Тежестта на социалната конструкция

Протест на майки

© Цветелина Белутова, Капитал

Протест на майкиОсвен политическото темата за изказването на Валери Симеонов за майките на хората с увреждания има своите социални измерения. Политическият протест с искането за оставката е основателен, но проблемът при него е, че той лесно бива яхван от партиите, преследващи своите конюнктурни цели, респективно политизацията пречи да се открои социалният аспект.


Българското общество като цяло е нетолерантно към хората с всякакви различия,
включително и към хората с увреждания


Често срещана реплика в нашия социален контекст е, че никой не иска да взима на работа инвалид. Дори Симеонов неведнъж е обявявал своето намерение да спре социалните придобивки на "фалшивите инвалиди" с "фалшивите ТЕЛК-ове". На вицепремиера се дължи вмъкването в публична употреба на термина "фалшив инвалид". Какво означава това? Нима неговото заболяване е измислено, нима всички лекари, които са подписали епикризи и диагнози, са фалшификатори, нима той нарочно е избрал формата на физическото страдание, за да лъже с нея и да печели мизерните пари, които му дава държавата. Внушенията на вицепремиера оказват своето влияние върху обществените възприятия за хората с увреждания, създават се условия наличието на другостта да се приема като нещо заплашително за индивидуалната субективност и за социалната кохезия.
Политическата подкрепа, която той получи от работодателските организации, е свидетелство за общите негативни стереотипни нагласи. Основният господстващ предразсъдък е, че работодателите са изправени пред риск да наемат лица с увреждания, защото трудовото законодателство предвижда за тях закрила от уволнение. Тук става дума за господстващ предразсъдък, чиято най-вулгарна, но и точна и съдържателна трактовка би следвало да се формулира по следния начин: "Ами, ако тези, инвалидите, се окажат негодници и ние ги назначим на работа, после как ще ги уволняваме? Затова няма да спазваме закона, няма да ги назначаваме." Тази позиция на бизнеса се артикулира доста перфидно и завоалирано от определени фигури, но тя получава все по-широка публична гласност.


Липсата на толерантност конституира фалшив и манипулативен разказ за статута на хората с увреждания, в основата на който стои схващането, че те са получили статута на привилегирована социална група по силата на своето заболяване, носители са на различни придобивки, които останалите не получават, а на всичкото отгоре ламтят за още. Продължението на така разгънатата наративна конструкция е, че трябва да се спрат пенсиите за инвалидност на тези, които работят, да не се дават повече пари за социално подпомагане, защото една такава мярка спира икономическия растеж, да не се удовлетворяват исканията на алчните майки, да се мисли за останалите социални групи в затруднено положение, а не социалната политика да се фокусира приоритетно само върху една от тях.


Психологическият стереотип на нетолерантното отношение
е проникнал в цялата социална тъкан


За хората с увреждания се мисли като за пречка пред ефективното обществено и икономическо развитие, те се превръщат в тежест за работодателя, за осигурителната система, за държавния бюджет. Ето този разказ доминира днес в публичното и в непубличното пространство, или казано по-точно, той е вътрешното убеждение, което е залегнало в душата на българина. Емпиричен факт в потвърждение на тази теза е, че протестът на майките е малоброен и не среща масова обществена подкрепа. Българинът не желае да се ангажира с тяхната кауза. Всичко това свидетелства, че по негласно споразумение дискриминационната нагласа е придобила публична релевантност. Ако това не беше вярно, българското гражданско общество буквално щеше да изригне и да се вдигне на бунт срещу изказванията на вицепремиера.


И накрая, следва да кажем няколко думи за политическото измерение, като спазваме първоначалната уговорка, че тук го свеждаме само до социалния контекст, въпреки че злобата на деня предоставя достатъчно материал за политизирани интерпретации. Ако в действителност България беше държава, която не толерира дискриминационната политика, нашумялото изказване на Валери Симеонов щеше да доведе до незабавната оставка на вицепремиера.


Бойко Борисов потърси изход от създалата се сложна ситуация,
отправяйки апели за съхраняване на конструкцията на властта


Природата на социалната аномалия се състои именно в това, че запазването на поста на вицепремиера е условието за осигуряване на политическа стабилност. Нормалното състояние, възприето като лексикален антипод, като антоним на аномалията, предполага, че изпълнителната власт ще се самосъхрани, като отстрани от своите редици политик, който прави публични дискриминационни изказвания. Това обаче не се случва.


Оставането на Симеонов крие рискове. Волен Сидеров е в изострени отношения с него и използва всеки повод да поиска неговата оставка. Ситуацията със скандалната реплика за "кресливите майки" е добре дошла за активизиралата се парламентарна опозиция. БСП на първо време внесе искане за изслушване на Симеонов, ДПС заплаши в парламентарна декларация, че ще приеме ответни действия, ако вицепремиерът не бъде освободен, Марешки поиска едновременното освобождаване на Симеонов и на Каракачанов.


Задава се допълнително социално напрежение


Самите майки вероятно няма да прекратят протеста си до подаването на исканата оставка. Виждаме две характерни черти в настоящата картина: Първо, споменатото социално напрежение се трансформира и ескалира в политическо. Второ, политическото на свой ред е обусловено от разрушаването на универсални общочовешки конвенции. Така се отварят широко вратите за спекулативно морализаторство. Проблематичният елемент е, че не може да се осигури адаптивна верижна свързаност между рационалното политическо действие и моментната необходимост да се реагира адекватно на обществения протест. Веригата се разпада в контекста на общото състояние на ценностен разпад, елемент от което е отношението към хората с увреждания.


Безскрупулната предразсъдъчност детерминира развитието на дискриминационните нагласи и тяхното легитимиране в социалното и политическото пространство. Политическата употреба на темата за хората с увреждания от страна на управляващите и на опозицията създава пречки пред надеждния инструментариум за намиране на ефективни решения, защото тази употреба задава сгрешената оптика на подхода и не може да предложи обективност, която да е чужда едновременно и на партийните стратегии, и на вкоренените в манталитета дискриминационни нагласи.


Дотук очертахме някои от рисковете, които заплашват политическата конструкция на Бойко Борисов. Остава да кажем, че ако тя се запази успешно, ще съхрани и актуалната социална конструкция, доколкото двете функционират в състояние на взаимовръзка. Това обстоятелство от своя страна предизвиква появата на друг парадокс: Природата на изкривената политическа конструкция задава общите закономерности на противоестественото развитие на социалната, тя ги подхранва, дава им живителна сила. Този легитимационен механизъм се оказва безжалостен спрямо определени биологични особености; нехуманното отношение към другия в нашите условия придава друг смисъл на дефиницията на Аристотел за човека.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  ".....Безскрупулната предразсъдъчност детерминира развитието на дискриминационните нагласи и тяхното легитимиране в социалното и политическото пространство....."

  Уеуе кккаква конструкция....

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Пак го ударихме на философия.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  МНОГО добър текст!!!
  Респект за автора!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 535 Неутрално

  А каква да бъде позицията на бизнеса - искаме да наемаме хора, които не можем да уволним?!

  То по тая логика, ако Бойко си извади ТЕЛК, трябва да си остане на Дондуков 2 до пенсия!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#6] от "dogwoman":

  И забележи, никъде не става въпрос за пари.
  Ще даваме на хората с увреждания всичко, което им дават най-развитите държави, но ще облагаме доходите с 10% данък...

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#8] от "dogwoman":

  Човекът също е с физически увреждания, но въпреки това, говори с достойнство по въпроса, а не ходи да вика за оставки, защото не му стигат парите. От момента, в който майките останаха да протестират, въпреки решаването на въпроса им, стана пределно ясно, че те просто изпълняват политическа поръчка.

 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#9] от "авторът":

  Изобщо не ме интересува дали е с физически увреждания, аз чета негов интелектуален продукт и го коментирам. Предполагам не очакваш да се преструвам на впечатлена?

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1461 Весело

  До коментар [#8] от "dogwoman":

  "За него парите са просто фикция, която му обструктира релевантните рефлекции"

  Ахаха, ей заради такива забивки си струва човек да чете през целия умнокрасив талаш в тоя род теми

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 12. 12 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Та какво казвате за Капка Панайотова? Или просто тази статия е продължение на "За кресливите майки и тинктанковете"?

  Бог да благослови Америка за България!
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  Конструкцията на бай Х има една цел -суджуци и запазване на властта до избор на нов гл. прокурор.
  Колкото за парите дадени от бай Х : на Гергов -43млн. , на Сопола -30 млн., на няколко хиляди инвалиди 150 млн и да му се махат от главата.

 14. 14 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Излиза, че българинът е някаква кръстоска между кръчмаро-селски нацист и измекяр. В зависимост от ситуацията проявява едните или другите характеристики.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 15. 15 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Айде и Дайнов да чуем и да се приключва!
  Абре, Валери нямаше ли друга работа, виж колко народ се упражнява на гърба ти!

 16. 16 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1461 Весело

  До коментар [#14] от "Боян Таксиров":

  Не, излиза че 'десните' умнокрасивци заедно с позитанушките обичат да ползват човекомразка реторика и да насаждат як хейт скрити зад псевдоморални маски като ползват най-безсрамно чужди проблеми представяйки личните си властови домогвания като свята кауза.

  Което по същество е нацистки/комунистически прийом

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 17. 17 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#16] от "Нагъл Визионер":

  Верно ли?
  А извън " 'десните' умнокрасивци " и "позитанушките " останалите са читави?
  Назови ги, кои смяташ за читави?

  Иначе, да слагаш в общ кюп тези, срещу които агитираш - " 'десните' умнокрасивци " заедно с отявлено мразените "позитанушки" е опит да омажеш първите с мръсотията на вторите, поне в подсъзнанието на аудиторията.

  Иначе те нямат нищо общо.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 18. 18 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Минавам вчера край синята зона във Варна и всеки четвърти,пети автомобил с инвалиден стикер.
  Е не е нормално това,кой каквото ще да казва.

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Весело

  Тъй като моралната полиция ме санкционира, искам да кажа, че статията е невероятна, революционна, завладяваща, вдъхновяваща дотам, че сядам да я препиша поне два пъти на ръка, за да затвърдя тези впечатления.
  Авторът е гениален и в никакъв случай не звучи като на отчетно - изборно събрание на дкмс.
  На засегнатите от моите обиди на расова основа се извинявам.

  Доброто е заразно
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  СТРАХОТЕН ТЕКСТ ! БРАВО НА АВТОРА ! АЗ ПЪК ИЗЛИЗАМ С "МАРКОВ " ПЛАКАТ : ДРУГАРЮ ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ , ОБЕДИНИТЕЛЮ - НЕ СЪМ ЖАБА И НЕ ЖЕЛАЯ ДА ЖИВЕЯ В ОГЛАВЯВАНО ОТ ВАС БЛАТО !

 22. 22 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  Тъй като моралната полиция ме санкционира, искам да кажа, че статията е невероятна, революционна, завладяваща, вдъхновяваща дотам, че сядам да я препиша поне два пъти на ръка, за да затвърдя тези впечатления.Авторът е гениален и в никакъв случай не звучи като на отчетно - изборно събрание на дкмс. На засегнатите от моите обиди на расова основа се извинявам.
  —цитат от коментар 19 на dogwoman


  :)

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 23. 23 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Пак съм аз ! Питам авторът на тази блестяща "конструкция " защо според него трябва да отразява в "знаковия " си труд "РАЗПАДА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ "само последните 10 години ?????Знайно е , че преди "системата " е била "О КЕЙ "според него и др.Нинова ,но все пак поне да беше писал по нещо за КУМИРИТЕ от времето преди тези години !

 24. 24 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#15] от "ralita68":

  Има все пак и нещо положително - Да се внимаваме с "приятелите " - от ВРАГОВЕТЕ ще се опазим сами !

 25. 25 Профил на лицензиран водоспестител
  лицензиран водоспестител
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Наскоро случайно дискутирахме точно това и си направихме малка статистика.
  712К хора с ТЕЛК.
  От 7 милиона население официално, за които всички знаем, че поне 1М не са в България.
  Тоест всеки може да си сметне % инвалиди +/- които би трябвало да познава.
  Говорихме си няколко човека събрани на случаен принцип бих казал, колеги от преди 15 години, но от различни градове, училища, университети и различни среди даже. Преброихме всеки колко инвалиди познава от всичките си общи познати и роднини.
  В моя случай - 7. Като едното момиче, колежка почина на 42 години, може би тъкмо заради липса на социален асистент. Другите 6-ма - 50:50, половината наистина с инвалидност, другата 1/2 ТЕЛК връзкари. Тоест в моя случай се оказа 0,03 промила. Същото беше съотношението и при другите трима, с малка пренебрежима разлика.
  По логиката в разговора ни това прави, че има хора които където всеки 2-ри е с ТЕЛК.
  Идеи моля...

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  "Този легитимационен механизъм се оказва безжалостен спрямо определени биологични особености; нехуманното отношение към другия в нашите условия придава друг смисъл на дефиницията на Аристотел за човека."

  Дневник, браво на вас! Този автор е страхотен. Как го намерихте, такива тук не може да бъдат открити даже с фенера на Диоген. По темата - сегашните управляващи стимулират липсата на солидарност, съпричастност и елементарно човешко поведение. Това е нарушение на конституцията, тъй-като според нея България е социална държана. Конституционният съд би трябвало да реагира, но и той е част от статуквото. То има ли нещо, дето да е наред!?

 27. 27 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  След като в началото прочетох това " Дори Симеонов неведнъж е обявявал своето намерение да спре социалните придобивки на "фалшивите инвалиди" с "фалшивите ТЕЛК-ове". На вицепремиера се дължи вмъкването в публична употреба на термина "фалшив инвалид". Какво означава това? Нима неговото заболяване е измислено, нима всички лекари, които са подписали епикризи и диагнози, са фалшификатори, нима той нарочно е избрал формата на физическото страдание, за да лъже с нея ...." останалото прочетох през редовете. Ако авторът не знае, че има фалшиви инвалиди, т.е. хора с купени ТЕЛК–ове, означава че си живее в собствена реалност. . Без да защитавам изцепките на Симеонов, считам че истерията около този протест започва да става досадна и не е в услуга на действително нуждаещите се.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#20] от "lz2":

  Каде падат уе, да нямаш брояч за проценти

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на tbf43584884
  tbf43584884
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чичо Иван
  Анализът на автора е прецизен, точен и верен. Няма излишни емоции, което е похвално. Поздравления! Колкото до социалната конструкция, трябва да се припомни, че за цивилизоваността на една държава и нейния народ се преценява по отношението им към болните, хората с увреждания, пенсионерите и състоянието на гробищните паркове. Интересно ми е, че когато един професор и настоящ депутат от БСП обяви, че 80% от хората в България са дебили, нямаше такива разгорещени и непримирими протести, искащи неговата оставка. Та питам: настоящите протестиращи от този процент ли са, или от останалите 20%?

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Не берете грижа за конструкцията на ББ.
  Пехливански мазно натовари Валерката
  с ресор "кресливи майки".
  Елегантно мазно.

  "Дотук очертахме някои от рисковете, които заплашват политическата конструкция на Бойко Борисов.

  Остава да кажем, че ако тя се запази успешно, ще съхрани и актуалната социална конструкция, доколкото двете функционират в състояние на взаимовръзка.

  Това обстоятелство от своя страна предизвиква появата на друг парадокс
  ..."

 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Другаря Сава Доган положи основите на префърцуненото философствуванье.
  Ресурсите на умнокрасната коалиция са неизчерпаеми.
  И простота, и сложност.
  Кеф ти теолог - имаш лидер на Алфа тв.
  Кеф ти пехливан...
  Кеф ти рабфак...
  Кеф ти финансов рефлектолог

  До коментар [#11] от "Нагъл Визионер":
  До коментар [#8] от "dogwoman":

  "За него парите са просто фикция,
  която му обструктира релевантните рефлекции"

  Ахаха, ей заради такива забивки си струва човек да чете през целия умнокрасив талаш в тоя род теми

 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Вярно е за Конституцията, но още не си се научиш да пишеш името на Върховния закон с главна буква, а и сама тя няма да ти реши проблемите.

  Квичиш и врачуваш, че все ще е същото.
  С какво си по-добър?

  Симеонов бе прав за групата "кресливи майки", защото в продължение на месеци стояха/седяха по цял ден пред Народното събрание с плакати и
  плакатни фанелки с неконструктивни лозунги.
  То няма и как да е иначе, по такъв сложен пролем да се предложи справедливо решение. Иска се търпелива работа за познаване на закони,
  съобразяване и предлагане на законосъобразни промени.
  Не е елементарна работа и за професионалисти.
  Правосъобразна справедливост е въпрос на конкурентни права,
  под конкурентни законови норми, за разпределяне на ограничени ресурси.
  В случая, и други, на писмени предложения за законови промени до държавни (и общински) институции.
  Вицепремиерът Симеонов бе прав да е несъгласен с "натиск от улицата"
  от група...

  До коментар [#26] от "Judjuk":

  По темата - сегашните управляващи стимулират липсата на солидарност, съпричастност и елементарно човешко поведение.
  Това е нарушение на конституцията, тъй-като според нея България е социална държана.

  Конституционният съд би трябвало да реагира, но и той е част от статуквото. То има ли нещо, дето да е наред!?

 37. 37 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 565 Неутрално


  Сегашната ситуация в която веднъж наемат ли те оставаш до гроб води до нежелание на работодатели да се занимават с хора с увреждания и дори корупция. Защо просто не разберем че това не работи и да не пробваме нещо друго?

  От кръга на хората с увреждания се чу предложението да отпадне невъзможността човек с увреждане да бъде съкратен. Това е разумно предложение.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 38. 38 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 556 Неутрално

  "Какво означава това? Нима неговото заболяване е измислено, нима всички лекари, които са подписали епикризи и диагнози, са фалшификатори, нима той нарочно е избрал формата на физическото страдание, за да лъже с нея и да печели мизерните пари, които му дава държавата."


  Колкото и странно да му се струва на автора
  ДА има такива лекари и
  ДА има такива хора

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 39. 39 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  "Тежестта на социалната конструкция"

  или по точно:

  "Как социалната конструкция се срива под собствената си тежест".

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  "На вицепремиера се дължи вмъкването в публична употреба на термина "фалшив инвалид". Какво означава това? Нима неговото заболяване е измислено, нима всички лекари, които са подписали епикризи и диагнози, са фалшификатори, нима той нарочно "

  Просташкото изказване на Симеонов не прави по-верен цитирания от мен пасаж на автора.
  Аз лично познавам "фалшив инвалид" и да се чудиш как може лекари и ТЕЛК-ове да произвеждат такива, може да означава че ти живееш някъде другаде.
  То в това е лошото, че средствата, които няма как да са много и достатъчни (не знам има ли такава държава в света, та какво остава за най-бедната страна в съюза) вместо да се използват в подкрепа на истинските инвалиди и нуждаещи се, каквито безспорно има и никой не го отрича. Вместо това тези средства се редуцират за сметка на въпросните фалшиви без кавички инвалиди.
  Даже по телевизията показаха един изпечен мошеник, който е инвалид със 100% загуба на зрение, което не му пречеше да си кара Мецедеса. За такива работи става дума и затова, с глупоста си (или пък нарочно,знае ли човек) Симеонов прецаква каузата, да се сложи ред в тази система и хората, които се нуждаят, да получат по-значима подкрепа. Вместо да се работи в тази посока, за пореден път парата ще отиде в свирката и ефекта от допълнителните пари пак няма да доведе до по-забелижими промени.

 41. 41 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Не нужно всички да изпадат в идеологии. Картината е пределно проста:
  - Има фалшиви инвалиди, и те са огромен брой и точат ресурс от истинските.
  - Положението на истинските инвалиди не е за завиждане.
  - Нуждите на децата с увреждания и семействата им са съвсем друга история.
  - В страна със средно интелигентно население, Валери Симеонов щеше да политически и обществен труп преди една седмица.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 42. 42 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Думата “толерантност” в такъв аспект е обидна. Поне на мен така ми звучи. Нещо като снизходителност. Автоматично поставя тези, към които е насочена, на по-ниско стъпало. А по същество:за други не знам, но слепите преди имаха достоен живот. Към съюза им имаше няколко предприятия в страната, едното произвеждаше автомобилни филтри, които се продаваха на руския пазар. Работниците очти всички бяха с увредено зрение, директорът беше сляп. Кралят на йордания беше пратил есин от синовете си, сляп, като чул, че има много добра социалиираща система в българия за слепи. След десети видях двама от работещите в софийското пресприятие. На славейков. Единият свиреше на акордеон, другият пееше. С шапка за стотинките. Много криво ми стана. Да разрушиш една хувава система е много лесно. Всеки фо може. Да я възстановиш е трудна работа. Малко я могат. И приказките за “толерантност” и прочие алабала, колкото и медено да са изкаканизани, не вършат работа. С кампанийни лозунги от рода “дайте, господа, начавайте слепи, иначе глобичка” пък съвсем не става! За това са нужни специално оборудвани работни места, ако е производство, да е приспособено, това с кампании НЕ се организира, а с познания, систематика, много време и средства. Иначе ще е поредния юруш за лаф да става и да кипи безсмислен труд!

  Мърфи е оптимист!
 43. 43 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Мутра и конструкция ! Мафиотска марионетка и управленска стратегия !
  Свиня и кладенчова вода

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK