Един вот, два въпроса и един предизвестен резултат

Един вот, два въпроса и един предизвестен резултат

© Надежда Чипева, КапиталПокрай вота за "погрома на здравеопазването в България" управляващи и опозиция спорят кой е виновен и кой може да направи промяна. Отговорът обаче отдавна е известен, пише Ясен Бояджиев в коментара си за "Дойче веле".

Темата на третия вот на недоверие към днешното правителство болезнено засяга всички ни. Същевременно едва ли в държавата има друг въпрос, по който да цари такова единодушие, както по констатацията, че в българското здравеопазване е настъпил "погром". И въпреки това никой не се вълнува от този вот – мнозина даже вероятно въобще не са разбрали, че в петък в парламента са водени дебати по него. Нито пък знаят и се интересуват, че утре предстои той да бъде гласуван.


Винаги един и същ ефект


Това е така не само и не толкова, защото резултатът от гласуването е предизвестен и е ясно, че правителството ще оцелее. Основната причина е, че всъщност този дебат е слушан безброй пъти, до втръсване. И ефектът от него винаги е един и същ – нулев.


Вече никой не помни откога се говори за: (в масовия случай) ниските заплати и мизерните условия; изчезващите лекари и медицински сестри; никнещите като гъби нови болници; фалиращите общински и областни болници; постоянните дългове, дефицити и лимити; недофинансираните (и свръхфинансираните) клинични пътеки и тяхното реално остойностяване; ниската (в сравнение с други места) здравна осигуровка и стотиците хиляди, които въпреки това не я плащат; всевъзможните доплащания; фиктивните хоспитализации; далаверите с лекарствата и медицинските изделия; монопола на здравната каса; търговския статут на лечебните заведения; липсващата профилактика; никога неслучващото се електронно здравеопазване, което е нещо като светлото комунистическо бъдеще...
Вече никой не помни колко пъти някой се е заканвал и е обещавал да реши тези и още много други проблеми на здравеопазването. И резултатът е винаги един и същ – нулев.
И едните, и другите


Сега всъщност спорът в парламента не е дали в здравеопазването има "погром" или не – и управляващи, и опозиция, макар и с известни нюанси, са съгласни, че така повече не може да продължава. Спорът им е по два други въпроса. Първият, естествено, е кой е виновен.
По този въпрос днешната опозиция се прави на непорочна, но истината е, че с нейното активно участие през миналото десетилетие току-що започналата здравна реформа беше спряна и включена на заден ход. Тъй че кашата в здравеопазването бе забъркана още по времето, когато днешните управляващи дори не съществуваха като политически субект, и опозицията има съществена заслуга за това. Управляващите пък - с хаотичните си и непоследователни действия и бездействия - успешно "доразвиха" полученото наследство, така че системата затъна още повече, а проблемите, вместо да се решават, се задълбочиха.


Така че и въпросът кой е виновен няма как да развълнува публиката, защото мнозинството от нея отдавна много добре знае отговора: и едните, и другите.


Нито едните, нито другите


Вече не помним колко пъти ни е обещавано, че проблемите на здравеопазването ще бъдат решени
Вторият спорен въпрос между тях е кой е способен да извърши промяната, която очевидно изисква смели, последователни и решителни действия. Включително и цялостно преосмисляне на модела.


По този въпрос опозицията старателно се опитва да се представя като алтернатива на управляващите. Всички помнят обаче, че когато тя беше на власт, не показа с нищо, че знае какво трябва да се направи, оплете се и затъна още повече в проблемите. А когато беше в опозиция, системно се противопоставяше на всяка промяна. Сегашните ѝ предложения пък не са нищо повече от набързо скалъпена компилация от многократно предъвквани пожелания без никаква идея за цялостна реформа - освен безсмисления соцносталгичен лозунг за "връщане на държавата в здравеопазването".


Управляващите пък толкова пъти биха тъпана, че започват да реформират здравеопазването, че вече никой не ги взема на сериозно. Дори най-разумните им идеи неизменно затъваха в популисткото блато на страха от по-смели реформи и накрая си отиваха заедно с поредния от неизброимите министри. Сега поредният министър се е заел с поредната реформа. В началото на годината той се закани, че до няколко месеца ще предложи изцяло нов модел и съответните законодателни предложения, които да бъдат приети на есен и да заработят от 1 януари. Осем месеца по-късно бяха представени идеи, които втрещяват със своята баналност, недомисленост и най-вече с липсата на каквито и да било конкретни разчети и сметки, че човек се пита какво са правили министърът и неговите експерти толкова време. Най-смелото в тези идеи е полупризнанието, че парите от осигуровки са малко и всички трябва да плащат повече. Но без никакви гаранции, че тези пари, както досега, няма да изтекат неизвестно къде без никакъв ефект. Иначе досегашните доплащания ще бъдат узаконени, но затова пък ще се отвори възможност за нови, без никаква гаранция за по-добро качество. Държавата освен това явно има силно желание да се отърве от някои разходи и задачи, като ги прехвърли на частните застрахователи. Които обаче трябва да са луди, за да се хванат на това хоро. Защото никой не знае кое колко струва и защото цените ще ги определят други.

Сега тепърва ще се дебатира наново и отначало, а евентуалното въвеждане на евентуалния нов модел се отлага с година. Смея да прогнозирам, че дотогава министърът вече няма да е министър, а времето ще премине в тъпчене на място, въртене в кръг, запушване на дупки и шиене на кръпки върху кръпки. Тъй че и въпросът кой е способен да извърши промяната също не може да развълнува публиката, понеже тя отдавна знае отговора: нито едните, нито другите.


Без значение кой е на власт


Сега може да се чуе, че за реформите е нужен надпартиен консенсус. Консенсус обаче се наблюдава само в общата липса на смисъл и в безсилието за реформи. Като това заключение е валидно далеч не само за здравеопазването.


Освен това често може да се чуе, че от днешното състояние страдали и били недоволни всички. Което не е вярно – някои печелят много добре от него и имат интерес от неговото съхраняване. Понякога безсилието, некадърността и глупостта са престорени и съвсем не са безкористни. Независимо от това кой е на власт и кой – в опозиция.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  Много елементарни обяснения са ниските заплати, лошите условия и бягството на лекари и сестри.
  Тези български лекари и сестри са отишли в други държави, където техните кекари са заминали за да работят за повече пари и по-добри условия
  Така че, в цял свят има недостиг на лекари и сестри!
  И е твърде гнусно да използваш липсата им на определена политически цели.

 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4357 Неутрално

  Резултата е че БКП отново демагогства на гърба на болните.В система която самата партия създаде и от която краде!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ort":

  Не те разбрах?

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  То си е за твоя сметка ! Иска се понякога и МИСЛЕНЕ !

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Защо в Германия и Австрия липсват лекари???
  Нали заплащането е високо!

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":Защо в Германия и Австрия липсват лекари???Нали заплащането е високо!
  —цитат от коментар 5 на 4ort  До коментар [#5] от "4ort":

  То и програмисти липсват в Германия!
  Ти си противоречиш! От една страна българските лекари и сестри отиват в Германия защото там условията и заплащането са по-добри,от друга - там в Германия условията и заплатите са лоши и затова липсват лекари и сестри?!

 7. 7 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Две групи комунисти БСП и ГЕРБ въртят театро ,а целта е единна и за двете болшевишки банди -запазване на Семашко и незаплащаното здравеопазване за сметка на здравния изпълнител. Едната банда предлага куц имагинерен 'модел' , който се вижда от космоса ,че е 'манджа с грозде' и никога не би тръгнал ,а дори и да бъде наложен със сила не носи нищо освен Семашко с повече джобни пари за семки. отново незаплащан лекарски труд, другата болшевишка банда си залага на колхозното здравеопазване на правешкия съветски педал Тодор. Целта е бавене на топката защото реално здравеопазване ще има само и единствено при европейски разходи , които са 20 пъти по-високи от днешните в кочината им. А те не желаят реконструкция на съветската си кочина, просто само проветряване и имитация на дизайн.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 8. 8 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Иронията е, че Киро Спекулата се представя за реформатор на ГЕРБ , а този другар е бил заместник министър на финансите в правителството на Станишев и си е едно чисто комуне от ВИИ Карл Маркс , а навремето млад,млад още на 25 години монтиран в Министерство на Финансите на НРБ ,като преди това бил изпратен да специализира на Запад, когато редовия българин не ни пускаха цялото семейство да ходим на екскурзия в капиталистическа Гърция. Тоест проверен комунистически другар за когото е било сигурно, че няма да избяга и да предаде комунистическата икономика и строй. Сигурно е имал и други оперативни задачи на Запад докато е 'следвал' м, но това е друга тема за агентурата И сега отбора А на БКП уж го апострофира, докато другия отбор Б на БКП - ГЕРБ уж прави реформи .Егати поредния грандиозен грозен комунистически спектакъл на Болшой Театр Целта на комунягите в Парламента е обща - запазване на семашковската безплатна 'здравна' система, чрез имитации на реформи, пушеци,дим, илюминации и имитации на уж реакция на другата компартия.
  Момчето за всякакви соц поръчки сега е със семашковското поръчение да хвърли всичко в хаос с умишлено тъпи и гнили идеи с разгром от здравеопазването до застрахователния сектор. През това време Семашко ще бъде на смъртно легло на апаратна вентилация ,ама поддържан докато на политическата класа комуняги още им служи за ловене на гнидави пролетарии чакащи пак на безплатното и пускащи пак бюлетини за поредната бодра червена смяна във властта било тя и със сини знамена

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 9. 9 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Предполага се, че лекарското съсловие е едно от най-интелигентните в България.
  Как става така, че здравеопазването има проблеми, въпреки многократното увеличение на парите за здраве в последните 15 години!
  Май са станали мошеници.

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Предполага се, че лекарското съсловие е едно от най-интелигентните в България. Как става така, че здравеопазването има проблеми, въпреки многократното увеличение на парите за здраве в последните 15 години! Май са станали мошеници.
  —цитат от коментар 9 на jmf29537805


  Да те е страх от интелигентни мошеници!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10597 Неутрално

  Причините винаги са три без значение кое правителство е на власт в последните 10-15 години:
  - корупция
  - липса на контрол (следствие от по-горе)
  - некадърност (следствие от предишните две)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4440 Неутрално

  ,,....Вече никой не помни откога се говори за: (в масовия случай) ниските заплати и мизерните условия; изчезващите лекари и медицински сестри; никнещите като гъби нови болници; ....,,
  И защо тези нови болници са частни болници?
  До втръсване съм писал, частните болници, клиники, частно практикуващите лекари вън от НЗОК. Там да останат само общински, които по същество са си държавни и държавни болници. По този начин корупцията в здравеопазването ще намалее. Някой може да ми опонира, че корупцията е в държавните болници, а в частните я няма. На това мога да отговоря лесно. Корупция има частна болница към НЗОК, собственикът на частната болница корумпира високо поставен служител от НЗОК, за да получи болницата му размита клинична пътека, а всички оперативни интервенции спадат към такива клинични пътеки, това най малкото. Частникът може да си го позволи защото има безотчетни пари, това са негови капитали. Частната олница след като премине към частна здравна каса, корупцията ако я има, за което се съмнявам, няма да касае държавата. Сега да разгледаме държавна болница НЗОК. Тука държавната болница не може да подкупи служител на НЗОК защото има двоен контрол, парите на държавната болница към парите на НЗОК. Това е накратко, който го разбира ще разбере. И един въпрос защо никъде в западна Европа няма частни болници в техните държавни здравни каси. Там частните болници са в частни здравни каси

 13. 13 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4440 Неутрално

  До коментар [#9] от "jmf29537805":

  Здравеопазването има проблеми от това, че в НЗОК са всички частни болници, клиники, частно практикуващи лекари. Корупцията пациент- лекар никой не може да я изкорени, в една или друга степен тя си съществува, но след като частната болница излезне от НЗОК, собственикът на частната болница никак няма да е доволен лекарите в болницата му да вземат пари под масата от пациенти, а качеството на болничните услуги да пада, да не говоря че и шефът на държавната болница ще е в същото положение

 14. 14 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Начи лекари мошеници, правят частни болници, и грабят милите пациенти с честни сини очи??? В обществото на Бг. негодниците са равномерно разпределени!!!
  В това се съдържа отговорът - квито пациентите - такива мед. "услугите". Как един не се запита дали е лоялен и просветен "пациент"??? Не да носи "пликчета" под масата, а да следва стриктно предписанията? За това колегите могат да напишат ЕНЦИКЛОПЕДИЯ!!!
  Ама нали са гадове, богатеещи на гърба на "народа"??? Ако поне някой не осъзнае, че възможни са само двустранни, реципрочни промени - няма спасение.

  roo
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Че правителстото на Борисов много се страхува от каквито и да е реформи, а в случая ссъс здравеоопазването и не малко от хората в това управление са добре "мотивирани" от тези, които здраво печелят източвайки все повечето отпускани наши средства в този ресор, няма как да очакваме някакви чудеса, дори и конкретни1 министър или екип да имат желание да направят нещо.
  Но Нинова, БСП и техните подръжници, които са главни виновници за цялостното дередже на държават и особено на този сектор, да внасят вотове и да се бият в гърдите, че те видите ли ще оправят нещата си е цинизъм в чист вид. Може би Виткова или акушерката на Моника са специалистите и експертите, на които разчитат да свършат тази работа?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK