Водят ли прогресивните данъци върху дохода до по-малко неравенство

Водят ли прогресивните данъци върху дохода до по-малко неравенство

© Юлия ЛазароваПоследните години основните международни институции - МВФ и Световната банка, все повече насочват и аналитичната си работа, и програмите си към борба с подоходното неравенство. Причината е прозаична – предишната цел за изкореняване на крайната бедност в глобален план вече е на път да бъде постигната и е нужна нова цел. Такава бе намерена в лицето на подоходното неравенство, като последните години все повече енергия и внимание се отделя на него и от страна на Европейската комисия.


Тук няма да коментираме целта за намаляване на неравенството сама по себе си. Само ще кажем, че подоходното неравенство не е задължително нещо лошо, особено когато е следствие от личните усилия на индивидите. Ако няма неравенство в доходите, тогава няма да има и стимул за образование, повишаване на квалификацията, полагане на труд и предприемачество. Това, разбира се, е равнозначно на социализъм и води до крах на икономиката, рано или късно.


Съвсем друг е въпросът с подоходното неравенство, което се дължи на неравенство във възможностите – т.е. стартът пред различните индивиди не е еднакъв и това предопределя и различните резултати в доходите и условията на живот по-късно. За разлика от спорния въпрос за борбата с подоходното неравенство, сближаване на стартовите условия и намаляване на неравенствата във възможностите е цел, която среща широка подкрепа в повечето развити общества.
Някои международни изследователи и национални правителства се фокусират само върху неравенствата в доходите и търсят такива политики, които да ги намалят, без оглед на причината за тези неравенства – неравен старт (т.е. условия отвъд контрола на индивидите) или недостатъчни лични усилия. Мисленето за възможните мерки обикновено опира до преразпределението през бюджета, което включва както данъчните политики, така и социалните трансфери.


Що се отнася до данъчните мерки, все по-често се срещат препоръки за въвеждане на прогресивно облагане на личните доходи, при това достатъчно стръмно такова, с цел намаляване на подоходното неравенство. Съответно една от основните "линии на атака" на адвокатите на тези политики е именно пропорционалното облагане на доходите в страните, където го има (известно още като плосък данък). Именно това е и фокусът на настоящия материал.


Оказва се, че това разбиране за "борбата с подоходното неравенство" с помощта на данъчната политика е фундаментално погрешно. Бърз поглед към един от най-популярните индикатори за подоходно неравенство, коефициентът Джини, в ЕС показва защо това е така.


Оказва се, че страните с плоски (пропорционални) данъци върху доходите в ЕС имат същото неравенство на доходите – а в повечето от последните десет години дори по-ниско – от страните с прогресивни данъци върху доходите. Това се вижда ясно, ако се съпостави средният коефициент Джини за разполагаемия доход след данъци за страните с плоски данъци върху доходите с този за страните с прогресивна скала на облагане на доходите (виж графиката по-долу).


Източник: Евростат, изчисления на ИПИ

Източник: Евростат, изчисления на ИПИ


В ЕС към момента с плосък данък върху доходите са Естония, Литва, Унгария[1], Румъния, Чехия и България. До 2017 г. (последната година, за която има данни) и Латвия е в лагера на страните с плосък данък. Простата средна от Джини коефициентите във всяка от групите показва, че между двете групи де факто няма разлика в подоходното неравенство що се отнася до доходите след данъци[2]. В този смисъл, апелът за премахване на плоските данъци върху личните доходи и замяната им с прогресивни с цел свиване на неравенството не почива на никакви доказателства и съответно не може да се очаква да намали подоходното неравенство.


Данъчната история на България също потвърждава това наблюдение. В България плоският данък върху доходите на физическите лица е въведен през 2008 г. До 2007 г. в страната има прогресивно подоходно облагане. От графиката по-долу е видно, че през 2008 г., когато е въведен плоският данък, всъщност неравенството леко намалява, от 50,4 на 49,7. Още по-сериозно намаление следва и през 2009 г., когато се подават декларациите за доходите от 2008 г. и се плащат данъците върху тях. Съпоставката между двата периода[3] – на прогресивно и на пропорционално облагане на доходите в България – също не показва някаква зависимост между "плоскостта" или "прогресивността" на облагане, от една страна, и неравенството, от друга.


Източник: Евростат

Източник: Евростат


Предвид това, няма как да се твърди, че конкретният режим на облагане на доходите има някакво директно, още по-малко решаващо влияние върху подоходното неравенство. В случая на България изглежда, че икономическият цикъл и процесите на пазара на труда имат далеч по-голям ефект върху неравенството – от горната графика се вижда, че по-отчетливият ръст на неравенството започва от 2013 г., когато са и първите признаци за възстановяването на пазара на труда от кризата. Възможно обяснение за това може да се търси в секторите, които изиграха ролята на двигатели на растежа след кризата, а именно ИТ индустрията, аутсорсинга на бизнес услуги и някои браншове на преработващата промишленост. В тези сектори заплатите нараснаха с бързи темпове, което разтвори ножицата между доходите на работещите в тези сектори и заетите в други икономически дейности. Така например, разликата между заплатите в ИТ индустрията, която е и най-добре платена в страната, и тези в туризма (с най-ниските средни заплати) се увеличи от 3,7 до 4,1 пъти само за петте години между 2012 и 2016 г.


Ако трябва да обобщим, данъчните политики по отношение на доходите на физическите лица и по-конкретно изборът между плосък и прогресивен данък очевидно нямат никакво влияние върху подоходното неравенство, поне в рамките на ЕС. Предвид това насочването на борбата с неравенството към данъчната политика и нейните инструменти би било погрешно и би противоречало на доказателствата, изложени по-горе. Това се отнася и до идеите за замяна на пропорционалния подоходен данък (там, където го има) с прогресивен – такава стъпка ще има своите последствия, но със сигурност няма да намали неравенството. За това говори както сравнението между европейските страни с пропорционално и с прогресивно облагане върху доходите, така и личната данъчна история на България[4].


[1] Унгария въвежда плосък данък върху доходите през 2011 г., затова и в горната графика е в лагера на страните с прогресивно облагане до 2011 вкл. (тъй като данните за изчисление на Джини коефициентите са от Статистиката за доходите и условията на живот на Евростат и се отнасят за доходите предходната година).
[2] които включват облагането на доходите на физическите лица и осигуровките
[3] Най-ранната година, за която Евростат публикува тази серия, е 2006 г. – преди това данните не са съпоставими по методологически причини.
[4] В следващи материали ще разгледаме ролята на социалните трансфери и пенсиите в България и другите страни в ЕС и ще коментираме ефективността им за намаляването на неравенството.


"Дневник" публикува анализа на Института за пазарна икономика.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3592 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  анализа не твърди ли друго

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Най-важно е какво количество облагаш(сума), каква е минималната ставка за труд?

 4. 4 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1176 Разстроено

  Усилията трябва да се пренасочат към сближаване на стартовите възможности за индивидуална инициатива. Олигархичният модел в държавата не позволява такова сближаване. И това не може да се разреши през данъчни реформи.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 5. 5 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ще е интересно да се види подобна графика и за данъците върху наследството.

  Иначе специално за Чехия, която познавам малко, авторът донякъде е преиначил истината. Там действително има плосък данък от 15%, но най-високите заплати имат допълнителен данък от 7%. Имат и три ставки за ДДС, което непряко помага на бедните.
  Честно казано нямам мнение за плоския данък и за равенството, не съм мислил по въпроса, просто като застаряващ педант уточнявам данните. Възможно е и за другите страни да има неточности.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 6. 6 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Добър и точен анализ. Важното е всички деца имат равен достъп до образование, учебни материали и практически занятия. Хората трябва да имат стимул да се развиват и да повишават квалификацията си. Само така може да се доближим до богатите държави. Всичко останало е популизъм с преизборна цел.

 7. 7 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#2] от "дерибеев":


  До коментар [#1] от "aleks ivan":анализа не твърди ли друго
  —цитат от коментар 2 на дерибеев


  С умнокрасавците не се спори. Комунистът винаги е прав, дори когато греши! :-)

 8. 8 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Добър и точен анализ. Важното е всички деца имат равен достъп до образование, учебни материали и практически занятия. Хората трябва да имат стимул да се развиват и да повишават квалификацията си. Само така може да се доближим до богатите държави. Всичко останало е популизъм с преизборна цел.
  —цитат от коментар 6 на Катя Георгиева

  Хората трябва да имат вродено или придобито в детските години желание да научават нови неща, да се образоват, да придобиват умения, да повишават квалификацията си. Липсата на стимули от страна на държавата също е форма на популизъм, с която някои оправдават пасивността си.
  За популизмът от страна на политическия и икономически елит се говори непрекъснато, казано е много.
  Ще си позволя едно лично мнение. Освен относителните и абсолютните стойности на т.нар. данъчна тежест, включваща данъци, осигуровки, такси и т.н., е важно и как се реализират тези приходи бюджета на държавата, общините и др. организации. Какви са реалните резултати? Много често се афишира, че в България данъците са ниски. Но какво получават гражданите като образование, здравеопазване, защита от полиция и съдебни органи, обслужване от държавна и общинска администрация, инфраструктура, ...? Дали не е резонен въпросът къде отиват парите на данъкоплатците?

 9. 9 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 516 Неутрално

  "Кучето е заровено" в началото на атализът, където се говори за целите "намаляване на крайната бедност" и "намаляване на подоходното неравенство". Глобализмът постигна невероятен напредък в борбата с бедността и темпът с който все повече хора по света излизат от състоянието на крайна бедност е главозамайващ. Разширяването на подоходното неравенство не само, че не е свързано с повече бедност, а точно обратното - свързано е с изкореняването на бедността, увеличаването на продължителността на живот, качествения скок в качеството на живот и т.н. В този смисъл, съществува сериозен риск мерките за борба с подоходното неравенство да възпрепятстват положителните ефекти, които са свързани с отварянето на подоходната ножица. Въпросът е, дали желаем да живеем по-добре или с по-равни доходи.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 10. 10 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Анализът е повърхностен. Вярно е, че ниските доходи в България нямат нищо общо с данъчното облагане. Причините не са в липсата на равен достъп и равен старт. Ниската производителност на труда, съзнателният избор и профилиране на националната икономика в нискодоходни и трудоемки ниши в туризма и леката промишленост, заплатите в пличкета, високият дял на непроизведен вътрешен продукт и потребление от преводите на трудовите мигранти от чужбина, толерирането на сивата икономика от всички правителства без изключение от 90-те години насам, използването на държавните инвестиции и еврофондовете за лично облагодетелстване от управляващите вместо за насърчаване на конкурентноспособния бизнес и високопроизводителен труд, това са факторите за ниските доходи. Няма изгледи нещо да се промени в обозримо бъдеще, освен да дигнат данъците, а данъкоплатците да си намерят други места и начини за да си спестят и престанат да издържат голямото количество търтеи.

 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2047 Любопитно

  Защо Джини-коефициента в графиката тук отива към 52-55, а в официалната статистика на EU числата са много по-различни - 35-37?

  http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=ilc_di12

  Дали второто число е след раздаване на пенсии и уелфеър?

 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Неравенството в доходите е главен стимул за полагане на труд и от там главен стимул за напредък на икономиката при всяко общество. Разбира се има и други стимули като жажда за слава, соута и т.н. но неравенствата в доходите е най-важен стимул.
  Изравняването на доходите примерно в ЕС ни води към изравняване на средните доходи в ЕС със средните доходи на бедните народи по света. Причината е елементарна - най-трудолябивите граджани или изграждат друга житейска философия с по-малко труд или емигрират в друга държава.

  подпис
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5272 Неутрално

  А като се добави и сивия сектор, никакво неравенство няма :)
  (Шегувам се, разбира се, но това е следствие от повторението на времето на първоначалното натрупване на капитали)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Неравенството в доходите е главен стимул за полагане на труд и от там главен стимул за напредък на икономиката при всяко общество. Разбира се има и други стимули като жажда за слава, соута и т.н. но неравенствата в доходите е най-важен стимул.Изравняването на доходите примерно в ЕС ни води към изравняване на средните доходи в ЕС със средните доходи на бедните народи по света. Причината е елементарна - най-трудолябивите граджани или изграждат друга житейска философия с по-малко труд или емигрират в друга държава.
  —цитат от коментар 12 на Иван К

  Нека имаме предвид, че доходите, респ. трудовите възнаграждения се заработват. Кои доходи да се изравнят? Средните? Минималните? Как могат да бъдат изравнени? В реалното производство по обясними причини механичното значително увеличаване е трудно, почти невъзможно за реализиране. Могат да повишат доходите на държавните служители и служителите в държавните и общински компании. Това неминуемо ще доведе до увеличени бюджетни разходи, респ. допълнителна данъчна тежест. Което ще се отрази крайно негативно най-вече за дребния и малкия бизнес. Тогава може да се повиши и средната заплата. Например като след фалити и увеличаване броя на безработните много хора потърсят реализация в чужбина. В България ще се увеличи относителния брой на работещи за сравнително високи заплати за сметка на относителния и абсолютния брой на работещите за ниски заплати и безработните. Според мен това не е добра перспектива.
  Приоритетна задача на правителстовото, на политическия и икономически елит е да създаде условия за реално развитие на реалното производство, на секторите от икономиката, които реално "пълнят" бюджета. Поне аз не забелязвам сериозни успехи в тази насока. Напротив, търсят се начини за принудително отнемане на парите на гражданите. Особено чрез псевдоекологични, псевдодисциплиниращи и др. псевдо мерки.

 15. 15 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 866 Неутрално

  ...Ниската производителност на труда, съзнателният избор и профилиране на националната икономика в нискодоходни и трудоемки ниши в туризма и леката промишленост, заплатите в пличкета, високият дял на непроизведен вътрешен продукт и потребление от преводите на трудовите мигранти от чужбина, толерирането на сивата икономика от всички правителства без изключение от 90-те години насам, използването на държавните инвестиции и еврофондовете за лично облагодетелстване от управляващите вместо за насърчаване на конкурентноспособния бизнес и високопроизводителен труд, това са факторите за ниските доходи. Няма изгледи нещо да се промени в обозримо бъдеще, освен да дигнат данъците, а данъкоплатците да си намерят други места и начини за да си спестят и престанат да издържат голямото количество търтеи.
  —цитат от коментар 10 на tims

  Реалности. Нерадостни. Които едва ли някой ще се наеме да оспори. Без желание, а като следствие и без шанс за положителни промени. В последното изречение очертавате и перспективите за икономическото развитие на България.

 16. 16 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дневник продължават със социалистическата пропаганда.
  Данъците никога не водят до неравенство. Водят труда и мързела.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 17. 17 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дневник продължават със социалистическата пропаганда.
  Данъците никога не водят до неравенство. Водят труда и мързела.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 18. 18 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дневник продължават със социалистическата пропаганда.
  Данъците никога не водят до неравенство. Водят труда и мързела.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 19. 19 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1354 Весело

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  Хахаха, 'десни' умнокрасивци бленуват 'равенство'.

  Цирк дами и господа

  Facing Worlds
 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  “Коефициентът на Джини измерва до каква степен разпределението на доходите в една икономика се отклонява от перфектното. Стойността на коефициента варира в границите от 0 до 100. Ако коефициентът е равен на 100, това би означавало, че един човек получава 100% от доходите (максимално неравенство). Ако коефициентът е равен на 0, това би означавало, че всички в икономиката получават равни доходи (перфектно равенство). Следователно, колкото по-ниска е стойността на Коефициента на Джини, толкова по-равномерно са разпределени доходите в икономиката.“

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  Анализът е повърхностен. Вярно е, че ниските доходи в България нямат нищо общо с данъчното облагане. Причините не са в липсата на равен достъп и равен старт. Ниската производителност на труда, съзнателният избор и профилиране на националната икономика в нискодоходни и трудоемки ниши в туризма и леката промишленост, заплатите в пличкета, високият дял на непроизведен вътрешен продукт и потребление от преводите на трудовите мигранти от чужбина, толерирането на сивата икономика от всички правителства без изключение от 90-те години насам, използването на държавните инвестиции и еврофондовете за лично облагодетелстване от управляващите вместо за насърчаване на конкурентноспособния бизнес и високопроизводителен труд, това са факторите за ниските доходи. Няма изгледи нещо да се промени в обозримо бъдеще, освен да дигнат данъците, а данъкоплатците да си намерят други места и начини за да си спестят и престанат да издържат голямото количество търтеи.
  —цитат от коментар 10 на tims


  ——
  Абсолютно сте права по принцип, но в статията не става въпрос за ниски доходи, а за разликата между най-ниските и най-високите.

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1301 Любопитно

  Погледнато откъм макроикономика, данъчният модел на България е много добър ...на хартия! На практика заради разни белотаджии и бенчовци това въобще не е така! Просто проблемът В България не е данъчния модел , а липсата на върховенство на закона!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 23. 23 Профил на it
  it
  Рейтинг: 456 Неутрално

  А ДДС върху хазарта - кога?

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  Плоския данък е най-справедливия данък. Който получава повече плаща и повече данък. А по- голямото възнаграждение е свързано с много по-големи инвестиции в образование и квалификация.

 25. 25 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "Lemmy":

  Да. Това, което си дал/а като връзка е "Equivalised disposable income", което включва всякакви парични приходи, включително и от социални трансфери.

  Типичен за ИПИ анализ, при който си натъмъняват данните. Една част от данъците отиват за социални трансфери. Няма логика да изчисляваш Джини само след плащане на данъци без да гледаш движението на парите след това.. Ефектът на прогресивната данъчна система по отношение на намаляване на неравенството се очаква да се прояви заедно с последващото преразпределяне на средствата. Дали това се потвърждава емпирично, дали някой не е съгласен с него на принципни основи е отделен въпрос. Просто ИПИ критикуват позиция, която не знам някой да заема.

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Направо ще се разплача :)

  Тези хора са толкова добре теоретично подготвени, но не могат една купа сено на две магарета да разделят. :)

  И в момента правят каквото могат да правят най-добре. Дебатират чисто теоретични постановки без да гледат реалния живот и фактите.

  А фактите са че събираемостта се е покачила поне в България. Демек ако въведем прогресивен данък - ще се съберат по-малко данъци. Демек трябва да се ореже някой социален разход или да се вдигне леко друг данък да компенсира по-ниската събираемост при прогресивния данък.

 27. 27 Профил на Ivan Kirov
  Ivan Kirov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ако стимулират младите да учат ИТ и езици, естествено те ще получават 4-5 пъти повече.
  В момента липсват такива кадри в България. При положение, че заплатите започват от 1500 чисто и нямат горна граница. Имам предвид 3500 е нещо реално за опитни хора.
  Да взимат повече пари заради усилията на можещите и да ги дават на неможещите (които не искат да се научат) и мързеливите е социализъм. Точно такъв фалира държавата 3 пъти миналия век.

 28. 28 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 538 Весело

  Фундаментално грешен анализ. Ако попитате умен счетоводител (accountant) каква данъчна скала предпочита - ще ви каже "прогресивна". Ако попитате занаятчия счетоводител (bookkeeper), ще ви каже "плоска".
  А ако попитате ИПИ, те ще кажат "плоска" данъчна скала, без необлагаем минимум, за да се "трупат" на хартия несъбираеми вземания, заради наличието на законово определен "несеквестируем доход". :)

  Бог да благослови Америка за България!
 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  Това няма да намали неравенството, но ще намали дрането на кожи. Защото властта освирепя от глад и дере наред. Някои хора освен кожа нямат друго.

 30. 30 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1364 Любопитно

  Съвсем друг е въпросът с подоходното неравенство, което се дължи на неравенство във възможностите – т.е. стартът пред различните индивиди не е еднакъв и това предопределя и различните резултати в доходите и условията на живот по-късно.
  *****************************

  Стига дивотии, няма такова нещо като "равен старт". Дете на докер и чистачка никога няма да има същият старт като дете на ядрен физик и микробиоложка, примерно. Това, което е важно в случая е и двете деца да имат еднакъв ШАНС да учат и да се развиват.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 31. 31 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#23] от "it":

  "А ДДС върху хазарта - кога?"

  Никога. Облагането е възможно със съвсем други данъци и такси. Не и с ДДС.

  Бог да благослови Америка за България!
 32. 32 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Ако се проследят и други анализи на ИПИ ще се разбере ясно , че прогресивното подоходно облагане има смисъл в страна , в която има устойчив растеж на икономиката, а той зависи , в кои отрасли има такъв , в нивото на образованите кадри , в добри условия за инвестиции в микро,малкия и средния бизнес , демографията.
  Засега такива условия у нас не са създадени.Т.е. няма средна класа.

 33. 33 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#21] от "hope":

  Съгласна съм. Става дума за разликата, която не е голяма, не защото имаме кой знае колко високи доходи, а защото освен ИТ сектора няма други отрасли с висока добавена стойност.

 34. 34 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 487 Неутрално

  "Наследеното богатство."
  Дава ли наследеното богатство нечестни предимства на дадени хора в конкурентната икономика?
  Когато разглеждаме въпроса за наследеното богатство,трябва най-напред да осъзнаем,че същественото право,за което става дума в случая ,не е правото на наследника,а правото на първоначалния създател на богатството.Правото на собственост е правото да използваш и да се разпореждаш ;така както човек,произвеждащ богатство,иma право да го използва и да се разпорежда с него,докато е жив,така той има право,кой ще го получи след смъртта му.Никой друг няма право да направи този избор.Следователно е ирелевантно в този контекст доколко е достоен или недостоен даден наследник;основното право,за което става дума ,не е неговото;когато хората атакуват наследеното богатство , те всъщност атакуват правото на създателя.
  Твърди се че, след като наследникът не е работил,за да създаде богатството,той няма присъщо право на него;това е вярно:правото на наследника е производно;единственото първично право е на създателя.Но ако в бъдеще наследникът няма никакво морално право на богатството освен решението на създателя,такова право няма и никой друг - в това число и държавата или "обществото".
  В една свободна икономика наследеното богатство не е пречка или заплаха за онези,които не го притежават. Трябва да помним,богатството не е статично,ограничено количество,което може само да се дели и разграбва;богатството се създава;неговото потенциално количество е практически неограничено.
  Ако един наследник е достоен за парите си,т. е. ако ги използва продуктивно,той създава още богатство и повишава общия стандарт на живот - и в такъв смисъл прави пътя към върха по-лесен за всеки талантлив новодошъл.Колкото по-голям е обемът на породеното богатство,на индустриалното развитие,толкова по-големи са икономическите ползи(в заплати и печалби) и толкова по-голям е пазарът за способните-за новите идеи,стоки и услуги,
  Колкото по-малко е съществуващото богатство,толкова по-дълга и по-трудна става борбата за всички.В началните години на индустриалната икономика заплатите са ниски;все още пазарът за необикновените умения е ограничен.Но с всяко следващо поколение ,с увеличаването на капиталовите натрупвания,икономическото търсене на хора с умения нараства.Съществуващите индустриални предприятия имат огромна нужда от подобни хора,те нямат друг избор,освен да предлагат все по-високи заплати за труда им и по този начин да обучават своите бъдещи конкуренти.Така,че времето необходимо , за да може новодошлият талантлив,да натрупа своето състояние и да основе свой бизнес ,става все по-кратко.
  Ако наследникът не е достоен за парите си,единственият,който е застрашен от това е самият той.Една свободна ,конкурентна икономика е непрестанен процес на усъвършенстване,нововъведения,прогрес,тя не толерира стагнацията.Ако лишен от способности наследник получи от преуспелия си баща голямо състояние и мащабно индустриално предприятие ,той няма да е в състояние да го задържи дълго време;той няма да е равностоен на конкуренцията.В една свободна икономика ,в която бюрократите и законодателите не биха имали властта да продават или преотстъпват икономически привилегии,дори за всичките пари на света наследникът не би могъл да си купи защита срещу собствената си некомпетентност;той или трябва да си върши работата добре или клиентите му ще бъдат отнети от фирми,управлявани от хора с по-добри умения.Няма нищо по-уязвимо от управлявана лошо голяма компания,която се конкурира с малки и ефективни фирми.
  Личните предмети на разкоша или пиянските партита,които наследникът може да си позволява с парите на баща си,не са икономически значими.В бизнеса той не би могъл да застане на пътя на кадърните конкуренти,нито да попречи на способните.Той не би намерил автоматична сигурност никъде.
  Ако един човек,който сам се е издигнал благодарение на собствените си способности,остави своя бизнес на недостойни наследници,внукът му се връща към ръкавелите на незначителната службица.
  Именно смесената икономика,защитава непродуктивните богаташи,като застопорява обществото на определена степен на развитие,а хората- в рамките на определени класи и касти,и прави все по-трудно издигането,пропадането или преминаването от една в друга каста.Така че онзи,който е наследил богатство преди настъпването на застоя,може да го запази,без да се бои от конкуренцията,пдобно на наследниците във феодалното общество.
  Забележително е колко много много наследници на индустриални състояния,второ и трето поколение милионери,са етатисти със социален уклон,надаващи вой за все по-голям контрол.Целта и жертвите на този контрол са способните хора,които в една свободна икономика биха изместили тези наследници;хората с които тези наследници не биха могли да се конкурират.
  Както пише Лудвиг фон Мизес в "Действието на хората":
  "Днес данъците често поглъщат по-голямата част от "прекомерните"печалби на новодошлия на пазара.Той не може да натрупа капитал;той не може да разшири своя бизнес;бизнесът му никога няма да стане голям и да бъде равностоен на запазените интереси.Старите фирми няма защо да се боят от конкуренция;тях ги закриля бирникът.Те могат безнаказано да тъпчат на място.Наистина,данъкът върху дохода пречи и на тях да натрупват нов капитал.Но по-важно за тях е това,че той пречи на опасните новонавлизащи фирми да натрупват,какъвто и да било капитал.Те са на практика привилегировани от данъчната система.В този смисъл прогресивното данъчно облагане е спънка за икономическия прогрес и спомага на застоя."
  Айн Ранд 1963 г.

 35. 35 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Щом няма значение плосък или прогресивен данък, тогава нека да въведем прогресивния данък ;)

 36. 36 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Щом няма значение плосък или прогресивен данък, тогава нека да въведем прогресивния данък. Така поне хората ще живеят с чувството за солидарност и социална справедливост, пък нали реално е все едно ;)

 37. 37 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#33] от "tims":

  Докторите взимат над 5000 лв., хирурзите над 10х.
  Добрите генеколози, и те на 8 х.
  Най-високата средна заплата е лекарската.
  В Кюстендил например, работник шивашки цех взима 600лв., бруто.
  В България над милион човека не си купуват лекарства и качествена храна. Нетавенството е огромно и то тръгва още от училище, защото добри ученици стават само децата на взискателни родители, на око 5%, останалите още в училище са дамгосани да станат нископлатени общи работници.

  Любовта ще спаси света!!!
 38. 38 Профил на Ivan Kirov
  Ivan Kirov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Освен всичко друго, прогресивният данък би увеличил размера на сивата икономика.
  Само че на БСП това им идва дюшес, хем популизъм за простаците, хем далавери под масата.

 39. 39 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Тази статия е нескопосан и изключително неграмотен опит да се изкриви действителността и да се докаже, че черното е бяло. Фактите са изцяло подменени и прикрити. За всеки нормален и що-годе образован човек е ясно, че данъчната политика е най-ефикасното средство за намаляване на неравенството. Дори в малкото страни, където има плосък данък, има доста допълнения за освобождаване и подпомагане на бедните слоеве. В България не е така. Този данък беше въведен от шепа мошеници, които искаха така да увеличат доходите си по лесен начин и да прехвърлят тежестта на останалите. Няма как да се влиза в подробности, но подобен данък е вреден за икономиката и трябва да си много глупав и продажен, за да твърдиш обратното.

 40. 40 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  В най-развитите и цивилизовани страни има прогресивно данъчно облагане /с нищожни и доста модифицирани изключения/. За икономиката и обществото е добре да има повече средства в по-широки слоеве от населението. Там хората са умни и знаят какво правят. Едва ли някакви недоучили, поръчкови псевдоикономисти са в позиция да им дават съвети. Трябва да се отбележи и диференцираната ставка на ДДС. Тези неща са толкова прости, очевидни и лесни. Удивително е, че не се прилагат и даже се оспорват по медиите от някакви некомпетентни и не особено интелигентни индивиди. Дори не е необходимо да се правят открития, достатъчно е да гледаш и следиш какво правят хората.

 41. 41 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Данъците трябва да бъдат най-високи за най-бедните и най-ниски за най-богатите. По този начин се стимулират бедните да спрат да бъдат бедни, за да избегнат наказателния данък и така бедността намалява значително.

 42. 42 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1339 Весело

  Данъците трябва да бъдат най-високи за най-бедните и най-ниски за най-богатите. По този начин се стимулират бедните да спрат да бъдат бедни, за да избегнат наказателния данък и така бедността намалява значително.
  —цитат от коментар 41 на eus47368223


  Добра идея!

 43. 43 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 682 Неутрално

  хайде стига с това сиромахомилство!
  заместете навсякъде думата "беден" с "мързелив, "нискоквалифициран" ...
  и ще осъзнаете какви глупости пишете!
  "Който не работи не трябва да яде" е казал мъдрия народ! капиш
  Хайде от човещина ще му се дава нещо, ама не много - да се стегне и да почне да работи!
  Пък и социалистите са лицемери - пускат крокодилски сълзи за "социално слабите" , но никой не дава от парите си за "социално слабите" - искат ама с чужди пари!

 44. 44 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#43] от "bgpatriot":

  Тук става въпрос за данъчната с-ма, а не за това кой какви доходи има и поради каква причина. Всъщност именно социалистите въведоха плоския данък, а те не са от най-работливите и квалифицираните.

 45. 45 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Мераците за равенство ВИНАГИ водят до равенство в мизерията! ВИНАГИ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 46. 46 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Ако стартът на индивидите не е еднакъв, за никакви равни възможности не може да става дума, както и за никакво равенство. А у нас открай време някои са по-равни, т.е. ползват се със специални привилегии при старта. Шуробаджанащината е пуснала дълбоки корени и няма да бъде премахната по нашите географски ширини, това е част от народопсихологията.

 47. 47 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Прогресивното подоходно облагане е "данък завист". Едни хора, завиждат на други, че имат по-високи доходи и искат да им го отнемат. Но този данък завист има висока цена. Висококвалифицираните кадри, които са и високо платени, стават много скъпи на бизнеса и бизнеса или спира да наема или се изнася в друга страна. Също така стимулира и роботизирането на икономиката. За бизнеса това действа по Сталински: има работник - има проблем, няма работник - няма проблем.

 48. 48 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#39] от "валентин николов":

  Би ли ми обяснил защо плоския данък е вреден за икономиката ? Ако въведеш прогресивен данък натоварваш бизнеса с допълнителни разходи за висококвалифицирани работници. Това как помага на икономиката ? и къде отиват тези пари ? в държавата, за да ги крадат или да ги дават на пенсионерите да си купуват вносни стоки. Това как стимулира икономиката ?

 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Само като чуя ИПИ и вече знам, че ще прочета безогледна защита на богатият и пълно пренебрежение към бедният. Доста продажни са. А и вредни, те измислиха безумието "Парите следват ученика".

  Иначе лично аз не виждам голяма полза от прогресивните данъци, само по-голяма бюрокрация. Освен това най-най-богатите винаги ще намерят адвокати които да ги отърват от данъците, че дори и социално бедни да ги изкарат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#39] от "валентин николов":Би ли ми обяснил защо плоския данък е вреден за икономиката ? Ако въведеш прогресивен данък натоварваш бизнеса с допълнителни разходи за висококвалифицирани работници. Това как помага на икономиката ? и къде отиват тези пари ? в държавата, за да ги крадат или да ги дават на пенсионерите да си купуват вносни стоки. Това как стимулира икономиката ?
  —цитат от коментар 48 на Симо


  Такива въпроси показват липса на образование и знания. Има множество причини от всички области за прогресивно облагане. Накрая всичко се отразява в икономиката. Няма да се повтарям. Няма нито една напреднала държава с плосък данък. А в този краен вид той съществува само в България.

 51. 51 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  .В България над милион човека не си купуват лекарства и качествена храна. .
  —цитат от коментар 37 на hope

  Не си купуват храна и лекарства, обаче си купуват билетчета да търкат за половин милиард всяка години. И фалшиви "лекарства" с които ни заливат рекламите.
  Ако има дадат още половин милиард поне 2/3 заминава за талончета веднага.

 52. 52 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Големият въпрос е как да се направи данъчната система несправедлива. Говорих преди време с един бръснар в Торонто, който има малка бръснарница, недалеч от Данфорт . Човекът е италианец, имигрирал в края на 60-те. 7-8 години след като е пристигнал, е успял да си купи сравнително малка едноетажна къща ( викат им на такива бунлаго) в района на Ийст Йорк. Тогава е струвала $35 хиляди, днес струва над милион. Един високообразован имигрант с висока заплата днес не може да си позволи да купи тази "къщичка" заради абсурдно-високите цени. Това поставя всяко следващо поколение в неравностойна позиция. По-добре е вместо изключително високи цени на жилищата да има изключително високи данъци- особено за големите градове. Така в какво и къде живееш ще се определя на базата на твоите доходи и на твоите сегашни усилия, а не толкова на времевата конюнктура. По тоя начин всеки ще е мотовиран да се учи и да напредва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK