Пазарът на труда удари таван

Пазарът на труда удари таван

© Цветелина Белутова, КапиталПубликуваните през тази седмица данни на НСИ потвърждават опасенията за забавяне на експанзията на пазара на труда през 2018 г. След невиждания от годините преди кризата ръст на работните места със 154 хиляди през третото тримесечие на 2017 г. регистрираният от статистиката спад на годишна база през третото тримесечие на 2018 г. беше в известна степен очакван. Въпреки че това е всъщност второ поредно тримесечие на намаляване на броя на заетите на годишна база, заетостта продължава да нараства заради изпреварващия спад на населението. Коефициентът на заетост на лицата на възраст 15-64 години достига нов рекорд от 68.8%, но забавянето на икономиката и по-внимателният преглед на данните за пазара на труда подсказват, че този рекорд може и да е последен за настоящия икономически цикъл:

 • Особено притеснителни са данните за младежите, където спадът на броя на заетите е съпътстван и от спад на заетостта, като това важи и за двете наблюдавани групи (15-25 и 15-29 години). Демографските императиви на пазара на труда се виждат и по друга линия - единствената възрастова група, при която броят на заетите всъщност се увеличава спрямо предходната година, е тази на 55-64 годишните.


  Близо една трета от областите в страната са регистрирали рекордна заетост през някое от тримесечията на 2018 г., като между тях освен големи области като столицата и Бургас се нареждат и по-малки такива като Търговище и Силистра. В същото време за периода юли-септември 2018 г. спад на годишна база в коефициента на заетост на населението на възраст 15-64 г. се наблюдава в 13 от 28-те области в страната, като най-значителен е той в Добрич (-10 пр. п.), Монтана (-7 пр. п.) и Ямбол (- 6 пр. п.).


  Средната заплата за третото тримесечие на 2018 г. достига 1117 лв., което представлява ръст от 7.7% на годишна база. Въпреки че темпът на нарастване остава относително добър, забавянето спрямо 2017 г. е чувствително, особено предвид продължаващия ръст на инфлацията, която от юли насам е над 3.5% на годишна база.

На секторно ниво прави впечатление продължаващата положителна тенденция при заплатите в преработващата промишленост - те нарастват по-бързо от средната заплата за страната в 16 от последните 18 тримесечия в унисон с променящата се структура на заетите в сектора. Така докато през 2012 г. средната заплата в преработващата промишленост беше 81% от средната за страната, последните данни показват значително по-високо ниво от 91%.
Дългосрочната тенденция за увеличаване на броя на наетите в дейности с по-висока добавена стойност като автомобилопроизводството и това на електрическите съоръжения, съпътствана със спад в текстилния сектор, бута заплатите нагоре, но в същото време повишава и изискванията към квалификацията на наетите лица. На обратния полюс се намират наетите в търговията, където за трето поредно тримесечие ръст на заплатите на годишна база на практика липсва.


Всички тези данни потвърждават, че 2018 г. е чувствително по-слаба за пазара на труда от 2017 г. Положителни тенденции продължават да са налице, но наблюдаваното забавяне в българската и европейската икономика ще постави под натиск по-нататъшната експанзия. Рекордно ниската безработица (5% през третото тримесечие на 2018 г.) предполага нов подход към адресирането на съществуващите проблеми с недостига на труд и уменията на работната сила - подход, който за съжаление не се вижда в бюджет 2019.


Дори напротив - инертните политики по заетостта, които продължават да залагат на субсидираната заетост вместо на повишаването на квалификацията на работната сила, означават, че текущите пречки пред по-нататъшна експанзия ще продължат да бъдат същите и занапред. На фона на намаляването на заетостта сред младежите потвърденият в средносрочната бюджетна прогноза курс към сляпо вдигане на минималната работна заплата през следващите три години също не изглежда като особено добра идея.


Анализът е на Института за пазарна икономика.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (163)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 873 Весело

  Това са пълни глупости!
  Какви са тези 15 годишни на пълен работен ден?!

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Тия от ИПИ все едно от Марс падат.Ами естествено, че ще има по-ниска заетост при младежите, защото процентът циганско население нараства в тази група и все повече ще нараства.И каква квалификация да им предложат,като повечето не могат да работят нищо друго освен физически труд, свързан с минимални умствени усилия.

 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  ИПИ е една излишна институция. Няма аргументи, няма разбивки и за капак - няма дори анализ - и как да има - то няма даже и оскъдна информация, че да се анализира нещо - една стъкмистика от НСИ и приказки върху нея - дори в "Алиса в страната на чудесата" има повече реализъм и логика.

 4. 4 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Абсолютна "стъкмистика' Щом една Франция заяви "имаме 7 милиона безработни", ние не сме по-назад. Очаква ни ужасяваща бедност.

 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 873 Любопитно

  ИПИ е една излишна институция. Няма аргументи, няма разбивки и за капак - няма дори анализ - и как да има - то няма даже и оскъдна информация, че да се анализира нещо - една стъкмистика от НСИ и приказки върху нея - дори в "Алиса в страната на чудесата" има повече реализъм и логика.
  —цитат от коментар 3 на Deaddark


  Как се издържат?
  Членски внос на будни граждани?

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  До коментар [#3] от "Deaddark":

  институция?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Да, броят нарастване и бум на заетостта...Нашия кмет е от ГРОБ. Баш в периода за който става въпрос нае на общински постове поне 10-15 кифли, без да има реална нужда от тях. Така ако са постъпили всички ГРОБарски кметове, това без съмнение е направило умнокрасив бум на заетостта.

  мурзилка
 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":

  За такава претендират да са. Виж им името - Институт за пазарна икономика - а я карат като политикономията по томовете на другаря Живков.

 9. 9 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  До коментар [#5] от "Веселин Дечев":

  Платена пропаганда от държавни и частни интереси. Нещо като медиите на Пеевски.

 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3150 Неутрално

  Виждам че червените тролей пак са започнали с лозУнгите!Да липса на квалиф.кадри има!Почти навсякъде.Вярно е че голяма част от хората до 30 години НЕ им се работи....в производство,търговия,преработване.....Не им се и учи....В машиностроенето кадрите са само обръгнали хора над 40години!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  ще има по-ниска заетост при младежите, защото процентът циганско население нараства в тази група и все повече ще нараства
  —цитат от коментар 2 на Мусаши


  Мне, ни е от циганята. Ейга младежката безработица:
  https://www.statista.com/statistics/266228/youth-unemployment-rate-in-eu-countries/

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  В нашия град се търсят поне 100 шлосери, заварчици, стругари, фрезисти, електротехници..... Предлагат се заплати 1000+ лева.
  Младежите обаче учат за началници. Затова са безработни, началници не се търсят.

  Еретик
 13. 13 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Разстроено

  България начело измежду останалите "Европейски" държави както по безработица така и по-ниски доходи.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 14. 14 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1623 Любопитно

  До коментар [#10] от "Willy Messerschmitt":

  И каква липса на кадри има извън София?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 15. 15 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Това са пълни глупости!Какви са тези 15 годишни на пълен работен ден?!
  —цитат от коментар 1 на Веселин Дечев


  А кой ти е казал, че заетост означава само пълен работен ден?

 16. 16 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2542 Любопитно

  До коментар [#10] от "Willy Messerschmitt":

  Вие, уважаема, учили ли сте - с такава грамотност по мое време не се минаваше началното (трети клас).

  Българският език е осем страници правила - ако това някой не може да научи, става само за общак - как да повериш машина с инструкции на неграмотен, да не говорим да го сложиш началник.

 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#14] от "mitko11":

  "И каква липса на кадри има извън София?"
  =============
  Средни технически, описал съм ги в пост 12. Трябват още шофьори, читави строители и технически ръководители.

  Еретик
 18. 18 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 613 Неутрално

  ИПИ е една излишна институция. Няма аргументи, няма разбивки и за капак - няма дори анализ - и как да има - то няма даже и оскъдна информация, че да се анализира нещо - една стъкмистика от НСИ и приказки върху нея - дори в "Алиса в страната на чудесата" има повече реализъм и логика.
  —цитат от коментар 3 на Deaddark

  Една от многото. С неясни начини и пътища за финансиране от държавния бюджет. Не съвсем неясни, де.
  Дали могат да защитят съществуването си с реални резултати?

 19. 19 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Има едни стажантски програми на Агенция по заетостта, които трябва да бъдат спрени!
  - едната води до нарастване на администрацията
  - другата държи заплатите ниски, а младите отчаяни

 20. 20 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#16] от "Deaddark":

  Можеш ли да ги дадеш тези 8 страници ;)

 21. 21 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#12] от "Костадин Иванов":

  Най-сетне един нормален, сред умопомрачените партийни тролове. Поздравления.

 22. 22 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 613 Неутрално

  В нашия град се търсят поне 100 шлосери, заварчици, стругари, фрезисти, електротехници..... Предлагат се заплати 1000+ лева.Младежите обаче учат за началници. Затова са безработни, началници не се търсят.
  —цитат от коментар 12 на Костадин Иванов

  Работници със споменатите професии се търсят в много градове. Но се предявяват и изисквания. Цитираните заплати се предлагат на работници, притежаващи високи нива на образование, квалификация, знания, опит и умения. Разбираемо за останалите предлаганите заплати са доста по-ниски. За начинаещите - малко над минимална работна заплата.
  Какви условия се създават за начинаещите, които имат желание и възможности да придобият по-висока стерен на споменатите образование, квалификация, знания, умения и опит?
  Аналогична е и ситуацитя с "началниците".
  Бих се радвал, ако тконстатациите ми са грешни. Дори и само за Вашия град.

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#12] от "Костадин Иванов":

  Да продължават да търсят...! Работниците са по Германия, Испания, Франция и така нататък. Работят за 2000+ евро. Плюс това, повечето нашенски работодатели са много силни на приказки. Като дойде време да плащат това, за което сте се разбрали, започват изненадите...!

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  " Коефициентът на заетост на лицата на възраст 15-64 години достига нов рекорд от 68.8%."
  Останалите са циганите.

 25. 25 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2542 Разстроено

  До коментар [#20] от "Finland":

  Не, за съжаление - бяха голям формат тетрадка - и ги изгубих. Но синтезирано са толкова. А в интернет има доста за правилата на БЕ - с примери, ако нещо не е ясно. Друго, което доста помага, е четенето на книги, които са минали през редакционна колегия - за по-старите издания гарантирам че имат отличен правопис.

 26. 26 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 8 Весело

  Пазаръ на труда изби рибата!

  Memento Mori
 27. 27 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  [quote#11:"dosetliv"][/quote]

  Ситуацията в другите държави няма нищо обща с България.Там е възможно младеж да не работи и да го издържат родители и дядовци и баби.Например един гръцки пенсионер с 1000 евро пенсия няма проблем да си издържа внукът.Един български с 150 евро пенсия няам как дори себе си да издържа .

 28. 28 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Аз това го виждам по-скоро като нормализация. Българския "бизнес" стана такъв в условията на голяма безработица и много свободни специалисти. Това свърши и вече никога няма да се повтори. От тука на татък следва обучение на служителите, развиване потенциала на работниците, вдигане производителността чрез инвестиции в оборудване, персонал и т.н. Дошло е време за оптимизация и пренастройка. Които успеят ще просперират, другите ще фалират.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5100 Неутрално

  Няма революционна ситуация :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 613 Неутрално

  [quote#11:"dosetliv"]
  —цитат от коментар 27 на Мусаши
  Ситуацията в другите държави няма нищо обща с България.Там е възможно младеж да не работи и да го издържат родители и дядовци и баби.Например един гръцки пенсионер с 1000 евро пенсия няма проблем да си издържа внукът.Един български с 150 евро пенсия няам как дори себе си да издържа .[/quote]
  За да има високи пенсии е необходимо да бъдат изпълнени някои предварителни условия. Едно от най-важните е да има достатъчно заети в т.нар. реална икономика, които "пълнят бюджета". Допълнителен положителен ефект би оказало по-високото ниво на тази реална икономика. Т.е. по-високотехнологични и с по-голяма производителност сектори, които генерират по-големи приходи, респ. по-голям БВП.
  П.П. С пенсия от €1000 който и да е пенсионер в коя да е страна от ЕС, включително и в Гърция, би се затруднил да издържа дори един внук. Разбира се смисълът на "издържането" подлежи на дискусия.

 31. 31 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#23] от "tww09306483":

  Лекар съм и имам хиляди пациенти на запад , такава заплата получават най много в 10 семейства от хиляди заминали ,повечето са на социални помощи и едва спестяват по 500-600 евра ,ако работят двамата в семейството .

 32. 32 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Реалното положение с населението и заетостта може да се види най реално при джипитата и в НОИ по осигурителните партиди на всеки един ,нещата са трагични , всеки пореден месец излизат от 4000 души записани само при нас ,поне 20 нови неосигурени , след това в месеца си плащат поне 10 човека осигуровките ,защото имат нужда от безплатно лечение ,но реалността показва ,че от наборите на 18 години и плюс ,всяка година отпадат над 75% от младежите ,които или не работят или са в чужбина ,а повечето просто никъде не работят ,едва 25% са редовни .

 33. 33 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Реалното положение с населението и заетостта може да се види най реално при джипитата и в НОИ по осигурителните партиди на всеки един ,нещата са трагични , всеки пореден месец излизат от 4000 души записани само при нас ,поне 20 нови неосигурени , след това в месеца си плащат поне 10 човека осигуровките ,защото имат нужда от безплатно лечение ,но реалността показва ,че от наборите на 18 години и плюс ,всяка година отпадат над 75% от младежите ,които или не работят или са в чужбина ,а повечето просто никъде не работят ,едва 25% са редовни .
  —цитат от коментар 32 на edin drug


  И от какъв етнос са повечето от отпадналите младежи?

 34. 34 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#22] от "zhivko6461":

  "Какви условия се създават за начинаещите, които имат желание и възможности да придобият по-висока стерен на споменатите образование, квалификация, знания, умения и опит?"
  =============
  Хасково е град на лекото машиностроене. Фирмите са склонни да назначават и младежи без опит, които са съгласни да се учат в движение, но кандидати няма. Същото е в по-големите автосервизи.

  Еретик
 35. 35 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#25] от "Deaddark":

  "Не, за съжаление - бяха голям формат тетрадка - и ги изгубих. Но синтезирано са толкова. А в интернет има доста за правилата на БЕ - с примери, ако нещо не е ясно. Друго, което доста помага, е четенето на книги, които са минали през редакционна колегия - за по-старите издания гарантирам че имат отличен правопис. "
  ===============
  Синтезирано са толкова. Иначе в професионалните правописни речници има около 150 страници правила, последвани от словник. Речниците се издават средно на 7 години и всеки отменя предишния. Очаквам нов през 2019 - 2020 година. Промените са преди всичко в дублетите, слято, полуслято и разделно писане. Старите книги не отговарят на последния речник. Отменено е правилото на логическата запетая.

  Еретик
 36. 36 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#22] от "zhivko6461":"Какви условия се създават за начинаещите, които имат желание и възможности да придобият по-висока стерен на споменатите образование, квалификация, знания, умения и опит?"=============Хасково е град на лекото машиностроене. Фирмите са склонни да назначават и младежи без опит, които са съгласни да се учат в движение, но кандидати няма. Същото е в по-големите автосервизи.
  —цитат от коментар 34 на Костадин Иванов


  А какви заплати дават?Без да съм от Хасково мога да предположа,че ако дават по 1500 лев начална заплата бързо ще си намерят работници.

 37. 37 Профил на Idiotoria Taurus
  Idiotoria Taurus
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Особеностите на младежката безработица в България са следните:
  1. Семейното възпитание - "учи, мама, да не работиш".
  2. Налаганите от медиите и обществото очаквания за просперитет - натокани дрешки, силикон и филъри, мощна кола и харч по клубовете.
  По т. 1 произвеждаме неграмотници и некомпетентни "специалисти", за които дипломата (купена, спечелена в натура) трябва да е гарант за т. 2. И ако виШОто не може да докара бенефитите на т. 2, то тогава задължително държавата е виновна или онези "гадни капиталисти". "На тоа ли ще му работа, уе?" манталитетът и лисата на всякаква самокритичност, както и на желание за самоусъвършенстване и инициатива у безработните млади, са проблемите, които трябва да бъдат адресирани. Образованието е двупосочен процес и качеството не зависи единствено от образователните институции. Сивата икономика също е двупосочен процес и не зависи само от работодателите, нито само от търговците. Докато нашите млади не станат граждани, убедени, че от тяхното обществено поведение и отношение към държавата, зависи просперитетът им, все ще са такива статистиките в тази възрастова група.

 38. 38 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 722 Неутрално

  В нашия град се търсят поне 100 шлосери, заварчици, стругари, фрезисти, електротехници..... Предлагат се заплати 1000+ лева.Младежите обаче учат за началници. Затова са безработни, началници не се търсят.
  —цитат от коментар 12 на Костадин Иванов

  Работници със споменатите професии се търсят в много градове. Но се предявяват и изисквания. Цитираните заплати се предлагат на работници, притежаващи високи нива на образование, квалификация, знания, опит и умения. Разбираемо за останалите предлаганите заплати са доста по-ниски. За начинаещите - малко над минимална работна заплата.
  Какви условия се създават за начинаещите, които имат желание и възможности да придобият по-висока стерен на споменатите образование, квалификация, знания, умения и опит?
  —цитат от коментар 22 на zhivko6461


  Написаното от вас е така и в "моя" град.Младежите след като им махнат удръжките
  брутото им пада и под минималната заплата.А образованието иквалификациите,като тогумент са просто лист хартия

 39. 39 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#37] от "Idiotoria Taurus":

  Изразът "учи мама,за да не работиш" си има своя контекст.Възникнал е по времена,когато под работа се е разбирало тежък физически труд.И така родителите си са подтиквали децата си да учат,за да не блъскат по полето или в завода.Щото иначе няма никаква логика-може и да не работи,без да е учил.Явление,често срещано в западна Европа,където много младежи живеят от социални помощи.Тук от социални помощи не може да се живее.

 40. 40 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Весело

  Чудесно! Сега, искат - не искат, работодателите ще се принудят да вдигнат заплатите, при което по-неконкурентните фирми, от типа "български бизнесмен без образование, но с 3 джипа" ще затворят капаци. Е, при това положение, бройката на плюещите по правителството "бизнесмени" по форумите и Фейсбук ще се увеличи, но ние вече им свикнахме на тези "разбирачи".

 41. 41 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 722 Неутрално

  [quote#11:"dosetliv"]
  —цитат от коментар 27 на Мусаши
  Ситуацията в другите държави няма нищо обща с България.Там е възможно младеж да не работи и да го издържат родители и дядовци и баби.Например един гръцки пенсионер с 1000 евро пенсия няма проблем да си издържа внукът.Един български с 150 евро пенсия няам как дори себе си да издържа .[/quote]

  И защо да не могат да све издържат със 150 евро пенсия?А как се издържат тия със 75евро пенсия според теб

 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  Най - големият проблем в момента на почти всеки бизнес е първо липсата на кадри и след това те да са квалифицирани именно за спецификите на бизнеса, за който са наети. Просто голяма част от населението се изнесе навън, тази тенденция продължава и днес, тъй като заетост има, но по - голямата част от заплатата все още се харчи за плащане на храна, квартира, консумативи и само една малко част от нея може да се спестява, а да се купи сносно жилище в големите градове е почти непосилно, освен на кредит. Затова мнозинството се ориентират навън, което допълнително създава дефицит на работна ръка. Специалисти с два езика, единия от които е немски, няма на пазара понастоящем. Заплатите тук започват от 2000 лева чисто и вървят нагоре в зависимост от фирмата - работодател. Говоря за София специално.

 43. 43 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  [quote#41:"gonz0104"][/quote]

  Мизерстват и много умират.Не случайно в България има на-високата смъртност в света-15,5 промила.А в някои региони достига и до 30 на хиляда.

 44. 44 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Най - големият проблем в момента на почти всеки бизнес е първо липсата на кадри и след това те да са квалифицирани именно за спецификите на бизнеса, за който са наети. Просто голяма част от населението се изнесе навън, тази тенденция продължава и днес, тъй като заетост има, но по - голямата част от заплатата все още се харчи за плащане на храна, квартира, консумативи и само една малко част от нея може да се спестява, а да се купи сносно жилище в големите градове е почти непосилно, освен на кредит. Затова мнозинството се ориентират навън, което допълнително създава дефицит на работна ръка. Специалисти с два езика, единия от които е немски, няма на пазара понастоящем. Заплатите тук започват от 2000 лева чисто и вървят нагоре в зависимост от фирмата - работодател. Говоря за София специално.
  —цитат от коментар 42 на samoedin


  София не е цяла България.А и средната заплата в София е 1265 лева,не 2000 лв.Гледа се винаги средната заплата.А че има хора,които вземат и по 5 средни заплати е истина.

 45. 45 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#5] от "Веселин Дечев":Платена пропаганда от държавни и частни интереси. Нещо като медиите на Пеевски.
  —цитат от коментар 9 на Deaddark


  И на Прокопиев, и на Прокопиев.

  Даже на Прокопиев повече печелят от пропаганда, че другите бизнеси на Пеевски добре печелят, а за Прокопиев нови постъпления от приватизация няма, а спечелените вече даже му ги запорираха...

 46. 46 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 217 Гневно

  След като сте я преписалопрекопирали от IME бъгъ canonical-ът трябва да сочи към тях, не към дневничарското копие.


  Get a clue, or just hire a fucking expert !

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 47. 47 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Институцията на наставника трябва да се спонсорира, за да има приемственост и младите хора да чувстват удолетвореност от работата. Не знам какви кадри възпитава Джи Пи груп, започващи с бира от рано сутринта.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 48. 48 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#42] от "samoedin":

  Това което казваш, ако може да се обобщи, е следното: Прекалено сме скъпи за производство на шир потреба и прекалено неуки за производство на иновативни стоки и услуги с добра добавена стойност. Ето това е дилема пред България като цяло и бизнеса в частност. Който успее да осъзнае новите реалности и успешно се ориентира ще просперира, другите ще живуркат докато фалират.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 49. 49 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Лекар съм и имам хиляди пациенти на запад , такава заплата получават най много в 10 семейства от хиляди заминали ,повечето са на социални помощи и едва спестяват по 500-600 евра ,ако работят двамата в семейството .
  —цитат от коментар 31 на edin drug


  Докторе нашите колеги са категорични.Отиваш и работодателя ти снася 2000еврака заплата.И в резултат някои младежи напускат що годе сносна работа,за да работят,като пиколо,бензинаджии,режат зеленцуци в кухня и ред други високоплатени дейности

 50. 50 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  Еднин от първите ми коментари в този форум беше за демографския срив и паралелния растеж на небългарски населения !!!
  За съжаление демографския срив е необратим и ще тежи всяка година повече и повече !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 51. 51 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#22] от "zhivko6461":"Какви условия се създават за начинаещите, които имат желание и възможности да придобият по-висока стерен на споменатите образование, квалификация, знания, умения и опит?"=============Хасково е град на лекото машиностроене. Фирмите са склонни да назначават и младежи без опит, които са съгласни да се учат в движение, но кандидати няма. Същото е в по-големите автосервизи.
  —цитат от коментар 34 на Костадин Иванов

  Може би не съм се изразил достатъчно ясно.
  Фирмите са склонни да назначават и назначават работници без опит. Не само в Хасково. Защото са принудени. Защото няма други желаещи. Какви условия създават фирмите за придобиване на образование, знания, умения, квалификация и опит? Какви условия създават фирмите не сам в Хасково за да могат новопостъпилите работници и служители да заработват по-високи заплати? Неслучайно отново споменавам всички фактори.

 52. 52 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  [quote#49:"gonz0104"][/quote]

  Ако тук им дават наполовина-по 1000 евро заплата,никой няма да замине да мие чинии за 2000 евро.Ама като дават по 300-350 евро заплата много ясно,че ще има висока емиграция.

 53. 53 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Еднин от първите ми коментари в този форум беше за демографския срив и паралелния растеж на небългарски населения !!!За съжаление демографския срив е необратим и ще тежи всяка година повече и повече !!
  —цитат от коментар 50 на 'ΕΡΕΒΟΣ

  Положението вместо да се влошава тава все по-безнадеждно.

 54. 54 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 297 Неутрално

  [quote#41:"gonz0104"]
  —цитат от коментар 43 на Мусаши
  Мизерстват и много умират.Не случайно в България има на-високата смъртност в света-15,5 промила.А в някои региони достига и до 30 на хиляда.[/quote]
  За високата смъртност у нас е "виновна" високата раждаемост в миналото. През 1930г. са родени 180 000 бебета, военната 1940г. 140 000, през 1952 е върхът 182 000, а през 1960г. броя постепенно спада през годините до 140 000 бебета. Тия хора не са могли на времето да емигрират през соца, а сега си отиват по естествени причини. Техните деца и внуци емигрират, несъздавайки младо поколение у нас.

 55. 55 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#50] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Съгласен съм, въпреки че Историята дава примери за обратимост на процеса. Ирландия и Скандинавските държави са успели да реверсират спада на населението си. Но това е отнело повече от 20 годинки и много целенасочени усилия. Сега пред България седи дилемата, или в следващите 20 години приема около 1 милион мигранти от държави близки нам културно...като Украйна, Армения или да речем Беларус, или продължава да вегетира. Среден път поне според мен на този етап е немислим.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 56. 56 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  [quote#54:"Пламен Данаилов"][/quote]

  Не е само това.У нас има много ниска продължителност на живота.74,5 години.Със седем години по-ниска от съседна Гърция.Дали пък и размерът на пенсиите не оказва влияние?900 евро средна пенсия в Гърция и 150 евро у нас.

 57. 57 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#50] от "'ΕΡΕΒΟΣ":Съгласен съм, въпреки че Историята дава примери за обратимост на процеса. Ирландия и Скандинавските държави са успели да реверсират спада на населението си. Но това е отнело повече от 20 годинки и много целенасочени усилия. Сега пред България седи дилемата, или в следващите 20 години приема около 1 милион мигранти от държави близки нам културно...като Украйна, Армения или да речем Беларус, или продължава да вегетира. Среден път поне според мен на този етап е немислим.
  —цитат от коментар 55 на tsyrvulan


  Те украинците от Полша бягат,където средната заплата е 800 евро,какво остава у нас да дойдат.С тия заплати най-много да привлечем африканци.Ама по-добре да не го правим.

 58. 58 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 613 Неутрално

  [quote#49:"gonz0104"]
  —цитат от коментар 52 на Мусаши
  Ако тук им дават наполовина-по 1000 евро заплата,никой няма да замине да мие чинии за 2000 евро.Ама като дават по 300-350 евро заплата много ясно,че ще има висока емиграция.[/quote]
  Заплатите трябва да се заработват. Съществуват много и различни причини, поради които в България не се заработват високи трудови възнаграждения.
  По различни причини в България продължава да е популярно обобщаващото твърдение, че българите в чужбина работят основно като миячи на чинии, чистачи на жилища и улици и грижещи се за стари хора. Без да обиждам занимаващите се с подобни дейности (това също е работа, която трябва да се върши) си позволявам да изразя лично мнение, че голяма част от българите, които работят в чужбина или по проекти на чуждестранни компании са назначени на длъности, изискващи доста по-високи нива на образование, квалификация, знания, умения и опит. Всеки желаещ може да се поинтересува колко българи завършват или продължават образованието си в чужбина, колко от тях се реализират и с какви професии в други страни.
  П.П. Фактът, че много българи предпочитат да се реализират в чужбина на работни места, изискващи по-ниска степен на образование и квалификация в сравнение с притежаваните от тях не би трябвало да е обидно за тази група хора, а за държавата.

 59. 59 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#57] от "Мусаши":

  Вероятно Поляците не им предлагат гражданство. Аз говоря да идват на партиди и след 5 годинки да им се предложи българско гражданство. В противен случай както колегата от Гърция е написал, проблема ще се изостря с всяка изминала година.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 60. 60 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  [quote#58:"zhivko6461"][/quote]

  Е колко са такива на високи длъжности?10 хиляди,20 хиляди?Ако са толкова това прави съответно 1 и 2 процента от всички 1 милион българи в чужбина.Да не говорим,че и в чужбина много българи завършват публична администрация,социални науки и тем подобни,а малко са тези,които завършват инжинерни специалности.
  И за заплатите важи законът на търсенето и предлагането.Имам позната,която работеше в заведение за бързо хранене като готвач.Работодотелят и всяка година си сменяше колите с по-нови,а на нея й плащаше мизерни пари и не й даваше отпуск.Все й беше казвал,като не й харесва да напуска,щото още 10 чакали за нейното място.Ама сега няма 10 да чакат и да видиш как й вдигна заплатата.А оборотът не се е повишил.Та който работодател иска да има качествени работници ще трябва да плаща повече пари.Иначе е аут.

 61. 61 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#57] от "Мусаши":Вероятно Поляците не им предлагат гражданство. Аз говоря да идват на партиди и след 5 годинки да им се предложи българско гражданство. В противен случай както колегата от Гърция е написал, проблема ще се изостря с всяка изминала година.
  —цитат от коментар 59 на tsyrvulan

  Предлагат им и гражаданство,ама немската промишленост изпитва остър глад за работници и привлича и украинците.Едно е срeдна заплата 2400 евро,друго 800.А съвсем трето 450 евро като в България.Така че немската ламя обира де що има качествен работник от държавите в Европа извън ЕС.

 62. 62 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  До коментар [#44] от "Мусаши":

  " София не е цяла България" .

  Разбира се, че не е - кой твърди такова нещо ? Аз лично не познавам столица, която да претендира да представлява и цялата си държава ! Може би ако не броим Ватикана. Но цените на труда почти навсякъде са по - високи в столиците и големите градове и по - ниски извън тях. Нима в Германия може да сравняваме за една и съща работа размерът на заплатата в , например Мюнхен, и тази в Менден ? Или да сравняваме Лондон с Нотингам ? Така и тука. Затова и столицата расте постоянно, а малките градчета у нас имат само сезонна заетост и то на по злеплатени нива. Не че ми се иска да е така, напротив - аз лично бих живял извън голям град, ако ситуацията беше по - различна от сегашната и все се надявам, че това ще се промени занапред !

 63. 63 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3150 Весело

  До коментар [#16] от "Deaddark":

  Разбирам че не знаете кой е Вили Месершмит ама да го изкарате жена......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 64. 64 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#44] от "Мусаши":" София не е цяла България" . Разбира се, че не е - кой твърди такова нещо ? Аз лично не познавам столица, която да претендира да представлява и цялата си държава ! Може би ако не броим Ватикана. Но цените на труда почти навсякъде са по - високи в столиците и големите градове и по - ниски извън тях. Нима в Германия може да сравняваме за една и съща работа размерът на заплатата в , например Мюнхен, и тази в Менден ? Или да сравняваме Лондон с Нотингам ? Така и тука. Затова и столицата расте постоянно, а малките градчета у нас имат само сезонна заетост и то на по злеплатени нива. Не че ми се иска да е така, напротив - аз лично бих живял извън голям град, ако ситуацията беше по - различна от сегашната и все се надявам, че това ще се промени занапред !
  —цитат от коментар 62 на samoedin


  Ами не е така в другите столици.Средната заплата в София е с 30 процента по-висока от средната за България.В никоя друга европеска държава няма такава разлика.С изключение на Москва,където разликата е още по-висока.Руският модел на силен център и останалите е пренесен и тук.

 65. 65 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#62] от "samoedin":

  До колкото съм запознат, Берлин даже е в тежест на Германската икономика. Не са най-високите заплати в Столицата им и околностите.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 66. 66 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#56] от "Мусаши":

  Не вярвам да е от големината на пенсиите. В Куба средната продължителност на живот е 78,3г., по-дълга и от тази в САЩ - 78,2г. У нас има 15% ромско население с ниска продължителност поради безотговорният им начин на живот (Индия - 64,7г.).

 67. 67 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#12] от "Костадин Иванов":

  Малко са 1000лв за шлосер. Това си е професия, изискваща квалификация над средната. И значи заплата над средната. Да предложат 1200-1300 като начало и ще започнат да намират шлосери. Да не говорим, че шлосер, дори и без особени езикови познания, може лесно да се реализира в Европа - трябва да "четеш" чертежите, а не местните вестници. Да не говорим, че средно интелигентен човек, за около 6 месеца общуване в съответната среда, може да започне да говори всякакъв език. С писането нещата не са така лесни, но за говорене няма проблем.

  Жизнь или Life - избор има.
 68. 68 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#56] от "Мусаши":Не вярвам да е от големината на пенсиите. В Куба средната продължителност на живот е 78,3г., по-дълга и от тази в САЩ - 78,2г. У нас има 15% ромско население с ниска продължителност поради безотговорният им начин на живот (Индия - 64,7г.).
  —цитат от коментар 66 на Пламен Данаилов


  В Куба няма зима.За разлика от повечето щати в САЩ.А и здравеопазването им е на много добро ниво.В САЩ добро лечение могат да си позволят само богатите.
  Сестра ми живее в САЩ и се беше неаложило да вика Спешна помощ.Плати 3000 долара,въпреки че плаща здравна застраховка.И бяха насрочили час при специалист след един месец.

 69. 69 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#23] от "tww09306483":

  Както и работниците, когато дойде време за работа пушат и си бъркат в носа!

 70. 70 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#57] от "Мусаши":Вероятно Поляците не им предлагат гражданство. Аз говоря да идват на партиди и след 5 годинки да им се предложи българско гражданство. В противен случай както колегата от Гърция е написал, проблема ще се изостря с всяка изминала година.
  —цитат от коментар 59 на tsyrvulan

  Според мен предложението Ви е обидно за българите и за България. Българското граждансто девалвира. Ще се раздава като куверт за Новогодишна нощ в реномиран ресторант. Как ще се третират тези партиди? Колко души трябва да съдържат? Каква част отпаднали се допускат? Вместо да се търсят начини за намаляване броя на емигриращите се предлага лесната им замяна с някакви чужденци. Предмет на друга дискусия е дали перспективата да получат след няколко години българско гражданство е достатъчно привлекателна за чужденците, в т.ч. украинците. При достатъчно силно желание те могат да придобият без особени затруднения българско гражданство веднага.

 71. 71 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#56] от "Мусаши":Не вярвам да е от големината на пенсиите. В Куба средната продължителност на живот е 78,3г., по-дълга и от тази в САЩ - 78,2г. У нас има 15% ромско население с ниска продължителност поради безотговорният им начин на живот (Индия - 64,7г.).
  —цитат от коментар 66 на Пламен Данаилов


  И 15 процента циганско население няма как да свалят общата продължителнсот на живота с 7 години.Свалят я с не повече от 1 година.

 72. 72 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#64] от "Мусаши":

  Овации за този коментар. Концентрацията позволява на силните и по-добър контрол. В авторитарните и пост-авторитарните общества, нагонът за упражняване на контрол е силен. Концентрирайки финанси, администрации и централизирайки вземането на решения на едно и също място позволява на власт имащите да упражняват контрол по-лесно от колкото ако бяха пръснати из държавата. Поради същата причина в България не се състоя и финансовата децентрализация за която по едно време се говореше. Означаваше центърът да загуби контрол над част от паричните потоци и съответно част от властта която упражнява над общините и решенията които вземат.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 73. 73 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 406 Неутрално

  "Дори напротив – инертните политики по заетостта, които продължават да залагат на субсидираната заетост вместо на повишаването на квалификацията на работната сила, означават, че текущите пречки пред по-нататъшна експанзия ще продължат да бъдат същите и занапред"
  Тази субсидирана заетост си е чиста безработица и то в момент, когато пазарът на труда се нуждае от реални кадри. Вместо да създават квалифицирани кадри, те прибягват до разни уредници на музеи и пазачи на фарове. Просто престанете да имитирате решаване на проблемите със заетостта и се заемете с реалното им решаване.

 74. 74 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#70] от "zhivko6461":

  Обидно или не, я ми кажете и покажете някакви стратегии за справяне с демографската криза? Щото аз такива не съм чул нито прочел. Пак казвам, говорим за стратегия с реални параметри, бюджет и каквото всичко друго се полага. След като няма такава дългосрочна визия, трябва да се търси друг, краткосрочен вариант. Немците също са го правили преди години като са сключили спогодба с Турция. Аз просто предлагам да се привлекат мигранти от културно близки нам държави.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 75. 75 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#64] от "Мусаши":Овации за този коментар. Концентрацията позволява на силните и по-добър контрол. В авторитарните и пост-авторитарните общества, нагонът за упражняване на контрол е силен. Концентрирайки финанси, администрации и централизирайки вземането на решения на едно и също място позволява на власт имащите да упражняват контрол по-лесно от колкото ако бяха пръснати из държавата. Поради същата причина в България не се състоя и финансовата децентрализация за която по едно време се говореше. Означаваше центърът да загуби контрол над част от паричните потоци и съответно част от властта която упражнява над общините и решенията които вземат.
  —цитат от коментар 72 на tsyrvulan


  Точно-правителства падат ако се вдигнат софиянци.Не русенци,или бургазлии.Затова им осигуряват парно на по-ниски цени,което се субсидира от държавата,пренасочват се средства от еврофондовете към София за сметка на по-бедни райони.Създава се заетост в София като всички министрества,централи на държавни ведомства са в София,както и много от водещите университети и болници.

 76. 76 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#75] от "Мусаши":

  Това е така, но какви са причините? Какви са причините сичкото Българско Политик да се страхува от София и Софиянци и да нехае за протести или предизвикателства в останалата част на държавата. Апропо, колкото повече расте София, толкова по уязвима става. Реално в София се произвежда много малко индустриална и селскостопанска продукция, нито енергия и подобни. Ще рече става зависима от доставката на тези стоки и скъса ли се пъпната връв, изпада в безтегловност. Обаче по всичко изглежда че държавниците на разглеждат това като възможен вариант. Каква е причината за сигурността им че подобно развитие е невъзможно?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 77. 77 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  До коментар [#64] от "Мусаши":

  " Ами не е така в другите столици.Средната заплата в София е с 30 процента по-висока от средната за България.В никоя друга европеска държава няма такава разлика.С изключение на Москва,където разликата е още по-висока.Руският модел на силен център и останалите е пренесен и тук."

  Да, руския модел за съжаление се е принесъл и у нас. Там разликата не е в проценти, а в пъти. У нас зависи от бранша, в който работиш. Инжинер в София получава много повече от 30 % спрямо същия да речем в Търново. А иначе има и някои други европейски държави, където има с подобни крайности - така е в Гърция, така е и в Англия, съседите като Сърбия и Румъния не ги броя, предполагам че говориш най - вече за по - старите членове в ЕС. Колкото една държава е по - благоденстваща обаче, толкова повече тази разлика се топи, а някъде има дори по - богати места от съответната столица - това също е вярно.

 78. 78 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#76] от "tsyrvulan":

  Това е още от времето на комунизма.Софиянци бяха привилегировани и софийско жителство получаваха само верни партийни кадри .И като се вдигнат софиянци цял свят разбира, че има протести в България.Медиите постоянно отразяват протестите и така нататък.

 79. 79 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 613 Неутрално

  [quote#58:"zhivko6461"]
  —цитат от коментар 60 на Мусаши
  Е колко са такива на високи длъжности?10 хиляди,20 хиляди?Ако са толкова това прави съответно 1 и 2 процента от всички 1 милион българи в чужбина.Да не говорим,че и в чужбина много българи завършват публична администрация,социални науки и тем подобни,а малко са тези,които завършват инжинерни специалности.И за заплатите важи законът на търсенето и предлагането.Имам позната,която работеше в заведение за бързо хранене като готвач.Работодотелят и всяка година си сменяше колите с по-нови,а на нея й плащаше мизерни пари и не й даваше отпуск.Все й беше казвал,като не й харесва да напуска,щото още 10 чакали за нейното място.Ама сега няма 10 да чакат и да видиш как й вдигна заплатата.А оборотът не се е повишил.Та който работодател иска да има качествени работници ще трябва да плаща повече пари.Иначе е аут.[/quote]
  Какво означава "високи длъжности"? Примерно доста българи заемат ръководни длъности на различни нива. Но аз имам предвид българите, които работят на длъжности, адекватни на притежаваните от тях образование, квалифищация, знания, умения и опит. Отново неслучайно ги повтарям. Различните работни места имат специфични изисквания. Различни професии в строителството, в машиностроенето, електрониката, лекари, електротехници, юристи, икономисти, шофьори, готвачи, ....
  Не знам с какви данни разполагате и какви са критериите Ви за малък и голям брой, но според мен доста българи завършват инженерни специалности в чужбина. И доста български инженери работят по специалността си в чужбина или по проекти за чуждестранни компании.
  При определяне на работната заплата/трудовото възнаграждение освен "законът за търсенето и предлагането" действат много други правила (не закони). Едно от основните е заработването на трудовото възнаграждение. Вие често давате примери с един/една Ваш/Ваша познат/позната, които трябва да формират мнение по определен въпрос. В случая освен, че Вашата позната явно си е заработвала заплатата, но е отговорила и на достатъчно други изисквания за да получи увеличението.

 80. 80 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#70] от "zhivko6461":Обидно или не, я ми кажете и покажете някакви стратегии за справяне с демографската криза? Щото аз такива не съм чул нито прочел. Пак казвам, говорим за стратегия с реални параметри, бюджет и каквото всичко друго се полага. След като няма такава дългосрочна визия, трябва да се търси друг, краткосрочен вариант. Немците също са го правили преди години като са сключили спогодба с Турция. Аз просто предлагам да се привлекат мигранти от културно близки нам държави.
  —цитат от коментар 74 на tsyrvulan

  Явно не съм се изразил достатъчно ясно или Вие не сте прочел достъчно концентрирано коментара ми. Липсата на каквито и да са мерки за намаляване на емиграцията е също липса на стратегия за справяне с демографската криза.
  Вие наистина ли мислите, че перспективата да работят и да се установят в България действа достатъчно привлекателно за хора от други страни, включително усраинци?

 81. 81 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#64] от "Мусаши":" Ами не е така в другите столици.Средната заплата в София е с 30 процента по-висока от средната за България.В никоя друга европеска държава няма такава разлика.С изключение на Москва,където разликата е още по-висока.Руският модел на силен център и останалите е пренесен и тук."Да, руския модел за съжаление се е принесъл и у нас. Там разликата не е в проценти, а в пъти. У нас зависи от бранша, в който работиш. Инжинер в София получава много повече от 30 % спрямо същия да речем в Търново. А иначе има и някои други европейски държави, където има с подобни крайности - така е в Гърция, така е и в Англия, съседите като Сърбия и Румъния не ги броя, предполагам че говориш най - вече за по - старите членове в ЕС. Колкото една държава е по - благоденстваща обаче, толкова повече тази разлика се топи, а някъде има дори по - богати места от съответната столица - това също е вярно.
  —цитат от коментар 77 на samoedin


  Във Великобритания средната заплата за Лондон е с 11 процента по-висока от средната за страната.В Гърция е 5 процента,в Румъния няма разлика,в Сърбия 7 процента.

 82. 82 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":

  Пенсионер да издържа внуците си?! Човече, НЯМА такова нещо в нормална държава! Големия ми син като замина на 18 да учи в друг град, единственото, което правех за него от финансова гледна точка, е да му плащам билети за TGV първа класа, че да си идва когато може да намери време през ваканциите. Това го стимулира да има стипендия за добър успех, да си намери почасова работа в областта, в която учи и да си прави сам сметката! И когато един път си изпусна влака, му казах, че единственото, което смятамда направя за него по този въпрос, е да му купя нов часовник, ако стария нещо е повреден.

  Жизнь или Life - избор има.
 83. 83 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#78] от "Мусаши":

  Мне, тука поне до някъде не сте прав. Преди време по случайност ми попадна едно изследване направено от ИПИ, по години и области. В действителност до към 2007/2008 година нещата са били по-добре балансирани. От там на татък изведнъж започва рязък възход на София, който още не е спрял. Това съвпада с управлението на ГЕРБ. Друго, пак от ИПИ имаше преди месеци друго изследване за това колко индустриална продукция дава всяка област. Пак останах изненадан. София, Пловдив и Бургас, въпреки всичките инвестиции в инфраструктура и създаване на нови индустриални зони, дават продукция колкото Варна и Русе които са с по-малко население и, въпреки че тези градове са по-скоро неглежирани от централната власт. За съжаление, Родината все повече се очертава като място в което дисбалансите са нормално състояние.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 84. 84 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":Пенсионер да издържа внуците си?! Човече, НЯМА такова нещо в нормална държава! Големия ми син като замина на 18 да учи в друг град, единственото, което правех за него от финансова гледна точка, е да му плащам билети за TGV първа класа, че да си идва когато може да намери време през ваканциите. Това го стимулира да има стипендия за добър успех, да си намери почасова работа в областта, в която учи и да си прави сам сметката! И когато един път си изпусна влака, му казах, че единственото, което смятамда направя за него по този въпрос, е да му купя нов часовник, ако стария нещо е повреден.
  —цитат от коментар 82 на Дразнител


  В Гърция е масово явление.Средна пенсия 900 евро . Семейство пенсионери е с общо 1800 евро .Тия пари им стигат да издържат и някой внук .Не случайно в Гърция има такава висока младежка безработица..Като му дават 700-800 евро месечно и не плаща наем за какво да работи.

 85. 85 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#78] от "Мусаши":Мне, тука поне до някъде не сте прав. Преди време по случайност ми попадна едно изследване направено от ИПИ, по години и области. В действителност до към 2007/2008 година нещата са били по-добре балансирани. От там на татък изведнъж започва рязък възход на София, който още не е спрял. Това съвпада с управлението на ГЕРБ. Друго, пак от ИПИ имаше преди месеци друго изследване за това колко индустриална продукция дава всяка област. Пак останах изненадан. София, Пловдив и Бургас, въпреки всичките инвестиции в инфраструктура и създаване на нови индустриални зони, дават продукция колкото Варна и Русе които са с по-малко население и, въпреки че тези градове са по-скоро неглежирани от централната власт. За съжаление, Родината все повече се очертава като място в което дисбалансите са нормално състояние.
  —цитат от коментар 83 на tsyrvulan


  Не става въпрос за промишленост,а за заетост.В София е съсредоточена цялата централна държавна администрация.Това са над 100 хиляди работни места.Качествените университети също са в София и привличат способните младежи от цяла България.Не случайно дръпнаха напред кол центровете-има много младежи в София, които знаят чужди езици.

 86. 86 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#80] от "zhivko6461":

  Ами дори и в този момент да се спре миграцията, ще оправи ли това все по-влошаващата се демография? Не става така. Ирландия и Скандинавието са преживели същото което в момента преживява БГ. Били са им необходими над 30 годинки и много целенасочени усилия за да преодолеят спада. Включително провели са политики за връщане на част от мигрантите им. Въпреки всичко и при тях има миграция от други държави. За Швеция по-специално най-голямата група са финландците, противно на повечето форумни специалисти които твърдят че арабите едва ли не са наводнили и разрушават Швеция.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 87. 87 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#85] от "Мусаши":

  Говорим за едно и също. Аз просто посочих че държавни и общински инвестиции в индустриални паркове в действителност не са чак толкова ефективни и не допринасят много за вдигане на заетостта. То ест причините за рязкото дръпване на София в икономическо отношение не са индустриите и индустриалните зони.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 88. 88 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#86] от "tsyrvulan":

  България е обречена.Тук най-много да дойдат негри или бангладешци.А такива не ни трябват.Европейците ги изсмуква Германия.Никой не е луд да дойде на 450 евро заплата,ако може да отиде на 2400 евро.
  Единственият шанс е да се стимулира раждаемостта с парични средства.Но само на родители с поне средно образование.Иначе циганите ще се размножават безконтролно.

 89. 89 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#85] от "Мусаши":Говорим за едно и също. Аз просто посочих че държавни и общински инвестиции в индустриални паркове в действителност не са чак толкова ефективни и не допринасят много за вдигане на заетостта. То ест причините за рязкото дръпване на София в икономическо отношение не са индустриите и индустриалните зони.
  —цитат от коментар 87 на tsyrvulan


  Така е.Държавна администрация плюс кол центрове ,Ай Ти и услуги осигуряват заетостта на 700 хиляди души в София.

 90. 90 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#88] от "Мусаши":

  Ами има и доста християнски религиозни малцинства в някои от арабските държави. Армения и Грузия не са цъфнали и вързали. Отделно от това има компактни маси от Българи в Молдова, Украйна, Казахстан. Говоря за това да се привлекат мигранти от близки за културата ни държави и етноси. Не е задължително да са мюсюлмани от африка или пакистан.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 91. 91 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 374 Неутрално

  В София е съсредоточена цялата централна държавна администрация.
  —цитат от коментар 85 на Мусаши

  Това не е вярно, данъчни например има навсякъде.
 92. 92 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  [quote#91:"fec32306340"][/quote]

  А къде е централата на НАП?Да не би да е в Търговище?На НОИ?Къде е МО,Генералният щаб,Национална следствена служба и стотици други централи на държавни институции.

 93. 93 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 374 Неутрално

  в Сърбия 7 процента.
  —цитат от коментар 81 на Мусаши

  Тук има данни за Сърбия, не е 7 процента.
  http://publikacije.stat.gov.rs/G2017/Pdf/G20171318.pdf


 94. 94 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#89] от "Мусаши":

  Това за Ай Ти ми се струва малко пресилено. Ама може и да греша. България въобще не е известна с Ай Ти продукти, нито с големи възможности в тази област. Мой приятел, Българин дълги години работещ за Гугъл в Сан Хосе, Калифорния, наскоро се премести в Стокхолмския офис на същата компания заедно с жена си и бебето си. На въпрос защо след като му е писнало от Западното Крайбрежие просто не се върне в БГ, където имало голям глад за Ай Ти специалисти и заплащането било изключително добро, той само се изсмя. Апропо, жена му, много свястно момиче е американка от руски произход.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 95. 95 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#88] от "Мусаши":Ами има и доста християнски религиозни малцинства в някои от арабските държави. Армения и Грузия не са цъфнали и вързали. Отделно от това има компактни маси от Българи в Молдова, Украйна, Казахстан. Говоря за това да се привлекат мигранти от близки за културата ни държави и етноси. Не е задължително да са мюсюлмани от африка или пакистан.
  —цитат от коментар 90 на tsyrvulan


  Разликата между средната заплата в Грузия и България е 175 евро.Като сметнеш наемът и по-високите разходи надали ще има много желаещи да дойдат тук.Проблемът са ниските заплати.Ако се вдигнат поне двойно много българи от чужбина ще се завърнат.

 96. 96 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#92] от "Мусаши":

  Централите са в София, но не работят всички в централите.

 97. 97 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#88] от "Мусаши":Ами има и доста християнски религиозни малцинства в някои от арабските държави. Армения и Грузия не са цъфнали и вързали. Отделно от това има компактни маси от Българи в Молдова, Украйна, Казахстан. Говоря за това да се привлекат мигранти от близки за културата ни държави и етноси. Не е задължително да са мюсюлмани от африка или пакистан.
  —цитат от коментар 90 на tsyrvulan


  И какъв зор да идват в Бг,пък да остават тук абсурд

 98. 98 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#96] от "fec32306340":

  Това е верно, само най-високо заплатените работят в централите.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 99. 99 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#89] от "Мусаши":Това за Ай Ти ми се струва малко пресилено. Ама може и да греша. България въобще не е известна с Ай Ти продукти, нито с големи възможности в тази област. Мой приятел, Българин дълги години работещ за Гугъл в Сан Хосе, Калифорния, наскоро се премести в Стокхолмския офис на същата компания заедно с жена си и бебето си. На въпрос защо след като му е писнало от Западното Крайбрежие просто не се върне в БГ, където имало голям глад за Ай Ти специалисти и заплащането било изключително добро, той само се изсмя. Апропо, жена му, много свястно момиче е американка от руски произход.
  —цитат от коментар 94 на tsyrvulan


  Ай Ти секторът заема 6 процента от икономиката на София.Не е толкова малко.Като се има предвид,че и възнагражденията са доста високи.

 100. 100 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 217 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK