Варварство вместо сигурност

Варварство вместо сигурност

© Николай ДойчиновДве десетилетия след законовия отказ на България от смъртното наказание през 1998 г. в обществото отново се събужда дискусията за връщането му в системата от наказания. Характерното е, че употребата на тази, меко казано, странна идея идва от центъра на властта в лицето на вицепремиера Каракачанов.


Всъщност идеята не е никак нова. След всяко знаково убийство т.нар. патриоти търсят потушаване на общественото недоволство не чрез укрепване на правоохранителните и правораздавателни институции, а по пътя на лесно смилаемия популизъм, който да засити обществото и да потисне гнева и желанието за мъст. През 2015 г. "патриотите" искаха подписка в подкрепа на смъртното наказание след убийството на студентка във Велико Търново, а през 2018 г. вече говорят за референдум по темата.


Какво решиха смъртните присъди, когато ги имаше?
Реално нищо, тъй като и в миналото не са липсвали брутални убийства и престъпления с особена жестокост. Знаков криминален случай, подобен на станалото в Русе, е убийството на млада жена през 1982 г. И ако тогава тези случаи не са разгласявани, за да не се засилва недоволството срещу властта, то днес сме свидетели на пошло медийно внимание върху личната трагедия и психодетайли от характера на извършителя. Ще припомня, че основната причина да има дела от висок обществен интерес и да се назначат пиари в прокуратурата и съда бе да се даде гласност на проблемите в системата в предприсъединителните години на членството в ЕС. Тогава се залагаха очаквания медиите да осветят структурните проблеми, а обществото да накара МВР, прокуратурата и съда да работят на светло. Всичко това, обаче, се изроди до въпроси към пострадалите близки на жертвата от рода "Как се чувствате?".


И ако днес някой иска да върне смъртното наказание, е необходимо да знае, че то се e налагало в изключително редки случаи, а до реалното му изпълнение се е стигало още по-рядко. В същото време действащата към настоящия момент система от наказания, на чийто връх стои доживотният затвор без право на замяна, е в пълно състояние да изолира от обществото всеки осъден, високо общественоопасен престъпник.


Разбира се, настървеното политическо говорене не отчита (а вероятно и не съзнава), че е далеч по-важно да избегнем наличието на жертви, отколкото да се радваме на крайното възмездие.


На какво противоречи идеята за смъртното наказание и къде ни отвежда?


Елементарното познаване на чл. 5, ал. 4 от конституцията прави съвсем излишна подобна дискусия. По силата на този текст международните договори, по които Република България е страна, имат преимущество пред противоречащото им вътрешно законодателство. България е ратифицирала Европейската конвенция за правата на човека на Съвета на Европа още през 1992 г., и допълнителните протоколи №6 и №13, които забраняват налагане на смъртно наказание при всички обстоятелства. За отбелязване е, че само три страни от Съвета на Европа не са подписали протоколите и съответно не са възприели тази концепция – Армения, Русия и Азербайджан. И за да бъдат потушени спекулациите за твърдата ръка на един популярен държавник, трябва да се отбележи, че в Русия има мораториум над смъртното наказание и реално то е неприложимо.


Хартата на основните права на ЕС също забранява смъртното наказание. Тук популярен е рефренът как в Унгария може, а в България не, тъй като Виктор Орбан възнамерява да върне смъртното наказание. След критики от страна на ЕС още през 2015 г. Орбан категорично заявява, че в Унгария по никакъв начин не предстои повторно въвеждане на смъртното наказание. Лошото е, че местните популисти три години по-късно копират поведението му. "Инициативи" като тази спокойно могат да ни оставят не само извън формата "широка Европа" (Съвет на Европа), но и извън формата "тясна Европа" (Европейски съюз); да не говорим за репутацията на страната сред останалите страни - членки на ЕС.


Къде се прилага смъртното наказание?


Основно в арабския свят и частично в Африка. Сред икономически водещите страни - в някои щати на САЩ, Китай, Индия. Отричането му започва в края на 70-те и началото на 80-те години на 20 век и първоначално се отхвърля като допустимо наказание в Европа и Канада. Това течение обхваща и част от щатите в САЩ – към настоящия момент 18 щата са забранили смъртното наказание (Ню Йорк, Масачузетс, Вашингтон и други). САЩ остават единствената страна от западния свят, които не са отрекли отнемането на живот като част от системата от наказания.


Когато правят ежегоден мониторинг на прилагането на смъртното наказание, "Амнести интернешънъл" неслучайно разглеждат в една група "Европа и Централна Азия" – общото им разглеждане е продиктувано от това, че в Европа наказанието е отменено, а в страните от Централна Азия или е отменено, или има мораториум над изпълнението на смъртни присъди. Изключение е Беларус с 2 изпълнени смъртни присъди за 2017 г.


В заключение


Смисълът на възмездието за извършеното престъпление е както заради обществената укоримост на стореното, така и заради близките на жертвата. В този смисъл възмездието е неизменна част от наказателното правораздаване. В развития свят е възприето разбирането, че доживотният затвор без право на замяна и строгият режим на изтърпяване на наказанието са гаранция за сигурното наказване. Съществено важно е да знаем, че основната цел на наказанието е поправянето на дееца, а това е трудно постижимо при условията в българските затвори, които много бавно се приближават към минималния стандарт за хуманност. Да не говорим за произтичащите от това осъдителни дела срещу държавата, нови разходи и загуба на социален капитал. При превзети институции рискът смъртното наказание да се употреби срещу невинен човек е повече от реален.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  Смъртното наказание трябва да се върне. Има такива екземпляри на които то трябва да бъде изпълнено. Да лежат в затвора и да мислят единствено как да изпратят в отвъдното още някой преди тях е проява на малодушие.

 2. 2 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1591 Весело

  Тези от ИПИ, май ги е страх какво ще стане с тях, в деня когато започне задаването на въпроси за разрухата в България!
  Видов ден иде ИПИ...
  !

 3. 3 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5168 Любопитно

  Тези от ИПИ, май ги е страх какво ще стане с тях, в деня когато започне задаването на въпроси за разрухата в България!Видов ден иде ИПИ...!
  —цитат от коментар 2 на AzDebil


  Ти ли ще въздаваш възмездие?

  Gunter glieben glauchen globen
 4. 4 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#3] от "Alarmstufe: Rot":

  Защо не?
  :)
  !

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Не е нужно непременно смъртно наказание, но хората вече не вярват, че присъдата доживотен затвор без право на помилване ще бъде изпълнена до края си.
  Иначе е ясно, че в ЕС това няма да мине. За мен не е необходимо да се стига до такива присъди.
  П. С.
  Дебатите явно са след двете убийства от страна на представители от циганския етнос над млади жени български. Пиша го не за друго, а защото когато пострада същият този етнос, се вдига страшен шум от някои неправителствени организации.

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Тези от ИПИ, май ги е страх какво ще стане с тях, в деня когато започне задаването на въпроси за разрухата в България!Видов ден иде ИПИ...!
  —цитат от коментар 2 на AzDebil


  Иди се прегледай. Бързо! Има дежурни психиатри! Може пък и да ти помогнат!

  Видовден дойде 89 година. И ви изхвърли окончателно от властта! Ма нещо с паметта не си добре! Признак на Алцхаймер май!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  "В развития свят е възприето разбирането, че доживотният затвор без право на замяна и строгият режим на изтърпяване на наказанието са гаранция за сигурното наказване. Съществено важно е да знаем, че основната цел на наказанието е поправянето на дееца, а това е трудно постижимо при условията в българските затвори, които много бавно се приближават към минималния стандарт за хуманност. "
  *
  Да де, обаче защо съществува възможност за съкратена съдебна процедура и намалено наказание за особено тежки престъпления като предумишлено убйиство?
  Освен това от Европа ни натискат за премахване наказанието доживотен затвор без право на замяна.
  Има психопати, които никога няма да се превъзпитат и трябва да се държат затворени заради обществената им опасност.
  А в затвора не са на курорт та да им се осигуряват по-добри условия, след като има хора, които трудно преживяват на свобода.

 8. 8 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#2] от "AzDebil":

  За каква разруха в България бълнувате? Колкото и резерви да има човек и колкото и да е очевидно, че България можеше да бъде значително по-напреднала отколкото е, това не променя факта, че страната ни е по-съградена от всякога. Това не е заслуга на политиците ни, а е естествен резултат от глобализацията, но това не отменя очевидното - никога не сме били по-добре. Та за каква разруха бълнувате?... Друг въпрос е, ако негодувате, че не сме се възползвали в достатъчна степен от глобализацията и свободната търговия, но точно ИПИ не са укорими за това.

  Що се отнася до връщането на смъртната присъда, то ще кажа само това: "Непротивоконституциоснователствувайте!"

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 9. 9 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Логически е недопустимо да има необратимо наказание (смърт), след като не съществува безпогрешно правосъдие.
  Случаите на посмъртно оневинени "престъпници" не са никак редки - дори и в САЩ.

 10. 10 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 629 Неутрално

  И аз искам да се върне смъртното наказание та да не дондуркаме изнасилвачи и убийци цял живот... Дневник, от какво се страхувате? Който спазва законите няма от какво да се страхува...

 11. 11 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Дебатите явно са след двете убийства от страна на представители от циганския етнос над млади жени български. Пиша го не за друго, а защото когато пострада същият този етнос, се вдига страшен шум от някои неправителствени организации.
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  Защото, драги, ако не го вдигнат този шум неправителствените организации, няма кой друг да го вдигне. Когато става въпрос за жертви от български етнос, всички медии отразяват събитието, правителството реагира, в някой случаи - има и международен отзвук. Когато става въпрос за цигани положението въобще не е същото.

  Да не споменавам, че етническата нетърпимост и разделение, са сред основните цели на путиновата пропаганда, на която ти си маша и служиш неоморно от сутрин до вечер, до като всъщност се водиш на работа в президентството и получаваш заплата от бюджета, плюс допълнително материално стимулиране и други екстри. Вместо да си в затвора и парите от заплатата ти да отидат при децата с увреждания, ти си на свобода и спокойно разпространяваш дезинформация и пречиш на обществото ни да се развива. Не мислиш ли, че е леко нагло, а?

  No Pain No Gain
 12. 12 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 803 Неутрално

  ... но хората вече не вярват, че присъдата доживотен затвор без право на помилване ще бъде изпълнена до края си.
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  Как разбра, че хората вече не вярват???
  Направи обществено допитване на пейката пред панелката ли?

 13. 13 Профил на ЕТ
  ЕТ
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Всичко по темата, особено към този момент, е казано в последното изречение:

  "При превзети институции рискът смъртното наказание да се употреби срещу невинен човек е повече от реален."

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Смъртното наказание трябва да се върне.
  ======
  Трябва, но е невъзможно.....
  Брюксел ше дърпа уши после.....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8675 Неутрално

  А още по-лошо е, че ни докараха дотам с говоренето си, улицата да раздава правосъдие и присъди . Няма вече презумпция за невинност. Като кажат, че имаш сестра, върви доказвай, че нямаш.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8727 Неутрално

  "Не убивай" е една от божиите заповеди

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на tekomashinist
  tekomashinist
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Смъртното наказание няма възпиращ ефект!Човек може да извърши немислими зверства, без да има страх от закон и възмездие. Според мен най-жестокото наказание е да оставиш някого сам с мислите му в тясна стая за дълго време без комуникация със света и общуване с хора.

 18. 18 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Ами ако изключим циганите от това правило - няма смъртно накзание, защото сме цивилизация, но това не важи за циганите, защото те не са цивилизация, а цигания?

 19. 19 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Единственото "хубаво" на смъртното наказание в последните години на прилацането му и сега в САЩ е в пъти прецизираната процедура и напрактика няколкократните гарантирани възможности за проверка на всички аспекти ,след близане на присъдата в сила,т,е каквито не са налични при другире наказания,Има редица случаи осъден невинен на смърт,да докаже невинноста си имено в такива обжалвания и процедури,с които не би разполагал,ако не е бил осъден на смърт,Това разбира се не може по никакъв начин да е аргумент в полза на връщане на смъртното наказание,но може и трябва да е отпавна точка за предвиждане на аналогични механизми за преразглеждане на влезли в сила присъди,

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3336 Неутрално

  Смъртното наказание няма възпиращ ефект!Човек може да извърши немислими зверства, без да има страх от закон и възмездие. Според мен най-жестокото наказание е да оставиш някого сам с мислите му в тясна стая за дълго време без комуникация със света и общуване с хора.
  —цитат от коментар 17 на tekomashinist  До коментар [#17] от "tekomashinist":

  Да,няма възпиращ ефект,но пък липсата на смъртно наказание настройва срещу държавата и най-вече срещу обществото роднините и приятелите на жертвата. Вие как ще се почувствате,ако на дъщеря Ви бъде отрязана главата със счупен буркан,просто ей така за кеф,(действителен случай на убийство)но убиецът бъде осъден само на двадесет години затвор или дори доживотно?! Тоест,липсата на смъртно наказание нанася много по-големи вреди,отколкото наличието и. В реалността е валиден само един правен аргумент - око за око,зъб за зъб. Няма друг открит досега!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK