Как България сама се постави в периферията на ЕС

Бойко Борисов

© Пресслужба на правителството

Бойко Борисов"Европа на две скорости може да счупи ЕС", предупреди тези дни премиерът Борисов. Той обаче няма право да се оплаква. Защото България сама се постави в периферията на ЕС. За "Дойче веле" Ясен Бояджиев избира няколко примера само от последните дни:


"Европа на две скорости може да счупи ЕС", каза тези дни българският премиер пред съпартийците си от Европейската народна партия /ЕНП/. Думите му звучат като предупреждение, продиктувано от загриженост за общото европейско бъдеще. Зад тях обаче се крие едно оплакване - че някой иска да остави България на "втора скорост", отреждайки ѝ място в периферията на съюза. Крие се и едно лошо предчувствие - че се задава краят на ЕС в днешния му вид на щедър и не много придирчив донор.


Метафори и реалности


Всъщност "двете (че и повече) скорости" са реалност в ЕС още преди покрай серията кризи (икономическа, Гърция, еврото, Брекзит, миграцията) да се появи и да се утвърди едноименната метафора. В дебата за бъдещото развитие на съюза тя обозначи виждането, че кризите могат да бъдат преодолени чрез по-бърза, по-тясна и по-дълбока интеграция. Разбира се, скоростта и степента на интеграция са въпрос и на обективни възможности и процеси. Но в много голяма степен зависят от желанието и волята на политиците в отделните страни за реформи и промяна.
Метафората за "счупването" на ЕС е все още само заплаха, която обаче бързо може да се превърне в реалност. Но причина за "счупването" няма да бъдат онези, които искат "Европа на две скорости", а разрастващата се група от страни, които потъпкват принципи и ценности като върховенството на закона, разделението на властите, независимото правосъдие, работещите в общ интерес институции, свободата на словото. Така те рушат самата основа на ЕС.


Ето няколко примера само от последните дни, които показват къде е България в координатната система на европейските скорости и принципи.


Забатачени, подменени и провалени реформи


Откакто е член на ЕС, страната неизменно държи първенството по замърсяване на въздуха. След куп предупреждения през 2015 година Европейската комисия /ЕК/ заведе дело в Съда на ЕС за систематично неспазване на нормите. През следващите две години нищо не се промени, а страната бе осъдена да намали запрашването. Но година и половина по-късно промяна още няма. Миналата седмица ЕК даде последна отсрочка от два месеца, преди да се обърне отново към съда и да последват финансови санкции. Същия ден дойдоха и предупреждения за предстоящи нови съдебни процедури заради продължаващи с години нарушения на други европейски правила.


Разбира се, в това отношение България не е сама, нито тези конкретни директиви са най-важното на света. Но тук и най-важните реформи (включително онези, от които зависи по-бързото придвижване на страната към социалните и икономическите стандарти на ЕС) са забатачени по същия начин. Или съзнателно подменени и провалени. Като съдебната реформа например.

Върховенството на закона
Девет години след като тържествено бе провъзгласено като "начало на борбата срещу организираната престъпност, корупцията и срастването на организираната престъпност с държавния апарат", прословутото дело "Октопод", послужило многократно за отчитане на "напредък" пред Брюксел, миналата седмица приключи безславно с оправдателна присъда. Оказа се, че или главата на "октопода" е невинна (тоест била е набедена), или системата не е способна да докаже вината ѝ. Което в края на краищата е все едно, защото всички гръмки обвинения обикновено свършват по същия безславен начин.


В последните седмици системно заобикаляната от реформите прокуратура отново влезе във фаза на хиперактивност. Най-напред крупни бизнесмени, някои от които отдавна известни с безобразията си, изведнъж се сдобиха с куп обвинения и влязоха в ареста. После в Агенцията за българите в чужбина внезапно бе разкрита престъпна група, която продавала българско гражданство. Сигналите и медийните публикации за това се трупаха от години, но никой не им обръщаше внимание. После вкупом бе поискан имунитетът на шестима депутати. За някои от тях мотивите са претоплени стари обвинения, за други - изсмукани от пръстите съчинения. Както казаха от самата прокуратура, имало някои "хипотези", които "не можем да ги твърдим с убеденост".


Едва ли някой се съмнява, че и тези истории ще приключат безславно, също като делото "Октопод". Опитът съвсем еднозначно сочи, че цел и движещ мотив на безброй подобни акции не са върховенството на закона и борбата срещу корупцията, а имитация и отчитане на дейност за пред ЕС (в случая в навечерието на поредния мониторингов доклад), политически натиск и разчистване на сметки, злепоставяне, тормоз и репресия срещу опоненти.


"Независимите" институции


В България институциите, които би трябвало да работят независимо и в общ интерес, са смачкани или направо превзети, за да обслужват частни интереси. Примерът от последните дни е с Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Заради конфликт с прокуратурата то бе напълно блокирано и вече две години не контролира нищо. След като миналата седмица станаха известни номинациите за нови членове на бюрото (сред които и човек с медийното прозвище "лейтенанта на Пеевски"), е повече от сигурно, че то ще продължи да прави същото. Със съгласието и активното съучастие на всички парламентарни партии.


Свободата на словото


Когато влизаше в ЕС, България беше на 36-о място в класацията на "Репортери без граници" за свобода на пресата. Днес е на 111-а позиция сред 180 държави и категорично държи последното място в ЕС. Една от причините за това бе посочена миналата седмица от "Репортери без граници" (една от най-уважаваните медийни организации в света): "Всяка опозиционна медия, дръзнала да критикува правителството в България или проправителствени олигарси, е подложена на атаки".
Организацията протестира по повод атаките срещу издателя на една от малкото подобни медии. "Понякога олигарсите използват таблоиди, новинарски сайтове и телевизионни канали, за да очернят опозиционните медии. Понякога властите прибягват до юридически тормоз, за да заглушат гласовете на независимите медии. Незабавно трябва да се прекратят постоянният контрол, атаките и конфискациите, целящи да попречат на тези медии да работят", заявява организацията и призовава ЕК да проучи действията на българското правораздаване срещу независими медии.


И правораздаването, и управляващите, и тяхната опозиция не харесват "Репортери без граници". Но очевидно нямат нищо против неизброимия рояк от медийни подобия, контролирани от Пеевски, които славословят властта и громят опонентите ѝ.

Изводите


Разбира се, в отношението си към принципите и ценностите на ЕС България не е сама. В сравнение с някои лидери, открито хулиганстващи в това отношение, българският премиер изглежда даже съвсем прилично.


Той обаче няма от какво и от кого да се оплаква. България сама се е поставила във "втората скорост" и в периферията на ЕС. Защото в някои отношения се движи прекалено бавно, а в други буксува на място или направо се е забързала назад.


В същото време предчувствието на българския премиер е напълно оправдано - ЕС в днешния си вид наистина може скоро да се "счупи". И тогава няма да е възможно да се ползваш от европейската солидарност и едновременно да претендираш за свободата да правиш каквото си искаш.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Борисов просто тества българския народ дали е готов да се отчупи от ЕС и да се присъедини към проспериращия Евразийски съюз.

 2. 2 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Отново безмислици! Човек остава с впечатлениетио, че досега България е била в каймака на ЕС и сега видите ли е в периферията.

 3. 3 Профил на irina.gergova
  irina.gergova
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Бяхме част от Евразийски съюз 500 + 45г. и сега се вижда къде сме.
  Дайте да направим 500+ години в Европейски съюз и тогава да вземем информирано решение.

  Ако бяхме направили реформите, за които говорим от 29 години, сега нямаше да имаме търкания със Западна Европа. За справка - Ирландия, Естония.

 4. 4 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 459 Разстроено

  Бойко, остави на някой друг да измисли стабилността. Провали се, видно е за всички.
  Излез поне като мъж да коментираш пред медиите хаоса, в който се намира държавата. Ако ти стиска, де... че по паланки и села те разнасят като "мъжага".

 5. 5 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Видими резултати! Трети мандат тупане на топката, нищо правене С ЕДИНСТВЕНАТА ЦЕЛ - усвояване на еврофондове!!! Този наистина ли си мисли, че е много хитър, а другите нищо не разбират?!?

  Спиране на еврофондовете и оставката ще дойде от самосебе си.

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Нека да има натиск, но не виждам смисъл от ново правителство на БСП и ДПС.

 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 876 Неутрално

  "Опитът съвсем еднозначно сочи, че цел и движещ мотив на безброй подобни акции не са върховенството на закона и борбата срещу корупцията, а: имитация и отчитане на дейност за пред ЕС "
  Това е истината, никакви реформи в правораздаването не са осъщшествени, всичко е камуфлаж за пред Брюксел. С тази корумпирана правна система, с тези ниски доходи, с тази слугинажна журналистика, ние се класираме не за втора, а за трета скорост, ако има такава.

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Глипости от агитпропската песнопойка!

  Баце, когото не мога да Го дишам иначе, от самото начало врЪти една и съща абсолютно правилна политика по отношение на позиционирането на България - да се държи за "сърцето" на ЕС, което е Германия, а не се заиграва с огъня по перифериите му. Това Му е огромната заслуга, затова Му отдавам моите адмирации.
  Че заради това е принуден да се прави на Ганьо и абдал, да постъпва като селски тарикат - това е гадничко, но неизбежно предвид хала и позицията на страната ни, която нито има тежестта, нито мястото на картата, нито силата "да се пъне" самостоятелно дори и в такава задруга като Вишехрадската.
  Кофти, но това са реалностите!
  И точно затова е прав Баце, когато говори по този начин от наша гледна точка за "счупването на ЕС" от деленето на много скорости.

  Не ми разправяйте, че "ама те и така си били реалност".
  Реалност са не "скоростите", а разликите. "Скоростта" е относителна мярка и се използва изцяло пропагандно в угода на една или друга политика, като всичките тези политика са в ущърб на България!

 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Щом почнахте от медии като Телеграф и Дойче веле да препечатвате текстове, работата е много на зле.

 10. 10 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Хахах, пак се завъртя кречеталото! Вчера Чолаков, днес Бояджиев, утре Смилов, после Дайнов......хора Без работа.

 11. 11 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Кучетата лаят - кервана си върви...Жалко за уличните псета!

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  Не плюйте по Борисов, той толкова може. Но на нас къде ни е акъла, това се пита в задачата.

 13. 13 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  България няма нужда да се поставя в периферията на Европейския съюз, тъй като ние никога не сме били на друго място след приемането ни в него. А преди това ни носиха на гръб, за да стигнем до тая пуста периферия. Сега сме се хванали като удавник за сламка за Европейските фондове, но те генерират у нас не само материални придобивки, но и невиждана корупция. Европа на две скорости ще бъде факт, колкото и да ни е мъчно. Това ще бъде юридически знак за периферното ни значение поради липсата за желание да се променим.

 14. 14 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Отново безмислици! Човек остава с впечатлениетио, че досега България е била в каймака на ЕС и сега видите ли е в периферията.
  —цитат от коментар 2 на von_seeckt


  Не е била в каймака, но и други държави не са били, но вече не са в периферията.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6034 Неутрално

  Борисов трябва да престане да мисли, че някой друг ще свърши работата на България. Ако пък знае, че няма да стане, тогава изказването му е лицемерно (по-вероятното)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 325 Разстроено

  Отново безмислици! Човек остава с впечатлениетио, че досега България е била в каймака на ЕС и сега видите ли е в периферията.
  —цитат от коментар 2 на von_seeckt


  Не, България не е била в каймака на ЕС никога, но статията е за това, че сегашните управляващи /ГЕРБ и ОПГ/ и опозиция /БСП и ДПС/ УМИШЛЕНО я държат да си остане в периферията и НЕ ЖЕЛАЯТ страната да се придвижи, дори и бавно, към каймака ... И точно това е т.н. от Баце "стабилност" - да пропадаме стабилно, без да се опитваме да се движим нагоре ... Тъжно, но факт ...

 17. 17 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Държавата се управлява с незаконно финансиране чрез грантове на различни групи, които на практика прокарват себе си като лидери и /или гражданско общество.

  Сумите са достатъчно сериозни, за да се компрометира идеята за функционален и осмислен държавен бюджет и справедливост.

  Създават се искуствено лидери, публични личности и симулация на гражданско общество чрез това финансиране така, както по-рано червени милионери с куфарчета. Сега ролята на куфарчеатата играят еврофондовете.

 18. 18 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#3] от "irina.gergova":

  За близо хиляда триста и четиридесет годишното си историческо съществуване България два пъти се озовава в сянката на азиатска деспотия. Веднъж подир гибелта на средновековната българска държава в края на XIV-ти век. Втори път след разтурянето на Третото българско царство в средата на миналия. По един и същ начин е нарушено естественото национално развитие: избити, прокудени и обезличени са по-издигнатите хора, пресечени са органичните връзки с Европа, наложени са чужди закони и порядки. И в двете империи завоевателки - османската и съветската - господстващите народи изповядват едно и също жизнено кредо: ,,Ние принадлежим на върховния повелител и ще дадем животите си, щом той рече”. И двата властващи етноса възприемат съществуването си като телеологично движение, започващо от божествено озарение в главата на месия и продължаващо към свръх-грандиозна цел, завършваща историята. Юнашко завоюване на Европа, че и на света. Хилиастично ощастливяване на целокупното човечество. Българските мечти произлизат от земна жизнена философия: ,,Аз искам да живея и работя за благото на семейството ми и за моя собствена полза. Да спазвам установените закони. И те да бъдат еднакви за всички”. Важни са децата, имота и работата.

 19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  България след падането на предишния режим стана васална страна на Русия и Турция.Към едната страна традиционно уважение, към другата страх до болка ! Европа никога не влезе в манталитета на обикновенния българин, а продължаващия преход не позволява свобода на гражданите.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 20 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#12] от "Роси":

  Акълът ма умнокрасавците ли?!Ами толкова си имате.

 21. 21 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#2] от "von_seeckt":

  Да това е глупаво и тендциозно мнение от страна на автора , България е периферия в ЕС , каквото и да направи , ако ще и милиардери да станем ще си останем периферия , както са Финландия , Ирландия и дори Швеция , които периферия , просто имат по добър стандарт на гражданите , но са същата периферия като нас заради географски причини и сравнително малкото на брой население . Все едно жителите на Малко Търново да се тръшкат , че кмета с действия си или бездействия ги е напрвил периферия на България, и в София никой не ги бръсне за сливи, но пък Несебър са същата периферия като Малко Търново , но гражданите там или селяните имат добър стандарт по добър от средният софийски и нямат подобни проблеми и не се притесняват , че са периферия и не искат , единствено искат метрополията да не им пречи много много .

 22. 22 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Уффф, не им ли писна да дъвчат едно и също? И то на ангро. Сто пъти питам, по какви критерии определят свободата на словото? Ще си остана с питането.

  Мърфи е оптимист!
 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  ЕС няма да се ,,счупи" заради бай Х. Ще се ,,счупи" ,,стабилността" на бай Х ,като му спрат еврофондовете, защото като спре мониторинга, ще ни третират като пълноправни и няма да има прошка за кражби и лъжи.

 24. 24 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Това, че можем да бъдем в центъра на ЕС е най-голямата дивотия, която анализатор може да изрече. Кои са в центъра? Германия, Франция и т.н. - големи държави по площ и население, владели някога колонии, не изпитали геноцида на комунистическа власт. Как да се доближим до тях за 30 години свобода? Едностранните анализи са чиста пропаганда някаква. Сериозен журналист би търсил призма, през която да анализира, да съпоставя, съотнася с времето и реалиите. Искаме строителите да работят на световно ниво. А къде са журналистите на световно ниво? и . т.н.

 25. 25 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  Един от малкото материали на ДВ, с които да съм почти напълно съгласен.

 26. 26 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Европа трябваше отдавна да обърне дебелия край на тоягата,даже закъсняха много.С препоръки и увещания няма да стане.Само тогава може да ни светне и да изгониме дружно самозабравилите се шишковци.

 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2314 Весело

  Обитателят на политическия хендек се загрижил за периферията. Priceless!

 28. 28 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Борисов е егоистичен тъпанар с животински рефлекс за оцеляване. Нищо повече. Той само докара България там, накъдето 30 години я бутаха всички доморасли "управленци" - до ръба. Когато десетилетия наред властниците от всички цветове - без изключение, позволяват, дори съучастват за инфилтрацията на мафията в структурите на властта, резултатът не може да е друг, освен давеща се в собствените си бандитски екскременти страна. Страна, чието управление в момента се състои от представители на "джапанките" - управленски цървули. Резултатите са видни - повсеместна воня.

 29. 29 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 916 Неутрално

  С безобразната си крайно лява либерална пропаганда и евтини манипулации Дневник не могат да очакват съчувствие от нормалните читатели.

  -voxy
 30. 30 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Е кво искате от държава, в която патриотите са русофили или педофили, управляващите - олигарси, а останалите - сеирджии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK