Пак за реформата в БАН: пари, йерархии, традиции и манталитети

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  БАН си остана структура на ДС и ЦК на Партията.

 2. 2 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Тъпо е да се титуловат със звания "академик" и "член кореспондент", с които наистина наподобяват времето на феодализма, но реформи трябва да се правят изключително внимателно, деликатно. Знаем какво се случи в резултат на реформите във висшето образование. Народиха се стотици университети, с което дипломите на висшистите започнаха да се обезценяват, форма без съдържание! По същия начин е-ха майката на цялата образователна система: учениците не са в униформи, пушат и пият заедно с учителите, а обучението най- често се кара по тангентата, хиперповърхностно. Българите сме много за реформите, но най- често за реформи, чрез които можем по- лесно да крадем, да се облагодетелстваме лично или пък ги вършим от ПРОСТОТИЯ, САМО ДА СИ ПРИПИСВАМЕ АКТИВНОСТ!

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4188 Неутрално

  Браво на автора, но както и сам казва, "глас в пустиня". Голямо ринене трябва да има, във всяко институтче, отделче, на хора, срастнали се от поколения с БАН, за да може да се освежи, да заработи като Академия от 2018 год., а не като от преди 60 год.

  cellular-goods.com
 4. 4 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 597 Неутрално

  БАН трябва силно да се редуцира и преструктурира. Трябва и един международен одит и ненужното да се закрива. Каква полза за обществото носят 47 института и лаборатории? Близка до нулата. Кой би стоял при такива мизерни заплати?Отговор:отявлени некадърници и мързеливци и хора, които вършат държавна работа само за пенсия и си въртят далаверите по ВУЗ овете. Истинската наука иска много пари, която нашата държава не може да си позволи и затова тя трябва да се финансира от бизнеса. Държавата трябва да дава пари само за конкретни задачи и временни колективи до завършването им.

 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 819 Неутрално

  БАН са замръзнали на ниво калкулатор Елка през 1982г.

  Малко преди влизането в ЕС имах задача да закупя български учебници (академично нио) и литература за солунската библиотека за около 30к евро.

  Списъкът беше доста голям, разделен по издателства. На издателството на БАН се падаха около 20к евро. Не успяхме да купим нужното поради:
  - една седмица не можахме да открием човек в книжарницата (перманентно затворена)
  - отказаха да попълнят цените и наличните количества в изпратения списък от заглавия, та се наложи да пратим човек, който на място да нанесе цените в таблицата
  - дори на място отказаха да проверят колко от заглавията имат в наличност (или могат да допечатат)

  Това ако беше в Америка, тея безполезници нямаше да могат работа да си намерят до края на живота!

 6. 6 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  "Държавата, разбира се, трябва да промени своето отношение към науката, включително и към финансирането ѝ."

  Коя държава?
  Кой е държавата?
  Държава, чиито министерства са обрасли с несменяеми чиновници, които симулират реформи? За нивото им на образованост не ми се коментира, но като се започне от неподходящия министър, който би трябвало да си подбере екип за работа, всичко надолу се срива!
  В България има изключително качествени хора, но те те са от типа, хора ,борещи се за пост, място до пенсия...
  Напр. имаше изключително качествен министър на просветата – системата бързо го изхвърли, защото беше далеко над средното ниво на управляващи и администрация.
  И така във всяка област!
  Вижте управляващия Министър-председател и от там подредете надолу системата!
  Снощната пародия на интервю при другата пародия на водещ потвърждава мнението ми!
  Така е в БАН, така е университети, министерства и навред държавни организации.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8714 Неутрално

  Тази статия ме натъжава и настройва песимистично, защото виждам колко дълбоки са корените на проблемите.
  БАН няма да се промени, докато не се появи критична маса млади хора (не хунвейбини), способни и искащи промяна.
  Засега аз бих завършил с фраза на Данте (Ад) "Надежда всяка тука оставете"...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alexander97":
  но те те са от типа, хора

  но те Не са от типа хора,

 9. 9 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1528 Разстроено

  .....като чуя "РЕФОРМА и ПРЕХОД" ....го свързвам с това което СПРЕТНАХА на ДЪРЖАВАТА- нарязаха РАБОТЕЩИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ и ИЗГОНИХА ХОРАТА на УЛИЦАТА.......!!!!!!.....ПРОФЕСОРЕ......!!!!!.....каквото и да се "пипа" АКО ИЗОБЩО се ПИПА трябва да е МНОГО ВНИМАТЕЛНО и ПРЕДПАЗЛИВО....!!!!?????...да не се ОКАЖЕ ,че просто РУШИМ а не ПРЕДЛАГАМЕ НИЩО НАСРЕЩА........!!!!!?????......говоря от "ВИСОЧИНАТА" на 30-ет ГОДИШНИЯ ПРЕХОД който ДОКАРА ХОРАТА ДО РЪБЪ на ОЦЕЛЯВАНЕТО и друга една трета ЕМИГРИРА ....... и ДЕЦАТА и те СТЯГАТ КУФАРИТЕ.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Материала не е лош, има доста истина в него, но на мен много силно впечатление ми направи честото споменаване на думата "администрация" - по отношение на БАН, както и по отношение на различните държавни органи.
  Според мен точно това трябва да изчезне, дори когато говорим за всичките тях, но е особено вредно за организация с претенции за научна такава, каквато е БАН.
  Вместо това, чиновническото взима връх въобще в държавата ( споменават се цифри за хората на държавна хранилка над 800 000) и по същия начин действа и в БАН.
  Не виждам как ще говорим за ефективност и наука под чиновническа фуражка - това са две взаимоизключващи се понятия. Затова и научните постижения, които се генерират в БАН, са резултат на работата на хора, които успяват "въпреки", а не "благодарение на" на системата и организацията в тази тежка, тромава и въобще очиновничена структура.

 11. 11 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1528 Любопитно

  До коментар [#9] от "kesh":

  ......и друго ПРОФЕСОРЕ......!!!!!?????....цял ЖИВОТ не СТИГА за ЕДИН КАЧЕСТВЕН и ЕЛИТЕН ПРЕПОДАВАТЕЛ.....да не говориме ,че са и КЪТ.......!!!!????......трохите които се подхвърлят на АКАДЕМИЦИТЕ и ЧЛЕН КОРЕСПОНДЕНТИТЕ ще са в ПЪТИ ПОВЕЧЕ ако те ОТИДАТ да РАБОТЯТ в БЯЛА ДЪРЖАВА.../ ..постоянно ги КАНЯТ..../....кой ше РАБОТИ ТУКА ПРОФЕСОРЕ.....????!!!!!.......кой ше ни УЧИ ДЕЦАТА за мизерните трохи които получават ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ.........?????!!!!!.......или ше ВКАРАМЕ от ЗАПАД.....?????!!!!!....като едноокия господин РИЧАРД РАН примерно........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 12. 12 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  "Учените от институтите имат нужда да се проверят своите теории пред студенти..."

  До там ли са я докарали учените от БАН, студентите да им проверяват теориите? Научните резултати на поне една трета от институти налагат незабавното им закриване, ама чак пък толкоз.

 13. 13 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#10] от "tsvetko_51":
  ( споменават се цифри за хората на държавна хранилка над 800 000)

  Ето тези ще бетонират Баце във властта!
  Естествено организирани и вдъхновени от "мислителят" Цвъки!

 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#9] от "kesh":

  Много ми е смешно кога някои позне да ми говори за "нарязали работеши предприятия". Даде ама все оше много хора си го спомняме и то от лизен опит. В цялата държава имаше 2-3 работещи и годни предпиятия, всичко друго бяха архаични боклуци, оставени за да дават мизерни заплати на многохилядните им"колективи". Цялата система беше абсол'тно измислена и се крепеше на дотации от СССР. Където беше съшото но имаха петрол. Е да де ама един ден патрола поевтиня, СССР спря финансиранети на нишоправенето и социализма просто се спихна.

 15. 15 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1528 Весело

  До коментар [#10] от "tsvetko_51":( споменават се цифри за хората на държавна хранилка над 800 000) Ето тези ще бетонират Баце във властта!Естествено организирани и вдъхновени от "мислителят" Цвъки!
  —цитат от коментар 13 на Alexander97


  ........ми да немаме АДМИНИСТРАЦИЯ...........!!!!!?????......да СТАНЕМЕ ДЖУНГЛА........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 16. 16 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1528 Гневно

  До коментар [#9] от "kesh":Много ми е смешно кога някои позне да ми говори за "нарязали работеши предприятия". Даде ама все оше много хора си го спомняме и то от лизен опит. В цялата държава имаше 2-3 работещи и годни предпиятия, всичко друго бяха архаични боклуци, оставени за да дават мизерни заплати на многохилядните им"колективи". Цялата система беше абсол'тно измислена и се крепеше на дотации от СССР. Където беше съшото но имаха петрол. Е да де ама един ден патрола поевтиня, СССР спря финансиранети на нишоправенето и социализма просто се спихна.
  —цитат от коментар 14 на m17

  .......и БАЛКАН КАР, и БГА и ХИМКО и ПОЛИМЕРИ и обувния в ДОБРИЧ...и...КОЖЕНИЯ
  ЗАВОД В ЛОВЕЧ...........и....и.....ааааииии СИКТир.........айдуците ........НЕНАСИТНИ...!!!!!....СЪЩОТО БЕШЕ в ЦЕЛИЯ ИЗТОЧЕН БЛОК.-ПОЛША,ЧЕХИЯ УНГАРИЯ,РУМЪНИЯ.............къде са те КЪДЕ СМЕ НИЕ.........ама там нямаха ТОЛКОВА АЙДУЦИ.........НЕНАКАЗАНИ........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 17. 17 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#15] от "kesh":
  ......ми да немаме АДМИНИСТРАЦИЯ...........!!!!!?????......да СТАНЕМЕ ДЖУНГЛА........
  България НАД ВСИЧКО .....

  Ние СМЕ джунгла с прекалено много маймуни по клоните.
  Ако не го виждаш, и очният лекар няма да ти помогне.

 18. 18 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Закривай!
  Не вярвам някой да е в състояние да ме убеди, че БАН допринасят с нещо за науката в България, ако въобще я има. Ако в България все пак има някаква наука, то това е въпреки БАН...

 19. 19 Профил на Dreamcatcher
  Dreamcatcher
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Закривай!Не вярвам някой да е в състояние да ме убеди, че БАН допринасят с нещо за науката в България, ако въобще я има. Ако в България все пак има някаква наука, то това е въпреки БАН...
  —цитат от коментар 18 на lz73


  Естествено, че никой няма да тръгне да те убеждава! Има си световни бази данни - влизаш и сам си проверявай "кой" и "колко".

 20. 20 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#12] от "gianni":


  "Учените от институтите имат нужда да се проверят своите теории пред студенти..."До там ли са я докарали учените от БАН, студентите да им проверяват теориите? Научните резултати на поне една трета от институти налагат незабавното им закриване, ама чак пък толкоз.
  —цитат от коментар 12 на gianni


  Не, от там трябва да започнем...
  Не знам защо, но в доста по-развити държави, които си нямат академии, професорите наистина споделят със студентите текущите си изследвания и теории. Обикновено професорите са 30-40 годишни...и как успяват тия хора, а?
  И на такова ниско ниво, даже не в академии или университети а в някакъв смотан институт, ....в Масачузетс...

 21. 21 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#19] от "Dreamcatcher":

  Верно ли? Ти да видиш...не знаех!
  Само яе проверката показва доста кофти неща. Особено като разделиш продукцията на вложените пари...
  Осве това има и сайт на БАН. И какво виждаме там?
  Центарлната лаборатория по телематиака (в състав от 15 души) има основен предмет на дейност...обучение по Word и Excel....
  http://www.cc.bas.bg/CC_course1/edu_fr.htm

 22. 22 Профил на Dreamcatcher
  Dreamcatcher
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#19] от "Dreamcatcher":Верно ли? Ти да видиш...не знаех!Само яе проверката показва доста кофти неща. Особено като разделиш продукцията на вложените пари...Осве това има и сайт на БАН. И какво виждаме там?Центарлната лаборатория по телематиака (в състав от 15 души) има основен предмет на дейност...обучение по Word и Excel....http://www.cc.bas.bg/CC_course1/edu_fr.htm
  —цитат от коментар 21 на lz73


  Ето че сам стигна до отговора, защо някой трябва да те убеждава.

 23. 23 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1426 Весело

  До коментар [#22] от "Dreamcatcher":

  Мноого убедителен отговор, нали!

 24. 24 Профил на Dreamcatcher
  Dreamcatcher
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#22] от "Dreamcatcher":Мноого убедителен отговор, нали!
  —цитат от коментар 23 на lz73


  Е, по-убедителен щеше да е, ако беше подкрепен с линк към световни бази данни с публикации, а не към сайт на лаборатория.

 25. 25 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Уважения към автора на статията (независимо че Дневник публикува онлайн статията с цел да понасъбере "рейтинги по интереси") . Не е тайна, че "байганьовската демагогия" е част от манталитета на този народ като цяло и като такава още години наред ще бъде и неговият "съвременен бич" в развитието напред. И като финал, няколко думи само - "наука, пет лева, блато" ... затова обикновено българина имитира, а не иновира защото последното струва пари (естествено, тук не става въпрос за рекламния бизнес в БГ и за неговите взаимотношения и зависимости).

 26. 26 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2611 Весело

  През 2009 г. в БАН беше извършен международен одит от 40 учени от 17 държави. Одитът се чакаше, за да се даде старт на реформите в БАН.

  Част от констатациите в одитния доклад:
  "...С най-ниска продуктивност и качество са инженерните институти, които по принцип трябва да са в най-голяма полза на индустрията. Също толкова лошо се представят обществените науки. Според одита един институт в хуманитарните науки е с най-лоши показатели в цялата БАН, но той не беше оповестен, както и целият доклад. Пълният текст може да бъде изискан по имейл от БАН или одиторите, казаха от академията. 26 звена са определени като много перспективни, 33 са средно перспективни, а 12 са без бъдеще, установили проверяващите...."
  Завършващата препоръка е НАУЧЕН БОРД. ....
  А реално днес, 9 години след одита, РЕФОРМИ В БАН НЯМА.:
  Централното Управление си стои, съветската система на академици и член-кореспонденти и тя.....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 27. 27 Профил на scholar144
  scholar144
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Боже, каква шизофренна алабалистика. Безсмислици като „Реформи се правят за пари, реформи не се правят, за да се спестят пари”, претенциозност със самоцелни фрази неподчинени на логична връзка… В крайна сметка, разбрахте ли какво основно иска да каже този типичен ‘хуманитарист’ от БАН? „Реформите трябвало да се правят за нуждите на обществото, но то не можело да формулира своите нужди” (?) Такива са им и трудовете които си рецензират един н друг и си въобразяват че правят наука. Това което се прокрадва зад мъглата от неясни изрази е че не трябва да има реформи (защото щели да бъдат имитация), научният елит бил излишен, централизацията била прекалена, завеждащ секциите да били мандатни…, все популизъм на научната посредственост която иска да си играе на наука. И… съответно да бъде финансирана. Болшинството от хуманитаристите на БАН са като това даскалче от Якоруда, завършило Великотърновския университет

 28. 28 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 458 Весело

  Няма лошо да има титли - Академик, член-кореспондент, но те ДА НЕ НОСЯТ финансови облаги. Да са израз само на пресиж. И е крайно време да се върне идеалната цел на БАН. А финансирането и е да изцяло от членски внос и спонсорства.
  Да е място където учените споделят и обменят идеи. Където могат при затлачване на някакво решение с хора с по-широк обхват да направяът една мозъчна атака и да се предложат няколко идеи на поискалия помощ.

 29. 29 Профил на galin83
  galin83
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Демек титлата академик си е една допълнителна пенсийка плюс гарант за член на управителен съвет във олигархична фирма - я пътно стройтелство, я военен завод.
  Аз не знам на Запад да има академици, знам, че има професори на по 30 години, които се съсипват от работа.
  Природата ще убие БАН, защото няма млади хора, а капиталът ще го реформира, защото има нужда от научен ресурс.

 30. 30 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Едно обединение между БАН и университетите би решило някои от справедливо повдигнатите проблеми в статията.Например:намаление на администрацията, академичните титли, единство между наука и университетско обучение, създаване на приоритетни научни профили и лаборатории финансово подпомогнати от държавата и фирмите , засилване конкуренцията в научния състав и др.Едно такова обединение би срещнало силна съпротива-знаем от кого.Първата стъпка в това направление е излизането на ИМХ от БАН.

 31. 31 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Аз не знам на Запад да има академици, знам, че има професори на по 30 години, които се съсипват от работа.
  —цитат от коментар 29 на galin83

  Надали.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 32. 32 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 765 Неутрално

  БЕЗ НАУКА НЯМА СПОЛУКА. Не посягайте на БАН. Там работят УЧЕНИ! Ако има нужда от промяна, от реформи, те ще ги направят. Те са доказано умни и способни за да решат какво е добро за тях и държавата. Работата на учения, не е като на автомонтьора: смени развалената част на автомобила, работата му е на ачика и директно си прибира парите. Тук става дума за ИНТЕЛЕКТУАЛЕН, най- високо технологичен труд. Когато резултатът излезе наяве, ползите са огромни за народите в целия свят!

 33. 33 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#9] от "kesh":...трохите които се подхвърлят на АКАДЕМИЦИТЕ и ЧЛЕН КОРЕСПОНДЕНТИТЕ ще са в ПЪТИ ПОВЕЧЕ ако те ОТИДАТ да РАБОТЯТ в БЯЛА ДЪРЖАВА.../ ..постоянно ги КАНЯТ..../.
  —цитат от коментар 11 на kesh

  хохохохохо!!ако е шега е добра, ама някой може да помисли че си сериозен с това -"постоянно ги КАНЯТ"
  Щото средната възраст на "АКАДЕМИЦИТЕ и ЧЛЕН КОРЕСПОНДЕНТИТЕ" е 75 години!. Те отдавна не се занимават с наука , а само с интриги, клюки и разговори за болежките и кръвното! И НИКОЙ НЕ ГИ КАНИ! ако 80% от АКАДЕМИЦИТЕ и ЧЛЕН КОРЕСПОНДЕНТИТЕ изчезнат никой няма да забележи!! Освен счетоводителите -ще се спестят няколко милиона бюджет за наука!

 34. 34 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Обяснявам за желаещите да са информирани: БАН има 3 части:
  . 1. това което се нарича 'феодални старци' - Академици и членкори(САЧК)
  Те се избират помежду си т.е. Избрани от политбюро избират новите търтеи! И повечето с нищо не са по-добри от средния доцент! забележете - без да работят нещо -дават им 3- 4000 лева отгоре на пенсията -до живот -да ги харчат внуци и деца! И не е чудно , че се плащат хилядарки за глас някой да бъде избран за академик - наскоро още един с мизерни научни, но добри финансови "приноси" бе избран за академик! за година ще си върне рушве.. "инвестицията де"
  САЧК ядат от парите на младите учени. С парите за един 80 годишен академик може да се назначат 4 -5 млади учени!
  И ДА ЗАКРИЯТ БАН - САЧК ПАК ЩЕ СИ ПОЛУЧАВАТ ХИЛЯДАРКИТЕ -Станишев с ПОСТАНОВЛЕНИЕ им даде пенсии (добавка към тази от НОИ) равни на депутатска заплата!! та вместо автора да иска закриването на САЧК - да иска отмяна на постановлението! А като махнат големите пари ще се махне и корупцията!
  нека ''академик'' да остане, но като почетна титла, без бонуси и с нова система за избор!
  . 2. централно управление - раздута шапка с "тлъсти заплати" - разпределящо бюджета! то може да се съкрати наполовина, и парите да отиват директно към институтите.
  . 3. институтите - там заплатите са ниски, двойно по ниски от УНСС, НБУ например. В тях има всякакви - и търтеи, и средни, както и много по добри от преподавателите на повечето ВУ.
  И тук също трябва съкращения - около 35-45%, но след атестация. Така и заплатите на кадърните ще се вдигнат за сметка на търтеите. Ама профсъюзите не дават!
  . Ще кажете - защо ВУ не вземат добрите от БАН, а останалите - на пазара? ами ВУ не ги щат, не желаят конкуренти на местните даскали и предпочитат тях да хабилитират (това го направи С. Игнатов с калпавия си закон по който всеки некадърник може да се хабилитира, ако се мазни на ректора, е и Игнатов стана професор де!)

 35. 35 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Много плява има в БАН, най-лесно е да се закрие, но само това ще кажа тежко и горко й на държава без наука, нищо добро не я чака, а читавите учени добри лоши са в БАН СУ, МА и донякъде МЕи и ХТИ, всичко друго е на ниво кръжок.

  Най-лошото е че феодализацията в БАН царства и изплуваха безскрупулни кариеристи и лекета, да не давам примери те се знаят.

  изходът е читава атестация, разгонване на некадърниците, закриване на цели направления, в които са намерили убежище разни лапацала и номенклатурчици.

 36. 36 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#11] от "kesh":

  Е ако отиде в бяла държава Стоян Михайлов колко ще взима???

 37. 37 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Интересен анализ на "кухнята" на БАН, но не виждам поглед към най-важното:
  Какво произвежда БАН и кому е нужно то?

 38. 38 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Интересен анализ на "кухнята" на БАН, но не виждам поглед към най-важното:
  Какво произвежда БАН и кому е нужно то?

 39. 39 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Всичко ново в БАН трябва да започне с ликвидиране на центрата на банския феодализъм - Централно управлевие до Народното събрание. Там наистина е гнездото на търтеите, които посмъртно няма да намериш на работните им места освен в дните за получаване на заплатите. Цяла седмица се опитвах да се свържа с някойот 5-те юрисконсулта в Централно управление за един елементарен правен въпрос. Затваряха ми телефони само при опит да ги обезпокоя. Накрая една крава ми каза, че за да ми отговори на въпроса трябва да пусна молба до председателя на БАН и той да и възложи да отговори.

 40. 40 Профил на zlatka1
  zlatka1
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Само преди месец бяха обявени някои от спечелилите звание академик и член-кореспондент...Но в област математически науки бе избран за ялен-кореспондент...некой си Николай Маринов Николов...най-слабия от 5-те кандидати!!Цялата математическа научна колегия е ВЪЗМУТЕНА от тази дебелашка шуробаджанащина...Само погледнете в SCOPUS наукометричните показатели на 5-те кандидати за да се убедите, че наш Николайчо..е най-слабия кандидат...Но нали е нашето момче, нали подготвяше на Корни Нинова синчето-Рафаел за международни олимпиади, нали все се увърта около маститите академици Сендов и Кендеров-известното ЧЕНГЕ от ДС...Та такива ми ти работи с тези академици и член-кореспондети...с ТЛЪСТИ добавки към пенсии и заплати ПОЖИЗНЕНО ???? Та прав е авторът да иска закриване на СЪВЕТСКИТЕ звания на ..феодалните старчета. (по Дянков)

 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4208 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Българската академия на науките,
  първо като Книжовно дружество,
  е учредена през 19 век.
  Българска - като структура, форма и съдържание.

  От 9.9.1944 г е инфестирана с 4ьортове савецки.
  Ама коя институция или форум не е...

  пп
  След тотална излагация лек най-първи е Лустрация.

  До коментар [#1] от "4ort":

  БАН си остана структура на ДС и ЦК на Партията.

 42. 42 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Германия има няколко академии на науките. Почти във всеки бундесланд по една. Фундаменталната наука не е комерсиална. Плодовете й се берат със закъснение. А е и въпрос на престиж. Проблемът е, че менда им отказа едни 10М с формулировката да си търсят европейски проекти, все едно, че са мандра за сирене. И малко по-късно се заговори за “кокетно стадионче” за 100М! Това, което пише авторът, може и да е така. Знаят го хората отвътре и приближени. Въпросът е каква е целта на реформите - кастрене на средства или осигуряване на условия за базова наука. Защото чуе ли се “реформа”, първата мисъл е орязване на средства. А с трици маймуни не се ловят!

  Мърфи е оптимист!
 43. 43 Профил на rsq55576751
  rsq55576751
  Рейтинг: 233 Любопитно


  Те май само чоплят по фундамента, и за това им трябват милиони?

 44. 44 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Последното нещо, което ще спомена, е застаряването на учените в БАН"
  Е гати, цяла една статия срещу акдемиците. Автора да не би да е бил кандидат, и не са го избрали?
  И като махнат академиците, какво ? Чистачките да управляват науката ? Не, по-добре : журналистите. Каквито политиците, такава държавата, такава ни и БАН, че и науката.

  Нещата може да се променят, ако в Комисията по НАУКА и образование към Народното събрание, се появи ЕДИН учен. Тогава вече ще има и ЕДИН шанс на 240 нещо да се промени.

  Нищо няма да се промени от само себе си, БАН няма да се само-реформира. Трябва политическа намеса, за каквато няма политическа воля. Хайде наздраве!

 45. 45 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Френската академия на науките (Académie des sciences) е основана от крал Луи XIV по предложение на финансовия министър Жан-Батист Колбер през 1666 г. Днес тя е сред 5-те академии, съставляващи Френския институт. Има 150 действителни членове, 300 членове-кореспонденти и 120 чуждестранни кореспонденти, които се избират пожизнено.

  Националната академия на науките на САЩ (United States National Academy of Sciences) е създадена на 3 март 1863 г. с акт на Конгреса, подписан от президента Линкълн.
  Академията служи за „съветник на нацията по въпросите на науката, техниката и медицината“. Членовете на академията работят, забележете, на обществени начала.
  Сега в американската академия има около 2000 действителни членове и 350 чуждестранни. Сред академиците има около 200 лауреати на Нобелова награда. Новите академици се избират пожизнено, с тайно гласуване на действителните членове.

  Има ли смисъл да задавам риторични въпроси относно сталинисткото недоразумение - кравешко виме, наречено Българска академия на нАуките ?

 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  .....като чуя "РЕФОРМА и ПРЕХОД" ....го свързвам с това което СПРЕТНАХА на ДЪРЖАВАТА- нарязаха РАБОТЕЩИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ и ИЗГОНИХА ХОРАТА на УЛИЦАТА.......!!!!!!.....ПРОФЕСОРЕ......!!!!!.....каквото и да се "пипа" АКО ИЗОБЩО се ПИПА трябва да е МНОГО ВНИМАТЕЛНО и ПРЕДПАЗЛИВО....!!!!?????...да не се ОКАЖЕ ,че просто РУШИМ а не ПРЕДЛАГАМЕ НИЩО НАСРЕЩА........!!!!!?????......говоря от "ВИСОЧИНАТА" на 30-ет ГОДИШНИЯ ПРЕХОД който ДОКАРА ХОРАТА ДО РЪБЪ на ОЦЕЛЯВАНЕТО и друга една трета ЕМИГРИРА ....... и ДЕЦАТА и те СТЯГАТ КУФАРИТЕ.......
  —цитат от коментар 9 на kesh

  По някой път е по-ефективно ако предприятията не работят, отколкото да произвеждат скрап. Друга тема е, че точно на организаторите на производството на скрап се предложи да го реформират. И те нарязаха машините, които за нищо не ставаха. Лошото бе, че прибраха парите в джобовете си, и отидоха в Париж и Ница на купон (Баневи)

  У нас 30 години се пипа внимателно и предпазливо, и май нищо не се руши, и нищо не се про

 47. 47 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 550 Неутрално

  виж ся ники, че си пич и то на место - тъй е. че туй е исключение в ваште сриди - съшто е факът. но! що ли ми трябваше да погледна статиата ти наместо да я потмина че и блес туй сме пиан кат соц кирка на ударник слет манифистациа . та пручетох ей туй на твое исречение и туй ме отказа да читеме другото: "Заниманията с наука биха станали (отново) привлекателни за поне част от младите хора, когато заплащането нарасне, базата се модернизира, бюрократичните процедури се сведат до едно по-приемливо ниво, а и социалният престиж на заниманията с наука се повиши за сметка на често срещаната байганьовска демагогия." Та брадчет те младите ора ако туй ше им е мутивациата и бан и бг науката ги пиши бегали и занапреде. по грешен потход оттуй не може да има - туй е провирено и дуказано бесброй пъти и навсекъде. интиресно що тогаз и ти сега и сички други се праите на луди,а? маскари. а впрочем те млрадите ора са мутивирани - и сам знаиш че зарат едната суета и нарцисизъм са гутови не да им плаштат ами те да си плаштат и да са учени а претвит на прудукцията им - по добре наистина те да си плаштат, щото само трошат парите на данъкуплатеца. друг вапрос е убаче кви са им къпацитетите на тиа дето аспирират да са асиранти по бан и другъде. щот то саму с мирак и мутивациа тая раота не стаа бе брадчет. то бива бива нопи пейст ама толкоз не бива бе брадчет. то верно че веке на копи пейста му вика наукъ ама се пак поне ти нидей тъй че дажи ние у селската кръчма имаме интирнет и глеаме кво стаа тука и таме. ко е за майтап бг оправленците и спортикстите ни дават дустатъчно матриал. да ги нема сички от ониверситетите и бановете и да одат да копат на софиското равну пуле - тъй по набърже ше станът наясну с туй кое как е аи полза роду ше принесът а не саму полза на собствениа си гъс.

 48. 48 Профил на rsq55576751
  rsq55576751
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#34] от "bgpatriot":


  От коя година е постановлението, за което пишете?

 49. 49 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 578 Неутрално

  На бас, че ако закрият БАН никой няма да забележи липсата му поне една година

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 50. 50 Профил на krokodilat
  krokodilat
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alexander97":

  Кой е този изключителен министър на МОН, изхвърлен от системата?

 51. 51 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 360 Неутрално

  БАН плаче за декомунизация! С нищоправенето си и ежедневните плачове си просят да бъдат закрити!

 52. 52 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 360 Неутрално

  А иначе, които могат да правят проекти - да си изкарват заплатите, които могат да преподават да го правят, а другите - хайде у лево при другарката Корнелия...

 53. 53 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 458 Разстроено

  До коментар [#19] от "Dreamcatcher":

  То сигурно има кой, и също така няколко.
  В сегашният си вид БАН трябва да се закрие. 3/4 от университетите- също. Кадърните няма да пропаднат, а на другите , майната им.
  Някаква "професорка"преди 3,4 години водеше малка група студенти на посещение във престижен западен университет.Тя не можеше да каже "бъкел"на английски, а студентите можеха само да изрецитират някое и друго несвързано изречение.
  Какво разбраха, така и не ми стана ясно, но пък "държавата плаща"!
  Та,мисълта ми е, че държавата трябва да плаща,само когато дава поръчка за някой проект. За своите нужди бизнесът да си плаща.Защото така се получава "Един дава парите, друг свири на свирката"...

 54. 54 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Дянков много кратко и ясно каза истината, но БАН избраха да го играят сърдити...

 55. 55 Профил на Dimitar Atanassov
  Dimitar Atanassov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Уважаеми проф. Аретов,

  Свидетели сме на статия, написана в най-добрите и най-лошите традиции на Вашия метод. Едно - голяма част от проблемите са назовани, има и предложения за решения. Опасява се, че в някои от случаите Ви липсва кураж да назовете нещата с понятията им, а подмяната води до други решения, тъй като проблемите, наречени с друго име, престават да бъдат себе си. Имената придават същина на нещата. Две - всички негативни практики са назовани анонимно, плахо, много неубедително. Кажете направо: скандалът с академика, член на борда на строителна фирма, касае Антон Дончев. Заявете, че онзи, който взе да впечатлява премиера с противопехотни мини, се нарича Стефан Воденичаров и е известен с приноса си в оръжейното дело, а не в науката. Споделете, че пожизнените шефове на секции са и в института, в който работите, а пенсионер за ръководител на секция търпите и самият Вие, доколкото не ми е известно да е постъпил където и да е сигнал от Вас за факта, че Румяна Дамянова продължава да изпълнява тази роля има-няма 20 години, вече няколко и след пенсия, и в пълно нарушение на всичкото релевантно законодателство.

  Едва когато сдобием кураж да говорим направо, имаме шанс да постигнем резултат. Практиките, които инак справедливо и точно откроявате, следва да бъдат облечени в конкретност. Да бъдат дадени ясно проследими примери. Позорните явления трябва да бъдат показани ведно с носителите и разпространителите им, за да има засрамени. Докато няма лично засегнати, няма как да разчитаме на промяна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK