Инфлацията - наръчник за употреба

Инфлацията - наръчник за употреба

© Надежда Чипева, КапиталПоследният месец постави нов няколкогодишен рекорд на инфлацията в България. През септември общият ръст на ценовото равнище достигна 3.6% спрямо година по-рано, което е най-високата отчетена стойност на инфлацията от март 2013 г. досега, т.е. за пет години и половина. Този ръст на цените със сигурност не е непознат в новата българска история, но след близо три години на дефлация (2013-2015 г.) и минимален ръст на цените след това, и потребители, и бизнес бяха отвикнали от такива темпове на покачване на цените.


Основната причина за инфлацията е "вносна" – международните цени на петрола. Освен върху местните цени на бензина и други горива на петролна основа, цените на петрола влияят и на вътрешните цени на природния газ, в чиято формула влизат. Цените на природния газ вече бяха вдигнати на два пъти последните месеци – един път през юли с 10% и втори път от октомври с 14%. Природният газ от своя страна се "просмуква" в цените на топлата вода и парното за потребителите на топлофикациите. Между другото, тези покачвания на цените на природния газ и парното тепърва ще се усетят от потребителите, тъй като отоплителният сезон още не е настъпил. Извън горивата, лошата реколта на пшеницата тази есен и повишените цени на брашното и хлебните изделия също изиграха своята роля за напомпване на инфлацията последните два месеца.


Инфлацията, дори и в рамките на няколко процента, е изключително вредно явление във всяка една икономика, тъй като "изяжда" от разполагаемия доход на хората, прави планирането на бизнеса по-трудно, увеличава разходите за производство и свива потреблението. Разбира се, колкото по-бързо растат цените, толкова вредата е по-голяма. Накратко, основните последици от инфлацията могат да се обобщят по следния начин:
1/ спад на реалните доходи на населението – най-засегнати са тези, чиито доходи са ниски, не се индексират с инфлацията или не растат по-бързо от нея заради пазарни процеси. Например, един ИТ специалист, чиято заплата расте с 5-10% годишно, страда по-малко от инфлацията в момента от един безработен, чието обезщетение е фиксирано (и реално намалява заради инфлацията). Работещите с професии, които са търсени на пазара на труда, в повечето случай се радват на повишение на възнагражденията си, които до момента изпреварват инфлацията.


Средните пенсии бяха вдигнати с 3.8% от юли, т.е. инфлацията реално ще "изяде" това увеличение, но поне пенсионерите няма да загубят от реалния си доход. За следващата година се готви 10% увеличение на заплатите в целия държавен сектор от януари и 5.7% индексация на пенсиите от юли, така че тези две големи групи от населението ще бъдат "компенсирани" за инфлацията. От другите бюджетно зависими групи, некомпенсирани за инфлацията биха били получателите на социални помощи и обезщетения, за които в момента не се предвижда увлечение. В реалния сектор пък ще пострадат тези, чиито заплати не се индексират с инфлацията, нито се покачват по други причини.


2/ негативни ефекти върху потреблението и съответно съвкупното производство – заради загубата на реални доходи, потреблението на бързооборотни стоки и стоки за дълготрайна употреба най-вероятно ще забави своя ръст, като в зависимост от темпа на инфлация, може да започне и да се свива. Това съответно пък ще повлияе и върху цялостния растеж на икономиката, като ще го забави. Предвид това не би било изненада растежът на БВП през последното тримесечие да падне под 3%.


3/ повишени разходи на бизнеса и по-трудно планиране – тук става въпрос най-вече за по-високите разходи за горива, които удрят повечето бизнеси. Натискът за покачване/индексиране на заплатите също не е за подценяване, особено в условията на дефицитен пазар на труда. Инфлацията прави планирането също по-трудно, особено в силно конкурентни ниши с ниски маржове на печалбата.


4/ реална загуба на спестявания – хората със спестявания, които не носят доходност, изпреварваща инфлацията, последните месеци губят част от спестяванията си). Т.е. те могат да си купят по-малко стоки и услуги с тях спрямо това, което са могли да закупят преди година. Така например, ако лихвата по депозит в банка е около 0%, то този депозит губи своята реална стойност и с него може да се купи все по-малко. Същото важи и за спестявания в кеш или в инструменти с много ниска доходност, която не компенсира инфлацията.


5/ риск от надуване на балони на някои пазари – от гледна точка на българската икономика, това се отнася най-вече за пазара на недвижимите имоти, тъй като българите традиционно спестяват в недвижими имоти. Именно близките до 0% лихви по банковите депозити и инфлацията дават силен стимул за пренасочване на спестявания от банките към недвижимостите. Това пък се отразява върху цените на недвижимите имоти, които бележат бърз ръст, особено в няколко големи града.


6/ макроикономически дисбаланси – вследствие на горното (увеличеното търсене на имоти заради инфлацията и ниски/нулеви лихви по депозитите), България вече две години превишава един от наблюдаваните показатели в т.нар. табло по процедурата при макроикономически дисбаланси на ЕК – ръста на цените на жилищните имоти. Т.е. по-общо погледнато, развитието на имотния пазар последните две години, от гледна точка на ЕК и системата ѝ за икономическото управление (т.нар. economic governance), не е устойчиво и сигнализира дисбаланси. Трябва да се има предвид и че относително ниските лихви по жилищни кредити също влияе върху търсенето на имоти и покачването на цените им.


7/ отдалечаване на перспективите за еврозоната – единият от критериите за членство в еврозоната е именно ценовата стабилност; по-конкретно, инфлацията в кандидат-членка на еврозоната не трябва да превишава средното от средногодишната инфлация в трите страни-членки с най-ниска инфлация в предходните 12 месеца, плюс 1.5 пр. п. По наши сметки, последните 2 месеца – август и септември, България вече прекрачва този праг и съответно не отговаря на Маастрихския критерий за инфлацията. Разбира се, пътят на България към еврото ще е дълъг и тепърва започна това лято с официална подготовка за прием в чакалнята на еврозоната (ERM II) евентуално от лятото на следващата година. В този смисъл към момента неспазването на Маастрихския критерий за инфлацията няма никакво значение, но след 2-3 години би имало, ако тогава вече сме в чакалнята и тези критерии се следят с оглед на бъдещото членство в еврозоната.


8/ краткосрочна печалба за фиска – изненадващата инфлация, т.е. тази, която превишава официалните прогнози, обикновено е благоприятна за бюджета, тъй като "напомпва" приходна част заради по-високи приходи от данъците върху потреблението, докато основните разходи (напр. за пенсии, заплати в бюджетната сфера, социални плащания и др.) остават непроменени. Това важи с пълна сила за бюджета на страната последните месеци, който отбеляза огромен излишък от 2.7 млрд. лева за първите девет месеца. Разбира се, зад високата събираемост на данъчните приходи и излишъка стоят и добрият икономически растеж, и данъчни промени от началото на 2018 г., и по-бавно от предвиденото харчене на капиталовите разходи. Въпреки това, ускоряването на инфлацията също би трябвало да допринася за това.


Като цяло инфлацията, макар и рекордно висока за последните повече от 5 години, все още е далеч от нивата, които сме виждали в България, включително и по време на предишния икономически бум. Въпреки че сегашните темпове на растеж на цените в никакъв случай не са показателни за "висока инфлация", те имат и тепърва ще имат своите негативни ефекти върху доходите и потреблението, бизнеса и цялостния икономически растеж. Възможностите за противодействие не са кой знае колко много. При фирмите, например, инфлацията е стимул за оптимизация на разходите и повишаване на производителността. Потребителите от своя страна реагират като "пренастройват" потреблението си извън най-поскъпналите стоки и услуги (доколкото им е възможно, т.е. според степента на еластичност на търсенето) и преориентират спестяванията си към по-високодоходни (но и по-рискови) активи или такива, които според тях не губят стойността си. В тези условия обаче надуването на балони е силно вероятно.


"Дневник" публикува анализа на Института за пазарна икономика.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Колкото повече се стремите към печалба,толкова повече се увеличава инфлацията! С това е казано всичко.
  Господ има гадно чувство за хумор понякога,но пък системата по която е устроил светът действа,за разлика от съветите и действията на ИПИ.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4231 Весело

  "Краткосрочна печалба за фиска – ...тъй като "напомпва" приходна част заради по-високи приходи от данъците върху потреблението..."

  Ами нали според статията, ще имаме и свиване на потреблението, пък било то и на по-високи цени:
  "2/ негативни ефекти върху потреблението и съответно съвкупното производство – заради загубата на реални доходи, потреблението на бързооборотни стоки и стоки за дълготрайна употреба най-вероятно ще забави своя ръст, като в зависимост от темпа на инфлация, може да започне и да се свива"?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  10 % поскъпна бензина за 10 дни. Обаче обръчирте на властта пак работят без да отчитат печалба.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Еми, чудесно! Време е значи хората да си поискат едни поне 5-10% увеличение на заплатите и ако не им ги дадат, има други, които ще дадат даже повече!

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Нормални процеси и нищо изненадващо. Е, ще има след няколко години отново реване за имотите, но това пак е лесно прогнозируемо. Най-силната инвестиция е в образование и квалификации, които не се влияят от инфлация.

  malart.blog.bg
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  10 % поскъпна бензина за 10 дни. Обаче обръчирте на властта пак работят без да отчитат печалба.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, печалбата се отчита в края на годината бе, пак се изказвате неподготвен...

 9. 9 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Инфлацията от последните години не е "вносно явление", а е признак на фалираща нискоефективна икономика. Изтичането на работоспособно население означава, че срещу едни и същи пари получаваш по-нискокачествена услуга или продукт защото и на пазара на труда няма голяма конкуренция между работниците. Доходите стагнират, а мотивацията пада, оттам и парите се обезценяват.

  Причините са много по-всеобхватни и дълбоки от дежурните папагалски обяснения за инфлацията.

 10. 10 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Инфлацията поставя една част от населението в превилигировано положение спрямо останалите, което поражда несправедливост. Не знам дали писателката случайно е пропуснала тази последица или от незнание...

 11. 11 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Инфлацията от последните години не е "вносно явление", а е признак на фалираща нискоефективна икономика. Изтичането на работоспособно население означава, че срещу едни и същи пари получаваш по-нискокачествена услуга или продукт защото и на пазара на труда няма голяма конкуренция между работниците. Доходите стагнират, а мотивацията пада, оттам и парите се обезценяват.Причините са много по-всеобхватни и дълбоки от дежурните папагалски обяснения за инфлацията.
  —цитат от коментар 9 на irobot


  Приятел, преди да напишеш нещо, ограмоти се. С подобни писания ставаш за смях на кокошките...

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 13. 13 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#11] от "bez_ime2":

  Оборете твърдението ми с логични доводи вместо типично по български да ми излизате с ад-хоминем аргументи. Кое точно изключва възможността изброените 8 последици в статията да не могат да бъдат породени от подобни причини, в по-дългосрочен план.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  До коментар [#8] от "bez_ime2":

  И ДДС и акциз ли тогава внасяш ,Подготвения ??? И измервателните уреди ли ги слагате в края на годината ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  До коментар [#5] от "cristo_n":

  Би ли ни споделил кое не е истина ? Знам, че истината ви е крайно неудобна и неприятна но това са фактите за вас и обръчите ви, които генерират немалък дял от инфлацията през горива, газ, парно и т.н. енергоносители.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":

  Купувай недвижими имоти на текущи цени с дългосрочно изплащане.
  Вземи кредита от чужда банка с договор за изплащане, няколко пункта под индекса на евентуална бъдеща инфлация... всяка банка се съгласява на това.
  Правил съм го два пъти.

  Bukalemun
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  и плачи като се пукне балонът.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3809 Весело

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  😉..... Забравих..... отнася се само за по ербапите....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5668 Весело

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Пашата обича смелите .... но не и безразсъдните !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#10] от "bez_ime2":

  Да де...! Инфлацията е скрита форма на преразпределение. Това е основната нейна функция. Но, това не се обсъжда и не се коментира, почти никога и никъде...!

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8089 Неутрално

  Умерената инфлация е свързана с икономическия растеж.

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4285 Неутрално

  ".............Инфлацията, дори и в рамките на няколко процента, е изключително вредно явление във всяка една икономика, тъй като "изяжда" от разполагаемия доход на хората, прави планирането на бизнеса по-трудно, увеличава разходите за производство и свива потреблението..........."

  Боце и неговата пропагандна машина колкото и да ни лъжат ,че нещата се подобряват у нас аз лично като се прибера у нас не виждам някакво чувствително подобрение на жизнения стандарт!

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  До коментар [#10] от "bez_ime2":Да де...! Инфлацията е скрита форма на преразпределение. Това е основната нейна функция. Но, това не се обсъжда и не се коментира, почти никога и никъде...!
  —цитат от коментар 20 на tww09306483  До коментар [#20] от "tww09306483":

  Да де,ама и Вие лицемерничите! Вместо направо да кажете "кражба",говорите за "преразпределение".

 24. 24 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Пак в насипен формат плюс/минус за инфлацията.
  Ако е положителна, отрицателна (дефлация) или нула за дълго време винаги ще има печеливши и губещи играчи/участници в икономиката.
  Да оставим това как се мери, много приблизително и общо за големи групи от хора което в силна фрагментация на потреблението я прави безсмислена като мярка, но и като вземем предвид променящата се същина на понятията (миналата година например повечето хора си купуваха от онова кръглото, гуменото дето им го продаваха под името "домат", тази обаче първо свършваха по щандовете доматите, ако и да бяха по 5лв килото докато другите/гумените си стояха със седмици без да се променят ни на цвят на здравина, ама никой не ги купуваше и цената им падаше докато стане 5 пъти разликата).
  Същото стана със сиренето, хляба, месото и колбасите - все основни в кошницата на инфлацията, която оня ден пак отчете средна цена на сиренето на едро 6лв килото, като цената на продукта под това има варира с пъти.
  Сега е модерно да се говори, че 2% инфлация била здравословна. Здравословна, ама за кой? За тия дето са нагласили моделите в комповете и са готови да търгуват с 500годишни ценни книжа, ако някой им повярва че могат да я държат в 2те процента устойчиво.
  Иначе за нас във валутен борд инфлацията е здравословна. Колкото повече, толкова по-добре.
  Ако не беше 3% а да речем 10-15 това щеше до доведе до натиск за увеличение на заплатите, което е директен натиск над работодатели да оптимизират бизнеса, за да могат да ги плащат. Нали това искаме - да настигаме Европа по заплати. Все пак сме отворена икономика и ако стоките надвишат вносните и станат непродаваеми изчезват от пазара и на тяхно място идват по-адекватни.
  Целия този процес, разбира се че няма да бъде гладък - ще има скърцане, някои ще загубят, други спечелят ама нали искаме реформи и да вървим напред.
  Другото е да гоним намаление на цени (и заплати съответно), ама това сме го играли вече - май беше отчетено на Шестия Конгрес на БКП през миналия век.
  Не ни урежда и контролираната инфлация около 2%. Това означава за десетилетия догонващи на Европа и захранваща тамошния бизнес с евтина работна ръка устойчиво.
  Затова смело към по-високата инфлация и колкото повече, толкова по-добре.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK