Омразата, която ни поглъща

Джордж и Александър Сорос.

© instagram.com/alexsoros

Джордж и Александър Сорос.В понеделник следобед в дома на баща ми на север от Ню Йорк бе изпратено взривно устройство. Зоркият поглед на наш служител разпознал заплахата и извикал полицията. За щастие властите взривиха устройството, без да пострада никой.


В сряда от Сикрет сървис съобщиха, че подобни устройства са били разпратени до офисите на бившия президент Барак Обама и бившия държавен секретар Хилъри Клинтън (бел.ред. - открити предполагаеми самоделни бомби имаше след това и на адресите на още няколко известни демократи, бивш министър на правосъдието и главен прокурор, нюйоркската редакция на Си Ен Ен и дори на актьора Робърт де Ниро).


Слава Богу, никой не пострада и благодаря на тези, които пазят сигурността ни. Но инцидентът е изключително тревожен, защото е заплаха не само срещу безопасността на семейството ни, съседите, колегите и приятелите ни, но и срещу бъдещето на американската демокрация.
Семейството ми не е пощадено от враждебността на онези, които отхвърлят нашите възгледи, политика и идентичност. Баща ми е израснал в сянката на нацисткия режим в Унгария. Дядо ми се е снабдил с документи с фалшиви имена, за да оцелеят в атаката срещу евреите в Будапеща, помогнал е и на мнозина други да сторят същото. След войната комунистите завзеха властта, баща ми избяга в Лондон, където учи в London School of Economics и пое по пътя на това, което в крайна сметка се превърна в изключително успешна кариера във финансовия сектор.


Но поуките от ранните му години никога не са забравени. Най-голямото му начинание на филантроп - Фондация "Отворено общество" - изигра водеща роля в подпомагане на прехода от комунизъм към по-демократични общества в части от бившия СССР и след това разшири дейността си към защита на демократичните практики в съществуващи демокрации. Баща ми приема, че тази му дейност, макар и безпартийна, е "политическа" в по-широк смисъл - тя се опитва да подкрепи онези, които развиват общества, където да се чува гласът на всеки.


Дълъг е списъкът на хора, за които подобна позиция е неприемлива, и баща ми е бил атакуван много пъти през годините и много от тези атаки са били отровени с антисемитизъм. Но през 2016 г. нещо се промени. Преди това злобата срещу него бе ограничена до средите на екстремисти от периферията, агитатори на превъзходството на бялата раса и националисти, опитващи се да подкопаят основите на демокрацията.


Кандидатпрезидентската кампания на Доналд Тръмп влоши всичко. Тя бе подкрепена от расисти и антисемити като Дейвид Дюк. Заключителната телевизионна реклама на Тръмп показваше баща ми, Джанет Йелън - председател на Федералния резерв на САЩ, и Лойд Бланкфейн, президент на "Голдман Сакс" - всичките те евреи - на фона на подстрекателски послания за "специални интереси" и "глобални специални интереси". Духът бе пуснат от бутилката и може да са нужни поколения, за да бъде върнат обратно. И това не се случва само в САЩ.


В Унгария премиерът Виктор Орбан пусна кампания с антисемитски плакати, в които невярно се твърди, че баща ми искал да залее страната с имигранти. Това включваше разлепване лицето на баща ми по пода на трамваите в Будапеща, за да газят хората по него. И всичко това заради политическите цели на Орбан.


Сега имаме опити за бомбени атентати. Отговорността е на конкретния извършител (или извършители), изпратил тези устройства, но не виждам как това е нещо отделно от новата нормалност на политическо демонизиране, която ни трови днес.


Не храня никакви илюзии, че насочваната срещу нас омраза е нещо уникално. Мнозина в САЩ и по света са изпитали силата на този зловещ дух. Стана съвсем "нормално" хората, споделящи възгледите си, да бъдат подлагани на лична ненавист, да им пускат по социалните мрежи изпълнени с омраза съобщения и да им отправят смъртни заплахи. Също съвсем нормално е организации, които вършат важна работа за развиване на демокрацията, да бъдат застрашени с изчезване просто защото получават подкрепа от фондациите, основани от баща ми. И твърде нормално е политически лидери, полагащи клетва при поемане на поста, че ще бранят всички граждани, да раздухват омраза и да водят политика, разделяща хората.


Далеч сме от дните, когато сенатор Джон Маккейн опроверга собствените си поддръжници в кампанията за Белия дом през 2008 г. и патриотично защити опонента си Барак Обама - единствено защото вярваше, че здравето на нашата демокрация е по-важно от личната му политическа изгода.


Трябва да открием път към нов политически дискурс, който избягва демонизирането на всички политически опоненти. Първата крачка би трябвало да бъде пускането на бюлетини, с които да отхвърлим онези цинични политици, които са отговорни за съсипването на институциите на нашата демокрация. И трябва да го сторим, преди да е станало твърде късно.


Александър Сорос е зам.-председател на борда на Фондация "Отворено общество". Текстът му е публикуван като лично мнение в "Ню Йорк таймс".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7545 Любопитно

  Бомба в пощенска кутия била открита до дома на Сорос в Ню Йорк…
  Е, И - каква е целта!
  Сериозно ле някой мисли, че 88-годишен милиардер ходи сам да взела пощата?

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  С разпалването на омраза сред реднеците и фринджа срещу медии, интелектуалци, учени, актьори, малцинства, инвалиди, жени и цели нации, беше напълно очаквано Дръмб да предизвика терористшчни атаки от американци срещу американци.

  Затова толкова го обича и защитава световното комунячество.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  синовете на бащите имат своя сигурен приют на страниците на това издание - сорос- дайнов- иван кръстев- бойкикев- дичев

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  "Трябва да открием път към нов политически дискурс, който избягва ..."

  договори за осигуряване на предимство било на Сорос, било на "Сабина"...

  ""ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 76 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 20 ЮЛИ 1990 Г. ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА УСЛОВИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО И ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ФОНДАЦИЯ "ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО"...
  Чл. 1. (1) Фондация "Отворено общество" се освобождава от данъци, мита, такси и отчисления в полза на бюджета.
  (2) Средствата, предоставени като дарения и завещания на фондацията от български юридически и физически лица, се освобождават от данъци.

  Чл. 2. Предоставя за нуждите на фондация "Отворено общество":
  1. правото на ползуване на 8 работни помещения на десетия етаж от административната сграда на Народния дворец на културата на бул. Ернст Телман 17;
  2. петстотин хиляди лева от бюджета за покриване на първоначалните разходи на фондацията.
  ..."
  https://www.ciela.net/svobodna-zona-darjaven-vestnik/document/-1088914432/issue/3071/postanovlenie- №-76-na-ministerskiya-savet-ot-20-yuli-1990-g-za-osiguryavane-na-usloviya-za-razvitieto-i-funktsioniraneto-na-fondatsiya-

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7545 Любопитно

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Напълно очаквано е , че Тръмп лично е сложил бомби на Хилари и Обама, нали?

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 324 Неутрално

  "това, което в крайна сметка се превърна в изключително успешна кариера във финансовия сектор"...


  И нито дума за черната сряда, заради която този толкова успешен питомец на ЛСЕ е абсолютна персона нон-грата в Ингланд? Бива ли така, все едно Александър Йорданов е писал този пасквил, а не А. Сорос. Или е все едно?

 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  "Тръмп лично е сложил бомби на Хилари и Обама, нали?"

  Напълно очаквано е тази материя да се окаже твърде сложна за един карабастун.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  „– Кои успяха да се уредят с ръководните постове в управителния съвет?
  – В Уставния Съвет се събра съзвездие от демократи- Блага Димитрова, Димитър Луджев, проф. Богдан Богданов, Антонина Желязкова, Стефан Тафров, Георги Прохаски, Любен Беров, Васил Гоцев. Гоцев така ми се мазнеше по време на заседанията на УС – явно това му беше маниер пред силните на деня още от времето на социализма.
  Фондацията стартира още по време на правителството на Андрей Луканов. Придружавах Сорос по време на срещите му с Министър-председателя и заместника му Георги Пирински.
  – Значи Сорос е действал сериозно и на държавно ниво?
  – Ами да! Беше постигнато споразумение да се издаде специално министерско постановление, съгласно което „Отворено общество“ ще развива дейност в областта на човешките права, масмедиите, културата, гражданското общество и други. Българската държава също се задължаваше да участва, като за всеки преведен от Сорос американски долар, трябваше да предоставя на фондацията близо половината от стойността му по курса в български лева. Тази привилегия другите фондации нямаха, а нашата изведнъж започна да оперира с милиони.“ - https://slivensega.wordpress.com/2017/02/06/румен-воденичаров-сорос-ме-назначи-за/

  "Трябва да открием път към нов политически дискурс, който избягва ..."
  наш човек като Любен Беров да оглави правителство на Мултигруп и Топенерджи.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3785 Любопитно

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  терористшчни атаки от американци срещу американци.
  =======
  Хилъри споменава за същото......
  Всички ставате едни милички и морални, като се в опозиция.....
  Това е самото начало.....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Омразата не трябва да ни поглъща.
  Омразата и насилието са най-гадните неща.
  За съжаление са заразни.
  За радост доброто също е заразно.

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Сорос да бяга от съдбата на Луканов, Илия Повлов, Кюлев...

  Щото те бяха разстреляни.

  Не, нито от американци, нито от консерватори.

 13. 13 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Много точна реакция на Александър Сорос. Което радва е, че има кой да продължи семейната традиция и да се прояви като филантроп.

 14. 14 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Стига си плашил, заканите ти не вървят в САЩ.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 15. 15 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 366 Неутрално

  "Трябва да открием път към нов политически дискурс, който избягва ..."договори за осигуряване на предимство било на Сорос, било на "Сабина"...""ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 76 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 20 ЮЛИ 1990 Г. ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА УСЛОВИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО И ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ФОНДАЦИЯ "ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО"...Чл. 1. (1) Фондация "Отворено общество" се освобождава от данъци, мита, такси и отчисления в полза на бюджета.(2) Средствата, предоставени като дарения и завещания на фондацията от български юридически и физически лица, се освобождават от данъци.Чл. 2. Предоставя за нуждите на фондация "Отворено общество":1. правото на ползуване на 8 работни помещения на десетия етаж от административната сграда на Народния дворец на културата на бул. Ернст Телман 17;2. петстотин хиляди лева от бюджета за покриване на първоначалните разходи на фондацията...."https://www.ciela.net/svobodna-zona-darjaven-vestnik/document/-1088914432/issue/3071/postanovlenie- №-76-na-ministerskiya-savet-ot-20-yuli-1990-g-za-osiguryavane-na-usloviya-za-razvitieto-i-funktsioniraneto-na-fondatsiya-
  —цитат от коментар 4 на plebs


  Бъркате! В статията ясно се казва, че уважаемият Сорос е Филантроп.

 16. 16 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Злото няма как да породи добро, насилието няма как да породи мир.

  Може би ще дойде време, когато две големи групи хора ще си кажат:

  Или НИЕ(тях), или ТЕ(нас).

  Това ще стане, когато толерантните станат НЕтолерантни. И НЕ към бежанците и мюсюлманите.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 17. 17 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  "а осъзнава ли колко омраза толерират и налагат "медии" спонсорирани от баща му? "

  Един ден ще спре да ги спонсорира и Източна Европа ще разцъфне и ще се превърне в люлка на цивилизацията, веднъж освободила се от този западен бич.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 303 Неутрално

  „Дълъг е списъкът на хора, за които подобна позиция е неприемлива, и баща ми е бил атакуван много пъти през годините и много от тези атаки са били отровени с антисемитизъм“

  Интересно изявление. Дали е наясно, че баща му всъщност е бил унгарски колаборационист, който подкрепя палестинската кауза?

  Сорос е демагог, при това изключително вреден и манипулативен. Който си мисли, че този човек е идеалист, въобще не е вникнал в материята.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 20. 20 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Евреите пас показаха,че умеят да дразнят всички.

 21. 21 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs":

  Ами да, в този момент няма закон за юридическите лица с нестопанска цел и въпросът е уреден с постановление. Минават години и ето

  https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134942720

  какво точно те учудва?

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  Омразата не трябва да ни поглъща.Омразата и насилието са най-гадните неща.За съжаление са заразни.За радост доброто също е заразно.
  —цитат от коментар 11 на dogwoman  До коментар [#11] от "dogwoman":

  Градацията е следната - най-вредните неща са завистта,съперничеството и омразата.

  Кое е добро и кое е лошо е много спорно,все пак. За да се върши добро е нужно УСИЛИЕ. Представи си,че ти дам една торба със злато,(законно спечелено),с молба да я занесеш на един мой приятел,(също за законна употреба). Ще трябва да упражниш усилие да не бръкнеш в торбата и да си вземеш няколко грама от златото.

 23. 23 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Злото няма как да породи добро, насилието няма как да породи мир.Може би ще дойде време, когато две големи групи хора ще си кажат:Или НИЕ(тях), или ТЕ(нас).Това ще стане, когато толерантните станат НЕтолерантни. И НЕ към бежанците и мюсюлманите.
  —цитат от коментар 16 на Боян Таксиров


  ами не знам как ще завърши тази война, но оцелелите ще я продължат с камъни и сопи.

 24. 24 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Харесвам повечето мнения на "dogwoman" (11), подкрепям я, но тук генерално греши, или манипулира...
  Дори доброто да е заразно, нашето общество (с малки изключения), има пожизнен ИМУНИТЕТ!!!
  Ми, не ни лови ДОБРОТО. Виж гадостите ги рупаме, като мазно кебапче със заводски хляб и прокиснала бира...

  roo
 25. 25 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Айде стига и ти плямпа глупости , виж , че и младият е същият лъжец , в Унгария биле пускали антисемитски плакати , анти Сорос не е анти семизъм, защото най антисемитската държава би била Израел, където е персона нон грата.

 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Бъркате! В статията ясно се казва, че уважаемият Сорос е Филантроп.
  —цитат от коментар 15 на von_seeckt  До коментар [#15] от "von_seeckt":

  Ъхъ :)

  Огнян Минчев:
  "Четвърто, Джордж Сорос няма право да се държи като ментор на Европа по отношение на основни политики, осъществявани от ЕС и от страните членки. След 2009 г. Сорос написа поредица от статии, в които упражняваше пряк и ултимативен натиск върху правителството на Германия относно начина, по който според него могат да се решат проблемите на кризи като тази в Гърция и други южноевропейски страни, както и целокупните проблеми на еврозоната. Сорос е крупен играч на глобалните финансови пазари и някои негови действия и до ден днешен предизвикват противоречиви - меко казано - коментари. (Например играта срещу британския паунд в началото на 90-те години.) В това си качество Сорос няма никакво право да оказва натиск върху когото и да било - държава, банка, корпорация - с цел да моделира поведението им и решенията им във финансовата сфера. Просто защото зад подобен натиск по презумпция стои частният интерес на крупен спекулант на международните финансови пазари. Дори и да претендира за идеална идеологическа мотивация на позициите си, Сорос не може да я докаже. Финансите не са сфера на филантропия...."
  https://clubz.bg/53437-soros_nqma_pravo_da_se_dyrji_kato_mentor_na_evropa

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  До коментар [#14] от "vesolr":

  Аз не заплашвам САЩ.
  Там също има стотици милиони невинни и обикновени хора.
  Не заплашвам а само предупреждавам.... Ония....
  За тях конкретна държава няма....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 530 Неутрално
 30. 30 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs":

  И какво искате да кажете с това?

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Изглежда , че е по-лесно да мразиш, отколкото да обичаш.

 32. 32 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#17] от "L Glassman":
  "
  Един ден ще спре да ги спонсорира и Източна Европа ще разцъфне и ще се превърне в люлка на цивилизацията, веднъж освободила се от този западен бич."

  - каквато беше при комунизма, не ли?.

 33. 33 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#20] от "Сд":

  "Евреите пас показаха,че умеят да дразнят всички."

  Кои "всички"?

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3785 Разстроено

  До коментар [#11] от "dogwoman":

  Омразата и насилието са най-гадните неща
  ======
  Гадни са ако въобще ги чуеш....
  За един ден стават незнайно много гадни неща, но не се споменават.
  Днес в Бавария пак има убит турчин, 43 годишен. Убит е от полицай.
  Но едва ли ще има новина за това.
  Новината щеше да се появи ако имаше терористичен акт от страна на убития.....
  Какво толкова..... нищо впечатляващо щом не е ексклузивно.....

  Bukalemun
 35. 35 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  Това, че къщата на Сорос има ограда и пазачи, не означава, че границите на държавите не трябва да са отворени. Който твърди обратното е антисемит.

 36. 36 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1087 Любопитно

  Установено ли е със сигурност, че са били взривни устройства или са били подозрителни пакети? Нещо не ми се връзва цялата история.

 37. 37 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  Какъв чудесен партиен секретар щеше да бъде др. Сорос
  Как хубаво щеше да обяснява колко е хубаво в Странджа Сакар, докато той живее на Оборище.
  Също както сега обяснява колко е хубаво границите да са отворени, но неговата къща си е с ограда и пазванти

 38. 38 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 213 Разстроено

  Y U NO source that linkey ?!?
  https://www.nytimes.com/2018/10/24/opinion/george-soros-mailbox-bomb.html

  https://help.nytimes.com/hc/en-us/articles/115014792127-Copyright-notice

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bgИзползваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg
 39. 39 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":Напълно очаквано е , че Тръмп лично е сложил бомби на Хилари и Обама, нали?
  —цитат от коментар 5 на karabastun


  Е, хайде не с тези нацистки обяснения, моля. Той и Хитлер, горкичкият не е ходил по улиците да избива хора по времето на Кристал Нахт, нали. Което не го прави невинен.

  Сега остава да ми кажеш че терориста е Демократ който нарочно го е направил за да опетни чистото име на Оранжевия вожд и да препоръчаш масови арести на Демократи, които са врагове на народа. После се минава през Народен Съд, разстрели, концлагери и познатото - Член №1 на Конституцията - Само Републиканската партия може вярно и пълно да представя интересите на народа и начело с Оранжевия стабилен гений да води Америка към светли бъднини.

  Това ми напомня нещо. Също много добре си спомням как сериозни, Европейски държави като 1/2 Германия, Чехия, Унгария бяха редуцурани до концлагери с лек режим и за 45 години не успяха да създадат нищо значително нито в науката, нито в културата, нито в обществото.

  Иначе съм съгласен с тебе, никой не е видял оранжевия тлъстак да се промъква през нощта и да залага бомби. Това не го прави невинен обаче.

  California Über Alles
 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4452 Неутрално

  До коментар [#6] от "Анонимен7":

  Сорос НЕ Е персона нон грата в UK и никога не е бил! Спекулациите му с £ му донесоха около £ милиард, но си бяха съвсем законни! Сорос никога не е бил осъждан. Нито в UK, нито в USA!

 41. 41 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Г.сорос младши, когато баша ви атакува британския паунд , нанесе огромни щети и си спечели прозвището “човекът, който разори централната банка на Англия”, от кои точно благородни подбуди действаше? Прибра над милиард, нали? А това е най-малкото. Сълзливите ви излияния са смешни.

  https://www.investor.bg/drugi/128/a/kak-soros-razori-angliia-33356/

  Мърфи е оптимист!
 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4452 Неутрално

  До коментар [#41] от "султана глаушева":

  Султанке, това което Сорос направи с британския паунд бе напълно ЗАКОННО! Подобни спекурации са законни и до днес! И още - преди спекулациите Сорос предупреди британската централна банка за риска!

 43. 43 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 478 Весело

  Умилително четиво от Сорос младши. Винаги съм знаела, че е герой Сорос, но той е повече от герой. Добре, че Дневник са го превели своевременно.

 44. 44 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  С разпалването на омраза сред реднеците и фринджа срещу медии, интелектуалци, учени, актьори, малцинства, инвалиди, жени и цели нации, беше напълно очаквано Дръмб да предизвика терористшчни атаки от американци срещу американци.Затова толкова го обича и защитава световното комунячество.
  —цитат от коментар 2 на Norman Granz


  С разпалване на омраза -- всеки ден, години наред -- срещу законно избрания президент на САЩ обичайните заподозрени най-сетне привлякоха вниманието на някой куку (ако не е някой друг сценарий). Не ми трябва да чета нито новините, нито списъка -- всички ги знаят кои са. Т.н. медии нямаха какво да кажат нито за Тръмп, нито за американската политика, която не се прави само от Тръмп и в която има достатъчно приемственост. Но за това, колко интересно Де Ниро напсувал Тръмп, и за това, как пак го напсувал, място винаги се намираше. Най-отгоре. Боже, как не можете да се видите отстрани.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 45. 45 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  А за това, как Соросите са помогнали на много и много евреи "в сянката на нацисткия режим в Унгария" циркулират най-вълнуващи истории.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3785 Любопитно

  До коментар [#42] от "vassilun":

  Подобни спекурации са законни и до днес
  ======
  Манна мия..... в какъв свят живееш....
  Законни спекулации....

  Bukalemun
 47. 47 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#42] от "vassilun":
  Има закон, има и морал. Тези, дето стреляха на берлинската стена, и те по закон са действали. Но днес ги съдят. А в писанието си наследникът го удря на морални категории, говори за любов и гъделичка слъзните жлези. Това имам предвид.

  Мърфи е оптимист!
 48. 48 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 801 Неутрално
 49. 49 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#41] от "султана глаушева":Султанке, това което Сорос направи с британския паунд бе напълно ЗАКОННО! Подобни спекурации са законни и до днес! И още - преди спекулациите Сорос предупреди британската централна банка за риска!
  —цитат от коментар 42 на vassilun


  ти мозък имаш ли?

 50. 50 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#42] от "vassilun":Подобни спекурации са законни и до днес======Манна мия..... в какъв свят живееш.... Законни спекулации....
  —цитат от коментар 46 на eti mehter


  човека е полудял от пропаганда .
  не знае на кои свят живее

 51. 51 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#42] от "vassilun":Има закон, има и морал. Тези, дето стреляха на берлинската стена, и те по закон са действали. Но днес ги съдят. А в писанието си наследникът го удря на морални категории, говори за любов и гъделичка слъзните жлези. Това имам предвид.
  —цитат от коментар 47 на султана глаушева


  закона е писана форма на морала .

  винаги е било така.
  от хиляди години,

  морал и закон се сменят само при социайни сътресения и промени

 52. 52 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 919 Любопитно

  До коментар [#41] от "султана глаушева":

  И като прочете статията, разбра ли за какво става дума? Там пише, че централната банка на Англия прави глупости против икономическата логика и не иска да слуша разумни аргументи. Когато Сорос се оказва прав, че лирата е надценена, печели от това. Благодарение на такива като него се възстановява икономическото равновесие и паритетът на валутите.

 53. 53 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4452 Весело

  До коментар [#49] от "WWW":

  Доста повече мозък имам от Вас! 🤣

 54. 54 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4452 Весело

  До коментар [#52] от "stein":

  По-добре казано от мен! Но едва ли ще бъде разбрано! Сорос дори предупреди, че паунда е надценен.

 55. 55 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1313 Весело

  баща ми е бил атакуван много пъти през годините и много от тези атаки са били отровени с антисемитизъм“
  **********************

  В Израел сигурно също всички са антисемити, щом се отрекоха от него и при това - на най-високо ниво. Ех, Саше, Саше...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 56. 56 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3234 Неутрално

  До коментар [#34] от "eti mehter":

  Ама, полицаят го е убил, защото е турчин? Или заради, нещо друго...?

  Бивш tww09306483.
 57. 57 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#52] от "stein":
  Там пише само, че продава на късо 10G паунда и печели над милиард. За което има една дума. АТАКА срещу валута! Ти пак ми разправяй икономически еквилибристики, които имат за цел едно:да завоалират едно безобразие, дето и децата го виждат! И което доведе до абсурда днес, че финансивите лекета, дето не създават нищо, а печелят милиарди от парични транзакции и реалните парични средства са една нищожна част от виртуалната валута, дето въртят! А ти пак ми разправяй за “икономически равновесия” , “паритета на валутите” и прочие алабализми! Тези номера вече НЕ минават!

  Мърфи е оптимист!
 58. 58 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3726 Неутрално

  "Далеч сме от дните, когато сенатор Джон Маккейн опроверга собствените си поддръжници в кампанията за Белия дом през 2008 г. и патриотично защити опонента си Барак Обама - единствено защото вярваше, че здравето на нашата демокрация е по-важно от личната му политическа изгода."

  ...пълен фарс!

  I Want To Believe
 59. 59 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4452 Любопитно

  До коментар [#57] от "султана глаушева":

  Хипотеза - Ако аз днес имам основания да предположа, че еврото от два лева днес след месец ще падне на един лев и продам де що имам евро за да купя левове (играя срещу €) и прогнозата ми се сбъдне, престъпник ли съм? Неморален ли съм?

 60. 60 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Ако от едната страна стои сорос, а от другата орбан, путин и сидеров определено избирам страната на сорос!

 61. 61 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#59] от "vassilun":
  Ти сериозно ли ми задаваш този въпрос? Не знаеш ли как се атакува една валута? Не с твоите пършиви евра, а с огромни суми. Като азиатската криза. Атакуват тайландския бат. Започват есин петък. По това време тайланд се радва на възход, има яка средна класа. Хвърлят на валутния пазар огромно количество батове. Централната им банка опитва да противодейства. Не успява. Повлича и Лаос, после Индонезия. Когато стига до Южна Корея, тогава я спират. Това унищожава едно цяло поколение. Стапя средната класа. Шпигел излезе с цяла притурка специално за тази криза. Ама когато беше още Шпигел. Какво общо има този инструмент, наречен АТАКА срещу валута, с твоите евра, пардон?

  Мърфи е оптимист!
 62. 62 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 919 Весело

  До коментар [#57] от "султана глаушева":

  Виждам, че икономиката е трудна материя за теб, но пък имаш мнение. Без "финансовите лекета", дето толкова не харесваш, щеше да живееш в ранното Средновековие.

 63. 63 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#62] от "stein":
  Казах ти, тези номера вече НЕ минават! Живея, както живея, не благодарение на финансовите лекета, а въпреки тях! В германия и австрия се живееше в порядъци по-добре, преди червено-зеленото правителство на шрьодер-фишер да отвори двери и порти на скакалците. И сега сърбат попарата! Ето ти едно четиво, как атакуват тайландския бат. “Днес ще смачкаме тайландците, ще участвате ли”? И започва една организирана атака, която води след себе си най-жестоката финансова криза . И тайланд си бил виновен, много бърз растеж имал. Е, като има проблем, така ли ще го решиш? Като атакуваш, за да смачкаш? Хайде де!

  http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-7893956.html


  Мърфи е оптимист!
 64. 64 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Вярно е, че човек за да получи някакво финансиране от американски или западно-европейски фондации трябва да усвои заклинателно говорене. Но никъде не е длъжен да манипулира и да влияе върху общественото мнение. А, каква е алтернативата? Държавата с нейния опоскан бюджен? Руското посолство? Сорос е човек с визия. Това, че има талант на икономист и финансист и винаги гледа няколко крачки напред кара тъпите и мързеливите на беснеят.

  CONTADOR GRATUITO!
 65. 65 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Един ден ще му издигнем паметник на мястото на Братската могила

 66. 66 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  синовете на бащите имат своя сигурен приют на страниците на това издание - сорос- дайнов- иван кръстев- бойкикев- дичев
  —цитат от коментар 3 на hhhuuunnnn


  Толстой, бил запитан от френски журналист относно заниманията на сина му, пише ли, талантлив ли е ... Графът отговорил ..." а тут природа отдьйхает" .
  Граф Толстой , не дребна въшка с кинти :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 67. 67 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Всеки гладък мозък в България знае, че Сорос и -идите му клатят стабилността на държавата.

 68. 68 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 919 Весело

  До коментар [#63] от "султана глаушева":

  Хайде още веднъж - дали "номерата" минават или не, не знаеш, защото от финанси не разбираш. Живееш в 21 век благодарение на развитието, за което имат заслуга мразените от теб "финансови лекета". Преди години и тревата бе по-зелена, и гаджетата по-готини. На това му викат старост, такъв е животът. А за азиатската криза от 1998 има много интересни материали, и даже в този, дето цитираш, пише, че голяма вина имат централните банки.

 69. 69 Профил на Marin Dimitrov Evstatiev
  Marin Dimitrov Evstatiev
  Рейтинг: 222 Неутрално

  ''Трябва да открием път към нов политически дискурс, който избягва демонизирането на всички политически опоненти. Първата крачка би трябвало да бъде пускането на бюлетини, с които да отхвърлим онези цинични политици, които са отговорни за съсипването на институциите на нашата демокрация. И трябва да го сторим, преди да
  е станало твърде късно.'' Заключение: не говорете за нас; не ни пречете; искаме си нашето....

 70. 70 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Омразата, глупостта, расизмът са част от човешкото общество. И са на приливи и отливи, като махало. Сега като ли че сме в прилив, дано да не завърши с война и милиони жертви както Обикновенно е ставало.

 71. 71 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#46] от "eti mehter":Манна мия.

  МАМА миа, гълъб! Италиано.

 72. 72 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#57] от "султана глаушева":В резултат на "законните" действия на Сорос в Малайзия се обесиха хора!

 73. 73 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Тези дни взривни устройства бяха намерени в съседство с домовете на Сорос, Барак Обама, Хилъри Клинтън и Робърт де Ниро. Това са все хора, които са против Тръмп. Нормално е човек да се замисли дали това е случайност или съвпаденията са твърде много. Каква е целта на театъра знаят само кукловодите.

 74. 74 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не споделям някои от крайно либералните виждания на Сорос, но превръщането му в своебразен глобален Торбалан е смехотворно. А когато гледам кои политици и какви медии го плюят най-яростно, почти ми става симпатичен.

 75. 75 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Всички комунисти, нацисти и диктатори, са обединени в омразата си към Джордж Сорос! Първичната омраза идва обаче от комунистите. Заразата преминава през дребни диктаторчета като Орбан и дребни партийки като герб например, които произлизат от комунистите и се ръководят от "бивши" комунисти и се разпростира надолу по електората, на който и през ум не му минава, че мразейки Сорос мразят себе си...!
  Да е жив и здрав Джордж Сорос!
  Да продължава да дава крупни суми в битката срещу комунисти, нацисти и диктатори, независимо къде се намират по-света!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 76. 76 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#68] от "stein":

  До коментар [#68] от "stein":
  Аха! Я ми кажи какво значи “да разбираш от финанси”? Един шведски вестник преди години направи експеримент. Прави две групи. Едната се състои от трима суперанализатори, дето много разбират от финанси. Другата - от Аса (женско шимпанзе). Всяка група получава по 10К крони. Анализаторите анализират, а Аса хвърля стрелички и цели депата. Това в продължение на няколко месеца . На края на експеримента Аса води убедително в резултата. Поздрави от Аса! Само германия наля трилиони, за да спасява разклатени банки. И това не пречеше на шефчетата пак да си раздават многомилионни бонуси! В исландия от днес за утре всички загубиха много и много загубиха всичко. Рейтинговите агнции, от които зависи лихвата по външния дълг (тази на гърция достигна до 27%(??!)), дават на леман брадърс буквално дни преди фалита най-висок кредитен рейтинг (само един пример, бол други). И всичко това абсолютно без всякакви последствия. Примери толкова много, че не знам откъде да започна. Информацията е публична, от сериозни издания, само да има кой да я чете. Но е по-лесно да си повтаряш мантрата, нали?


  Мърфи е оптимист!
 77. 77 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 919 Весело

  До коментар [#76] от "султана глаушева":

  Да разбираш от финанси значи да не вярваш на шимпанзето Аса, а да използваш бенчмарк за оценка на работата. Означава да можеш ясно да отделиш случайните ефекти от тези в резултат на знанията и уменията. Също се изисква да знаеш колко нули има един трилион и да не говориш за трилионите, дето Германия уж била наляла в банковата система. Добре е да разбираш, че лихвите по дълговете включват оценка на риска от дефолт. Означава да не доверяваш сляпо на рейтинговите агенции, защото няма съвършени алгоритми за оценка на риска. И накрая се иска желание да научиш нещо ново, което може да противоречи на твоето мнение.

 78. 78 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#77] от "stein":


  До коментар [#77] от "stein":
  Така. Погледни сам за какво иде реч и с това привършвам. Но, за последно, да не оставя грешно впечатление. Аз нямам против сериозни финансисти, а финансови еквилибристи. Сам си направи разликата между едното и другото. По същество:какво струва спасението на банките. За тера си прав, там са не само немските. Моя грешка. Поправям я. Но ето колко е точна информацията само за немските. Всъщност излиза, че сумата не е известна. Е, бива ли така, г.финансист? Нали там всичко трябва да е точно до стотинка? Е, и за това иде реч.

  68G
  https://www.gruene-bundestag.de/finanzkrise/kosten-der-bankenrettung-mindestens-68-milliarden-euro.html

  30-50G
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/teuer-fuer-den-steuerzahler-milliardengrab-bankenrettung-12535343.html

  59G
  https://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/finanzkrise-die-politik-muss-bei-der-bankenrettung-ehrlich-sein-1.4128350

  P.S. Мега, гига и тера са ми известни. Налага ми се, без да съм финансистка. Хайде, със здраве!

  Мърфи е оптимист!
 79. 79 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Браво, есеистика точно като за съвременни хора от нисшата класа:
  - кратко, за да не се уморяват интернет зомбитата(дългите статии изморяват младите, те не са свикнали да четат книги затова мисълта и концентрацията лесно се губят).
  - историческа ретроспекция(съчувствие), с принадени и напарфюмирани "факти" разбира се пропита със съчувствие към "жертвата" Сорос(ако четящия скот види в какво охолство живее горката жертва едва ли ще се постигне същия ефект). Изненадващото преследване от всички - първо есесовците, после бягане от комунистите?!?!
  - Използване на софизъм - промяна на обективната реалност, казване на черното-бяло. Спекулант, забогатяващ от пропуски в системата и присвоил добавена стойност от милиони хора бива изкаран като филантроп.
  - трасиране на добрите и лошите. Лоши - Орбан и Тръмп, добри Сорос, Маккейн, демократите
  - прибавяне на ирационални категории(използвани от нисшата класа за обяснение на необясними за тях събития и явления), като омраза, враждебност, злоба.
  - и разбира се вездесъщите думи изтривалки, доказващи недвусмислено правотата ти - антисемитизъм, демокрация(те трябва да подправят манджата и винаги са в полза на пишещия, на негова страна, верни поддръжници)

  Интересното е, че интелигенцията, която разбира тези похвати в голямата си част е впрегната от "Отворено общество" за да работи за тях. Тези които не ги разбират биват сдъвкани в мелачницата за промиване на мозъци затова и няма как да им го обясня по-просто. Единственото нещо което биха могли да схванат без обяснения само на сляпа вяра е, че развращаването на младото поколение чрез либерализъм от "Отворено общество" е с цел намаляване на раждаемостта при средната и ниската класа.

 80. 80 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 389 Весело

  До коментар [#2] от "Norman Granz":Айде стига и ти плямпа глупости , виж , че и младият е същият лъжец , в Унгария биле пускали антисемитски плакати , анти Сорос не е анти семизъм, защото най антисемитската държава би била Израел, където е персона нон грата.
  —цитат от коментар 25 на Иван К.


  Моите пет стотинки по въпроса:
  https://youtu.be/ZD108ZikzV4?t=414
  Още:
  https://news.bg/world/netanyahu-napadna-soros-che-stoi-zad-protesti-v-podkrepa-na-bezhantsi.html
  И също така линк към оригиналната страница на Сорос:
  https://www.georgesoros.com/2016/09/20/why-im-investing-500-million-in-migrants/?fbclid=IwAR2iG_G9qAEoWsYA72kMs_3LBiunEcY9kVJcIr91WOn5NeXucQEM4bpmTYA

  Лицето е морален урод, както се доказва от собствените му думи в първия линк, яростен антисемит, мрази евреите и държавата им, както се доказва от втория линк, обзет от месиански идеи за социално инженерство, крайно левичарски по своя характер, както пределно ясно се разбира от третия линк.

  А синчето му какво друго да дрънка? Естествено, че ще твърди как горкият Сорос бил жертва на омраза...

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 81. 81 Профил на getka
  getka
  Рейтинг: 213 Неутрално

  БРАВО, БРАВО, БРАВО. Добре че го има Сорос, фондациите и .........за да има все още бъдеще за човещината, морала, демокрацията и всички човешки добродетели.
  Благодаря ти г-н Сорос. Ти си велик и благороден човек. Поклон пред делата ти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK