"Патриотите" - като в експеримента със сварения жабок

Лидерите на "Обединените патриоти"

© Георги Кожухаров

Лидерите на "Обединените патриоти"Съдбата на "Обединени патриоти"взе много да прилича на участта на жабата в тенджерата, коментира за "Дойче веле" Петър Чолаков:

Сигурно сте чували за бруталния експеримент със сварения жабок. Ако го поставите в кипяща вода, той веднага отскача. Спасява се. Но ако бъде поставен в съд, в който температурата на течността постепенно се увеличава до точката на кипене, жабокът се сварява. Загива. Нещо подобно се случва сега с "Обединените патриоти". А ролята на политически котлон изпълнява самото им участие във властта.


Данни от репрезентативно допитване, проведено през ноември от "Сова Харис", показват, че ако трите патриотични формации ("Атака", ВМРО и НФСБ) се явят заедно на избори, те биха получили 4,1% от гласовете. Да припомним, че на последния вот резултатът им беше 9,3%.


Ярко, шумно, пиперливо
Популистката радикална десница и левица са обикновено в своя зенит, когато са в опозиция. Оттам те сравнително удобно могат да критикуват статуквото, да морализаторстват и заклеймяват корумпирания политически елит. От самото начало на мандата на кабинета "Борисов 3" беше ясно, че обувките на "Патриотите" неизбежно ще започнат да ги стягат в коридорите на властта. Най-голямата опасност за тях беше да бъдат опитомени, да бъдат превърнати в "жив щит" на Борисовата партия - метаморфоза, която ГЕРБ успешно осъществи с колаборационистката част на Реформаторския блок. Тук е важно да подчертаем, че в този случай, както и изобщо в политиката, важна е не толкова реалността, колкото обществените възприятия - тоест дали "публиката" и преди всичко избирателите на "Патриотите" виждат своите представители като маши или заложници на статуквото, на омразните "те".


Стратегията на "Патриотите" е диалектическа: да стоят в управлението, като в същото време се дистанцират максимално от ГЕРБ, налагайки своя "дневен ред". Инструментите за постигането на тази цел, възприети преди всичко от Симеонов и Сидеров, бяха и си остават шумните удари с юмрук по масата, пиперливият език, скандалите. Покрякванията и подквакванията.


Без значение дали се реализираха на сцената като "диско-патриотизъм" (битката срещу шума по морето); "намазване на ските" на зелената евродепутатка Ска Келер или призиви срещу лобистките закони в полза на братя Домусчиеви тези акции на "Патриотите" имаха като цяло положителен ефект - през юни рейтингът на Симеонов се покачи до 11%, след като през март беше спаднал до критичните 5,8 на сто.


Ерозия на "патриотичния дух" въпреки това имаше - по данни на "Алфа Рисърч", в края на септември подкрепата за "Патриотите" е възлизала на 4,7%. Самото пребиваване на "Дондуков 1" обезкървява "воеводите", но публичните каскади поне донякъде, като един вид парашут, все пак успяваха да забавят свободното им падане. На моменти дори изглеждаше, че могат да ги изтласкат нагоре. Стана ясно също така, че автентични (а не режисирани) изцепки като снимките с нацистки поздрав, агресивното поведение на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера и пистолетната авантюра на Ангел Джамбазки трудно рефлектират негативно върху електоралната ниша на "воеводите".

Обратът


Но два скандала с различен магнитуд окончателно нарушиха комфорта на "Патриотите". Това са арогантното изказване на Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания и разкритията за престъпления в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), които засягат и Красимир Каракачанов. Вицепремиерът вече призна, че разследваният председател на ДАБЧ Петър Харалампиев е негова лична номинация.


Лидерът на ВМРО е с най-висок рейтинг сред "воеводите". За разлика от г-н Симеонов и г-н Сидеров тонът му винаги е бил по-умерен. Но разкритията, описващи схема за продажба на удостоверения за български произход, сега застрашават не само неговата политическа кариера, а и правителството изобщо. Г-жа Катя Матева, подала сигнала за престъпленията, замеси в скандала и имената на външната министърка Екатерина Захариева и евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев. Представители на социалдемократите в европарламента поискаха разследване на злоупотребите с български паспорти, а това означава, че има още едно огнище на напрежение, в което натискът от Брюксел би могъл да доведе до нови оставки. Възможно е дори да съкрати живота на българското правителство.


Симеонов пък успя да настрои почти цялото общество срещу себе си. Изследване на "Галъп", проведено в момент, в който анализаторите разгорещено спореха дали г-н Симеонов трябва да си ходи, показа, че според 81% от анкетираните (в това число 40% от привържениците на "Патриотите") вицепремиерът трябва да подаде оставка заради думите си по адрес на майките. Гафът на Симеонов отвори аркада в и без това недобрия имидж на изпълнителната власт, обедини БСП, ДПС и "Воля" в искането им вицепремиерът да си тръгне и дори стана катализатор на вълната от протести срещу кабинета.


За това допринесе най-вече обстоятелството, че оставката дойде с едномесечно закъснение. А това поставя въпроса за "мениджърските" умения на Бойко Борисов. Няма съмнение, че премиерът е използвал това време, за да подсигури патерици на кабинета, на които да може да разчита след ремонта на "конструкцията". Но е факт, че действията на управляващите бяха твърде мудни. Рокадата, довела до избора на Мариана Николова на мястото на Симеонов, засега не успява да свали градуса на напрежението, да даде почивка на "Патриотите" и на правителството като цяло.


Какво предстои оттук нататък?


Каква тактика ще възприемат "Обединените патриоти" в тази заплетена ситуация? При всички положения ще продължат да залагат на реториката, на гръмките изказвания. Вижда се, че и в ролята на "обикновен депутат" г-н Симеонов няма намерение да се отказва от старите си привички (визирам бойкия му призив "Дайте ми това МВР за 24 часа!"). Съмнително е обаче доколко подобно поведение може да донесе някакви дивиденти - особено в светлината на последните събития и на засилващото се обществено омерзение от каскадите на "Патриотите". С други думи: ако продължат в същия дух, те не само няма да се стабилизират, но дори ще започнат да врят още по-шумно на политическия котлон.


На второ място, "Патриотите" може би ще дръзнат да играят соло. В този вариант всеки би опитал да капитализира на гърба на другия. Виждаме, че лидерът на "Атака", който поиска оставката не само на г-н Симеонов, но и на г-н Каракачанов, вече действа активно в тази посока. Сидеров подготвя и паралелен политически проект заедно с евродепутата Николай Бареков. Но харизмата на водача на "България без цензура" отдавна е избледняла, а замисленият голям "Консервативен алианс" трудно би станал спасителна лодка за "Атака". Съмнително е също така, че този проект може да засити евродепутатските амбиции на нейния лидер. В този смисъл г-н Сидеров изглежда така, сякаш се вживява в ролята на печалния герой на Мери Шели д-р Франкенщайн, който прави експерименти с мъртви тела.


Тъй като взети заедно плават малко над електоралния праг, трите партии в съюза "Обединени патриоти" едва ли биха спечелили от това да се предадат взаимно (торпилирайки чрез такива действия и кабинета "Борисов 3"). Към днешна дата най-добрият вариант за тях е да действат заедно. Това би запазило и шансовете им на европейските избори догодина, при които електоралният праг е по-висок от този на парламентарния вот.


Да не забравяме също така, че където има жабоци, има и щъркели. И ГЕРБ, и БСП (особено с последната им "визия за България") ловуват все по-интензивно в патриотичната ниша. А почвата там е благоприятна. Ето само един пример: дистанциите между българи и роми се увеличават. Доста показателна в това отношение е полемиката, която предизвика приказката за "Добрия ром" в читанката за трети клас.


Посланията им ще живеят и след тях


Европейските избори през май догодина ще бъдат съдбоносни за европейския проект, за ЕС. На тях ще си дадат среща най-малко два политически конгломерата, две различни визии за това какво означава да си европеец. От една страна, това са партиите и политиците, водени от френския президент Макрон, които настояват за по-голяма интеграция между "отличниците" в ЕС, за пенализирането на държавите, отклоняващи се от европейските ценности и принципи. От другата страна е популистката радикална десница (и левица), привържениците на Льо Пен, Салвини, Орбан, Вилдерс и пр.


В България обаче едно е сигурно: дори "Патриотите" да се представят слабо на евроизборите и впоследствие да се маргинализират електорално, техните идеи и послания бързо ще си намерят нови пламенни проповедници.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  Стига с тези "патриоти" (патриотари са). Надявам се, на следващите парламентарни избори, да последват съдбата на "умната и красива" десница.

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Ето само един пример: дистанциите между българи и роми се увеличават.

  Дори само това изречение издава ултралибералните възгледи на автора.
  Ми патриотите ли са виновни, че циганите отказват да спазват законите, бре г-н Чолаков????
  Защо забравихте, че имат основна заслуга за построяването на оградата, за невлизането на турска партия в парламента (Местан), за неприемането на исстанбулската конвеция, за същото и с пакта за имиграция.
  Няма да изброявам повече, хората в Несебърса доволни, че могат да спят вече, въпреки ангелковките.
  И между другото патриотите пак ще съберат доста повече проценти от адвокатските партии, както ги наричат 24 часа...

 3. 3 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Популисти сър

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 4. 4 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Но ако бъде поставен в съд, в който температурата на течността постепенно се увеличава до точката на кипене, жабокът се сварява. Загива. "

  Глупости. Това е мит.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Boiling_frog

 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  Стига с тази десница - няма десница у нас след Филип Димитров; това сега е "десница" с голям ляв уклон.

 6. 6 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Патриоти-единственно и само на джеба си.

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 4034 Неутрално

  Склонен съм да се съглася с Чолаков по принцип.

  Иначе - от публикуваните най-различни изследвания напоследък е видно, че "системните" - ГЕРБ, БСП, ДПС, а и бившите "реформатори" си държат твъри позициите сред електората. Лашкат се само Патреотите.
  И какво стана? Станаха скандални, търсейки си нишите!
  Към момента "делбата" ми изглежда така:
  - Валерко се е прицелил в турбопростаците с мутренски манталитет извън ГЕРБ, които си приютяват и държат битовите простаци и поне засега нямат нищо против
  - Красьо се е прицелил в кротките алкохолици и любители на маскаради и ешмедемета на теферич
  - Волният ездач се предлага на лумпенята-геополитици

 8. 8 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Патриоти са само на думи.Вчера Симеонов се хвалеше,че бил уредил 7500 чужденци да работят в морските курорти.А ако не бяха наели нископлатени чужденци мутробизнесмените щяха да наемат 7500 българи с по-високи заплати.Това ли му е патриотизмът?

 9. 9 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Пак напъни от Петър Чолаков. Нема'а ви са получи.

 10. 10 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Ето само един пример: дистанциите между българи и роми се увеличават.Дори само това изречение издава ултралибералните възгледи на автора.Ми патриотите ли са виновни, че циганите отказват да спазват законите, бре г-н Чолаков????
  —цитат от коментар 2 на НеКой

  Чолаков напоследък треска колосални глупости. За разлика от преди, когато глупостите му бяха само големи.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  До коментар [#5] от Deaddark
  Прав си колега, но ме е яд, че се наричат "десни".

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  "... Ми патриотите ли са виновни, че циганите отказват да спазват законите, бре г-н Чолаков???? ..."!

  Не, не са виновни циганите. Просто циганите се почувстваха много комфортно, в ролята си на активен и структуроопределящ елемент в изборните резултати, на много места из България. Нещо повече... Циганите са нещо, като удобен буфер за властта, която оправдава битовата престъпност с циганите, но не прави нищо, за да спре същата тази престъпност.
  Местан, като не е влязъл в парламента, Доган къде е? И как Доган си купи ТЕЦ и си осигури сделки със студен резерв, баш по време, когато патриотите са във властта? Не чухме и една дума от тях...!
  И въобще не съм сигурен, че патриотите ще са в следващият парламент. Не и в този си вид. По отделно, нямат никакъв шанс. Ама никакъв...!

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1043 Весело

  "патриотите" са като един стар прочетен вестник ,не стават за нищо друго освен за...

 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#13] от "tww09306483":

  Битова небитова, все е престъпност, няма оправдание. За циганите става въпрос.
  И всички знаят, че това си е техен ресор, а на тях хич не им пука, спрете с толерантните замитания на боклука под масата.
  Не оправдавам Доган, той си има приятели сред сегашните политици, а и в останалите власти и затова не го пипат.
  Колкото до Местан, това щеше да си изцяло турска партия с гласоподаватели живеещи в Турция и не разбиращи български език. Сети се, че Ердоган ще командва тази партия.
  Знам, че поотделно няма да влязат патриотите, но НФСБ+ВМРО+СДС има сериозни шансове.

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  Механично сглобените политически конструкции рано или късно се разпадат!
  Въпрос на време е тези тримата да се разделят окончателно с още по-шумни и още по-грозни махленски скандали!!!

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#15] от "НеКой":

  Къде видя толерантни залитания? Освен може би, откъм МВР, че много толерира братята роми, като крадат и си разиграват коня...?! Ама, те управляващите не знаят за този проблем, нали? Да се чудиш, откъде се е взел...?!
  Ти, може и да не оправдаваш Доган. Ама факта, че властта му мълчи удобно, говори много. И то, точно тази власт с участието на патриотите. Какво се правиш на неразбрал?
  И между Местан и Ердоган, няма нищо. Местан се натискаше, ама не го огря. Много си зле с информацията или просто, не виждаш какво става. Местан изчезна от политиката и няма да се появи повече.
  Ако Каракачанов съумее да излезе сух от скандала с паспортите, може и да успее да влезе в някаква коалиция. Ама, едва ли...!

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 921 Неутрално

  За 2 години "патриотите" арестуваха един диджей на морето.Някой да помни нещо друго?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 19. 19 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#17] от "tww09306483":

  Ма Доган се снима и с американския посланик, какъв ти е проблемът.
  Значи всичко е точно, като в онази песен.
  Местан вие либералите си го харесвате, ясно ми е.
  Въпреки, че се криеше в турското посолство.
  Виж, ако беше в руското...
  Колкото до циганите, какво можеш да направиш?
  Това се неконтролируеми хара.
  Пробвай се да влезеш във Столипиново и Факултето и после и да излезеш.
  Колкото до управляващите, ако поискат образователен ценз за правото на глас, вие първи ще гракнете, че са им нарушени правата.

 20. 20 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2011 Любопитно

  Ако "патриотите" се разпаднат, ДПС кого ще поддържа задкулисно?

 21. 21 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 377 Весело

  Това не са Патриоти, сър, идиоти са.
  —цитат от коментар 11 на arcanum


  При това обединени!

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#19] от "НеКой":

  "... Колкото до управляващите, ако поискат образователен ценз за правото на глас, вие първи ще гракнете, че са им нарушени правата..."!

  Никой няма да гракне...! Просто, управляващите не им стиска...! Не могат да се разделят с циганската любов, дето така много им помага на избори...! :)))

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3477 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":Стига с тази десница - няма десница у нас след Филип Димитров; това сега е "десница" с голям ляв уклон.
  —цитат от коментар 5 на Deaddark  До коментар [#5] от "Deaddark":


  До коментар [#12] от "Vlado Nikolov":

  У нас няма и не имало през Прехода лява партия.

  Случаят Филип Димитров е следният:

  - или Ф.Д. е бил скрита лимонка на комунистите.

  - или беше заплашен и/или подкупен да се самосвали.

  Резултатът е един и същ...

 24. 24 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Така наречените патриоти са селски фашаги и за страната ще е супер, ако и трите им умрели партии изпаднат от НС

 25. 25 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 826 Весело

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Като чуя за български патриотични партии и в ушите ми зазвучава... казачок...

 26. 26 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 826 Весело

  До коментар [#19] от "НеКой":

  Местан се крие в турското щото е турчин, а вие какво правите ката ден в канцелЯрията на руския пасол , кат' се пробутвате за българи?

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5944 Неутрално

  Интересен анализ. Не бях чувал за Добрият ром, пистолетната авантюра и външната министърка.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Съ свеж карибски тен и нагушени с милиони тези карикатури на политкани ще са отлично доълнение под всяко дърво увиснали на парче въже намазано със сапун. подобни крадци опоскват България ежедневно а бг простия матрял се радва на грабежите като дете на което са отнели всичко но му дават да погледа анимационни филмчета. тотална трагедия.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  Къде са тези патриоти, че не ги виждам. Как може да се наричат така хора, които работят и обичат друга държава повече от собствените си народ и държава.

 30. 30 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Дет се вика, кохезията в коалиция "Орел, рак и кука" доашладиса отношенията между между Бай Кой и Бай Туй в коитус.

  Дедо Крум
 31. 31 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7193 Неутрално

  Ще го разфасоват сварения жабок.

 32. 32 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 958 Весело

  До коментар [#5] от "Deaddark":


  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":Стига с тази десница - няма десница у нас след Филип Димитров; това сега е "десница" с голям ляв уклон.
  —цитат от коментар 5 на Deaddark


  Ама вие не знаете ли, че като се завива през цялото време на дясно, в един момент излизате от ляво? А на сериозно - с такива патриоти нямаме нужда от врагове.

 33. 33 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Каракачанов и Сидеров са руски патриоти и рубладжии. Единственият български патриот е В. Симеонов. Затова целият огън на петата колона е съсредоточен върху него.

 34. 34 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Към автора: г-н Чолаков, много умно написана статия, но защо е тази позитивна прогноза за въпросните политически партии и особено за техните вождове? Нима в другите партии няма патриотизъм? Много нежно перо сте прокарал върху настръхналите им от дивотии постъпки!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK