Консерватизмът като поза и необходимост

Стоилов и министрите му, 1897 г. От ляво на дясно: Найден Бенев - министър на вътрешните работи, Теодор Теодоров - министър на финансите, Константин Величков - министър на търговията и земеделието, Иван Вазов (прав) - министър на народното просвещение, д-р Константин Стоилов - министър председател и управляващ министерство на външните дела и изповеданията, полковник (генерал) Никола Иванов - министър на войната, Михаил Маджаров - министър на обществените сгради, пътищата и съобщенията, Георги Згурев - министър на правосъдието

© "Изгубената България"

Стоилов и министрите му, 1897 г. От ляво на дясно: Найден Бенев - министър на вътрешните работи, Теодор Теодоров - министър на финансите, Константин Величков - министър на търговията и земеделието, Иван Вазов (прав) - министър на народното просвещение, д-р Константин Стоилов - министър председател и управляващ министерство на външните дела и изповеданията, полковник (генерал) Никола Иванов - министър на войната, Михаил Маджаров - министър на обществените сгради, пътищата и съобщенията, Георги Згурев - министър на правосъдиетоПреди около месец прочетох в ръкопис новата книга на Веселин Методиев, посветена на Константин Стоилов. Знаех изключително малко за този възхитителен човек. Че е бил съветник на Батенберг, че е управлявал веднага след падането на Стамболов, че е бил водач на т.нар. консерватори и предлагал въвеждането на двукамарен парламент. Последното – идеята за двукамарен парламент – ми е изглеждало винаги като една екзотика, като нещо неуместно, което би могло да хрумне единствено на млад политик в една съвсем млада страна.


Човек може да види в Музея на София писалището на Константин Стоилов: огромна мрачна мебел, по всяка вероятност не само неудобна за писане, но и задушаваща пространството в малкия кабинет на политика. Ето така ми изглеждаха и неговите консервативни възгледи: като това неуместно, угнетяващо писалище.


Та зачетох ръкописа със смесени чувства, още повече че консерватизмът – като дума и доктрина – изведнъж отново стана моден, при това по един креслив начин. Колкото повече обаче четях, толкова повече първоначалната ми резервираност се изпаряваше. Стоилов, мисля си сега, е живял в епоха, която поне по едно нещо невероятно много прилича на днешната: по това, че повечето хора не знаят какво да правят със своите свободи. Ползват ги не за общото добро, забелязва често Стоилов, ами като оправдание, за да задоволяват алчността си. Неговият естествен отговор на тази разюздана, объркана, неспособна да разбере и организира себе си свобода е консерватизмът.
Да, външно като поза на сериозност – бюро, фрак и идеи като тази за двукамарен парламент; но и вътрешно – като умонастроение и вид етика. За принципите на това умонастроение и тази етика, повлияни от консерватизма, е този текст.


Първи принцип: консерватизмът е скептицизъм


Мисля си за Едмънд Бърк, който отделя повече от 100 страници в прочутото си "Размишление за революцията във Франция" – т.нар. библия на консерватизма – за да обори едно-единствено клише на някакво новоизлюпено английско общество, което твърди, че властта на краля се избира пряко от народа; 100 страници безупречен анализ, дума по дума, възглед по възглед, за да не се повлече умът на читателя по модерните за онова време лозунги, идващи от Франция.


Мисля си обаче и за Стоилов, който като адвокат по едно тежко дело трябва да се пребори с цялата тогавашна конюнктура в обществото. Годината е 1891, във Враца е открито в чувал мъртво момченце и за деянието са подведени под отговорност група евреи. Обвиняват ги в ритуално убийство, а Стоилов прочита по темата 23 книги – 23! – за да изгради защитата си, която е блестяща. Това прави консервативният ум: съмнява се дори когато не е особено лесно да се съмнява. Тогавашният антисемитизъм не е по-малко грозен и силен от онзи през XX в.


Втори принцип: консерватизмът е съмнение в бързата, готова истина,
но е съмнение и в абсолютните качества на човешката природа


Стоилов чете и защото от дете е страстен читател, но и защото по особен начин вярва, че човекът е способен на всичко и най-вече да се заблуждава. Без да стига до прочутата мизантропия на своя колега от консервативната партия Григор Начович, Стоилов е по-скоро студен и дистанциран общественик. Затова пък в приятелствата му – например в това с младия княз Батенберг – личи истинска привързаност и лоялност, а когато има насреща си хора, които постъпват честно, е възхитен по един детски начин от тях. "Срещнах се и се запознах с първите граждани: отлични хора, патриоти, сериозни, истински тип граждани, които съставляват основата на една държава", пише на едно място за своите симпатизанти в Свищов, които са му направили впечатление при обиколката из страната през 1897 г. по време на първите свободни избори. Този тип бележки изпъкват силно в неговия дневник на фона на стотиците записи, в които отдава неблагополучията на държавата на човешките слабости.


Човешките слабости? Ако трябва да се посочи една-единствена фундаментална разлика между либералната и консервативната философия, то тя е именно тази:


според либералите човек трябва да бъде оставен да е такъв, какъвто е,
докато според консерваторите човекът трябва да стане възможно по-добър


Докато либералите вярват в силата на отделната личност, консерваторите по-скоро пледират за силата на институцията. Това впрочем е и основната теза в споменатото съчинение на Бърк: че повечето извращения на политическите принципи стават не толкова поради несъвършенствата на изградените институции, колкото поради пороците на отделни личности. Оттук и консервативната идея, че самата политика трябва да бъде не просто инструмент за създаване на общо благо, но и своеобразна педагогика. Политиката, би пледирал консерваторът, не само организира общия живот на гражданите; тя ги възпитава в политическа добродетел.


Тук обаче –


в идеята, че политиката е и възпитаване на гражданска добродетел –
е основната слабост на консервативната доктрина


Прилагането на този принцип се имитира изключително лесно за преследване на дребни конюнктурни цели. Виждаме това и около нас. Предложения като това за връщане на задължителната военна служба са външно имитиране на консервативния принцип; консервативна поза без реално разбиране какво означава гражданска добродетел. Целта на тези мерки е, така да се каже, наказателна и ретроактивна – един вид да се разправим публично с прекалената гражданска свобода, не възпитателна и проактивна. Както показва и Стоилов, който постъпва сам в армията, но на практика не участва нито във военни обучения, нито в сражения, тренировката на гражданската добродетел може да става не само с оръжие в ръка, но и във всекидневния живот, който за него е постоянна битка със злото. Не случайно употребявам тези силни думи "битка" и "зло". За вярващия християнин Стоилов зло има и е човешки дълг да се бори срещу неговите най-разнообразни форми.


Това е и третият принцип на консерватизма, неговият основен етически принцип:
доброто и злото съществуват и не са релативни и личностни категории


Прилагането и на този принцип обаче се имитира и изопачава лесно най-вече по линията на отъждествяване между етика и религия, т.е. чрез твърдението, че само религиозният християнин може да бъде и консерватор. Макар че е органично свързан с християнската религия и ценности, модерният консерватизъм все пак не трябва да бъде битка за повече религиозност, разбирана по един външен, позьорски начин като насищане на публичното пространство с кръстове или участие в колективни кръщенета. Модерният консерватизъм е по-скоро съзнателно разбиране, че не всичко зависи от мен като индивид, че не съм център на вселената и че съм зависим от ценности, които не са относителни. Скептицизъм в мисловен план, в плана на етиката, консерватизмът е и своеобразен стоицизъм.


Именно стоицизъм се вижда и навсякъде в поведението на Стоилов. Пестелив на емоции, винаги изрядно изглеждащ в дрехите и поведението си, неподкупен и някак преднамерено несуетен (отказите му на подаръци и отличия са прословути), с изрядно подреден дом и семейство, обичащ родителите си, той излъчва в българската среда, а и във всяка друга среда една правилност, която дори малко дразни. В нея като че ли има нещо прекалено и сякаш назидателно. Но докато поправя другите, докато се занимава с техните недостатъци, Стоилов непрестанно поправя и себе си.


Едва ли има друг български политик с толкова силна саморефлексия за собствения си дълг; друг български политик, който толкова добре да е разбирал ролята си и необходимостта да бъде образец за останалите, щом изисква от тях да станат по-добри. Разбиран като саморефлексия и лична отговорност, разбиран като стоицизъм, консервативният начин на живот е и това: да подредиш собствения си живот, преди да искаш да подреждаш чуждия.


Подредба, уреденост, ред. Малко след като Стоилов поема управлението на страната, произнася реч, в която на няколко страници формулира по възхитителен начин не само основните идеи на консерватизма, но и своята визия за България. Ето какво гласи най-силната част от тази реч (нека се чете и като един вид намигане към днешните управляващи и новоизлюпените радетели на консерватизма): "Аз мисля, че една държава с политическото значение на България, с нейната територия и граници, с нейното международно положение не трябва да се самооблащава, че може да играе роля, че тя е ключът на външната политика на великите държави. Една държава, каквато е нашата, е силна не със своите материални сили, със своята територия, не с тежестта, която тя упражнява върху решението съдбините на европейските въпроси. Такива държави са силни със своите свободолюбиви учреждения, такива държави са силни с реда, който владее в тях."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (148)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Великолепен текст и много добре написан, поздравления на Георги Гочев!
  Виж какво нещо е, когато пишеш за човек с гръбнак и желязна дисциплина за труд: заразно е.
  Чудя се дали днес би имало адвокат да прочете 23 книги по дадено дело, вместо да сърфира из нета и да копи/пейстне оттук и оттам.
  Какви повърхностни мозъци сме станали, чини ми се.
  Храна за размисъл.
  Но ще стане модерно отново да си "бавен мислител", сигурна съм. Както след фаст фуд и джънк фуд дойдохме обратно към пълнозърнест хляб и ябълка с червейче в нея.
  Пак благодаря!

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Консерватизмът е живот,либерализмът смърт.Консерватизмът поставя на първо място моралът,либерализмът удоволствието.И изобщо не съществува връзка в наши дни на религията с консерватизмът или пък идиотщината с връщането на казармата. Един консервативен човек няма да се поддаде на страстите си,няма да се дрогира и напива,ще е отговорен към семейството си,една консервативна жена няма да се впусне в безразборни сексуални връзки, няма да абортира и да убие детето си,ще роди и отгледа деца.Затова казвам,че консерватизмът е живот.

 3. 3 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Чудесно! В противовес на днешните новопредставени''консерватори''.

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Весело

  "консерватизмът – като дума и доктрина – изведнъж отново стана моден, при това по един креслив начин."

  :) Отново "бялото е черно" и обратно. "Креслив" стана нарицателно за ляво либералите като Кънев и Корни. Единият с "Бай Х@й", другат с "ела отвън да се разберем по мъжки".

  "Консервативно" е семейство и фамилия преди държава, а не двукамерен парламент. Вождизмът, символизиран от двукамерен парламент остана в миналото, но сега е присъщ на фракцията на Корни.

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Весело

  До коментар [#2] от "Мусаши":

  И изобщо не съществува връзка в наши дни на религията с консерватизмът
  ======
  Религията е един от главните 'витамини' за умерения консерватизъм.
  Балканския консерватизъм е от селско аграрен тип, и след създаване на ткзс етата, условията за неговия живот са почти нулеви.....
  Специално в Бг, консервативния дух започва да умира от датата на атентата в църквата "Света Неделя"..... до идването на соца.....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мусаши":

  Само да ти подскажа! Бъдещия водач на листата за Европарламента трябва да почисти белото около носа си.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мусаши":Само да ти подскажа! Бъдещия водач на листата за Европарламента трябва да почисти белото около носа си.
  —цитат от коментар 7 на КА2


  За кой става въпрос?И това,че някой декларира,че е консервативен,не го прави такъв.

 9. 9 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мусаши":И изобщо не съществува връзка в наши дни на религията с консерватизмът======Религията е един от главните 'витамини' за умерения консерватизъм.Балканския консерватизъм е от селско аграрен тип, и след създаване на ткзс етата, условията за неговия живот са почти нулеви..... Специално в Бг, консервативния дух започва да умира от датата на атентата в църквата "Света Неделя"..... до идването на соца.....
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  Ети, къде ги научи тези глупости бе? Когато в България се е развивали консервативни и либерални идеи, вие сте били още във феодализма... Като гледам, сега сте се запътили към Каменната ера.

 10. 10 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Константин Стоилов: "...Една държава, каквато е нашата, е силна не със своите материални сили, със своята територия, не с тежестта, която тя упражнява върху решението съдбините на европейските въпроси. Такива държави са силни със своите свободолюбиви учреждения, такива държави са силни с реда, който владее в тях."

  Преди осемдесет и три години, казано от друг:
  ,,България не може да бъде колония, удавена от индустрията и културата на Европа. Тя или ще съумее да се издигне като самобитна и оригинална единица между толкова народностни и културни принципи, или трябва да загине под напора на чуждото влияние. България може да бъде малка по територия и брой на населението си, но тя би оправдала своето назависимо съществуване само чрез подвизите на духа и на творческия труд”.

  Какъв контраст в мирогледите на водача на народняците - рублофили и франколюби, Константин Стоилов и лидера на Националлибералната партия, осъдения от "народния съд" академик Михаил Арнаудов, литературен историк и етнограф, доктор хонорис кауза на университетите в Хайделберг и Мюнстер.

  Орднунг, от една страна, и дух, от друга...

 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мусаши":Нещо ми подсказваше, че селското адвокатче Муши и то ще се нареди на опашката на консерваторите.Муши, ти не си консерватор, ти си фашист и еснаф. А глупостите, които си надрънкал от сорта на: "Един консервативен човек няма да се поддаде на страстите си,няма да се дрогира и напива,ще е отговорен към семейството си" са просто трагикомични и поредния триумф на огромната тъпота, която цари в тиквоча ти.
  —цитат от коментар 4 на КретенКилър


  По времето на комунизма дядо ми е наречен фашист от комунистите, въпреки,че не е имал нищо общо с фашизма.Сега един неокомунист ме нарича мен фашист .За 70 години нищо ново не можахте да измислите комунистите.

 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мусаши":

  Ако престане да се напива в самолета ще е още по-добре.Като допълнение да обича страната си повече от тази която му е хранилка.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#3] от "КА2":


  Чудесно! В противовес на днешните новопредставени''консерватори''.
  —цитат от коментар 3 на КА2


  Има лесен тест за "консерватори" - попитаите ги дали са чели "Годините на Даунинг Стрийт"...
  Разбира се, има много по-научни изследвания по темата, но да не бъдем масималисти (въпреки че аз съм). Да се съсредоточим на практиката...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 323 Неутрално

  За съжаление консерваторите (Народната партия) са донесли най-големите беди на страната.

 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#13] от "Nil satis nisi optimum":

  Аз съм започнал атака срещу един форумен консерватор. Викам му на галено Тинторето.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мусаши":И изобщо не съществува връзка в наши дни на религията с консерватизмът======Религията е един от главните 'витамини' за умерения консерватизъм.Балканския консерватизъм е от селско аграрен тип, и след създаване на ткзс етата, условията за неговия живот са почти нулеви..... Специално в Бг, консервативния дух започва да умира от датата на атентата в църквата "Света Неделя"..... до идването на соца.....
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  Религията може да е опора на консерватизма в изостанали общества.Не и в 21-и век.А и ислямът не налага консерватизъм ,а деспотия и тоталитаризъм,религиозен фанатизъм.Консервативният човек е свободен в избора си и няма нужда от религия,която да му налага забрани.

 18. 18 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4050 Неутрално

  Прекрасен текст...и още по поучителна книга!За хора които могат да четат!За огромно съжаление днешните политици вода не са годни да носят на люде като К.Стоилов.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мусаши":Ако престане да се напива в самолета ще е още по-добре.Като допълнение да обича страната си повече от тази която му е хранилка.
  —цитат от коментар 12 на КА2


  За Сидеров ли говориш?Той е руско мекере и опортюнист и няма нищо общо с консерватизма.Казах вече-не всеки,който декларира,че е консервативен,е такъв на практика.

 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#8] от "Мусаши":Ако престане да се напива в самолета ще е още по-добре.Като допълнение да обича страната си повече от тази която му е хранилка.
  —цитат от коментар 12 на КА2


  На теб пък какво ти става? Това, че Волен се е обявил за консерватор или пък Бареков се изживява като такъв (след като се импрувна в Брюксел), не означава, че са консерватори! Ти сега ще обявиш и ДПС за либерали, защото членуват в АЛДЕ.
  Прояви малко здрав разум (за разнообразие).

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#17] от "Мусаши":

  Тук не съм съгласна. Религията (особено живата и развиваща се религия) може да бъде основен стълб на консерватизма.
  Мога да ти дам пример в католическите градчета и села около Пловдив.
  Не говоря за БПЦ, която е затънала някъде към 1892 година в позлата, свещи и бради. Истинските православни свещеници са редки като диаманти.

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мусаши":

  Тонът на предишния коментар не е "весел", погрешно остана активен.

  Доброто е заразно
 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Весело

  До коментар [#9] от "bez_ime2":

  Ети, къде ги научи тези глупости бе?
  ======
  Из добруджанските села......
  Като бях малък, доста старци ми разправяха как са били експроприирани земите на дядовците им от безбожници като тебе.

  И метеорит да свалиш от небето, пак не можеш да ме уговориш, че си консерватор......

  Bukalemun
 25. 25 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Към днешна дата консерватизмът се идентифицира главно с ксенофобия, расизъм, сексизъм и много дива хомофобия.

  Ако някой толкова милее за консервативните ценности, да вземе малко да си види какви хора са в редиците на консервите. Ама няма да стане, щото всичките са такива - това е днешното "начало" на консервата. Може преди 100 и кусур години да е било различно - знам ли. Тогава проблематиката е била друга. Но сега, консерви са просто хора, които не щат да пуснат кокала на т.нар. ентайтълмънт. Не могат да се примирят, че други хора са не по-малко хора от тях, защото това им дава самочувствие, както и облаги. А тия, които ги надъхват, пък трупат парички и власт, разпространявайки малоумна пропаганда от сорта на "белите мъже са дискриминирани" и т.н.

 26. 26 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  Точно, Ети. Браво.

  Доброто е заразно
 27. 27 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#21] от "АзКлавдия":

  Не не означава.

  SHADOWS of SOFIA
 28. 28 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#21] от "АзКлавдия":


  Това, че Волен се е обявил за консерватор или пък Бареков се изживява като такъв (след като се импрувна в Брюксел), не означава, че са консерватори! Ти сега ще обявиш и ДПС за либерали, защото членуват в АЛДЕ.
  —цитат от коментар 21 на АзКлавдия

  Всъщност колегата КА2 е прав. Това, че индивиди като цитираните двама се наричат "консерватори", това, че комунистически и социалистически работнически партии са наричани "консервативни" им придава легитимност която не заслужават...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 29. 29 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#13] от "Nil satis nisi optimum":

  Оооф. За какви консерватори говорим в момента? За политически специалисти и лидери на политически партии ли говорим, или за хора, които изповядват консервативни ценности? Защо непременно някой трябва да е чел мемоарите на Тачър?
  Аз съм ги чела, какво от това?

  Доброто е заразно
 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#28] от "Nil satis nisi optimum":

  Ти пък! Каква легитимност им придава? Напротив, ДЕлегитимира консерватизма.

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мусаши":Тук не съм съгласна. Религията (особено живата и развиваща се религия) може да бъде основен стълб на консерватизма. Мога да ти дам пример в католическите градчета и села около Пловдив. Не говоря за БПЦ, която е затънала някъде към 1892 година в позлата, свещи и бради. Истинските православни свещеници са редки като диаманти.
  —цитат от коментар 22 на АзКлавдия


  Възможно е да има съчетание на консерватизъм и религия, но не е задължително условие.Може да си консервативен,без да си религиозен и обратното.

 32. 32 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#31] от "Мусаши":

  Е, да. Разбира се, съгласна съм.

  Доброто е заразно
 33. 33 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#28] от "Nil satis nisi optimum":Ти пък! Каква легитимност им придава? Напротив, ДЕлегитимира консерватизма.
  —цитат от коментар 30 на АзКлавдия


  Много ясно.Като Сидеров и Бареков декларират, че са консерватори,това носи негативен имидж на истинските консерватори.

 34. 34 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 520 Любопитно

  До коментар [#17] от "Мусаши":... Религията (особено живата и развиваща се религия) може да бъде основен стълб на консерватизма....
  —цитат от коментар 22 на АзКлавдия

  "...Има три взаимносвързани аргумента, които се използват от днешните “консерватори” за оправдаване на капитализма, и те могат най-точно да се формулират така: аргументът на вярата, аргументът на традицията, и аргументът на греховността.
  Усещайки потребността си от морална основа, много “консерватори” избраха религията като свое морално оправдание; те твърдят, че Америка и капитализмът са основани върху вярата в Бога. От политическа гледна точка подобно твърдение противоречи на фундаменталния принцип на Съединените щати: в Америка религията е частен въпрос, който не може и не бива да се въвлича в политическите проблеми.
  От интелектуална гледна точка да основаваш правотата си върху вярата значи да признаеш, че разумът е на страната на противника ти – че не разполагаш с рационални аргументи. “Консерваторите” твърдят, че правотата им се корени във вярата, тоест те нямат рационални аргументи в подкрепа на американската система, нямат рационално основание за свободата, справедливостта, собствеността, индивидуалните права, които почиват върху едно мистично откровение и могат да се приемат само на вяра; те казват, че по отношение на разума и логиката противникът е прав, но хората трябва да подкрепят вярата като по-висша от разума.
  Помислете какви са изводите от тази теория. Докато комунистите претендират, че са представители на разума и науката, “консерваторите” признават това и се оттеглят в царството на мистицизма, на вярата, на свръхестественото, в друг свят, като предават този свят на комунистите. Подобна победа ирационалната идеология на комунистите никога не би могла да спечели само със свои сили.
  Да видим резултатите. При първото си посещение в Америка Хрушчов заяви по време на обяд, предаван по телевизията, че е заплашил да ни погребе, защото е било “научно” доказано, че комунизмът е системата на бъдещето, предопределена да управлява света. А какво отвърна нашият говорител? Господин Хенри Кабът Лодж отговори, че нашата система се основава върху вярата в Бога. Преди пристигането на Хрушчов водачите на “консерваторите” – включително сенатори и конгресмени – протестираха възмутени срещу посещението му, но единственото действие, което предложиха на американския народ, единствената “практическа” форма на протест, бяха молитви и провеждане на религиозни служби в памет на жертвите на Хрушчов. Да се чуе, че молитвата се предлага като единствено оръжие от представители на най-могъщата страна на света – страна, която уж е посветена на борбата за свобода – само това стигаше, за да дискредитира Америка и капитализма в очите на всекиго, и у дома, и в чужбина."

 35. 35 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Весело

  Иначе казано още една идеология.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 36. 36 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#29] от "АзКлавдия":

  Аз лино говоря и "за хора, които изповядват консервативни ценности", и за "лидери на политически", и за използването на думата "консерватор".

  Неприятно ми е когато думата "консерватор" се изпозва по новговор.
  Моля за извинение, ако това Ви е подразнило...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 37. 37 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Възможно е да има съчетание на консерватизъм и религия, но не е задължително условие.Може да си консервативен,без да си религиозен и обратното
  —цитат от коментар 31 на Мусаши


  Абе в общи линии, Муши е решил, че е консерватор и от там вече си насосва определенията спрямо това как пасват на неговата персонка.

  Само не разбрахме, Муши, какви са консервативните ти ценности, различни от хомофобия, расизъм, ксенофобия и сексизъм. Щото онова, дето го нацвъка в първия си пост, дето консервите не пият, не пушат и не ходят по мъже, е доста нагло присвояване на морала от страна на консервите, но със сигурност не е официална характеристика.

 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Любопитно

  До коментар [#17] от "Мусаши":

  Религията може да е опора на консерватизма в изостанали общества.Не и в 21-и век
  =======
  Знам знам.....

  Затова днешна Европа е в това състезание.... заради изопачения нео консерватизъм, наречен (защо ли) с краткия израз "десни"......

  Но има и държави които помнят старите мерни единици на техния си консерватизъм.....
  Англия..... бе принудена да си направи брекзит.
  Полша..... в момента се бори всячески да запази своето консервативно "ядро".....
  Италия..... тепърва започна да защитава консервативното в държавата си......

  Както виждаш, всяка страна си създава формула за спасение на консервативния суверенитет.....

  Bukalemun
 39. 39 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#34] от "objektivist96":

  Много лесно сложихте в един кюп всички консерватори.Съвременният консерватизъм предполага морал,здрави семейни връзки,въздържане от пагубни за здравето навици,уважение към предците и Родината.Общо взето това са основните неща.Другите елементи не са задължителни.

 40. 40 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съвременният консерватизъм предполага морал,здрави семейни връзки
  —цитат от коментар 39 на Мусаши


  Нека позная: като на Доналд Тръмп?

  Може би имаш предвид здрави извънбрачни връзки?

  Муши отново разкрит, че в главицата му е кашица.

 41. 41 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мусаши":Религията може да е опора на консерватизма в изостанали общества.Не и в 21-и век=======Знам знам..... Затова днешна Европа е в това състезание.... заради изопачения нео консерватизъм, наречен (защо ли) с краткия израз "десни"......Но има и държави които помнят старите мерни единици на техния си консерватизъм..... Англия..... бе принудена да си направи брекзит. Полша..... в момента се бори всячески да запази своето консервативно "ядро".....Италия..... тепърва започна да защитава консервативното в държавата си...... Както виждаш, всяка страна си създава формула за спасение на консервативния суверенитет.....
  —цитат от коментар 38 на eti mehter


  Точно.Ама не се залита в религиозни догми.Дори и поляците са светски настроени.

 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Весело

  До коментар [#26] от "АзКлавдия":

  Мерси....!

  Мусаши има навика да дава "фалшив тон" под такива статии....

  Аз пък имам навика да браня хатъра на миналото.....
  А в статията се споменава за минало.....

  Bukalemun
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Весело

  До коментар [#17] от "Мусаши":

  А и ислямът не налага консерватизъм
  =======
  Ха ха..... аз пък се опасявах от обратното.... да Го обявиш за абсолютен консерватизъм....

  ДАЕШ какво е, знаеш ли?

  Приватизиран и либерализиран "ислям".... по западен образец...!!!

  Bukalemun
 44. 44 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мусаши":

  Муши, кажи бе: консерватор ли е Доналд Тръмп?

  И ако е, защо не са му стабилни семейните връзки.

  А ако не е, що си му такъв фен бе, Муши?

 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мусаши":

  Виж Мусаши.....
  Не мога да ти забраня, че си атеист.... това е твой избор.....

  Но не се пиши за консерватор, понеже си атеист..... срамно е!
  Лъжеш най вече себе си, отколкото другите......

  Bukalemun
 46. 46 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#15] от "bez_ime2":

  Колега bez_ime2,
  Не те ли кефят прекрасните форумски илюстрации, потвърждаващи гениалността на Джордж Оруел ?
  “Двумисъл означава способността да се придържаш едновременно към две противоположни убеждения и да ги приемаш и двете”.
  Пропадането между две противоположни тези специалистите психолози наричат "когнитивен дисонанс".
  Хората без академични претенции направо си го определят като шизофрения.
  Колко ясно се открояват верните партийни бойци, можещи и желаещи да оперират само с опорки...
  Докога в нашето хубаво отечество ще тече убийственото , еднопосочнио облъчване по направлението "Кремъл - Позитано - полезни идиоти" ?!...

 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Като се отвори дума за религия, откъде мислите че идват основите на днешния Християнски Свят. Ми от Библията.

  Библията е толкова издавана че всички останали книги взети заедно са по-малко издавани от нея. Освен това се чете от толкова години и ще продължи да се чете още дълго време, когато всеки ще е забравил за съвременните идеологии като марксизъм, либерализъм, етц.

  Някой е видял че да се краде не води до нищо добро в едно общество и затова е записал "Не кради". Някой е видял че в едно общество не може да има просперитет ако се лъже и е записал "Не лъжи". И пр.

  Изобщо древните не са били прости хора. Човешките взаимоотношения не са мръднали от как е писана Библията. И най-вероятно Библията (консерватизма) ще надживее всичките модерни течения.

 48. 48 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Весело

  До коментар [#40] от "КретенКилър":

  Здравото семейство се познава по това,че може да преживее едно "кръшкане". Все пак да не бъркаме бракът с любовта.

 49. 49 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "КретенКилър":Здравото семейство се познава по това,че може да преживее едно "кръшкане".
  —цитат от коментар 48 на deaf


  Муаха ха ха ха.

  Само да не е жена ти, да си ти кръшкача, нали?

  Леле мале, до какви низости ще стигнат още тръмпо-талибаните само и само да не признаят, че Дони няма нищо общо с така афишираните от тях консервативни ценности, а просто ги кефи, щото в него виждат изразител на скритите консервативни "ценности" като расизъм, ксенофобия и сексизъм.

 50. 50 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мусаши":Виж Мусаши..... Не мога да ти забраня, че си атеист.... това е твой избор..... Но не се пиши за консерватор, понеже си атеист..... срамно е!Лъжеш най вече себе си, отколкото другите......
  —цитат от коментар 45 на eti mehter


  А бе смешко-откога има ислям?От 622-година.Преди това не си ли имал предци?А и да не мислиш,че всичките ти предци след 7-и век са били мюсюлмани?Да ми налагаш религия в 21-и век е малоумие .

 51. 51 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Да ми налагаш религия в 21-и век е малоумие .
  —цитат от коментар 50 на Мусаши


  Малоумие да не вярваш в нищо и да не правиш разлика между добро или зло. Все пак религиите учат и това.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#49] от "КретенКилър":

  Дони няма нищо общо с така афишираните от тях консервативни ценности, а просто ги кефи, щото в него виждат изразител на скритите консервативни "ценности" като расизъм, ксенофобия и сексизъм.
  —цитат от коментар 49 на КретенКилър


  Аз освен консерватор съм симпатизант на републиканците. Расисти още от времето на Линкълн, расисти и сексисти накуп, назначавайки Кондолиза Райс, а кото консерватор повлиян от Тачър, естествено съм още по-голям сексист,
  Ако искаш уроци по история и защо тръмп е републиканец приемам...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 54. 54 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "КретенКилър":
  —цитат от коментар 53 на Nil satis nisi optimum


  Преди да ми давате уроци по каквото и да било, се научете да следите нишката на раговор. Задал съм конкретно въпросът на Муши, предвид следното му твърдение:

  Съвременният консерватизъм предполага морал,здрави семейни връзки
  —цитат от коментар 39 на Мусаши


  Може би това не споделяш това мнение, но и въпросът не е към теб.

  Апропо, това, че се кефиш на Тачър или Кондолиза не значи автоматично, че не си сексист или расист. Достатъчно е, примерно, да смяташ, че те не са "като останалите".

 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#50] от "Мусаши":

  откога има ислям?От 622-година.
  ======
  Исляма е последния моно религиозен модел на Вярата.
  А тя, Вярата...... няма начална дата....
  Тя е независима от време /пространството.....

  Bukalemun
 56. 56 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За такива като Стюпида сексът с жена е най-големият проблем.Няма как да разбере,че един мъж може да изневери и пак да има здраво семейство.
  —цитат от коментар 52 на Мусаши


  Ааааха ха ха ха.

  Разбира се, Муши. Изневярата направо си е фундамента на здравото семейство.

  Муши пише нова философия, само и само да се нагоди към органичната любов, която изпитва към гуру Тръмп.

  Повечето "консерви" сте ей такива лицемери, между другото. Ма то как да си признаете истинските подбуди.

 57. 57 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  един мъж може да изневери и пак да има здраво семейство
  —цитат от коментар 52 на Мусаши


  А Муши, жена може ли да изневери и пак да има здраво семейство?

 58. 58 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#50] от "Мусаши":откога има ислям?От 622-година.======Исляма е последния моно религиозен модел на Вярата. А тя, Вярата...... няма начална дата.... Тя е независима от време /пространството.....
  —цитат от коментар 55 на eti mehter


  В какво вярваш Ети?Че бог е създал човекът от кал ли?Или в теорията на еволюцията?Като се разболееш защо ходиш в болница или на лекар ,а не се молиш?Науката отдавна е опровергала всички религиозни идиотщини.

 59. 59 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Любопитно

  До коментар [#56] от "КретенКилър":

  След като каза, че: "апропо, това, че се кефиш на Тачър или Кондолиза не значи автоматично, че не си сексист или расист. Достатъчно е, примерно, да смяташ, че те не са "като останалите"." ме првави сексист, защо пропусна, че "се кефя" на републиканеца Линкълн, което ме прави автоматично расист?
  Защото и той във времената когато демократите защитавали правата на чернокожите да берат памук на воля в плантациите се обявил срещу робството?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  "Такива държави са силни със своите свободолюбиви учреждения, такива държави са силни с реда, който владее в тях."
  Точно за това, ние не сме такава държава и както се очертава, скоро няма да бъдем. А и днешните консерватори не са това , което бяха.

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  "Такива държави са силни със своите свободолюбиви учреждения, такива държави са силни с реда, който владее в тях."
  Точно за това, ние не сме такава държава и както се очертава, скоро няма да бъдем. А и днешните консерватори не са това , което бяха.

 62. 62 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  [quote#51:"realguru"][/quote]

  Като гледам Ислямска държава бяха олицетворени на доброто.Или пък Инквизицията,кръстоносните походи.В съвремието педофилите свещеници,които са насилвали десетки хиляди деца.

 63. 63 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#56] от "КретенКилър":След като каза, че: "апропо, това, че се кефиш на Тачър или Кондолиза не значи автоматично, че не си сексист или расист. Достатъчно е, примерно, да смяташ, че те не са "като останалите"." ме првави сексист, защо пропусна, че "се кефя" на републиканеца Линкълн, което ме прави автоматично расист? Защото и той във времената когато демократите защитавали правата на чернокожите да берат памук на воля в плантациите се обявил срещу робството?
  —цитат от коментар 59 на Nil satis nisi optimum


  От много опити за оригиналничене не се разбира какво искаш да кажеш. Пробвай с директни твърдения, не с риторически каламбури, моля.

 64. 64 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#51:"realguru"]
  —цитат от коментар 62 на Мусаши
  Като гледам Ислямска държава бяха олицетворени на доброто.Или пък Инквизицията,кръстоносните походи.В съвремието педофилите свещеници,които са насилвали десетки хиляди деца.[/quote]

  Муши, кажи бе, приятелю, защо мълчиш като бит гъз: жената ако изневери пак ли може да има здраво семейство.

  Ей го, на - представи си, че жена ти се изчука с някой колега даскал, примерно някой по-хубав и по-умен от теб. Сигурен съм, че и е минавало през акъла, предвид това какъв човек си ти. Здраво ли ще ви е семейството оттам нататък?

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Весело

  До коментар [#63] от "КретенКилър":

  Добре. Пиша бавно. Между консерватизма от една страна и сексизма и расизма от друга няма нищо общо! И понеже съм консерватор ме дразни когато някой се опитва да ни изкара сексисти и расисти! Ако искате да атакувате някой с такива възгледи, спорете с доводите му, не го наричайте консерватор...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 67. 67 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  И затова България сега е слаба. Нейните "Учреждения" са превзети, както и самата държава...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 68. 68 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#63] от "КретенКилър":Добре. Пиша бавно. Между консерватизма от една страна и сексизма и расизма от друга няма нищо общо! И понеже съм консерватор ме дразни когато някой се опитва да ни изкара сексисти и расисти! Ако искате да атакувате някой с такива възгледи, спорете с доводите му, не го наричайте консерватор...
  —цитат от коментар 66 на Nil satis nisi optimum


  Ама вие може да сте някакво изключение, макар не ми се вярва да не изповядвате поне едно от "големите 4": расизъм, хомофобия, сексизъм, ксенофобия, но айде, да приемем, че е така. Ама останалата консервативна маса тук до един (по памет) елате да ги видите под статия за цигани; за ИК; за равното заплащане на жените; за бежанци. И нямало нищо общо. Айде де. Ще ви се, но реалността е съвсем различна.

 69. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Весело

  До коментар [#58] от "Мусаши":

  Науката отдавна е опровергала всички религиозни идиотщини.
  =======
  Науката ли..... Хе.... :)
  Заслугите на така наречената наука са безспорни....
  Но в някои случаи тя е просто безсилна..... 🔒🔑❓
  "изкуствения интелект" например е плод на науката.....
  Но тя го създаде най вече поради безсилието си да разгадае тайните на естествения интелект......
  :)..... А жалките научни опити в началото на миналия век, да бъде "влеен" живот на едноклетъчни въглеводороди...... вече са прекратени.
  Науката отдавна е вдигнала "белия байрак" в тая насока.....

  Хората отдавна разбраха, че стотиците милиарди са изхарчени напразно........ (примерно).... да бъде създаден танк, пъргав колкото една мравка.....

  Bukalemun
 70. 70 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "Nil satis nisi optimum":

  Между другото, какво ви е отношението към гей-парадите. А към гей-браковете. А към осиновяването на деца от гей-двойки. Щото аз не мога да си представя друга причина човек да е против тях, освен да е хомофоб.

 71. 71 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Весело

  А според мен либерал е човекът
  Който от чепката с банани
  Избира най-големия

 72. 72 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мусаши":

  Е,все пак ДНЕВНИК е лява либерална медия и не са пропуснали да хвърлят камъни по десните и конаетвативни.партии днес.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#58] от "Мусаши":Науката отдавна е опровергала всички религиозни идиотщини.=======Науката ли..... Хе.... :)Заслугите на така наречената наука са безспорни....Но в някои случаи тя е просто безсилна..... 🔒🔑❓"изкуствения интелект" например е плод на науката.....Но тя го създаде най вече поради безсилието си да разгадае тайните на естествения интелект......:)..... А жалките научни опити в началото на миналия век, да бъде "влеен" живот на едноклетъчни въглеводороди...... вече са прекратени.Науката отдавна е вдигнала "белия байрак" в тая насока.....Хората отдавна разбраха, че стотиците милиарди са изхарчени напразно........ (примерно).... да бъде създаден танк, пъргав колкото една мравка.....
  —цитат от коментар 69 на eti mehter


  Кажи сега-бог ли създаде човекът или е плод на милиони години еволюция?Мълниите бог ли ги хвърля или са природно явление,което науката е обяснила?И как така този бог досега нито веднъж не дал доказателства за съществуването си?

 75. 75 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#70] от "КретенКилър":

  Абсолютно съм против
  Без да мразя хората
  Мнение просто

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#64:"КретенКилър"]
  —цитат от коментар 65 на Мусаши
  Малоумник-недей да намесваш семейството ми.Боклук с боклуците,аз питам ли те кой те опъва в задника и на кой правиш свирки.Мършо-гледай си мизерният живот и не са занимавай със семейството ми.[/quote]

  Хи хи хи. Муши скъса синджира. Явно мисълта, че жена му я чука някой друг не му е толкова приятна. Ама що бе, Мушка? Нали изневярата не пречи на брака? :) :) :)

 78. 78 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  До коментар [#22] от "АзКлавдия":
  Истинските православни свещеници са редки като диаманти.

  Познавам, смятам, че съм близък с такъв "рядък диамант" – отец Любчо Попов от Варна.
  Беше гонен и притискан от Кирил, който получи това, което заслужаваше от руската мафия, с която общуваше! Варненското паство познава и обича отец Любчо!
  Нашите "отци" са на светлинни години от дълга си, за огромно съжаление.

 79. 79 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Весело

  До коментар [#68] от "КретенКилър":

  Днес, под тази статия съм написал: "Неприятно ми е когато думата "консерватор" се изпозва по новговор..."
  Но от време на време е полезно да се прочете...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 80. 80 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#70] от "КретенКилър":


  До коментар [#66] от "Nil satis nisi optimum":Между другото, какво ви е отношението към гей-парадите. А към гей-браковете.
  —цитат от коментар 70 на КретенКилър


  Никакво. Единствено съжалявам, че някои хора може да погубят душата си, но както казва Папата: "Кой съм аз, че да съдя..."

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 81. 81 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Любопитно

  До коментар [#77] от "КретенКилър":

  Зависи как се разберат
  Ако приемат отворена връзка къф е проблема
  Свят широк

  Стига наднича на хората под чаршафите
  Ако търсиш нова връзка тука
  Имате си сайтове
  Карай на играчки дотогава

 82. 82 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  Снимката е вълнуваща!
  Веднага си поставих до нея снимка на сегашното правителство.
  Контрастът е убийствен!!!
  Кой за какво е служил и служи на държавата!
  За тогавашните консерватори и сегашните, така самонаречени – е гнусно да се говори, камо ли да се спори!
  Напълно излишно.

 83. 83 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#74] от "Мусаши":

  И как така този бог досега нито веднъж не дал доказателства за съществуването си?
  =======
  Ти какво очакваш...... да ти дойде смс от Всевишния ли?
  Пълно е с доказателства около теб..... и ежедневно ги виждаш.....
  Това че не ги забелязваш е отделна тема....
  Ти и въздуха не го забелязваш, но го дишаш.....
  Също като ония сомове дето плуват срещу течението. И те не го виждат, но го правят.....

  Bukalemun
 84. 84 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#70] от "КретенКилър":
  —цитат от коментар 80 на Nil satis nisi optimum


  Какво значи "никакво"? Въздържал се?

 85. 85 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#74] от "Мусаши":И как така този бог досега нито веднъж не дал доказателства за съществуването си?=======Ти какво очакваш...... да ти дойде смс от Всевишния ли?Пълно е с доказателства около теб..... и ежедневно ги виждаш..... Това че не ги забелязваш е отделна тема.... Ти и въздуха не го забелязваш, но го дишаш.....Също като ония сомове дето плуват срещу течението. И те не го виждат, но го правят.....
  —цитат от коментар 83 на eti mehter


  Ами защо Алрах не помогна на мюсюлманите,когато ордите на Чингис хан и синовете му избиха милиони мюсюлмани.За какво ти е такъв бог,като не ти помага в най-тежките моменти?

 86. 86 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Какво значи "никакво"?
  —цитат от коментар 84 на КретенКилър


  "Ниакво" значи НИКАКВО! И ако искате да ви го обясня подробно - същото като към мача по футбол между "Етър" и "Витоша". Според мен няма нужда да де играе, но щом са решили момчетата, да си го играят...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 87. 87 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#86:"Nil satis nisi optimum"][/quote]

  Е да, ама ако сте забелязали, казусите "гей парад", "гей брак" и "гей осиновяване" са много основна тема в средите на консервите и един вид повод за мобилизация на последователи.

  Нима ще отречете и активността тук, примерно, под подобни теми, и то 99% против?

 88. 88 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#67] от "penetrating":

  Точно така, едни хора направиха така, институциите да приличат на някакви кабинети в един офис.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 89. 89 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#85] от "Мусаши":

  Ами защо Алрах не помогна на......
  ======
  Всевишния не е "фонд спомагателно дружество".....
  Той ти е хвърлил "парчетата на пъзела".... и ти е дал право, ти сам да ги нареждаш.....
  Затова неслучайно у всички религии е споменато, че живота е своеобразен 'изпит'.....
  Тук науката е абсолютно безсилна...
  Тя не е в състояние да отговаря на три големи въпроса..
  Къде си бил....?
  Защо си....?
  Къде ще бъдеш.....?

  Bukalemun
 90. 90 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Любопитно

  До коментар [#87] от "КретенКилър":

  За последно, че ставате досаден с разпита на който ме подлагате.
  И аз ще Ви отговоря с въпрос.
  "Консерватизмът като поза и необходимост" - това прочетохте ли го?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 91. 91 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#85] от "Мусаши":Ами защо Алрах не помогна на...... ======Всевишния не е "фонд спомагателно дружество".....Той ти е хвърлил "парчетата на пъзела".... и ти е дал право, ти сам да ги нареждаш.....Затова неслучайно у всички религии е споменато, че живота е своеобразен 'изпит'.....Тук науката е абсолютно безсилна...Тя не е в състояние да отговаря на три големи въпроса..Къде си бил....?Защо си....?Къде ще бъдеш.....?
  —цитат от коментар 89 на eti mehter


  Напротив -науката е даал отговор и на трите въпроса.
  1.Никъде не съм бил преди да бъда заченат.
  2.Защо е философски въпрос.Животните,които нямат разум не се вълнуват от такива въпроси.
  3.След смъртта всеки човек отива там,откъдето е дошъл-в нищото.Човек продължава да живее единствено чрез наследниците си.Какво толкова ви е страх,че ще престанете да съществувате та си измисляте задгробен живот.човеишкият живот е прашинка във вечността.

 92. 92 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#87] от "КретенКилър":За последно, че ставате досаден с разпита на който ме подлагате.И аз ще Ви отговоря с въпрос."Консерватизмът като поза и необходимост" - това прочетохте ли го?
  —цитат от коментар 90 на Nil satis nisi optimum


  Абе я аз съм досаден, я въпросите са неудобни, щото водят именно до изказаната от мен теза, че днешният консерватизъм се крепи на 4 слона: расизъм, хомофобия, сексизъм, ксенофобия.

 93. 93 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  В Консерватизма също има либерални течения, поне в икономиката.

  Любовта ще спаси света!!!
 94. 94 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 656 Неутрално

  [quote]"Срещнах се и се запознах с първите граждани: отлични хора, патриоти, сериозни, истински тип граждани, които съставляват основата на една държава", пише на едно място за своите симпатизанти в Свищов, които са му направили впечатление при обиколката из страната през 1897 г. по време на първите свободни избори.[/quote]
  Колко красиво изглежда всичко това, нали ... Стига, разбира се, човек да не отвори да прочете за същите тези "свободни избори" и точно в Свищов у Алеко Константинов. Гочоолу и Дочоолу ги няма в мемоарите на Стоилов, но те са персонажи от народняшкото управление


  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 95. 95 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 656 Неутрално

  [quote]"Срещнах се и се запознах с първите граждани: отлични хора, патриоти, сериозни, истински тип граждани, които съставляват основата на една държава", пише на едно място за своите симпатизанти в Свищов, които са му направили впечатление при обиколката из страната през 1897 г. по време на първите свободни избори.[/quote]
  Колко красиво изглежда всичко това, нали ... Стига, разбира се, човек да не отвори да прочете за същите тези "свободни избори" и точно в Свищов у Алеко Константинов. Гочоолу и Дочоолу ги няма в мемоарите на Стоилов, но те са персонажи от народняшкото управление


  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 96. 96 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#91] от "Мусаши":

  Сега аз не разбрах,изневярата консервативна ценност ли е?

 97. 97 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#92] от "КретенКилър":

  Крепи се на хоботите на тия слонове


 98. 98 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Весело

  До коментар [#91] от "Мусаши":

  .Никъде не съм бил преди да бъда заченат.
  ======
  😛.... Това не е научен отговор, а кръчмарско измъкване от хоримака....

  Стига толкова.....
  Отклонихме се от темата, а тя не заслужава това....

  Bukalemun
 99. 99 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#96] от "Doge":
  Либерална е
  Клинтъновица подкрепи Клинтън

 100. 100 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#99] от "Jesuit":

  Ами значи Мусаши е либерал, щото смята че изневярата не пречи на здравото семейство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK