Светват ли червени лампички и в домакинските бюджети

Светват ли червени лампички и в домакинските бюджети

© Цветелина Белутова, КапиталДанните за доходите и разходите на българските домакинства са източник на два от най-ясните индикатори за дългосрочната тенденция на подобряване на благосъстоянието на българските граждани през последните години. Единият е покачването на относителния дял на доходите от работна заплата в домакинските бюджети, а другият е понижаването на относителния дял на разходите за хранителни и безалкохолни напитки. Първият индикатор показва подобряване на цялостното социално-икономическо състояние в страната, а вторият - покачване на реалното благосъстояние на домакинствата, поради по-ниския дял на разходите за стоки от първа необходимост (като хранителните продукти).


Добрата новина от данните на НСИ за третото тримесечие на 2018 г. е, че и двете положителни тенденции остават в сила:


- Структурата на приходоизточниците в домакинските бюджети остава сравнително благоприятна. Доходите от работна заплата през третото тримесечие на 2018 г. формират 55.2% от общия доход. Сравнението с 2010 г., когато започва динамичният ред на НСИ, показва ръст от 5 процентни пункта, в унисон с експанзията на трудовия пазар и ръста на трудовите възнаграждения. На годишна база също има ръст - през същия период на 2017 г. работните заплати са формирали 54.4% от общия доход на домакинствата, т.е. с 0.8 процентни пункта под сегашното ниво.
- Относителният дял на разходите на домакинствата за храна и безалкохолни напитки е 30.1%, колкото беше и през третото тримесечие на 2017 г. Това е и най-ниската стойност регистрирана от статистиката до този момент, въпреки че тенденцията към спад засега спира. Отново с цел сравнение - през третото тримесечие на 2010 г. за това са отивали цели 37.6% от общите разходи на домакинствата.


Сред положителните признаци в разходната част на домакинските бюджети можем да класифицираме и ръста на разходите за свободно време, култура и образование, които достигат рекордните 6.8% при 6.3% година по-рано. През третото тримесечие на всяка една година тези разходи отразяват преди всичко средствата, които домакинствата заделят за почивка, което потвърждава положителните тенденции, скрити зад данните.


На фона на тези добри новини обаче се открояват и някои притеснителни тенденции:


- За първи път от второто тримесечие на 2017 г. насам годишният ръст на общия доход на домакинствата пада под 8%, като в същото време за шесто поредно тримесечие ръстът на общите разходи е по-висок от този на общите приходи (съответно 9.8% и 7.7% през третото тримесечие на 2018 г.).


- Относителният дял на разходите за данъци и осигуровки през третото тримесечие е 12.3%, което е с 0.4 процентни пункта над миналогодишната стойност. Това е и най-високата стойност за третото тримесечие до този момент, като тя следва общата тенденция на нарастваща данъчноосигурителна тежест в икономиката - първото и второто тримесечие на 2018 г. също отбелязаха рекорди (съответно 14% и 13.7%). По принцип статистиката за разходите на домакинствата показва най-високи разходи за данъци и осигуровки през първото полугодие, което освен периода за деклариране и заплащане на доходите на физическите лица, отразява и заплащането на някои местни данъци.


Трябва да отбележим, че покачването на данъчноосигурителната тежест за българските домакинства е следствие както от цялостния курс към по-високи данъци, така и на относително по-доброто състояние на трудовия пазар в сравнение с предишни периоди. Въпреки забавянето на пазара на труда през 2018 г., рекордно високата заетост и рекордно ниската безработица означават, че повече домакинства имат какво да впишат в графата "доходи от работна заплата", съответно - по-високият им общ доход (средства от заетост) е свързан и с по-висок насрещен разход (данък върху доходите и осигуровки). Дори това обстоятелство обаче не променя цялостната картина - повече и по-високи данъци (включително на местно ниво), чиято покачваща се цена забавя подобряването на реалното благосъстояние на българските домакинства.


Освен данъците и осигуровките, нарастващите разходи на българските домакинства отразяват и някои от факторите, установени от НСИ в последното наблюдение на потребителите. Такива са повишаващите се инфлационни очаквания, които са на най-високото си ниво през последните 6 години, както и подходящият според потребителите момент за закупуване на предмети с дълготрайна употреба (най-високо ниво от 2008 г. насам). Най-просто казано, домакинствата използват покачването на своето благосъстояние в настоящия и предишни периоди, за да реализират някои по-дългосрочни, и най-вероятно отлагани във времето, покупки. Това предположение се потвърждава от данните за разходите на домакинствата, които показват среден разход от 65 лв. на лице за "Жилищно обзавеждане и поддържане на дома" - абсолютен рекорд в номинално отношение, който е с 5 лв. над миналогодишното ниво (също рекордно към онзи момент).


Тъй като средата в момента е далеч от оптимална по отношение на традиционните методи на спестяване (като банкови депозити), склонността към повече разходи не е особено изненадваща. Доверието на потребителите остава сравнително високо в исторически план, но предвид влошаващите се очаквания за икономическата ситуация в страната (както от страна на международните организации, така и от страна на самите потребители) започналият от началото на 2018 г. спад и в този показател не е изненадващ. Изглежда, че българският потребител очаква по-слаба икономика и по-високи цени "утре", което при липсата на особен смисъл в традиционните методи на спестяване, е двигател на решението му да купува стоки за дълготрайна употреба "днес".


Очакваното забавяне на европейската и българските икономики, наред със забавящата се експанзия на трудовия пазар и съответно - трудовите възнаграждения, поставят интересни въпроси занапред. За настоящото (а и за следващото) правителство предизвикателствата ще бъдат все по-малко количествени (колко хора работят и колко пари изкарват) и все по-качествени (какво работят и колко могат да изкарат). Нито Бюджет 2019, нито цялостната посока на провежданите реформи отразяват тези нови предизвикателства. При един сериозен трус това може да се окаже сериозен проблем за конкурентоспособността на българската икономика, а оттук и за пазара на труда и стабилността на домакинските бюджети."


"Дневник" публикува анализа на Института за пазарна икономика.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Анализът на Института за пазарна икономика прилича на доклад на Тодор Живков от 1970г.

 2. 2 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 817 Неутрално

  "- Относителният дял на разходите на домакинствата за храна и безалкохолни напитки е 30.1%"

  Спокойно може да се мине и с около 20%.
  Загледайте се в количките на хората в супермаркетите и ще видите истински боклуци в огромни количества.
  Стекове бира и лимонада в двулитрови бутилки!?
  А 60% от младите хора са с шкембета.
  Това го нямаше преди 40 години.
  Може би защото лимонадата беше в бутилки от 250 мл, а бирата се разваляше след 3 дни.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3084 Весело

  До коментар [#1] от "ebf52574941":

  Колко доклада на Живков от 1970 г. си чел ти лично, или ей така пишеш, да минава времето.
  Анализът е смислен и балансиран, има какво да се научи от него.

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Изобщо не ми е ясно как ги определяте тези проценти. Аз бих могъл само да кажа приблизително колко километра съм изминал през годината и колко ми е струвала най-продължителната почивка. А, да.... Мога да кажа колко съм платил на Булсатком, там поне не сменят цените.

  Еретик
 5. 5 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Доходите от работна заплата през третото тримесечие на 2018 г. формират 55.2% от общия доход. ...


  Много интересно откъде са останалите 45% или това не ги интересува? :)

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  … пестеливостта е майка на мизерията, са казвали древните.

  [email protected]
 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Анализът на Института за пазарна икономика прилича на доклад на Тодор Живков от 1970г.
  —цитат от коментар 1 на ebf52574941


  Само че в доклада на Др. Живков не пишеше колко време се чака за нафтова печка, телевизор или пералня и какъв е размерът на земеделската пенЦия

 8. 8 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Едни яли свинско,други зеле и средностатистически излиза свинско със зеле.Това че е спаднала безработицата,не означава,че доходите са нараснали.Заплащането на труда е най-ниско в целият ЕС.И то с 25 процента по-ниско от това в Румъния,която предпоследна по този показател.

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2835 Весело

  "по-ниския дял на разходите за стоки от първа необходимост" - това е още една рИклама на био, еко, здравословен начин на живот, който НИ налагат - по-малко хранене, по-дълъг живот. Статистиката е най-точната наука. За неуките.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  До коментар [#7] от "4ort":

  Ти чакал ли си за нафтова печка ?

  [email protected]
 11. 11 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1119 Разстроено

  Втора серия на купона идва - точно преди кризата бум на заетостта, бум на доходите, народа бачка и харчи като за последно и изведнъж се озъбва при вида на следващата вноска по кредита.
  Дано има доста хора, които са си взели поука от данданията преди 10 години...

 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  при липса на точни статистически данни да правиш изводи си е микс между свободни съчинения и е тотална загуба на време - и за писане, и за четене.

 13. 13 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 864 Неутрално

  … пестеливостта е майка на мизерията, са казвали древните.
  —цитат от коментар 6 на karabastun


  Всъщност това е реплика от "Опасен чар" и е казана във време, много различно от настоящето, респективно в съвсем друг контекст.

 14. 14 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А нещо за пенсионерите и тяхната мизерия няма ли анализ и да обясни защо софийски ученици събират храни за масово бефните в северо-западна България?

 15. 15 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#13] от "Катя Георгиева":

  Точният израз е "Икономията майка на мизерията" и наистина е от "Опасен чар".
  И няма как да не се съглася с №2 - българинът масово купува буклуци, които му източват портфейла. Наблюдавал съм средни на възраст и по-възрастни жени, които купуват гадна готова храна, вместо да готвят. Купуват на децата всевъзможните боклуци, наредени ооколо касите, вместо да направят нешо домашто и вкусно.

 16. 16 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#5] от "vtl53383951":

  Пенсии, наеми, ренти...

  Доходите от работна заплата през третото тримесечие на 2018 г. формират 55.2% от общия доход. ...Много интересно откъде са останалите 45% или това не ги интересува? :)
  —цитат от коментар 5 на vtl53383951


  Пенсии, наеми, ренти...

 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#5] от "vtl53383951":

  Срещнали се Рейгън, Митеран и Живков и заговорили за доходите на гражданите:
  Рейгън казал:
  - При нас в САЩ, хората получават 4 000 долара, 1 000 за данъци, 1 000 разходи и какво правят с останалите 2 000 не ни интересува.
  Митеран:
  - У нас хората получават 3 000 франка - 500 за данъци; 1 000 за разходи и какво правят с останалите 1 500, нас не ни интересува.
  Живков:
  - У нас хората получават 200 лева; разходи имат за 500 и откъде вземат другите 300, нас не ни интересува.

 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#7] от "4ort":Ти чакал ли си за нафтова печка ?
  —цитат от коментар 10 на karabastun


  Да,бастоне!
  И понеже не дочаках, се принудих да си направя.

 19. 19 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Статистиката пропуска доходите под 400 лв. на близо половината българи. Да започнем с това, че държавата удря як шамар - прибира 22% данък от всяко харчене, а всяка стока предварително е включила в ценообразуването тези проценти. Държавата удря здрав шамар с данъците, застраховките , винетките, тока, водата, отоплението, бензина, акцизите . Така или иначе на българина му остават около 30% от дохода, които отиват за храна, да обобщим. И нека да разгледаме ежедневието на тези два милиона и половина българи, които разполагат на ден със сума между седем и десет лева. Това са повечето пенсионери и домакинствата на двама работещи с минимална работна заплата, разделена на три с детето. Кое по-напред да се купи с такъв доход, при положение , че пакет масло от 250 гр струва близо 6 лв, , бутилка прясно мляко струва 2 лв., хлябът струва 1.40 лв, три банички струват 4.20 лв, а три билета за трамвай струват 4.80 лв. За чушки от 3.70 лв, домати от 2.40 лв, телешко месо от 12 лв парите не стигат. И хората се хранят с маргарин, макарони, пържат сутрин бухти от тесто, нагъват пресен "салам", направен от вода, соя и боя, , стоят в ледено студени жилища през зимата, навлечени с палта ( познавам много такива семейства). Какво да си купи с една 30% от минималната работна заплата от 510 лв един млад човек за храна? С пет лева на ден ще се нахрани? Че само една баничка и кафето сутрин на спирката му шамаросват два лева. Като даде 1.60 за билет, остава му 1.40 лв за целия ден. Ами ако младият човек има малко дете? Я да влезе три пъти в седмицата младият човек и да обядва в кой да е ресторант, отиват му по 25 лв за най-просто обедно меню с обикновена супа и някакво ястие. Вероятно се визират доходите на Левон Харпацумян в горната статистика, но кого обслужват такива манипулативни данни, при положение, че парното отопление за двустайно жилище от 50 квадрата тази година ще надмине триста и петдесет лв, че два литра бензин струват 5 лв, че водата на тричленно семейство вече минава 50 лв на месец, че токът на обикновено домакинство с хладилник, печка, телевизор минава 48 лв. на месец, дори само разходите за сапун, препарати за миене, дезодоранти, тоалетна хартия, пасти за зъби, пяна за бръснене не са никак малко перо в оскъдния бюджет на бедняка. Разбира се, че пътят по който върви страната винаги ще догонва западния свят.

  Дедо Крум
 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Весело
 21. 21 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Статистиката отчита най-голямо подобрение, откакто въобще я водим, но по стар славянобългарски обичай я очернихме и отрекохме, та да може доволно да се радваме на мизерията. Повод за размисъл.

 22. 22 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И така да изчислим храната на двама родители и тяхното дете дневно: Три банички, две кафета и един чай на спирката - 4.20 ( 3х1.40) лв, още 1 .30( 2х0.50 + 0.30) лв чая и кафетата, три пици за обяд - 6 (3х 2) лв. , супа от кило картофи и глава лук с нарязан един пилешки кремвирш вътре за вечеря вкъщи с по две филии хляб - 2лв, , по една ябълка за десерт - 80 ст, общо 14.30 лв дневно, като прибавим и три трамвайни билета и едно возене с "повишено внимание - 4.80 лв, , един вестник от левче, сумата си става 20 лв дневно, 600 лв на месец отиват одма. Още 300 лв отиват, ако младите родители пушат по една кутия цигари от 5 лв. дневно. Ако пият и по една бира вечер, това прави още 60 лв. Обаче нашите двама родители не получават чисти тези свои заплати от по 510 лв, нее, правят им удръжки. Така че на младото пушещо семейство остава около 300 лв месечно, с които да плати 270 за отопление, 48 лв за ток, 30 лв за вода. За всичко останало - данъци, бензин, винетки, застраховки, такси, телефони, дрехи, обувки, кино, театър, море, книги, музика, концерти, опера, лекарства, рождени дни, празници, екскурзии, тетрадки, учебници, кабелна телевизия, интернет, месо, колбаси, сирене, зеленчуци, плодове, витамини, чаршафи, мебели, ремонти, наем, заем, пломби, младото семейство просто трябва да работи в Германия.

  Дедо Крум
 23. 23 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Пенсионерите да мрат, разбира се, такива изчисления прави Горанов.

  Дедо Крум
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Статистиката е оптимистична. Интересно е обаче да се види и по групи. Доколкото си спомням около 300 хиляди получават минимални заплати. При тях как е статистиката?
  Все пак в България има и друга историческа статистика за коефициента на Джини и тя е много песимистична...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Като гледам жилищния бум усещам как кризата ще удари много хора и жилищния пазар ще се срине. Дори да приемем, че хората са си направили сметка и ще могат да върнат заемите си(в което много силно се съмнявам), то всички тези сгради, които се строят в момента ще доведат до свръх предлагане. А в България недвижимите имоти са това, което показва в какво състояние е икономиката - в друго не се инвестира.

  По принцип няма проблем да се харчат пари, стига да са спестени, а не от кредит. Не е фатално, че сте купили апартамент и сте дали 10-20хил лв повече, в сравнение с 2013 година например. Фатално е, ако сте взели кредит днес с идеята да го изплатите след 15 години и да сте предвидили да давате около 50% от месечния си доход за това. При такава ситуация много лесно изпадате при най-малко отклонение, като увеличение на лихвения процент по кредита или ако останете без работа за няколко месеца. От там спиралата е безпощадна, взимат ви жилището и години наред ще имате проблеми с банки запори на сметки и т.н.

 26. 26 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Глупави и мързеливи потребители. Това са резултатите.

 27. 27 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#5] от "vtl53383951":

  "Много интересно откъде са останалите 45% или това не ги интересува?"
  ================
  Пенсии вероятно. Наеми, стипендии, помощи и печалби от лотарията.
  Зависи от семейството.

  Еретик
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Любопитно

  До коментар [#2] от "jmf29537805":

  Ами преди 350 години?

  Този анализ трябва да се гледа чисто идеологически. Това което хората смятат за зле днес като нетна заплата от 500лв (понеже се сравняват с други държави от съюза) преди 350 години ще да е било лукс.

  Вижте само филмите от преди 50 години (не само в България) - децата се радват на блокче шоколад а днес смартфони и компютри не могат да ги задоволят.

  Така че четейки анализ за покачване 5 лева на заплатата и намаляване 3 лева разхода не може да е аргумент за подобрение на живота. Хората преди са живяли без всичкият този лукс и пак са били щастливи.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 30. 30 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Работата на всяко едно правителство е да вдъхновява по-голямата част от народа. Без вдъхновение няма растеж, има безразличие, отчаяние, стагнация и накрая криза. Безспорно ГЕРБ не са най-лошото възможно правителство на България, но не вдъхновяват никого, дори и собствените си министри и депутати. И изпадат в кръгова отбрана, защото народа иска да се обърнат тенденциите, а ГЕРБ нямат проекти, с които да поведат народа. Затова и няма да стихнат протестите. И това няма да се промени, защото са лидерска партия, на която като махнеш лицето Бойко Методиев Борисов, не остава никой и нищо запомнящо се. А той напоследък непрекъснато доказва с всяка своя публична проява, че не е в час. Време е за нова партия, която да вдъхнови, а не да измами народа. Хубавото е, че хората вече развиха интуицията си и усещат кой е истински лидер. Затова и протестите са спонтанни засега. ТЪРСИ СЕ ЛИДЕРЪТ! ВЕЧЕ ВСИЧКИ СА УБЕДЕНИ, ЧЕ ТОВА НЕ Е ЛИЦЕТО БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ!

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 31. 31 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Загледайте се в количките на хората в супермаркетите и ще видите истински боклуци в огромни количества. Стекове бира и лимонада в двулитрови бутилки!? А 60% от младите хора са с шкембета. Това го нямаше преди 40 години. Може би защото лимонадата беше в бутилки от 250 мл, а бирата се разваляше след 3 дни.
  —цитат от коментар 2 на jmf29537805


  Нямаше ги в неограничени количества и безалкохолното не се подслаждаше с фруктозен сироп.Пък да намериш няколко тарги бира за селски сбор примерно си беше цяла акция

 32. 32 Профил на Idiotoria Taurus
  Idiotoria Taurus
  Рейтинг: 221 Гневно

  До коментар [#22] от "Дедо Крум":
  Визираното младо семейство е влязло в комбина с работодателя си и това, че се осигурява на 510, далеч не са релните му доходи. Потривайки ръце как са прецакалии държавата вече са ощетиили нЕкой друг пенсионер, като не са внесли реално дължимите осигуровки и данъци. В допълнение, търкат билетчета като изоглавени. Само за миналата година приходите на билетчепродавателите е 3 млрд. лева!!! Ако приемем половината от народонаселението се хваща на тази въдица, то всеки един от тях е "подарил" на омразната му олигархия 857 лева. Във визираното семейство това са 1714 лв. на година - дано не си купуват ии на децата - "айде, мама, дано си ни на късмет". С тези 143 лева на месец биха могли, да речем, да се дообразоват, за да нараснат шансовете им за по-добро заплащане - я чужд език, я компютърна грамотност, я допълнителна професионална квалификация. А могат и да си купят книга или да отидат на театър. Даже и затлъстялото им детенце могат да запишат на плуване или на чужд език. Могат и да гии спестят, за да могат ии те да отидат за 5 дена до Гърция. Ае, стига рева за хора, които сами са избрали да бъдат неудачници. А и превръщат децата си в такива. ако им махнем и харча за цигарите в безумната тии сметка, както и муането на мазнии банички на спирката, вместо препечена филийка със сварено яйце и парче сирене, разполагаемият доход на това мило семейство значително ще се повиши.

 33. 33 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3084 Неутрално


  До коментар [#32] от "Idiotoria Taurus":

  Аз съм дясно ориентиран и напълно те подкрепям, но с едно изключение - пенсионерите, не може пенсиите да са такива, това е направо геноцид, особено за самотно живеещите и болни от тях, които няма на кого да разчитат.

 34. 34 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  При голям брой пенсионери този доклад казва, че 95 процента от непенсионерите живеят само на заплати т.е не 55 близо 95, от които 30 процента са за храна. Предизборната борба започна. Сорос кадрите получиха нови постове. Да са ни ....

 35. 35 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 524 Неутрално

  … пестеливостта е майка на мизерията, са казвали древните.
  —цитат от коментар 6 на karabastun
  Всъщност това е реплика от "Опасен чар" и е казана във време, много различно от настоящето, респективно в съвсем друг контекст.
  [quote#13:"Катя Георгиева"][/quote]
  Пестеливостта, респ. икономията, може да са обобщено майка на мизерията в неправилна формулировка. Те могат да са майка на мизерията, когато се отнасят до неоправдано намаляване на необходимите инвестиции, необходими за реализация на определен процес, проект, технология, ... Те могат да предотвратят предпоставки за мизерията, когато не допускат неоправдани разходи, за някои от които се споменава в друг коментар.

 36. 36 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1419 Весело

  До коментар [#1] от "ebf52574941":

  Я колко минуси си получил от прогресивната общественост. За голата истина. Нищо казано подкрепено с числа взети от НСИ.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 37. 37 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  В съседна статия се посочва, че 20 процента от младите в града нямат разходи за храна, защото им дават от село техните. Къде точно е това в НСИ доклада? Освен това доходите от чужбина изпратени от гастарбайтери как са оценени - разделени семейства но стабилна безработица?

 38. 38 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#5] от "vtl53383951":Срещнали се Рейгън, Митеран и Живков и заговорили за доходите на гражданите:Рейгън казал:- При нас в САЩ, хората получават 4 000 долара, 1 000 за данъци, 1 000 разходи и какво правят с останалите 2 000 не ни интересува.Митеран:- У нас хората получават 3 000 франка - 500 за данъци; 1 000 за разходи и какво правят с останалите 1 500, нас не ни интересува.Живков:- У нас хората получават 200 лева; разходи имат за 500 и откъде вземат другите 300, нас не ни интересува.
  —цитат от коментар 17 на Deaddark

  Съществува стар виц (може би от 60-те или началото на 70-те години на ХХ век) за задоволяването на лични нужди с дневна надница в ФРГ и България.

 39. 39 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#32] от "Idiotoria Taurus":

  Много лесно правиш обобщения за всички хора .Не всички ги осигуряват на по-ниска заплата от получаваната,не всички пушат и не всички търкат билетчета.Както и не всички са затлъстели.И в ЕС 20 държави имат по-високи нива на затлъстяване от българите.Факт е,че доходите в България са изключително ниски и това,че в София са по-високи,не означава,че навсякъде е така.

 40. 40 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#19] от "Дедо Крум":

  Дедо Круме,от време оно,сития на гладния не вярва.Виж си минусите.Иначе си безусловно прав.Тъжно,но вярно.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 41. 41 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#32] от "Idiotoria Taurus":

  Гнвний,едновременно сте прав и не сте.Не всичко е черно и бяло.Между тях е цялата гама на сивото.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#7] от "4ort":

  Сладък, точно по онова време се въведе пенсията за всички кооператори без никакви осигуровки. Айде малко по-грамотно. Предполагам си от село така, че попитаий някои живи старейшини . Я ми припомни на колко години се пенсионираха 3-та категория през 1970 г. например.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  До коментар [#10] от "karabastun":

  Той е чакал за всичко ! И да се роди е чакал - щото е репресиран от режима !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Гневно

  До коментар [#16] от "Рол":

  Подкупи и рушвети и усвоени еврофондове от корумпетата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#32] от "Idiotoria Taurus":

  Начи, шест препечени филийки са 45 ст, шест яйца са 1.80 лв, и двеста грама сиренце от 10 лв са 2 лв, общо 4.20 лв, колкото трите банички на спирката, щом ще се правят "изоглавени" идиотски сметки. Още по-изоглавеното твърдение, че младото семейство е платило 1714 за търкане на билетчета, прави 5 лв. дневно, сиреч, единият изобщо не обядва и вечеря. Всички останали изоглавени и натъкмени простотии в експозето на "Idiotoria Taurus" вероятно не визират онези 4 процента безработни, онези 1 500 000 българи по официална статистика, живеещи с доходи под линията на бедността от 320 лв. Разбира се, аз не отделям родово-комунистическото- милиционерско-ДС правителство от комунистическите клонинги. Все същата сган, целяща да доубие окончателно българския народ. Вероятно с тези свои нагли и изоглавени конструкти "Idiotoria Taurus" се опитва да лобира за сладканица "Пчела", че пастите залежават. Веселата теза на "Idiotoria Taurus" за неудачниците, не включва инвалидите с минимални пенсии, не включва и онези работодатели, по правило с комунистически генезис, които с месеци не плащат на работниците си. Вероятно локализираната в некой клуб на ГЕРБ "Idiotoria Taurus" правилно определя дажбата за затлъстялото детенце от филийка хляб и варено яйце, както и че собствениците на павилиона за трикотаж плащат на трите продавачки ( тези гадни мошенички) по 2000 евро месечно, ама ги осигуряват на 500 лв. Тези майтапски шегички на "Idiotoria Taurus" биха били безобидно идиотски , ако не бяха биволско дебелооко нагли.

  Дедо Крум
 46. 46 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 282 Разстроено

  До коментар [#32] от "Idiotoria Taurus":Аз съм дясно ориентиран и напълно те подкрепям, но с едно изключение - пенсионерите, не може пенсиите да са такива, това е направо геноцид, особено за самотно живеещите и болни от тях, които няма на кого да разчитат.
  —цитат от коментар 33 на boevbisser


  Безспорно е така. Но с колко могат да се увеличат в момента разходите за пенсии, без да се предизвика сериозен трус в много други системи? Според мен с около десетина процента. Повече може да бъдат при действие на три фактора едновременно:
  1. Увеличаване на броя на работещите и осигуряващите се.
  2. Чувствителен ръст на доходите и осигуряващите се върху реален доход.
  3. Увеличаване на пенсионните вноски.
  Кофти ситуация, нали?
  Ако питаме ИПИ, вероятно ще ни обяснят как трябва тотално да сменим пенсионния модел и да преминем към индивидуални партиди. На теория ще звучи прекрасно, особено за хора, които са относително млади и с високи доходи. На практика няма ресурс за реализацията на такъв модел - поне не и бързо, т.е. за няколко години. Нито финансово-икономически, нито политически. Второто го добавям, защото който и да дойде на власт, тутакси ще падне от нея, ако тръгне по-шоково да реализира този модел.
  Т.е. промените в пенсионната може да стават само бавно, еволюционно и постоянно ще предизвикват напрежение. Това, уви, е реалността. Другото са лозунги и пропаганда.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 47. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Светне ли червена лампичка в домашния бюджет
  :-) после светва пак червено правителство

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 48. 48 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Относителният дял на разходите на домакинствата за храна и безалкохолни напитки е 30.1%.

  В развитите държави, към които уж се числим, тоя разход е около 15%.

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 49. 49 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#40] от "sandman"
  От многото минуси баничката , която ръфа момчето на спирката, няма да се затопли. В София живеят поне едно 200 000 души под наем - двеста кинта на месец в гарсониера в Обеля , 120 лв за малка стая в периферията. без тока. Всеки от тях дава за транспорт средно 4 лв на ден, ако кара на газ или билети и ако не плаща синя зона. Това са още 120 лв. , 38 лв за ток, 10 лв за най-нискотарифна сметка за телефон, 150 лв за баничка, пица от 2 кинта и вечеря - четвърт хляб и глава лук, минималната заплата литна . За всички останали неща от живота - справка 3 000 000 емигранти.

  Дедо Крум
 50. 50 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  [quote#46:"stem"][/quote]

  България има на-висока смъртност в света-15,5 промила.И то се изчислява на 7 милиона население,а реално сме с 200-300 хиляди по-малко,така че смъртността е още по-висока и минава 16 промила.Това спасява от фалит пенсионната система.Ако имаше още 1 милион пенсионери това са 4 милиарда лева годишно отгоре само за пенсии.

 51. 51 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#50] от "Мусаши":
  Родителите ми са пенсионирани в БГ.Получават и пенсия от западна държава.Работиха там след пенсионирането си в БГ.Сега са при мен пак в западна държава.Пътуват до БГ,размотават се насам натам.Ако бяха само с БГ пенсията си,щяха да мизерстват.
  Реално и аз и сестрами и родителите ми не сме в БГ,носе водим там.Дори жена ми,която пътува напред назад не е реално в БГ.В България я има,я не 6 милиона.
  Колко пари вкарвам само аз на месец в БГ е съвсем друг въпрос.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 52. 52 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Относителният дял на разходите на домакинствата за храна и безалкохолни напитки е 30.1%.В развитите държави, към които уж се числим, тоя разход е около 15%.
  —цитат от коментар 48 на gesand


  Но там пък разходите за жилище са по-големи от в България.

 53. 53 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#50] от "Мусаши":Родителите ми са пенсионирани в БГ.Получават и пенсия от западна държава.Работиха там след пенсионирането си в БГ.Сега са при мен пак в западна държава.Пътуват до БГ,размотават се насам натам.Ако бяха само с БГ пенсията си,щяха да мизерстват.Реално и аз и сестрами и родителите ми не сме в БГ,носе водим там.Дори жена ми,която пътува напред назад не е реално в БГ.В България я има,я не 6 милиона.Колко пари вкарвам само аз на месец в БГ е съвсем друг въпрос.
  —цитат от коментар 51 на sandman


  Наскоро правих сметка по данинте на НСИ за броя на работещите,безработните,учениците,студентите и децата до 7 годишна възраст.Излязоха 6,6 милиона.Има обаче и нерегистрирани безработни.Поне едно 100 хиляди са.Така че населението реално е около 6,7 милиона.Малко са такива пенсионери като родителите ви,които са навън.Аз лично не познавам такива,въпреки,че имам много познати емигранти.

 54. 54 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 817 Неутрално

  За да сме на това дередже, причините са няколко.
  Работодателите ни са алчни, политиците ни са корумпирани, а работниците-мързеливи.

 55. 55 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#5] от "vtl53383951":

  От пенсии, социални...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#46] от "stem":

  Има такъв ресурс. Ако се спазваше политиката, начертана 99та година и се беше доразвила, този проблем вече нямаше да съществува.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#2] от "jmf29537805":

  Ако искаш да храниш себе си и семейството със що годе сносна храна, няма как да минеш с 20 процента. Като едното нищо, минаваш 40. В комплект със ежегодно поскъпващи ел.енергия и горива, нещата не са особено розови...!
  Иначе да... И аз съм се чудил, как се купуват в огромни количества, такива боклуци. Евтина бира и някакви химизирани безалкохолни, в пластмасови бутилки от 2-3 литра. Евтини кроасани, снаксове, бисквити, чипсове и всякакви подобни. Направо със стекове ги мъкнат. Откровени боклуци, но се купуват...!

  Бивш tww09306483.
 58. 58 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  До коментар [#49] от "Дедо Крум":

  добър си по бакалските сметки, но икономическата статистика не е твоята стихия. иначе споделям гнева ти, че има много бедни хора в България - така е, но не може винаги другите да са виновни, аз поне съчуствам само на пенсионерите.
  за съжаление, и в един от изводите също си прав - много хора емигрираха и това никак не е весело.

 59. 59 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 282 Неутрално

  [quote#46:"stem"]
  —цитат от коментар 50 на Мусаши
  България има на-висока смъртност в света-15,5 промила.И то се изчислява на 7 милиона население,а реално сме с 200-300 хиляди по-малко,така че смъртността е още по-висока и минава 16 промила.Това спасява от фалит пенсионната система.Ако имаше още 1 милион пенсионери това са 4 милиарда лева годишно отгоре само за пенсии.[/quote]

  Не го разбирайте като заяждане, но данните, които използвате, са христоматиен пример как се манипулира чрез статистика. Не твърдя, че Вие го правите, подведен сте според мен.
  Защо ли?
  Представете си, че на остров Б живеят 1000 души. От които 900 на възраст над 70 години, а половината от тях - дори над 80 години. Средна продължителност на живота на остров Б. - 80 години.
  А сега да отидем на остров С. Хиляда души. От които 30 на възраст над 70 години, 900 на възраст под 50 години. Средна продължителност на живота - 55 години.
  Как мислите, за една календарна година колко души ще починат на остров Б. и колко - на остров С? И да - точно така ще се изчисли "в промили" смъртността.

  С което въобще не твърдя, че у нас нещата са наред с продължителността на живота (тя е сред най-ниските, но не в света, а в ЕС), нито със здравеопазването и прочее. Обяснявам, че заради демографската структура на населението изглежда, че смъртността тук е по-висока, отколкото в Судан, Сомалия и пр., но този показател, изчисляван по точно този начин, силно подвежда.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 60. 60 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  [quote#59:"stem"][/quote]

  Ами така се изчислява смъртността.То и Япония има дори по-застаряло население от нашето пък смъртността не е толкова висока.И нивото на смъртност не е показател за стандарт на живот или икономически растеж,а единствено за демография.И що се отнася до демографията сме най-зле в света.Суданците живеят по-кратко и по-бедно,ама всяка година се увеличават,а ние се топим като сняг.

 61. 61 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално


  До коментар [#58] от "boevbisser":
  Гледай сега , дедо ми е основал банка преди сто и десет години. Прав си, никой не е крив на бедните хора,че не измряха и не избягаха и те с другите 3 000 000 , та да останат тук само икономистите от ВИИ "Карл Маркс", дето под ръка с кретените от ДС създадоха през 1987 г. сегашния червен феодализъм, има-няма ограбвайки все същите тъпи бедни сънародници с 25 милиарда долара, че и две хиперинфлации им направиха, та да им оберат спестяванията до нула. Дай да не се наддумваме. Тези приказки за умния българин, дето забогатявал с чест и пот у нас, ги разправяй на Цветелина Бориславова, Домусчиев, Васил Божков -Черепа, Пеевски и прочие, и прочие.

  Дедо Крум
 62. 62 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 282 Неутрално

  [quote#59:"stem"]
  —цитат от коментар 60 на Мусаши
  Ами така се изчислява смъртността.То и Япония има дори по-застаряло население от нашето пък смъртността не е толкова висока.И нивото на смъртност не е показател за стандарт на живот или икономически растеж,а единствено за демография.И що се отнася до демографията сме най-зле в света.Суданците живеят по-кратко и по-бедно,ама всяка година се увеличават,а ние се топим като сняг.[/quote]

  Тъй де, нали и аз това казвам. Че изваден от контекста този показател подвежда. За Япония не знам, няма да проверявам, доверявам се. И там има едно "но". Освен по-голяма продължителност на живота, няма и такава емиграция. Когато те напусне 20% от населението във фертилна възраст, спада не само раждаемостта, но и се увеличава делът на възрастното население. И съответно - смъртността, която се изчислява в промили спрямо живеещите в момента в страната.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 63. 63 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#49] от "Дедо Крум":добър си по бакалските сметки, но икономическата статистика не е твоята стихия. иначе споделям гнева ти, че има много бедни хора в България - така е, но не може винаги другите да са виновни, аз поне съчуствам само на пенсионерите. за съжаление, и в един от изводите също си прав - много хора емигрираха и това никак не е весело.
  —цитат от коментар 58 на boevbisser


  Ами не винаги образованите хора са добре платени в България.Ако си жител на средноголям град с деца,на средна възраст и си инвестирал пари в жилище изборът ти е да емигрираш, мигрираш в София или да останеш в родното си място.Младите несемейни хора масово емигрират или мигрират в София.Ама за хората на средна и предпенсионна възраст не е толкова лесно това.И се примиряват с по-ниски заплати.

 64. 64 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  [quote#62:"stem"][/quote]

  В Япония средната възраст на населението е по-висока от България.Т.е имат по-застаряло население,но не и такава смъртност заради продължителността на живота.

 65. 65 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  До коментар [#61] от "Дедо Крум":

  не се наддумваме, темата въобще не е весела.
  част от твърде ниските доходи в статистическите данни се дължат на факта, че огромни пари в България продължават да се плащат на черно. моето предположение е, че ако твърденията за 30 % дял на сивата икономика са верни, и доходите би трябвало да са поне толкова нагоре.
  но не и за пенсионерите, особено тези работили цял живот и получаващи 250 лв., те с нищо не са заслужили съдбата си.
  всички останали - да се трудят повече.

 66. 66 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#59] от "stem":

  Грешно мериш продължителността на живота.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 67. 67 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#49] от "Дедо Крум":

  Карта за цялата градска мрежа е 1 лв на ден.

 68. 68 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Има обаче и нерегистрирани безработни.Поне едно 100 хиляди са.
  —цитат от коментар 53 на Мусаши

  "Трайно незаетите" са към 1 200 000 - няма ги никъде в статистиките

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 69. 69 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 830 Неутрално

  но не и за пенсионерите, особено тези работили цял живот и получаващи 250 лв., те с нищо не са заслужили съдбата си.всички останали - да се трудят повече.
  —цитат от коментар 65 на boevbisser


  Да направим малко уточнение - "работили" едно време и сега са колосално различни неща. На второ място работили са за по 200 лева не знам колко трябва да получават сега вероятно поне 1000. На трето място на колко години са се пенсионирали? С оглед на сегашната реалност хората на средна възраст към момента ще са пенсионери на около 67. На четвърто място ще посоча, че всеки втори лев платен от мен отива за пенсии вместо да отива целево за инвестиции в страната. Последното е огромен проблем, който още дълго време ще държи страната на дъното. И когато се дрънка за ощетени пенсионери и за увеличаване на пенсии добре е да се знае, че това върви с намаляване на трудовите доходи, повишаване на данъци и засилване на емиграцията.

 70. 70 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  До коментар [#69] от "nqma zna4ka koi":

  Не са колосално различни неща, защото нашата пенсионна система основно е солидарна - тоест с новите осигуровки се плащат пенсиите. Проблемът е, че е много пробита и изчисленията й съвсем не справедливи. Собствената ми майка има 35 г. стаж, вкл. 20 г. като учител, пенсионирала се е преди 15 г. и получава 270 лв. пенсия. Социалната пенсия на тези, които въобще не са работили, е 200 лв. Една купчина хора пък получават пенсии по болест, без да са болни.
  Иначе докато се започнат да се получават що годе прилични втори пенсии от т.нар. лични партиди още дълго време ще мине, а най-старите пенсионери ще изнемогват.

 71. 71 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Светне ли червена лампичка в домашния бюджет :-) после светва пак червено правителство
  —цитат от коментар 47 на dark'star

  След като светне червено правителство светват червени фойерверки. Забравили ли сте?

 72. 72 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#67] от "fec32306340":

  Да бе, ама с годишна карта. С една дума, умножаваш триста и петдесет лв по три през януари и с 1050 лв, купуваш три карти, сетне даваш 150 лв за данък сгради, даваш 280 лв застраховка, даваш 270 лв за парно, даваш 100 лева за винетка, даваш 70 лв данък за кола, даваш 48 лв за ток, даваш 37 лв за вода, даваш 15 лв за вход и чистачка, даваш 10 лв за един телефон по най-ниска тарифа, даваш и 300 лв за храна ( 30% от две минимални работни заплати в посочения случай). И така, семейството на на предвидливите и хитри млади българи с минимална работна заплата, от която удържат отделно осигуровки и данък, цака от раз 2325 лв на втори януари, два месеца работи за държавата. Обаче разходите са целогодишни, както знаем, дори и семейството да кара с любезно отпуснатата от "Idiotoria Taurus" дажба сутрин от филийка и варено яйце. Излиза, че за да оцелее, семейството през зимата трябва да се затвори в килера, навлечено с палта и юргани, да диша с шнорхели през дупки във вратата, да слушат новините с транзисторче, тримата да чатят на смени във фейсбук в градинката с безплатен достъп, да си носят вечер от Банята по четири туби по десет литра минерална вода, за да пестят (и така и правят хората) да се откажат от всичко, за да стоят упорито в панелката в Обеля и да слушат патриоти като Каракачанката и Волен. Не правят така, емигрират. Пенсионерите честно и почтено умират по петстотин души на ден.

  Дедо Крум
 73. 73 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#65] от "boevbisser":

  Не ми се влиза в подробности, не виждам как един продавач , стоящ по дванадесет часа прав в магазина за вафли, кафе и цигари до спирката, ще работи повече, че работодателят да му вдигне заплатата от 540 лв на 640., ако ще да се къса. По- скоро напуска, а на негово място идва следващият мотивиран завалия, готов да се хване като удавник за сламка за ниската заплата. Чиновниците в държавната администрация са циментирани и място за нови прихлебници няма, ако ще да са с по три висши образования, пет езика и шест ръце. Е, новата министър-председателка е показала и ум и способности. Има и 19 годишни силиконки, каращи коли за по триста хиляди лева. Най-умна е Деса, десет души пазванти пътуват край нея, заплатата на всеки от тях е 1800 лв чисти.

  Дедо Крум
 74. 74 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1812 Неутрално
 75. 75 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Или може би Мизерна Стабилност?

 76. 76 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 282 Неутрално

  [quote#62:"stem"]
  —цитат от коментар 64 на Мусаши
  В Япония средната възраст на населението е по-висока от България.Т.е имат по-застаряло население,но не и такава смъртност заради продължителността на живота.[/quote]

  Е, да. Поради което и аз по-горе споменах по-голямата продължителност на живота. В България в момента средната възраст на населението е 44 години, в Япония 47. Само че смъртността "на глава от населението" тепърва ще се увеличава в Япония. Дълго време ще се увеличава. Защото по-голямата продължителност на живота само омекотява и забавя процеса. Разгледай т.нар. "демографска пирамида" на Япония и сам ще се убедиш: https://en.wikipedia.org/wiki/File :Japan_sex_by_age_2015.png

  А ето ти България: http://prikachi.com/images.php?images/500/9446500a.jpg

  Сега виж Израел: http://prikachi.com/images.php?images/502/9446502w.jpg

  Както казах, при нас основният проблем е емиграцията на население във фертилна възраст. Това сваля раждаемостта и още повече деформира "пирамидата". Която е класическа пирамида само в израелския случай. При нас е като гъба. При японците върви в тази посока. А продължителността на живота при тях се увеличава, но с все по-бавни темпове.

  Както и да е, темата на статията е друга и ние малко се отклонихме, макар че от нея тръгнахме.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 77. 77 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  Червената лампа непрекъснато свети! Кой, обаче го интересува това? Не и власт имащите. Все пак, работещите бедни в България са над 40%.Това е по официални данни. Колко са реално? ЕГЗ - един господ знае.

 78. 78 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  [quote#76:"stem"][/quote]

  Имай предвид,че в Япония населението е еднородно.Тук коефицентта на плодовитост в София е 1,29,а в сливенските села 2,81.Което показва,че се увеличава процента на циганите сред младото поколение.Добре че има и циганска емиграция,та този процес се забави.Според мен са много оптимистични прогнозите,че населението щяло да бъде 5,4 милиона през 2050г.Тогава ще е около 4,5 милиона.Щото раждаемостта драстично ще падне-още тази година ще е под 55 хиляди.А смъртността ще остаене висока заради многобройните поколения на 40-е,50-е и 60-е години.Плюс емиграция.

 79. 79 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#2] от "jmf29537805":

  Или защото за лимонада и бира нямаше в магазина и като пуснеха се чакаше с часове на опашка. Помня как 86-87 цяло лято с таифата въртяхме по квартала - проверяваме дали има ескимо - няма, проверяваме за лимонада - няма. Даже ходихме на едно далено кафе дето имаше слух че пускали кола - нямаше. И това в центъра на софия, представям си по селца и паланки какво е било.

 80. 80 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#77] от "Vlado Nikolov":

  И какво предлагате да направят управлявашите - да раздават на калпак по 3000лв ? И откъде да ги вземат - от малкото "раборещи богати" ?!?

 81. 81 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Весело

  ............. анализа на Института за пазарна икономика................

  Институте, институте.....светят ни всички лампички в бюджета.
  Като коледна елха сме всички. Почти всички де. Десетина процента са добре предполагам.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 82. 82 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#80] от "m17":

  О, могат и по 30 000 лева на месец да дават, ама хляба ще струва към 1 200 лева някъде.
  Тоя филм Поразяваща уста румен гечев ни го прожектира през 97-ма, когато ги пометохме от властта комунистите, но беше късно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK