Реквием за мониторинга, или какво следва от предизвестеното му политическо убийство

Реквием за мониторинга, или какво следва от предизвестеното му политическо убийство

© Дневник"Дневник" публикува фейсбук пост на Христо Иванов - правосъден министър в кабинета "Борисов 2", лидер на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България", за публикувания вчера доклад на еврокомисията по т.нар. мониторинг за борбата с корупцията и организираната престъпност и реформата на правораздаването в България (CVM).


Текстът на доклада на Европейската комисия (ЕК) по Механизма за мониторинг на българското правосъдие граничи с гротеската и оставя усещане за тежък пристъп на институционален "ишиас". И в това за съжаление няма особена изненада.


Ликвидация на мониторинга от страна на ЕК е исторически рубикон в нашите отношения с ЕС и заслужава сериозен и обстоен анализ.


Малко история
Механизмът възникна на основата на увереността на една предходна политическа и бюрократична генерация, че страни като България могат лесно и с помощ отвън да преодолеят тежката наследственост от тоталитарния режим в съветската периферия и организирано-криминалния преход. Увереност, че институциите на ЕС и НАТО могат да бъдат могъща платформа за догонващо (а често и придърпвано) развитие.


Още по време на преговорите за присъединяването ни към ЕС българските власти опитваха всякак да заблуждават партньорите си относно състоянието на нашето правосъдие и нивата на корупция и дори успяваха да намерят съмишленици на политическо ниво – справка - комисаря по правосъдие Франко Фратини и неговата твърде приятна визита на Боровец с Румен Петков... При приемането ни обаче се намесиха няколко правителства и хора със здрав смисъл (и добра информация от разузнаването) от професионалните нива на ЕК и беше отчетено, че страната ни (заедно с Румъния) не отговарят на стандартите за върховенство на правото.


Тогава по изключение беше създаден механизъм за продължаващо наблюдение, известен като Cooperation and Verification Mechanism (CVM). Идеята беше, че в рамките на допълнителни три години ние ще постигнем необходимите минимални нива на законност и ред в ЕС.


Наблюдението се опираше на няколко "показателя", формулирани с оглед един първоначален списък от мерки, които България не е успяла да довърши в рамките на преговорния период. По-важното е, че докладите стъпваха на наблюдение на списък от конкретни дела и не просто отчитане на предприетите мерки, но и анализ на техните резултати. Този подход намираше своето отражение в постоянното напомняне на изискването за track-record (устойчиви практически резултати) - едно понятие, което българските власти все се правеха, че не разбират.


Прогресорите и съпротивата на хайдуците, или Трудно е да бъдеш бог


В началото, под водачеството на желязната Катрин Дей, генерален секретар на ЕК до 2015 г., в Брюксел и на място в София работеше екип от експерти, които наистина вярваха във възможността чрез комбинация от натиск и експертна помощ България да навакса своите тежки дефицити в областта на правосъдието и вътрешните работи. Тези хора бързо разбраха, че проблемите ни са много по-дълбоки и нито първоначално планираните три години, нито ограничените формулировки на показателите, могат да бъдат основа за постигане на реален напредък.


Съответно очакването за изпълнение на един ограничен списък от формални мерки в лимитиран времеви хоризонт беше изоставено. Докладите анализираха широк кръг от фактори, стъпваха на усилено събирана информация от широк кръг източници, списъкът от наблюдаваните дела постоянно се допълваше, а настояването за трайни практически резултати се повтаряше постоянно, заедно с нови и нови препоръки.


С малки изключения българските власти водеха постоянна партизанска война срещу наблюдението. Подаваше се лъжлива информация, рекламираха се откровено фалшиви мерки, използваха се всякакви бюрократични хватки и преструвки. Българските комисари в ЕК имаха важната задача да осигуряват напълно безпринципен натиск за "смекчаване" на констатациите и препоръките, а тук се правеше възможното да се ограничат контактите на експертите на ЕК с независими източници на информация. Стигна се дотам, че по време на специалната експертна мисия относно прокуратурата през 2016 г. беше организирано демонстративно "външно наблюдение" и заснемане на лицата, идващи за интервю в офиса на ЕК в София, а спрямо референта на комисията тук беше приложена пълната гама от медийни атаки и оклеветяване през проправителствената пропагандна машина.


Началото на края


След пенсионирането на Катрин Дей механизмът загуби своя двигател. Доминираният от всеядната ЕНП настоящ състав на ЕК нямаше никаква политическа воля да притиска управляващите в България да правят реформи, а самият Юнкер има откровено "банкетно" отношение към въпросите на корупцията и принципите в политиката. В столиците на големите страни членки се установи разбирането, че стига България да бъде държана извън Шенген, въпросът дали у нас има реално върховенство на правото касае единствено нас самите. Един по един чужденците, желаещи да се борят за това българските граждани да получат европейско ниво на законност и ред, напускаха своите постове в ЕК и в София. Последен, след епични усилия на българските власти, беше освободен референтът по механизма в София...


Паралелно се изхабяваше мобилизацията на българите, които бяха готови да се надяват, че ЕК ще окаже ефективен натиск, и работеха, за да отстояват реформите и да оказват съдействие в процеса на наблюдение. Такива хора има(ше) много – в медиите, в неправителствения сектор, но – най-важно – сред магистратите и държавните служители на различни нива.


Мисля, че решителни за пречупване на обществената мотивация за реформа у нас се оказаха поредицата напълно безпринципни заявления на Юнкер и Тимерманс за прекратяване на мониторинга независимо от липсата на реална реформа и при установяване на все по-явни авторитарни практики. Това съвпадна и с отказа на няколкото активни преди посолства да настояват за реформи и да търсят сметка за корупцията.


Съвсем естествено управляващите, тяхната пропаганда и обслужващ персонал в съдебната власт и службите усетиха ръцете си напълно развързани и се развихриха. На всички нива започнаха акции по показното смачкване на неудобните и техните близки (например продължаващият медиен и институционален погром срещу семейство Панови (шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов - бел. ред.), който остава напълно безнаказан).


Прокуратурата консолидира безпрецедентен репресивен инструментариум, значимо законодателно влияние и видимо собствено присъствие в медиите и пристъпи към все по-директни политически акции (например аферата "ЦУМ гейт"). Министърките Захариева и Цачева напълно предадоха каузата на реформата и механизма, която мнозинството от техни предходници все пак се чувстваха длъжни да отстояват поне в някаква степен.


Така за първи път от много години се оказахме със състав на Висшия съдебен съвет, в който няма дори малка устойчива опозиционна група или глас с ясен дневен ред за реформа, който да оказва организирано противодействие и да демаскира действията на мнозинството. Толкова активният доскоро цех от съдебни репортери също изпадна в частична летаргия. С малки изключения замлъкнаха и гласовете от гражданския сектор. Публичният разказ за това какво се случва, къде са проблемите и какви реформи са нужни се разпадна.


В последните години комисията постепенно се отказа от проследяването на конкретни дела, лиши се от присъствието на свой референт тук, ограничи максимално обхвата на докладите до отдавна изгубилите значението си показатели, определени през далечната 2006 г. Отказът от формулирането на нови препоръки е същинският край на механизма.


Това, което имаме като доклад, или празнините говорят


Така, съвсем закономерно, стигнахме до този напълно изпразнен от съдържание антидоклад. Текстът на т.нар. политическа част (важната) е сведен до захаросано изброяване на всякакви формални "мерки" при тотален отказ да се анализира тяхната годност или наличието на резултати от тях.


ЕК дори не си прави труда да се престори, че регистрира някакви резултати от борбата с корупцията. В текста отсъстват или не са акцентирани достатъчно такива мащабни скандали като:


- Замитането на "ЦУМ гейт" от Висшия съдебен съвет (ВСС) и Инспектората на ВСС;


- Фактическият отказ да се разследва скандалът с разпределението на делото, свързано с несъстоятелността на КТБ от председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева;


- Фактическото замразяване на делото КТБ и разобличаването на отказа от разследване на редица елементи на казуса, направено в поредица публикации в медиите;


- Липсата на сериозна проверка по съмненията за връзки на "Булгартабак" с международна контрабанда;


- Липсата на проверка за казуса с "Къщата в Барселона";


- "GP Group гейт";


- Липсата на проверка за обстоятелствата по придобиването на ТЕЦ Варна от Доган и възлагането на договор за студен резерв на ТЕЦ-а;


- Отказът да се разследва казуса с "дупката на Гергов";


- Закъснялото задействане по търговията с български паспорти на прокуратурата и обстоятелството, че през годините е имало неопределен брой сигнали, а всички преписки минават през ДАНС;


- Показната акция срещу бившата районна кметица на "Младост" Иванчева.


Докладът отбелязва липсата на действия по въвеждането на процедура по ефективно търсене на отговорност от главния прокурор, но не прави никакви изводи от това обстоятелство. Тоталният отказ от прилагане на процедурата по парламентарни изслушвания на главния прокурор изобщо не е регистриран. Макар че към датата на публикация на следващия доклад, процедурата за избор на следващ главен прокурор вече ще бъде в ход, по този въпрос няма никакви предварителни изисквания или препоръки.


Докладът не забелязва и не коментира изграждането на паралелна извънредна наказателна система и закономерното превръщане на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в инструмент за оказване на натиск и разправа, включително:


- Атаката срещу председателя на ВКС Лозан Панов (в едно с многогодишната медийна разправа с него и съпругата му от страна на проправителствената пропагандна машина), както и самото обстоятелство, че КПКОНПИ в момента проверява множество съдии, въпреки че това е изрично възложено на ИВСС от конституцията;


- Атаката срещу съдия от Софийския градски съд от страна председателя на КПКОНПИ заради направено преюдициално запитване.


- Използването на КПКОНПИ за атака срещу опозиционни издатели и политици и медийните кампании на Комисията в тези случаи, координирани с проправителствената пропаганда и медиите на Пеевски, както и публичната защита на Делян Пеевски от председателя на КПКОНПИ.


Докладът не забелязва и не коментира отказа на Министерски съвет от искането на специална експертиза за състоянието на административното правосъдие и Върховния административен съд.


Стратегията за съдебна реформа не просто не се прилага, но и вече реализиране постижения се ревизират – например връщането към предишния режим на командироването, което отново се превръща в механизъм за поставяне на магистрати в зависимост. Докладът обаче ведро намира, че Стратегията се изпълнява.


Докладът не забелязва и не коментира разбиването на Бюрото за контрол на използването на СРС и лансирането на поредната креатура на Пеевски в него.


Докладът не забелязва и не коментира липсата на въвеждане на електронни обществени поръчки, нито обстоятелството, че премиерът нареди договорите с GP Group да бъдат прекратени и фирмата, вместо да си търси правата, доброволно се отказа от тях.


Докладът не забелязва и не коментира отказа от каквито и да било усилия за реформа и модернизация на МВР.


И, на целия този прекрасен фон, ЕК обявява намерението си да прекрати окончателно наблюдението върху България точно в навечерието на инсталиране на Пламен Георгиев, Иван Гешев или някой като тях за следващ главен прокурор...


Пирова победа


Правителството побърза да благодари на ЕК за този доклад. При този списък незабелязани скандали - напълно логично, но и доста саморазобличително.


Политическата ликвидация на мониторинга не е просто прощален подарък от Юнкер и Меркел за Борисов. Тя отразява големите промени, които настъпват в ЕС. Никой, нито в Брюксел, нито в Берлин и Париж, не си прави никакви илюзии за състоянието на българската държава и естеството на корупционния ни модел. Докато Борисов се радва, че ЕК му спира наблюдението, той пропуска, преустановяването на втората част от названието на механизма: сътрудничеството.


Европейският съюз (ЕС) все повече престава да мисли за себе си като благотворителна институция, основана на вярата във всеобщата добронамереност и неизбежния и еднопосочен прогрес. Съюзът се сблъсква с все по-остри външни атаки и вътрешни предизвикателства и смяната на лидерите му ще донесе и все по-осезаем преход към активно изграждане на защитни механизми и инструменти за отхвърляне на чужди тела. На мястото на безкрайните кандърми с ценностни аргументи идват санкции, на мястото на консенсуса и неограниченото разширяване идва консолидация на онези, които наистина могат да си имат взаимно доверие и да споделят общи стандарти и отговорности.


ЕС ще изгражда ядро, което ще споделя общи политики по сигурност и отбрана (което на първо място означава споделяне на големи обеми чувствителна информация), ще развива много по-голяма интеграция на икономическата си политика и общност на подхода при справяне с предизвикателствата на застъпващите се технологични революции. В това ядро троянски коне и вечни повтарячи ще попаднат трудно.


Механизмът беше условие за допускането ни в ЕС. Неговото безплодно прекратяване може да се окаже много по-близо до връщането ни в изходна позиция, или изтласкването ни в една вече оформяща се периферия на по-бавна скорост, отколкото щедър подарък на пълноправно членство. Отказът на Брюксел да ни наблюдава, не се случва, защото след 11 години лъготене те най-сетне са се хванали и са ни повярвали, а защото за тях е все по-желателно да се откажат да ни "придърпват" към себе си.


Оттук нататък за нарушение на върховенство на закона няма да пишат доклади с препоръки, а ще спират евросредства. За корупция ще пращат не ОЛАФ, а европейски прокурори. Нарушенията на свободата на пресата ще се разглеждат все повече като централен проблем на принадлежността към ЕС и вероятно затова в доклада се появява този толкова контрастно адекватен параграф по тази тема.


Чакалнята се превръща в ад, или вечната периферия


Вероятно можем да видим мостра на бъдещите динамики в примера с кандидатстването ни за т.нар. чакалня за еврозоната (ERMII). При все че формално вратата за нея е отворена за всички, изпълняващи определени макроикономически критерии, когато ние поискахме да влезем, нещата се оказаха по-сложни. За нас бяха поставени нови условия, основани на все същото недоверие към нашите институции и документите, които те произвеждат.


Понеже не разбрахме намека, че не сме добри дошли в чакалнята, за нас беше изградена една предходна чакалня. Изискванията, които са ни поставени, предполагат ударно оздравяване на целия ни финансов сектор и, каква изненада!, да направим съдебна реформа (дето тъкмо сме я приключили). Всичко това трябва да бъде изпълнено до другото лято.


Самата перспектива за ревизията на финансовия сектор вече предизвиква сътресения в застрахователното блато, готви се банковото и пенсионното, а тепърва трябва да почнат реформи в управлението на червивите от корупция държавни дружества. Всяка стъпка по този път ще предизвиква шокове, които ще се отразяват и на съответните регулаторни институции и ще генерира политически кризи. За едно управление, чиято философия е да отказва да прави реформи и да живее от поддържането на корупция и разруха на институциите, това означава или сигурна смърт или просто пълна невъзможност за минаване по този път. Опитът да се приближим към еврозоната или ще наложи шокови реформи, или просто ще ни отблъсне от прага й, а то значи и от бъдещото политическо ядро на ЕС.


Най-вероятно аналогично ще се окаже положението, когато Шенген бъде надграден с общите политики по сигурността и отбраната и ние поискаме да влезем там, понеже сме изпълнили някакви формални условия на хартия. Необходимостта ударно да покажем готовност да споделяме реална отговорност и да изберем страна във все по-напечения черноморски регион, ще се окаже непоносима за всяко управление от типа "Борисов".


Инструмент от Ерата на милосърдието


Ако Борисов имаше повече далновидност (или министър на правосъдието с повече капацитет и характер) той би се борил да съхрани механизма за мониторинг. Този инструмент от една много по-оптимистична епоха, лишен от санкционни последици, можеше да бъде превърнат в аргумент България да не бъде третирана като останалите.


При правилно управление и известни задръжки в лъженето, сътрудничеството с ЕК в рамките на Механизма можеше да ангажира Брюксел като реално заинтересована от нашия успех страна. Ако ние реално бяхме извършили необходимите реформи в правосъдието, днес ние щяхме да имаме убедителни доказателства за своята годност да бъдем част от ядрото. Вместо това ние се радваме на това, че развеселеният чичо Юнкер ни целува по челото за довиждане...


Политически извод, или можем ли без "Радецки пристигна с гръм"


Реалността е, че механизмът беше колкото потенциално полезен, толкова и политически развращаващ за нас. Той беше един от най-ярките примери за нашата склонност да възлагаме на Брюксел задачата да оправи нашата собствена страна. В този смисъл, той работеше колкото за нашето развитие, толкова и за утвърждаване на нашата политическа инфантилност. Неговият край е момент на необходимостта от съзряване.


Самият аз, вземайки решение да стана министър в кабинета на Борисов, за когото нямах никакви илюзии, че смята да прави реформи, възлагах надеждите си на помощта от ЕК. Когато комисията отказа молбата ми да включи конкретни препоръки за реформа на прокуратурата в доклада за 2015г., разбрах грешката си, но се бях хванал на хорото и реших да използвам възможността максимално. Неизбежният край дойде, когато Тимерманс, въпреки обещанието си към мен, не подкрепи настояването ми за независимо разследване на "Яневагейт". Моят извод беше, че решението е единствено в изграждане на вътрешен политически инструмент, който (за разлика от РБ) може да осигури реална и последователна подкрепа за необходимите реформи.


Създаването на "Да, България" и обединението "Демократична България" показа колко трудно е това. Днес обаче, въпреки всичките си грешки и криволици (а може би и заради тях), аз гледам спокойно на бъдещето, защото зная с увереност, че в България има устойчив политически инструмент за извършването на нужното обновяване на нашата държавност. Ние още сме малки, но подкрепата за нас нараства, нямаме осигурени финанси, но оцеляването ни без тях е много по-важен ресурс, не сме във властта, но знаем кои сме, имаме силен екип с осъзнато доверие и ясни цели.


Днес "Демократична България" е годен политически инструмент за необходимата промяна, а гражданите, които разбират, че спешно трябва да се преборим за България в сърцето на Европа, стават все повече. Сигурен съм, че на задаващите се избори (европейски или парламентарни) ще се срещнем.


Нещо повече, трябва заедно да се погрижим на следващите избори за Европейски парламент да изберем такива хора, които наистина могат да отстояват върховенството на правото и свободата на Европа и които няма да търпят пасивно още една комисия като тази на Юнкер и Дол.


Та, без особени съжаления, днес можем да си вземем довиждане с мониторинга. Изпитвам огромна благодарност към хората от страна на ЕК, които работиха с искреност и желание да помогнат на страната ни. Сред тях има такива, които заслужават на тях да бъдат кръстени софийски улици, редом с големите европейски приятели на българската свобода от миналото. Изпитвам гордост за страната си и това, което тя може да стане, заради всички съдии, прокурори, журналисти, експерти и чиновници, които видях през тези 11 години да се борят за родината си и нейното реформиране. Зная, че техният брой и качества са точно толкова, колкото е нужно, за да обърнем мача.


Така е устроена вселената.


Просто трябва да си свършим работата. И, понеже днес големият ми син навършва 4 години, нямам никакви колебания, че той ще израсне в една по-добра България и в една по-добра Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Още помия никога не е излишна !
  Все пак идва обяд , а някой се хранят с нея !!!

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  Само Иванов от цял ЕС реве за мониторинг!
  Защо ли ?

  [email protected]
 3. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 683 Неутрално

  От целия словесен буламач разбрах, че ристю иска върху България да има някакъв безкраен мониторинг. Всъщност сгреших, не безкраен, но докато той е аут от властта.

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Иванов, радвай се на рождения ден на малчугана, да е жив и здрав и голям да порасне.
  От политиката нищо няма да излезе, това се видя.
  С "желязната Катрин Дей" и "личното обещание" от Тимерманс, с бръщолевения за двете каки и къщи в Барселона, с VSI4KI 6TE OMREM звучиш толкова отчайващо, че няма накъде. Манифести, гравитации, нови републики, демократични българии - станахте като оня обединител от СДС, дето взе под процент на президентските избори.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Xoxo
  Xoxo
  Рейтинг: 227 Неутрално

  За съжаление това е истината - . От 140 години се опитваме да бъдем част от Европа и все не ни се получава поради една или друга причина...Дано съумеем да изградим някой ден общество достойно за пример , защото парите за безплатния обяд свършиха...

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Мдааамм ...

  Requiem aeternam dona eis, Domine ...

 7. 7 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 320 Неутрално

  направо ми се догади
  от отчайващата истина.

 8. 8 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#3] от "von_seeckt":

  нищо не си разбрал.
  както винаги си си пуснал
  арлекино и само това чуваш.

 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Виждайки настройката на българите ЕК вдига ръце, и ни оставя да правим какво си искаме, да ни управляват мутри, да си строим хъбчета, и да ревем Дори и любимият ни ДНЕВНИК не забелязва, че Борисов започва да строи хъб Балкан с 2,9 млрд лв. Възвръщаемост н- на кукуво лято.
  За тролчетата най-важно е Ристьо и Радан да не са в парламента. Е, нещо като 1996г наближава- хъбчета, АЕЦ Белене, то до безкрай надали може?

 10. 10 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 443 Весело

  Мен пък изказването на Х. Иванов ми харесва - има емоция.
  Освен това, той е от малкото източиници,, който може да каже неща, дето нито Цачева, нито Захариева биха се осмелили да споделят. Звучи автентично.

  Пожлеавам му успех , а синът - да е здрав и да има късмет.

  VD
 11. 11 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#4] от "АзКлавдия":

  нещо не разбирам какво ехидничиш,
  при положение, че младите хора
  не искат да живеят тук. те произнасят присъдите, не ти.
  кво ми се дуеш с тея профанистични псевдо остроумия.
  аз няма да казвам, че дъжд вали при положение, че ми се сере в устата.
  ясно.

 12. 12 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Опитът да се приближим към еврозоната или ще наложи шокови реформи, или просто ще ни отблъсне от прага й, а то значи и от бъдещото политическо ядро на ЕС.
  ------
  ГЕРБСП ни подгряват вече за провала - "с еврото ще обеднеем", "хляба ще поскъпне двойно, а заплатите ще са старите" и прочее малоумщини.

 13. 13 Профил на Vassil Marekov
  Vassil Marekov
  Рейтинг: 5 Весело

  Български казан. Класика

 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Весело

  Какво работи този Христо Иванов? От какво си изкарва хляба?
  Само питам, искам да зная в какво поприще се е доказал като специалист.

 15. 15 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#14] от "pamela":

  а ти какво работиш.
  кажи бе какво.
  или я по-добре се опитай
  нещо по темата.

 16. 16 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 533 Неутрално

  България от 1944 г. е в положението на организъм нападнат от тежка болест която го разлага, след 1989 г. имаше надежда но се оказа ,че съпротивителните сили са малки и вече спокойно може да се каже ,че навлизаме в терманият стадий от който няма връщане назад!
  Лекарите вдигнаха ръце и ни оставят да се разложим до край!Амин!

 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#12] от "kapitan_laino":

  Тъкмо да ви повярвам и прозетох как ЕЦБ почва провека на банките ( и за всеобщо умнокрасиво щастие и на ПИБ) защото сме подали докумети за влизане в чакалнята на еврозоната. Така че на кой да вярвам - на вашето мнение за ГЕРБ или на действията на правителството на ГЕРБ.

 18. 18 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 440 Весело

  Какво работи този Христо Иванов? От какво си изкарва хляба?Само питам, искам да зная в какво поприще се е доказал като специалист.
  —цитат от коментар 14 на pamela


  Аз искам да знам форумната Памела с 2176 рейтинг в какво поприще се е доказала.

 19. 19 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#12] от "kapitan_laino":Тъкмо да ви повярвам и прозетох как ЕЦБ почва провека на банките ( и за всеобщо умнокрасиво щастие и на ПИБ) защото сме подали докумети за влизане в чакалнята на еврозоната. Така че на кой да вярвам - на вашето мнение за ГЕРБ или на действията на правителството на ГЕРБ.
  —цитат от коментар 17 на m17


  Е и? Те и за Шенген имат желание, и за отпадане на визите със САЩ имат желание - докъде сме? Накрая Мутрата излиза обиден, че "покриваме всички изисквания и пак не ни искат". Щото сме грозни ли?

  Всъщност можеш ли да ми посочиш някакъв външнополитически напредък от "Борисов 1" насам? Освен че сменят мониторинга с "надзор"?

 20. 20 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#17] от "m17":

  тъкмо ще отидеш при пеевски
  и ще го питаш какво стана с депозитите
  в ктб. и го питай за кредитие.
  какво стана бе.
  кажи отворен.

 21. 21 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  "Надежда всяка тука оставете". И отглеждайте емигранти.

 22. 22 Профил на Guero
  Guero
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Христо е един от малкото читави на политическата сцена.
  Във всичките си коментари казва истината и разбива "реалноста" на Боко , Цецо и Цецка на пух и прах.

  Тяхната "реалност" за съжаление се подкрепя привидно от началниците на запад, защото Боко там е послушно безгръбначно.
  Стига да се съгласява където и когато трябва безропотно в България да си прави каквото си ще. И той си прави...

  За съжаление Христо е един от малкото, както електората дето би гласувал за него също е малко.
  То и цялата машина на Боко е направена да генерира лесно управляеми хора, които или виждат само неговата "реалност" или толкова са изпаднали, че изобщо не се интересуват.

  И така... колелото се върти Боко си е на власт, раздава благата...
  слуша навън, мачка в България.... следващия Тато

 23. 23 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#22] от "Guero":

  въпросът е, че трябва да се вземе страна.
  свършиха тея мантри и лигавщини
  за че никой политик
  не ми харесва и няма да гласувам.
  ако не гласуваш си просто предател.
  това е.

 24. 24 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Безпощаден анализ. Това трябва да е новия премиер на България. Всички останали се провалиха тежко.

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Виждайки настройката на българите ЕК вдига ръце, и ни оставя да правим какво си искаме, да ни управляват мутри, да си строим хъбчета, и да ревем Дори и любимият ни ДНЕВНИК не забелязва, че Борисов започва да строи хъб Балкан с 2,9 млрд лв. Възвръщаемост н- на кукуво лято.За тролчетата най-важно е Ристьо и Радан да не са в парламента. Е, нещо като 1996г наближава- хъбчета, АЕЦ Белене, то до безкрай надали може?
  —цитат от коментар 9 на historama  До коментар [#9] от "historama":

  ЕК никога не ни е почвала,за да ни оставя. От самото начало ЕК приема тактиката на НЕнамеса в работите на България. Оставям всеки сам да прецени дали е правилна тази стратегия.

 26. 26 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Задава се много по-всеобхватен механизъм за надзор. Пишат че няма да е дискриминационен и ще важи за всички страни членки на ЕС, ама според мен ще е насочен главно към Източна Европа. Просто не виждам как България и Полша ще осъществяват надзор над Швеция или Ирландия. Шенген през крив макарон, в обозримо бъдеще няма никакви изгледи да ни приемат. В Еврозоната, само след много сериозна работа и реформи. Няма как, Българите сами си го направиха гласувайки за разни измекяри представящи се за всезнаещи и всеможещи месии.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 27. 27 Профил на Boyan Obreshkov
  Boyan Obreshkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Глас в пустиня. Много малко хора разбират, че ЕС и в частност Юнкер загробиха реформите в България. И още по-лошо - сложиха огромно количество хора на фондовата хранилка. С тях си гарантират оставане във властта. И тия дето остават - мислещи, пазарно ориентирани и останали в България няма да стигнат 4% на изборите.

 28. 28 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 325 Неутрално

  ах колко малко човече си ти, Иванов, малко, мъничко човече!

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 29. 29 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  [quote#18:"danubian.whale"][/quote]

  Форумната Памела не пише статии, не е политик и не се натиска да те управлява. При това положение , не е длъжна да ти дава ,каквито и да са обяснения.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 30. 30 Профил на qmr16533793
  qmr16533793
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Такива хора, като Х. Иванов ни трябват! Чисти, неопетнени и с вяра, защото иначе България загива.

 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  До коментар [#9] от "historama":

  Не е ли ясно, че никакъв мониторинг не е на дневен ред, като изборите за ЕП тропат на вратата и ЕНП си търси депутати ?????

  [email protected]
 32. 32 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#26] от "tsyrvulan":

  ти мислиш че Ирландия и Швеция са нещо повече от Полша ли? :) Швеция е страна с голяма екзистенциална криза в момента и върви полека, но надолу, докато Полша е бъдещ водещ фактор в Европа...независимо дали на Дневник и Дойче веле им харесва или не ;)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 33. 33 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 440 Весело

  [quote#18:"danubian.whale"]
  —цитат от коментар 29 на schwimmwagen
  Форумната Памела не пише статии, не е политик и не се натиска да те управлява. При това положение , не е длъжна да ти дава ,каквито и да са обяснения.[/quote]

  Ако форумната Памела толкова много се интересува, може да провери. Нали не очаква да и отговорят във форума на Дневник?

  Или след всяко публично изказване политиците са длъжни да си правят биографично резюме?

  В такъв случай, Борисов винаги да се подписва като "бивш пожарникар и бодигард на Живков"?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Мъката на плювалниците е безкрайна. Процента обратно, клони към нула.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#34] от "pag":

  Тъжен вой от глутничката, която иска справедливост, чистота и западен начин на живот.

  Радостен вой от глутницата, която се кефи на жипа на тротоара, "сега кво правим" и Цеца.

 38. 38 Профил на dimitarkotzev
  dimitarkotzev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Без да съм политически фен на Иванов намирам този анализ за напълно точен и адекватен. За съжаление или за радост в крайна сметка се оказва, че спасението на давещите се е в ръцете на самите тях.

 39. 39 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1420 Весело

  До коментар [#32] от "KLINGON":

  Не думай, дано и БГ да изпадне в такава голяма екзистенциална криза като Швеция. Съзнаваш ли въобще за какво говориш?

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 40. 40 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Весело

  До коментар [#15] от "mihail_p":
  До коментар [#18] от "danubian.whale":
  Да ви отговоря: инженер съм по професия, занимавам се с автоматизация (най-общо). Това което проектирам след това се пуска в експолоатация. Не си изкарвам хляба с алабалистики и не съм на хранилка.
  А въпроса го задавам защото първо проверих в интернет, но там не намерих нищо за въпросната персона след като е престанал да бъде министър. Това, което пише за него е посветено повече на роднините му.
  Като лидер на микроскопична политическа партия едва ли се издържа от членски внос. Събере 5 съмишленици и хоп! политическа партия. Защо се присламчи към ДСБ след като на изборите реши да ходи самостоятелно?
  Толкова години подкрепях СДС, след това ДСБ, но докато този е там никога няма да получат гласа ми.

 41. 41 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Докладът на ЕК е словесно повторение на пълния игнор, който преди дни показаха и нагледно към Бойко, ставайки и излизайки от залата, когато той започна да говори от трибуната. Вдигнали са ръце от нас и не ги интересува как и кой ни управлява. Или както писа днес един от казионните вестници — според доклада всичко ни е окей, трябва само да вкараме един политик в затвора. Предлагам Трайчо Трайков, много е подходящ.

 42. 42 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#40] от "pamela":

  казвам ти с най-дипломатичниа възможен тон.
  времето на тоя не ми харесва да си грая с него
  и ще се нацупя и ще рева и ма моля другарко свърши.
  изброрът е ясен.
  или гласуваш за мафията, която те изнасилва
  без да се интересува, ама изобщо какво мислиш,
  или гласуваш за демкратите.
  не си изсмуквай причини да не правиш нещо.
  опитай се да го правиш.

 43. 43 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Безпощаден анализ. Това трябва да е новия премиер на България. Всички останали се провалиха тежко.
  —цитат от коментар 24 на arcanum


  Напълно съм съгласен с Вас, колега. Като че ли все повече хора осъзнават, че сме на дъното на блатото и продължаваме да копаем, а алтернативата вече е на лице!

 44. 44 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Какво всъщност иска този бивш министър на Бойко Борисов?
  Той твърди, че откакто има мониторинг, нещата в съдебната система стават все по-зле (включително докато е бил и министър). Очевидно този мониторинг според него не работи. И въпреки това жали отпадането му?

  Какво направи Иванов, за да отпадне мониторинга и да изчезнат проблемите? Подаде оставка и избяга...

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 45. 46 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#15] от "mihail_p":До коментар [#18] от "danubian.whale":Да ви отговоря: инженер съм по професия, занимавам се с автоматизация (най-общо). Това което проектирам след това се пуска в експолоатация. Не си изкарвам хляба с алабалистики и не съм на хранилка. А въпроса го задавам защото първо проверих в интернет, но там не намерих нищо за въпросната персона след като е престанал да бъде министър. Това, което пише за него е посветено повече на роднините му. Като лидер на микроскопична политическа партия едва ли се издържа от членски внос. Събере 5 съмишленици и хоп! политическа партия. Защо се присламчи към ДСБ след като на изборите реши да ходи самостоятелно? Толкова години подкрепях СДС, след това ДСБ, но докато този е там никога няма да получат гласа ми.
  —цитат от коментар 40 на pamela


  Нека аз да ви отговоря. Ристю нищо не работи. Беше направил едно НПО и получи чрез него грант от около милион, два от Америка за България. С това живее и то далеч по добре от 99% от българите,

 46. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 48 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#42] от "mihail_p":

  Мина времето когато гласувах за тия за да не дойдат ония.
  Хич не рева и не се тръшкам, че няма за кого да гласувам, защото компромиси вече не правя и за опортюнисти не гласувам. Въпросната персона много добре знаеше каква е биографията на Бацето преди да се цани за министър.

 48. 49 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#48] от "pamela":

  ми приключва разговора.
  нямам какво да си кажа с човек,
  който обръща гръб на родината си,
  защото се държи като малко детенце.
  действай си.
  просто нямаш право да говориш за политика,
  когато се самоизключваш от процеса.
  говори си за агу-та и други технологични истории.

 49. 50 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#45] от "mihail_p":

  Нищо ново. Това е стратегията на ГЕРБ и БСП от десетилетие - плашене едни с други. Беше успешно тествана от Доган още през 2005 чрез Атака/Патриоти срещу ДПС. И реално най-устойчивият метод да се привличат неутрални гласове.

 50. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Наистина няма надежда за България. В блатото ни е най-добре.

 51. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Наистина няма надежда за България. В блатото ни е най-добре.

 52. 53 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ристо , ристоо .... А колко се надяваше на този доклад да имате повод да плюете по ГЕРБ и да ги свалите , ама нейси , не ви се получи и сега си изливаш злостта срещу любимият ви ЕС , а уж бяхте най големите европейци и ревяхте за цености и федерализъм , сега станахте бетер Орбан , защото не ви изнася и го ударихте през простото с тоя ишиас , ся като си почнал с реквиемите , сядай да пишеш реквием за политическата си кариера, барем ти се получи.

 53. 54 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#20] от "mihail_p":

  Няма нужда да питаме Пеевски, питайте директно Костов и Радан/ДСБ, те си държаха парите в КТБ на преференциална лихва, значи знаят най-добре.

 54. 55 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#48] от "pamela":

  Само дето слънцето изгрявя и без петел. Така че вие като не гласувате, всъщност давате контрола над съдбата си на пенсионери, цигани и маргинали, които са най-деисциплинираните гласоподаватели. И на млка група опортюнисти като мен, които гласуваме на принципа на най-малко зло.

 55. 56 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 488 Весело

  Христо Иванов ще се удави от злоба, че ЕС не му споделя параноята. Време е за политеческо отрезвяване. Не може да гледаш на евроинституциите като на патерици за повяхнала политическа кариера.

 56. 57 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  следва закономерното. 1.8% , деклариране на средства и ... нов проект. поне до втора инстанция.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 57. 58 Профил на Zully
  Zully
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "Guero":

  Съгласен не на 100% ами на 110%. И аз се чудя, на какво основание, Борисов и СИЕ, се захванаха да ни обясняват, че то доклада не бил лош изобщо!? Като ние може да четем, пък най-вече и живеем в реалността-Бълграска!

 58. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 60 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Вече не сме в чакалня :)
  Добре дошли в чистилището :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 60. 61 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Обнадеждаваща статия,за разочарованиение на герберунгелите.Те не са чели статията докрай и бързат да плюят по омразният им Христо, въпреки че разкрива цялата плачевна картина на ситуацията за властта,а и за всички българи.

 61. 62 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Статията казва че и герб,и бсп,и всички,които искаха да се премахне мониторинга,избождат очи,вместо да изпишат вежди,но това си е за тяхна сметка,като не са го разбрали навреме.

 62. 63 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":

  казано е всеки да яде, каквото си е надробил! И правилно! Ние си избираме някакви ......................................................................... да ни управляват родината, пък после ЕК лоша!

 63. 64 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#14] от "pamela":Какво работи този Христо Иванов? От какво си изкарва хляба?

  Намира кусури. Лапа от копанята.

 64. 65 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Това, което пише за него е посветено повече на роднините му.

  Намери ли за сестра му от ДС? Има и някаква братовчедка-еврейка,убита като партизанка.

 65. 66 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#40] от "pamela": Ком.65

 66. 67 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 301 Весело

  Излишно е да говорим за професионалния опит и реализация на г-н Христо Иванов, както и за червената му рода. Тези факти са известни, а и са предмет на лични пристрастия. Някои намират нулевия му професионален опит в съдебна зала за голям недостатък, други го смятат за предимство - не е "влязъл в схемите". Едни си мислят, че работата му само за грантове към определен тип НПО означава зависимост и обремененост с клишета, други виждат в точно този тип НПО "пътят, истината и живота". Някои намират решението му да стане министър от квотата на ГЕРБ и неуспеха да прокара идеите си, доколкото е имал такива, за недостатък. Същото смятат за огромната му роля за разбиването на РБ и след това забиването на нож в гърба на ДСБ и лично на Радан Кънев. Други мислят, че това е доказателство за принципност - човекът следва някакви свои теоретични принципи, каквото и ще да става!
  Тъй че да се върнем на статията: По същество тя представлява вопъл "ЕК също ни изостави, както направи с новата американска администрация!" И опит за оправдателно-обвинителен анализ на причините, поради които г-н Иванов и групичката около него са изоставени.
  Вероятно за редица изводи г-н Иванов има основания - изцяло или частично. Но тук отново не виждаме самооценка, дори само опит за трезв самокритичен анализ "Каква беше нашата роля и къде бъркаме". Всичките наоколо виновни, само той целият в бяло!
  Без такъв опит за трезв самокритичен анализ г-н Иванов трудно може да стане истински политически лидер. Не и на десницата. Без него ще си остане "Ръководител на проекти" към някое НПО.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 67. 68 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Изречението "ЕК също ни изостави, както направи с новата американска администрация!" да се чете "ЕК също ни изостави, както направи И новата американска администрация!"

  ***Уважаема редакция, дали не е разумно да се даде възможност за редактиране на постинг от автора му? С ограничения, разбира се - само една редакция и само пет минутки след написването. Много от нас допускат неволни грешки и ги виждат едва при прочитане на публикуваното вече мнение.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 68. 69 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Неутрално

  GueroРейтинг: 16713:08, 14 ное, '18 / Неутрално

  Христо е един от малкото читави на политическата сцена.
  Във всичките си коментари казва истината и разбива "реалноста" на Боко , Цецо и Цецка на пух и прах. 

  Тяхната "реалност" за съжаление се подкрепя привидно от началниците на запад, защото Боко там е послушно безгръбначно.
  Стига да се съгласява където и когато трябва безропотно в България да си прави каквото си ще. И той си прави...

  За съжаление Христо е един от малкото, както електората дето би гласувал за него също е малко.
  То и цялата машина на Боко е направена да генерира лесно управляеми хора, които или виждат само неговата "реалност" или толкова са изпаднали, че изобщо не се интересуват.

  И така... колелото се върти Боко си е на власт, раздава благата...
  слуша навън, мачка в България.... следващия Тато

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 69. 70 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Изключая неизбежната политическа самореклама накрая, и стандартното изброяване на кусури в началото, по средата този материал беше първия първокласен анализ на автора откакто се публикува.
  Браво! Качи нивото.
  И наистина, позицията на ЕС "абе оправяйте се сами, смешковци, сега сами имаме сериозни проблеми, не ни е до това да ви дундуркаме" дава един шанс за ревитализиране на вътрешно-политическия капацитет в България, вместо вечното очакване "големия шеф отвън да ни прави".
  Или това, или постепенно ставаме "Беларусията на ЕС". И после, естествено, "извън ЕС" и съюзник на "братята" в Масква, Минск, Донбас, Луганск, Транснистрия, Абхазия, Южна Осетия, Казахстан, и Република Српска.

 70. 71 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Играта на българския "елит" е да компенсира липсата на еврофондове по три линии:
  а) скубане на граджанята
  б) руско-турски енергийни шашми
  в) влизането на китайския копринен път през БГ в ЕС.
  Може и да са прави, и комбинацията от трите да им даде същите, че и по-големи варианти за краднене, отколкото от парите от ЕС които скоро ще почнат да секват като санкции за лошо поведение.
  Т.е. времевият прозорец БГ да стане бяла държава е между момента в който управляващите се дестабилизират от липса на европейски пари, и момента в който се стабилизират отново чрез азиатски пари.
  Дотогава ако не стане, никога няма да стане, и България се превръща в "хитра неутрална държава смучеща от/заиграваща със всички" като Беларус.
  Там, казват, рай било.

 71. 72 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Какво работи този Христо Иванов? От какво си изкарва хляба?Само питам, искам да зная в какво поприще се е доказал като специалист.
  —цитат от коментар 14 на pamela


  Умее ли Памела да ползва интернет? Пръстчетата нацелват ли клавиатурата? Или ако ни мързи--копи/пейст тактиката владеем ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK