Десет милиарда лева нови разходи в бюджета за две години

Десет милиарда лева нови разходи в бюджета за две години

© Цветелина БелутоваКонсолидираните разходи през 2019 г. са заложени в размер на 44.5 млрд. лв., което е с 5.9 млрд. лв. повече от очакваното изпълнение през текущата 2018 г. В това отношение проектобюджетът е своеобразно продължение на предходния – очакваното изпълнение през тази година е с 4.1 млрд. лв. повече от изпълнението на бюджета през 2017 г. Това напомпване на публичните разходи с над 10 млрд. лв. за 2 години е постижимо, но то идва с цената на по-високо данъчно-осигурително бреме, по-голямо преразпределение през бюджета и влошено фискално салдо.
В случая няма да се фокусираме върху данъците, тъй като съвсем наскоро коментирахме темата и разписахме близо 20 случая на повишени данъци през последните 10 години (виж тук и тук).


По отношение на преразпределението нещата също са категорични – консолидираните разходи са били 34.1% от БВП през 2017 г., докато през 2019 г. са заложени в рамките на 38.2%, тоест имаме ръст от 4.1% от БВП за две години. Разбира се, част от този ръст може да бъде обяснен с някои детайли – такива ще коментираме и тук, но това не променя общата рамка – преразпределението расте и през 2019 г. е заложено чувствително по-високо, както спрямо предходните години, така и спрямо следващите две. През 2020 и 2021 г. официално е заложен много по-малък ръст на разходите – в рамките на 1-2 млрд. лв. на година и съответно спад в преразпределението.
Тази обща рамка влошава и бюджетното салдо. Продължава абсурдната ситуация, в която официално се планира дефицит. придружен от средносрочна рамка, която уж консолидира постепенно, докато на практика се трупат излишъци вече трета поредна година.


Внимателният поглед към бюджета обаче показва обратното на консолидация. Бюджетното салдо се движи по следната траектория: 1.6% излишък през 2016 г., 0.8% излишък през 2017 г., 0.5% официално очакван излишък през 2018 г. и 0.5% заложен дефицит през 2018 г. Това не е консолидация, а влошаване на фискалното салдо в резултат на надуването на разходите през последните две години.
Интересен момент в общата картина на покачване на разходите е, че то не е основно провокирано от бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Ръстът в разходите на ДОО за периода 2017-2019 г. е в рамките на 1.5 млрд. лв., което е изцяло финансирано от по-високите приходи в ДОО, в т.ч. в резултат на повишена осигурителна тежест (през вноски за пенсия и осигурителни прагове). Всъщност дефицитът на ДОО се свива – от 4.4 млрд. лв. през 2017 г. до 3.9 млрд. лв. през 2019 г. На практика през сериозния ръст в осигурителните приходи, провокиран от ръста на заетостта, трудовите доходи и осигурителната тежест, финансовият министър пести от трансфера към НОИ. Спестеното обаче не са заделя, нито се отразява в някакви мерки за по-ниска тежест за данъкоплатците, а се разходва по други пера.


Повишените разходи са най-видими през т. нар. дискреционни разходни мерки в бюджета за 2019 г. На първо място това са увеличените с 10% заплати в публичния сектор, които струват на бюджета 561 млн. лв. През 2020 и 2021 г. не са заложени нови увеличения в тази посока – освен тези в резултат на минималната заплата. Следващото е увеличението с около 20% на заплатите на учителите, което се равнява на 330 млн. лв. за 2019 г. Допълнителни 330 млн. лв. в тази посока са заложени както през 2020, така и през 2021 г. Общият ефект цели удвояване на заплатите на педагогическия персонал през 2021 г. спрямо 2017 г. Последното най-вероятно ще остане като най-значимата промяна в публичната сфера от последните години, която стана възможна благодарение на икономическия растеж и рекордния брой хора с трудови доходи.


Към въпросните доходни мерки можем да добавим и близо 200 млн. лв. ръст на разходите в социалните помощи. Последните са почти изцяло концентрирани в две направления – 150 млн. лв. повече за хората с увреждания и 40 млн. лв. повече целеви помощи за отопление. В тази обща рамка на доходната политика можем да заключим, че работещите в публичния сектор ще получат ръст на заплатите, който е чувствително над очакваните нива на инфлация, тоест по-високите доходи няма да бъдат изядени от ръста на цените. По-различно стоят нещата при пенсионерите, тъй като увеличението от 5.7% на пенсиите ще е сила от юли 2019 г. Отоплителния сезон тази година пенсионерите ще посрещнат със старото покачване на пенсиите (3,8% от юли 2018 г.), което в голяма степен беше изядено от инфлацията.


За поредна година се залага и сериозен ръст в разходите за здравеопазване – последните ще се увеличат с над 500 млн. лв. и ще достигнат близо 5.3 млрд. лв. Важно е да отбележим, че това не е свързано с говоренето за "промяна на модела", нито с нова вноска от 12 лв. или нещо подобно. Дискусията за здравния модел все още тече и каквито и решения да се вземат в идните месеци, те ще бъдат в сила от 2020 г. Здравните промени през 2019 г., в т.ч. новият ръст на разходите за здраве, ще бъдат обект на отделно фокусирани статии от екипа на ИПИ.
Накрая е важно да уточним и един от детайлите, които на хартия вдигат разходите и преразпределението през бюджета, без реално да говорим за напълно нови разходи. Тази година разходите на т. нар. Фонд "Сигурност на електроенергийната система" са завишени с близо 1,8 млрд. лв., като това са: 1) 530 млн. лв. за компенсиране разходите на обществения доставчик НЕК, произтичащи от задълженията му по чл. 93а от Закона за енергетиката и 2) 1 230 млн. лв. за предоставяне на премия на производителите по чл. 162а от Закона за енергетиката (топлофикационни централи и когенерации) и производителите с обект с обща инсталирана мощност 4 МW и над 4 МW по Закона за енергията от възобновяеми източници. Последното звучи объркващо за неспециалисти, но в общия случай това са разходи, които покриваме през сметките си за ток и сега вече се виждат и в консолидирания бюджет.


Общият дебат за разходите в бюджета, както и фокусираните дискусии по отделните сектори, тепърва ще се води. Важното към момента е да се изчисти общата картина. Бюджетът е щедър, което обаче е за сметка на данъкоплатците, преразпределението и влошаването на бюджетното салдо. Най-голямото перо е увеличението на заплатите в публичния сектор, срещу което обаче не стоят достатъчно ясни ангажименти за подобряване на работата на администрацията и оптимизация в структурите ѝ. По-сериозен такъв е предложеното ограничаване на възможността на пенсионерите в силовите ведомства да продължат да получават хем пенсия, хем заплата. Ясно заявени мерки за ограничаване на административния персонал в целия публичен сектор, обаче, липсват.


"Дневник" публикува анализа на Института за пазарна икономика.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1866 Весело

  Трябва да сме наясно с алфата и омегата на ЕС - това е социалната държава с гигантско централизирано преразпределение на благата. И ако у нас досега държавата харчеше 34.1% от БВП, а през 2019 г. са заложени 38.2%, то това е нищо в сравнение с водещите страни в съюза, където правителствата преразпределят половината от новосъздадената стойност по свое усмотрение.
  https://tradingeconomics.com/country-list/government-spending-to-gdp

  Съответно анализаторите от "пазарната икономика" имат нужда да влязат в крак с брюкселските трендове и поне да се прекръстят в "социалистическа икономика" не за друго, ами да не стават недоразумения като горното.

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2846 Весело

  Ще надуват , че избори са задават ...

 3. 3 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 697 Неутрално

  "Института за пазарна икономика" кои го държи?
  Трабва в такива статии се казва кои осигурява финансирането на такива НПО-та , за да се разбере интереса на собствениците на НПО-то.
  Оттам ще се разбере и защо Института има такава или онакава позиция.

  Ключа към статията е в това какви интереси гонят "Института за пазарна икономика".


 4. 4 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Поредната статия с това-онова, ала-бала и туй-онуй.
  Кремъл плаща добре за такива статийки, нали ;)

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  Тези нови 500 000 000 лв. за НЗОК, са си направо изхвърлени в канала, хвърлени в джобовете на частните клиники и болници.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  "Института за пазарна икономика" кои го държи?Трабва в такива статии се казва кои осигурява финансирането на такива НПО-та , за да се разбере интереса на собствениците на НПО-то.Оттам ще се разбере и защо Института има такава или онакава позиция.Ключа към статията е в това какви интереси гонят "Института за пазарна икономика".
  —цитат от коментар 3 на WWW


  ........всичкото Н П О в ДЪРЖАВАТА е инсталирано с една единствена цел......!!!!!????.....да се ОТРОВИ КЛИМАТА и УСТОЙТЕ на ДЪРЖАВАТА.........се си мисля ,че ЧЕЛНИЯТ ОПИТ на ОРБАН ше намери почва и у НАС по некое време............

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 7. 7 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Тази статия трябваше да ни внуши,че увеличените разходи в резултат на увеличените приходи са нещо лошо.

 8. 8 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Поредният лаладжия. Интересно ако не се повишат заплатите, което води до разходи, как ще се намерят даскали, лекари и т.н.

  При чантаджиите е друго, там има яко гепене и требе оптимизация преди да им вдигат заплатите.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Следващото е увеличението с около 20% на заплатите на учителите, което се равнява на 330 млн. лв. за 2019 г. Допълнителни 330 млн. лв. в тази посока са заложени както през 2020, така и през 2021 г. ...
  Към въпросните доходни мерки можем да добавим и близо 200 млн. лв. ръст на разходите в социалните помощи. Последните са почти изцяло концентрирани в две направления – 150 млн. лв. повече за хората с увреждания и 40 млн. лв. повече целеви помощи за отопление."

  - Да, на първо място образование, на второ- помощ за хора, които не могат да си помогнат сами, на трето - по-чист въздух. Всичко това е ясно, щото е заявено отдавна. И обръща анализа на ИПИ с краката нагоре.

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "В проекта основен приоритет на пръв прочит е увеличаването на заплатите в държавния и частния сектор.

  Проф. Вучева заяви, че увеличаването на заплатите е добра идея и се надява тя да се осъществи, но сигурно ще има критики, че разходите за бюджет 2019 г. са малко повече към БВП от това, което се очаква да се случи като измерение в края на 2018.

  Георги Ангелов подчерта, че това е най-големият бюджет досега, като обърна внимание, че в него не са предвидени промени в данъчните ставки, т.е. преките данъци не се променят. и в същото време има нови приходи, което говори за по-висока събираемост на бюджета.

  "Аз наистина съм скептичен да се дава на калпак повече пари, но със сигурност ще подкрепя за образованието, за учителските заплати, за пенсиите, за социалните разходи - там, където наистина има доказани нужди, и там, където се правят реформи", коментира икономистът.

  И изрази надежда, че когато се дават повече пари, те ще бъдат обвързани с друга култура в бюрокрацията."
  https://www.bnt.bg/bg/a/byudzhet-2019-koi-sa-prioritetite

 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Герберастите с харчове като за последно. Увеличаване на данъци и наливане в държавната сфера.
  Тия били десни.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lemmy":

  Така е. Но поне насреща има нещо. Инфраструктура, услуги. Съдебната система функционира. В България преразпределението потъва в обръчи от фирми около властта.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Любопитно

  Всичко по старому- стабилно присвояване, но на по-високо ниво.
  Доста интересно сравнение се получава 1.2 милиарда се събират от всички нас за зелена енергия, а част от нас се компенсират само с 40 милиона за отопление. В същото време около 60% са "енергийно бедните" по статистика. Това е присвояване

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  "през сериозния ръст в осигурителните приходи, провокиран от ръста на заетостта, трудовите доходи и осигурителната тежест, финансовият министър пести от трансфера към НОИ."
  Първо го събира от нас, после го раздават, като милостиня. И заслугата винаги е тяхна. Особено на Борисов.

 16. 16 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Чичка, това са пари за лечение на пациентите, не са просто хвърлени. Понеже се чувстваш здрав ли говориш тези простотии. Ако си на операционната маса или лежиш в къщи чакайки трансплантация други неща са ти в главата освен мургавите шофьорчета. В Австрия средствата за здравеопазване за 2016 г бяха 34 милиарда евро =68 Милиарда лева за 2016 ,а за 2017 вече са са 38 милиарда евро =76 милиарда лева на година или 10,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2017 г. Допълнително инвестициите в австрийското здравеопазване възлизат на 2,67 милиарда евро за 2017 , Къде сте вие от гетото анализатори , къде са те....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 17. 17 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#16] от "Dr_Doolittle":

  ''Чичка, това са пари за лечение на пациентите, не са просто хвърлени''

  значи, септември бях опериран, да уточня че съм здравно осигурен

  отивам в болницата, 50 лева за ''консултация'' с анестезиолог - консултация нямаше, мина анестезиологът, вика алергичен ли си към нещо, не съм, добре, чао

  избор на екип - 900 кинта, няма тва онова

  след операционен възстановителен план - 100 лева, няма искам не искам, той ти е калкулиран

  5 дни примерно по 10 лева за престой- 50 лева

  и какво излиза - болницата прибира парите направлението от здравна каса, които са няколко хиляди + на ръка и то съвсем законно ме товари още 1100 лева

  така, че хайде по-леко с това, колко щяло да се подбри лечението и как тия увелчения отивали за пациентите - точно си се крадат, и то яко

 18. 18 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 691 Неутрално

  иначе единственото смислено увеличение е това за учителите

 19. 19 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1536 Любопитно

  От ИПИ могат да се успокоят. Увеличението на учителите НЯМА да е това дето се тръби от Правителството. Има го постановлението и всеки може да чете. Увеличението ще е само 16-17% при това избирателно по усмотрение и за малко хора. Реалното ще достигне най-много до 10%. Както на всички останали.
  !

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Сега слушах Борисов къде и колко повече са в бюджета за 19 година, дали е сигурен че ще отидат по предназначение и за полицаите отново има предвидени повече средства.

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Весело

  "Института за пазарна икономика" кои го държи?Трабва в такива статии се казва кои осигурява финансирането на такива НПО-та , за да се разбере интереса на собствениците на НПО-то.Оттам ще се разбере и защо Института има такава или онакава позиция.Ключа към статията е в това какви интереси гонят "Института за пазарна икономика".
  —цитат от коментар 3 на WWW


  Ключ към твоето изакване е това чии интереси защитаваш ти!
  С такъв подход лесно може да се разбере, защо на всичко гледаш с червени очила!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Весело

  Сега слушах Борисов къде и колко повече са в бюджета за 19 година, дали е сигурен че ще отидат по предназначение и за полицаите отново има предвидени повече средства.
  —цитат от коментар 20 на Peni Nikol


  Основата на изборните победи на ГЕРБ са герберските групи по места.
  Основата на тези герберски групи са милицонерите, а милиционери има на всякъде из страната....
  Не!
  Не за да пазят обикновените хора и да пресичат престъпленията, а за да гарантират изборните победи на ГЕРБ.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Че за всичките изброени области, повишаването на заплатите е наистина необходимо е факт. Според мен, в анализа си Ганев е пропуснал нещо, което повечето от нас са коментирали многократно - необхдимостта от сериозно реформи в тях. За да се намали броя на получаващите държавни заплати, все едно дали става дума за учители, чиновници лекари, МВР, (за МО не ми се и споменава, там планираните разходи за въоражемия саУжасни), за правосъдната ситема и т.н, та едновременно да заработят по ефективно и същите пари разпределени на по-малко хора, да се усетят от получателите, трябва тези области да бъдат реформирани, нещо за което с просто око се вижда, че настоящото управление няма воля.
  А при сегашното положение и както се вижда от бюджета и занапред, всички ще получават някакъв процент на глава, без значемие дали въобще тези щатни бройки и стоящите зад тях хора са нужни, каква е ползата от тяхната работа, като така се демотивират и тези, които съвестно работят. Ако има някаква полза, то е надеждата на управляващите, че така ще си "купят" повече гласове за следващите избори.

 24. 24 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Държавата не харчи пари, тя ги краде от работещите и ги раздава на Джи Пи груп, Черепа, Тим, Пеевски, Гергов, Златев и цялата шайка олигалхия. От една пенсия от 300 лева - всичко отива за олигархията, или чуждите вериги.
  20% от изхарчената пенсия се връща като ДДС
  60% се връща през Топлофикация, ЕРП, вода, телефон, местни данъци и такси и другите мафиоти.
  20% се раздава на фармамафията за генерични лекарства, които са 2-4 пъти по-скъпи от същите в съседните страни.

  Та какво точно дава шайката на българските пенсионери специално?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 25. 25 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Пенсионерите да имат право на пенсия и заплата,но да работят и получават заплати в предприятия,които не са на БЮДЖЕТНА издръжка,тоест в производството,а не на някои топли местенца в МВР или МНО.

 26. 26 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До # 23 tsvetko_51. Няма как Герб да правят реформи,като подобрят ефективността в сферата, която е на бюджетна издръжка...Това значи Герб да си направи харакири,тоест да уволнят много чиновници,които не правят нищо и да изгубят следващите избори. На тях им е по-лесно да увеличат данъците на овцете и да продължават да ги доят и срижат,и да им се подиграват и гаврят с тях на всичкото отгоре. Пресен пример с винкела,който не си подава оставката и продължава да бръщолеви обиди към майките на деца с уврежда ния. Друг пример бе "майката на нацията",на която и е..хме мамата и други подобни.

 27. 27 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 53 Неутрално

  Става ясно, че в бюджета се калкулират избори, не става ясно обаче къде са калкулирани разходите за спечелването им в разходната част, в буфера (дефицит ли му казваха) или и в деветте?

 28. 28 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Весело

  Ами от ИПИ да идат да протестират СРУЩУ увеличението на помощите за болните деца, защото и повечето пари за тях идват точно от това увеличение на разходите!
  После да идат да протестират СРЕЩУ увеличението на заплатите на учителите, защото и парите за това ще дойдат от повишените разходи на държавата.

  Ама да внимават да не ги бият...

 29. 29 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 94 Весело

  Аз съм от страната на плащащите данъци, ОК, ще вземат повече от мен. Обаче , като знам как от 100 лв държавата ще разходва ефективно НАЙ-МНОГО 20% това като яко загуба ми звучи ...

  П.С: Имам познати по държавни поръчки в различни сектори, връщане под масата е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в 90% от случаите и е в размер 30-90% от сделката. Докато няма разботеща правосъдна система, никой не може промени това и като държава ще обедняваме!

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Весело

  До коментар [#21] от "Храбър":
  "Ключ към твоето изакване е това чии интереси защитаваш ти!"

  Да, ама той не е направил публични изказвания. Нито е взел грантове от Шорош, нито е "консултирал" правителството колко да е акцциза на "бездимните" цигари, нито е ръсел простотии "парите следват ученика", "парите следват пациента", "парите следват мъртвеца" и накрая о-плоскостяване на данъци, образование, мозъчни гънки.
  След толкова простотии на НПОшката, фондация ИПИ, само наглец като Петър Ганев може да се изтъпани и да ръси още. Ганьовска работа с претенции за "превъзходство в културата"! Нема аргументи за бюджет 2019 г., "бием негрите" десет години назад и десет години напред.

 31. 31 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Института за ромска икономика пак се изокал, че ставало зле, по-зле, най-зле, щото не сме ги слушали какво ломотят.
  Истината е, че няколко пъти ги послушаха и стана убава работа, ама ромска. Първият път ги послуша Станишев и нахрани околните му олигарси с няколко милиарда на година. Същият екземпляр сега ми приказва за социална държава от Брюксел, съпартийците му гледат властта през крив макарон, а местните му съветници продължават да вият сито и задоволено.
  Вторият път ги послуша Баце, и за малко да го бият насред мандата му(първият), но Баце пъргаво избега на сянка и пусна пак онзи, с левите приказки, да обира резултатите.
  От института за циганизация на страната няма да чуете анализ за проваления първи бюджет на Дянков, защо гръмна КТБ, защо дебеличкото момче на Доган стана още по дебело и богато...
  Резултатите от умствените напъни на "съ-гражданЯта" на Банев и баневица са очевидни, но и газетата няма да ви ги сподели.
  Аз обаче ще сторя това, в телеграфен стил:
  1. Изпълнихме щенията им и страната смело но задълго се закопа на последното място в ЕС по доходи, инвестиции, качество на живот, продължителност на същия..
  2. Главният ни конкурент за последното място - Румъния, ни води вече не с няколко, а с дестеки проценти, а през 2009 г. все още бяха около нас.
  3. Раждаемостта(възпроизводството на човешки капитал) намаля също с десетки проценти към базовата 2009 г. и не се вижда грам отклонение от тенденцията.
  4. Оказа се че нямаме образование. Това дето го има, бълва нещо полуграмотно и без пряко приложение.
  5. Здравеопазването е в същата кондиция. Има го, но за 10% от местната фауна, а останалата гмеч е минала на фитотерапия и аспирин.
  Наздраве от мен, а другарите роми се гласят да ви донесат собственото си разбиране за ред. Щото рецептите на "икономистите" от ИПИ водят само до Факултето и Шекер махала. :)

  Ecrasez l’infâme
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK