Малък разказ за телевизията на Софийския университет, предизвикан от един клип

Стоп кадър от спрения клип на "ТВ Алма матер"

Стоп кадър от спрения клип на "ТВ Алма матер"Действие първо
Акт 1. Университетската телевизия има удостоверение за регистрация от Съвета за електронни медии (СЕМ).


Акт 2. Тя получава финансиране по проект "Наследство.бг".


Акт 3. Преди да се подаде поръчката за техника и оборудване, директорката Светлана Божилова е освободена. Със заповед на ректора Анастас Герджиков за директор е назначен Башар Рахал. Важни за разказа са няколко факта:
"Очарователният и готов да сбъдва мечти Башар Рахал" има опит като актьор и водещ на "Лотария България" - "игра на светлини и истински съспенс, които ще ви накарат да затаите дъх – от първата до последната минута". Няма данни да има опит в обществени медии. Има медийни публикации, че участва в търговско дружество с продуцент на "Биг брадър" – ако е така, не е ясно дали участието на Рахал в това дружество е прекратено.


Башар Рахал е персонално назначение на ректора без конкурс и без концепция на кандидата какво ще прави като директор за реализиране на обществения характер на академичната телевизия.


Действие второ


На 27 юни 2018 г. се провежда събрание на академичния съвет. Две точки в дневния ред са свързани с "Алма матер ТВ".


Акт 1. Променен е правилникът на "Алма матер ТВ". От протокола не са видими промените, текстът на правилника на обществената телевизия на Софийския университет "Св. Клмент Охридски" (СУ) и преди, и сега не е достъпен.


Акт 2. Попълнени са квотите на академичния съвет в управителния съвет (проф. Илчев) и в програмния съвет (проф. Чавдарова и доц. Данаил Данов).


Акт 3. Ректорът иска от академичния съвет да бъде упълномощен да сключи договор с инвеститор, неразкрит по име:


"За упълномощаване на Ректора на СУ "Св. Климент Охридски" за сключване на договор с предмет – предоставяне на трето лице на програмно време в телевизионната програма на Телевизия "Алма Матер" – обслужващо звено на СУ "Св. Климент Охридски", с цел за създаване и осигуряване на независими и съвместни предавания и продукции."


В писмо до академичния съвет бившият зам.-ректор доц. Милена Стефанова изразява опасения за превръщането на обществената телевизия в комерсиална. Тя призовава ректора да представи конкретен договор пред академичния съвет, а не да иска да го упълномощи да сключи бланкетен договор. Академичният съвет обаче упълномощава ректора – или поне това се разбира от протокола.


Действие трето


Акт 1. На сайта на Софийския университет и в специална страница във "Фейсбук" се появява съобщение за кастинг под заглавие "Годината, в която стана известен". То се съпровожда от клип.


Акт 2. Група хора от университета са истински възмутени от възможността този т.нар. промоционален клип да се свързва със Софийския университет. Катедра "Радио и телевизия" от Факултета по журналистика и масови комуникации (ФЖМК) информира ректора за професионалното си мнение. Реакцията: Софийският университет няма намерение да сваля клипа от страницата си, заявява СУ за bTV на 8 ноември, вече имало много желаещи за участие в кастинга.


Акт 3. Преподавателското тяло във ФЖМК не формира обща позиция.


Позиции има – две:
Катедра "Радио и телевизия" публикува отворено писмо по казуса, подкрепено впоследствие и от преподаватели от други факултети:


Смущаващ е не само клипът, но и пълната липса на прозрачност за това кой носи отговорност за него.


Деканският съвет приема позиция "Нямаме нищо общо, телевизията е самостоятелен субект". Паралелно върви обяснение, че това би било намеса в свободата на изразяване.


Във връзка с дискусиите около рекламния клип на "ТВ Алма матер" в интернет бихме искали да напомним, че "ТВ Алма матер" е напълно самостоятелно звено в административната структура на СУ "Св. Климент Охридски".


Акт 4. Директорът Рахал обяснява на неразбралите, че това е стратегия и тя постига целта си. Инвестирахме около 50 лева в този клип, а в момента той се върти по всички медии, има над 20 000 гледания. Лоша реклама няма, ако човек може да си я защити, казва директорът на телевизията на Софийския университет Башар Рахал. Клипът постигна целта си, стана скандал.


Акт 5. Медиите достигат до сценариста, избран да отговаря за стилистиката на посланията на обществената академична телевизия – Теньо Гогов. Аз не съм влагал такъв подтекст в текста на клипчето. Ако някой иска да го прочете така, нищо не мога да му кажа. – това е мнението на Теньо Гогов, известен като сценарист на Слави Трифонов, след това на Росен Петров, след това като чалга фигура.


Действие четвърто


Акт 1. Клипът "Стани известен" изчезва от сайта на Университета и от страницата на кампанията. Разбира се, в цифровото време той вече е в предавания по сайтовете и къде ли не. Изчезва и заявлението на Рахал в мрежите: "Мислех, че е сарказъм, а пък се оказа сексизъм." Не става ясно и поддържа ли Рахал "Няма лоша реклама, ако човек може да я защити".


Акт 2. Управителният и програмният съвет огласяват извинение.


През последните дни клип за студентски кастинг, качен във "Фейсбук" от телевизия "Алма матер", стана обект на основателна критика от страна на обществеността и медиите. Стилистиката и посланието на клипа не са в съответствие с академичния тон, който се очаква от всяко звено на най-стария и най-авторитетен университет в страната. Днес случаят беше обсъден на съвместно заседание на управителния и програмния съвет на телевизията. В проведения сериозен разговор директорът на телевизията Башар Рахал изрази съжаление за недобрата преценка докъде пародиен тон е приемлив и къде преминава в лош вкус и сексизъм.


Акт 3. Извинява се и телевизията:


Здравейте, искаме да се извиним на всички, които се чувстват засегнати от нашия клип. Съжаляваме, че не съобразихме, че клипът не отговаря на определени академични и човешки норми, и в този смисъл реакцията е разбираема. Това е и причината да свалим клипа.


Епилог


Но работата вече не е в клипа. Клипът е начало на сюжет.


Работата е в това има ли гаранции за обществения характер и качествената журналистика в "Алма матер ТВ".


Затова: като начало – публичност на правилника, публичност на съставите на съветите, публичност на начина, по който са избрани – защото и това се оказва важно. Очаквал се външен продуцент, готов да инвестира: добра новина, но при известни условия: да има достатъчно гаранции за обществения характер на "Алма матер ТВ" и бъдещето на качествената журналистика в нея.


В публикация на "Медиапул" ректорът разкрива и името на външния продуцент – "фирма на г-н Михайлов".


Мишо Михайлов стана известен през 2011 като агент Пешко, работил за VI управление на ДС от 1980 г. Тогава медиите посочват, че агент Пешко е трябвало да наблюдава настроенията сред студентите и творческата интелигенция (решение №271 на Комдос от 5 октомври 2011 г.)


Също Комисията по досиетата през 2017 г. обяви сътрудниците на тоталитарните комунистически служби сред лицата, които са се ползвали със привилегировани лихвени условия в КТБ (решение №2-1066 от 26 септември 2017 г.). Тук евентуалният инвеститор на университетската телевизия Мишо Михайлов е в компанията на други сътрудници на ДС като Димитър Иванов-Гестапото, оръжейния търговец Петър Маджуков, Борислав Сарандев – Стар Велик майстор на Обединената велика ложа на България.


Проверката на Комисията по досиетата засяга физически лица, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от Корпоративна търговска банка условия, които прилага към своите вложители, за период от две години преди датата на неплатежоспособността ѝ 20 юни 2014 г. (съгласно списък, оповестен на интернет страницата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките).


Според ректора проф. Герджиков критиките били довели до негативен резултат, защото договорът с външния продуцент бил замразен с анекс. Поддържам обратна гледна точка. Позицията на катедра "Радио и телевизия" катализира затварянето на срамната страница с промоционалния клип на "Алма матер ТВ". Позицията активизира и взискателността на колегията за повече гаранции за прозрачност на финансирането и на управлението на "Алма матер ТВ" като обществена телевизия – и в това няма нищо негативно.


Текстът е от блога на проф. Нели Огнянова "Медийно право"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Така и не разбрах, къде е драмата. Иначе действия бол.

 2. 2 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Агент Пешко бил продуцента на студентската телевизия - който за какво отговарял като агент? За това - "агент Пешко е трябвало да наблюдава настроенията сред студентите и творческата интелигенция (решение №271 на Комдос от 5 октомври 2011 г.) "

  Аферим на ректора на Софийския университет, много НЕуважаемия професор Герджиков.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2297 Любопитно

  "Мишо Михайлов стана известен през 2011 като агент Пешко, работил за VI управление на ДС от 1980 г. Тогава медиите посочват, че агент Пешко е трябвало да наблюдава настроенията сред студентите и творческата интелигенция (решение №271 на Комдос от 5 октомври 2011 г.)"

  Това не е ли онова оправно момче от зората на демокрацията което раздаваше лицензи за частни медии? Какъв готин прякор са му лепнали от ДС - Пешко?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2373 Весело

  СУ да си организира синдикална секция "Управленци - бивши социалистически офицери", ведно със Синода и БАН!

 5. 5 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 298 Весело

  "Мишо Михайлов стана известен през 2011 като агент Пешко, работил за VI управление на ДС от 1980 г. Тогава медиите посочват, че агент Пешко е трябвало да наблюдава настроенията сред студентите и творческата интелигенция (решение №271 на Комдос от 5 октомври 2011 г.)"Това не е ли онова оправно момче от зората на демокрацията което раздаваше лицензи за частни медии? Какъв готин прякор са му лепнали от ДС - Пешко?
  —цитат от коментар 3 на Julian Mall


  Аха, това е ето този Пешко: https://www.capital.bg/blogove/dosieta/2011/10/06/1170094_govoriteliat_na_kostov_bil_agent_peshko/

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 6. 6 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Така и не разбрах, къде е драмата. Иначе действия бол.
  —цитат от коментар 1 на von_seeckt


  Драмата е именно в това, че не можете да разберете къде е драмата.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  Колко пари е получила университетската телевизия при финансиране по проект "Наследство.бг"?
  Каква е заплатата на Рахал?
  Колко общо пари е получил?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 8. 8 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Хубав обзор на проф. Огнянова, само дето Мишо Михайлов не стана известен през 2011 г. с досието си, а 15-на години по-рано - първо покрай работата си в Нова ТВ и София Кабел, а после като ПР гуру на бай Костов, което приключи с едни записи, едни подозрения и май никакви разследвания...

 9. 9 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Между другото, а кому въобще е нужно СУ да има собствена телевизия, която да прави хората "известни"?

  Цялата концепция за съществуването на тази телевизия понамирисва бая...

 10. 10 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  6 милиона лева. По тази програма... имат и годишна субсидия от СУ за 1.2 милиона.
  Т.е. тази телевизия е с годишен бюджет от 7.2 милиона. Мисля, че доста родни телевизии могат да мечтаят за такова финансиране...

  Като се има предвид как е назначено лицето Рахал, едва ли може да очаквате прозрачност за заплатата му... и на нековата секретарка. И асистентките му... но то това е най малкия проблем.

 11. 11 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#9] от "forza":

  Телевизията е създадана за обучение на журналисти. Все пак има такъв факултет. Всеки университет по света с такъв профил има радио и тв студия...

  Как вече някои другарЕ се опитват да я трансформират, е съвсем друга бира...

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#10] от "diegos":

  Уха...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 13. 13 Профил на today
  today
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Хайде сега ректорът да си подаде оставката и да му се отнеме правото да заема ръководни позиции за 5 години.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 14. 14 Профил на pusnisoni
  pusnisoni
  Рейтинг: 8 Неутрално

  фасетни очета, един бюлюк крачета (за асистентката става въпрос)

 15. 15 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Мен най-много ме впечатли началото на анализа - печели се проект за много пари и точно преди поръчката за техника и пр. за голяма сума, началникът е сменен с неизвестен такъв неизвестно защо. Класика отвсякъде.
  Дори само това да е вярно, ректорът дължи обяснения пред останалите даскали и ако не успее да даде убедителен отговор, да го сменят, че резили институцията. Откровената кражба е много по-голям резил, отколкото онези пияндета, дето ги бяха уволнили, че уронвали доброто име на университета.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 16. 16 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#1] от "von_seeckt":

  Престани да се излагаш,пипон.Поне прочети внимателно мат,риала!

 17. 17 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Кахърната Нели не ще да се развесели! Рахал си направи без пари майтап и реклама, а мъдрите си чешат мудите... Абна работа!

 18. 18 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1623 Весело

  .........най се ВПЕЧАТЛИХ ,че КЛИПЧЕТО на РАХАЛ СТРУВА 50/педесет/ лева........!!!!!?????......ми тоз ЧОВЕК е БЕЗЦЕНЕН ТАЛАНТ БЕ.../рекламата е толкова
  СКЪПА.../......!!!!!.......за 50- лева те ВЪРТЪТ по ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ.....!!!!!.....това е КАТО ЗА УЧЕБНИК.......!!!!!!......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 19. 19 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ха ха ха :) Партийни секретари се псуват на ченгета от ДС.

 20. 20 Профил на dimav
  dimav
  Рейтинг: 5 Неутрално

  С какво СУ се различава от другите *институции* ?

  minav
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Ченгетата няма как да има естетически критерии...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#11] от "diegos":

  Голямо обучение ще пада - цели три пъти месечно ;)

  От разказа на Н. Огнянова разбирам, че ТВ-то всъщност няма почти нищо общо с Журналистическия факултет.

 23. 23 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Драмата е в дамата! Много е хубава сладураната!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 24. 24 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Да, разбира се че клипа е проблем...а за другарите от ДС, дето 30 години не изчезнаха не е проблем...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Смислено е да има студентска телевизия, за да бъде поле за изява, спорове и в крайна сметка генериране на ново поколение журналисти и журналистика, които да се поддават по-малко на герговци, зурлевки, пеевци и купчината им помагачи, които само си разменят позициите и длъжностите в различните електронни и хартиени медии, хора като Тошев, Недялков и Ко.
  Дори по соц време четяхме страниците писани и редактирани от хора с псевдоним Трендафил Акациев и Ко, защо не и днес да има нещо подобно, особено предвид че медийната среда отиде на кино.
  Да ама не, закъде сме без ДС-то, просто се чудя докога ще ги търпим, няма ли най-после да изберем да ни управляват хора, които да лишат питомците на ДС от влиянието, което оказват и до днес.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK