САЩ 2018: Удавени в синята вълна

Шарис Дейвидс, една от двете жени от индиански произход, които за пръв път влизат в Конгреса.

© Associated Press

Шарис Дейвидс, една от двете жени от индиански произход, които за пръв път влизат в Конгреса.На 6 ноември се проведоха може би най-важните за новото столетие избори в САЩ. По традиция в средата на президентския мандат се избират всички народни представители, около една трета от сенаторите и повечето губернатори.


Логиката на Отците основатели (The Founding Fathers) и техните последователи да създадат такава комплексна система е напълно ясна. Народът трябва постоянно да има правото да гласува, да променя пътя на страната си и да държи властимащите отговорни, а властта трябва винаги да бъде "проверявана и балансирана" (checks and balances) от друга власт.


Затова и изборите от вторник бяха най-важните за новото столетие. Защото те са механизмът, който Отците основатели са заложили в политическата си система, за да могат гражданите да отговорят на въпроса: "Това ли е посоката, в която искате да се движи страната ви?". За да разберем как отговориха американците, трябва да проследим контекста, очакванията и резултатите.
Безспорно в последните две години САЩ се реполитизираха. Предишните американски избори ясно показаха, че времето на "средностатистическия политик" и "средностатистическия избирател" е отминало. Тръмп влезе в политиката бомбастично, унищожи традиционните републиканци на предварителни избори и след това открадна електоралната колегия от демократите. На фона на всички негативи от това, имаше и един огромен позитив – в Америка се върна значението за това за кого ще гласуваш. Републиканци и демократи отново започнаха да се различават помежду си.


За републиканците това доведе до положението на кошмарен политически цунгцванг. Цунгцванг в шаха е положение, в което единият играч е поставен в такава позиция, в която всеки възможен ход ще влоши състоянието му на дъската и най-вероятно ще доведе до загуба, но въпреки това трябва да направи ход, защото правилата го изискват. Републиканците се оказаха в позиция, в която или трябва да играят с Тръмп (което отслабва подкрепата им сред големи групи от типичните им избиратели като религиозните общности, така наречените футболни майки (soccer moms) и малката им, но ключова подкрепа сред малцинствата), или да го игнорират и опонират (губейки белия мъж на средна възраст и страдайки ежедневно от обидни туитове).


Демократите се оказаха в пълна опозиция (без президент, малцинство в Сената и в Камарата на представителите) за първи път от десет години насам, въпреки че страната като цяло клони повече към техните позиции, отколкото на републиканците. Това даде ясен знак, че е време за завой на ляво и модерното, прогресивно "социалдемократическо" крило влезе в челен сблъсък с естаблишмънта. На предварителните си избори повечето естаблишмънт кандидати успяха да спечелят (макар и с топяща се преднина), но на много места прогресивното крило спечели правото да излъчи свои представители на изборите.


Така сцената беше подготвена. За много републиканци битката беше за политическото им оцеляване. При нисък рейтинг на президента и партията и при влошаваща се за тях демография загуба на изборите значеше, че със сигурност това е краят на политическата им кариера. За демократическия естаблишмънт също беше ясно, че ако прогресивистите спечелят, връщане назад няма да има. За лявото крило пък се отвори уникалната възможност да излязат от положението, в което са от половин век на малка крайна (fringe) група, която обикновено се състои от двама-трима сенатори, един двама губернатори и десетина народни представители и да окупират полето в ляво от центъра.


Заради това в последните седмици анализаторите предсказваха "синя вълна", която ще да залее страната. Очакването беше, че при ниския рейтинг на Тръмп и републиканския цунгцванг естаблишмънт демократите с лекота ще запазят избирателните райони, които държат, а прогресивистите ще откраднат от републиканците типични техни крепости. По традиция реалността се оказа по-сложна от плановете, очакванията и предсказанията.


По последни резултати демократите печелят мнозинство в Камарата на представителите и успяват допълнително да обърнат около 35 избирателни района. Голяма, безспорна и значителна победа за демократите. Същевременно републиканците излизат на плюс около три сенаторски места. За губернатори демократите печелят около шест повече, но не успяват да постигнат двете си най-важни цели – Флорида и Джорджия. Ако американските избори бяха футболен мач, резултатът щеше да бъде едно и половина на едно и половина с изпусната дузпа за "сините".
По всичко личи, че очакваната вълна не се състоя. За да видим защо, предлагам по един представителен пример за всеки тип резултат:


Сенатор от Тексас – за първи път от 1988 година демократическият кандидат имаше реалистичен шанс да обърне един от най-червените щати. Прогресивният Бето О‘Рорк направи активна и позитивна кампания, успя да събере почти двойно повече дарения за нея (без да приема пари от корпорации) от опонента си и на моменти водеше както при вота (предварителния вот по пощата), така и при проучванията. В крайна сметка намесата на Тръмп в последните дни се оказа решаваща и Тед Круз удържа позицията си с по-малко от 3% преднина. Това състезание е показателно по две причини – първо, където президентът Тръмп активно подпомогна кандидатите на републиканците, те спечелиха; второ, прогресивните демократи успяха да оспорят немислими позиции, но за малко не ги спечелиха. Въпреки това огромната демократическа мобилизация в Тексас донесе два обърнати избирателни района за народен представител.


Народен представител от Калифорнийския 25-и избирателен район – Тридесетгодишна, бисексуална и живееща в приют за бездомни животни Кейти Хил обърна избирателен район, който е червен от 1992 година. Хил беше безспорно най-голямата победа за прогресивното крило на демократите.


Народен представител от Нюйоркския 14-и избирателен район – Александрия Окасио-Кортес е най-младата жена в Конгреса и ще се превърне в лицето на прогресивното крило в долната камара. Състезанието й беше показателно за това, че, първо, прогресивното крило в демократическата партия няма проблем да печели традиционно сини избирателни райони и, второ, че демографската група, която получава най-голям ръст в представителството си в долната камара, са млади, небели, жени (също Шарис Дейвидс, Рошида Тлаиб, Деб Холанд, Аяна Пресли, Яхана Хейес и др.).


Народен представител от Оклахомския 5-ти избирателен район – Оклахома е един от най-червените щати, а 5-ти избирателен район за последно беше в демократически ръце преди 44 години. Въпреки това Кендра Хорн измъкна изненадваща победа. Повече от половината новоспечелени от демократите избирателни райони са от жени.


Сенатор от Северна Дакота – забърканата в корупционни скандали и често гласуваща с републиканците демократка Хайди Хейткемп загуби сенаторското си място в Северна Дакота. Пророкуваната "синя вълна" не даде имунитет на слабите кандидати на демократическата партия, а победителят Кевин Креймър беше един от критиците на политиките на президента Тръмп, но в разгара на кампанията промени отношението си, покани го и успя да обърне още едно сенаторско място в полза на републиканците.
Губернатор на Флорида – най-важното губернаторско състезание завърши с половин процент в полза на силно подкрепеният от Тръмп републиканец Рон ДеСантис. Демократите спечелиха Камарата на представителите, но с минимални разлики изпуснаха най-големите си стратегически цели като губернаторските и сенаторските места в ключови щати.


В деня след изборите президентът Доналд Тръмп обяви "Голяма победа", въпреки че републиканците загубиха Долната камара на Конгреса. Тръмп обаче е напълно прав. Той победи, като показа на партията си, че само неговото лично участие е способно да спечели избирателни райони, сенаторски мандати и губернаторски позиции. По този начин, две години след като стана президент, Тръмп се превърна и в безспорен лидер на републиканците.


От другата страна демократите очакваха синя вълна, но наместо това се удавиха в нея, изпускайки възможността да отбележат дори една голяма и неочаквана победа в състезанията за сенатори и губернатори. Прогресивното крило в партията пък ясно показа на естаблишмънта, че за разлика от него може да печели и сини, и червени избирателни райони (а дори може и да събира повече пари за кампаниите си, без да приема дарения от корпорации), но и то няма капацитета за изненадващи успехи.


Все пак демократите могат да се възползват от мнозинството си в Камарата на представителите за да свършат множество полезни неща. На първо място, президентската институция има сравнително малко лостове за действие без подкрепата на народните представители, така че демократите ще имат всички необходими инструменти за да проверяват и балансират президента и неговия кабинет. На второ място, председателите на комисии в Конгреса са важни за много ресорни политики и определено има място за подобрение спрямо сегашните (комисията по околната среда идва на ум).


Трето и най-важно, Камарата на представителите има почти неограничено право да изисква документи, има механизмите да пази специалното разследване за руската намеса в изборите от 2016-та и е институцията, която с обикновено мнозинство започва процедурата по импийчмънт. Отсега нататък за демократите няма оправдание да не достигнат до дъното на разследването на влиянието на руските служби в демократичния процес на САЩ и техните съюзници.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Хахахаха …
  Ееее Дневник, поне си напишете, че статията е спонсорирана от правилните сили ...

  Всъщност Демократите са напълно разбити след тези избори, защото Републиканците увеличават местата в Сената, а в Конгреса Демократите нямат това мнозинство, което може да спре Тръмп, само може малко да го тормози и толкова.

  Станали сте като СНН - фейк медия.
  Недейте така … похарчвате си името, а после идва утре, а утре този дето вие давал пари няма да го има.
  Айде малко хигиена моля

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  По-лош анализ не бях чел. Че той в началото, в средата и в края развива различни тези автора бе. И пак не успях да разбера какво иска да каже. :)

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3572 Весело

  Тъй ...

  Начи ... прЪво ... да си по презиме Щурм и да се кичиш специално навсякъде с него, а да ми пишеш "цуНгцванг" ...
  Ех, Константинов! Съименникът ти Алеко ги е описвал такива ...

  И второ ... по темата ... к'ва "синя вълна", к'во "давене", к'ви пет стинки?
  Умишлено пиша "пет стинки", щото цръцнатото от Петърчо и пет цента не струва!

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  реалността се оказа синя вЪлна. за чепкане под формата на анализи за грандиозна подкрепа.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Този "анализ" е трагедия за журналистиката. Дори няма имената на автора/-ите. Ето един друг анализ, точно противоположен на този като изводи:

  "Синята вълна" в САЩ не се случи, Тръмп печели с 2:1

  Въпрекиче данните от междинния вот в САЩ все още не са окончателни, тенденциите са ясни. Президентът Тръмп спря "синята вълна" в САЩ! Победа на републиканците с 2:1 (Сенат+губернатори за републиканците с/у долна камара за опозицията). Тази победа и обстоятелството, че демократите бяха изцяло отстранени от щатската изпълнителна власт и от сенатските постове в ключови щати затвърждава управлението на Тръмп и показва, че течащата 3 години черна пропаганда срещу него няма никакъв реален ефект.

  Какъв е конкретният прочит на изборните резултати?

  Републиканците не просто запазиха, а разшириха своето мнозинство в Сената (с 2-3 плюс). Това е рядък прецедент. Както съм казвал нееднократно, политическата практика в САЩ е, че опозицията печели междинните избори. Само 2 пъти през последните 100 години президентската партия е печелила изцяло, а само 3 пъти е печелила Сената, но е губила долната камара.

  Победата на Тръмп е ключова по 2 причини.

  Демократите бяха отстранени от сенатските постове в някои щати, които са важни за президентския вот през 2020 г. - Флорида, Мисури, Индиана, Сев. Дакота. Огромните надежди на демократите, че ще отстранят Тед Круз в Тексас чрез своята "нова надежда" Бето Рурк не се оправдаха - републиканците запазиха поста.

  Втората причина за важността на победата на Тръмп е, че единствено от Сената зависят ключовите назначения, които прави президента, а също и това дали може да има импийчмънт. Дотук 1:0. Демократите успяха да спечелят крехко мнозинство в Долната камара (ок. 15-20 плюс). На фона на първия мандат на Обама, когато той и неговата партия - демократите - изгубиха камарата с цели 63 места, сега успехът им е доста скромен на фона на гигантските финансови и медийни ресурси, които мобилизираха. Това, че все пак взеха мнозинство е една от характерните и добри страни на американската конституционна система на "задръжки и противовеси" - внася се известен баланс, поощрява се двупартийното сътрудничество по важни въпроси. Иначе от Долната камара не зависят нито назначенията, нито импийчмънт.

  Дотук 1:1.

  Победата с 2:1 идва от убедителните резултати на републиканците и подкрепяните от Тръмп кандидати на партията за губeрнатори ("президентите" на отделните щати). В мнозинството изпълнителната власт се запазва за републиканците. Вероятно ще изгубят Уисконсин, но удържаха позициите в Масачусетс, Ню Хемпшир и - особено важно! - във Флорида.

  Ако може да се направи едно много грубо, но все пак илюстративно сравнение на властовата конфигурация след тези избори в САЩ с българската система, то ще изглежда така: все едно Тръмп и републиканците имат президентския пост, правителството, повечето областни управители и кметове, а Народното събрание е поделено така - 4 дни в седмицата има мнозинство на Тръмп, което може да прави назначения за съдии и пр. и да приема на 2-ро четене закони, а 3 дни в седмицата - демократите имат мнозинство, с което могат да упражняват само парламентарен контрол, без да могат да реализират вот на недоверие, и могат да приемат закони само на 1-во четене.

  След необичайното препотвърждаване на доверието в действащия президент в тези междинни избори, пътят на Тръмп към втори мандат е открит!"

 6. 6 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 606 Неутрално

  От времената на Никсън чета за "синята вълна"...

  Още повече, след като Обама допусна превъоражаването на Московията в нарушение на договорите и агресиите на Кремъл в Украйна, решителните действия на Тръмп срещу Путин печелят симпатията ми. А и икономическият възход на САЩ е показателен...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 7. 7 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Тези междинни,частични избори в САЩ ,показаха,че не са само тест за двугодишното управление на президент Доналд Тръмп,а и на цялата политическа класа.В крайна сметка истеричният вой на демократите да опетнят и съсипят Доналд Тръмп и Републиканската партия не се състоя.Доналд Тръмп показа как се организират избори,без чужда сила да се меси,за разлика от предшественика му Барак Обама.В крайна смертка се видя,че по големи губещи са демократите,защото долната камара на Конгреса може да спъва и забавя инициативи от страна на Тръмп,но Сенатът е органът ,в който се решава в крайна сметка по важните въпроси за САЩ.Така наречената руска връзка на Тръмп нарочена от неговите истерични опоненти в ляво се провали.Това го знаят вече и децата.Сега специалният прокурор Мюлър трябва да бъде надзираван ,и му се иска сметка за това какво е свършил за две години разследване по руската намеса в изборите.Защото до тук почти нищо не е свършил,а това означава политическа поръчка и "лов на вещици".

  shlshlshlshl
 8. 8 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Колко нисък е рейтинга на Тръмп?
  Според различни изследвания варира от 41 до 44%.
  Две години всеки ден ни обяснявате, че работата върви на импийчмънт, пък той наглеца май втори мандат ще изкара.

  https://projects.fivethirtyeight.com/trump-approval-ratings/

  #killwhitey
 9. 9 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 897 Весело

  Всички любители на Путин, пардон Тръмп, строй се на баламатума. Към амбразурата: Ходом марш!

 10. 10 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#9] от "авторът":
  Първите трима фенове на Путин/Тръмп се обадиха с минуси. Това потвърдиш тезата ми, че Решетников ги е мобилизирал да защитават Тръмп и оттук - вождът Путин. Жалки хорица с жалки стимули и още по-жалки представи за света и неговото бъдеще!

 11. 11 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Като гледам имената на спечелите "прогресивни": Шарис, Рошида, Аяна, Яхана... такъв прогрес ще докарат в Америка като и в родните си ш*тхоул кънтрис.
  Наместили се в държава и общество, изградено и управлявано от подтисника - лошия бял мъж - и бързат да го махнат, че да прогресира.
  Ами то ако беше толкова зле при лошия бял мъж, нямаше хората керван през 3 държави да правят за натам.
  Но - избори, демокрация - като така са решили, да видим сега какъв прогрес ще докарат.

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3662 Весело

  До коментар [#7] от "Against China":

  Доналд Тръмп показа как се организират избори,без чужда сила.....
  ========
  Ако не бяха ви дали пастьора Брансън, щяхте да спечелите вие..... крайните квартали на пето Авеню.....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 606 Любопитно

  До коментар [#9] от "авторът":

  До коментар [#9] от "авторът":Първите трима фенове на Путин/Тръмп се обадиха с минуси. Това потвърдиш тезата ми, че Решетников ги е мобилизирал да защитават Тръмп и оттук - вождът Путин. Жалки хорица с жалки стимули и още по-жалки представи за света и неговото бъдеще!
  —цитат от коментар 10 на авторът


  Аз съм привърженик на републиканците. Ще се повторя - какво направи Обама срещу путинската агресия в Грузия и Украйна? Какво направи срещу химическита атаки на Асад срещу сирийците? Срещу зависимостта на Европа от сибирски газ? Срещу ракетите със среден обсег? Срещу аятоласите?
  А какво направи Тръмп - разликата е показателна...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 14. 14 Профил на Борислав Стойков
  Борислав Стойков
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Много идиотски прочит на резултатите! Демократите печелят 23 сенаторски места срещу 11 за републиканците и това включително много много трудно измъкнатите Флорида и Аризона. В мисисипи ще има балотаж за едно от местата. Та голяма загуба е 2 към 1! Изборната система за сенат е специфично създадена за да балансира резки промени в политическото представителство. Никой не е заявявал възможност за превземане на сената на тези избори които трябваше да защитават местата спечелени през 2012 на изборите за втория мандат на Обама. Обаче пък отсега може да се заложи за управлението н асената след следващите избори 2020. Тогава републиканците трябва да зашитават 24 места от 2014 срещу 12 на демократите. Дори при най оптимистично предположение за равен резултат по 18 сенатора ще значи мнозинство на демократите.До коментар [#5] от "birnic":

 15. 15 Профил на Борилски
  Борилски
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Каква синя вълна, бе другари? Тръмп си увеличи представителите в сената и сега спокойно ще си прокарва политиката. Нека отбележим, той е едва петият президент, който прави това на междинните избори.

 16. 16 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#7] от "Against China":Доналд Тръмп показа как се организират избори,без чужда сила..... ========Ако не бяха ви дали пастьора Брансън, щяхте да спечелите вие..... крайните квартали на пето Авеню.....
  —цитат от коментар 12 на eti mehter


  Хихихи...че пастора не е пуснат доброволно,а след яки шамари на Тръмп зад врата на Ердоганчо.Освен това икономиката на САЩ е в цветущо състояние.Безработицата е 3,5%,икономическият растеж е над 4%,заплатите са се увеличили драстично,Тръмп намали данъците...а какво направи глупака Ердоганчо?Съсипа турската икономика,и за това се опомни и се моли на Тръмп да вдигне санкциите.Господарят Тръмп заповядва,а Ердоганчо робът изпълнява.Къде ще иде че няма да изпълнява.Така,че ти не гледай Тръмп,той си върши перфектно работата,ти гледай какви ги върши онова ислямистко недоразумение и геврекаджия с прослубания мустак!

  shlshlshlshl
 17. 17 Профил на milen888
  milen888
  Рейтинг: 485 Любопитно

  Хахахаха …Ееее Дневник, поне си напишете, че статията е спонсорирана от правилните сили ...Всъщност Демократите са напълно разбити след тези избори, защото Републиканците увеличават местата в Сената, а в Конгреса Демократите нямат това мнозинство, което може да спре Тръмп, само може малко да го тормози и толкова.Станали сте като СНН - фейк медия.Недейте така … похарчвате си името, а после идва утре, а утре този дето вие давал пари няма да го има.Айде малко хигиена моля
  —цитат от коментар 1 на ironhorse


  Много добре казано! Абсолютно същото е и моето мнение!

 18. 18 Профил на milen888
  milen888
  Рейтинг: 485 Любопитно

  Този "анализ" е трагедия за журналистиката. Дори няма имената на автора/-ите. Ето един друг анализ, точно противоположен на този като изводи:"Синята вълна" в САЩ не се случи, Тръмп печели с 2:1Въпрекиче данните от междинния вот в САЩ все още не са окончателни, тенденциите са ясни. Президентът Тръмп спря "синята вълна" в САЩ! Победа на републиканците с 2:1 (Сенат+губернатори за републиканците с/у долна камара за опозицията). Тази победа и обстоятелството, че демократите бяха изцяло отстранени от щатската изпълнителна власт и от сенатските постове в ключови щати затвърждава управлението на Тръмп и показва, че течащата 3 години черна пропаганда срещу него няма никакъв реален ефект.Какъв е конкретният прочит на изборните резултати?Републиканците не просто запазиха, а разшириха своето мнозинство в Сената (с 2-3 плюс). Това е рядък прецедент. Както съм казвал нееднократно, политическата практика в САЩ е, че опозицията печели междинните избори. Само 2 пъти през последните 100 години президентската партия е печелила изцяло, а само 3 пъти е печелила Сената, но е губила долната камара.Победата на Тръмп е ключова по 2 причини.Демократите бяха отстранени от сенатските постове в някои щати, които са важни за президентския вот през 2020 г. - Флорида, Мисури, Индиана, Сев. Дакота. Огромните надежди на демократите, че ще отстранят Тед Круз в Тексас чрез своята "нова надежда" Бето Рурк не се оправдаха - републиканците запазиха поста.Втората причина за важността на победата на Тръмп е, че единствено от Сената зависят ключовите назначения, които прави президента, а също и това дали може да има импийчмънт. Дотук 1:0. Демократите успяха да спечелят крехко мнозинство в Долната камара (ок. 15-20 плюс). На фона на първия мандат на Обама, когато той и неговата партия - демократите - изгубиха камарата с цели 63 места, сега успехът им е доста скромен на фона на гигантските финансови и медийни ресурси, които мобилизираха. Това, че все пак взеха мнозинство е една от характерните и добри страни на американската конституционна система на "задръжки и противовеси" - внася се известен баланс, поощрява се двупартийното сътрудничество по важни въпроси. Иначе от Долната камара не зависят нито назначенията, нито импийчмънт.Дотук 1:1.Победата с 2:1 идва от убедителните резултати на републиканците и подкрепяните от Тръмп кандидати на партията за губeрнатори ("президентите" на отделните щати). В мнозинството изпълнителната власт се запазва за републиканците. Вероятно ще изгубят Уисконсин, но удържаха позициите в Масачусетс, Ню Хемпшир и - особено важно! - във Флорида.Ако може да се направи едно много грубо, но все пак илюстративно сравнение на властовата конфигурация след тези избори в САЩ с българската система, то ще изглежда така: все едно Тръмп и републиканците имат президентския пост, правителството, повечето областни управители и кметове, а Народното събрание е поделено така - 4 дни в седмицата има мнозинство на Тръмп, което може да прави назначения за съдии и пр. и да приема на 2-ро четене закони, а 3 дни в седмицата - демократите имат мнозинство, с което могат да упражняват само парламентарен контрол, без да могат да реализират вот на недоверие, и могат да приемат закони само на 1-во четене.След необичайното препотвърждаване на доверието в действащия президент в тези междинни избори, пътят на Тръмп към втори мандат е открит!"
  —цитат от коментар 5 на birnic


  Браво колега! Ето това е истински анализ, без залитания, смислен и по същество! Копирам го, за да не би "случайно" да изчезне!!

 19. 19 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#13] от "Nil satis nisi optimum":
  Аз също нямам нищо против републиканците и съм съгласен с повечето Ви аргументи. Въпросът е, че стилът на Тръмп не решава тези въпроси по начин, който възстановява авторитета на разума и достойнството на мислещите хора. Той засилва махалото в посока, която ще превърне Путин, Ердоган и подобни възходящи диктатори в легитимни водачи на (големи региони от) света. Последствията ще бъдат катастрофални и ще пометат и положителните промени, които очаквате.

 20. 20 Профил на milen888
  milen888
  Рейтинг: 485 Любопитно

  След необичайното препотвърждаване на доверието в действащия президент в тези междинни избори, пътят на Тръмп към втори мандат е открит!

  Напълно съм съгласен! Много ще ме радва, ако все по завиващите на наляво демократи изкарат пак Клинтън за противник! Това ще бъде мач с предизвестен край!

 21. 21 Профил на Шехерезадник
  Шехерезадник
  Рейтинг: 311 Неутрално

  "Синята вълна" бе заплануваната идея на масираната медийна кампания "Анти-Тръмп", подкована със скандализиращи "разкрития" и инициативи по разследване на неговите доверени лица, както и на самия него.
  Крайната цел - да се покаже, че изборът му е нередовен, понеже е следствие на намесата на "руски хакери" , манипулирали изборния резултат и всичко това трябваше да доведе до задействане на процедурата "Импийчмънт".
  Но "Синята вълна" не се състоя. Резултатът от 2016-та практически се преповтори, и дори нещо повече - Тръмп показа на собствените си съпартийци, че те в по-голяма степен са зависими от него, отколкото той от тях. Или поне по равно.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  В САЩ първо трябва да променят спорната и несправедлива избирателна система. Как може да имаш много повече гласове от опонента и да загубиш.

 23. 23 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Тръмп, заедно с 51% милионери в Конгреса, даде (си дадоха) голяма отстъпка в данъците. Апропо, в САЩ те са само 4.8%... Това са много пари. А срещу тях никой не може да рита. Това е. Използват цъфтящата икономика като оръжие, а тя е цъфтяща заради Обама. Тя е муден процес, резултата идва след 6-7 години. Използва и потока имигранти, страховете на хората за работата си. И спечели, разбира се. Цар е на дезинформацията и манипулирането. Но всичко това е до време.
  С Мексико и Канада не постигна нищо, да видим сега какво ще направи с Китай!! А отношението с Иран е нож с две остриета. Вообще идват тъмни облаци. От което печели само едрия бизнес.

 24. 24 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ме се състоя, защото в самото начало на анализа ви, кой гласува за демократите и републиканците е грешен.

  Ето например едно изследване (данните от 117 хил) Ралин избиратели
  https://www.foxnews.com/midterms-2018/voter-analysis

  На същият линк има данни от алтернативно на 33 Хил.

  Нещата са интересни
  Женените гласуват предимно за ГОП (т.е. групата в която спадат футболните майки)
  Самотните (single) жени предоминантно гласуват за демократични кандидати

  По доходи (за Весо, защото е прав, че предния път бях неточен)
  С нисък доход, до 50 х годишно — предимно +15% за демократи (54:39). В другите групи са поравно.
  По образование, също са поравно, освен в постград — предимно дем, но май отговорилите не знаят какво е пост град, защото тази група я дават като 15% от избирателите — което е пълна глупост.
  А републиканците, макар и с малко разширяват подкрепата сред малцинствата, особено латино мъже и черни мъже под 45г.

  Така че, самият анализ е безсмислен след като главните факти са грешни
  И за това каква е мотивацията на гласувалите
  1. демократите — здравеопазване
  2. Републиканците — имиграция и икономика

  Затова и Полоси в речта си вчера говори за здравеопазване и за.съдебните дела на Тръмп и останалите републиканци срещу Обамакеър като за разделителна линия.


 25. 25 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter":


  Пето Авеню май няма крайно десни. Поне според Тръмп,
  А иначе сте прав до известна степен ентусиазма е свързан и пастора.

  Все пак на тези сбори май гласуваха 20—30% повече от тези на предишните подобни и 10—15% от тези за президент.

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4210 Неутрално

  Едностранчив анализ на Петър Щурм от позиция на победилите леви сили в САЩ. Не е оценена опасността от толкова много крайно неопитни в политиката хора, някои от които с екстремни виждания, да управляват, а с това и да компрометират идеите и платформите с които са избрани. Едно е да обещаваш, друго е да имаш реалната възможност да го изпълниш, особено когато това са ограничени ресурси.
  ПП
  Не виждам Щурм да коментира губернаторските избори в Джорджия, доста по-интересна ситуация от Флорида с кмета на Талахаси Андрю Гилъм (афроамериканец), който загуби с повече от цитирания половин процент. Но, за оправдание на Щурм Комисията по Изборите във Флорида има доста голяма степен на свобода на решенията при оценка на допълнителните изборни резултати.

 27. 27 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Тръмп загуби една камара и много губернатори. Запази Сената. Откъм бройка демократите печелят, но не успяха да постигнат това, което искаха и важните места като Флорида. Анализът си е доста точен - не виждам с какво не са съгласни горните коментари - и за Бето Рурк е така, и за прогресивното крило, и за изземването на републиканската партия от Тръмп.

 28. 28 Профил на Борислав Стойков
  Борислав Стойков
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Защото спечели Тръмп даде час и половина изключително враждебна пресконференция в сряда. Много са смешни всички чугунени глави. Междувременно се оказва, че сенатското място в Аризона демократите ще го откраднат и остава Флорида само, но и там разликата се смалява постоянно и резултатът става все по-неясен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK