Ако "Борисов 3" падне, ако "Борисов 3" не падне

Протест в София

© Велко Ангелов

Протест в СофияВ момента ситуацията в България е такава, че каквото и да се случи, резултатът все ще е лош: или правителството ще падне не заради каквото трябва, или ще остане заради каквото не бива. Коментар от Даниел Смилов за "Дойче веле":

Точно по време на сегашната политическа "холера" Европейската комисия изведнъж се влюби в антикорупционните постижения на българското правителство. Тази ненавременна любов безспорно ще даде глътка въздух на изпадналия в много трудна ситуация кабинет "Борисов 3", който трябва да се справя с протести, силно напомнящи на бунта от февруари 2013 година. Този може би предпоследен доклад по Механизма за сътрудничество и проверка пристигна като Радецки "със гръм", за да даде надежда на управляващата конструкция.


Демокрацията е форма на политическо образование - гражданите избират и свалят правителства с оглед на това, което те вършат за страната. Колкото е по-добра преценката на гражданите, толкова по-добре функционира моделът. На теория демокрацията не е своеволие, каприз на електората, а аргументирано търсене на по-добро управление. В момента обаче нещата в България съществено се разминават с този идеал. Тези, които искат да свалят правителството, го правят в името на погрешни цели и с лоши аргументи. А онези, които стоят зад кабинета, също привеждат слаби и невалидни контрааргументи в негова защита. В една такава ситуация каквото и да се случи, резултатът все ще е лош: или правителството ще падне не заради каквото трябва, или ще остане заради каквото не бива.


Любов по време на протести
Цената на горивата и стандартът на живот по принцип са легитимни основания за гражданско негодувание. Въпросът обаче е, че в България и по двата проблема в момента има по-скоро напредък. Цените на горивата са по-ниски от тези през 2013 година, а доходите са по-високи.


За първото правителството няма особена вина или заслуга - цените на горивата се определят основно от международни фактори. Вярно е, че "Лукойл" е в особено, квазимонополно положение, но това не е някаква новост. Протестите могат да повлияят на търговците да коригират цените си надолу, като намалят печалбата си. Но този ефект ще е ефимерен и най-вероятно ще бъде компенсиран от бъдещата им ценова политика.


Показателно е, че нито протестиращите, нито подкрепящите ги партии (най-вече БСП) са предложили някаква смислена нова политика по отношение на горивата, квази-монополите и прочие. Нито пък протестиращите са разпознали нещо от програмата на БСП като свое искане. В този смисъл протестът изглежда като изблик на нефокусирано, но добре организирано недоволство. Зад организираната част от гражданските усилия очевидно стоят и някои много интересни актьори - от качулките на агитките до автомобилите с руски номера. Неясното недоволство дава възможност за ловене на риба в мътна вода.


Тъй като горивата не могат да са сериозно основание за протест - в крайна сметка световните цени в момента падат и в България така или иначе ще има поевтиняване, подкрепящите недоволството търсят другa причина в ниския жизнен стандарт на българите. Да, тук има какво да се желае, тъй като все още сме на опашката в ЕС по повечето показатели. Но пък доходите растат, бюджетът за догодина предвижда повече социални разходи и по-високи заплати в публичния сектор. А и като цяло сме във възходяща стопанска фаза, икономиката бележи устойчив ръст. Накратко: ситуацията е много по-различна от 2013 година, когато имаше замразяване на доходите и повишаване на цените в резултат от световната рецесия.


Възможна ли е изобщо алтернативна икономическа политика, която да доведе до по-сериозно "разхлабване на колана" в България? Със сигурност може да се опита, но дори и в суматохата БСП да дойде на власт, те едва ли ще направят нещо много по-различно от заложеното в програмата на ГЕРБ. Нещо повече: не е ясно дали подобна алтернативна политика - да речем, прогресивно облагане с квоти до 20-25% - би довела до по-бързо наваксване на разликата между нас и останалите в ЕС. Много е вероятно ефектът да е точно обратен, без да има видимо подобрение на положението на най-бедните. Тоест - тези, които се оплакват, че сме последни, всъщност само биха увеличили различията ни с останалите европейци, без да променят нещо съществено по отношение на уязвимите групи.


БСП са водили смислена икономическа политика единствено по времето на Станишев. Не е без значение, че точно той и неговите съмишленици са сега изолирани в БСП. Радикализмът на Корнелия Нинова е опасна смес от популизъм и чиста демагогия, комбиниран с хомофобски и ксенофобски залитания. Социалистите не изглеждат като партия, която би могла да допринесе за европеизацията на България и за стопанския ѝ напредък.
Президентът Радев също яхна популистката метла и наложи вето на разумна мярка като (скромното) увеличение на данъка върху старите коли. Бъркането на управленска безотговорност със социална загриженост е основният дефект в позицията на левите, който обяснява и подкрепата им за протестите срещу скъпите горива. Подобно поведение не подхожда на партия, която претендира да е смислена управленска алтернатива.


Доклад по време на холера


Ако горивата и жизненият стандарт са лоши аргументи за падане на кабинета, то твърдението, че той трябва да остане на власт, защото се справя добре с корупцията, е направо комично. В ролята на такъв комедиант влезе Европейската комисия с последния си доклад, който сваля мониторинга върху три от шестте наблюдавани проблема. С тенденция след година да свали и другите три.


Този доклад трябва да бъде четен като "вдигане/измиване на ръце" спрямо България. Ние не сме се подобрили особено и това е видимо от текста по отделните теми. Остава и основният дефект - правят се законодателни и институционални реформи, но конкретни резултати все още няма. Това, което го има със сигурност, са множество обвинения (спрямо неудобни и маргинални фигури), натиск върху тях и липса на присъди. Създадена е система в услуга на управляващите, която е опасна за опозицията.


Но докато ние просто не сме се подобрили, други в ЕС - като Унгария, Полша и Румъния - успяха значително да се влошат. А както знаем, в царството на слепите едноокият е цар.


Докладът все пак отбелязва влошаване на медийната среда. Забелязва и атаките срещу съдии. Става дума за Лозан Панов и съмишлениците му, които са подложени на постоянен тормоз от медийната империя на Пеевски. И не само от нея, а и от прокуратура и други "независими" агенции, които се опитват всячески да ги отстранят от длъжност. Това, незнайно как, е останало извън доклада, заедно със замитането на КТБ под наказателния ни килим, с ЦУМ-гейт и всички останали скандали.


За сметка на това в деня на обявяването на доклада президентът Радев обвини прокуратурата в политическа атака срещу негово назначение в Конституционния съд. Дали е прав, остава неясно. Но страна, в която държавното обвинение рутинно е подозирано в политически пристрастия, не е образец за върховенство на закона. С мониторинг или без.


Между реалността и популизма


Кабинетът "Борисов 3" има много слабости, а голяма част от тях са свързани с патриотарския му уклон. Правителството все повече се опитва да скрива реални проблеми зад националистически клишета. Когато се почувства силно уязвимо, то измисля ново плашило, за да остане на власт - като пакта на ООН за миграцията например. Зер по-добре е да има нелегална, отколкото уредена и разумна миграция. Но биячите на патриотарския тъпан веднага скочиха върху темата, за да замажат недопустимото оставане на Валери Симеонов в правителството след последните му арогантни изцепки. Това е моделът, който все повече се използва.


Другият голям проблем на "Борисов 3" е, че става дума за управление на ГЕРБ и ДПС, което фаворизира определени медийно-икономически интереси. И те му се отплащат с медиен комфорт. Именно това е "корупцията" в България, а бедата е, че институциите, които се създават, укрепват това порочно срастване на политика и бизнес, вместо да го разграждат. За Брюксел това може и да не е толкова спешен проблем на фона на Орбан, но за България той си е доста сериозен.


През последните години българската политика се превърна в театър, който трябва да прикрива това срастване на конкретни политици с конкретни бизнеси. "Патриотите" са полезни в този театър: те представляват комбинация от прикриващи основната връзка второстепенни актьори и декори в правителството, каквато е и формацията на Марешки. Подобна роля са играли и партии като РЗС, "България без цензура", а за съжаление и претенциозни политици като "остатъчните" реформатори. Тъжно е, че и сега СДС и някои други десни партии се колебаят дали да не продължат да играят някоя третостепенна роля в този театър. А и кастингът за нови актьори непрекъснато тече. Днес мнозина виждат Слави Трифонов като възможен нов, свеж участник в представлението и затова се натискат да му гостуват - уж ново политическо шоу, но по стар и изпитан сценарий.

БСП също не са алтернатива на този театър - те просто искат да изместят главния герой Борисов, като се сдружат с медийно-икономическите структури около ДПС. Затова се надяват протестите да преминат в стихиен бунт, който да замени ГЕРБ с тях в същата или сходна управленска сглобка (ала Орешарски).


Но на България изобщо не ѝ трябва нов февруари като този от 2013 година. Видя се до какво доведе той. След като поутихнат стихийните искания за "радикална смяна на модела", "ВНС", "нова конституция", "нова избирателна система" и прочие, ще стане ясно, че нечие до болка познато лице се е намърдало в ДАНС или поне дърпа конците там. А след това ще фалира някоя банка


За да е полезен, гражданският натиск трябва да е насочен към истински политически проблеми. Тогава може да се генерира и позитивна промяна, алтернатива на едно порочно управление. За беда положението в България е такова, че независимо дали правителството падне или остане, здравият разум и рационалната аргументация със сигурност ще се окажат бламирани. А това е опасно, защото на България ѝ предстои важна година, в която ще се решава бъдещето ни в еврозоната, а до голяма степен и в ЕС.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Така де, Борисов 3 трябва да падне само, когато на Смилов каже.

  А не му ли е хрумвало на Смилов, че явно желанията и анализите му са валидни само в главата му и явно на никой не му пука за тях, реципрочно дневния ред на държавата се движи въпреки напъните му.

 2. 2 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Любопитно

  И какво да коментираш?????

 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Няма да падне, само се клати. Като на коча.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Кабинетът "Борисов 3" има много слабости, а голяма част от тях са свързани с патриотарския му уклон. Правителството все повече се опитва да скрива реални проблеми зад националистически клишета."

  "Другият голям проблем на "Борисов 3" е, че става дума за управление на ГЕРБ и ДПС"

  Занчи хем с патриотите, хем с ДПС. А вероятно и с БСП. Поне не пускайте подобни смешки една след друга. Пускаш едната, а другата или в друга статия или поне няколко абзаца по-надолу.

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  "Борисов 3" ке падне и България ке пребъде. Едва ли не нищо не е било преди този премиер и нищо няма да има след него. Ай, посмалете малко. Който иска още от същото, да гласува по същия начин, но после да не мрънка, а да понесе пълната отговорност за решенията си.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Смилов, този път имаш и добри попадения.
  Ама после почват и лъжите и си става една шизофрения, немам думи.

  А това нещо не го разбрах:
  БСП са водили смислена икономическа политика единствено по времето на Станишев. Не е без значение, че точно той и неговите съмишленици са сега изолирани в БСП. Радикализмът на Корнелия Нинова е опасна смес от популизъм и чиста демагогия, комбиниран с хомофобски и ксенофобски залитания. Социалистите не изглеждат като партия, която би могла да допринесе за европеизацията на България и за стопанския ѝ напредък.

  Да не сте станали комунисти всичките либерали бре?
  Или и преди сте си били такава...

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Това управление на мафията. Тя е във всички партии в парламента. Ако падне Борисов 3, ще дойде Борисов 4. Зависим човек много лесно се управлява.

 9. 9 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 225 Неутрално
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Весело

  и ЛИСИЦАТА така ...ходела след коча и чакала..........Ако "Борисов 3" падне, ако "Борисов 3" не падне....клатели му се, ама не падали !!! :)

  [email protected]
 11. 11 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Успокой се бе Смилов няма да падне!

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Весело

  До коментар [#3] от "Jumbo Jet":

  :)
  Виж ком. 10 ...:)

  [email protected]
 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  Ке падне, нема да падне! Ке падне, нема да падне! На човек да му се завие свят от словесните лепенки. Може би(?!) ще падне, все пак на Боко му стана навик да бяга пред вятъра. Все още не се плаща парно, както и ток в зимен сезон по новите цени,а тока беше причината за падането на кабинет 1.Задават се интересни моменти в политическата зима(според Ботев). Тя, много лесно може да стане "зимата на нашето недоволство".

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  Ако "Борисов 3" падне, ако "Борисов 3" не падне
  ––––––––––––––––––––
  Ако Борисов 3 падне, ще дойде Борисов 4.
  Защото БСП и ДПС не са алтернатива, а останалите са мухльовци.
  За "дясното"ще замълча като за умряло.
  Нужен е нов продесен политически евросубект, който да стане разпознаваем за гласоподавателите. Дотогава партията на гъбарите и партията на простаците ще решават кой да краде от държавната баница...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#15] от "Депутат 241":

  Трябват обаче нови идеи и нови лица. По консервативни и двете. Без залитане по миграция, лгбт, ислям, феминизъм и т н. И без Ицето, Раданчо,Наско и т.н.
  Тогава може и да стане.

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3090 Любопитно

  ... В момента ситуацията в България е такава, че каквото и да се случи, резултатът все ще е лош: или правителството ще падне не заради каквото трябва, или ще остане заради каквото не бива ...

  Яааааа, веднъж да съм на един акъл със Смилов!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#14] от "Капабланка":

  Да обиждаш анонимно е като да чукаш гумена кукла и да пиеш безалкохолна бира.

  В твоя си затворен свят това може и да изглежда удоволетворяващо, но отвън е просто смешно.

 20. 20 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#19] от "niakoi_si":

  Човека е разбрал,че си селски аналлизатор,и ти го казва.
  Това за такива като теб никога не е било проблем.
  Що се цупиш?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 21. 21 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Изчезва малкото уважение към Д.Смилов. Стойте си при БУДА . Иначе смяна на модела ,системата ....каквото и да е не е за този "ПРОСТ НАРОД" . С такива висши неща могат да се занимават върховни същества , които имат СЕРТИФИКАТИ че говорят истината.

 22. 22 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Още безсмисловици, макар и доста разредени........

 23. 23 Профил на nolimit
  nolimit
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Единственият изход от сегашната ситуация е адеквано вдигане на доходите на хората. Нито цени на горива, нито някакви други обещания могат да задържат доверито на гората. Изчерпаха се вече 75 години

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1167 Любопитно

  Не съм съгласен с всичко , но Смилов като цяло добре е обяснил всички политически проблеми в България ! За сметка на това не прочетох нито едно решение ! Съжалявам , но този ,,анализ” е просто едно обяснение на нещата и нищо повече!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 26. 26 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Борисов чете критиките по негов адрес, и коригира каквото може с балансиращ акт на жонгльор. Защо ви трябва да го сменяте? Вие винаги може да изберете кои топки да изпусне, човекът има чувство за баланс, позицията му на центрист е най-добрата за България. Не е интелектуален гений, но тях вече сме ги виждали. Борисов е най-аристотеловият избор за момента, не ви трябва дясно или ляво, дясното е твърде прогресивно и витае в облаците, лявото е твърде консервативно и корумпирано. Помагайте на Борисов да държи крайно-дясните и турците под чехъл, вдигайте шум за корупцията с ясни и доказани виновници и това е напълно достатъчно.

 27. 27 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Единственият изход от сегашната ситуация е адеквано вдигане на доходите на хората. Нито цени на горива, нито някакви други обещания могат да задържат доверито на гората. Изчерпаха се вече 75 години
  —цитат от коментар 23 на nolimit


  Адекватно вдигане на доходите?
  Работодателят отговорил: "Ей сегинка!"

 28. 28 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1465 Весело

  "Ако "Борисов 3" падне, ако "Борисов 3" не падне"

  Не мога да се отърва от чувството, че това е римейк на едва познатото от няколко века "To be,or not to be". Като всеки римейк, изглежда като пародия на оригинала, но пък и никой не му предвижда живот няколко века- само до края на мандата.
  Мисля, че това ще бъде рефренът на ошашавената обединена "опозиция" до сакралната година двайсет двейсет и едно, когато кошмарът й ще свърши (може би?).
  ПС Всъщност, мисля също така, че към тази сакрална дата в България ще имаме вече ОПОЗИЦИЯ без кавички. И най-накрая ще отдъхнем!

 29. 29 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  От цялата статия не лъха а вее мисълта на автора: Не сме готови за избори, карайте по-яваш!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 30. 30 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#20] от "arnautsky":

  Нещо не си схванал, боли ме у.я за мнението на "човека" :)

 31. 31 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 710 Разстроено

  До коментар [#30] от "niakoi_si":

  Напротив,добре съм/сме те схванал/и.
  Ползваш цитирания орган както за мислене,така и за ядене.

  Ма не знам що сереш на входа пръв?
  Надяваш се да ни хване гнус, и да не влезем?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 32. 32 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  Лошото че нямаме алтернатива....БСП е всичко друго но не и смислена формация!Болшевишките залитания примесени с овча манипулация и откровено полягане на ОФ мантри плаши даже недоучилите...

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 33. 33 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Смилов, а и повечето анализатори пропускат най-важното - недоволството не е от цените, нито от доходите. Недоволството е на... НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ - поколението на моя тийнейджър, което не желае да търпи Тато и татовщина. Моят син помни 2013, но тогава беше малък. Сега е на улицата, защото е възмутен. Аз също съм възмутен, но достатъчно съм бил по улиците. И сега се радвам, че той ме е сменил - и същевременно не се радвам, защото и той ли, по дяволите?! Та управлението - на всички партии в момента - е обречено - именно заради новото поколение, което не търпи фалш и пропаганда - и няма спомен от търпене... Между другото, така е в целия цивилизовеа свят, но това е дълга тема за един кратък коментар тук.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 34. 34 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  ...А това нещо не го разбрах:БСП са водили смислена икономическа политика единствено по времето на Станишев. ...
  —цитат от коментар 7 на НеКой


  До коментар [#7] от "НеКой":

  Що бре??? Я колко народ разбра амнистията му:

  "Текстът, който се оказа проблем - за прекратяването на висящите дела за престъпления по непредпазливост, които се наказват с до 5 г. затвор, извършени до 1 юли м.г., бе приет на второ четене в парламента с гласовете на БСП и ДПС. Коалиционният им партньор НДСВ гласува против. Гласове "за" дадоха и трима от ОДС - Венцислав Върбанов, Димитър Димитров и Марио Тагарински, петима от ДСБ - Васил Паница, Веселин Методиев, Евдокия Манева и Екатерина Михайлова и Иван Костов, двама от "Атака" - Ваню Хърков и Христо Попов, и шестима независими - Александър Праматарски, Анастасия Мозер, Антоанела Понева, Елеонора Николова, Мария Капон и Петър Берон."
  http://old.segabg.com/article.php?issueid=4235§ionid=5&id=0000901

 35. 35 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#33] от "gun":

  Уважавам сина ти, който е на улицата, но организацията на тези протести не е спонтанна, а добре организирана от БСП чрез други формации / например "Възраждане" и русофилските бойни групи.

 36. 36 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#35] от "stedim":

  Това, че безспорно има някаква организация, не отменя факта, че много и предимно млади хора са на улицата - водени от онова, което казвам в поста си. С който рискувам много минуси, защото в този форум има вече доста матросовци, които са готови да излязат с голи гърди, за да защитават Герб - не визирам № 35, на който отговарям. И аз съм гласувал за Герб и то най-вече, за да не се повтори БСП-ДПС. Но вече и на мен ми идва в повече пропагандата и хватките от едно време - пример: "съветите" към протестиращите от страна на МВР, които са си скрити заплахи. Надявам се да не посмеят да посегнат на младежите като сина ми. А че има хора с качулки и всякаква измет, това винаги е било така - от свалянето на Луканов, за което мръзнах, даже още от П. Младенов. Но пак казвам - не визирам просто Герб, а политическата класа - при това в цяла Европа. Ето една нелоша статия по темата:
  https://clubz.bg/75769-vyrvi_socialisticheska_revolyuciq_tiha_no_tozi_pyt_istinska

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 37. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  Няма защо да пада кабинета заради нескопосаните протести на бездарни лумпени. Колкото и да сме "дебили" се вижда комунистическата намеса и яхането на всички протести.

 38. 38 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Добър анализ, съгласен съм с почте всичко в него. Най-ме е яд, че едно и също ни го пробутват с десетилетия/ Царя, Бареков, Марешки и вероятно Слави/ и ние пак и пак се връзваме. Нали трябва силно да мразим и ни пробутват псевдо патриотизъм, хомофобия, омраза към циганите, само и само да не мърдаме, доката ни обират.

 39. 39 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Та управлението - на всички партии в момента - е обречено - именно заради новото поколение, което не търпи фалш и пропаганда - и няма спомен от търпене... Между другото, така е в целия цивилизовеа свят, но това е дълга тема за един кратък коментар тук.
  —цитат от коментар 33 на gun

  Ако сина ти гледа Слави, джитка из социалните мрежи и е "патриот" , не виждам причини "КОЙ" да се притеснява за политическото си оцеляване:-))

 40. 40 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 602 Любопитно

  Точно написано , но без решения. За пореден път пиша политиците трябва да са инженери , защото инженерите знаят КАК. Всички останали могат да коментират, но не знаят как се прави. Това е основната разлика.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 41. 41 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 506 Гневно

  Цените на горивата не са определени от свободната конкуренция за производство и търговия....но това ли като че ли е последното нещо от списъка с изключително важни неща!Къде е Реформа в съдебната система...къде са реформи в армията,полицията,здравеопазването,данъците....за тези неща никой не протестира!Няма как индивиди разчитащи на пари от бюджета,да се замогнат ,ако не се "Освободи" Икономиката от данъци.Какво е доверието на Външните инвеститори?Електроника,селско стопанство?Къде са интерконекторните връзки?Защо не се добива нефт и газ от лотовете в Черно море?Свободни икономически зони за най-бедните райнони?Или всичко,което е изброено ще е " в името на стабилността"?Пропуснато ценно време -29 години в които можеше България напълно реално да догони по стандарт-Дания,Австрия или Белгия.За сметка натова си имаме 1001 русофилски организации!Дошло е време хората да разберат,че България е бедна заради една тънка русофилска прослойка български граждани....

 42. 42 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За да има смислени граждански искания, трябва да има гражданско общество. Такова няма. Има селско, обаче.

 43. 43 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1793 Весело

  Ако "Борисов 3" падне, ако "Борисов 3" не падне
  —цитат от коментар 1 на Смилов

  Ако на коча м***те паднат? Ама не падат пусти топки...
  Облизвайте се вие още, облизвайте се...

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  НЕ Е АКО, А КАТО ПАДНЕ!

 45. 45 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#21] от "dejmos":

  А вие да ве сте от тези висши същества моля?

 46. 46 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jumbo Jet":

  За лилявите няма проблем да вярват във абсудшрдни и взаимноизключващи се неща едновременно!Хем правителството е на ДПС,хем на патриотите.А ДПС иска да махне патриотите.Хем Борисов бил винивен за Радев,хем те гласуваха за Радев,и се скъсаха да плюят по Цачева.Хем КТБ била банка на мафията,хем честна българска банка,затова Коатов тм си кътал паричките.Хем са десни,хем са фенове на ЛГБТ?Хем са десни,хем екологични талибани,които спират развитието в определени райони на туризма.Хем плюят Русия,а лидерът им(Бийкикев) е внук на съветски агент,а майка му е родена в Москва и до ден днешен говори с руски акцент.Хем плюят комунистите,хем всичките им кадри са чеда на Червената Номеклатура-от Дайнов,през Кънев и Левчев,та до Бойкикев.

 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#7] от "НеКой":

  Станишев е хубав за либерал болшевиците-гей,застъпник за ИК,пък и приятел на Дайнов.??

 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#15] от "Депутат 241":

  Няма нужда непрекъснато от нови политически субекти(партии,де) Напротив,сегашните 300 са твъърде много.Просто трябва да се сменят поколенията в сегашните.Трябват големи истабилни партии.Не е случайно,че олигархията иска нови и нови партии.Защото,нова партия е слаба,без традиции,без кадри.Лесно упрявляема и манипулириема.Предстявям си една БСП с лидер Янаки Стоилов,и ГЕРБ С Томислав Дончев.Ама на...

 49. 49 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#23] от "nolimit":

  Никой не им пречи на хората да си вдигат догодите.Става с образованиеьквалификация,труд и воля?Заплата не се дава,а се взима.

 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#33] от "gun":

  Нпвото поколение,фен на чалга и риалити нентърпяло фалша?!Неее,по -скоро вярва,че всичко,което гледа в релитита му се полага.Без усилия..

 51. 51 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#36] от "gun":

  Стига,бре!Младите на тези простести са предимно гаменчета от дутжолните агитки!

 52. 52 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Весело

  До коментар [#42] от "arcanum":

  Лош народ,не ви хареса,нищо че сте умни и красиви...

 53. 53 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Вдигане на доходите е необходимо но за сметка на намалени данъци, а това може да стане само с ефективно управление(ограничаване на кражбите до 10% и намаляване на администрацията до нива не повече от 2 пъти средноевропейската)

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 54. 54 Профил на samoloko
  samoloko
  Рейтинг: 225 Неутрално
 55. 55 Профил на Ivan Kirov
  Ivan Kirov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Смилов много хитро уж критикува Борисов, обаче оплюва всички останали, за да ни доведе до правилния извод, че не трябва да се пипа Борисов3 :)
  Всъщност Борисов3 вече се самосваля. На фона на наболелите проблеми Борисов не иска да стои на власт и да обере негативите от непроведените реформи. Той предпочита да се оттегли времемно, по познат сценарий, и да казва отстрани, "казах ли ви, че като ме няма ще имате проблем". След което ще се върне пак да оправя държавата и нас.
  Единственото, което крепи сега Борисов е усвояването на милиардите излишък за кратки срокове...

 56. 56 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 442 Весело

  Идеята е простичка. Ако Бойко падне, на власт ще дойдат БСП, ДПС и Слави. Ще я цъфнем и вържем. Ако не падне, остава си на власт с Далавери и МВРО. Демек както и да се завъртим, задникът все е отзад.

 57. 57 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Да, ще падне и или ГЕРБ пак ще спечелят изборите или БСП-то ще ни разкажат играта и за пореден път ще докажат, че по-лошо от тях няма. Единствената алтернатива, която има в момента е ДБ в момента, въпреки че никак не ми се нравят Зелените, а Да, България друга позиция освен че са против статуквото не заемат. Но дори и да се създаде автентична дясна партия хората просто ще гласуват за нея колкото за ДБ, матряла харесва популисти, според които сите са маскари. Ще бъде истинско фиаско ако защитникът на онеправданите Славчо направи партия, 100% влиза в парламента.

 58. 58 Профил на Цеци Лилков
  Цеци Лилков
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#42] от "arcanum":

  Изключително точно!

  Изключително точно!

  Цеци Лилков
 59. 59 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Много ме кефи тая мантра, че икономиката била във възход.

  Възход означава средният доход в развита страна да се повиши с 2%, а не с 20% в бананова република с ориенталски заплати.

  И как е във възход, след като куп големи чуждестранни инвеститори напуснаха страната и останаха само някакви бутикови компанийки, които такива като Роската ги ползват за пиар?

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 60. 60 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Смилов, ако баба ти беше дядо??? Помисли върху този сакрален въпрос! А за любимото Дневниче: , Смилов 59, Владимирова 90, Дайнов 157... Щях да се гръмна.

  roo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK