Четири парадокса на българския протест

Протест в София, 11 ноември

© Велко Ангелов

Протест в София, 11 ноемвриВ България започва да се надига нова, трета протестна вълна за последните пет години. Първата беше през зимата на 2013 г. и беше породена от високите цени на тока; тя доведе до оставката на Бойко Борисов. Втората - през лятото на 2013 заради назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, и продължи повече от година, за да завърши с оставката на Пламен Орешарски.


Падането от власт на първия кабинет на ГЕРБ не доведе до намаляване на цените на тока, напротив, през изминалия период електроенергията и топлоенергията вървят прогресивно нагоре и въпреки това сега Борисов кара третия си управленски мандат. Оттеглянето му през февруари 2013 на пръв поглед беше в съзвучие с исканията на протестиращите, но на втори план то беше тактически ход, предприет с цел да се минимизира електоралната загуба.


Орешарски падна, когато протестите бяха затихнали съвсем. Първоначалното желание на протестиращите за отстраняване на Делян Пеевски от ДАНС беше удовлетворено още в първите дни на демонстрациите. Но въпреки това този протест се трансформира в по-мащабното искане за демонтиране на модела "Кой?". Оставката на кабинета дойде не под натиска на улицата, а вследствие на една пресконференция на Лютви Местан.
Днес на власт е ГЕРБ, който внасяше поредица от вотове на недоверие срещу онзи злополучен кабинет, но на практика моделът "Кой?" изобщо не е демонтиран, медийната група на Пеевски поддържа правителството, а още по-интересното е, че именно медийният закон на Пеевски беше приет с гласовете на всички партии в парламента с изключение на БСП. Протестиращите през 2013 и 2014 искаха промяна на политическата система. Оттогава страната премина през цикъл от избори, който не доведе до съществена трансформация на партийната конфигурация, не сполучи и референдумът за изборните правила.


Сегашните протести


са при ниски нива на доверие на гражданите към партиите и основните политически институции и на ниски нива на политическо участие в изборите и референдумите, които са основният инструмент на суверена за делегиране на легитимност на управлението. Пасивността, базирана на въздържанието от упражняване на основни конституционни права, е комбинирана със слаба протестна вълна, организирана в социалните мрежи, която засега не е в състояние да разруши политическата стабилност.


Недоволството


на този етап се развива по няколко линии: исканията на майките на децата с увреждания за оставката на Валери Симеонов, която накрая беше подадена, и исканията на шофьорите да паднат цените на горивата и да не се вдига цената на застраховката "Гражданска отговорност", както и да не се вдига данъкът върху старите коли. Някои от споменатите искания са спорни. Например цената на горивата зависи от цената на петрола на международните финансови пазари и българските власти не са в състояние да я регулират, макар че по принцип биха могли да предприемат мерки и социални политики, които да компенсират инфлационния ефект.


Хетерогенните искания, породени от неудовлетворени социални очаквания, започват да атакуват политическата система с нейните партии и институции. Неудовлетворените социални очаквания и произтичащите от тях искания могат да съставляват една безкрайна поредица: едни ще искат да падне цената на тока, втори на водата, трети на парното, четвърти на бензина, пети на данъка върху старите коли, шести на данъка върху жилищата, седми ще искат повече пари за хората с увреждания, осми за пенсионерите, девети за учителите, десети за лекарите и т.н. до безкрайност. Ясно е, че държавата не е в състояние да удовлетворява на калпак всяко едно от тези искания.


Оттук следва, че недоволството се насочва към политическата система като цяло и формулира претенцията за промяна на модела на нейното функциониране и за подмяна на нейния елит. Това са базовите характеристики за възникване на една класическа популистка ситуация, така, както я обяснява теорията.


Оттук започват и парадоксите


На първо място, България сега се управлява от популистко правителство, а политическото поведение на опозиционната БСП отявлено следва популистките стратегии за политическа мобилизация. Следователно популизмът е на власт и не може да бъде свален, защото неговата алтернатива се нарича популизъм. Ако си позволим една спекулация, в тази светлина можем да интерпретираме изявлението на президента Радев, че още не се е зародила управленска алтернатива.


Второ, когато влезе във втория кабинет на ГЕРБ, Реформаторският блок предложи радикален проект за съдебна реформа, който можеше да доведе до действителна промяна в начина на функциониране на политическата система по посока на засилване на нейната ефективност. Този проект приключи с политическа криза, формално породена от друг повод (Борисов подаде оставка заради загубата на Цецка Цачева на президентските избори), със задълбочаване на процесите на дезинтеграция на старата десница и с триумфалното завръщане на Цачева във властта именно като министър на правосъдието.


Трето, макар и без достатъчно сериозни санкции срещу нарушителите, в Изборния кодекс беше въведено задължителното гласуване. Избирателите не се втурнаха масово към урните, не реализираха декларираното от тях желание за промяна на политическата система.


Четвърто, сега се появява един отглас от протестите от 2013 г. Протестиращите не искат да се ангажират с политически сили, на думи се дистанцират от всички партии, но не посочват инструментариума, с който да си послужи политическата система, за да се реализират техните искания.


Лозунгът "Оставка", настроенията срещу елитите и партиите са част от популистките техники, използвани за да се установи по демократичен път днешната политическа конфигурация. Разглежданият парадокс има още по-широки измерения, засягащи съществуването на крехката българска демокрация.


Протестът е демократичен механизъм за гражданска мобилизация срещу действията на политическите елити, за упражняване на граждански натиск и контрол върху определени техни действия и бездействия. Възниква въпросът защо протестиращите издигат предимно социални и антиелитистки искания. Да, има и лозунги за наказание на корумпираните, но защо не се формулират искания, например за изграждане на ефективен институционален модел за противодействие на корупцията, който да доведе до вкарване на корумпираните политици в затвора, както призовава последният брюкселски доклад. Защо не се надига масово недоволство срещу ограничената свобода на словото, която влияе върху цялостния обществено-политически живот.


Лостовете за граждански натиск върху политиците са силно разхлабени, защото е отпусната хватката на демокрацията. Хората искат промяна, но не знаят къде да я търсят.


Пада Борисов, идва Орешарски, измитат Орешарски, идва пак Борисов, могат да свалят Борисов, но ще дойде Нинова. А после накъде, какво, защо? Неизвестност...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 565 Неутрално

  За руските джипове какво да кажем?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Добър текст!
  Гнусната корпорация "ДПС" е тумор в снагата на Отечеството!!!

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Както се казва, Валери Симеонов падна жертва на българо-съветската дружба.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  сега като протестиращите не са умни колко ви харесва :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 6. 6 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Е, не си прав: точно хората от протеста чух да казват, че искат ефективна борба с корупцията и смяна на системата.

 7. 7 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#6] от "paf":

  те и 1944 така са разправяли :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Как пък един журналист не зададе въпросът, кой финансира т. нар. майки на децата с увреждания, за да могат да стоят всеки ден в продължение на 7-8 месеца на площада.
  Кой им гледа децата.
  Аз знам кой друг носеше такива фланелки, та и персоналът му, Славчо Трифонов.
  Вероятно той е посредникът, но той не би дал собствени пари за това, вероятно руснаците не му простиха острия тон.
  Но Симеонов беше като цяло добър вицепремиер и Борисов ще съжалява, че не го подкрепи.

 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":

  Едно от задължителните качества на един политик е да умее да се изразява. Симеонов е гьон сурат, с темерутски изказ. Това автоматически го измита от активна политическа роля. Толкоз.

 10. 10 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":

  Изприказва едник глупости, независимо какви са протестиращите. Вероятно е подведен, защото така са си говорели всички в кулоарите на властта... там на закрито си говорят как сме идиоти и дебили, но не може да се говори така в очите на хората :)
  Иначе бях силно изненадан, че някой от (самонаречения) Патриотичнен фронт не е отявлен русофил, освен ако не беше някакъв театър...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 11. 11 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Цялата статия е един словесен керван, целящ да оправдае поредната употреба на думата „популизъм“.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 12. 12 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Авторът на материала, този Атанас Ждребев, да не живее и да пише от чужбина?
  В текста по-горе има толкова много неточности, че само човек, който събира "информация" от страниците на Дневник, но не и лично, би изрекъл и написал тези думи.

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Любопитно

  До коментар [#1] от "danvan":

  че са немско производство?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#10] от "chkn41566335":

  Нито Симеонов, нито Каракачанов са русофили, нито партиите зад дях.
  Сидеров също не е, да не забравяме, че беше главен редактор на в. Демокрация.
  Беше и българофил, но явно има някакви зависимости и обърна руля към Москва.
  Но той пак ще си промени курса, такъв си е.

 15. 15 Профил на nolimit
  nolimit
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Единственият път е повишаване на заплащането на хората, нищо друго не е важно в този момент. Държавата има достатучно пари и ресурс !!!!!!!!!!!

 16. 16 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Любопитно

  "На първо място, България сега се управлява от популистко правителство" - ХА ХА ХА ХА - това го кажете на хората в Европа, които действително разбират от политика, и ще ви се изсмеят в лицето!

  Ако правителството на Борисов беше популистко, цените щяха да са замразени, данъците намалени или направо премахнати, пенсиите административно щяха да бъдат вдигнати на минимум 1000 лв. и... майка и жална на дръжавата...

 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Чудесна статия, но има и лъжица катран - РБ предложи реформи, ГЕРБ ги отхвърли и РБ се превърна в послушна патерица.

  Въпреки че има платени протестъри от БСП и ДПС, доста хора са наеън, защото им писна от приказки - на думи политиците имат добри предложения и аргументирани решения, но като се докопат до властта - "Приказка за стълбата"

 18. 18 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Единственият път е повишаване на заплащането на хората, нищо друго не е важно в този момент. Държавата има достатучно пари и ресурс !!!!!!!!!!!
  —цитат от коментар 15 на nolimit


  В първото изречение е разковничето, но второто изречение... ??? Защо намесваш държавата??? Държавата ли трябва да накара шефовете ми да ми вдигнат заплатата или аз трябва да си поискам и ДА АРГУМЕНТИРАМ увеличението й?

 19. 19 Профил на gpo16543707
  gpo16543707
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Президента има много лоши съветници,Нинова също..Един от тях му е казал,че ако яхне протестите,всички гласували за него ще го подкрепят.Да ама не.Първо президента консолидира всички избиратели на ГЕРБ-1100000 против себе си..Тези от ГЕРБ,които гласуваха за него и те го намразиха.Голяма част от избирателите му от БСП с хубава работа и високи доходи,също.На тях метежите ще им донесат само загуби.Да на говорим за ДПС.Те също губят много.Но най-голям губещ са петролните компании.Те бяха принудени да намалят цените,а от там и печалбите.Ако съм на мястото на Златев ще съм бесен.И в крайна сметка подкрепящите се сведоха до криминален контингент,който по принцип е против всяка власт.метежниците могат да постигнат нещо ако блокират летища,петролни бази с което да засегнат икономиката.Но имат ли дупе.Там със сигурност ще ядат боя.Сега само обикновените хора,блокирани някъде, губят нещо- време,нерви и малко пари за бензин.

 20. 20 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 669 Неутрално

  На протестите през 2013 г излизаха 40-50 000 души. За тях казваха, че били платени. Хм, трудна работа, мисля си, пък и скъпа. Сега протестират стотина човека...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 21. 21 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  "В България започва да се надига нова, трета протестна вълна за последните пет години. ..."

  Да бе. И тази "нова вълна" колко е съизмерима със обсадата на НС при Ореха? Ако тогава хората протестираха против белия автобус на Йовчев и Цонев, сега пътниците на този бял автобус протестират срещу хората.

  По-малко от 4000 протестиращи и 2000 автомобила определено е "ВЪЛНА" в очите на тези, дето им трябват 80% дебили. :)

  "Протестите в страната са повече привидност, а не носят автентична гражданска енергия." - това е хибридната война на путинките в медиите.

 22. 22 Профил на gpo16543707
  gpo16543707
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":

  То вчера навсякъде се писа КОЙ ги финансира.Слави Трифонов.Даже вече се изпокараха за парите.

 23. 23 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Стига с тоя данък за старите коли! Това е местен такъв и важи за всички МПС. Променя се ретроградната методиката с по-съвременна, макар и пак комунистиèска по същество. 10-20лв. са смешна сума на фона на разбойниèските цени на ГО и монополните на лукойл. 20лв ви е по-скъпо зареждането на само един резервоар в сравнение с пролетните цени, при почти еднакви котировки на петрола. Трябва да се блокират базите на Лукойл и картелните бензиностанции за да има ефект върху бандитите, а не кръстовища и граници да страда масовия данъкоплатец.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Няма неизвестност. Ще дойде ново олигархично прокси. Докато не се освободи държавата все ще е така...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Единственият път е повишаване на заплащането на хората, нищо друго не е важно в този момент. Държавата има достатучно пари и ресурс !!!!!!!!!!!
  —цитат от коментар 15 на nolimit


  Не няма ресурс ! Откъде ще се вземат пари, освен от повишаване на данъците. Ама това съвсем няма да се хареса на плебса. А бизнеса ако вдигне заплатите на калпак - директно фалира и спират и данъците. Не няма ресурс!

 26. 26 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#25] от "_imi_":

  Тук за данъци никой не говори.
  Всички искат, Нинова най-много.
  А петролни залежи в България няма открити...

 27. 27 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Ако това е протест.. Аз съм камила

 28. 28 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Заложените в бюджета вдигане на заплати на учители и държавни служители са камъчето на раздора. БСП мразят друг да раздава пари и лесно манипулират зависта.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 29. 29 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Протестират тези, на които им е скучно. Без да разбират, че зад тях стоят мутрите и рублофилите.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  .....А петролни залежи в България няма открити...
  —цитат от коментар 26 на НеКой


  Апропо!
  Какво стана с проучванията в морския шелф?
  Защо съвсем се изгубиха новините за тях?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#30] от "Храбър":

  Както и такива подмятания не знам защо се толерират:

  Пеню пандурина се облякъл с костум за снимка!
  —цитат от коментар 68 на Храбър

 34. 34 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Единственият път е повишаване на заплащането на хората, нищо друго не е важно в този момент. Държавата има достатучно пари и ресурс !!!!!!!!!!!
  —цитат от коментар 15 на nolimit


  Аха, има държавата трънки. Всичко са заеми.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 35. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#6] от "paf":

  Това преди искането за ниски данъци на таралясниците ли го казаха или след това ?

 36. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Орешарски падна, след искане на демонтиране на модела "КОЙ". Дойде популистът Борисов, но модела остана. Сега вси1ки помнят тока и Пеевски, но не помнят, че искаха един определен модел да си отиде завинаги.

 37. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Е, не си прав: точно хората от протеста чух да казват, че искат ефективна борба с корупцията и смяна на системата.
  —цитат от коментар 6 на paf


  коя система?

 38. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  И все пак, полицаите не видяха ли джипа, блокирал магистралата с руска регистрация?

 39. 40 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Настоящото правителство беше повлечено от вълната на популизма. Допуснаха да се отвори кутията на Пандора и дойде денят на Трифидите. Започна се с огъването под натиска на шепа непоносимо крещящите, отвратително злите и един тъпан и се стигна до блокиране на пътища и магистрали от анархистично настроени лумпени. Каква система ще сменят?! Че те си нямат хал хабер нито от системи, нито от управление. Някой им плаща за да го правят. То си е ачик- ачик. В мътна вода най- лесно се лови риба и се замитат следи от кражби! Докато ние умните се наумове, даваме шансове на лудите да се налудуват. Къде агентурния апарат на държават? Защо не предвиждат от рано: къде , за какво и от кого лумпените ще бъдат организирани за нови и нови изяви, наречени протести!

 40. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 42 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Заложените в бюджета вдигане на заплати на учители и държавни служители са камъчето на раздора. БСП мразят друг да раздава пари и лесно манипулират зависта.
  —цитат от коментар 28 на korc

  НЕ, НЕ, НЕ, НЕ!
  БЮДЖЕТНИЯТ ИЗЛИШЪК е камъчето! Когато в държавата няма достатъчно спестени пари за харчене, БСП винаги изчакват и като се посъберат пари (или нещо за приватизиране), те се надигат и искат да харчат, да харчат, да харчат.
  А при 2,5 млрд. лв. бюджетен излишък сега цялото БСП е в ерекция!!!!! Това за БСП са по 30 млн. на народен представител - ухааааа....

 42. 43 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#18] от "cristo_n":

  В действителност държавата има много общо дори и с вдигане доходите на служителите в частните фирми. Ето например, при мен има бонуси. Те са законово уредени и се изчисляват по формула като процент от дохода. То ест не могат да бъдат по-малко от определен процент, може да надвишават. В БГ бонуси има в държавните учреждения, което е дискриминация. Второ, когато работиш в една фирма след определен брой години, получаваш защита. Ако работодателят ми реши да ме уволни, трябва да ми наплати обезщетение за всяка прослужена година, това също е регламентирано със закон. Трето, доходите се индексират. Представи си че има и такова нещо. Не е необходимо да натякваш на мениджъра си че искаш увеличение щото заради инфлацията покупателната способност е спаднала. Има си регламентирани правила. Четвърто, такова нещо като неплащане на заплати тука няма. Не платиш ли заплатите в законово определения срок, администрацията направо идва и ти затваря фирмата. Мога още много да пиша, ама ще стане много подробно.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 43. 44 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Пет човека не могат да свалят правителството !

  [email protected]
 44. 45 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#44] от "karabastun":

  Съгласен, не заради този протест ще падне правителството. Коалицията се разпада.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 45. 46 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Само се молете на оня ниския запартък отатък морето да не му хрумне да “защити” руското малцинство състоящо се от 200хил пръснали се и изкупили имоти по цялото черноморие. При толкова институционално слаба държава и толкова объркан народ “зелените човечета” ще ни окупират за часове. И за да ходим на море ще си вадим визи от посолството. Не са далече тези времена драги форумци!

 46. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  До коментар [#46] от "Napster":

  Те зелените човечета са тука отдавна. Пита се, къде са българските служби.

 47. 48 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не мога да повярвам как нито журналисти нито политици не попитаха: Кога Лукойл ще плаща данък печалба (не ДДС и акциз)? Кога ще сложат измервателни уреди на резервоарите си? Кога държавен Бг служител ще може да контролира какво става в пристанище Росенец? Кога ще се построят складове за гориво, които да НЕ са собственост на Лукойл? Защо не се национализира резиденцията на агент сава построена точно до лукойл?
  Как искате в тази медийна тишина хората с чисти и искренни желания за промяна, да се ориентират правилно?

 48. 49 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#43] от "tsyrvulan":

  Държавата не може да задължи частните фирми да заплащат бонуси - това си е все едно да регулира заплатите, а държавата трябва (макар и това са е спорно) да регулира единствено минималната заплата. Това е вид социализъм, а социализмът се провали!
  От работниците зависят бонусите в частния бизнес - когато някой работодател не им дава високи заплати, не им плаща и бонуси, то работниците отиват при друг!

  Останалите методи, които описваш, са приложими и са елемент на "социалната държава", обаче надали ще стоплят хората, защото ефекта от тях ще е много бавен, ако не дори и отрицателен. Възможността за индексиране на заплатата с коефициента на инфлация в България до нищо значимо няма да доведе - първо, че заплатите с БГ растат с по-висок темп от инфлацията (тъй като немалко имаме да наваксваме с доходите) и второ, какво правим като има дефлация - ще намаляваме заплатите ли? Как го виждаш това да се хареса на хората?

 49. 50 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 272 Весело

  Само първите два коментара потвърждават поговорката, че всяко стадо си заслужава овчаря😂😂 Такива който и да ги стриже ще блеят благодарно и с овча любов ще го гледат в очите🐏🐑

 50. 51 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Единственият път е повишаване на заплащането на хората, нищо друго не е важно в този момент. Държавата има достатучно пари и ресурс !!!!!!!!!!!
  —цитат от коментар 15 на nolimit  До коментар [#15] от "nolimit":

  Точно така,но големият въпрос на който няма отговор е защо не го прави?! И вчера,и оня ден го задавах този въпрос,но никой не можа да даде смислен отговор.

 51. 52 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  До коментар [#45] от "tsyrvulan":

  Те протестиращите по Владислав.са има - няма 15-16 коли. Полицаите им отцепват булеварда, за да могат те да минат. Не знам тия хора работа нямат ли, че всеки уикенд блокират хиляди други. Ако наистина искат да протестират срещу политиците да намерят къде е вилата примерно на Портних и да ходят да я блокират.

  [email protected]
 52. 53 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#32] от "cristo_n":

  Хахах еми вие почнахте. Много ви е къса паметта. Хем се бутате да коментирате в медия, която не харесвате, хем обиждахте. То не беше либерасти, соросоиди, екоталибани и какво ли не. Същите сте като вашите политици, които не се усещат и плюят по хората. Ама като някоя медия ги емне и стават жалки, че били жертва на медийна кампания.

 53. 54 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Протести...тинтири минтири...цялата работа е БСП зверски искат да дойдат на власт за да изконсумират бюджета за 2019г....след като заситят вълчия си глад ще се покрият до като не огладнеят пак...

 54. 55 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това е все едно да отидеш в дилъра на някоя луксозна марка и да крещиш, че искаш нова кола. Ми плати си я.

 55. 56 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Това е все едно да отидеш в дилъра на някоя луксозна марка и да крещиш, че искаш нова кола. Ми плати си я.
  —цитат от коментар 55 на arcanum  До коментар [#55] от "arcanum":

  Каролев ти ли си бре?! Само ти можеш да бутнеш баба си по стълбите и да я питаш защо бяга! Хората не могат да си купят нова кола,защото такива като теб ги обират.

 56. 57 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 326 Неутрално

  "Смяна на системата" е много опасно искане - така обикновено се стига до тоталитаризъм. Конкретно в България има едни младежи с бръснати глави, камуфлажни облекла и вълчи глави по знамената, които с готовност ще "сменят системата" ако им позволим.

  Проблемът е, че тези младежи не търпят никой, който е различен от тях самите. Тоест голяма част от обикновените граждани, които наивно искат "смяна на системата", също ще се озоват зад бодливата тел...

 57. 58 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#14] от "НеКой":

  Много често на митинг на Атака виковете са "Волен, Волен". Прилича малко на "Сталин, Сталин". Там се развяват доста руски знамена. Отива на гости на джуджето и обяснява как Крим е руски. Без да уточни в какво качество го говори. Лично или председател на парламентарна група. Бутнали стъклото на колата му и това според него е атентат. Откачен човек. Никакъв патриот. Най-обикновена въртиопашка

  Димитър Димов
 58. 59 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#14] от "НеКой":

  Много често на митинг на Атака виковете са "Волен, Волен". Прилича малко на "Сталин, Сталин". Там се развяват доста руски знамена. Отива на гости на джуджето и обяснява как Крим е руски. Без да уточни в какво качество го говори. Лично или председател на парламентарна група. Бутнали стъклото на колата му и това според него е атентат. Откачен човек. Никакъв патриот. Най-обикновена въртиопашка

  Димитър Димов
 59. 60 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Единственият път е повишаване на заплащането на хората, нищо друго не е важно в този момент. Държавата има достатучно пари и ресурс !!!!!!!!!!!
  —цитат от коментар 15 на nolimit


  За първото твърдение: Това е популизма по определение. За второто - повишаването на заплащането трябва да върви успоредно с повишаването на производството (в най-широкия смисъл на думата); иначе България ще се превърне в по-далечна перспектива в Гърция от 2010 г. (Знам че на мнозина българи това им звучи привлекателно, но не е!)

 60. 61 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1672 Разстроено

  Отива на гости на джуджето и обяснява как Крим е руски. Без да уточни в какво качество го говори. Лично или председател на парламентарна група.
  —цитат от коментар 58 на Димитър Димов


  Не виждам особенна разлика в случая.

 61. 62 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 870 Любопитно

  Основна особеност на сегашните протести е гаврата с българското знаме!
  Ако се направи тест за алкохол и наркотици на използващите знамето за одеяло на сегашните протести, резултатите ще бъдат много далече от отрицателни!

  Да разлая троловете!!
 62. 63 Профил на tbf43584884
  tbf43584884
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От чичо Иван
  Поздравления за интелигентния анализ на автора. Обаче:
  Крайно време е в държавата България да се даде ясно обяснение за трагичното състояние на издръжката за живот. За съжаление пак се говори за високи цени, ниски заплати, протестиращи майки и т.н., но кой знае защо думичка не се отронва за най-потърпевшите българи, които и по времето на комунизма, и по времето на т.нар. "преход" пострадаха най-много и живеят най-трудно: нещастните български пенсионери. Никой гражданин, протестиращ, журналист, политолог, анализатор, политик, президент не дава идея какво трябва да стане, за да се промени "популистката система". Каквото и да се случи от тук нататък, очаква ни само нищета и чесане на езиците... Жалко, но факт

 63. 64 Профил на tbf43584884
  tbf43584884
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От чичо Иван
  Поздравления за интелигентния анализ на автора. Обаче:
  Крайно време е в държавата България да се даде ясно обяснение за трагичното състояние на издръжката за живот. За съжаление пак се говори за високи цени, ниски заплати, протестиращи майки и т.н., но кой знае защо думичка не се отронва за най-потърпевшите българи, които и по времето на комунизма, и по времето на т.нар. "преход" пострадаха най-много и живеят най-трудно: нещастните български пенсионери. Никой гражданин, протестиращ, журналист, политолог, анализатор, политик, президент не дава идея какво трябва да стане, за да се промени "популистката система". Каквото и да се случи от тук нататък, очаква ни само нищета и чесане на езиците... Жалко, но факт

 64. 65 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 403 Неутрално

  "Следователно популизмът е на власт и не може да бъде свален, защото неговата алтернатива се нарича популизъм."

  "Пада Борисов, идва Орешарски, измитат Орешарски, идва пак Борисов, могат да свалят Борисов, но ще дойде Нинова. А после накъде, какво, защо? Неизвестност..."

  Това казва всичко. Мислете за кого гласувате.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 65. 66 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#31]Какво стана с проучванията в морския шелф?
  Защо съвсем се изгубиха новините за тях? от "Храбър":

  Сондажите в българския шелф се оказаха сухи. Имало перспективи само при още по-дълбоки сондажи. Нито една от западните компании не е заявила искане за започване на добив вече две години след като са похарчили десетки милиони за проучвания .

 66. 67 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#3] от "НеКой":

 67. 68 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5929 Неутрално

  Още един парадокс е, че протестиращите са по-малко от полицаите, които ги пазят.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 68. 69 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#31]Какво стана с проучванията в морския шелф?Защо съвсем се изгубиха новините за тях? от "Храбър":Сондажите в българския шелф се оказаха сухи. Имало перспективи само при още по-дълбоки сондажи. Нито една от западните компании не е заявила искане за започване на добив вече две години след като са похарчили десетки милиони за проучвания .
  —цитат от коментар 66 на Nikolai Tsekov  До коментар [#66] от "Nikolai Tsekov":

  Това комунистите ли ти го казаха?! Един прост въпрос - как си представяш комунисти и агенти на КГБ/ДС като Борисов да ИСКАТ да бъде открито газово находище в България,когато това автоматично значи край на руските домогвания към родината ни?!

 69. 70 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Глупости

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 70. 71 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Всички протести без протестен комитет, партии или движения, които да го представляват, изяснени и адекватни искания, са просто аморфен избик на недоволството, слепи действия на тълпата, неясен и безцелен манифест на гнева.

  От това полза няма как да има, дори напротив, точно тези, срещу които се протестира, могат да се възползват от ситуацията и да стегнат още повоче хомота около българите.

  Примери много. Всички арабски "запролетявания" завършиха с диктатури, по лоши от предишните.

  Не че съм против протестите, напротив. Аз съм изцяло за тях. Но те трябва да се правят обмислено, да имат конкретна политическа обосновка и някакво представителство, да имат структура и цел, да бъдат постоянни и методични, а не спорадични.
  Войната с олигархията трябва да се води дисциплинирано и методично, иначе ефектът е обратен - просот справедливия гняв на хората се използва за тяхната маргинализация и аргументация на твърдението че нямало алтернатива.

  Иначе алтернатива може да ИМА, но трябва да се работи за нея.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 71. 72 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  До коментар [#45] от "tsyrvulan":Те протестиращите по Владислав.са има - няма 15-16 коли. Полицаите им отцепват булеварда, за да могат те да минат. Не знам тия хора работа нямат ли, че всеки уикенд блокират хиляди други. Ако наистина искат да протестират срещу политиците да намерят къде е вилата примерно на Портних и да ходят да я блокират.
  —цитат от коментар 52 на karabastun


  Великото на демократичната либерастия е кой вика против нея , не може да посочи конкретни виновници и няма персонална отговорност!
  Има признаци ,че нещата вървят към зле за ГЕРБ, а още много криминални схеми ще излизат на яве!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 72. 73 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#49] от "cristo_n":

  Ta значи това че Българската държава не може да задължи бизнеса да дава бонуси на служителите си, съвсем не означава че други държави не са го направили. Виж Южна Европа. При мен по специално бонусите се определят по формула в зависимост от заплащането ти и печалбата на фирмата. Ако фирмата е затруднена, може бонуса да е малък. Върху бонусите също се плащат и данъци. Фирмите тука принципно дават бонуси. А заплащането се определя от разговори между браншовите профсъюзи и браншовите работодателски организации. Няма как да започнеш нова работа на дадена позиция на каквато заплата работодателя ти определи. Трябва поне да ти даде минимума според договорката с профсъюзите. Та значи за индексирането, не е изпреварващо, по-точно възнагражденията се увеличават, обикновено през март като се вземе под внимание инфлацията от предходната година/години. То ест, инфлацията вече се е случила.Каква е точно методиката, не съм напълно наясно.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 73. 74 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Исканията на сегашните "протести" са буквално перверзни. Да не се вдигат данъците върху старите коли? Тоест да продължим да се тровим. Кой нормален човек може да иска това? Да не се вдигат застраховките? Тоест, когато някой джигит с раздрънкана биричка блъсне някого, застраховката му да не покрива необходимото лечение и човекът да остане инвалид, ако не плати сам? Айде, молим, у лево! Само срещу Лукойл и руснаците не се протестира, които за 15 години са отвлекли от България суми, с които всички автомобили в страната можеше да се сменят с електрически....

 74. 75 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Тези "протести" са необходими на Москва, за да се тестват възможностите на Резидент Радев, на когото в Кремъл разчитат дестабилизацията в България да се доведе докрай. В азиатската сатрапия вече не разчитат на партии - този модел им се провали, а само на довереникът им, на който му натрапиха да се прави на равноотдалечен от партиите и уж говорител на гражданите. Но той пък се оказва типичен малоумник, прозрачен лицемер, крайно невеж и с пробит от всякъде морал.

 75. 76 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 737 Неутрално

  ''Възниква въпросът защо протестиращите издигат предимно социални и антиелитистки искания. Да, има и лозунги за наказание на корумпираните, но защо не се формулират искания, например за изграждане на ефективен институционален модел за противодействие на корупцията, който да доведе до вкарване на корумпираните политици в затвора, както призовава последният брюкселски доклад. Защо не се надига масово недоволство срещу ограничената свобода на словото, която влияе върху цялостния обществено-политически живот.''


  е това някаква шега ли е? протестират некви батки с джипове и черни официални анцузи срещу цените на горивата, щото ''джипарата не върви на вода'' - какви инстутуционални модели, какви свободи на словото, какви брюкселски докади са го патили клетия автор....

 76. 77 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Весело

  Както се казва, Валери Симеонов падна жертва на българо-съветската дружба.
  —цитат от коментар 3 на НеКой


  Бошлаф! Далавери падна жертва на собствената си голяма уста и глупост, не го изкарвайте герой, той си е най обикновен крадец!

  klimentm
 77. 78 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Весело

  До коментар [#72] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Демократичната либерастия ти даде право да гласуваш, обяви човешката ти същност за основа на нещата, това което си днес е резултат на презряната либерастия.
  Без нея щеше да бухаш в мината за кюмюр по 12 часа дневно за къшей хляб, без медицинско обслужване, надежда за пенсия и хоризонт на живот до 50 години!

  klimentm
 78. 79 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не че съм против протестите, напротив. Аз съм изцяло за тях. Но те трябва да се правят обмислено, да имат конкретна политическа обосновка и някакво представителство, да имат структура и цел, да бъдат постоянни и методични, а не спорадични.Войната с олигархията трябва да се води дисциплинирано и методично, иначе ефектът е обратен - просот справедливия гняв на хората се използва за тяхната маргинализация и аргументация на твърдението че нямало алтернатива.Иначе алтернатива може да ИМА, но трябва да се работи за нея.
  —цитат от коментар 71 на Боян Таксиров

  +1. Силно против съм сегашните власти и се радвам, че хората показаха, че не са съгласни с правителствената пропаганда колко хубаво се живее тук, но ако БСП, особено в сегашния си вид, вземе властта, просто ще стане по-зле.

 79. 80 Профил на fespeskukuoreh
  fespeskukuoreh
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Популизмът е на власт и не може да бъде свален, защото неговата алтернатива се нарича популизъм."

  Каквото и да е на власт в България, това , което се предлага вместо него (както и да го кръщават и украсяват), няма как да мине през храносмилането на българина. Както виждаме, той го плюе , щом някой дори само се опита да му го сложи в устата!

 80. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#48] от "Napster":

  "Кога Лукойл ще плаща данък печалба (не ДДС и акциз)? "

  Питай КПМГ - одитори на либертасти от класа на КТБ, Лукойл, "КонтурГлобал Марица Изток 3" и "AES Марица Изток 1".
  Общо взето когато "американските" ТЕЦ-ове почнат да плащат данък-печалба. И двамата "чуждестранни инвеститора" (холандски и американски) имат да погасяват кредити, които уж са инвестирали в производството (От "Eй И Ес Гълъбово" твърдят, че са вложени над 1.6 млрд. евро в българската икономика )
  http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/nomerut-s-amerikanskite-tec-ove-ne-minava.
  http://www.lukoil.ru/FileSystem/9/103002.pdf
  Тия, Лукойл поне плащат някакъв акциз. На другите, държавата им плаща "да не работят" (студен резерв).

 81. 82 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  До коментар [#20] от "ТНТ":

  Сега не протестират стотина човека, а 3500 и 1750 автомобила. МВР ги е броило. Ако се питате защо полицаите не направиха нищо, за да попречат на затварянето на пътните артерии, то е, защото са били там не да улеснят придвижването на гражданите, а за да броят протестиращите. Дотук с шегата. Истината изглежда така: оставят всякаква сбирщина от протестиращи да пречи не на политиците, а на хората, настройват по този начин хората срещу протестите, и думичката „протест” става мръсна думичка, както стана мръсна думичката „демокрация”. На ви демокрация, на ви протести. И когато хората съвсем се отварят от крещящите тълпи по улиците и магистралите, Бойко ще ги спре като с магическа пръчка и хората ще си отдъхнат с облекчение и вечно ще са му благодарни.

 82. 83 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Петият парадокс на протеста е при участията на 1800 хубави коли и 3000 пешаци. 🤣😂🤣😂🤣😂🤣🤣🤣🤣

 83. 84 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#78] от "klimentm":

  "Демократичната либерастия ти даде право да гласуваш, обяви човешката ти същност за основа на нещата"

  Правото за гласуване съществува от 1879 г. с приемането на демократичната монархическата конституция, препотвърдено с демократичната социалистическа конституция и демократичната либертастка конституция. Друг въпрос е, че изборът винаги си е куцал. Заличена е втората част на избора - де-делегиране на правомощия на (издънил се) народен представител.
  Няма как някой да обяви нещо (човешката ми същност), което не познава. Но за сметка на това либерастията, упоритопо болшевишки, иска да подмени човешката ми същност. Пак в "името на светлото бъдеще". Чакам само да ми окичи табелка "джендър 69" - устойчив на всякакви либертастки глупости. Да се пръска непрекъснато с ДДТ дорде се втъкне в размера на Стамбулската конфекция.

 84. 85 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  До коментар [#31] от "Храбър":

  "Апропо!
  Какво стана с проучванията в морския шелф?
  Защо съвсем се изгубиха новините за тях?"
  ++++++++++++++++++++++
  И аз питам често, но......

  Еретик
 85. 86 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#53] от "falkoneti":

  "либерасти, соросоиди" са изрази, въведени и наложени от Позитано и водят началото си още от 90-те години.
  А "екоталибани" се появи доста скоро, много след началото на кампанията с опорните точки и обидите срещу Борисов.

 86. 87 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  При мен по специално бонусите се определят по формула в зависимост от заплащането ти и печалбата на фирмата. Ако фирмата е затруднена, може бонуса да е малък.
  —цитат от коментар 73 на tsyrvulan

  Ама чудесно, ама ТОВА Е РАБОТА НА СИНДИКАТИТЕ!!!
  Когато те се разберат с работодателските организации, както това е станало в някой момент в държавата, където работиш, тогава вече съответните текстове с вписват в законите и държавата чак тогава може да започне да следи за спазването им! Забравете за това държавата да е направила тази система за бонуси - СИНДИКАТИТЕ са ги направили, тъй че не поставяйте каруцата пред коня.
  Колкото до ефекта от тази "прогресивна" мярка, ще ти кажа, че подобна система за бонуси, вързана към печалбата на дружествата, само би довело до това, те да изнасят печалбите си в други държави, където няма такива системи за бонуси, там да декларират печалба (далеч от работниците) и ТАМ да плащат данъци!!! От което работниците не печелят нищо, а държавата даже губи данъчни приходи! От където идва и задлъжнялостта на тази държава от "Южна Европа"!

 87. 88 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Любопитно

  До коментар [#79] от "Alex Prime":

  "че не са съгласни с правителствената пропаганда"

  С коя точно правителствена пропаганда не са съгласни?
  На 10 ноември новият герберски гуру, Антон Тодоров се изцепи, че демокрацията била направили богати българите (а най-много милионери са се пръкнали при управлението на ГЕРБ) и на другия ден ... "богатите" българи излязаха на протест заради бедността си.
  Екоталибаните квичаха как трябва да се намалят автомобилните газове. Сега, когато цената на горивата не позволява да се замърсява вдишвания от екоталибаните въздух, те пък изледнаха на протест, че са им поскъпнали хляба и доматите. Дали разбраха, че тия неща не падат от небето, а се транспортират с "горене на въглеводороди"!?
  Либерални икономисти казаха, че е хубаво да има държавен дълг (колкото по-висок, толкова по-голямо доверие на инвеститорите в България) и Баце надскочи Татовия държавен дълг таман два пъти. Сега, бюджетният излишък отива за лихвени плащания.
  НПО-шки хуманитари казаха, че не трябва държавата да се грижи за гражданите с увреждания ( и се закриха специализираните домове). Щяло било образованието и здравеопазването да се развива модерно на пазарен принцип (пръви фанфарчици фондация ИПИ). Последваха протести защо държавата не отпуска достатъчно средства и не осигурява работа/среда за сбъдване на човешките мечти - слепци да управляват пътнически самолети (може би военни да искат, ама не останаха здрави); хипертоници да се аеронавтите на Мъск, диабетици да са дегустатори на шоколад.
  Да не би все пак хората от сегашните протести да са объркани? Толкова фейк новини, измислени професори (Дайнов, Дичев), празни интелектуалци (Смилов, Бояджиев) заляха общественото пространство, че не е ясно кой лъже - прокурор, съдия, депутат, комисар, журналист или само "джуджака" - другаря Путин пръв враг на тутраканската селищна система. Та кое сменяме - "другаря"/врагът или системата!?

 88. 89 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Весело

  Петият парадокс на протеста е при участията на 1800 хубави коли и 3000 пешаци. 🤣😂🤣😂🤣😂🤣🤣🤣🤣
  —цитат от коментар 83 на latsy

  Шестият парадокс е, че от тия 1800 автомобила 500 са полицейски, а 2000 от 3000 пешаци са слезналите полицаи от полицейските автомобили.

 89. 90 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  "В България започва да се надига нова, трета протестна вълна за последните пет години. Първата беше през зимата на 2013 г. и беше породена от високите цени на тока"

  От къде ги намират тия пеленачета, които мислят, че Историята почва с тях!? Протестните вълни не са спирали от 1997 г. и скоро няма да спрат. При 1000 пъти "зачеркване на Живота" и без да има виновен, всеки протест в бъдеще ще търси отговорност на все по-широк кръг от политици.
  Авторът явно е слабопаметен, но най-ефективият протест беше резултатът от изборите през 2009 г.. Следващият ефективен ще е, когато "разпределящите баницата" зачезнат физически от живота в България.
  Отделно, че протестите от зимата на 2013 г. (лъжите на Баце за тока, за земеделските субсидии, за "обоснованото предположение" накичено с бутонели ЦРУ), юни 2013 г.( за гаврата на комунисти и ДПСарски хайдуци със Закона) сегашните нямат пряко връзка помежду си. Освен толерантността на българите - низ от събития трябва да се случат докато излязат на улицата.

 90. 91 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До wanderer Хубаво е да се четат внимателно собствено копираните цитати, преди да се критикува : "В България започва да се надига нова, трета протестна вълна за последните пет години". Описаните в статията протести се отнасят за "последните пет години". Инак отприщването на безпочвена критика и дългоговорене вероятно е полезно за задстомашната жлеза.

  Дедо Крум
 91. 92 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#88] от "wanderer":

  "измислени професори (Дайнов, Дичев), празни интелектуалци (Смилов, Бояджиев) заляха общественото пространство, че не е ясно кой лъже - прокурор, съдия, депутат, комисар, журналист"👌👌👌👌👌👍👍👍👍👍👍👏👏👏👏👏

 92. 93 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#87] от "cristo_n":

  Не съм в Южна Европа, на север съм. Тука нещата са малко по-различни. В Южна Европа бонусите са уредени със закон независимо дали фирмата е на печалба или не, и не зависят от печалбите. При мен е по-различно. Как точно става договарянето и какви по-точно са формулите не знам и не е моя работа да знам. Работодателските и синдикалните организации си имат експерти и специалисти за тая работа. Държавата гледа договорите да се спазват.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 93. 94 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Единственият път е повишаване на заплащането на хората, нищо друго не е важно в този момент. Държавата има достатучно пари и ресурс !!!!!!!!!!!
  —цитат от коментар 15 на nolimit


  Много ти е сбъркано понятието, че държавата осигурява пари за заплатите на хората. Хората сами ще си осигурят по-високи доходи (това е точната дума) ако държавата осигури достатъчно ефективни механизми за изчистване на корупцията и шуробаджанащината по всички етажи на властта, както и да реформира неработещата съдебна система.

 94. 95 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 806 Неутрално

  "В България започва да се надига нова, трета протестна вълна за последните пет години. ..."Да бе. И тази "нова вълна" колко е съизмерима със обсадата на НС при Ореха? Ако тогава хората протестираха против белия автобус на Йовчев и Цонев, сега пътниците на този бял автобус протестират срещу хората.
  —цитат от коментар 21 на plebs


  "Ако тогава хората протестираха против белия автобус на Йовчев и Цонев, сега пътниците на този бял автобус протестират срещу хората."

  Ключовата фраза за разбиране на ставащото около протестите, според мен.
  +++++++++++++++++++++++

 95. 96 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Гражданско общество, което празнува победата си с Бяла роза е обречено вовеки, гражданск ообщество със селски сегменти из центъра на София, не се учудвам, че Радев и ББ са на власт

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 96. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 98 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Ами да, всеки протест е бил и ще бъде повод на тези които са в опозиция да се докопат до кокала. И фактът че българинът е достатъчно тъп още да вярва в "Принцът на белия кон който Шъ гу Упраи" само подсилва усилията на гнусните политици да яхват протестите. Много по-ефективен протест е да се протестира срещу малки и конкретни неща, срещу конкретни хора и конкретни корупционни сделки.

 98. 99 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Протестиращите страдат от множеството щети от вредните намеси на централната банка, ала за своите страдания изискват политическа отговорност от правителството.
  Все още обществеността пренебрегва лошите последици от държавната грешка за неограничавани щети от вредните намеси на централната банка и се запазват условията за нарастване на страданията.
  Спасението от катастрофална криза е възможно със защита срещу щети от централната банка.

 99. 100 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5811 Неутрално

  Ще им се на комунделите да е протест, ама не мяза на нищо, организирани платени лумпени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK