Господин Борисов, разрушете модела "Пеевски"

Делян Пеевски

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски"Дневник" препечатва текста на Веселин Желев от сайта "Клуб Z" със съгласието на автора.


Господин Борисов,


Признавам си, че докато бях говорител на българското председателство на Съвета на ЕС, ме беше страх само от един въпрос: за състоянието на медиите в България. Неотдавна разбрах, че той не Ви плаши.
Аз обаче се страхувах, защото нямаше начин да отговоря на такъв въпрос хем честно, хем правилно. Ако трябваше да бъде правилно, нямаше да бъде честно. Ако трябваше да бъде честно, нямаше да бъде правилно.


Не че нямах опорни точки. Имах и ги знаех. Те са подобни на Вашите: 1. Медиите от сутрин до вечер критикуват правителството, понякога неуважително, и никой нищо не им прави; 2. Повечето от тях са в частни ръце и не е работа на властта да се меси в сектора; 3. Документите за разпределяне на европейски средства за популяризиране на програми на ЕС са публикувани, следователно всичко е съвсем прозрачно.


Знаех обаче, че тези точки можеха да минат само у дома, откъдето беше малко вероятно да дойдат въпроси по темата. Нямаше начин да ги пробутам на някогашните ми колеги от прескорпуса в Брюксел. И ако те не ми задаваха трудния въпрос, трябва да благодаря на обстоятелството, че ЕС има по-тежки проблеми от "значителното влошаване на медийната среда в България".


За шестте месеца на председателството един-единствен български вестник ми прати въпроси, засягащи част от тази обширна тема, и колегите ми от дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността" му отговориха с част от въпросните опорки.


За последните десет години повечето от българските медии престанаха да задават трудни въпроси и дори изобщо да задават въпроси. Вероятно това изглежда добре за Вас, за колегите и за съветниците Ви. Ще се опитам да обясня защо според мене такава "стабилност" е илюзия. И защо медийният проблем, за който Европейската комисия говори в последния си доклад за България, е проблем на правителството.


Краткият отговор е: защото той не е професионален или съсловен проблем, а проблем на обществото и демокрацията у нас, който не може да бъде отделен от цялостното състояние на държавата. Медиите винаги съществуват в икономическа, политическа и културна среда и носят нейните белези.

Ако трябва да формулирам проблема на Вашето правителство с медиите накратко, той е, че журналистиката в България вече застрашително е заменена от пропаганда и шоу и това до голяма степен се дължи на отношенията й с властта. При това властта съвсем не е пасивната страна в тези отношения.


Този проблем не започва от Вашите три правителства, но по време на тяхното управление видимо се задълбочи и стана видим навън, което показва цитираният доклад на комисията.


Не се опитвам да стоваря върху Вас цялата отговорност за деградацията (думата не е силна) на българската журналистика. Тя има обективни причини - неспособността на някои традиционни медии у нас да се приспособят навреме към промените, свързани с интернет и новите медии; икономическата криза, която не само в България доведе до декласиране на маси от хора, до лумпенизация, до разцвет на популизма, до кризи в образованието и културата, а оттам и до промени в медийната среда; емиграцията, която лиши страната ни от част от потенциалната й средна класа, а следователно и от активната и критично мислеща публика; комерсиализацията; разцветът на фалшивите новини в световен мащаб.


В такава ситуация политическата власт има избор: да помогне да бъде опазено от ефектите на кризата здравето на медиите, т.е. бистрото всекидневно съзнание на обществото, или да се възползва от тези ефекти едностранно, за краткосрочни цели. Опасявам се, че Вие избрахте второто (не знам дали съзнателно или не).


В споменатия си доклад Европейската комисия се позова на "Репортери без граници", които пък поименно посочват проблема на българската медийна среда: Делян Пеевски. Неговият случай отдавна не е частен и персонален. Под Вашия поглед Пеевски стана нарицателно за срастване между капитал, политическа и съдебна власт и медии.


Проблемът не е, че медиите, които Пеевски притежава де юре, и тези, които зависят от парите му, са булевардни. Такива има по целия свят и те обикновено са най-евтините и с най-голямата аудитория.


Проблемът е, че държавата позволи те с непозволени средства да убият почти изцяло качествената журналистика в България и да наложат вкус и "стандарти", които връщат страната ни години назад. Няма да е пресилено за кажем, че днес България е медийният идиот на Европа. Тя стана такава през Вашето управление.


Кризата засегна медиите във всички страни в Европейския съюз, но сред тях единствено България изпъква със 111-ото си място в класацията на "Репортери без граници" - най-зле от всички държави членки и дори далече зад развиващи се страни. Да твърдите, че този факт няма отношение към българското правителство, е не само несериозно. То е и недостойно за министър-председател.


Когато се появят съмнения за обществени поръчки, Вие не се колебаете да наредите анулирането им дори при сключени договори. Ваши министри предлагат държавата да регулира ту цените на хляба, ту на основни хранителни продукти. Когато става дума за регулация на медийния пазар обаче, твърдите разпалено, че това не е Ваша работа.


Красноречив е фактът, че последният медиен закон беше прокаран от опозицията, която днес иска оставката Ви. При това негов автор беше депутатът и олигархът, когото "Репортери без граници" сочат като главен медиен проблем на страната. В разделения и поляризиран български парламент внезапно се появи голяма коалиция в подкрепа на "Закона Пеевски".


Проблемът, който ни сочи Европа, не само че не е отстранен. Той пише закон, за да се самоциментира. При това с подкрепата на управляващото мнозинство. Това е цинизъм, на който биха могли да завидят и Владимир Путин, и Доналд Тръмп, и Реджеп Ердоган. И това ли не Ви смущава като лидер на управляващата партия и министър-председател?


След катастрофата край Своге Вие отстранихте трима Ваши министри, които не носеха пряка отговорност за нея. Те платиха политическата цена заради общественото мнение и заради репутацията на правителството Ви. Изглежда обаче забравяте за тази репутация, когато върху кабинета Ви падне дебелата сянка на медийния олигарх от ДПС. Между другото, какво общо има олигархията с демокрацията? Или ще кажете, че и това е въпрос, който не засяга правителството?


Надявам се разбирате, че при тези обстоятелства става незаобиколим въпросът: защо Борисов не смее да пипне Пеевски?


Добре известно е, че до разрива между Пеевски и Цветан Василев финансов гръб на медиите на първия беше фалиралата по-късно Корпоративна търговска банка (КТБ). Нейните пари им позволяваха да продават под себестойността и така да убиват конкуренцията. Сигурно си спомняте, че в тази банка бяха парите на най-богатите държавни дружества. С тях тя финансираше частните медии на олигархията, които пък старателно обслужваха всяка нова власт, включително и Вашата. С други думи, българският данъкоплатец сам си плащаше, за да му промиват мозъка. Вие можехте да сложите край на този порочен модел, но не го направихте.
Предпочетохте да го използвате.


Ще пропусна де факто господстващото положение на фирмите, свързани с Пеевски, на пазара на разпространение на печата и че единствено Комисията за защита на конкуренцията като че ли не забелязва това положение. Мисля, че роля на правителството с неговата законодателна инициатива и на управляващото мнозинство е да се погрижат в България да има независими регулатори, включително и в медийния сектор.


Работейки в Брюксел, бях личен свидетел на усилията, които българската държава положи, за да спре още в предварителната му фаза разследване на Европейската комисия за незаконна държавна помощ срещу КТБ. Днес Ви чувам да казвате: "Олигарх – създал си медия да си защитава това, което е откраднал. Който и да е той. Всеки подсъдим може да си прави медия." Любопитно ми е кого точно имате предвид и ако случайно това е Цветан Василев, защо не му попречихте да краде и да си прави медии, когато имахте пълната власт за това?


Докато работех в държавната администрация, бях свидетел на това как немалка част от бюджетните пари за популяризиране на българското председателство на ЕС отиваха в сметките на медии с открити антиевропейски позиции. Когато повдигнах въпроса, колегите ми отговориха, че те имат най-голям тираж или най-много посещаемост в интернет. Ако това можеше да бъде решаващият критерий, ЕС би трябвало да възложи популяризирането си на най-еврофобските британски таблоиди, на които до голяма степен дължи успеха си кампанията за "Брекзит". Оставям настрана въпроса доколко са достоверни данните за тиражите и за интернет трафика у нас. Но се и чудя - не ви ли смущава вас, "Гражданите за европейско развитие на България", че част от най-влиятелните й медии са антиевропейски?


Накратко, Вашето правителство абдикира от длъжността си да установи равно игрално поле на медийния пазар. Това е главната причина положението на него да се влоши и критиката на Европейската комисия е основателна. Тя е и към Вас, трябва да я приемете.


Номинираната от Вас българска еврокомисарка Мария Габриел излезе с инициатива за борба с фалшивите новини. Вие обаче посочвате изобилието им у нас като доказателство, че медиите са свободни. Казвате: "Няма нещо по тази тема, което да ни притесни. Няма нещо, което да е скрито и да не е публикувано в България. Напротив – фалшиви, жълти новини колкото искаш."


Наистина ли смятате това за признак на свободни и плуралистични медии? Наистина ли това Ви успокоява? Струва ми се, че би трябвало да Ви тревожи.


До какво доведе установеният с Ваше съдействие (или бездействие) модел "Пеевски"? Главният резултат е, че почти не останаха медии, които да служат на гражданите и на обществения интерес. Преобладават медиите, обслужващи (често в най-вулгарния смисъл на думата) частни интереси, включително на управляващите.


Обслужването води до деформация на съдържанието – то се дели на два големи блока: (а) окепазяване и възхвали; (б) разсейване на публиката с жълтини и пошлости. Тук-там мъждукат следи от някогашната просветителска и лидерска мисия на медиите.


Водещи политически предавания се оказват две музикално-сатирични шоута, където актуалните теми са между голите бедра на балерини и адреналинки.


Нелоялната конкуренция от групата на Пеевски, съчетана с натиска на кризата, накара някои от най-големите западни инвеститори в българския медиен сектор да го напуснат, а с тях си отидоха и професионалните стандарти, които налагаха, макар понякога и непълно.


Моделът "Пеевски" се възпроизвежда. Той отглежда публика, която иска още от същото. Вероятно тя е удобна за управление, защото е лесно манипулируема, но Вие не сте единственият, който може да я манипулира.
Днес нарастващи части от тази публика блокират пътища и искат оставката Ви с косонастръхвателни искания като по-евтин бензин и "съд и затвор за отговорните България да бъде най-бедната страна в ЕС".


Най-интересното е, че зад тези протести (поне според партийния Ви заместник Цветан Цветанов) са именно отговорните за българската бедност - тези, които са виновни и за външния дълг, и за грабежа при правителството на "Мултигруп", и за кризата от 1996-1997 г., и за АЕЦ "Белене", и за "Южен поток", и за скандала с КТБ.


Ако днес те могат да ви предизвикват с утопично-популистки "визии" за България и да организират протести срещу Вашето правителство, ако те могат да поставят под въпрос европейския избор на страната ни, за това голяма заслуга има и медийният модел, на който и Вие се осланяхте, модела "Пеевски".
Той отглежда техните последователи. Неговият краен продукт е безпаметна и безкритична маса, готова да бъде водена в произволна посока. Това е дългосрочната цена на краткосрочните ползи, които извличахте от квазимедиите на корпулентния олигарх.


Няма здрава демокрация с болни медии. За да оздравеят българските медии, трябва да бъдат освободени от модела "Пеевски". А за да бъдат освободени от него, той трябва да си плати за незаконните предимства, които през годините е получил със съдействието на властта. Това е работа на правителството. Ако не на Вашето - на някое друго.


С най-добри чувства


Веселин Желев


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5117 Неутрално

  Силно !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 8 Весело

  Веско не се прави на Рейгън!
  Той така каза-"Мистър Горбачов разрушете тази стена"!

  Memento Mori
 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Сами отговаряте : страх Го е! Много!

 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 332 Неутрално
 5. 5 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 8 Весело

  Силно !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Кое му е силното!?
  Да изгоним Танцуващия с патриоти(ББ) и да сложим на трона Галещата мисирки(КН)!?
  Вече съм принуден да използвам индиански имена,защото форума се следи от ДАНС!

  Memento Mori
 6. 6 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Другарят Бойко Борисов е част от този модел!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 7. 7 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Га ядИ кютетата в Брюксел, що не рИва?
  А истината е че медиите са собственост НЕ САМО на Пеевски. И собствениците диктуват какво да се публикува, и как де се интерпретира.

 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  "Разрушете модела "Пеевски"

  Може би първо обществото требе да научи кой го е създал този модел.
  Засегнатите журналисти е редно да ни светнат по въпроса.

 9. 9 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Как да го разруши като той е един от основните играчи?
  Все едно да кажеш, "Отрежи си единия крак и дясната ръка."
  Няма да стане.
  Рапонът трябва да бъде изритан, а Корнелия Лъжата да не бъде допускана до властта.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 10. 10 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Докато бил говорител на председателството говорел едно, сега друг плаща и говори друго...

 11. 11 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Га ядИ кютетата в Брюксел, що не рИва?А истината е че медиите са собственост НЕ САМО на Пеевски. И собствениците диктуват какво да се публикува, и как де се интерпретира.
  —цитат от коментар 7 на Боби Бобев


  Кифтетата са си кифтета. Ако беше толкова принципен нямаше да работи за правителството като говорител на българското председателство на Съвета на ЕС!

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2969 Весело

  "Като дупета в коприва"

  цитат от автора. публикуван тук .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  1. Винаги има свобода на словото и медиите.
  2. Медиите НЕ могат да свалят или качат някого на власт.

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Моделът "Пеевски", сериозно:

  2009г.
  Управителен съвет на „Съюза на издателите в България":
  Тошо Тошев – Председател на УС
  Венелина Гочева – Зам. председател на УС
  Светлана Шаренкова - Зам. председател на УС
  Иво Прокопиев - Зам. председател и Главен секретар на УС
  Валери Запрянов, главен редактор на списание „Тема”
  Сашо Дончев, издател на в. „Сега”
  Степан Ерамян, управител на Издателски къщи „Марица” и „Струма”
  Тодор Батков, издател на в. ”Стандарт”
  Петър Манджуков, управител на ПМ Прес ООД– издател на в. „Дума”
  Валентин Панайотов, издател на в. „Пари”.
  Николай Даковски, издател на в. "Новинар"
  Аксел Шиндлер, главен управител на Вестникарска група България“

  "в Съюза на изателите в България, който допреди години бе наистина влиятелна организация, се спазваше неписаното правило издателите да не се атакуват помежду си. Любопитно е, че по този начин бизнес начинанията на .... и т.н. останаха извън новините в печата."

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 348 Неутрално

  "Разрушете модела "Пеевски"Може би първо обществото требе да научи кой го е създал този модел.Засегнатите журналисти е редно да ни светнат по въпроса.
  —цитат от коментар 8 на palav_nik  До коментар [#8] от "palav_nik":

  Ако сам не се "светнеш", никой няма да те "светне":
  https://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/2012/09/05/1901425_trud-en_izhod/
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sedmicata/mediina_sergiia/2011/11/18/1207219_sreshta_na_kipene/
  https://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/2012/02/17/1769046_uchreden_e_vtori_sujuz_na_izdatelite/
  http://sbj-bg.eu/index.php?t=21333
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6658552
  https://www.24chasa.bg/novini/article/5833941
  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/chervena-a-ne-byala-kniga-za-balgarskite-zhurnalisti

  Със здраве.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  Това е всичко, което много хора в България си мислят, но или се страхуват, или няма къде да ги кажат.

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2969 Весело

  До коментар [#7] от "Боби Бобев":И собствениците диктуват какво да се публикува, и как де се интерпретира.

  и какво да се трие като коментари. комично е в ерата на интернет да очакваш с цензура и избирателно тълкуване "свободата на словото" да очакваш резултат.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 338 Неутрално

  За тази статия се иска смелост. Който иска да я оборва с аргументи, но не по отношение личността на автора. Иначе заприличва за проблемите, които той излага в статията си.

 19. 19 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 913 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Силно !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Статията може и да е силна, но е силно неуважително да се коментира нещо без да си го чел. Кутев двойно ли плаща за първи коментар?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 20. 20 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Всъщност статията наистина е добра и идва от някой, който наистина знае за какво иде реч. Иска ви се или не, с всичките си кусури, Желев си разбира от работата и, което е по-важно, в Брюксел също отлично знаят това.

  Ние пък знаем КОЙ точно го изгони от в-к Труд, който бързо се превърна от умерено жълт в тъмно кафяв.

 21. 21 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  Га ядИ кютетата в Брюксел, що не рИва?
  —цитат от коментар 7 на Боби Бобев

  Именно, Бобчо. Това е моделът. Ако искаш кИфтета, не рИвеш. `земеш ли да рИвеш, няма кИфтетааа. Тях ги мУ``ат прасетата, или щищетата, или каквото си `аресаш.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 22. 22 Профил на marian_jack_assa
  marian_jack_assa
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Ето за това трябва да се протестира!!!!

 23. 23 Профил на marian_jack_assa
  marian_jack_assa
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  А не за данъка за старии коли и други маловажни неща.

 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Цитат на коментар 37 в https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/04/16/3163971_citat_na_denia_nai-hubavo_e_da_si_prezident/?ref=id

  "...Дневник се измени преди около 3-4 години . От напълно независима дясна информационна медия , сега насоките са други . То и от старите форумци има един куп които вече не участват. Отвори си таблото, кликни на класации и ще ги намериш всичките стари класирани ПОД 1400 тчки. И всички са с еднакъв рейтинг
  Политкоректно , ама не участват !И това го пиша отдавна
  Не виждаш ли че промениха "дизайна" да е такъв , че да сме принудени да кликваме колкото се може повече, защото пък това вдига рекламния рейтинг. . . . .

  Роска, това не е стария Дневник от преди 3 - 4 години, когато си бе чисто независима десна информационн медия ! ! ! :
  —цитат от коментар 31 на Чардо

  —цитат от коментар 37 на Чардо"

 25. 25 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 963 Любопитно

  вместо да използва позицията си на говорител на евро председателството и да алармира европейските чиновници за състоянието на българските медии ,той сега пише писмо на баце ...доста НЕадекватно и НЕубедително

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4225 Неутрално

  Публично, обосновано, някой стана и каза нещата точно както са. Чакаме Борисов да отговори, или, може би, сам ще достигне да някакво прозрение, че само чрез раздяла с модела "Пееевскиии" има шанс да остане още време във властта.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Всъщност статията наистина е добра и идва от някой, който наистина знае за какво иде реч. Иска ви се или не, с всичките си кусури, Желев си разбира от работата и, което е по-важно, в Брюксел също отлично знаят това. Ние пък знаем КОЙ точно го изгони от в-к Труд, който бързо се превърна от умерено жълт в тъмно кафяв.
  —цитат от коментар 20 на laveol


  Извинявам се много, но какво пречи на настоящата му медия (КлубЗ) да се превърне в най-авторитетната (не казвам най-четена, нито булевардна) медия?
  Ако погледнеш броя четения на материалите там, той е жалък.
  Дневник поне има форума си, който поддържа определен брой постонни читатели.
  Ние ли пречим на тези две медии да бъдат добри? Не ме интересува колко лоши са медиите на Пеевски: интересува ме, че не-Пеевски медии не са добри.

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Хубаво написано и аргументирано мнение.
  Пусто е дълго а Пажарникарчето не е много по четенето...
  Това Винету, това Мишо Бирата, това ритни-топка - толкоз може.
  Да ама “управлява” от 10г избран от
  “Мъдрия” народец

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 29. 29 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Няма да е пресилено за кажем, че днес България е медийният идиот на Европа. Тя стана такава през Вашето управление..."
  Точно в десятката!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 30. 30 Профил на gooodnight
  gooodnight
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Правилно е: Модела "Пеевски - Цацаров"

 31. 31 Профил на gooodnight
  gooodnight
  Рейтинг: 286 Неутрално

  А най-правилно е: Модела "Пеевски - Цацаров - Борисов"

 32. 32 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Ние ли пречим на тези две медии да бъдат добри?
  —цитат от коментар 27 на АзКлавдия

  Вие и вашите хора, да.
  Други въпроси?

  Напоследък не участвам много тук, но хич не ми беше трудно да открия от чии сте точно. И преди сте били тук, просто с други акаунти. А някои даже и сами си се издадоха. Вие няма нужда, твърде лесни сте за разгадаване така и така.

 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4225 Весело

  До коментар [#30] от "gooodnight":

  Да, фокусирайки се върху немедийната среда е пропусната другата важна "клечка"...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 34. 34 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Неутрално

  hammurabiРейтинг: 211618:09, 21 ное, '18 / Неутрално

  За тази статия се иска смелост. Който иска да я оборва с аргументи, но не по отношение личността на автора. Иначе заприличва за проблемите, които той излага в статията си.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 35. 35 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1886 Разстроено

  Много добре написано. За съжаление ще го прочете малък кръг просветени читатели.

 36. 36 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Боко много добре помни как буквално до деня на изборите през 2009г., когато ГЕРБ спечели почти 50% от депутатските места, прасевските медии го наричаха "Тиква", а на следващия ден вече беше "Батман". А Дудука Бареков, тогава още в БТВ, му отиде на крака до Банкя и само дето не му извъртя "орален масаж с освобождаване" на миндерчето, на което седяха Боко и Дянков. После през 2013 г. същият Бареков, вече в свинската ТВ7, обясняваше как не знае как ще осъмне, зер Боко ще го затрие, задето е разксрил аферата "Костинброд".
  Само на мат'ряла не му прави впечатление, че прасевските медии (а и прокуратурата), газят Боко, когато не е на власт, а когато е на власт го величаят. Мат'рялът си грухти, лапа си помийката всеки ден, че и още иска. 80%, сър...

 37. 37 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 903 Весело

  До коментар [#32] от "laveol":

  Към теб нямам никакви въпроси, благодаря много. Не смятам, че нещо бих могла да науча.

  Доброто е заразно
 38. 38 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Какъв е смисълът да се копират текстове от други сайтове!? Особено толкова посредствени!?

 39. 39 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 887 Неутрално

  "Не се опитвам да стоваря върху Вас цялата отговорност за деградацията (думата не е силна) на българската журналистика."
  ------
  С това горното съм съгласен. Журналистиката е тотално деградирала. (какво ли мисли редакцията на дневник по въпроса)
  С долното, обаче не. Автора казва, че правителството трябвало да помогне, да бъде опазено здравето на медиите. Ма те медиите кога са били в добро здраве, че да им го опазваме!? Автора сам казва, че здравето им е било кофти още преди Борисов да дойде на власт. За да бъде коректен той би трябвало да каже, че правителството следва да излекува медиите и да даде рецепта за това, ма тогава ще слезем до 1111 място в класацията, щото да пазиш здравето на медиите е едно, а да ги лекуваш, е нещо различно и нещо дето намирисва.
  ----------
  "В такава ситуация политическата власт има избор: да помогне да бъде опазено от ефектите на кризата здравето на медиите, т.е. бистрото всекидневно съзнание на обществото, или да се възползва от тези ефекти едностранно, за краткосрочни цели. Опасявам се, че Вие избрахте второто (не знам дали съзнателно или не)."
  ------------
  ПП
  Едно полезно нещо разбрах от тази статия. Защо дневник се превърна в парцала който е? Отговора според автора е заради Борисов им Пеевски
  -----------
  "Проблемът е, че държавата позволи те (медиите на пеевски) с непозволени средства да убият почти изцяло качествената журналистика в България и да наложат вкус и "стандарти", които връщат страната ни години назад."

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 40. 40 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 689 Весело

  До коментар [#32] от "laveol":Към теб нямам никакви въпроси, благодаря много. Не смятам, че нещо бих могла да науча.
  —цитат от коментар 37 на АзКлавдия


  Дружинната,
  Това да не е комсомолско събрание, та ти да даваш думата?!
  Я бягай във форума на "Дума"!

 41. 41 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  "Водещи политически предавания се оказват две музикално-сатирични шоута, където актуалните теми са между голите бедра на балерини и адреналинки."

  Между "голите бедра"?! Леле-мале... Явно и авторът е заинтригуван от подобно поднасяне на "политически" проблеми. Ми друго си е, нда... Сексът, кръвта и чуждото страдание продават всяка глупост или внушение. Друг е въпросът, че и двете предавания си имат адресати, различни социални групи, доколкото знам. И докато това на Дългия очарова младите, не по-малко от Преслава, Глория, Емануела и подобни, това на московския възпитаник Халваджиян има претенциите да завърта главите на такива като г-н Желев - най-малкото с претенциите си, че без него държавата няма да я има, че органите на властта няма да намерят сили да се справят с дребни мошеници, крадци и насилници.
  Тази вечер, докато гледах новините на Канал 1, чух някаква репортерка да казва два пъти "недостиКа на кадри", което означава, че тя не знае, как се пише "недостиг", но пък вече е намерила местенце в обществената телевизия, макар и зад кадър. Е, за това Пеевски ли е виновен, Борисов ли или... нещото между голите бедра?! По подобен начин днес тук реагираха и за новата вицепремиерка - била любовница на Симеонов, видиш ли... Ами каквито журналистите, такава и оценката за тях. Затова никой не ви е виновен.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 42. 42 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 689 Весело

  Какъв е смисълът да се копират текстове от други сайтове!? Особено толкова посредствени!?
  —цитат от коментар 38 на svoboden


  Изключително глупав коментар, който показва колко НЕсвободен е авторът му.

 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Не може :)
  Твърде зависим е от него...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Господин Гущеров,

  откъснете си опашката!!!

 45. 45 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Браво на Веселин Желев!

 46. 46 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Правилно е: Модела "Пеевски - Цацаров"
  —цитат от коментар 30 на gooodnight


  Още по-правилно: Борисов-Пеевски-Цацаров.

 47. 47 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  Пеевски, медиите му, политиците му, бизнеса му са ясни. Това са машите на Москва в България. Няма нужда специални разследвания за да бъде доказано.
  Ок, това го знаят доста хора. Да речем ги игнорираме, не ни интересуват. Във второто десетилетие в Кремъл може да се забавляват като използвайки Биг Дата, Интернет и хай-тек инструменти за анализ на потенциали в обществата като предизвикват турболенции.
  Технологично това е възможно.Измерваш потенциал в определена група от хора, пущаш им мухата през каналите на нета и гледаш каво става и се кефиш на резултата.
  Резултата не винаги е положителен за тебе, но тия неща в момента се разработват.
  Трагедията е, че в България като махнем Пеевски и медиите му, пак нищо няма налице от жадуваната свобода на медиите.
  Да, има такива които заемат опозиционна на ДП позиция, но по определени теми също е толкова корумпирана и да се говори за свободни медии е наивно.
  Те, по дефиниция не могат и да бъдат такива.
  Проблемът у нас е че няма разнообразие. Например досещате ли се защо няма медия у нас която да е строго антикремълска, но в същото време да е и срещу измислиците за климата и Истанбулската Конвенция.
  Защо в Полша, Унгария и Чехия има, а у нас няма?

 48. 48 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Досега не съм попадал на форум в който да мечтаят за истински безпристрастни медии. Вероятно такива не са възможни. Дори оставени на себе медиите показват силен усет откъде идват парите. Това ги прави ясно разпознаваеми. Казаното важи както за медиите на Пеевски, така и за тези на Прокопиев.

 49. 49 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 340 Неутрално

  В България няма такова нещо като свободни медии.Честно казано се съмнявам, че изобщо има много такива по света.Зависимостите са едни и същи, просто спонсорите са различни.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 50. 50 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3536 Весело

  Текстът е хубав, изводите са правилни, но призивът в заглавието е толкова наивен...

 51. 51 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Е как да го разруши?! Той си го отглежда!

 52. 52 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боби Бобев":
  Не съм адвокат на г-н Желев, но във Брюксел не е ял кюфтаци, а е работил в държавната администрация. Има огромна разлика.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 53. 53 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2660 Неутрално

  До коментар [#27] от "АзКлавдия":

  Тъй де...! То, проблема е в различните от близките до Пеевски медии. Проблема е винаги, някъде другаде...! Колко познато...!
  Той и Бойко Борисов, все това разправя. Проблема не бил в него. Все някой друг виновен и все друг пречел. Даже по едно време ни обясняваше, че нямал никаква идея, защо пеевските медии го хвалели толкова много...! :)

  Бивш tww09306483.
 54. 54 Профил на vesita
  vesita
  Рейтинг: 232 Разстроено

  “Неговият краен продукт е безпаметна и безкритична маса, готова да бъде водена в произволна посока. Това е дългосрочната цена на краткосрочните ползи, които извличахте от квазимедиите на корпулентния олигарх.”
  Много силна статия- повече хора да я прочетат, разберат и да достигне до съзнанието им! Защото посоченото “бъдеще” не е нито близко, нито неясно. То вече е пред очите ни!
  Поздравления за автора - компетентен, ясен, задълбочен, точен, смел!
  Тъжно е да гледаш духа на “българския лъв” паднал на колене, очаквайки “мишоците” да му подхвърлят корички от тяхната трапеза!

 55. 55 Профил на vesita
  vesita
  Рейтинг: 232 Разстроено

  “Неговият краен продукт е безпаметна и безкритична маса, готова да бъде водена в произволна посока. Това е дългосрочната цена на краткосрочните ползи, които извличахте от квазимедиите на корпулентния олигарх.”
  Много силна статия- повече хора да я прочетат, разберат и да достигне до съзнанието им! Защото посоченото “бъдеще” не е нито близко, нито неясно. То вече е пред очите ни!
  Поздравления за автора - компетентен, ясен, задълбочен, точен, смел!
  Тъжно е да гледаш духа на “българския лъв” паднал на колене, очаквайки “мишоците” да му подхвърлят корички от тяхната трапеза!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK