Свободата ни се смалява, спихва се

Протест срещу вицепремиера Валери Симеонов

© Георги Кожухаров

Протест срещу вицепремиера Валери СимеоновВодят се все още отделни битки в страната ни. Дава се тук или там някой и друг отпор. Има епизодични искри на недоволство. Не е хептен да няма и не е като да е без хич.
Това е важно, па макар несъгласията и съпротивите да са със затихващи функции.


Така се създава усещането, че обществото е живо или поне че не е предало окончателно Богу дух.


Всъщност обаче зад фасадата на това социално живуркане, топуркане, залъгване и заглъхване протича нещо, което може един ден да се окаже страшно като реалност и жестоко като последици.
Свободата ни се смалява, спихва се.


Отнемат ни Свободата. Свободата да зависи нещо от нас


Свободата да съществува шанс за промяна. Свободата да живеем в реална демокрация. Свободата да имаме право на мнение и да го изричаме на глас.


Ето това е главната и основна черта на случващото се у нас. Задушава се Свободата, която наивно си мислехме, че ни вече е вече в кърпа вързана и може икономиката да върви или да не върви, но Свободата ще я има – гарантирано и завинаги.


Свободата и Сигурността са сестри, те са с възможно най-близка кръвна връзка. Но те са и много различни.


Сигурността, казва един американски учен, Джоузеф Най, е като кислорода. Докато я имаш, не мислиш за нея. Когато започнеш да я губиш, за нищо друго освен за нея не можеш да мислиш. Опитай се да мислиш за нещо друго освен за недостигащия ти кислород, когато са ти запушени в буквалния смисъл на думата носът и устата.


Но със Свободата не е така.


Свободата може да ти бъде отнемана бавно, но сигурно


и ти да не усетиш това. Да не почувстваш как носът и устата ти са запушени в преносния смисъл на думата.


То е както жабата, която може да бъде сварена напълно и без да усети - с постепенно загряване на водата в тенджерата. И докато се осъзнае жабата, тя вече е вяло и бездиханно, безформено и грозновато нещо.


Ето така ни отнемат Свободата – неусетно, неотклонно, неумолимо, необратимо.


Затягат обръча около всеки, който не е като тях


не желае да е един от тях, не мисли като тях, не е съгласен с тях.


Стягат въжето около гърлото на всеки, който се осмелява да има мнение, да има позиция, да има несъгласие, да има глас.


Засега репресията, пак по друг израз на Джоузеф Най, е донякъде мека (soft). Сравнително мека. Относително мека. Привидно мека. Но то е защото съпротивата е плаха, тиха, кротка, слаба.
Даже няма нужда репресията да става твърда (hard). Не че не може да стане, но не се налага. Друг въпрос е ако се наложи. Ако въпросът е друг, то и отговорът ще бъде друг.


Какъв може да бъде отговорът знаят онези – те са все още единици, единаци, малцина, мърцина, върху които се е стоварила силата на властта – на властта политическа или административна, различна по въздействия и средства, но еднаква по бруталност и цели.


А междувременно обществото се плацика в тенджерата на спихващата се и свиваща се Свобода, прави със сетни сили някакви малки вълнички, залъгвайки се, че не приема мъртвото вълнение на застоя, и се брани от застоялото тресавище, патетично наричано стабилност.


И докато се плацика в тенджерата, обществото ни не усеща, как температурата в нея се повишава. Скоро то ще бъде сварено, ще стане - без да се осъзнае - вяло и бездиханно, безформено и грозновато нещо, на което ще му е все едно има ли Свобода, или няма.


Свобода тогава няма да има. Тя ще бъде окончателно отнета. И все по-малко ще стават онези, които ще си спомнят какво е това Свобода. Докато не си отидат всички, живели при нея.
Живели при нея, но и спомогнали - с пасивността и апатията си - тя да им бъде отнета.


Коментарът на Николай Слатински е публикуван във "Фейсбук". Заглавието е на редакцията


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Ех, ех...такива преувеличени словоизлияния постигат обратното на онова, което е целял автора им. Да, другарю Слатински светът се свърши!!!

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  За свободата се воюва всеки ден. Особено ако те управляват милиционери! Перифраза на Дон Кихот ( за сведение на четящите гробари) !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  Прав си. Много е зле. Ай наздраве.

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  И какво сега, тези, които не искаме оставката на Валери Симеонов, с пранги ли сме?
  Или пък не сме фенове на конвенцията от Станбул или пък Пакта за миграцията на ООН?
  Мъъка голема.

 5. 5 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 274 Весело

  А как хубаво са надуваше свободата ни като гигантски балон, докато Слатински беше съветник на агент Гоце в президентството! Колко свободно можеше да излезе човек по телевизора и да критикува Първанов. Ей на, един Иво Инджев например зададе свободно въпрос има ли нещо вярно в публикациите, че някакъв фирмаджия подарявал апартамент на президента. И Инджев тутакси стана свободен! Освободиха от предаването, освободиха го от свободната БиТиВи, освободиха го от покани да участва в другите частни или държавни медии с национален обхват...
  И на Слатинския редут едно птиченце припяваше чирик-чирик-пенегирик, аз професор съм велик, виж каква е свободата, щом с хранилка съм богата!

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Айде от Doom&Gloom секцията пак се активираха. Слатински и Иво Христов с дружни усилия могат да докарат някой лабилен човек до суициден инцидент.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1043 Разстроено

  Имаме свобода, все още, да бъдем някакви, ама не точно такива, каквито ни се иска. Ако не друго, поне имаме възможността да избираме къде да живеем - тук или някъде зад граница. И понеже не сме солидарни като общество, избираме да живеем поединично, скрити, самотни и плюещи по всичко и по всеки. Защото винаги някой друг ни е виновен, ние самите - никога... Тъжно, много тъжно е всичко това, но е истина, факт...

 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5302 Неутрално

  Ужас, тези които не сме за слободията на слави чалгата и корни сме застрашени ли и от какво ако смея да попитам автора.

 9. 9 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Имаме свобода, все още, да бъдем някакви, ама не точно такива, каквито ни се иска. Ако не друго, поне имаме възможността да избираме къде да живеем - тук или някъде зад граница. И понеже не сме солидарни като общество, избираме да живеем поединично, скрити, самотни и плюещи по всичко и по всеки. Защото винаги някой друг ни е виновен, ние самите - никога... Тъжно, много тъжно е всичко това, но е истина, факт...
  —цитат от коментар 7 на Г.Е.М.


  Драги Г.Е.М. умните хора казват, че свободата е духовна категория, състояние на духа. Затова никой не може да ти я вземе. Защото никой не може да определя мислите ти, веруюто ти. Несвободен може да се направиш само ти сам.

 10. 10 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1112 Любопитно

  Човек ако вярва прекалено мбого на подобни пасквили ще помиски , че в България на власт са Пиночет и Пол Пот едновременно !

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 11. 11 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Както и с всичко друго, усещането за Свобода или неСвобода е лично и индивидуално. А ако пък говорим за обществената, сега я имаме в изобилие. Мисля, че проблемите ни са съвсем конкретни, и се дължат по-скоро на тоталното неспазване на никакви правила, което е нещо доста по-различно.

  Who Is John Galt?
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  "Стягат въжето около гърлото на всеки, който се осмелява да има мнение, да има позиция, да има несъгласие, да има глас."

  И това, 30 години след като мислехме , че сме окончагтелно свободни.

 13. 13 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1043 Весело

  До коментар [#9] от "von_seeckt":

  За мен не се притеснявайте, свободен съм си и още как, да му мислят поробените - и материално, и духовно...

 14. 14 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 446 Неутрално

  СВОБОДАТА санчо, какво е туй нещо?

  Изцало свободен може да бъде само този, който няма никакви отговорности.

  Хора, които отговарят за някой, нещо, някъде и т.н, никога не могат да бъдат изцало свободни. Като автора. Автора си мисли,че като дойде на власт неговия си избор, ще настане свобода за всички. Глупости. Някой друг ще спре да бъде свободен. Абе дрън дрън.

 15. 15 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Свободата е в суверенното право, да взимаш сам решения. Това е Свободния Избор. Не знам, някой да е отнел тази възможност на личността, да определя сама житейските си решения. Два милиона избягаха зад гранциа. От скоро сме вече под 7млн. И това е плод на суверенния избор на тези хора.
  Но трябва да разграничаваме "Свобота От" и "Свобода За" (по Бердяев). Първата категория се отнася до бита, качеството на живот, независимостта от материални предмети, а втората е духовна, най-ярко изразена в творческата дейност, и нея никой не може да ти я отнеме. Или я имаш, или я нямаш.
  При положение, че правителството ни излъчва и внушава такава страшна, черна, пуста, безконечна безпомощност, за какво стихване на Свободата можем да говорим?
  Може би, сигурността на отделния индивид наистина се е свила чувствително. Но това не важи ли за всичките три десетилетия на несъстоялата се българска демокрация? А и не само България, Светът като цяло в момента е много несигурно и неопределено място. И това ще продължи, докато не се конституира нов ред. С него нещата малко по малко ще влязат в руслото на определеността и реда. "Ред от хаоса", както казват свободните зидари.

 16. 16 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 213 Неутрално

  По-страшно от това да ти отнемат свободата да протестираш е да те отвратят от протеста.
  Голямата поразия на платените медийни и площадни протестъри се състои точно в това.

 17. 17 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1436 Весело

  Не виждам по никакъв начин да е отнета свободата на мрънкащите 'интелектуалци' да плюват отровно всеки отстоящ на повече от два метра от токсичния им кръжец.

  Е, мераците да управляват няма да се случат с тоя тип елементарни внушения които междудругото са откровено насаждане на хейт и измислени разделителни линии.

  Все по-изкусителна става хипотезата че зад всеки голям социален катаклизъм стоят токсични псевдоинтелектуални мизантропи с всичките им претенции да представляват светостта и принципите, докато непрестанно сеят разделение, черногледство и як хейт, виждаме го в развитие сега благодарение на нета от първия ред, ще е интересно дали нета ще помогне или попречи на явлението и сапиенсите да направим за пореден път това до което периодично неминуемо стигаме - да се фанеме яко за гушите :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 18. 18 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#10] от "С Стоянов":


  Човек ако вярва прекалено мбого на подобни пасквили ще помиски , че в България на власт са Пиночет и Пол Пот едновременно !
  —цитат от коментар 10 на С Стоянов


  И няма да никак далеч от истината.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 19. 19 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Огромен е проблемът ни, че не искаме да чуваме авторитетите, учените, специалистите. Мислим ли си, че Гугъл може да замени мозъка ни, а не си даваме сметка, че за да го ползваме най-малкото трябва да знаем какво да търсим.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 20. 20 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#18] от "Gopeто":

  Тоест, Борисов дето няма изкаран цял мандат, и който кляка пред протести, не е далеч от Пиночет и Пол Пот?! Ако го мислиш сериозно, значи имаш нужда от спешна психиатрична помощ.

 21. 21 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#19] от "Gopeто":

  "Огромен е проблемът ни, че не искаме да чуваме авторитетите, учените, специалистите"

  Мне, 'проблемът' за умнокрасивците е че и кокошките на село виждат че не са никакви авторитети. Интернетът е пълен с криви явления но едно нещо цепи в десятката - псевдоумните псевдоинтелектуалци 'учени' 'специалисти' (по правило силно бездарни нпо хранилкаджии) нямат никакъв шанс. И това ги докарва до бяс. Чудесни времена човек да люпи фъстъчки любувайки се на шарените есенни листа и да им се хили на безсилните злобни напъни :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 22. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2643 Весело

  На такива като този и Хр. Иванов проблемът им е не, че нямат свобода да си изразяват идеите, а че нямат много поддръжници.
  И това ги дразни изключително много, остана им сал един Фейсбук да си изливат мъката.
  Аз на опортюнисти не вярвам.

 23. 23 Профил на 10 стинки
  10 стинки
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Всъщност сме толкоз свободни, че можем да живеем в мързел и душевна мизерия без да изпитваме физически страдания...
  И някои това правят (и пишат хленчещи съчинения)

  "Отнемат ни Свободата. Свободата да зависи нещо от нас"
  Не зависи ли от нас да се учим през целия си живот за нещата които са ни интересни и да разширяваме знанието от един момент нататък? Някой спрял ни ли ни е да четем и да градим себе си, да ставаме полезни и активно да влияем на обкръжението? Ако не можем да повлияем, значи не сме се научили или прочели достатъчно. Като цяло никой не спира никого да се научи да е полезен в някаква интересна за него област. Полезността гради общество и дава още свобода. Мързелът САМОпоробва, но пък е комфортен в началото.

  "Свободата може да ти бъде отнемана бавно, но сигурно"
  Особено ако си ленив и свикнал на хленчене и да ти се дава всичко наготово...
  Това, което някой ни е отнел в днешно време, сами сме го дали, доброволно.

  "Затягат обръча около всеки, който не е като тях"
  А нямаме ли свобода да напуснем дадена група или общество чиито възгледи и действия те задушават? Нямаш я ако си мърда и чакаш нещо да се промени отсамосебе си.
  Нямаме ли свободата да се обградим с хора споделящи нашите възгледи без да ни накаже някой? А ако не намираме такива, нямаме ли свободата да разпространяваме "великите си" идеи, белким някой се върже или осъзнае че е на същата мисловна вълна... Имаме я, ама имаме и мързел.

  Проблемът не е свободата, а че от мързел не се умира в днешно време.
  И като доскучее монотонността на мързела следва мрън-мрън.

  Не сме били по-свободни никога досега!

  Една шепа хора останахме, колкото средно китайско градче, а не можем да се справим на тая богата земя... Колко да сме смотани!
 24. 24 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1878 Весело

  "Затягат обръча около всеки, който не е като тях"

  Слатински и сие плюят системно, организирано и злобно срещу всички, които не са като тях. Дайте да си представим, какво би станало, ако те вземат властта!

 25. 25 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  "Свобода тогава няма да има. Тя ще бъде окончателно отнета. И все по-малко ще стават онези, които ще си спомнят какво е това Свобода. Докато не си отидат всички, живели при нея."

  Какво?

  За каква свобода става въпрос?
  Свободата през 90-те?
  В смисъл да имаш право при коя мутра за се застраховаш?
  Свободата през 80-те(имам бегли спомени), ама не бяха приятни
  За какво говори бившият Секретар на президента по националната сигурност?

  Panta rhei....
 26. 26 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#9:"von_seeckt"][/quote]

  Значи, викаш, добре си бяхме 45 години през комунизЪма и всеки имаше свободата да е духовно свободен?

  "We're not gonna take it! Anymore."
 27. 27 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Поредният Данко си кине ризата за СВОБОДАТА, дето навремето той, с верни другари, ни е харизал. Преклон! Чиче, тя от самото начало си бе недъгава, с теб начело.

  roo
 28. 28 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Ай стига рева бе.
  Като искаш свобода - грабвай байряка и на площада!
  Лозето не иска рев, амо мотика!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 29. 29 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Авторът пак се е упражнявал във внушения на емоции и настроения.
  Напразно.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 30. 30 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#28] от "rapidfire":

  "Като искаш свобода - грабвай байряка и на площада!"

  Няма да отиде! Хората ще му се смеят и ще го питат, какво прави там.
  ПС Това се отнася и за всички, които вдигат пушилка във форума. Не , че толкова ги мързи или ги е страх да отидат-срам ги е заради насмешките, които ще получат за награда.

 31. 31 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Не спира и не спира да словобудства Слатински. Ами ако той не се чувства свободен, да отиде там където ще бъда, аман от оплаквачи. При нас дори е слободия, ако пита мен - не се спазват правила, закони, норми и др. Той сигурно е бли свободен като президентски съветник - разхождан насам-натам с кола.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#20] от "васил козарев":
  Някои пък се нуждаят от образователна помощ. Пред никакви протести не е клекнал. А и "клякането" му обикновено е такова, че задълбочава проблемите. Не е далеч от Пол Пот и Пиночет и малкото, което го дели от тях е Европейският съюз и немалкото гражданско общество. Цялата му политика е насочена към унищожаването на гражданското общество, а надеждата му е в ЕС да недделят Орбановците.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 34. 34 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#21] от "Нагъл Визионер":

  Биенето на камбаната не е изливане на злоба. Но на люпещите фъстъци не им трябва свобода. Биг брадър и Фермата са им предостаъчни. И им пречат да видят, че има хора в жалката и мръсна държавица, на които идолите им не са Захари бахаровци, Бахар Рашаловци, Ивановци, Андереевци и пр. бигбрадърски и "фермерски" фекален отпадък.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 35. 35 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Много лозунги без смисъл.
  Аз не съм усетил да ми е отнета свободата или свободната воля.
  Нямах свобода преди 30 години. Когато за неправилно казана дума можеха да те привикат в МВР.
  От каква липса на свобода се оплаквате г-н Слатински?
  Може ли малко повече конкретика?

 36. 36 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#20] от "васил козарев":... Цялата му политика е насочена към унищожаването на гражданското общество, а надеждата му е в ЕС да недделят Орбановците.
  —цитат от коментар 33 на Gopeто


  Абе я си спомни как всички скокнаха на площада, когато Пеевски беше назначен за вътрешен министър.
  Спомни ли си? Та викаш нямаме гражданско общество, а?
  Имаме драги! Имаме! Просто нямаме достатъчно сериозен повод да излезем на улицата, за да ви дадем властта точно на вас.
  No pasarán!

 37. 37 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#33] от "Gopeто":

  Дрън-дрън....
  Много е очарователен стремежът на някой умно-красив деформиран сперматозоид, да приравни ББ с Пиночет, който е крайно десен, с Пол Пот, който е комунист. Хубаво отвори дума за образОване, че личи си- имаш нужда от такова.
  А клякането му задълбочава проблемите, поради това, че тия пред които кляка (професионалните умно-красиви левичари, правещи се на десни) са от идиот надолу. Не ставате, бе! Не ставате! Че и не можете! Само искате, но само със сакане не става.

 38. 38 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#34] от "Gopeто":

  Хахаха, чудесно фалшиво усещане за превъзходство. Искам още псевдоинтелектуалски клишета за 'вас' дето ставате с Шопен и вглъбено носите на плещите си вселенската печал докато препрочитате Джойс и 'нас' примитивите дето дуеме мазни кючеци и зяпаме мач/риалитита докато плющиме шкембе с чесън и лющиме шамари на женорята за здрасти :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3110 Весело

  Стоян Михайловски е казал отдавна думата си цитирайки един друг: “ робът не мечтае за свобода а да си купи и той роб”

  klimentm
 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3110 Весело

  Българинът е опортюнист и нихилист на генетично ниво! Каква свобода, тя ни се яде ни се пие!

  klimentm
 41. 41 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Българинът е опортюнист и нихилист на генетично ниво! Каква свобода, тя ни се яде ни се пие!
  —цитат от коментар 40 на klimentm


  Коя свобода ти е отнета?

 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3110 Весело

  До коментар [#37] от "васил козарев":


  Напомням четеритях основни слона на които се крепи сяка свобода
  Свободни избори
  Свободна преса
  Свободно пазарно стопанство
  Независимост на властите
  Кое от изброените имате в България?!

  klimentm
 43. 43 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#37] от "васил козарев":Напомням четеритях основни слона на които се крепи сяка свободаСвободни избориСвободна пресаСвободно пазарно стопанствоНезависимост на властитеКое от изброените имате в България?!
  —цитат от коментар 42 на klimentm


  Имаме първото, второто и четвъртото.
  Третото го имаме на хартия, но на практика корупцията на институциите го дискредитира.
  И?

 44. 44 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Аман от празноглави и словоблудстващи "интелЕгенти"! Все някой им пречи да станат онова за което се мислят. Такива като автора, Иво Христов, Дайнов и тем подобни обезценяват понятието "интелигент".

 45. 45 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#30] от "Дон Кихот":

  "ПС Това се отнася и за всички, които вдигат пушилка във форума. Не , че толкова ги мързи или ги е страх да отидат-срам ги е заради насмешките, които ще получат за награда."

  Па аз доста често участвам и никой не ми се е смял досега.
  Ма не съм публична личност, де. 😉

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 46. 46 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  Феноменът на ''Бавно сварените жаби"...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 47. 47 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Ако някой е отнел нещо на това нищожество, то е мозъка му. Всичките тези бръщолевения са смешни, лицемерни и неадекватни. Удивително е до къде може да стигне падението на някои индивиди.

 48. 48 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 655 Неутрално

  В интерес на обществото е свободата на подобни лица да бъде ограничена в специализирани лечебни заведения. Там ще могат да си упражняват фантазиите. Читателите на сериозни медии не се интересуват от подобни излияния.

 49. 49 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Въпросто същество писало статията ми предаваше по национална сигурност и конфликти в свободния във Варна преди 10 години ...

  Цялата му страница във феисбук е във стил хленчещ се оплакващ се човек ,криещ се зад маската на интелектуалец ..
  Проблема е ,че той създава черно гледатство в нацията и още един куп такива като него ..
  Вежди рашидов беше казал ,че в БГ има само такива дето не става чеп за зеле от тях

  И като си на 18 години и като я слушаш тая глупост в продължение на години ,години ...като станеш на 25,стягаш куфарите щото така са те научили да мислиш ...
  Жалко ,че тоя разправя същите глупости и на студентите си

 50. 50 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#48] от "валентин николов":

  Мокри сънища и робски мечти...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 51. 51 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Ех Слатински!И твойта не е лесна! С тая отнета свобода да ти публикуват словоблудството!А какво ли щеше да е,ако не ти беше отнета свободата???

 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3110 Весело

  До коментар [#43] от "atmanpg":

  Имате донякъде първото, но абсолютно нищо от останалото!

  klimentm
 53. 53 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#43] от "atmanpg":Имате донякъде първото, но абсолютно нищо от останалото!
  —цитат от коментар 52 на klimentm


  И защо реши така?
  Винаги съм писал това, което мисля. Никой и по никакъв начин не ме е репресирал за това. Ако смяташ, че в България нама свобода на словото - аргументирай се с факти.
  Относно разделението на властите - също го има. Ето например днес оневинихя Алексей Петров, въпреки че и Борисов и Цветанов щяха да бъдат доволни от една осъдителна присъда.
  Относно свободното пазарно стопанство - има и такова, но няма как да има свободна пазарна икономика, когато основният работодател е държавата, под формата на държавни поръчки. Доколкото съм чувал, тази порочна практика я има и на запад.
  Така че хайде да ми дадеш конкретен пример, за това, по какъв начин ти е ограничена свободата.

 54. 54 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Истината е, че сега в България се живее доста добре.
  Имаме пълната свобода да коригираме всяка стъпка на управляващите.
  Това, че не го правим е наш проблем.
  До края на януари не ни закачайте.
  Да си изкараме празниците.

 55. 55 Профил на Редове
  Редове
  Рейтинг: 5 Гневно

  ТЕНДЖЕРАТА вече е на котлона, нарича се 'РЕМОНТ' в София, оградите са на всички знакови места в града , това са БАРИКАДИ за ограничаване и контролиране движението на потенциални протести.
  Ремонта няма да свърши скоро, барикадите са им важни.

 56. 56 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  Авторът е прав. Свободата да определяш кой да кара влака, ти лично или няколко твои съмишленици все повече се ограничава. Можеш да протестираш с дни и седмици, говориш на мегафона, разхождаш се по площада и пр. но толкоз.
  Властта се променя с избори.
  И по това България се доближава до развитите демокрации.
  Свободата на полета на мисълта кое как да става в обществото все повече ще се ограничава от демократичните процедури. Иначе уважаваният сър Йоло Денев би заслужавал да бъде Премиер.
  И така е правилно.
  Но все пак трябва да внимаваме да не ни сварят съвсем и да не стане като в Норвегия педофилите да отнемат невръстните от семействата за общото благо.

 57. 57 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1777 Разстроено

  До коментар [#56] от "k_":

  Свободата, Санчо... не е салам! Свободата не е кокал, не е тоягата и моркова в твоите ръце. Но хора, които дори не разбират какво е свобода, как биха имали нужда от нея?

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  "Всъщност обаче зад фасадата на това социално живуркане, топуркане, залъгване и заглъхване протича нещо, което може един ден да се окаже страшно като реалност и жестоко като последици."

  Първо поздравления за автора. И за Дневник, разбира се. Който има пипе, ще разбере, останалите не им и трябва. Кво може да е страшното? Да спрат парното, Гинка Върбалакова да спре тока, укрите да спрат газа...... Или пък танковете да дойдат. И самолетите, ракетите, бомбите. Лоша работа!

 60. 60 Профил на Mike Dimit
  Mike Dimit
  Рейтинг: 213 Весело

  Спокойно г-н Слатински. Истават само 11 години бродене из пустинята...Верно нема го Мойсея, ама робите духовни ще умрат. И тези след тях няма да помнят робството.

 61. 61 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  До коментар [#58] от "Дон Кихот":
  До коментар [#53] от "atmanpg":

  Формално, само формално в България уж има изброеното но на практика нещата са съвсем други.
  Партиите издигат кандидатите си на тъмно, по списък на заслуги, послушание или финансова полезност.
  Пресата е в ръцете на монопола на Пеевски и е обслужвана от продажни журналисти тип Блъсков, Велева,Бозукова и подобни
  Икономиката която трябва да помогне за израстване на средна класа- гръбнака на гражданското общество е в ръцете на местни феодали и компрадорска каста които разпределят “ порции”
  Корупцията, рекета и изнудването убиват малкия и среден бизнес, в България няма истински независими от държавата икономически субекти. Свободната икономика е фундамента на свободното общество, без нея то не съществува . Бягството на чужди инвестиции красноречиво говори за точно това отсъствие.
  Всички клонове на власта са зависими от най различни групи на интереси- политически, икономически, чисто мафиотски  klimentm
 62. 62 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Никой не отнема свободата никому, поне не явно. Всеки е свободен да изкаже мнението си. Другаде се крие същността на проблема. На свободата не се дава трибуна, свободата просто няма къде да се изяви. Свободата просто е бедна, тя няма пари. Свободата просто е гладна, защото ще остане дори без стотинки за хляб. Затова, ако БНТ и БНР действително са обществени, Свободата трябва да получи трибуна там. Не свободата за изява на вечни социолози, политолози, НПО икономисти, казионни профсъюзи, партийни хюмнета, самозабравили се представители на българския бизнес, продажни "интелектуалци", не свободата на "фили" и "фоби", а СВОБОДАТА НА УЛИЦАТА. Свободата на хората от локвата, в каквото гореизброените превърнаха държавата. Направете предаване със случайни хора от улицата - Свобода за 5 милиона несретници. Те да дадат оценка на прехода, оценка на управлението, оценка за състоянието на държавата. И както многократно повтарям - тогава ще се преброим!

 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Спокойно г-н Слатински. Истават само 11 години бродене из пустинята...Верно нема го Мойсея, ама робите духовни ще умрат. И тези след тях няма да помнят робството.
  —цитат от коментар 60 на Mike Dimit


  "Трай коньо за зелена трева"! Ти не си ли чувал, че крушата пада до дървото? А туй..., за Мойсей и......фентъзи.

 64. 64 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Нали долнопробни крадливи комунисти като Сталийски подмениха всичко срещу дребно заплащане... Пфу

 65. 65 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мърмор":

  Май върхушката си мечтае да противопостави озверелите от глад и нищета хора срещу т.нар. "умнокрасивит", и така да отклони гнева от себе си и дори да го използва в своя полза, срещу мислещите хора в страната. С надеждата да установи някаква форма на диктатура.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 66. 66 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#60] от "Mike Dimit":

  Спокойно г-н Слатински. Истават само 11 години бродене из пустинята...Верно нема го Мойсея, ама робите духовни ще умрат. И тези след тях няма да помнят робството.

  Бързаш, тогава човекът е живял 40 години, а сега 80. И Слатински ще го забравим.

 67. 67 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Мъка за другаря Салатински.

  Каквато и глупост да му дойде на акъла в това мракобесие, веднага му я праскат като анализ и всички разбират колко му е акъла.

  Да беше гоцевата свобода, като ти откажат, пишеш се репресиран.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 68. 68 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Недоволните бяха разделени на групи и повечето са удовлетворени, поетапно.
  Наистина малко сте.

 69. 69 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мърмор":Май върхушката си мечтае да противопостави озверелите от глад и нищета хора срещу т.нар. "умнокрасивит", и така да отклони гнева от себе си и дори да го използва в своя полза, срещу мислещите хора в страната. С надеждата да установи някаква форма на диктатура.
  —цитат от коментар 65 на Боян Таксиров


  НЯМА СА ПЛАШИТЕ ЕЙ, ША ВА ПАЗИМ!

 70. 70 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#69] от "Judjuk":

  Вместо вие нас, да не стане ние вас...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 71. 71 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#17] от "Нагъл Визионер":

  Разбира се-вижте Енгелс,Маркс,Ленин,че и Кастро-все от сравнително богати семейства,ппвярвали си,че само те знаят истината и искащи да променят всичко,готови за унищожат всичко и висчки.

 72. 72 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#19] от "Gopeто":

  А,авторитет е статус,който се извюва.Не става със самообявяване за умнокрасив.С послвдващо плюене по хората.Нещо което никога няма да схванете..

 73. 73 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дон Кихот":

  Виждали сме го-след 1944-та...След 1918-та в Русия.Все същите болшевици,все същия речник.

 74. 74 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#33] от "Gopeто":

  Не се ли не се ущате какви глупости пишете?!Пол Пот е избил милиони,подобно на Мао?И накрая-наистина ли сте самозаблуден,че сте авторитет?!

 75. 75 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#44] от "4i4oti":

  Пречи им някой?Народът.Не случиха на народ,който да ги избере.Няма и да случат.

 76. 76 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#49] от "keepwalking":

  Такива бяха от Червената Семка?Така.възпитаваха децата си.Ще минат поколения,преди това да се изличи.

 77. 77 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#58] от "Дон Кихот":

  Наистина поне част от олигатхията се чувства най-малкото притеснена.Дори такива като Радосвет Радев (собственик на Дарик Радио,Албена,доста ВЕИ)излезе на светло и взе да се изказва?А,той винаги се е криел на сянка.И няма как да е.Номерата с "всики са маскари" не минват.Не минава номера със създаване на 4-5 години на нова партия,че да може лесно да се контролира.Славчо от години все "прави "партия,ама все не я пуска.Щото няма "верващи" вече,освен едни4%,които стигат да се влезе в парламента,ама не стигат за едно ново НДСВ,което да се съеши с БСП /ДПС.Хората,макар и по трудния начин,разбират ,че нещата не стават с рвволюции,а с Еволции,с бавно и непрекъснато развитие.Те искат стабилност,колкото и умнокрасавците да оплюват тази дума.

 78. 78 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#65] от "Боян Таксиров":

  Нещо си се объркАл!Това,че умнокрасвците са срещу всички,не означава,че всички са на борба с умнокрасавците?Все пак,повечето ви се смеят само.

 79. 79 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#78] от "yanne":

  Абе ако само се смееха, щеше да е малко по различно...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 80. 80 Профил на Павел Кънев
  Павел Кънев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И какво сега, тези, които не искаме оставката на Валери Симеонов, с пранги ли сме?Или пък не сме фенове на конвенцията от Станбул или пък Пакта за миграцията на ООН?Мъъка голема.
  —цитат от коментар 4 на НеКой


  Не сте.
  Това че ви харесва да лапате руски пишки си е ваша работа.

 81. 81 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Николайчо , преди да пишеш за свободата , ПЪРВО стани свободен ТИ !!!

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 82. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Любопитно

  До коментар [#80] от "Павел Кънев":

  "Не сте.
  Това че ви харесва да лапате руски пишки си е ваша работа."

  Американските по свободни ли са? Или са по-вкусни?

 83. 83 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Весело

  До коментар [#60] от "Mike Dimit":

  "И тези след тях няма да помнят робството."

  По-скоро ще забравят цивилизацията (Египетска) и ще заживеят с лишенията на пустинята, натресени от Мойсея.

 84. 84 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#66] от "4i4oti":

  "Бързаш, тогава човекът е живял 40 години, а сега 80"

  С 80 години и сметката излиза - по два милиона "забравили робството" на всеки 20 години, след 80 години дава осем милиона препълнили Орландовци и другите места за удовлетворяване. Няма да има ни един да си спомня каквото и да е, ни Слатински, ни Мойсея.

 85. 85 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#38] от "Нагъл Визионер": Спете спокойно и си люпете, каквото там си люпите. Чувството за превъзходство ми е чуждо, а и аз със вас не се състезавам, а и не искам. И много грешите. Не се събуждам с Шопен, а с хубава и страстна жена до мен.

  До коментар [#72] от "yanne": Аз и не искам да ви схващам излиянията. Инак от описанието, което сте направили на авторитет, кое не се отнася до г-н Слатински?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 86. 86 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#74] от "yanne":Когато Бойко Борисов започне да избива хора, с вас няма да пишем каквото и да било. А той практически и в момента убива. Мечтите на хората.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 87. 87 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#74] от "yanne":

  Извинявам се, но забравих. Аз не съм заблуден, че съм авторитет, защото не съм. Вие обаче добре сте се заблудили.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 88. 88 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#37] от "васил козарев": Естествено, че имам нужда от образование. Даскалът - моя баща ми казваше "човек се учи докато е жив". А когато вие разберете, че Бойко Борисов е близо до Пол Пот, ще е много късно.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 89. 89 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#78] от "yanne":

  Питам се кой въведе този термин "умнокрасиви"? В коя централа е изфабрикуван?
  Защото въпросният термин и и настоятелната му, методична употреба от страна на троловете, имат за цел РАЗДЕЛЯТ И ПРОТИВОПОСТАВЯТ обществото. Да разделят столичани от живеещи в провинцията, граждани от селяни, хора на умствения труд от хора на физическия труд, квалифицирани от неквалифицирани и т.н.

  Така олигархията иска да отклони общия и справедлив гняв от себе си и да го използва в своя полза, така че да хвърли едните срещу другите, като по този начин обърне народа сам срещу себе си и маргинализира мислещите, които имат потенциал и възможност да излъчват идеи и послания, вредни за олигархията, в общественото пространство.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 90. 90 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Главният канал за отнемане на Свободата в България е Русия - Империята на Злото. Когато тя се сгромоляса, в България Свободата ще покълне отново.

 91. 91 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  А стига бе! Пак до истеричните катаклизми на Слатински опряхме. Стига пролетарско циврене. Намерете нещо свежо, дето не подсмърча с потни ръчички пред клавиатурата че се излагаме тук.

 92. 92 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1850 Весело

  До коментар [#89] от "Боян Таксиров":

  То да беше бай Боко, та да ти го набият. А то къса памет...

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2013/06/18/2084449_protestirashtiiat_chovek_e_krasiv/

 93. 93 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Чудесно написано, както много други чудесно написани неща. Но реално направените са много малко. И се питам какво направиха тези знаещи и четящи умни книги хора, когато се вършеше реална работа за свобидата на българите? Тогава те работеха срещу тази реална дейност и подскачаха с рубладжиите. Попита ли поне веднъж г-н Слатински, който сега пише верни неща, къде е Костов? Той също казва винаги реални неща, и когато трябваше ги направи за да може България да е в НАТО и в Европа. Казва ги и сега и показва какво трябва и не трябва да се прави.

 94. 94 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Гневно

  Свободата, Санчо, е на върха на копието

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK