Решения на несъществуващи проблеми на пазара на горива

Решения на несъществуващи проблеми на пазара на горива

© Надежда Чипева, КапиталПробвали ли сте да излекувате бронхит с капки за очи или да загасите пожар като му "препречите пътя" с нещо запалимо? Вероятно не, защото няма никаква връзка между проблемът и неговите симптоми, от една страна и предлаганите мерки, от друга.


Затова и предложените от Министерството на финансите мерки, с които търговците на горива ще са длъжни да издават касови бележки, съдържащи стойността на ДДС, акциз, продажната и покупната цени на горивото, изглеждат комични. "Целта на предложението е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното придобиване от търговеца", обясняват от министерството, но не обясняват какво общо има това с проблемите на пазара на горива, които са съвсем в друга посока.


"Възложил съм на финансовия министър да направят промени в наредба 18 (бел. ред.- по-известна като наредба за касовите апарати) и когато зареждаш на бензиностанцията, така при сметките си за ток хората да виждат разбита цена колко е производствената цена, акцизът, ДДС - как се формира цената", обяснява премиерът. Това може да събуди повече смях, отколкото нещо друго за всеки, който е обръщал внимание на сметките си за ток, а за останалите - вероятно учудване, тъй като обикновено се гледа крайната цена, както при всяка друга стока и услуга, а не как се формира тя.
Със сметките за ток има няколко изключително забавни момента:
1) Те не дават много информация, защото има две тарифи и са необходими допълнителни изчисления;
2) В сметките за ток липсва покупната цена на електрическата енергия от НЕК, защото ако я имаше, домакинствата щяха да видят, че в много случаи тя е по-висока от продажната цена на крайния снабдител[1];
3) В периода от юли 2013 г. до юни 2018 г. т.нар. цена за задължения към обществото[2] изобщо изчезна от сметките и стана част от продажната цена на НЕК (която също не е в сметките);
4) Гореспоменатата цена, която влезе в сила от юли 2013 г., включва три различни добавки за различните правителствени политики[3], които се виждаха в сметките от въвеждането им от средата на 2009 г. до средата на 2013 г., но бяха скрити заради протестите от зимата на 2013 г.


Всъщност това, което управляващите направиха със сметките за ток - скриването на надбавките към цената, които са резултат от правителствената политика в сектора, се случи и в сектора на горивата, но една година по-рано - в средата на 2012 г. Тогава, след едногодишна проверка за наличие на картел на пазара на горива, Комисията за защита на конкуренцията реши, че на пазара няма такъв, може само да се говори за ценови паралелизъм, а компанията с господстващо положение на пазара "Лукойл" не злоупотребява с него. За премахване на съгласуваните мерки при определянето на цените КЗК счете, че е "адекватно и достатъчно" цените на едро да не се публикуват и да останат достъпни само за клиентите на търговците. Изглежда "решението" нито е било адекватно, нито достатъчно, тъй като пет години по-късно комисията отново отчита наличието на ценови паралелизъм.


Проблемите на пазара на горива никога не са били свързани с липсата на информация за клиентите и на практика са публична тайна по същия начин, по който беше и проблемът с КТБ, например. Те се коренят в липсата на конкуренция на пазара, която, не на последно място, се дължи и на държавни мерки. Така например през 2009 г. влизат в сила изисквания вносните горива да минават през данъчен склад, а заедно с това е наложено задължение вносителите да поддържат и 60-дневни запаси от гориво. Причините за тези мерки бяха борба с контрабандата, повишаване на контрола и събираемостта на данъци.


Добре, но по този начин управляващите засилиха още повече господстващото положение на "Лукойл", тъй като около 80% от данъчните складове за горива са пряко или косвено нейна собственост. След като управляващите бетонират монопола на компанията, можеха поне да направят работата на данъчните складове малко по-прозрачна и да се погрижи собствениците им да не прилагат дискриминационни практики и да позволи използването на данъчни складове в чужбина. Не само че нищо подобно не се обсъжда на политическо ниво, ами през лятото парламентът прие Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, който допълнително ограничава конкуренцията в сектора като затяга допълнително регистрационния режим за търговците с горива и въвежда високи изисквания за капитал и банкови гаранции.


Вместо всичко това управляващите вярват, че ако клиентите виждат в бележките си цената, на която търговецът купува и продава горивото и дължимите данъци, проблемът ще се разреши - ей така, от само себе си. От прозрачността в бележките няма да стане ясно каква е печалбата на търговеца нито на едро, нито на дребно. Тя няма да прекрати ценовия паралелизъм, нито ще промени господстващото положение на "Лукойл" на пазара. Няма да създаде конкуренция.


Единственото, което прозрачността в касовата бележка може да направи е да накара хората да се замислят каква част от цената отива за данъци, но това е решение на друг проблем - търсене на отговорност от политиците за размера и употребата на събираните данъци. Високите цени на горивата не са резултат от липсата на прозрачност в касовата бележка, а на целенасочена държавна политика, вече близо 10-годишна, която не позволява на пазара да се развива и в резултат на която потребителите плащат по-високи от необходимото цени.


"Дневник" публикува анализа на Института за пазарна икономика.


[1] Това се дължи на кръстосаното субсидиране между битови и небитови потребители на регулирания пазар, в резултат на което първите плащат по-ниски цени за сметка на по-високи цени при вторите
[2] Цената, която всеки потребител на електрическа енергия плаща за провежданата от правителството политика в сектора
[3] Политики за възобновяеми енергийни източници, за високоефективно комбинирано производство на топло и електрическа енергия и за невъзстановяеми разходи по дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Да благодарим на Президент Тръмп.

 2. 2 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  Всъщност в "стара" Европа сметките за ток, вода, газ или бензин отдавна се издават с тази пълна разбивка.
  Затова ми е чудно Защо Институтът за непазарна икономика развива северноазиатски теми...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 511 Неутрално

  "...управляващите вярват, че ако клиентите виждат в бележките си цената, на която търговецът купува и продава горивото и дължимите данъци, проблемът ще се разреши – ей така, от само себе си. От прозрачността в бележките няма да стане ясно каква е печалбата на търговеца нито на едро, нито на дребно. Тя няма да прекрати ценовия паралелизъм, нито ще промени господстващото положение на "Лукойл" на пазара. Няма да създаде конкуренция."
  =====================================================================
  ++++++++++++Абсолютно вярно!

 4. 4 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1080 Весело

  Убеден съм, че който е направил предложението за изписване на такава информация на кас. бележки е пълен кретен... явно обаче е "голяма клечка", щом никой с елементарно икономическо образование не е посмял да му обясни нелепицата :)Сещам се само за една такава "клечка". :)
  Междувременно нефта заби под 60 $ но не и Уралс предполагам :) Не може да има пазарни цени, когато има създадени изкуствени ограничения на единия от компонентите - търсене или предлагане. Се

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 5. 5 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#2] от "Депутат 241":

  За горивата не съм забелязал да се изписва такава информация. Акцизите и ДДС са общо достъпна информация... за разлика от начислените надценки от търговците.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Бележката ще ви направи по-богати , повервайте.Без бележка ще си останете бедни.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  До коментар [#4] от "ь":
  Убеден съм, че който е направил предложението за изписване на такава информация на кас. бележки е пълен кретен... явно обаче е "голяма клечка", щом никой с елементарно икономическо образование не е посмял да му обясни нелепицата
  ––––––––––––––––––––––––
  И къде е "нелепицата"? Че клиентът има право да бъде информиран?
  Между другото Уралс НЯМА самостоятелно формираща се борсова цена, а такава, която е процент от Брента.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#4] от "ь":

  ТОЙ се наведее, събра пепел и го хвърли в очите на хората.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1044 Любопитно

  Всъщност в "стара" Европа сметките за ток, вода, газ или бензин отдавна се издават с тази пълна разбивка. Затова ми е чудно Защо Институтът за непазарна икономика развива северноазиатски теми...
  —цитат от коментар 2 на Депутат 241

  Какви северноазиатски теми, къде?
  Това че на Лукойл няма да им се случи нищо, това че трябва повече конкуренция ли?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 10. 10 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Най-отдолу на бележките трябва да има автограф на Вальо Златев с надпис "Да го духате!"

 11. 11 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Любопитно

  Айде стига рев за тия "данъчни складове" - същото беше и с касовите апарати по кварталните магазинчета пък на - нито те фалираха, нито цените се вдигнаха.
  Не е проблем нито за "ОМВ", нито за "Шел"да си направят такива, защото са "малко" по-големи от "Лукойл".
  Обаче не го правят, защото им е по-изгодно да купуват от "Лукойл", които не са идиоти да държат цени, които биха изгонили клиентите им да купуват в чужбина.
  60-дневния запас е МОБИЛИЗАЦИОНЕН за случаи на война или извънредно положение и във всяка нормална държава е задължителен за търговците НА ЕДРО.

  Какво ще кажат корифеите от ИПИ за Румъния, където има доста рафинерии, принадлежащи на различни собственици, а бензина е на същите цени като у нас?
  Нека позная - нищо, но от сърце.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 12. 12 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3139 Весело

  До коментар [#11] от "pag":

  Ама ти вярваш ли си на всичко, което си написал....
  Не бива да се казва на черното бяло.

 13. 13 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#11] от "pag":

  ОМВ и Шел у нас са само имена залепени върху обекти. Чист франчайз. И пак си ги държат руснаци. Не им пука за малки пазари като нашият - нямат никакъв интерес да правят бази у нас. И защо да го правят - до преди година-две, маржовете при цените на дребно бяха сред най-високите в ЕС. А очевидно и държавата работи само за укрепване на господстващото положение на монополиста.
  Чудесен анализ в статията!

 14. 14 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Любопитно

  До коментар [#11] от "pag":Ама ти вярваш ли си на всичко, което си написал....Не бива да се казва на черното бяло.
  —цитат от коментар 12 на boevbisser


  Хайде, опровергай ме.
  Покажи как в Румъния горивата са по-евтини защото няма монопол нито при рафинериите, нито при собствениците на данъчни складове.

  Знанието е сила, информацията - власт
 15. 15 Профил на gps
  gps
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Аз съм само прост човек - а за мене проблемите с гориво за мене са:
  - Качество на горивото
  - че в много бензиностанци мерителни уредби са направени за измама - и плащам за повече от който получих

  Пак, като винаги, попитам защо отговорни институти не карат но често проверки и публикуват ресултатите с имената на фирмите.

 16. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Весело

  До коментар [#11] от "pag":

  Много приказки и много глупости.....
  1. Със специална наредба правителството задължи търговците на горива да ползват данъчни/акцизни/ складове. А 85% от тези слкадове са собственост на Лукойл. При това положение реален внос на чужди горива има само в 30 километровата гранична зона.
  2. Явно не си зареждал в Румъния или Гърция. Още след Дуранкулак/например в Мангалия/ качеството на горивото рязко се повишава. Независимо, че бензиностанцията пак е на Лукойл.
  3. Никое от българските правителства не смее да накара Лукойл да сложи измервателни апарати на входа и изхода. Да не говорим за реална данъчна ревизия. Пристанище Росенец е недостъпно за българските власти.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 17. 17 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Проблемът е в годината 2009. Образно казано. И звездата на един политик, която изгря тогава. Сега този политик неистово се опитва да докаже правилото, че колкото повече се правиш, че искаш да решиш един проблем, толкова повече нещата си остават същите.

 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Любопитно

  До коментар [#11] от "pag":ОМВ и Шел у нас са само имена залепени върху обекти. Чист франчайз. И пак си ги държат руснаци. Не им пука за малки пазари като нашият - нямат никакъв интерес да правят бази у нас. И защо да го правят - до преди година-две, маржовете при цените на дребно бяха сред най-високите в ЕС. А очевидно и държавата работи само за укрепване на господстващото положение на монополиста.Чудесен анализ в статията!
  —цитат от коментар 13 на truly


  И сега какво - държавата да направи пазара голям, да забрани франчайза, да отмени данъчните складове, да премахне изискването за 50 хил. лева депозит (каква огромна сума за "търговец на едро", а?), да отмени мобилизационните запаси, да махне акцизите и ДДС-то и готово!
  Евтин бензин за народа!

  Направо да го раздава държавата по 120 литра на калпак месечно без пари, както беше в Туркменистан, ама и там не издържаха, или като във Венецуела - за 1 цент литъра, ама трябва да го дебнеш по няколко денонощия на бензиностанцията......
  Тук има пазарна икономика, не социализъм......

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#18] Как можа да напишеш толкова глупости и празни приказки в един пост? Цар си! Особено за “пазарната икономика” :))


 20. 20 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Като знаем колко е акциза и це тази му стойност ни е налагана от ЕССР, тъкмо да знаем кого да псуваме.

  мурзилка
 21. 21 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1064 Весело

  [quote#18:"pag"][/quote]

  "Тук има пазарна икономика, не социализъм"......

  Хаха браво, "умно момче"!!!

  Имало едно време ссср...
 22. 22 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Весело

  До коментар [#18] от "pag":

  Достатъчно е да вземе антимонополни мерки срещу Лукойл. В Румъния осъдиха Лукойл и сега там те са само един от многото доставчици....
  Та кога казваш ще видим платен корпоративен данък от Лукойл?

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 23. 23 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1634 Разстроено

  .........четивото е ИНТЕРЕСНО/анализа/ не СПОРЯ.......!!!!????......но пичове от този институт на хранилка при сорос вижте до къде сте се ДОКАРАЛИ....!!!!?????....само като ЧУЯ И П И или сходни организациики АВТОМАТИЧНО ДА МИ СВЕТВА ЧЕРВЕН СЕМАФОР ВНИМАНИЕ ...- хора РАБОТЕЩИ и ЗАЩИТАВАЩИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО И САМО
  ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ.........!!!!!!!!.......явно на тази територия борбата между различните ТЕЧЕНИЯ /кланове/ на СТОЛЕТНИЦАТА едните прозападно, другите ПРОРУСКИ ОРИЕНТИРАНИ.........!!!!!?????.....отново се РАЗВИХРЯ със ПЪЛНА МОЩНОСТ.........жалко за народеца....той всичко ПЛАЩА........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 24. 24 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1080 Весело

  До коментар [#14] от "pag":

  Смятах да ти отговоря, но виждам, че не си струва да се ... 'аби човек :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 25. 25 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Весело

  Аз съм само прост човек - а за мене проблемите с гориво за мене са:- Качество на горивото- че в много бензиностанци мерителни уредби са направени за измама - и плащам за повече от който получихПак, като винаги, попитам защо отговорни институти не карат но често проверки и публикуват ресултатите с имената на фирмите.
  —цитат от коментар 15 на gps


  Ей това е адекватно отношение.
  Останалите колеги по форум са като дресираните кучета - лаят при "светване" на определени имена.

  Впрочем още не съм прочел обяснение защо цените на горивата в Румъния (за Гърция изобщо не говоря) са същите като у нас, а пък няма монопол на "Лукойл"........

  Знанието е сила, информацията - власт
 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Весело

  До коментар [#14] от "pag":Смятах да ти отговоря, но виждам, че не си струва да се ... 'аби човек :)
  —цитат от коментар 24 на ь


  Аха, "зная, ама няма да ти кажа", мухахаха......

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Или накратко, всички българи плащаме повече за да могат няколко човека да се къпят в пари.

 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  всеки път като зареждаш да виждаш колко си дал на държавата под формата на ДДС и акциз чисто психологически поражда у теб въпроси . къде отиват , защо количествени натрупвания не водят .... лоша шега ще им изиграе подобна изцяло популистка мярка.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Лук–Златев+Русия= 92% складове=олигопол=високи цени!

  Сметката няма нужда да е на хартийка, онази вечер при Слави Борисов разсмя народа – кеф ти Шел, кеф ти OMV, кеф ти – Лукойл – пълна свобода всички да зареждат от Лукойлските складове!
  Съвсем за 80% ни взема премиерчето!

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Още с идването си Борисов се отчете на Лукойл и руснаците. Освен складовете, получиха и Росенец
  Някой чувал ли е за разследване в Румъния на Лукойл, свързано и с България наскоро. Чух Сашо Диков да го споменава.

 31. 31 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Номер 11 е прав, но пък и останалите не мислят грешно. Всеки мисли в различни посоки. Само дето сравнението с Румъние не е валидно, защото Румъния е производител и преработвател на нефт и газ в големи количества, като опериратори са румънски и чуждестранни енергийни компании, а съденето е национален спорт. Общо взето, всичко си е в реда на нещата, както в Румъния, така и в България. Енергията трябва да се разходва разумно, вкючително и във Форума. .

 32. 32 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#16] от "mitko11":

  1. Данъчните складове са въведени не от Наредба, а от европейска директива. Причината е различните акцизни ставки в държавите. Чрез данъчните складове горивата се движат под режим от плащане на акциз т.е. улеснява се търговията,за да не се създава нелоялна конкуренция поради по Мосул акциз.
  2. Директива определя и основните параметри на качеството. Разликите са предимно в съдържанието на биокомпонент. Биото е по ниско калорично и съответно колкото повече толкова повече харчи колата. БГ И Франция имат най високо съдържание на био. В румънския почти няма.
  3. Росенец като всеки данъчен склад предава данни до Митниците.
  Това е реалността. Какво се иска някои е друг въпрос.

 33. 33 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#30] от "Роси":

  Да, има инфо за разследването срещу ЛукОйл в Румъния. Ето линк.

  http://business-review.eu/news/lukoil-romania-investigated-in-tax-evasion-case-147921

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 34. 34 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 964 Неутрално

  За мен лично, ЛукОйл в България са злокачествено образувание тип тумор. Пиявици големи са и политиците го разрешават.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 35. 35 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Весело

  Виждам, че голям справедлив народен гняв бушува срещу "Лукойл" тука.
  Задавам си един прост въпрос - КОЙ го направи монополист като му подари "Нефтохим"?
  Този същият трябва да е национален предател, враг на народа и верен слуга на путлерофашизма, не ли?
  Wait, oh shit.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 36. 36 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ситуацията на пазара с горива в България според микроикономическата теория се определя като:
  ЗЛОУПОТРЕБА С МОНОПОЛНО ПОЛОЖЕНИЕ.
  Лукойл държейки 30% от данъчните складове с 90% от вместимостта им и единствения производител на горива в България(Нефтохим Бургазс), лесно склонява всички други големи пазароопределящи субекти за картел с едно просто нещо - Ако не сте съгласни ще има търговска война. За Лкойл който преработва лек уралски петрол не е проблем за 12 месеца да наложи пределно ниски цени на бензините и да извади от пазара останалите субекти занулявайки инвестициите им в вериги бензиностанции докато не ги принуди да продадът на готови да сътрудничат с него субекти. като се има напредвид че другия основен играч - Петрол, беше контролиран също от руснаци общо владеееха над 50 % от пазара и 100% покритие на територията така че това си е реална хипотеза.
  Всички вериги се съгласиха на условията им, при липса на държавна намеса далаверата си върви и всички икономически субекти печелят на гърбът на българския народ

 37. 37 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#35] от "pag":

  Поради това че технологиите на Нефтохим бяха предназначени да работи САМО с лек уралски петрол, всички западни компании отказаха да го купят. МВФ държеше да има приватизация и съответно единствените които бяха готови да платят нещо бяха руснаците. Лукойл даде най-голяма цена и спечели. Валентин Златев ги убеди че създавайки и верига бензиностанции и поставяйки под контрол Петрол ще избият високата инвестиция от $92М

 38. 38 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#4] от "ь":
  Междувременно нефта заби под 60 $ но не и Уралс предполагам :)

  Ами Уральс е най-убав, затова!
  И още – сега още работим с оня, дето го купувахме по 89 дол..

 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#36] от "ЙЕИ":лек уралски петрол

  това сериозно ли

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#16] от "mitko11":
  Пристанище Росенец е недостъпно за българските власти.

  Защото е руски анклав, охраняван от руски войничЕта!

  Как ще поставиш измервателни уреди?

  Лукойл работи само на загуба за наше благо, за да можем да си караме таратайките!

  А ние сме 80% и се хилим на глупостите и лъжите /откровени/ на Бочко, който играе сантасе с Вальо, който пък много лъжел, пак според Бочко!

 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Весело

  Касовата бележка за това правителство е пенкилер/pain killer (в в трите си смисъла - английски, български и исторически :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#4] от "ь":

  Ти не знаеш ли, че тук се самоцензурираме, за да не тревожим премиера и властта с неудобни въпроси...?!? Ами да...! Той Бойко, само ако знаеше, веднага щеше да се разпореди да се направи, каквото трябва. Ама на, всички много го обичат и никой не иска да му задава такива въпроси. Абе, случи на мат`рял бате Бойко и това си е...! :)

  Бивш tww09306483.
 43. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#38] от "Alexander97":

  М-да-а-а-а-а...! Практиката показва, че нашият производител, винаги е сериозно запасен със скъпа суровина, когато цените падат. И-и-и-и-и... о чудо! Скъпата суровина се изчерпва веднага, когато цените тръгнат нагоре! Абе, имат късмет хората...! :)))

  Бивш tww09306483.
 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#35] от "pag":

  Пиша го, за пореден път...!
  В Румъния, също продадоха една от рафинериите си на Лукойл. Но, шефовете му се оказаха в ареста преди няколко години, че били пропуснали в бързината да платят няколко стотин милиона евра данъци...! Схващаш ли разликата или трябва да ти се обясни по-простичко, като за ГЕРБ-ер...? :)

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#35] от "pag":
  Задавам си един прост въпрос - КОЙ го направи монополист като му подари "Нефтохим"?

  И аз ти отговарям също простичко :
  При ЕДИН КАНДИДАТ на кого ще продадеш ЕДИНСТВЕНИЯ В ЦЯЛ СВЯТ ФАЛИРАЛ!!!!!!! дестилатор на петрол? А?
  Тези тъпи намеци за предателя Костов вървят на женския пазар, но хората научиха, драги съфорумнико и на голите ви червени куки не кълват!
  "От къде ви намират такива" е един много често задаван въпрос!
  Глад за кадри 😎😎😎, Кутев!

 46. 46 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1172 Любопитно

  Бих се осмелил да кажа, че дейността и решенията на българските политици в определени моменти са изключително нелепи!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 47. 47 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Бих се осмелил да кажа, че дейността и решенията на българските политици в определени моменти са изключително нелепи!
  —цитат от коментар 46 на С Стоянов


  Думата е ПРОДАЖНИ!

 48. 48 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Весело

  До коментар [#35] от "pag":Поради това че технологиите на Нефтохим бяха предназначени да работи САМО с лек уралски петрол, всички западни компании отказаха да го купят. МВФ държеше да има приватизация и съответно единствените които бяха готови да платят нещо бяха руснаците. Лукойл даде най-голяма цена и спечели. Валентин Златев ги убеди че създавайки и верига бензиностанции и поставяйки под контрол Петрол ще избият високата инвестиция от $92М
  —цитат от коментар 37 на ЙЕИ


  МУХАХАХА, ама вие СЕРИОЗНО ЛИ?
  Тази партенка, пусната от Светиня Му Костов, даже не е смешна вече.
  От 1991 г. до самата си "приватизация" "Нефтохим" е преработвал хефт от Судан, Иран, САЩ, Саудитска Арабия, Либия, Египет и ДАЖЕ ЧАТ-ПАТ от Русия.
  Горните данни (по години и количества от всяка страна) ги има в официален отговор на Министерството на финансите, даден след запитване на депутата Лъчезар Тошев.
  Ето и линкче:
  http://corruptionbg.com/Sdelkata-Za-Neftohim

  Колкото до "липсата на други кандидати" - подадени са 4 оферти........

  Знанието е сила, информацията - власт
 49. 49 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#44] от "tww09306483":

  Обяснявано милион пъти – правят се, че не схващат!

 50. 50 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  За колко ли се е продал Светиня Му Костов за да подари "Нефтохим" за цена, 15 ПЪТИ по-ниска от пазарната?

  До коментар [#35] от "pag":Задавам си един прост въпрос - КОЙ го направи монополист като му подари "Нефтохим"?И аз ти отговарям също простичко :При ЕДИН КАНДИДАТ на кого ще продадеш ЕДИНСТВЕНИЯ В ЦЯЛ СВЯТ ФАЛИРАЛ!!!!!!! дестилатор на петрол? А?Тези тъпи намеци за предателя Костов вървят на женския пазар, но хората научиха, драги съфорумнико и на голите ви червени куки не кълват!"От къде ви намират такива" е един много често задаван въпрос!Глад за кадри 😎😎😎, Кутев!
  —цитат от коментар 45 на Alexander97


  Кандидатите бяха 4.

  Знанието е сила, информацията - власт
 51. 51 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#45] от "Alexander97":

  дори да приемем 100 пъти повтореното за истина , даже и полит икономист би оздравил предприятието , а не подарил

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 52. 52 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#35] от "pag":Пиша го, за пореден път...!В Румъния, също продадоха една от рафинериите си на Лукойл. Но, шефовете му се оказаха в ареста преди няколко години, че били пропуснали в бързината да платят няколко стотин милиона евра данъци...! Схващаш ли разликата или трябва да ти се обясни по-простичко, като за ГЕРБ-ер...? :)
  —цитат от коментар 44 на tww09306483


  И с колко поевтиняха горивата в Румъния?
  Питам простичко, като за умнокрасавец.

  И едно жокерче - бюджета се пълни от акцизи и ДДС, които се събират в омразните "данъчни складове" и "франчайзните бензиностанции", не от данъци.

  Знанието е сила, информацията - власт
 53. 53 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Политиката на държавата в сектора на течните горива е нещото, за което трябва да се говори постоянно; горните истини трябва да бъдат повтаряни ежедневно. В жалката душичка на БайХ няма друга мисъл освен да е на власт и копе_ето никога няма да спре да продава интереса на суверена. Разменната монета е монопол на хидрата Лукойл срещу това руската мечка да не го измете от властта. Отвратителен продажник и жонгльор, креатура, която никога няма да разбере дълга си към гражданите.

 54. 54 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#45] от "Alexander97":дори да приемем 100 пъти повтореното за истина , даже и полит икономист би оздравил предприятието , а не подарил
  —цитат от коментар 51 на дерибеев


  Да, ама политикономиста имаше спусната друга задача от водещия офицер.

  Знанието е сила, информацията - власт
 55. 55 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#52] от "pag":

  Горивата в Румъния са, малко по-скъпи отколкото нашите. Да не ти казвам, че са с доста по-добро качество, че често зареждам там.
  Не е въпросът, дали са малко по-скъпи или малко по-евтини. Важният въпрос е, какво се случва с печалбите, които нашият монополист формира. Защото е общоизвестно, че нашият Лукойл е с най-високи производствени цени. И какво се случва, като плащаме най-ниските акцизи, но цената на горивата е подобна на европейските?
  Пак ли ще се правиш, на неразбрал...?
  Седни и прочети ЗЗЗННП. Това е отвратителен, ама много отвратителен лобистки закон, който обслужва интересите на Лукойл! Естествено, най-много изменения в него са правени по времето на ГЕРБ. Ти си тръгнал, да ми говориш глупости...!

  Бивш tww09306483.
 56. 56 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Весело

  Политиката на държавата в сектора на течните горива е нещото, за което трябва да се говори постоянно; горните истини трябва да бъдат повтаряни ежедневно. В жалката душичка на БайХ няма друга мисъл освен да е на власт и копе_ето никога няма да спре да продава интереса на суверена. Разменната монета е монопол на хидрата Лукойл срещу това руската мечка да не го измете от властта. Отвратителен продажник и жонгльор, креатура, която никога няма да разбере дълга си към гражданите.
  —цитат от коментар 53 на inn


  Ауууу, какви грозни думи по адрес на един бивш министър-председател и настоящ лаборант!
  Но пък са верни, не мога да отрека......

  Знанието е сила, информацията - власт
 57. 57 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Весело

  До коментар [#52] от "pag":Горивата в Румъния са, малко по-скъпи отколкото нашите. Не е въпросът, дали са малко по-скъпи или малко по-евтини.
  —цитат от коментар 55 на tww09306483


  Става все по-забавно.
  Значи в Румъния има собствен добив, много рафинерии, много вериги бензиностанции, никакъв монопол, пък горивата "малко по-скъпи от нашите".
  Ама това не било "въпросът"......
  Колкото до размера на акциза, моля линк към таблица, от която да е видно, че е "най-ниският в Европа". Моля и линка да не е към новинарски сайт, а към нещо сериозно.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 58. 58 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Убеден съм, че който е направил предложението за изписване на такава информация на кас. бележки е пълен кретен... явно обаче е "голяма клечка", щом никой с елементарно икономическо образование не е посмял да му обясни нелепицата :)Сещам се само за една такава "клечка". :) Междувременно нефта заби под 60 $ но не и Уралс предполагам :) Не може да има пазарни цени, когато има създадени изкуствени ограничения на единия от компонентите - търсене или предлагане. Се
  —цитат от коментар 4 на ь


  По неофициална информация напоследък Лукойл дори не рафинира Уралс, а някакви боклуци от които се отървават руснаците (в тях има петрол, но и много други примеси и ги дават само в България). А в цената на горивата, това което няма да видят потребителите е данък Русия, който ни е гарантиран от нашите политици.

 59. 59 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#56] от "pag":

  Гледам повече от десет поста, с които най-убедително си ни доказал:
  - монопол няма;
  - и да има, това е най-естественото и полезно състояние на нещата;
  - ако властта има някакво отношение към второто, Костов е човекът; ако е първото - дължим го на Слънцето...

 60. 60 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  [quote#58:"Uprsport"][/quote]

  Официално Лукойл има собствени кладенци за добив - Урай, Когалъм и Лангепас, които са на изчерпване и помпят нискокачествен нефт, за който едва ли имат друг пазаросвен собствените им рафинерии. Затова си инсталираха и "мега" модерната и "златна" инсталация за студен крекинг, която да обработва всякакви л@йна, но някой спомена, че нещо не тръгнала както трябва. Герберското тролче дето се е разцвъкало да ме прощава, но в Румъния цената е малко по- висока, защото и акциза им е малко по- висок, заплатите в сектора също, както и факта, че рафинериите освен да събират акциз и ДДС плащат и данък печалба, който съвсем не е 10%. За качествотоняма какво да коментираме. Лукойл също предлага качествен дизел ... ама каква е цената му? :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 61. 61 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#4] от "ь":

  Само пълен кретен оже да роптае по повод на това, че ще е по-информиран.
  Ако толкова панически те е страх от числа, не ги гледай новите бележки.

 62. 62 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#45] от "Alexander97":

  Какъв един кандидат, това е версията на лаборанта предназначена за лилави шарани. На гола кука кълвете. Кандидатите бяха 4, но само Лукоил беше допуснат до края по "технологични" причини.

 63. 63 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 840 Неутрално

  като дойдат изборите, мислете прди да гласувате – вън гербастите от властта!

 64. 64 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#56] от "pag":Гледам повече от десет поста, с които най-убедително си ни доказал:- монопол няма;- и да има, това е най-естественото и полезно състояние на нещата;- ако властта има някакво отношение към второто, Костов е човекът; ако е първото - дължим го на Слънцето...
  —цитат от коментар 59 на inn


  Не точно - нека да поясня:
  1. Монопол в производството на горива ИМА, защото има само един производител, който НЕслучайно е руска собственост, за което "Костов е човекът", надявам се няма да го отречете.
  2. Монопол в продажбите на дребно НЯМА, защото всеки може да внесе гориво от Румъния или Гърция, е, след като си плати за удоволствието в тамошните "данъчни складове". ОМV са съсобственици в 3 (три) най-големи рафинерии в Румъния, а купуват за нашите бензиностанции от "Лукойл" - или защото им е по-изгодно, или защото звярът Борисов ги е принудил. Според вас - очевидно второто, хехе.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 65. 65 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 593 Неутрално

  А ПРОЦЕНТА ДЕТО ГО ВЗИМА ТИКВАТА ДАЛИ ЩЕ ГО НАПИШЕТЕ

 66. 66 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#4] от "ь":Само пълен кретен оже да роптае по повод на това, че ще е по-информиран.Ако толкова панически те е страх от числа, не ги гледай новите бележки.
  —цитат от коментар 61 на niakoi_si


  Какво променя факта, че и акциза ще бъде записан в касовата бележка. 64,6 ст. е акциза за литър дизел, 71 ст. за литър бензин. Акциза не е величина променяща се всеки ден и който иска да е информиран просто да влезе в сайта на някоя от фирмите занимаващи се с търговия на горива :) Последно всигнаха акциза преди няколко години, а не съм чул скоро някой да ни е дал зор да го вдигаме още :) Ако чакам търговците да ме информират ... е наистина ще съм голям кретен :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 67. 67 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#56] от "pag":
  Ауууу, какви грозни думи по адрес на един бивш министър-председател и настоящ лаборант!
  Но пък са верни, не мога да отрека......

  Нещо не разбираш, както винаги!
  Става дума за НАСТОЯЩИЯТ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ – за бАЙ Х!
  Той е продажникът!

 68. 68 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#37] от "ЙЕИ":

  Стига с тази глупост за това как Нефтохим можел да ползва само руски нефт.Още през Комунизма е преработвал иракски нефт.

 69. 69 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Картелът проплака неслучайно, а някакви кретени тук са против да знаят ценообразуването и най-вече каква е реалната стойност на производителя и колко се печели на наш гръб!? Дори не могат да се досетят, че от тук насетне всяка игричка с цената може да бъде атакувана от всеки, включително и от "улицата". Ами малоумници!

 70. 70 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#60] от "ь":

  Да, супер-дупер модерната инсталация не тръгна, защото (така говорят хора от кухнята) "нашите" решиха да си я настройват сами, а не оставиха това на създателите т.е. на можещите - срещу съответно заплащане, разбира се. Сега тровят Бургас региона, защото им е по-евтино, отколкото да си платят на "Майстор". Кой им го позволява - ами същия, който им позволява да бичат яка печалба, а да се изкарват на загуба!

 71. 71 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Весело

  Хах, пазарна икономика било, когато държавата и ЕССР ти решава над половината от цената на нещо с ДДС и с Акциз. Колеги, нали се майтапите?

  мурзилка
 72. 72 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#66] от "ь":

  Акциза го знаем, но не знаем колко е търговската надценка!

 75. 75 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#37] от "ЙЕИ":

  Това, че в Нефтохим може да се обработва само руски петрол е лъжа, опровергана от бивши работници в рафинерията. През соца там са преработвали всякакъв петрол, пристигащ с танкери от Близкия изток и Иран. Твърди се също, че в момента Нефтохим не рафинира, а смесва разни боклуци, които ни продава за горива. Чудно ми е, ако е истина как номерът минава през уж лабораториите за контрол на качеството. Обаче, когато покрай теб мине кола, замирисва на нещо ужасно, но не и на изгорял бензин или нафта.

 76. 76 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#64] от "pag":

  Пак се правиш на неразбрал...! Как няма да купува ОМВ от нашият Лукойл, след като, ако внесе трябва да го прекара през данъчните складове на Лукойл?!? Това е единият от проблемите в сектора, но нашето управление, упорито отказва да го види...! И все обясняват, как всеки можело да си внесе горива, а в действителност не е точно така, защото Лукойл те чака на митницата...! :)))

  Бивш tww09306483.
 77. 77 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Весело

  До коментар [#35] от "pag":Тъпанар!Ако леля ти ти подари пищов и ти гръмнеш с него комшията, леля ти ли ще осъдят?
  —цитат от коментар 73 на serafin


  Тъпанар си ти, мойто пате.
  Ако любимата ти леля притежава пищова без разрешително и ти го подари, ще я осъдят, разбира се. Както и тебе, дори и да не гръмнеш комшията.
  А пък каква е връзката с агента на ГРУ Костов и харизването на "Нвфтохим" на руснаците - ей Богу, не знам.
  Баси какви кухавели се подвизават тук......

  Знанието е сила, информацията - власт
 78. 78 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Любопитно

  До коментар [#64] от "pag":Пак се правиш на неразбрал...! Как няма да купува ОМВ от нашият Лукойл, след като, ако внесе трябва да го прекара през данъчните складове на Лукойл?!? Това е единият от проблемите в сектора, но нашето управление, упорито отказва да го види...! И все обясняват, как всеки можело да си внесе горива, а в действителност не е точно така, защото Лукойл те чака на митницата...! :)))
  —цитат от коментар 76 на tww09306483


  Бива първо да се четат директивите на ЕС, па после да се коментира.
  Ако ОМВ купува от Румъния, трябва да купи горивото от РУМЪНСКИ данъчен склад за да плати съответния акциз в РУМЪНИЯ. След това може да си зарежда горивото в направо в българските бензиностанции без никакъв допир с нашите данъчни складове.
  Ама не го прави, защо ли? Защото тук го купува по-евтино........

  Знанието е сила, информацията - власт
 79. 79 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#66] от "ь":Акциза го знаем, но не знаем колко е търговската надценка!
  —цитат от коментар 74 на niakoi_si


  Ама ти сериозно ли си мислиш, че търговската надценка ще фигурира в кас бележка?
  ще е нещо такова:
  гориво бензин нето цена 1.10 лева
  акциз 0,71 лева
  ДДС 20% 0,36 лева
  цена бруто: 2.17 лева.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 80. 80 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  [quote#78:"pag"][/quote]

  ДДС и акциз можеш да си го заплатиш по избор... но горивото задължително трябва да мине през данъчен склад ... било и само по документ. Това се извършва срещу съответната такса, която предполагам е такава, че обезсмисля вноса ... затова ОМВ и други купуват от Лукойл Нефтохим срещу 20-тина стотинки по- ниска цена от тази на цена на дребно в бензиностанциите на Лукойл България.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 81. 81 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  [quote#78:"pag"]
  —цитат от коментар 80 на ь
  ДДС и акциз можеш да си го заплатиш по избор... но горивото задължително трябва да мине през данъчен склад ... било и само по документ. Това се извършва срещу съответната такса, която предполагам е такава, че обезсмисля вноса ... затова ОМВ и други купуват от Лукойл Нефтохим срещу 20-тина стотинки по- ниска цена от тази на цена на дребно в бензиностанциите на Лукойл България. [/quote]

  Хахаха, плащане на акциз и ДДС "по избор" - никъде по света няма такъв филм.
  Явно хабер си нямаш от международна търговия.
  За да изтеглиш горивото от съответния данъчен склад трябва да му платиш акциза. Ако е в Румъния, плащаш там, а не тук. С ДДС-то е обратното, ама явно е прекалено сложно за теб.

  Знанието е сила, информацията - власт
 82. 82 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1080 Весело

  [quote#81:"pag"][/quote]

  Ти наистина продължаваш да доказваш, че си много прост ... меко казано :) Беги за по- подробни инструкции ...

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 83. 83 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  А бе горивата изобщо не са съществен проблем! Проблем са ниските заплати и това, че в България синдикатите се упражняват на синдикална дейност единствено върху държавата (където всеки управляващ лесно развързва кесията, защото парите вътре не идват от джоба му) и услужливо забравят да притискат честния сектор.
  Нека на всеки заплатата да е поне 2000 лв. чисто, пък ще видим колко хора ще се оплакват от скъпи горива!

 84. 84 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Виждам, че голям справедлив народен гняв бушува срещу "Лукойл" тука.Задавам си един прост въпрос - КОЙ го направи монополист като му подари "Нефтохим"?
  —цитат от коментар 35 на pag

  Не е проблема, че Костов продаде Нефтохим на Лукойл, проблема е, че заедно с комбината им даде и ВСИЧКИ ПЕТРОЛНИ БАЗИ В СТРАНАТА! И затова те сега държат 80% от данъчните складове! Ето това направи Лукойл монополист и това е големият грях на Костов, както и голямата услуга, която направи на руснаците.

  Единственото решение, което правителството сега може да предприеме, за да съживи конкуренцията, е да започне да строи държавни петролни бази, т.е. държавни данъчни складове за горива, ама това изисква много ресурси и най-вече много време, и ефекта би се усетил чак след няколко години.

 85. 85 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#11] от "pag":

  Пълен олигофрен. Който видимо никога не е давал заплата.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 86. 86 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#50] от "pag":

  Олигофрен, както казах. Кандидатите били 4, но имаше закупен само един комплект тръжна документация 😁
  Как става това бе, мозък?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 87. 87 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#84] от "cristo_n":

  Аааааахахаххаха, Костов е виновен, че 12 години по-късно Баце създаде данъчните складове 😁😁😁

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 88. 88 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#83] от "cristo_n":

  Горивата не били проблем, нищо, че формират цената на практическо всяка стока в страната? Умен гербер, как не...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 89. 89 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#35] от "pag":

  Колко ли трябва да си тъп, за да си мислиш, че като си купиш нещо и ставаш монополист..
  Не, монополист ставаш,когато държавата ри разчисти конкуренцията. 96та с Плама, 2012 с данъчните складове, 2017 с убиването на малките бензиностанции.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 90. 90 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Аааааахахаххаха, Костов е виновен, че 12 години по-късно Баце създаде данъчните складове 😁😁😁
  —цитат от коментар 87 на Darth Plagueis


  "Баце" създаде данъчните складове за горивата, за да не се краде, както се правеше при другите преди него.
  И няма той с какво да е виновен, за това, че 12 години преди него Костов, в комплект с Нефтохим-а, даде на руснаците и всички петролни бази в страната и ги превърна Лукойл в монополист в търговията с горива!

 91. 91 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Всички споменати практики, мерки, проверки, задължения показват едно и също. Че българската държавна машина иска да контролира, събира данъци, спъва конкуренция, облагодетелства приятелски кръгове, имитира дейност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK