В българския Биг брадър на простащината

Протестиращи срещу бежанци, архив

© Георги Кожухаров

Протестиращи срещу бежанци, архивЖадни за власт хора напират за известност - колкото по-голям е скандалът, толкова по-голяма реклама за тях. А ние седим и се възмущаваме, и пак седим. И позволяваме да ни пълнят главите с истински измислици - пише проф. Ивайло Дичев в коментар за "Дойче веле".


Поредната агресия на Валери Симеонов освен искания за оставка предизвиква и някои размишления. Първо: хора като него - у нас и по света - дойдоха на власт чрез брутално прекрачване на най-елементарни морални норми, които смятахме за самоочевидни. Сидеров атакува физически, а подобна проява този месец имаше и крайнолевият му колега Меланшон, обвинен в преразход на пари по време на изборите. Орбан обявява Сорос за демон, който движел либералите по света. В същото вярва и всеки уважаващ себе си привърженик на БСП. Тръмп пък нарича мексиканските мигранти с езика на Динко и Перата.


Нарочно давам примери от ляво и дясно – старите координати отстъпиха пред новата програма, която скромно наричат "рестарт на системата". Ликвидиране на старите партии, анулиране на международни договори и ангажименти, отхвърляне на правила, закони, морални норми. Какъв е политическият смисъл от това на пръв поглед самоубийствено движение? Ето какъв: жадни за власт хора влизат в общественото полезрение; колкото по-голям е скандалът, толкова повече говорим за тях. Няма лоша реклама, нали така? Едва ли някой знае какво точно е вършил Валери Симеонов като шеф на демографската политика - позиция, очевидно създадена заради коалиционното му его. Затова пък няма месец, в който да не говорим за поредния скандал, който е натворил – застрояване на Пирин, връщане на пушенето, спиране на музикални уредби.


Как се подменя сериозната политика
Новите политически бруталисти (моля да ме извинят едноименните архитекти) подменят сериозната политика с жестикулации като персонажи от един тотален Биг брадър, а ние, гражданите, превърнати в пасивна публика, седим и се възмущаваме, и пак седим, и пак се възмущаваме, но все не спираме телевизора.


Новото от няколко години е, че в тази игра се включиха и теоретици. Започнаха да подават удобни научни термини, които политиците, разбрали-неразбрали, почват да размахват като бухалки. Просташките обиди, които нажежават публиката на Биг брадър-а и увеличават гледаемостта, например бяха представени като борба с "политическата коректност". Вярно, има такова нещо в Америка, чели сме, някои сме го и виждали. Но какво точно трябва да значи то у нас? Обясняват ни, че лошите либерали забранявали да се казват някои неща - например, че циганите били генетично увредени, че бежанците до един били джихадисти и тъй нататък. Странно как не извадиха този аргумент при последната словесна смелост на Симеонов на гърба на майките; май по върви да си борец срещу цензурата, когато ругаеш чуждите, отколкото своите?


Аз лично не виждам никаква политическа коректност в България - всеки псува, обижда, подиграва, както си иска. А тъжното е, че цялата тази работа звучи като смелост – право, куме, та в очи. Но кой точно налага измислената политическа коректност, аз така и не разбирам. Държавни стандарти ли има какво да се говори и какво не? Аз знам само за Наказателния кодекс, който позволява гражданите да защитават честта си, когато са обидени. Или цялата работа е в това да се атакуват малкото останали възпитани хора, които опитват да се съпротивляват на избликналата отвсякъде диващина? У нас на едно място слагат по-градските, по-образованите, по-заможните и ги превръщат във враг на масовия избирател.


Война, която се води с псевдопонятия


В новата идеологическа война на въоръжение влизат и псевдопонятия като прословутата "джендър идеология" - самият ни министър на образованието се оказа без имунитет срещу тази глупост. Какво точно значи тя? Кой е джендър идеолог? Взеха да цитират Джудит Бътлър, макар че не знам дали са я чели. Истинският източник на понятието "джендър идеология" са американските евангелисти, които явно имат влияние върху православната ни църква (дали пък не почва някаква православна реформация?). Във всеки случай аз не познавам хора, които се борят за това всеки да може да сменя пола си по свободно хрумване – а че някой може яростно да се бори с тези несъществуващи джендър фантоми, е явление от сферата на психиатрията.


По-сериозно внимание заслужава вятърната мелница на мултикултурализма, която новите традиционалисти редовно атакуват. Понятието е свързано с общества, в които живеят компактни мигрантски маси. На някои места - като във Франция - ги интегрират целенасочено и с държавна политика, на други - като в САЩ - ги оставят да се справят сами в общностите си, на трети - като в Германия - отказват да ги интегрират с надеждата, че гостите-работници (гастарбайтери) някой ден ще си отидат.


Може хипотетично да разсъждаваме каква политика бихме имали, ако при нас биха дошли мигранти. Само че у нас мигранти просто няма и тази тема не стои. Тук има традиционни населения, които съжителстват ту по-добре, ту по-зле от векове. Аналог на нашето положение биха били англичани, шотландци, ирландци и уелсци в Обединеното кралство. В какъв смисъл можем изобщо да разсъждаваме дали да признаваме, или да не признаваме правото на мюсюлманите да празнуват байряма? Националната политика е политика на всичките хора, които живеят тук, и в това няма никакъв либерализъм, просто демографски факт. А и т.нар. възродителен процес, който опита да заличи едно малцинство със сила, не беше никакъв консерватизъм, а просто тоталитаризъм.
Без либералната демокрация нямаше да има власт и за тези популисти


Впрочем тук е и ключът към разбирането на либералната демокрация - онази, която е основният враг на популистите от дясно и ляво днес: това понятие няма общо с глобалния капитал и финансовите спекулации, както се опитват да ни внушават. Либерална демокрация е онази, която съумява не само да следва волята на мнозинството, но и да пази малцинствата, та дори отделните човешки същества, интересите им, достойнството им. (Вярно, това е по-трудното, изисква висок етап на развитие, който нашето общество за жалост може и още да не е достигнало).


Това не е демокрация на либералите, защото зад нея днес в Европа стоят и консерватори, и социалисти. Без либерална демокрация става невъзможна дори критиката на либералната демокрация, която предполага правото свободно да изразяваш мнението си. Това непрекъснато я подкопава, но и помага чудодейно да оцелява.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  ДОБЪР ТЕКСТ НА ИВАЙЛО ДИЧЕВ, КОЙТО БЕЗМИЛОСТНО И БЕЗПРОСВЕТНО ЩЕ БЪДЕ ОПЛЮТ ОТ ВСИЧКИ, КОИТО СМЯТАТ, ЧЕ ДА СИ "КОНСЕРВАТОР" ОЗНАЧАВА ДА ПРАВИШ КОНСЕРВИ....

 2. 2 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 608 Весело

  Съгласен съм с г-н Дичев. Навсякъде по телевизиите или само комунета - простаци или просташки консерватори!
  Къде изчезнаха, питам аз, интелигентните леви либерали от автентичната десница?

  Бог да благослови Америка за България!
 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  ами няма как да е иначе ,след като най демократите излязоха ДС кадри в България , истинските демократи никога не са се афиширали ,защото ги смачкват .

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5584 Неутрално

  "В какъв смисъл можем изобщо да разсъждаваме дали да признаваме или да не признаваме правото на мюсюлманите да празнуват байряма?"
  Не иде реч за байряма. За други техни културни особености иде реч.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1099 Весело

  Оф, пак ли поредната статийка в стил "всички сте простаци и игнорантски говеда, само ний, турболибералите, сме пичове и титани на мисълта, словото, морала и вселената. Затова трябва да ни слушате и изпълнявате без да задавата въпроси, а, и да сте щастливи че ни има да ви командваме".

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  Аз нямам какво да възразя или допълня към статията. Имат думата да изокат почувствалите се засегнати простаци.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Ех Дичов, липсваш ми от време на време. Такива бисери не всеки може да съчини.
  Та по същество.
  1. Патриотите са контратежест на мулти-култи политиката, по която Европа залитна в един момент. В Източна Европа това не се случи между другото, тук хората са много по-умерени и си държат на традициите.
  2. Динко и Перата бяха необходимото зло, което ни помогна да видим какво наистина се случва. Да не забравяме, че медиите тогава предаваха само сърцераздирателни кадри на деца и майки и само от време на време и на останалите 95 % млади мъже, напиращи към Германия. Иначе на всички е ясно какво представляват динкоперовците.
  3. Впрочем тук е и ключът към разбирането на либералната демокрация - онази, която е основният враг на популистите от дясно и ляво днес: това понятие няма общо с глобалния капитал и финансовите спекулации, както се опитват да ни внушават.

  Бъркаш Дичов, точно глобалният капитал стимулира либералната демокрация. Сорос е просто най-известният от тази дружинка, много други изповядват същите ценности. По този начин, с такава политика, те могат да влияят на пазарите в тези страни, в които инвестират политики, съответно и на кризите.
  После от тези кризи се правят пари, често и войни.

 8. 8 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 678 Неутрално

  https://offnews.bg/nashite-avtori/aziatskata-shkola-v-propagandata-ni-nasaskva-edni-sreshtu-drugi-690890.html

  Ивайло отново си преповтаря всичкия хаос, даже ако е извън темата. Всичко е черно, всички са зле, само неколцина светим. Отгоре поставям едно по- нормално и съвсем резонно мнение. Стига с тая либерална демокрация- ние сме либерални демократи. Но има една група , която търси падане за дузпа, а ако няма контакт, те пак падат. И не искат нищо друго - само и единствено крайното " Оставка". Дори не ни казват какво ще е след тая Оставка.

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Ха ха ха!!! Другарят Дичев открил ключа за либералната демокрация!!! Браво, другарю Дичев!!! Млати класовия враг с голямата сопа!!!
  Откъде ше ти знае тоя мутренски министър кво е джендър идеология, то тва го знаем само аз и Джъстин Трюдо!!!
  Щом човекът отсреща иска да му викаш "зе", вместо тя или той, ше му викаш и хоро ше играеш!!! Тва ако не е идеология, кое да е!!!
  Тва е войнстващ марксизъм направо!!!

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  До коментар [#5] от "pag":


  Оф, пак ли поредната статийка в стил "всички сте простаци и игнорантски говеда, само ний, турболибералите, сме пичове и титани на мисълта, словото, морала и вселената. Затова трябва да ни слушате и изпълнявате без да задавата въпроси, а, и да сте щастливи че ни има да ви командваме".
  —цитат от коментар 5 на pag


  Никак не вреди, преди да се пише, да се прочете и след това, ако с нещо човек не е съгласен, да покаже коя от тезите не приема и няма да навреди да напише и защо мисли така.

 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Върхушката изчерпва методите си на контрол, затова в последен отчаян опит се опитва да подмени ценностите и оправдае престъпленията си.
  Но хората видяха и разбраха всичките им селски трикчета и милиционерски хитринки. Обръгнаха на манипулации, на внушения, на брутално лицемерие, на опити на подмяна на ценностите, на псевдоморал, заплахи, страхове и какво ли още НЕ.

  Вече нищо не остана, освен доброто старо насилие.

  Което мисля, в следващите 5-10 години българите ще изпитат на гърба си.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 12. 12 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Нищо ново, г-н Дичев.
  Властта на земеделците и Стамболийски, опакована в нови технологии и лесно вграждана в новите "граждани"!
  Със статията съм напълно съгласен!

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  Направо се разплакахме от умиление. :)

  Автора като иска да иде в някое гето в Западна Европа (такива вече има и в Германия) - където бели и полицията не са добре дошли. И да им чете една лекция за либералната демокрация. :)

  Надявам се че тогава ще му просветне че на някои хора изобщо не му пука за неговата либерална демокрация и ако продължи с приказките за либерална демокрация накрая цяла Европа ще прилича на нещо средно между Африка и Афганистан, а САЩ и Канада ще приличат на Мексико и Бразилия.. :)

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#7] от "НеКой":


  До коментар [#9] от "АзКлавдия":

  Точно вие сте описани по-горе. Личността на Дичев ли обсъждаме или статията?
  Либерализъм значи и еднокнижниците да си кажат мнението.

 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  Ако цигани са набили полицаи и това се премълчава, това обратното на простащината ли е?

 16. 16 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Неутрално

  И всеки ден, и пак, и отново- нек'ви неколко дузини майки на съграждани с вродени уродства искат от бюджета (от нас, сиреч) още, и много, и повече от вече предвидените щедри 140 милиона (колко ли им даде БСП-то, кат властваше, или милосърдно изтръска само черните знамена , балони и некой и друг скелет-менте?)!
  Сега и този вие чакалски за "майките", че да си представим как една мадона от Рафаело кърми пред нас и дадем още от "бездънния" си джоб.
  И нема ли за втора серия и отците на "неравностойните" да излезат на мегдана (срам ли ги е от нещо?), или 'сичките са заченати с партеногенеза, ако не и донесени от щъркела ?!

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Другарят Дичев е по принцип много полезен за партията другар!!! Той е непрекъснато недоволен, огорчен и потресен от какво ли не!!! От носии, от народна музика, от балкански нрави, от силен шум, от квото ви дойде на акъла!!!
  Така хората разбират, че за да остане Дичев доволен, трябва да се въведе бдс за качествата на истинския прогресист и партията да дойде с калъчката да го наложи!!!
  И тея диктатори да си ходят, за да се върне истинската държава на мястото си!!!

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  Но какво точно трябва да значи то у нас? Обясняват ни, че лошите либерали забранявали да се казват някои неща - например, че циганите били генетично увредени, че бежанците до един били джихадисти и тъй нататък.
  *
  Хайде не изопачавайте нещата.
  Не става дума за генетично увреждане, а за нежелание на циганите да се образоват и работят като всички други граждани и за толерирането на техните безобразия особено по селата.
  Т.нар. бежанци в по-голямата си част са икономически мигранти, които следва да се депортират.

 19. 19 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  В българския Бай Брадър винаги е било така. Не виждам от къде идва възмущението?
  Драган Цанков е против съединението, защото не е угодно на Русия. Стамоболийски иска да бие гражданята. Гошо тарабата организира атентат в църква. Бай Тошо ни предлага за савецка република.

 20. 20 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Текстът може и да е "добър" , но снимковата му илюстрация не е адекватна ! За да поясня - "протестират " хора , които са истинско потвърждение ,на това ,което е искал да каже авторът ! Т.е. - БИГ БРАДЪР протестира срещу БИГ БРАДЪР !

 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#7] от "НеКой":До коментар [#9] от "АзКлавдия":Точно вие сте описани по-горе. Личността на Дичев ли обсъждаме или статията?Либерализъм значи и еднокнижниците да си кажат мнението.
  —цитат от коментар 14 на джендър дебне в храсталака


  Ха ха ха!! Ква личност бе, другарю Джендър??? Какво тук значи някаква си личност??? Другарят Дичев като идеология има пълната подкрепа на партията, а вий се спотайвате из храсталака!!!

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  "И позволяваме да ни пълнят главите с истински измислици - пише проф. Ивайло Дичев в коментар за "Дойче веле".
  За това не чета нито Дичеф, нито ДВ.

 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  "във Франция - ги интегрират целенасочено и с държавна политика, на други - като в САЩ - ги оставят да се справят сами в общностите си, на трети - като в Германия - отказват да ги интегрират"

  Така е. Има три модела на управление на съжителството. Българските управляващи трява да изберат едит от тези три модела и да го следват.
  От детството си помя този модел б България. Познавахме няколко роми (тогава ги наричахме цигани и те го приемаха) на които давахме случайно появила се домашна работа - да се почисти двора, да се нарежат дърва, да се пренесат въглища, да се изкопае нещо и т.н. Циганите са обръщаха към баща ми с "чорбаджи" във време когато в Българиа това дори се преследваше. За празничите правихме малки подаръци на познаните ни цигани и т.н. Този модел работеше.

  подпис
 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#20] от "doroteus":

  Другарю Доротеус, ще се караме,!! Тая снимка специално сме я подготвили за текста на другаря Дичев, за да изглежда омерзително!!! Ние тук провеждаме петминутка на омразата срещу враговете на войнстващия неомарксизъм, за да се върнем към истинския добър стар сталинизъм, а вие туряте прът в колелата на прогреса!!!
  Това е безобразие!!!
  И седнете да прочетете моята визия за България най-сетне!!!

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  "Едва ли някой знае какво точно е вършил Валери Симеонов..."

  - Знаем, Дичев. Знаем и за финансирането на паметника на Ген. Колев, и историята на Гундяев. Та затова сте ТИ, майките на Мая, Корни и медиите на Мустака. Това ви е грешката - били сме 80% дебили. Да, ама не.
  "Семейство Василеви: Моника Станишева ни предлагаше да пазаруваме медии"

  - Знаем и че хора не играеш, и кукери и лазарки не приемаш... :) - това специално за Доги
  До коментар [#9] от "АзКлавдия":

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  "във Франция - ги интегрират целенасочено и с държавна политика"

  И интегрирали ли са? Или па си живеят в гетата и по старому? ;)

 27. 27 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 726 Неутрално

  За мен текстът стои повече като апология на либералната демокрация, отколкото като анализ и това въпреки 1-2 стойностни прозрения и метафори.

  Така стоят нещата, но нека не забравяме, че "джендъризма" и "мултикултурализма" могат и да не отразяват реални широкообхватни социално-културни парадигми, но те вече имат своето самостойно обективизиране отвъд номиналното им такова. Това пропуска Дичев. Това е реалност и не можеш просто да кажеш, че съществува само в главите на лудите. Те са подхранвани от масови страхове, част от които имат болезнена контретика в множество на брой малко общности в цяла Европа. Олевяващите европейски елити твърде рано пеах в тази посока, самозалъгвайки се, че
  1. Те все още имат решаващата роля да формират масовите нагласи
  2. Обществата са узрели за нов етап на либерализма
  3. Притежават привилегированата позиция на базата на собствената си идеология
  4. Че за гражданите свободата е по-скъпа от сигурността, а то не е така и изпадат в когнитивен дисонанс
  5. Че отдават нужното на комплексността на съвременните общества.

  Факт е, че либералната демокрация е най-великото постижение в розвитието на човешките общества, но Дичев малко идеологически я апроприира, въпреки примерите с политическото ляво и дясно. Мисля, че доведения до крайност идеал за личната човешка свобода, буквално ни води до тежка криза, дори и само с контра реакцията, която провокира. Идеалът за неолибералния, свободен човек води до отчуждение и се опосявам, че всъщност, дълбоко в себе си събужда онези човешки инстинкти, които стимулира и дивашкия капитализъм (безогледен егоцентризъм и болестна фиксация), само че под фондютена на либералните ценности. Поспорете малко с автентични либерални левичари и ще ви побият тръпки, колко крайни и дори фашизоидно настроени могат да бъдат в отричане и стигматизиране на всичко, което не се доближава до тяхната идеологическа рамка.

  generator
 28. 28 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1099 Весело

  До коментар [#5] от "pag":
  —цитат от коментар 10 на tsvetko_51


  Прочетох статията, колега, и не съм съгласен с нищо от написаното, така че просто я обобщих от моя гледна точка.
  Мога да отговоря аргументирано и по позиции, само че (за разлика от професора) Дойче Веле няма да ми плати нищо, така че - сори.

  Знанието е сила, информацията - власт
 29. 29 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#26] от "realguru":


  "във Франция - ги интегрират целенасочено и с държавна политика"И интегрирали ли са? Или па си живеят в гетата и по старому? ;)
  —цитат от коментар 26 на realguru


  Ха ха ха!!! Ето заради такива другари като вас, които отстъпват от здравите идеологически основи на партията, сме на тоя хал!!! Ми щом другарят Дичев заявява, че са интегрирани, естествено да е така!!! Вий какво подлагате на съмнение???

  Доброто е заразно
 30. 30 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1086 Весело

  Другарят Дичев е по принцип много полезен за партията другар!!! Той е непрекъснато недоволен, огорчен и потресен от какво ли не!!! От носии, от народна музика, от балкански нрави, от силен шум, от квото ви дойде на акъла!
  —цитат от коментар 17 на АзКлавдия


  Да, само не е недоволен от халтурското му титуловане 'професор' както и от хонорарите от ДВ.

  И каъв жалък опит за евтина манипулация - гръмко заглавие тип турболиберална чалга и веднага след това снимка на някакви неизвестни младежи с трибагреници и надпис под снимката 'Протестиращи срещу бежанци' :) :) :)

  Да се разбира - който не е съгласен с нацилибералният демографски плам е крив, чалгар, расист и демагог.

  Ама какво да го правим професора. Днес всеки може да стане какво ли не, защо не професор?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 31. 31 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1098 Весело

  Наистина, простаци има в целия политически спектър, но колкото по към крайщата отиваме, толкова по-голяма е концентрацията. А да се бориш с фантоми е много печелившо - винаги можеш да отчетеш победа. Добра статия на Дичев!

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 32. 32 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 836 Весело

  Супер си е статията .Троловете да …
  Ако нямаше либерлно отношение нямаше да може и да пишете тук а само в Дума ама нямаше да има пък копейки. Щяхте пърхате и да подсмърчате.
  Ианче сега кеф ли дава да попържаш...така клавиатурно,сигурно обяснявате ,че работите във високите технологии на бабите пред блока.хахахах

 33. 33 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#30:"dgd"][/quote]

  Ами така е, другарю ДГД. Вие сте схванали посланието, но заемате някакви ретроградни позиции и много надълбоко анализирате!!! Това винаги пречи на партийния живот!!!
  Лошо!!!

  Доброто е заразно
 34. 34 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Политинженери от една добре известна школа от известно време са се заели със задачата да преименуват политическите понятия, с което да объркат политическия пейзаж - белким спечелят нещо за себе си.
  В реда на това преименуване довчерашните праволинейни комунисти получиха табелка "консерватори" и станаха "пазители на традиционните ценности". Простите иначе комуняги много си харесаха табелката, заковаха си я на челото и взеха да громят "либералите" - това последното е една нова-новеничка табелка, сложена върху традиционните буржоазни партии с техните по-скоро традиционни културни, именно културни нагласи да ограничават, да се самоограничават в консумацията на свобода.
  Това са същинските консерватори, които опирайки се на традиции и традиционни устои като - християнски морал и етика, семейството и общността на града, на областта и страната, култивираната почтеност във всичко - накратко, хора, съзнателно носещи ОТГОВОРНОСТ, създаващи и поддържащи буржоазния ред и цивилизованост.
  Всичко това новоизлюпените "консерви" наричат "либерали", а пребоядисаните ДС-ари наричат "умнокрасиви жълтопаветници".
  Объркването е съзнателно!
  Политинженерите разчитат на недоучеността, разчитат на неграмотността.
  Последният простак вече има нова обидна дума в тънкия си речник - "либераст"!
  Последният простак е жертва на подобна манипулация, според която "либерал е човек, който "либи ралото" - така са рекламирали себе си едно време българските либерали.
  Но в днешния случай не става дума за наивно заблуждение - става дума за война с демократичните устои на цивилизования свят.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 35. 35 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1099 Любопитно

  Наистина, простаци има в целия политически спектър, но колкото по към крайщата отиваме, толкова по-голяма е концентрацията. А да се бориш с фантоми е много печелившо - винаги можеш да отчетеш победа. Добра статия на Дичев!
  —цитат от коментар 31 на stein


  Хм, като пишете "краЙщата" май се позиционирате доста в краИщата на политическия спектър.
  Иначе сте прав за борбата с вятърните мелници - ей го "проф" Дичев си въобразява две вятърни мелници ("гадовете смятат, че циганите са генетично увредени, а всички бежанци са джихадисти") и ги бори ентусиазирано срещу скромен хонорар от ДВ.
  Лошото е, че си въобразява че е смел рицар, а всъщност е скромен литературен оръженосец от работническо-селски произход със съответния манталитет.

  Знанието е сила, информацията - власт
 36. 36 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 546 Весело

  чета този проникновен текст, апотеоз на свободата и прогреса, и си мисля, кой е по-голям професор - ивайло дичев или юлиян вучков; мисля, чудя се и не мога да реша, толкова цветни, разностранни, богати на мисъл и чувства, толкава страст и ангажираност, с такъв просвещенски плам към "неразумния юрод" пред екрана и монитора са двамата, че само благодаря на съдбата, че ни е дарила с шанса да живеем в едно време с тях, да можем да попиваме мъдростта и знанието им...

  Дневник, благодаря за възможността да се запозная с "дойчо"велевската мъдрост на професора дичев, не можете ли да пуснете и по нещо от професор вучков; за ивайло дичев - едно телевизионно предаване "Мисъл и Страст" в прайм тайма ще бъде истински подарък за ожаднелия за ангажирана просветена прогресивна мисъл окаян автентичен либерал във времената на тръмп и цецо цветанов

  Je suis дани кирилов
 37. 37 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  [quote#30:"dgd"]
  —цитат от коментар 33 на АзКлавдия
  Ами така е, другарю ДГД. Вие сте схванали посланието, но заемате някакви ретроградни позиции и много надълбоко анализирате!!! Това винаги пречи на партийния живот!!! Лошо!!! [/quote]

  И на сексуалния живот пречи, но идеалите са по-важни от едното е****.

  Трябва да се борим за едно по-добро либерално мултикултурно утре. Даже и да не сме прави, важното е в главиоте и в сърцата да сме прави!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 38. 38 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 307 Весело

  До коментар [#1] от "selqnin":

  изключително находчиво подбран никнейм, поздравления :)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 39. 39 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1098 Весело

  До коментар [#35] от "pag":

  Чини ми се, че бъркаш моята простотия с моята неграмотност, но това не е беда. Бедата е, че не схващаш смисъла на статията. И да те питам, ти от графско-херцогски произход ли си?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 40. 40 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  "По-сериозно внимание заслужава вятърната мелница на мултикултурализма, която новите традиционалисти редовно атакуват. Понятието е свързано с общества, в които живеят компактни мигрантски маси. На някои места - като във Франция - ги интегрират целенасочено "

  Ъъъъ, само преди една седмица се върнах от Париж, и честно казано никак, ама никак не видях да има интергирани "мигранти"
  Освен ако не има предвид интеграцията на новодошлите в съществуващите гета.
  Дичев, опитай се поне малко да вържеш "анал-лиза.." си с фактите.
  Иначе много олекваш!

  Panta rhei....
 41. 41 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Тук се преплитат две съвсем различни истини: 1. След операцията по свалянето на Иван Костов у нас вече няма почва за друга политика освен за просташка такава, и 2. Както правилно е отбелязал джендърът (някои им казват соросоиди, други турболиберали), вече и леви, и десни не могат да ги дишат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 42. 42 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#33] от "АзКлавдия":

  ей това кутев и пригожин
  пак са развързали кесията.
  кажи сеа ГОСПОДИНЕ.
  всъшност какво мислиш по въпроса.
  това, че си на заплата във фабриката е ясно.
  дай да видим като се прибереш кво става.

 43. 43 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  тея от снимката са
  същите тея със български
  знамена по колите, тея които
  мажат българското знаме навсякъде
  по разни ел. табла на улиците и
  във фейсбук са много отворени.
  но ако ги питаш какво си направил
  за България, дал ли си пари за някоя
  културна ценност или помагаш ли
  на бедните със дрехи, ще се пулят
  две години без прекъсване.
  за тях е следната песен на
  яката група Обратен Ефект:
  Събуждам се намусен във седем сутринта,
  веднага включвам Фейса с идея за кавга –
  да видя кой е писал, какво е сътворил
  и кой къде бил ходил и със к’во се бил напил…
  Нюзфийда си преглеждам и лайкове броя
  под снощните си мъдри и афиф послания,
  нахъсвам се юнашки, запалвам смачкан фас,
  сега ще ви разпердушиня с критики от раз!

  Защот’ съм хейтър от класа
  и патриот съм на маса
  герой зад клавиатура
  а всъщност карикатура
  е моя живот!

  И ставам пак намръщен със задникът напред
  Заяждам се със хората за сбъркан словоред,
  за всяка запетайка изплювам аз змии,
  кафето ми – утайка, а устата ми смърди…
  И разни тъпанари се снимат в ресторант,
  а други с няк’ъв смотан некадърен музикант,
  пък трети на морето развяват си „онуй”,
  на мене пък търбухът ми покрива моя… ой, ой!

  Защот’ съм хейтър от класа
  и патриот съм на маса
  герой зад клавиатура
  а всъщност карикатура
  е моя живот! /2

  Изтривам своя профил във тъпия Фейсбук
  реших да се самоизхвърля в кофата с боклук,
  че писна ми от всичко, особено от мен,
  така че ще ви пожелая аз УЖАСЕН ДЕН!

 44. 44 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#41] от "zyb18561487":

  то си беше активно мероприятие
  това сваляне на Костов.
  бяха впрегнати всички мухлясали
  ченгета, начело с кеворк.
  просто се оказа, че интелекта
  не върви с политическата култура
  и гражанското самосъзнание.
  може да си анй-големия умник, но
  политически се оказваш пълен боклук
  или просто манипулируема единица.
  гражданското общество и класа се правят най-трудно.
  е това е проблемът.
  сега ще стане по трудния начин това гражданско чудо.

 45. 45 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 946 Неутрално

  "Жадни за власт хора напират за известност"


  Това е точно така, като се започне с разни Асен Геновци и друга паплач лапаческа.

 46. 46 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Не става дума за генетично увреждане, а за нежелание на циганите да се образоват и работят...
  —цитат от коментар 18 на pamela


  Сред българите също има хиляди индивиди, които не желаят да се образоват и работят, но отношението към тях е коренно различно. Щото не са малцинство.

  Преди няколко седмици българин прегази ромче и то умря. Къде са протестите, къде е Динко, къде е Перата? Никой не протестира срещу една толкова нелепа смърт, като при това извършителят беше пуснат просто ей така.

 47. 47 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Все пак, това е народ, който се кефи на мачове на Кобрата. Веят се знамена, "БАЛГАРИЯ НАТ ВСИ4КО" (кое е всичко, бе брат?)

 48. 48 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  Да бях един Йовков или айде поне Сервантес па да зема да опиша бездънната горестна печал на клетите начумерени псевдоинтелектуалци с фалшиво чувство за превъзходство над 'тълпата' ама на, Мада Нейча ме направила нагъл заядливец и им се хиля

  Facing Worlds
 49. 49 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Не съм много съгласен да слагате Валери Симеонов до Сидеров и френския комунист меланшон. После се чудите защо радикали набират скорост по цяла европа. Ами защото приравнявате умерените патриоти и радикалите в една група.

 50. 50 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Аз лично, израза джендър идеология го срещнах в това форумче. Забелязах че определена групичка форумци го употребяват за щяло и нещяло. При мен, това словосъчетание не се използва. До ден днешен незнам каква е тази идеология и какви са постулатите ѝ. Другата думичка която забелязван често да се ползва е джендеризъм, Виж този термин знам какво означава и поради този факт също знам че спомената думичка се използва много некоректно и много не на място от групичката. Джендерисъм идва от английския термин genderism. Което представете си означава вярата че съществуват само два пола или така наречения binarism. Ето за по-любопитните определение и обяснение на джендъризм.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Genderism

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 51. 51 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2158 Разстроено

  "цялата работа е в това да се атакуват малкото останали възпитани хора, които опитват да се съпротивляват на избликналата отвсякъде диващина? У нас на едно място слагат по-градските, по-образованите, по-заможните и ги превръщат във враг на масовия избирател."

  И доста добре работи тази елементарна схема!
  Много добър анализ, без нравоучения и рецепти, обаче с теми, които да обмислим и обсъдим, преди да гласуваме за т.нар. "по-малко зло" или обидени, да пропуснем. Защото така овластяваме тези, заради които се срамуваме.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 52. 52 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  “....а ние, гражданите, превърнати в пасивна публика, седим и се възмущаваме, и пак седим, и пак се възмущаваме, но все не спираме телевизора.”
  ======
  Кого визирате като “ние”, г.дичев? Ние не сме вие.

  Мърфи е оптимист!
 53. 53 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Аз лично, израза джендър идеология го срещнах в това форумче. Забелязах че определена групичка форумци го употребяват за щяло и нещяло. При мен, това словосъчетание не се използва. До ден днешен незнам каква е тази идеология и какви са постулатите ѝ. Другата думичка която забелязван често да се ползва е джендеризъм, Виж този термин знам какво означава и поради този факт също знам че спомената думичка се използва много некоректно и много не на място от групичката. Джендерисъм идва от английския термин genderism. Което представете си означава вярата че съществуват само два пола или така наречения binarism. Ето за по-любопитните определение и обяснение на джендъризм.https://en.wikipedia.org/wiki/Genderism
  —цитат от коментар 50 на tsyrvulan


  Кво има да му мислиш -- едно време бяха комсомолци, сега са джендъри.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 54. 54 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  До коментар [#53] от "zyb18561487":

  Таман се изпедепцахме от комсомолско пустословие на либерално шикалкавене, пустите му маси искат вече да им се говори в прав текст.

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  " Без либерална демокрация става невъзможна дори критиката на либералната демокрация, която предполага правото свободно да изразяваш мнението си. "

  Ами някои точно критики не искат. Искат само положителни новини. Затова им пречи либералната демокрация.

 56. 56 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2868 Неутрално

  Либералната демокрация издига на власт не-либералните анти-демократи? И демокрацията ли да убием? Сакън! Просто ще се надяваме един ден . нивото на избирателите да прекрачи нивото на простотията.

 57. 57 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 546 Весело

  До коментар [#55] от "Роси":

  "Без либерална демокрация става невъзможна дори критиката на либералната демокрация, която предполага правото свободно да изразяваш мнението си. Това непрекъснато я подкопава, но и помага чудодейно да оцелява."

  трябва да признаем, че финала на професорските "размисли и страсти" наистина ритва камбаната на оптимизма, закачена в междуушното пространство на всеки един автентичен либерал...
  нейният звън кънти на голяма мисъл и историческо откровение...

  като ми покънтя, покънтя в кухавицата, се замислих в коя нелиберална страна е забранено /щото критиката и нейната възможност явно са гарантирани само от либералите/ да се критикува "либералната демокрация", и не можах да се сетя... дори в северна корея имат това право, което очевидно идва да рече, че и там трябва да е налична "либерална демокрация", защото само тя гарантирала правото на критика на "либералната демокрация"...
  и после се сетих за Рейгън... ех дичев, дичев, професорска главо, кой знае как си громил на времето враг номер едно на тутраканската селищна система, ама пусти либерализъм, пусто колело на историята, въртящото се до пълната победа на ... каквото там дойде

  https://www.youtube.com/watch?v=rihRIK1vhto

  Je suis дани кирилов
 58. 58 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#15] от "blondofil":

  В смисъл, ако не бяха цигани, а примерно група татуирани пишлемета с тунинговани "бегачки" бяха се сбили с полицията щеше да е ОК? Имено "новина" като тази от Мъглиж е особено показателна за недостатъчното развитие на обществото ни, за което се говори в статията. Един банален инцидент, при който няма сериозно пострадали, нито пък е нещо необичайно за работата на полицията по принцип, се превръща в голяма новина. Каква новина е това? Тя няма никакво съдържание. Някакви хулиганствали и се съпротивлявали срещу арест? Супер. В наказателният кодекс пише как се наказва това. Да приложат закона и да не занимават хората с глупости. Ама те били циганииииии! Дай сега! Надувай балона!

 59. 59 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  ,, Имат думата да изокат почувствалите се засегнати простаци. ,,

  Само това ще ви кажа. Щом като наричаш другите простаци и ти си простак, извини ме но е така.
  Ако изречението ви завършваше: ,,....и другите засегнати...,, много по културно и лайф щеше да бъде

 60. 60 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#50] от "tsyrvulan":


  ,,Аз лично, израза джендър идеология го срещнах в това форумче. Забелязах че определена групичка форумци го употребяват за щяло и нещяло....,,

  Ми това са най умните и красивите в този форум

 61. 61 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#50] от "tsyrvulan":


  ,,Аз лично, израза джендър идеология го срещнах в това форумче. Забелязах че определена групичка форумци го употребяват за щяло и нещяло....,,

  Ми това са най умните и красивите в този форум

 62. 62 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "либерална демокрация"

  това за хонорарчето го е вмъкнал

  -voxy
 63. 63 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Смилов както винаги вади някакви факти и прави най-невероятни изводи, нямащи нищо общо с фактите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 64. 64 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#18] от "pamela":

  Да вземат да депортират и българите, които са икономически емигранти от Едропа и САЩ.

 65. 65 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  У нас Биг Брадъра започна през 1944 г. и не е приключил.

 66. 66 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  "Или цялата работа е в това да се атакуват малкото останали възпитани хора, които опитват да се съпротивляват на избликналата отвсякъде диващина? У нас на едно място слагат по-градските, по-образованите, по-заможните и ги превръщат във враг на масовия избирател."

  45 години дивашки комунизъм и близо 30 години дивашка псевдодемокрация, контролирана от диваците от ДС води до там.

 67. 67 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Оня ден по ТВ Европа - "десният" Харизанов представи някакъв форум "Консерватор", ръководен от Харалан Александров, на който един гелосан консервативен деец, четеше доклад. Всяко второ изречение съдържаше думите " либералните елити" и "патриотичните сили". Все едно слушаш за експлоататорските елити и прогресивните сили от комунистическата идеология.

 68. 68 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#48] от "Нагъл Визионер":

  А защо не Алеко Константинов , да опишеш ганювците патрЕоти Гочоолу и Дочоолу.

 69. 69 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Статията може да бъде обобщена с едно изречение: ФашизЪмът, последното прибежище на комунизЪма.

 70. 70 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  а бе дичев ква либ димокръси кви пет лева бе брадчет?! ми те баш неините уж пропуненти и заштитници и не знам си кви си имат менталитет на фъшисти и комунисти. симки са едни, кланят се само на мангизите и собствениа си гъз. ти- тоже.

 71. 71 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  а ти -тоже , гу писахме щот си наясно че сички са пълни и единосъшни лайна, ама го овърташ.

 72. 72 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иван К":Тесен ти е кръгозра и плитки спомените. Циганите имаха работа. Дори бяха длъжни да работят. Работеха по текезесетата, заводите, строежите. В Трудови войски се ограмотяваха и научаваха професии. По селата имаше цехове, поделения на големите заводи. Изкарваха пари и строеха къщи за себе си. Затова нямаше цигански проблем.
  И сега - в квартала имаме хранителен магазин. Управителят и персоналът са главно цигани. Работят в склада и на касата. Няма никакво специално отношение към тях. Нито те имат различно поведение.

 73. 73 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  В българския Биг брадър на простащината Ивайло Дичев стана професор.

 74. 74 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#40] от "Molossian":

  Аз в Париж съм виждал една интегрирана парижанка от африкански произход,да се изхожда между две коли,ей така на улицата.Явно това разбира Дичув под целенасочено интегрирани...

 75. 75 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#43] от "mihail_p":

  Пишете за хейтъри и не се усещате,че описвате себе си...

 76. 76 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#63] от "lz2":

  То дори и фактите му не са факти...

 77. 77 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#68] от "antonio_vivaldi":

  Е,той Константинов и вас е описал в "Пази Боже,Сляпо да прогледа" .

 78. 78 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 934 Любопитно

  До коментар [#46] от "Vorknkx":

  Бихте ли казали какви са настроенията на българските турци или евреиьнапример към българските цигани,и защо са същите като на българите към ромите?!

 79. 79 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 934 Любопитно

  До коментар [#47] от "arcanum":

  А,какво смятате за народ,който се кефи на кеч,а що знамена се веят там,не е истина?!

 80. 80 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1027 Любопитно

  До коментар [#1] от "selqnin":
  крещиш защото си селянин или си селянин защото обичаш да крещиш

  Тиква под наем.
 81. 81 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1027 Весело

  До коментар [#52] от "султана глаушева":
  Кого визирате като “ние”, г.дичев? Ние не сме вие.

  Бих го казал по простичко, казваш ние, гледам сам си

  Тиква под наем.
 82. 82 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1027 Разстроено

  До коментар [#65] от "antonio_vivaldi":
  доста по рано, след 1913 си мисля

  Тиква под наем.
 83. 83 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#81] от "TzZar":
  😊

  Мърфи е оптимист!
 84. 84 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#7] от "НеКой":

  "точно глобалният капитал стимулира либералната демокрация. "
  ---
  Вярно, но това е само частно проявление на подходяща идеологическа платформа за ограбване на една част от населението от друга. Преди капитал-истите е имало и феодал-исти и робовлад-исти ...както и съответните им други "високи" идеи от рода (либералната) демокрация - патриотизъм, християнизъм, обединението им в "цар и бог" и кво ли още не. Различни форми на религия да "опиумяват" :)) масите. Нищо съществено-ново под слънцето.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 85. 85 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#27] от "conTXT":

  " "джендъризма" и "мултикултурализма" могат и да не отразяват реални широкообхватни социално-културни парадигми"

  Съгласна съм с почти всичко, което казвате ... както и стова на Дичев по горе.:))
  Само една малка бележка: "широкообхватната социално-културна парадигма" е отразена съвсем ясно - декларираната свобода на индивида ... сам/а да си реши как ще пишка - дали прав или седнала ("джендъризма") или да сърба нудъли вместо боп-чурба ("мултикултурализма") ... само някои проявления, естествено.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 86. 86 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  На простащината й отвори врата Симеон Сакс Кобурготски, а дойде най-вече с архипростака от Банкя - Бойко М. Борисов. И с цялата банда русофили.

 87. 87 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 383 Любопитно

  Глупости. Тръмп може да е абсолютен клоун, но авторът не схваща, че (по моему) целокупното световно население е погнусено до дъното на душата си от цялата политкоректност, заливаща ни отвсякъде. Затова малоумници като него ще бъдат избирани. Ако един "класически" политик сбърка и каже само една дума накриво, му се иска оставка. Що за дивотия? Ако който и да е, примерно, открие емигрант и го нарече "престъпник" срещу него граква целия свят, че е расист, и то, забележете, без никой да го интересува дали казва истината или не!

  Ами, писва. А цялата войнстваща либерастия, която е настанала има една простичка цел. Идентификацията по расов, полов или какъвто и да е друг признак освен законопослушност, работливост и толерантност. Това са единствените качества, които са потребни на текущата управляваща класа. Затова пълна толерантност към почти абсолютно всичко се налага силово навсякъде на Запад. Идентификация не е нужна. Мислене не е нужно. Добрият работник е безмозъчният работник. Само едно нещо не им излиза в сметките: европейската култура се разпада в безформена маса; мюсюлманите, обаче, НЕ се претопяват и НЕ приемат обезличаването. Хайде да познаем кой ще го отнесе.

 88. 88 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Намерил си е Ивайло Дичев нишичка в журналистическото пространство / което всъщност не му е първа изгора / гледа си пошли и вредоносни , но доходоносни шоу програми , слуша жълти като узрели лимони и стипчиви като тях , новини и си пише по стандарт поръчани умозаключения . От факти и случки заринали сутрешни , обедни и вечерни новинарски блокове , повтарящи сутрешните вестникарски писания . Лесно и доходно, изглежда Защото не е задължително възмущението , излято през клавиатурата , да се подкрепи с реално възмущение на рехавите протести , породени от същите тези гадни случаи на на унизителните действия на политици и власт . Не знам защо , но хищните камери нито веднаж , според мене , не са хванали в кадър Дичев . Но въпрекитова , хонорара за отразяването на слечките в бантустана на ЕС, си върви по етапния ред . Лесно е описанието на днешния ден . Огромното мнозинство по митингите след 89 -та обаче бързо се ориентираха и започнаха лекия , но пълен завой към отрицанието на сегашните постижения на Демокрацията . Идайло Просто е един от тях . И с право остро , вече , започват обоснована критика на излъгалите за предстоящото светло бъдеще . Паметливите помнят и " този ден е един хубав ден за Българската Демокрация " Сега автора на тази фраза просто е низвергнат от НОВИТЕ БРУТАЛИСТИ и развива теориите как са били предадени демократичните мечти . Друг обясняваше какво богатство представляват върнатите земеделски земи и как стопаните им ще почиват непрекъснато на Хаваите . собствените Знае се как завършиха тези мечти - стопаните заради глад продадоха земите си по за 40 - 50 - лв декара . Не говоря за Банско и Сие . Ивайло Дичев не е говорил и не говори за тези неща . За да се разбере защо в днешно време са се появили нови хора и нови политици - груби у злобни , нахални , безочливи , безскрупулни , но ...богати . И от тук нататък следва всичко това , което Дичев описва . Но го прави доста късно - не съобщава нищо ново за публиката . Всичко това което описва е вече виждано и четено . Дето се вика , повторението е майка на знанието .
  В цялото повествование няма как да не се засегне , за да бъде картината пълна и , най- важното , няма как да не се спомене и възродителния процес . Който , в случая , се обвинява , че не е довел до засилване на консерватизма , а до закрепване на тоталитаризма . Все още разните политически анализатори , историци и тем подобни все още не са се разбрали - що за птиче е била социалистическата обществена система - тоталитаризъм , авторитаризъм , диктатура , или каквото още там споменават . Няма яснота по въпроса , но всички го заклеймяват . Както се вижда от статията , май е от незнание . Лесно е да се говори и за възродителния въпрос от сегашна гледна точка . Която точка , ако е правилната , донесе до голяма степен и за израстването на днешните политици и политически нрави .От които с право се възмущава и Дичев . Възродителния процес НЕ ЦЕЛЕШЕ , по мое скромно мнение , унищожението на мюсюлманите като малцинство . Искаше се само ПРИВЕЖДАНЕТО на именната система във вид , приемлив за по- голямата част от населението . Включително и от самите мюсюлмани . Спомнете си колко от студентите си променяха сами имената при кандидатстване . Още повече , че след като възникна напрежение ТУРЦИЯ ПРЕДЛОЖИ всички турци , които не са съгласни с преименуването , да се М,Р/прибират при Ана Ватан Но когато наплива за Турция придоби масов ефект , турското правителство побърза да затвори границите . И това не се дискутира като историческо събитие от непредубедени историци . Защото трябва да се осветят и въоръжена съпротива по места и атентатите в Буново , и събитията в Корница и Брезница и още куп факти . Всичко това се гледа и обсъжда конюктурно . И с това би трябвало да се занимават хора като Дичев . С експертизата , която смятат че притежават , да бръкнат в раната , наречена демокрация и да препрочетат и оценят фактите разумно и непредубедено . Иначе от конюктурни писания няма полза - нацията ще продължава да се дели и пропастта ще става все по . дълбока . А до изчезването на нацията не остава много време . Както обещават пък дреги експерти . Темата е дълга и ,мисля , че не трябва да се обсъжда но разните мрежи . Работа е на ДЪРЖАВНИЦИ . Но не като днешните . Може би трябват "БРУТАЛИСТИ " НО НЕ БРУТАЛНИ .

 89. 89 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 747 Весело

  До коментар [#1] от "selqnin":ДОБЪР ТЕКСТ НА ИВАЙЛО ДИЧЕВ, КОЙТО БЕЗМИЛОСТНО И БЕЗПРОСВЕТНО ЩЕ БЪДЕ ОПЛЮТ ОТ ВСИЧКИ, КОИТО СМЯТАТ, ЧЕ ДА СИ "КОНСЕРВАТОР" ОЗНАЧАВА ДА ПРАВИШ КОНСЕРВИ

  До коментар [#2] от "Günther":Съгласен съм с г-н Дичев. Навсякъде по телевизиите или само комунета - простаци или просташки консерватори!
  Къде изчезнаха, питам аз, интелигентните леви либерали от автентичната десница?


  Огледайте се бре , аджамии . Сигурно си чукате един другиму зеленки символи , без да осъзнаете какво сте написали . Но иначе сте съгласни един с друг и вкупом от Дичев . Ашкулсун .

 90. 90 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 747 Весело

  1. Патриотите са контратежест на мулти-култи политиката, по която Европа залитна в един момент. В Източна Европа това не се случи между другото, тук хората са много по-умерени и си държат на традициите.

  Сигурно си прав за патриотите . Но не знам къде ги виждаш . Голямата част от народа вижда патриотари . От тези , за които Ботев е писал .

 91. 91 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 747 Весело

  До коментар [#7] от "НеКой":2. Динко и Перата бяха необходимото зло, което ни помогна да видим какво наистина се случва.

  Двамата" не са показали нищо , което да не се знаеш преди още те да се изявят като национални защитници . Още когато бяха нарязани за скрап ракетите , пред които турския аскер стоеше мирно и не поглеждаше към границата . герой" Необходимото зло , което трябваше да си състои , беше връщането на гранични войски барабар с автоматите и кучетата . Същите тези граничари , дето станаха герои на филм в който единствено , по цял ден се изреждаха да чукат коза . Под погледите на командирите -КОМУНИСТИ . По- голяма и гнусна обида едва ли някоя нация е отправяла към синовете си .

 92. 92 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Имаме добро начало. Културният антропологът е изписал думата "цигани". Ако се разберем да наричаме нещата с истинските им имена, ще има полза за всички. Например представителна демокрация вместо нейния синоним.

 93. 93 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#85] от "Gretel":

  Да разбирам, че забележката е повече епистимиологична по своя характер, отколкото отнасащя се до схематично изложените тези. И благодаря за търпението да прочетете един така неграмотно написан коментар. :)

  generator
 94. 94 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Дичев, популистите отляво и отдясно са естествена реакция на неолибералите-талибани отляво и отдясно, нароили се в западния свят през последните 15-20 гадини. Ха познай кой е във възход в момента и защо...
  И още нещо - плюенето по България и българите, в което ежеседмично се упражняваш, няма да ги направи по-добри. Вземи намери по позитивен подход за осъществяване на намеренията си! Иначе ще се окаже, че си едно комплексирано хабилитирано професорче, което периодично се упражнява в хейтърство - същото, което уж се опитва да заклейми.

 95. 95 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#93] от "conTXT":

  "един така неграмотно написан коментар."

  Нищо му няма на коментара Ви, много си е хубав даже.

  А моята бележка не надхвърля елементарната конкретика ... в моето рудиментарно разбиране на философията, епистемиологията се интересуваше от неща от рода на "като как го знаем туй, дето го знаем" ... твърде дълбоко за гмуркане за мене

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 96. 96 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  ,,... Или цялата работа е в това да се атакуват малкото останали възпитани хора, които опитват да се съпротивляват на избликналата отвсякъде диващина?...,,

  Иво, кои са тези малкото възпитани. Да не би тези които на опонента си викат БАЙ...., Тиквоний, а на неговите избиратели, дебили

 97. 97 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 258 Неутрално

  по-голяма простащина от това синчето на стефан дичев да е професор и да дава акъл, здраве му кажи...

 98. 98 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Добре, ама в случая не симеонов, ами въпросната Банакиева е за/от Биг Брадър. Буквално.
  Но да чакаш от умрял писмо и от Дичев акъл е еднакво безнадеждно занимание.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK