Протести? Няма. Никога не е имало. Никога няма да има

Протест, 11 ноември

© Дневник

Протест, 11 ноемвриИмате смартфон, цъкате във Фейса и сте убедени, че сте едни модерни, съвременни хора? Помислете си пак.


Колкото по-примитивно е едно общество, толкова повече хората в него се чувстват безпомощни. Убедени са, че всяко нещо, което им се случва, е причинено от сили, върху които те нямат контрол. Богът на ветровете пуска бури, богът на гръмовете – светкавици. Ако не ги омилостивиш – да им се подмажеш качествено, жертвопринасяйки някоя девица например, та точно теб да те подминат следващия път – нямаш шанс за спасение.
Същото е отношението на примитивния човек към властимащите. Те са един вид първи братовчеди на боговете; и са също толкова сърдити, жестоки и непредсказуеми. И тям трябва да се поднасят дарове и покорство, за да (както казват руснаците, а те точно тези работи ги разбират) "сменят гнева с милост".


Това правят примитивните хора, докато все още вярват в богове и в сродни тям земни владетели. Когато престанат да вярват в такива неща, но си остават примитивни, те правят – какво?


Огледайте се около себе си. Да, българското общество демонстрира какво правят примитивните хора, когато вече не вярват в богове. Все същото, но опаковано в други идеологии.


Покорството пред и подчинението
на властимащите е всекидневие


Всеки се озърта, да не ядоса местния феодал, партиец, гангстер или присъдружен тям кмет. И, разбира се, за да го оставят вън от адресатите на своя гняв, човечецът им носи дарове под формата на подкуп. Или под формата на подчинение толкова демонстративно, та цялата общност да знае, че той не се бунтува срещу господарите си. В днешните "кафяви" медии това е особено видно.


От време на време обаче все пак хората започват да се бунтуват. Тогава се включва рефлексът, който едно време е обяснявал стихиите с лошото настроение на гневни по нрав божества, комуто не може да се противостои. В България това минава през две фази:


неглижиране и опаковане в конспиративни теории


И двете имат за цел да отрекат, че нещо съществено се случва. Защото не може да се случва. Няма как човеците да се опълчват на богове и на властимащи. Улиците са пълни с гневни човеци? Блокирани от човеци са магистрали, проходи и гранични пунктове? Даже и по телевизора ги дават?


Има ги, ама всъщност – няма ги.


Навремето, нейде към 1994 година българското общество беше стигнало до убеждението, че бунтът от 1989-90-а не се е случил. Нямало е такова нещо. Нямало е Град на истината, едногодишен блокаж на София, сваляне на Петър Младенов и на Андрей Луканов. Имало е само подпалване на партийния дом, който обаче "комунистите сами си го запалиха".


Последва бунтът от 1996-97. Към началото на 21-ви век обаче българското общество беше заличило спомена и за този бунт. Нямало е хиперинфлация, пълна липса на хляб и гориво, режим на тока, огромни демонстрации. Дори щурм на парламента е нямало.


Подобно неглижиране е самозащитна реакция на примитивния човек. След като той е убеден, че е безпомощен пред всичко, което му се случва – как така само преди години се е вдигал на бунт и е променял нещата? Не ги е. Инак, ако осмисли бунта си истински, ще вземе да стигне до заключението, че все пак нещата зависят от него. А това е прекалена отговорност за примитивния човек. По-добре да прави жертвоприношения...


Днес вече дори българското общество е по-софистицирано и не отрича очевидното: има – емпирично доказуемо е – разбунтували се хора на улицата. Но през новия век, както се софистицираше,


това общество измисляше и по-софистицирани форми
на неглижиране на бунтовете си


Хвана се за конспиративни теории, които вършат същата работа като отричането. Даже по-добра: хем виждаш хора на улицата, хем те не са "истински". Един вид – не съществуват. Нищо не се случва. Бунт няма. Защото не може да има.


В последните десет години примерите са навсякъде.


Бунтувам се против добива на шистов газ? Няма такова нещо; платили са ми руснаците. В рубли. Доказателства? "Руснаците имат интерес"... Е, аз нямам ли интерес моето прекрасно и любезно Отечество да не е дупчено, фракано и отровено от химикали? Не. Аз не съществувам, защото "това е работа на руснаците".


Има бунт за опазване на Пирин? Има, ама няма. Има шайка зелени, дето им плащат австрийците, та да затрият пистите на Цеко Минев. Доказателства? "Австрийците имат интерес..." Аз нямам ли интерес да си пазя Отечеството любезно? Явно не.


Има бунт през февруари 2013 година? Имало е, няма как да се отрече, щом самият Борисов подаде оставка. Да, ама месец-два по-късно дойде и конспиративното отрицание: хората по улиците не са били хора. Били са руски агенти. Руснаците свалиха Бойко. Защо? Защото той е антикомунист и ни пази от комунистите (и респективно руснаците). Доказателства? Само руснаците имали били интерес...


Какъв беше интересът на хората, които се запозапалваха? Абе не е имало такива хора, руска постановка...


В момента има хора по улици, площади и магистрали, разбунтували се по разни поводи. Но я да видим – има ли ги? Не може да ги има, защото няма как да се случват такива неща. Извод: това не са хора. Това са (по Цветанов) агенти на президента и на БСП. А също така: на руснаците (които, разбира се, пак "имат интерес" антикомунистът и атлантик Борисов да не купи американски самолети). И тоже: на ДПС (които, разбира се, единствени имат интерес от свалянето на антикомуниста, атлантик и демократ Борисов).


И най-паче: на мутрите – които, разбира се, имат интерес да свалят антикомуниста, атлантик и демократ Борисов точно в момента, в който той заличава корупцията. Така е според самия Борисов, който няма как да ни лъже, тъй като е антикомунист, атлантик, демократ и борец против корупцията. И освен това иска да купи американски аероплани.


Това е целта на днешните конспиративни обяснения: да се "докаже", че каквито и хора да виждаме да викат из улиците, това не са хора. Това са агенти.


А хората? Хората, за разлика от агентите, са си по къщите. Защото хората знаят нещо важно: те са безпомощни пред нещата, които им се случват. И нищо не могат да направят. И трябва да са безпомощни, защото се бунтуват само агентите. А те са лоши, защото искат да свалят Бойко, който е антикомунист, атлантик, демократ (допълнете списъка според собствените си предпочитания).


Та така. Протести няма. Никога не е имало. Никога няма да има. И само Бойко може да ни оправи, защото ние, хората, сме безсилни и безпомощни.


Цъкайте си из Фейса и си споделяйте за руснаците, комунистите, турците, мутрите и пр. В никакъв случай не се бунтувайте против нищо, за да не станете руснаци, комунисти, турци, мутри или извънземни.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK