сам е сред разследваните.


Дори в казус, който изглежда доста тривиален - като случая с обвинената във вземане на подкуп Иванчева - обществеността се раздели доста тежко по партийна линия: за едните хващането ѝ е антикорупционен триумф, за другите - непохватна инсценировка.


Размиването на границата между независима агенция/комисия/орган и пиар структура води до размиване на границата между истина и пропаганда. Постистината е всъщност засилена форма на политизация на публичната сфера. Крайният резултат е, че почти всичко се превръща в "скандал" и почти никой скандал не завършва с някакво еднозначно решение: те просто в един момент затихват.

КТБ е чудесен пример за този феномен. Регулаторни и контролиращи институции позволиха голяма банка да фалира, нанасяйки сериозни щети и на публичните финанси, и на множество частни лица. Обвиненията бяха ограничени до Цветан Василев и неговите подставени лица, както и до двама от регулаторните органи и още двама от частни одиторски фирми. Съдебен процес, който обещава да продължи десетилетия, бе започнат, но той засяга единствено изнасянето на пари от банката към "кухите" фирми на Василев. Къде са отишли после тепърва ще се изяснява. Тоест от уж ясен скандал в крайна сметка затънахме в съдебно-прокурорско блато, чиято цел, изглежда, е да се накажат част от виновните, но и да се скрият други.


Друг ефект от политизацията е, че страната влиза от един скандал в друг. От началото на политическия сезон поредицата е впечатляваща: трагедията в Своге и министерските оставки, разследванията на "Биволь" за "Джи Пи груп", плочките и работата по "Графа", убийството на журналистка в Русе... Какво точно се случва остава спорно и мъгляво, а скандалите просто затихват и биват изместени от нови.


Деполитизация?


По принцип политизацията не е нещо лошо, когато е в парламента и в електоралното състезание между партиите. Но става вредна, когато засяга сфери като съдебна власт, антикорупционни структури и медии. Проблемът в България е, че в парламента имаме деполитизация - всички партии се "патриотизираха" и започнаха да говорят едно и също по повечето важни въпроси. А медиите и съдебната власт са политизирани.


Това са и дълбоките причини за не особено добрата репутация на страната в Европа. Борисов може би е прав, когато твърди, че не бива механично да бъдем поставяни в лагера на най-проблематичните европейски държави. Но пък и ние имаме да свършим още много работа, преди да успеем убедително да се откъснем от този лагер.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  трагедията в Своге и министерските оставки, разследванията на "Биволь" за "Джи Пи груп", плочките и работата по "Графа", убийството на журналистка в Русе...

  Смилов, последното какво общо има с политиката??????
  Гнусно криминално деяние, не стават ли такива и в САЩ и в Германия например.
  Макар, че Виктория не е точно журналистка, но и да беше какво. Ако бяха убили и изнасилили лекарка, по-различно ли е?
  Не слагайте грозде в манджата, противопоказно е...

 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  След като в съзнанието на българина неслучайно битува усещането, че нищо не е случайно в тази държава, че всичко е нагласено, контролирано, разпределено, с цел да продължава далаверата, то нормално е да приписва всичко на върхушката, дори без да я дели на управляващи и опозиция. Доган навремето каза, че разпределял порциите в тази държава и българите го аплодираха за "честността", вместо да проявят нетърпимост към това статукво и арогантността, с която то ти се изплюва в лицето с подобни реплики.

  Разбира се, примери за това, че живеем в контролирано общество - много.
  А дали и престъпността също е контролирана? Дали не се използва и тя, като лост и механизъм за (репресивен)контрол и ако да, то в каква степен?
  Никой не може да бъде сигурен.

  Доверието в държавата, политиците, институциите е изчезнало. Държавата и притежамащите я, реално са врагове на българите, от които нищо не зависи.

  Затова нагласата е, че каквото и да се случи, може дело на тези, от които всичко зависи...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 3. 3 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Сега сме наред със замназването на фалшивата новина , хората ви видяха що за морални стожери сте , и претенциите ви за морално превъзходство отекоха в канала и за най неосведоменият.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Гневно

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Вече и жърналистка ли не е убитата ? Да ви имам мисленето !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Ти можеш ли да осмисляш текст?! Прочети отново какво казва Смилов...

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Гневно

  До коментар [#3] от "Иван К.":

  Кое точно е фалшивата новина ? Бихте ли дефинирали конкретно !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Докато по тези земи има "шуробаджанащина" така ще бъде. Поставят послушни, лоялни, възхваляващи лица. А от такива какво може да се очаква да направят?!

 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Виж сега, понеже пак се правите та луди.
  Шеф е на кабелна телевизия, не е журналистка.
  Но и така да беше, това си е криминално деяние и не е свързано изобщо с работата и.
  Изродът е дебнел и е чакал някоя жена да мине. Спрете да си нагаждате фактите, както ви е удобно.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Гневно

  До коментар [#5] от "deaf":

  Той има задача и опорки и си кара по тях от няколко дни. Не коментира само реакцията на Дипломатическия корпус. В паника и ступор са -това е диагнозата. И за кражбите и за корупцията и за сигурността за хора и имущество в държавата !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Весело

  До коментар [#8] от "НеКой":

  Бойко, цацаров и маринов казаха, че се рабои по ВСИЧКИ версии. Занчи ти сега твърдиш че те вчера публично са излъгали по телевизията цяла България и света.
  Браво на теб и на поръчителите ти !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  На вас ви трябват събития, за да скачате на Борисов.
  Аз не съм му фен, но не може да го плювате и за това.
  Просто не е честно.
  Затова и не съм коментирал другата част от статията, защото съм я прочел.

 12. 12 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Той има задача и опорки и си кара по тях от няколко дни. Не коментира само реакцията на Дипломатическия корпус.
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА

  Кметче,видях ме те какъв си познавач,сложи Матросов в джоб,докато оплюваше България и българската полиция,не че са идеални де.Гледам станал си експерт и по дипломация

 13. 13 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 730 Весело

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, бате Бойче е голЕм!!! За три дни разкри поръчково убийство. От Европата му се възхищават. Ти пак недоволен.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#12] от "gonz0104":

  Ако обичаш дай конкретен мой пост в тази посока - аз все още изчаквам достоверни резултати.
  Ако до 15 мин не дадеш мой цитат за твърдяното от теб значи си обикновен хейтър.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#13] от "todor._89":

  Това поръчково случайно ли го изпусна ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":

  Правилно ти е задал въпрос дали можеш да осмислиш написан текст. Авторът казва - че дори това гнусно криминално деяние се политизира. Никъде в текста не прочетох теза че убийството е по политически подбуди. Вземи се малко в ръце и чети по-внимателно, опитвай се да осмислиш прочетеното.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 17. 17 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 730 Весело

  До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#13] от "todor._89":Това поръчково случайно ли го изпусна ?
  —цитат от коментар 15 на КМЕТ В СЯНКА


  Не, за твой кеф. Защото от както разкриха убиеца сигурно "газ пикаеш".

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1535 Любопитно

  Интересно, четете ли края на статията - изводите?!

  Смилов, как пък точно ДЕПОЛИТИЗАЦИЯТА ще реши остри политически проблеми?!

  Или по примера на 19.05.1934г.? И тогава е имало остра корупция. И тогава се е тръбяло как политиката се ДЕПОЛИТИЗИРА.
  Не е като да нямаме опит.
  !

 19. 19 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1797 Гневно

  Смилов пропуска най-очевидния отговор на въпроса си: Всичко се приписва на нарочения за премиер, защото всичко опира до негова намеса!

 20. 20 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1535 Любопитно

  Острият политически проблем е Борисов и неговата шайка деполитизатори.

  !

 21. 21 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Новини от Русе | DUNAVMOST.com - Виртуален мост на новините от Русе!
  ДНЕС 57 ВЧЕРА99 Начало - Dunavmost.comGoogle+TwitterFacebook


  До 10 дни германският съд ще реши дали да екстрадира Северин Красимиров
  11 октомври 2018 - 15:09 часа Коментари: 2
  1ОДОБРЯВАМ
  Съдът решава днес дали да остави в ареста Красимиров
  Съдът решава днес дали да остави в ареста Красимиров  До 10 дни германският съд ще реши дали да екстрадира Северин Красимиров - обвиняемия за убийството на 30-годишната Виктория Маринова в Русе.

  Това каза говорителят на прокуратурата в Целе Бернд Колкмайер, предаде Дарик.

  Съдът в германския град решава днес дали да остави в ареста Красимиров, който е декларирал, че е съгласен решението за екстрадиция да се разгледа по съкратена процедура.

  Българските власти няма да предоставят доказателствени материали на германския съд, тъй като това не е необходимо при европейска заповед за арест, обясни Колкмайер.

  "Българските власти не са предоставили доказателства, но това не е и нужно, тъй като става дума за европейска заповед за арест. Т.е. германският съд няма да доказва дали престъплението е извършено от задържания или не. Това е работа на българската правосъдна система. Ние трябва да докажем дали екстрадицията е допустима, това е нашата задача. Задържали сме го и сега в съкратено производство ще се установи дали е възможна екстрадиция в България. Предполагам, че това ще стане относително бързо", коментира говорителят на прокуратурата в Целе.

  "Няма да се доказва подозрението за извършеното престъпление, а само дали при екстрадиция не го грози заплаха за живота или много лоши условия в затвора в България. Но, според мен, случаят с България не е такъв", допълни Бернд Колкмайер.

  Процедурата по екстрадиция може да продължи до 60 дни, но тъй като Северин Красимиров е дал съгласие за нея срокът се скъсява до 10 дни.

 22. 22 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Поредното празнословие. Вече чета по диагонал. Все си викам "има надежда" и все платени бози някакви и неприкрити пристрастия и/или зависимости.

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3411 Неутрално

  Абе, Смилов, къде си тръгнал да навързваш характера на институциите и екстраполациите на мат'ряла, че неминуемо го водели логически "нагоре" по веригата чак до Премиера!

  Ми самият Той, Баце, лично и от самото начало му дудне на този мат'рял, че Той, Той, Той бил ... За всьо и вся ...
  Ми обслужващата Го политпасмина и медийният слугинаж от самото начало и непрестанно дуднат на мат'ряла, че Той, Той, Той ...

  От времената с развятата тужурка, та чак до днес!

  И не е само пропагандицата и изгражданият имидж, да кажеш.
  На практика всички "фактори" - и политически, и икономически, и всякакви тичат все при Него - да спре, да даде, да отмени, да разпореди ...
  И тези на всичкото отгоре се оказва, че дават резултат, че действа!
  И това се гледа и най-вече се вижда! от мат'ряла. И си прави изводи.
  Правилни изводи!

  И въобще - к'ъф е смисълът на всичките тези много буквички, които си наредил, за да разкажеш за топлата вода?
  Ми така е Смилов. И ще е така, докато гювечът протича ПРЕЗ Него.

  И още нещо, Смилов ...
  Още когато се появи по върховете масивната Му фигура Любослава Русева тук, в Дневник, написа една статия за Него и Системата Му. И какво ни очаква. Статията бе озаглавена "Всичко е лично". И да, точно това е есенцията на "режимът Му". След това Любослава напусна ...
  А в това време ти, Смилов, поддакваше на герберите, т.е. на Него, защото бил "десен" ...

  Такива ми ти работи, Смилов ...

 24. 24 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#12] от "gonz0104":Ако обичаш дай конкретен мой пост в тази посока - аз все още изчаквам достоверни резултати. Ако до 15 мин не дадеш мой цитат за твърдяното от теб значи си обикновен хейтър.
  —цитат от коментар 14 на КМЕТ В СЯНКА

  Слушам и се подчинявам.

  "браво този път са по бързи отне им само 2 дена да намерят подходящия нещастник да обере пешкира.. минала зима им трябваше повече време и егати сценария беше"

  Коментар 119 от тая статия
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/09/3324763_nova_televiziia_ima_zadurjan_v_germaniia_za_ubiistvoto/?ref=id #comment-29

 25. 25 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Българските власти няма да предоставят доказателствени материали на германския съд, тъй като това не е необходимо при европейска заповед за арест, обясни Колкмайер.

  "Българските власти не са предоставили доказателства, но това не е и нужно, тъй като става дума за европейска заповед за арест. Т.е. германският съд няма да доказва дали престъплението е извършено от задържания или не. Това е работа на българската правосъдна система. Ние трябва да докажем дали екстрадицията е допустима, това е нашата задача. Задържали сме го и сега в съкратено производство ще се установи дали е възможна екстрадиция в България. Предполагам, че това ще стане относително бързо", коментира говорителят на прокуратурата в Целе. "Няма да се доказва подозрението за извършеното престъпление, а само дали при екстрадиция не го грози заплаха за живота или много лоши условия в затвора в България. Но, според мен, случаят с България не е такъв", допълни Бернд Колкмайер. Процедурата по екстрадиция може да продължи до 60 дни, но тъй като Северин Красимиров е дал съгласие за нея срокът се скъсява до 10 дни.

 26. 26 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  "Дълбоката причина за днешното състояние на България" е продажността и писането на всякакви буламачи за пари.

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3411 Неутрално

  Интересно, четете ли края на статията - изводите?!Смилов, как пък точно ДЕПОЛИТИЗАЦИЯТА ще реши остри политически проблеми?!Или по примера на 19.05.1934г.? И тогава е имало остра корупция. И тогава се е тръбяло как политиката се ДЕПОЛИТИЗИРА.Не е като да нямаме опит.!
  —цитат от коментар 18 на AzDebil

  А, глупостите какво да коментираме?
  1934 ли?
  Или ако не - то какво? Какво друго "деполитизирано" може да има?
  Глупости и лакардии от пусто в празно. То това му е и занаята ...

 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3411 Весело

  До коментар [#18] от "AzDebil":
  Опс! Не съм те дочел, че се бъзнах ...
  Сорри, ма тоя Смилов ми образува нерви ...

 29. 29 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 891 Весело

  Хахаха, отчаян кризисен пиар на умнокрасивичарските рупори с цел замазване на пълното падение което показаха с бруталните агресивно тенденциозни фейкове които бълваха няколко дни.

  Ама се получава размазване със съответния 'аромат' и двата процента на избори вече ще ги какво? Точно такааа - миришеееееем :)

  Facing Worlds
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Весело

  До коментар [#24] от "gonz0104":

  Я виж пак кого цитираш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Интересно, четете ли края на статията - изводите?!Смилов, как пък точно ДЕПОЛИТИЗАЦИЯТА ще реши остри политически проблеми?!Или по примера на 19.05.1934г.? И тогава е имало остра корупция. И тогава се е тръбяло как политиката се ДЕПОЛИТИЗИРА.Не е като да нямаме опит.!
  —цитат от коментар 18 на AzDebil  До коментар [#18] от "AzDebil":

  В Царска България преди 9 септември извършителите на всички знакови убийства са били разкривани. Днес още не се знае кой уби Луканов?! И още стотици българи през Прехода!
  Цял етаж от Софийският затвор е бил предназначен за хванати в корупция политици. Днес нямаме осъден голям политик за корупция.
  Партиите са били забранени - от това по-голямо деполитизиране - накъде?!
  Проф.Чирков каза,че най-добрите за живеене в България години са били между 1931г и 1941г.

 32. 32 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Дълбока, дълбока. Колко да е дълбока?

  Колокото коментара в антрефилето:
  " от един скандал в друг. От началото на политическия сезон поредицата е впечатляваща: трагедията в Своге и министерските оставки, разследванията на "Биволь" за "Джи Пи груп", плочките и работата по "Графа", убийството на журналистка в Русе... Какво точно се случва остава спорно и мъгляво, а скандалите просто затихват и биват изместени от нови."

  Където автора ни поднася претоплени ниновите прийоми за създаване на масовки, чрез жонглиране с факти и полуфакти, па от което излез заяк.

  Както в стария виц за бай Ганя пред познавателната машина на гарата. Докато се правехте на интересни, Смилов, влака замина.

  Влака в който трябваше да намерите нови хора да заместят тея куци коне, които са задръстили каналите. Новите хора да кажат своите послания и да бъдат припознати от избирателите.

  Сега на следващите избори пак ще духате супата загледани в пъповете си и пълнещи хартиите и ефира с глупости.

  #абезастреляйтесебе да ви олекне.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 33. 33 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Нищо не е случайно , но и нищо позитивно не се случва.От десетилетия говорим за корупция/все едно , че се търси някакъв нов вирус/, а това е очевАден факт.

 34. 34 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#30] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Виноват,кмете.И все пак

  "Напълно възможно е да са му го "оставили" както често подхвърлят наркотици например." - коментар 180 пак от там
  Аз разбира се не следя и запомням всеки коментар,но наистина така си пишеше ти.Заменили,подхвърлили,прикриват

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/09/3324763_nova_televiziia_ima_zadurjan_v_germaniia_za_ubiistvoto/?ref=id #comment-29


 35. 35 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Трябва да си призная, че бях един от хората които смятаха, че убийството на русенската журналистка е проъчково и че прокуратурата прикрива нещо. Но уви не бях прав, и по всичко личи досега, че е било злощастно съвпадение. Но това е живота с цацаров начело на прокуратурата: конспиративните теории се размиват с истината когато липсва доверие към институциите.

 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#34] от "gonz0104":

  Чудесно - хайде сега разтълкувай какво съм написал и защити тезата си хейтърче.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#35] от "event_horizon":

  Все още нищо не е доказано и версията за поръчка НЕ е отпаднала, както казаха Бойко, цацаров и маринов вчера.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Аз, Мене, Ми, Мое и т.н. си имат цена. Когато искаш винаги преекспонираш позитивите, трябва да си готов и на негативите.

 39. 39 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  КМЕТ В СЯНКА:
  "Все още нищо не е доказано и версията за поръчка НЕ е отпаднала, както казаха Бойко, цацаров и маринов вчера."

  Имаме новина.

  Кметчето вярва на Бойко, Цацаров и Маринов.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 40. 40 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Чудесно - хайде сега разтълкувай какво съм написал и защити тезата си хейтърче.
  —цитат от коментар 36 на КМЕТ В СЯНКА

  Какво има защитаване?Полицаите не са подхвълили телефона в циганската маала

 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3411 Весело

  Проф.Чирков каза,че най-добрите за живеене в България години са били между 1931г и 1941г.
  —цитат от коментар 31 на deaf

  Хубаво би било да внимавате с "крилатите лафове" на корифеи в не техните области ...

  Чирков е '38 набор ...
  Нищо чудно, че до '41 му е било най-хубаво.
  Само не знам от къде черпи спомен за седемте години преди своето раждане ...
  Може би мама и тате са си спомняли с умиление за младостта ...

 42. 42 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  До коментар [#41] от "xm...":

  Това го каза проф.Чирков при Кеворкян в "Събеседник по желание".

 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#39] от "О, ко ма напрай!":

  Имаме новина - вече и вие НЕ им вярвате !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#40] от "gonz0104":

  Това как го доказваш ? ЕЖК !?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  До коментар [#35] от "event_horizon":


  До коментар [#39] от "О, ко ма напрай!":

  Може би вярвате и че Ахмед Амин,(дясната ръка на Доган),се е самоубил в сараите на Сокола?!
  Само казвам,че не може да се вярва на нищо изречено от комунистическата клика управляваща България.

 46. 46 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#31] от "deaf":

  То пък Чирков е един авторитет.... Но щом за теб е - нека!
  Обаче за 1934 - по-добре виж историята. Дали една корупция не е била сменена с друга. Иначе казано - демагогия с деполитизацията.
  А Смилов уж е близък до демокрацията либерал.:)
  :)
  !

 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#41] от "xm...":

  1929-1933 г. с десет ЛЕВА студентите са били царе в Германия -Описано е. И са били едни от най-желаните партии.
  Хубаво е преди да генерализираш да прочетеш малко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#45] от "deaf":

  то и един друг държавен охранител се "самоуби" наскоро на плажа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Това как го доказваш ? ЕЖК !?!?
  —цитат от коментар 44 на КМЕТ В СЯНКА

  Спора ни беше,че плюеш по България и българската полиция ей така за кеф.Телефонът не е подхвърлен от полицията,провери и други медии има го на камери да тича Северинчо с телефона.И се запознай как се влиза в дома на заподозрян,за да не падне делото в съда,колко и какви хора присъстват

 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3411 Весело

  До коментар [#41] от "xm...":1929-1933 г. с десет ЛЕВА студентите са били царе в Германия -Описано е. И са били едни от най-желаните партии.Хубаво е преди да генерализираш да прочетеш малко.
  —цитат от коментар 47 на КМЕТ В СЯНКА

  Понеже знам от първа ръка, та да ти кажа, че веднага след това с тия същите пари, с които нашите там са наистина царе по време на Голямата криза, пак стават "бедни студенти" и опъват ушите.

  Тия лакардии с откъслечни и извадени от контекста боНби ги разправяйте другиму ...

 51. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3411 Весело

  До коментар [#41] от "xm...":Това го каза проф.Чирков при Кеворкян в "Събеседник по желание".
  —цитат от коментар 42 на deaf

  Аз не оспорвам, че го е казал.
  Аз оспорвам истинноста на казаното ...

 52. 52 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2562 Неутрално

  Бойко не искал да е отговорен за издънки, кражби, корупция, и подобни. Ами Бойко, отговорността идва с работата за която сме те н назначили. Ако не се справяш, или не искаш да си отговорен за безобразията на държавната машина, не се сърди, дай път на някой друг.

 53. 53 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 738 Весело

  Уау не знам какво ми става, чак се притесних!
  Съгласен съм със Смилов, дано бързо ми мине, пу, пу! :)

 54. 54 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#49] от "gonz0104":

  кое от казаното НЕ Е ВЯРНО и къде съм написал телефон- пак показваш мръсни милиционерски практики.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 55. 55 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 335 Неутрално

  кое от казаното НЕ Е ВЯРНО и къде съм написал телефон- пак показваш мръсни милиционерски практики.
  —цитат от коментар 54 на КМЕТ В СЯНКА

  Последно от мен виж коментари 179 и 180 тук

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/09/3324763_nova_televiziia_ima_zadurjan_v_germaniia_za_ubiistvoto/?ref=id #comment-29 56. 56 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 738 Весело

  трагедията в Своге и министерските оставки, разследванията на "Биволь" за "Джи Пи груп", плочките и работата по "Графа", убийството на журналистка в Русе...Смилов, последното какво общо има с политиката??????
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Смилов казва, че трагедии като тия в Своге и Русе, не би трябвало, но се политизират.
  А причината е, че обществото дотолкова няма доверие в институциите и политиците, че всеки инцидент, трагедия или дори нередност се политизира и докарва обществото почти до истерия. Като виждаш с очите си каква безнаказана корупция се шири и как институциите са впрегнати в защита на управляващите, дори подсъзнателно правиш връзка, която в правова държава гражданите трудно биха направили, като при трагедията в Своге.

 57. 57 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  Като сме взели да си задаваме гатанки, я да попитаме Дойче Веле, а и всички останали свободни медии.
  - Защо никой от вас не допусна убиецът да е циганин?

 58. 58 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#55] от "gonz0104":

  Къде е думата телефон милиционерче ? Цялата ви работа е такава - некадърна и лъжлива.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 59 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 741 Неутрално

  "...докато опозицията се опитваше да представи случая като генерален провал на управлението, Борисов го опакова като "безродна" и безпочвена атака срещу България"
  -----
  Смилоов, Смилов. Евтино смесване на лъжи и полу/истини. Елементарнен номер Смилов, стар като света.

  Първата част - предстваянето (неудачно и безпочвено) от опозицията на случая, като генерален провал е истина. Така си беше, жалки напъни на жалката опозиция - червена и лилава.

  Втората част - опаковането от Борисов на случая, като "безродна" и безпочвена атака е лъжа. Нищо не е опаковал Борисов. Каза нещата така, както си бяха. Питай посланика на UK, ако не вярваш.

  В случая не Борисов политизира нещата, а жалките журналистчета. И ти Смилов, да не останеш по-назад, реши и ти да се изокаш по темата и да се направиш на умен.
  Поспрете се малко бе продажници такива. Малко от малко уважение към покойното момиче имайте.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 60. 60 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3411 Неутрално

  "...докато опозицията се опитваше да представи случая като генерален провал на управлението, Борисов го опакова като "безродна" и безпочвена атака срещу България"-----Смилоов, Смилов. Евтино смесване на лъжи и полу/истини. Елементарнен номер Смилов, стар като света. Първата част - предстваянето (неудачно и безпочвено) от опозицията на случая, като генерален провал е истина. Така си беше, жалки напъни на жалката опозиция - червена и лилава.Втората част - опаковането от Борисов на случая, като "безродна" и безпочвена атака е лъжа. Нищо не е опаковал Борисов. Каза нещата така, както си бяха. Питай посланика на UK, ако не вярваш.В случая не Борисов политизира нещата, а жалките журналистчета. И ти Смилов, да не останеш по-назад, реши и ти да се изокаш по темата и да се направиш на умен.Поспрете се малко бе продажници такива. Малко от малко уважение към покойното момиче имайте.
  —цитат от коментар 59 на clarkv622

  Сорри, но имах съмнителното удоволствие да изгледам репортажа как Баце гръмовержи.
  Толкова неубедителен беше в ролята на обиден и възмУтен, че чак на мен ми стана неудобно. Ясно си личеше, че "отиграва топката", която са Му вдигнали.
  Дори по адрес на "западните партньори" и "шпитценкандидата". Ясно си личеше, че "играе играта" и няма да Му вържат кусур. Такива са правилата, нищо лично, дет' се вика.
  То затова и въпроси от посланиците след извержението нямаше.
  К'во да питат, когато става дума за друга игра!

 61. 61 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#60] от "xm...":

  Може и така да е, но ако някой е "опаковал" нещо, това не е Боце. Пък ако е забил топката след като идиотите са му я вдигнали.. трябва ли да го виним!?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 62. 62 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3411 Весело

  До коментар [#61] от "clarkv622":
  Доколкото чета поста ви по въпроса - вие го венцеславите, а не го вините ...

 63. 63 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6873 Неутрално

  Днешното състояние на страната е плод на една лидерка на партия, както и други, които драпат за власт, но хората така и не гласуват за тях.

 64. 64 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  Другари Смилов,

  Вятър ви вее тебе и цялата ви шайка зад Христо! Статията ти пак е пълна с лъжи и фантасмагории!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#61] от "clarkv622":Доколкото чета поста ви по въпроса - вие го венцеславите, а не го вините ...
  —цитат от коментар 62 на xm...


  Аз не го венциславя, а виня ПРОДАЖНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ и псевдоанализатори, които се правят на умни на гърба на покойната жена. Същите тези журналисти и анализатори и медии (виж ми подписа) дето се представят за морални стожери. Изсраха едно голямо лайно и сега, включително с тази статия, се мъчат да го забършат.
  Ние изсрахме лайното, ма понеже сме много умни ще ви светнем за "ДЪЛБОКАТА ПРИЧИНА ЗА ДНЕШНОТО СЪСТОЯНИЕ НА БЪЛГАРИЯ".
  Хубо че е смилов да ме открехне, щото аз си мислех, че преди да разберем причината трябва да сме наясно с фактите, а на журналистите това им е работата - да ни информират, а не да ни манипулират, както в този трагичен случай, и както във много други случаи.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 67. 67 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Е то това, че ти пишеш всеки инцидент на сметката на премиера или президента, не означава че всички го правим :)
  Мен по-странно ми е откъде дневник намират такива "писатели", на които да дават трибуна!?

 68. 68 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#66] от "clarkv622":

  +++++++++++++
  Малък въпрос.Има ли и кои са истински журналисти в България?Защото журналисти да искаш,но....?

 69. 69 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#66] от "clarkv622":+++++++++++++Малък въпрос.Има ли и кои са истински журналисти в България?Защото журналисти да искаш,но....?
  —цитат от коментар 68 на gobay  До коментар [#68] от "gobay":

  Аз познавам само един. Ако и да е пристрастен (ма той и Ботев е бил пристрастен) Александър Йорданов.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 70. 70 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 974 Неутрално
 71. 71 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#57] от "blondofil":

  Защото в мутрафонска държава убиец може да изскочи отвсякъде. От кола на която е отнето предимство, от засегнати бизнес интереси, от политическо задкулисие.. В такова общество хората чак се изненадаха че може да е прост мангал.
  Въпросът е защо не допуснаха, че както тупат някой палячо по рамото може и да бъде ошамарен и защо проспаха множеството случки на корупция, нарушаване на закони и безнаказаността им. И ще замълчат ли сега, когато се чакат отговори на въпроси за същите.

 72. 72 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  Поредния "анализ" дето нищо не казва. :)

 73. 73 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 765 Любопитно

  трагедията в Своге и министерските оставки, разследванията на "Биволь" за "Джи Пи груп", плочките и работата по "Графа", убийството на журналистка в Русе...Смилов, последното какво общо има с политиката??????
  .....
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Извинявам се много, но Вие прочетохте ли статията?

 74. 74 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Смилов както винаги на "всяка манджа мерудия", както винаги нищо неказващ, сглобяващ в нелогична и стройна последователност факти, мисли, обобщения и т.н. Не се научи да пише аналитично и смислено и това е. А пост №72 - "Защото в мутрафонска държава убиец може да изскочи отвсякъде" питам коя е "немутрафонската" държава, в която не може да изскочи убиец отвсякъде. Хубаво е когато твърденията се подкрепят с факти. Псхипати е имало и сигурно ще има за съжаление, и срещу такива никакви административни, правни и други превантивни действия не са ефективни. Затова и психологията ги е обособила в самостоятелна категория. Затова и обвързването им с анализи за политиката, управлението и т.н. звучат тъпо.

 75. 75 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 765 Любопитно

  Острият политически проблем е Борисов и неговата шайка деполитизатори.!
  —цитат от коментар 20 на AzDebil


  Точно, кратко и ясно!

  Eдин ден Борисовото "управление" ще се дава като пример как може да се унищожи устройството и институциите на всяка демократично-фунционираща държава.

 76. 76 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Хората прекрасно съзнават в каква държава живеят. Такава, в каквато може да пишеш за президента на Щатите най-обидни неща, но избъзикаш ли се с управляващ от родината, атакуваш конкретни лица. Това в опозиционен форум.
  И вината не е на Дневника, а на средата, в която са принудени да работят.

 77. 77 Профил на nxo44693674
  nxo44693674
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Ми много ясно - буда е навсякъде, като има някаква случа. Той спира поръчки, той се меси в съдебната власт с есемеси, той решава всичко. И после защо да бил отговорен. Медиите го возят 17 години!!! Зимата след сметките за парно и ток ще има да се жалва на медиите, че му готвят пуч разглезното медийно франкенщайнче...

 78. 78 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3673 Весело

  До коментар [#75] от "xhi13317223":

  Не се заблуждавай и преди Борисов бяхме същата клоака! Бибитко дойде с обещанието че ще вкарва в затвора такива като Доган че ще се разправи с корупцията но се оказа същият дори по лошо защото самият той е прост и обграден от също прости и ограничени люде!

  klimentm
 79. 79 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Да не критикуваме Смилов, а внимателно да прочетем написаното от него - "...изкривяване на публичната сфера, при което вместо независими институции управляващите създават агенции за слугинаж, обгрижващи тях и приятелите им. Тези агенции/органи/комисии не се стремят да свършат задачите, за които официално съществуват, а се занимават с лъскане на имиджа на патроните си (управляващите) и громене на техните опоненти..."
  Какво не е ясно в горното, какво не е вярно?!
  Може да се каже дори по-кратко - герберщината разврати България. А най-страшното е, че беше унищожена правовата държава, т.е. унищожени са основите на държавата изобщо.

 80. 80 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 328 Неутрално

  "Няма ограничение за доброто, което можете да направите, ако не ви е грижа, кой ще получи почестите"
  There is no limit to the good you can do if you don't care who gets the credit.
  Джордж Маршал
  И пак той:
  "Нашата политика е насочена не срещу някоя страна или доктрина, но срещу глада, бедността, отчаянието и хаоса. Нейната цел трябва да бъде възраждането на работеща икономика в света, която да допринесе за появата на политически и социални условия, в които свободните институции биха могли да съществуват"

 81. 81 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#31] от "deaf":

  Факт! Защото същото ми казваха моите покойни родители, работили като агрономи в много села на Северна България, заквасвайки по места процесите на доброволното коопериране.

 82. 82 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1227 Неутрално
 83. 83 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#81] от "venelingeologia":

  Доброволно коопериране? То беше насилствено!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 84. 84 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  “Защо проблеми, които би трябвало да получат отговор от професионални и независими институции, биват неизбежно политизирани? “
  ———-
  Ха! Че кой ги политизира? Кой засипа европейските институции с мейли за корупцията покрай еврофондове? Кой направи от една ужасна битова трагедия политически въпрос? Крадецът крещи “дръжте крадеца”! Типично за децата на сорос!

  Мърфи е оптимист!
 85. 85 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами убитата жена в Русе не е журналистка.Оше ,по -малко "разследваща" .Администратор в местна телевизия е.

 86. 86 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#11] от "НеКой":

  Те са толкова глупави!След време,не скоро,де може те да са на власт,тогава как ще управляват.Когато Труд тръгна да сваля Костов с онова "България уби дете" аз имах същото мнение както днес.Те не осъзнават,че се возят в същия автомобил и,че като го рушат,за да седнат на шофьорското място не е вариант

 87. 87 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#26] от "Jumbo Jet":

  Всъщност бруталната гавра на цяла тумба медии с паметта на убитата жена показва,че в България ИМА свобода на словото.Само,че журналята го ползват за леене на помия по противниковия олигрх.

 88. 88 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#29] от "Нагъл Визионер":

  Е,те няколко дни "тропкаха" сега отчаяно,като малко дете размазват.Съответно аромата става по-силен.Ама умнокрасиви,какво да ги правиш.След глупостите,които Бойкикев наговори,би трябвало да си подаде оставката и да се скрие,или най-малкото да се извини.Ама къде срама в червена унука?!

 89. 89 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 978 Весело

  До коментар [#47] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Червения кмет стана монархист....

 90. 90 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 978 Весело

  До коментар [#67] от "svoboden":

  Такива "политолози" "социолози" предполагам са на повикване или ги намират на Лъвов Мост..

 91. 91 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 978 Весело

  До коментар [#71] от "One Hour":

  Спомням си Австрия,където мъж десетилетия държеше в плен изнасилваше момиче.Та Австрия каква е според Вас?!

 92. 92 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Както винаги, безпощадно точен анализ. Бих искал да чета повече такива статии.

 93. 93 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3929 Неутрално

  "...Борисов може би е прав, когато твърди, че не бива механично да бъдем поставяни в лагера на най-проблематичните европейски държави...."

  Проблемът е, че в дъното на всичко това е самия Борисов.
  Вече можем да говорим за модел на управление Борисов, или "Модела Борисов"

 94. 94 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3929 Неутрално

  ...Сега на следващите избори пак ще духате супата загледани в пъповете си и пълнещи хартиите и ефира с глупости....
  —цитат от коментар 32 на О, ко ма напрай!

  Като изключим най-висшата държавната администрация вече всички останали духат супата.

 95. 95 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#93] от "historama":

  този модел е в целия парламент

 96. 96 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  "Проблемът в България е, че в парламента имаме деполитизация - всички партии се "патриотизираха" и започнаха да говорят едно и също по повечето важни въпроси. А медиите и съдебната власт са политизирани."

  Добре казано!!!

 97. 97 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1320 Гневно

  Тъпичко... в стил Смилов. И на нивото на DW което приема за публикуване такива глупости.

  Захваща се Смилов за изсмуканата от пръстите теза че за свръх политизацията виновни били управляващите които създавали агенции да лъскат имиджа им. И нито думичка за опозицията в целият и спектър /от "автентичната дясна до уж лявата БСП които използват и най-малкият повод да политизират абсолютно всяко нещо което се случи в тази държава. ВСЯКО, без никакви изключения.

  Нито за безбройните уж-анализатори към които принадлежи Смилов, всеки тегли към любимата си политическа партия... или грантодаващ. Нито за медиите лешояди които се нахвърлят върху всичко което се случи нагаждайки го според интереса на собственика. Нито за продажните журналисти които вършат всичко това.

  Тези правителствени агенции никой не ги е чул, те така са потънали в мързел. Но тези които изброих денонощно опъват нервите ни. Спас Спасов в прекрасната си статия "Грабвайте телата" поне имаше достойнството да признае грешките на журналистическата гилдия която има голям дял за истеризацията. От Смилов такова нещо няма да дочакаме, те пишат според изискванията на даващият грантове.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 98. 98 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Смилов казва, че трагедии като тия в Своге и Русе, не би трябвало, но се политизират.
  —цитат от коментар 56 на Котаракът на Шрьодингер


  Казва го ама със закъснение, когато вече е всичко е ясно. Включително, че неговите "автентични" приятелчета пък и гранто даващите от чужбина яко се насадиха на пачи яйца като толкова яростно спекулираха че това е политическо убийство. И сега трябва да замазва нещата.

  Щях да му повярвам на Смилов ако още в самото начало се беше изправил срещу озверялата тълпа /в която бяха и неговите приятели и поръчители/. И им беше казал "Стойте, не бързайте, правите грешка, това убийство не прилича на политическо ами на такова извършено от изрод. От един добре познат етнос. Почакайте няколко дни само и тогава обвинявайте".

  Добре, за етноса можеше и да премълчи макар че много признаци го показваха. Но че е битово а не политическо убийство си личеше. Пък и да не си личеше толкова, елементарната предпазливост казва да не се хвърлят така лесно обвинения.

  Да ама Смилов не го направи а си мълчеше. Затова сега няма право да обвинява, и той е от съучастниците.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 99. 99 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боян Таксиров":

  "Доверието в държавата, политиците, институциите е изчезнало. Държавата и притежамащите я, реално са врагове на българите, от които нищо не зависи.

  Затова нагласата е, че каквото и да се случи, може дело на тези, от които всичко зависи..."

  Споделям вашето мнение, но то свършва с констативната част, извода от който съм цитирал. Спред мен сериозния въпрос, поне за тези от нас, които имат желания това да се промени е какво да се прави от тази изходна точка.
  Ето, и утре да има избори, според проучванията, които колкото и да са манипулативни, все пак доста вярно хващат тенденциите и излиза, че изборите в близко бъдеще не вещаят някаква промяна.
  Затова, въпроса е поне тази част от населението, което вижда по този начин ситуацията и има желание за промяна в положителна посока, да съумее да постигне вътрешен консенсус, та дапрдължи да бъде политически не представена, както е в момента. Дали и след като се стигне до подобен консенсус, резултатите ще позволят тази формация/партия, коалиция да бъде управляваща или поне да има по-силна и обективна опозиция не се знае, но при всяко положение ще има лост за въздействие в желаната посока, докато сегашното разпределение на силите е напълно в полза на мошениците.

 100. 100 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  До коментар [#99] от "tsvetko_51":

  Това, което може да се прави, според мен, е да се развива гражданското съзнание и общество на всички нива. Да се развива и нетърпимостта към механизмите на контрол на върхушката, тези механизми да се разясняват и обсъждат публично. А има какво да се обсъжда, механизмите за контрол и подчинение са от най разнообразно естество - освен политически и правни, те са и социални, икономически, психологически, информационни, криминални и т.н. Т.е. те обхващат всяка сфера на живота и я заразяват с бацила на мафията, създавайки проблеми и зависимости.

  Затова обществото трябва да осъзнава как действа тази матрица и по какъв начин тя деградира обществото и индивида до удобни за контрол и предвидими единици "матриял".

  Казва се, че човек може да бъде държан само във затвор с невидими стени(не става въпрос за истинските затвори, а за тези, в човешкото съзнание и социум).
  Значи стените на българския затвор трябва да бъдат направени видими.
  Това ще задейства различни социални процеси, включително формиране на партии и движения. Важното е обаче, те да са следствие на настъпилото осъзнаване отдолу, следствие на волята и желанието за промяна, свободен живот, справедливост и съпротива срещу мафията, а не да бъдат елитарни партии, "просвещаващи" народа, защото първо, народът може и да не ги разбере, и второ, такива партии има голяма вероятност да бъдат овладяни и инкорпорирани в матрицата на олигархията.

  Затова аз виждам промяната в България като бавен процес, свързан със световните тенденции и промени. Ако мафията разчита на определени похвати и методи, трябва обществото да започне да се имунизира срещу тези методи, тогава то ще се събуди.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK