Вашингтон на Тръмп през погледа на един европеец

Вашингтон на Тръмп през погледа на един европеец

© Andres Martinez Casares, ReutersКогато един европеец тези дни си тръгва от Съединените щати, той се чувства като след посещение при зъболекар: устата му е зяпнала, чувството е неприятно, а вкусът е лош.


Наскоро прекарах три месеца във Вашингтон в катедрата "Хенри Кисинджър" на Библиотеката на Американския конгрес. Привидно работата ми беше да открия смисъла в един свят, който е полудял. Но сякаш единственото, което успях да постигна, е объркване на високо равнище.


Това не бе първото ми посещение в Америка, но беше най-обезпокоителното. Най-много ме смути дълбоката политическа поляризация в страната. Америка се е обърнала към себе си и се е настроила конспиративно. Днес във Вашингтон хората не могат да говорят за нищо друго, освен за президента Тръмп. Говорят за Тръмп, дори когато си мислят, че говорят за нещо друго. През цялото време на всички в устата им е само Тръмп.
Единствените, които избягват разговорите за Тръмп, са хората, които работят за него. Някога, когато посещавах Вашингтон, служителите от правителството бяха склонни да говорят с мен, анализатора, за всичко – от войната в Украйна до търговията с Европейския съюз. Искаха позицията им да бъде чута на континента, интересуваха се от външната гледна точка към събитията в света. Ала днес служителите от администрацията на Тръмп се притесняват много, особено от чужденци като мен. Вероятно се опасяват да не се досетим, че дори висшите служители от администрацията на Белия дом имат малка представа каква ще бъде следващата стъпка на президента.


А пък тези, които са склонни да говорят от името на президента Тръмп, представят неортодоксалната му външна политика по подобие на тази на Ричард Никсън. Само че в тези разговори никога не успях да разбера кой е Хенри Кисинджър в екипа на Тръмп. (Мислих си, несъмнено, за самия Кисинджър).


За разлика от правителствените служители, критиците на президента от света на медиите и тинк-танковете нямаха търпение да се срещат с европейците. Срещите наподобяваха безкрайна психоанализа, само дето не беше ясно кой е пациентът и кой е аналитикът. Срещайки се с десетки такива хора във Вашингтон, чувах едно и също: в най-добрия случай Тръмп е един случаен президент; той е президент на малцинството; избран е от руснаците; а в някои скорошен миг (макар и не достатъчно скоро) той ще бъде изхвърлен от Белия дом. Тези разговори издаваха тревога и надежда – тревога за това, което Тръмп вече е разрушил, и надежда, че щом той си отиде, всичко ще се върне в нормалното си състояние.


Усещането ми беше познато. Подобна надежда бях виждал и в Европа. В повечето европейски столици политици и аналитици искат да вярват, че преди да е твърде късно, Тръмп вече няма да е на власт, а световният ред – включително близкият съюз между Европа и Съединените щати – ще бъде възстановен.


Но ето я и мръсната тайна, която научих за тези три месеца във Вашингтон: това не е вярно. Светът няма да се върне в предишното си състояние, дори демократите да влязат отново Белия дом през 2020 г. И причината дори не е само това, че даже и Тръмп да си отиде, мнозина от подобните нему лидери по света ще останат. Много от промените, започнати от Тръмп в американската външна политика, ще продължат да действат дълго след като него вече го няма. А що се отнася до ролята на Америка в света, то последиците от неговата политика могат да се окажат по-дългосрочни от тези на Джордж У. Буш или Барак Обама. Мигът на Тръмп може да се окаже като мига на Труман, когато за един кратък период от време Америка драматично променя възгледите си за света.


За европейците може да е трудно за преглъщане, ала това е посланието, което донесох от Вашингтон. Светът след Тръмп няма да бъде същият, както светът преди Тръмп.


Президентството на Тръмп постави началото на две значими промени, които ще продължат да действат и след като той вече не е на власт. Първо, в лицето на неговата администрация Америка е изгубила увереността в своята изключителност. Не само президентът, но и поколението на XXI век (по-голямата част от представителите на което не го одобряват) вече не споделят убеждението, че Америка е "незаменимата нация", морално задължена да направи света сигурен за демокрацията. Разликата е, че поколението на XXI век смята, че Америка едва ли е по-добра от другите страни, докато президентът Тръмп е убеден, че ако Америка иска да защити световното си лидерство, тя дори трябва да бъде по-лоша от останалите.


Второ, в епохата на Тръмп съперничеството с Китай вече се налага като организационен принцип на американската външна политика. Републиканците и демократите днес спорят по почти всичко, но ако има един въпрос, по който постигат истинско съгласие, това е убеждението, че Америка трябва да промени политиката си към Китай. Само неколцина идеалисти във Вашингтон продължават да смятат, че икономическото развитие на Китай ще доведе до политическо отваряне. Вече има консенсус, че допускането на Китай да се присъедини към Световната търговска организация през 2001 г. е било грешка и че ако Америка не успее да ограничи геополитическото влияние на Китай днес, утре това ще бъде невъзможно. Безпокойството на Америка от Китай, според мен, е резултат от осъзнаването на факта, че пазарноориентираният китайски авторитаризъм, основан върху контрола над информацията, е много по-опасен противник за либералните демокрации, отколкото някога беше съветският комунизъм.


Днес често може да усетите носталгия у европейците към епохата на Студената война – време, когато Съединените щати и Западна Европа бяха единни срещу Съветския съюз. Ала американците не споделят тази носталгия. Те търсят съюзници, които да ги подкрепят срещу Китай. Само че конфронтацията с Пекин не е нещо, към което повечето европейци имат интерес.


Ще бъде трагедия, дори голяма грешка, ако европейците не осъзнаят, че отношенията им със Съединените щати ще зависят от отношението им към Китай, и че това се отнася не само за настоящето, но и за времето, когато Тръмп вече няма да бъде на власт. А за Европа заемането на позиция в бъдещата конфронтация между Вашингтон и Пекин ще бъде много по-болезнено от отиването при зъболекар.


"Дневник" публикува статията от Портал "Култура". Англоезичният оригинал на статията е публикуван в "Ню Йорк Таймс".

Ключови думи към статията:

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5407 Неутрално

  Мрачна статия, с мрачен анализ...
  Въпросите пред нас са, ще имаме ли бъдеща китайска АЕЦ, бъдещ завод за китайски електромобили, или ще получим на цена, с поне -50%, изтребители от най-новата модификация на F-16?!
  Въпроси с висша трудност...

  скоростен индекс "Y"
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3054 Неутрално

  Пак станахме двуполюсен свят.
  Преди беше САЩ - СССР.
  Сега е САЩ - Китай.

 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  Европа трябва да вземе страната на САЩ в спора им с Китай! САЩ е прогреса и демограцията. Китай е много далеч от това. Но Европа да не забравя и бандита от североизток!

 4. 4 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  европеец = питомец на дедо Шори.

  Лека-полека ще си съставим тълковно речниче.

  А ако всички говорят само за Тръмп, това е, защото вие отказвате да говорите за друго. Даже и за Тръмп не говорите, а за Де Ниро, Мюлер и пр. 25 часа в денонощието.

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1714 Любопитно

  Първо, и Обама разделяше американското общество. Ако не беше така, Тръмп не би спечелил избирите с противопоставяне.
  И втрро защо европейците трябва да се притесняваме от Тръмп? Аз лично харесвам идеите му Европа да се избави от зависимостта си от севроазиатски газ и да помогне на Украйна. Да попречи на аятоласите да се сдобият с атомна бомба, каято да заплашва държави от ЕС. Да влагаме повече средства за отбрана, не да харчим за глупости... И т.н и т.н.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5407 Весело

  До коментар [#3] от "vassilun":

  Когато в Китай е имало прогрес, САЩ с колко хиляди години са изоставали?!

  скоростен индекс "Y"
 7. 7 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  Пак станахме двуполюсен свят.Преди беше САЩ - СССР.Сега е САЩ - Китай.
  —цитат от коментар 2 на palav_nik


  От американска гледна точка светът открай време е триполюсен: САЩ, Русия, Китай. Европа е като престарял родител или леко дебилно дете, което иска грижи и от време на време шамарчета. Например когато започне да се сдружава с рушняците срещу родителите.

 8. 8 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  До коментар [#3] от "vassilun":Когато в Китай е имало прогрес, САЩ с колко хиляди години са изоставали?!
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  А сега, когато Китай търгува с органи от екзекутирани затворници, САЩ с колко хиляди години са напред?

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  И това какво обяснява? И Египет, и маврите, и инките са имали цивилизации преди Европа и САЩ!

 10. 10 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  До коментар [#3] от "vassilun":

  Европа трябва да следва собствените си интереси, а не непременно да взима страна в такива спорове.По-сйоро да се опита да извлече максимални ползи за себе си.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  До коментар [#7] от "zyb18561487":

  Европа сама е избрала да не заема централно място в световната политика, което е грешка. Но пък Русия няма силици за това. Русия може да бъде само регионален бандит!

 12. 12 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  [quote#7:"zyb18561487"][/quote]

  И едно трябва да е ясно: Америка никога, ама никога няма да позволи на Европа да играе водеща роля в световната политка. Това е все едно да дадеш на леко дебилното дете да кара колата, и то след като вече е направило две световни катастрофи.

 13. 13 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Значи, скъпи съфорумци, ще се вади китайски зъл зъб, който упойка не го хваща! След като едни китайски клещи се разглобиха над главата на баджанака ми в момента на монтиране на лампа и едната част го бацна по тиквата ... мисля че е време да кажем - китай да си стои в Китай!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 14. 14 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  а и чувствам как през България ще минат газопроводи от Близкия и Среден Изток, като алтернатива на руската газ, е ... нека да е като допълнение, за да не увеличават безбожно цената.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5024 Любопитно

  До коментар [#10] от "Noise":

  Да "се сниши" ли Европа? Или да заеме страната на демокрацията и прогреса?!

 16. 16 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  Интересна статия, снощи я прочетох в NYT. Добре е от време на време човек да поглежда как виждат държавата хората отвън.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5407 Неутрално

  До коментар [#9] от "vassilun":

  Така е, но сега, 2018 г., имаме 2 млрд. население, с нарастващо потребление, срещу какво? След като САЩ допуснаха, или не можаха да възпрат Китай да стане ядрена сила, оттам нататък, всичко е 95% предопределено, колкото и американски фирми, многомилиардни капитали, да има в Китай и в китайски дружества...

  скоростен индекс "Y"
 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5024 Любопитно

  До коментар [#12] от "zyb18561487":

  Напротив! Не САЩ спират Европа, а Европа е решила, чи и е по-евтино САЩ да се фрижат за нейната сигурност!

 19. 19 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  ... Тръмп? Аз лично харесвам идеите му Европа да се избави от зависимостта си от севроазиатски газ...
  —цитат от коментар 5 на Nil satis nisi optimum


  Те не са негови идеи. За зависимостта от руския газ се заговори малко след кризата, много преди Тръмп да реши да се кандидатира за президент. Само че не е толкова просто, дори с американския износ на LPG. Няма откъде се замести с толкова количество в разумен срок и на прилична цена.

 20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 5389 Неутрално

  Тръмп променя САЩ за да продължът и този век да доминират като единствена супер сила.Европа сама е нищо без САЩ !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 21. 21 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Аха, и европейците почнаха да свикват с мисълта, че тръмпизмът ( каквото и значение да се влага в него) не е системен glitch, but the new normal. Естествено нямат си на идея що тъй, аджеба и предъвкват стари геополитически мотиви (Раша, Китай и т.н), докато се кокорят като насрано детИ кой им таковал в гащите... както и родният американски политически естаблишмънт (The Blob) между впрочем.

  А то, забавно, но формално, Клинтън, малкия Буш и Убама се оказаха гробокопачите на модерния капитализъм и създадоха “революционната ситуация” която биде яхната от една нелепа фигура като Тръмп... трагикомично. Свидетели сме на един световен “преходен период”. Въпросът е към какво?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 22. 22 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2678 Весело

  Диагнозата на пациента е ясна - Trump derangement syndrome.

  По принцип се лекува лесно - умерен режим на живот и позитивно отношение към обкръжаващата среда. За съжаление при жертвите на синдрома има други разстройства, обикновено параноидикус умнокрасивис изразяващ се в считането на всички извън умнокрасивата секта за врагове който съчетан с фанатизираното надъхване в различни ехо стаи където умнокрасивците си повтарят по същество неотроцкистки мантри до упояване пречи на страдалците да осъзнаят положението си и да предприемат иначе толкова лесните стъпки по излекуването си

  Use your Illusion
 23. 23 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  До коментар [#12] от "zyb18561487":Напротив! Не САЩ спират Европа, а Европа е решила, чи и е по-евтино САЩ да се фрижат за нейната сигурност!
  —цитат от коментар 18 на vassilun


  О, и аз обичам евтинкото, а гратис обичам още повече. Но има и странни неща. Десетилетия наред американците са превърнали градовете, жените, децата си в залог на германската сигурност под доктрината на взаимно осигуреното унищожение (MAD), а германците им се отплащат с най-антиамериканската политика, която може да си представи човек -- от елитите, та до последния безработен въшлю.

 24. 24 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 495 Весело

  квинтесенцията на статията се крие във втория абзац където автора загатва какво работи. Думата "привидно" обаче е интересна. Може би автора действетелно нищо не работи, паразитира заедно с разни "тинк-танкове", което и обяснява отвращението му от Тръмп, който много-много не се впечатлява от такива професионални анализатори.

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 25. 25 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Аз поне както ги виждам в момента нещата - Америка е тръмп.На повърхността може и да не изглежда че нещата са се променили , но според мен са.САЩ вече не са надежден съюзник и ние трябва да го приемем това.
  Твърде много обаче все още вярват че това е фаза и ще премине.Дори и утре тръмп да излезе от БД нещата вече няма да са същите.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 26. 26 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  "...докато президентът Тръмп е убеден, че ако Америка иска да защити световното си лидерство, тя дори трябва да бъде по-лоша от останалите.""

  Кръстев твърде добре е разбрал какво представлява Тръмп.
  За съжаление вярвам на преценката му.
  Бедствието Тръмп.

 27. 27 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#19] от "tamada":


  Няма откъде се замести с толкова количество в разумен срок и на прилична цена.
  —цитат от коментар 19 на tamada


  И по времето на прзидента Роналд Рейгън (Западна) Европа е зависима от съветски газ и се изгражда газопровод. Но беше спрян и СССР клекана. Но тогава имаше и европейски политици с гащи. Сега са само ****давци! И Тръмп не е виновен.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 28. 28 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  Аха, и европейците почнаха да свикват с мисълта, че тръмпизмът ( каквото и значение да се влага в него) не е системен glitch, but the new normal. Естествено нямат си на идея що тъй, аджеба и предъвкват стари геополитически мотиви (Раша, Китай и т.н), докато се кокорят като насрано детИ кой им таковал в гащите... както и родният американски политически естаблишмънт (The Blob) между впрочем. А то, забавно, но формално, Клинтън, малкия Буш и Убама се оказаха гробокопачите на модерния капитализъм и създадоха “революционната ситуация” която биде яхната от една нелепа фигура като Тръмп... трагикомично. Свидетели сме на един световен “преходен период”. Въпросът е към какво?
  —цитат от коментар 21 на Gretel


  Наистина Тръмп може и да изглежда нелепо в света на политиката,ама като гледам досега постига целите си.Предоговори по-изгодни условия с Мексико и Канада, тръгна на търговска война с Китай,която е сигурно,че ще спечели.Същата работа и с ЕС.Излезе от Парижкото споразумение за климата,което ограничаваше индустрията в САЩ.Може на моменти да изглежда комичен,ама е сериозен играч.

 29. 29 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#22] от "Нагъл Визионер":

  Ламбьо, да ти пускам ли пак статията що за "мъже" са подкрепящите Тръмп? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 30. 30 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3054 Любопитно
 31. 31 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#26] от "gmbh":

  В анлийския текст Кръстев е използвал "nasty", което е различно от "лоша". Аз лично бих го превел "гадна".

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 32. 32 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#28] от "Мусаши":

  Я разкажи какви са тези по-изгодни условия с Мексико и Канада, да ти се посмеем. :) Основната промяна е тази на името на договора. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3431 Весело

  Брях!
  Рекох си в началото, че Кръстев изживява катарзис.
  Чета нататък - май не било катарзис, а за загубен в превода.
  Четяа нататък и к'во да видя - в края Кръстев просто открил новата хранилка!

 34. 34 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Иначе интересно мнение на автора за конфронтацията с Китай.Не съм сигурен дали съм съгласен с аналогията със студената война.Мотивацията е друга.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 35. 35 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Не съм фен на Кръстев , но този път много добър материал от него.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3431 Весело

  Иначе интересно мнение на автора за конфронтацията с Китай.Не съм сигурен дали съм съгласен с аналогията със студената война.Мотивацията е друга.
  —цитат от коментар 34 на Jalis Ironhammer

  Да, бе!
  Мотивацията винаги е била и е една и съща!
  Още от Шумер и Акад ...

 37. 37 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4306 Неутрално

  Ще бъде трагедия, дори голяма грешка, ако европейците не осъзнаят, че отношенията им със Съединените щати ще зависят от отношението им към Китай, .."

  Кръстев всъщност се надява европейците (които не са само ЕС) да не се осъзнаят. рекетьорския метод , ако не си с мен ще те бия не минава вече.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 38. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3431 Неутрално

  Иначе интересно мнение на автора за конфронтацията с Китай.Не съм сигурен дали съм съгласен с аналогията със студената война.....
  —цитат от коментар 34 на Jalis Ironhammer

  Прочее - по същество.
  Въпросната Студена война, обявена от Щатите на Китай, не е прозрение Кръстево, а си беше на висок глас и от трибуна огласено от Майк Пенс още преди около месец.

 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4306 Неутрално

  До коментар [#32] от "I":

  нямаше ли нещо за промяна на заплащането в Мексико

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Удоволствие е, разбира се, да се четат текстовете на интелигентен, начетен и ерудиран публицист, какъвто безспорно е г-н Иван Кръстев. Любопитно е да проследим умората и странната горест в духа на един, вече, ветеран на възбуждащото време на големите трансформации след краха на Съветското мракобесие и отшумяването на Кисинджъровите представи за Световния ред.

  Светът просто е друг.

  Русия пропадна и е пренебрежим дразнител, изпаднал в пропагандна истерия за вътрешно-политическа употреба, маскираща безобразно и безбожно крадене на ресурс и унижение на объркания си народ.
  Китай бе превърнат в унизителна работилница за трупане на пазарни богатства от заслепения от леснотата на забогатяване финансов капитал. И се появи Тръмп!
  Заяви с възторжен, суетен апломб, че американците заслужават много повече от това, което притежават и, че основателно трябва да си върнат, докажат и демонстрират превъзходството си в устройството на пътя към всеобщо, тяхно благоденствие. Маркс сигурно би подкрепил подобна самонадеяност.

  Независимо от тази шумно коментирана злободневност, в света се развива и укрепва забележителна трансформация към небивало космическо развитие. Навлизаме смело и безапелационно в космическата ера на човечеството. Ера поставяща предизвикателства и перспективи, които Кисинджъровото мислене не е и предполагало. Личностите, като Илън Мъск, Джеф Безос и безброй други, не толкова известни, водят света към съвсем нови мисловни и материални измерения. Да, космическата ера на човечеството прекрачва прага си и всички стари модели на развитие просто избледняват. Бъдещето добива своя нов, космически облик и ще е добре всички да се постараем да сме адекватни на тази огромна промяна.
  В това число и уважаемия г-н Иван Кръстев.

  Navigare Necesse Est
 41. 41 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Че защо ЕС да не бъде със САЩ срещу Китай?
  Мисля, че скоро отново ще имаме разделение Изток-Запад.
  САЩ и ЕС заедно с Канада, Австралия, НЗ, вероятно и Япония срещу Русия и Китай.
  САЩ са олигархия, вярно, но все пак са много по близки до ЕС, отколкото до Русия + Китай.
  Пакетирането на Русия с Китай ще я изолира от Запада.
  Тръмп, като непасващ в тази схема ще отпадне. Той направи така, САЩ да нямат съюзници.
  Скара се с ЕС и го обяви за враг номер 1, флиртът му с Русия не доведе до някакви приятелски отношения между двете страни, ескалира конфликта с Китай, така че защо да бъде преизбиран и тръмпизмът като външнополитическа линия да продължава?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 42. 42 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Когато един европеец тези дни си тръгва от Съединените щати, той се чувства като след посещение при зъболекар: устата му е зяпнала, чувството е неприятно, а вкусът е лош.
  -----------
  Един европеец си мие редовно зъбите, а вкусът е свеж, устата не зяпнала, а леко полуусмихната, понеже Европа е видяла и Тръповци и Путиновци и Бушовци и всякакви нарцистчета...Та чак до Хитлер и Сталин.
  ---------------
  "Наскоро прекарах три месеца във Вашингтон в катедрата "Хенри Кисинджър" на Библиотеката на Американския конгрес."
  -------------
  Чудесно! Америка е хората, които я населяват. В една Библиотека се виждат бюра, лампи и наведени глави. Реалният живот протича извън библиотеките.
  А това което може да се прочете онлаийн по обем е нобятно. Всички важни извори са качени в интернет. Или за да чета Вазов трябва да ходя до София, или може би "читанка" ги има всичките томове на избраните му съчинения?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 43. 43 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#39] от "дерибеев":

  Има много "неща", но на практика те не променят "нищо". :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#41] от "Боян Таксиров":

  Нямам никаква идея защо слагаш Русия при Китай? Китайците знаят ли, че са с Русия? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5024 Любопитно

  До коментар [#23] от "zyb18561487":

  Кога и какво е направила Германия срещу САЩ?

 47. 47 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#44] от "Нагъл Визионер":

  Е сега, не можем всички да пием бира със същества, гальовно наричани "приятелки" в мола. :) И да сме влюбени в други мъже, пък били те и президента на САЩ. :)

  "How Donald Trump appeals to men secretly insecure about their manhood"

  https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2018/11/29/how-donald-trump-appeals-to-men-secretly-insecure-about-their-manhood/

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 48. 48 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 128 Неутрално

  “...поколението от ХХ1 век смята, че Америка едва ли е по-добра от другите страни...”. Това съмнение не е от вчера и Тръмп има много скромен принос за възникването му. Американската политика, особено в Близкия Изток, Ирак, Либия и пр. е пълен провал, включително в морално отношение. Тръмп няма вина за това и дори да го махнат утре, злото вече не може да бъде поправено.

 49. 49 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  До коментар [#45] от "I":

  Китай е самостоятелен играч! И за разлика от Русия има капацитет да бъде световен, а не регионален играч!

 50. 50 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#45] от "I":

  По принцип китайците са само със себе си, но дебнат за всякакви конюктурни възможности. Говори се за руско-китайско анти-НАТО съдружие от две-три години. Наскоро направиха и общо учение в Балтийско море.
  А и двете страни се очертава да имат траен общ враг - САЩ и ЕС. Между Китай и ЕС напрежение засега май няма, но различията в интересите, ценностите и моделите ще доведат до още търкания. Пък и "врагът на моя приятел е и мой враг".

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 51. 51 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  До коментар [#8] от "zyb18561487":

  И в САЩ търгуват с органи.
  Та ако това ти е мерилото явно са наравно.

  Модератора е неадекватен!
 52. 52 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  До коментар [#40] от "Schopenberg":

  Да. Космическото развитие и още новости в редица области на човешкото развитие.
  Оптимистично, нали?
  Съвсем друго нещо е присъствието на пещерен идиотизъм през 21 век.
  Ретроградната мисловност на Тръмп и Путин няма как да се вместят в каквато и да е оптимистична теория.
  Предизвикателствата са големи...


 53. 53 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3618 Любопитно

  До коментар [#41] от "Боян Таксиров":

  Защото САЩ ясно демонстрират, че за тях ЕС не е парньор.
  Защото САЩ поставиха мотото НИЕ НАД ВСИЧКИ.

  Сега защо ли да им помагаме, нали искат сами?

  Модератора е неадекватен!
 54. 54 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#53] от "Ivan_":

  Аз говоря за периода след Тръмп.
  Тръмп опитва да направи САЩ световен Господар. Господар, не полицай. След неговия провал в това начинание политическата ситуация ще бъде друга.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 55. 55 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2678 Весело

  До коментар [#47] от "I":

  Ама къв точно ти е пойнта бе образ?

  Окей, да приемем че съм 'несигурен в мъжествеността си' понеже се кефя как Сенсей Доналд възпалява клетниците като тебе.

  И сега какво? Какъв е моят минус или твой плюс от това?

  Use your Illusion
 56. 56 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  До коментар [#54] от "Боян Таксиров":

  Бъдещето ще покаже.

  Модератора е неадекватен!
 57. 57 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2678 Весело

  До коментар [#54] от "Боян Таксиров":

  Глупости, Тръмп прекратява разни паразитски практики. При това някои от паразитите хем паразитират хем се дуят колко лоши били Щатите

  Use your Illusion
 58. 58 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#55] от "Нагъл Визионер":

  Нищо, просто е забавно, нали пишем да се забавляваме. Ти си ги знаеш тези неща де. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 59. 59 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2678 Весело

  До коментар [#58] от "I":

  Е малко дебилна идва тая 'забава' - пък ламбьо не е мъж щото се кефи на Тръмп!!! У нета така писаха!!!

  Ма щом те кефи няма лошо, колко ли си се сгъвал като мишок да те предреждат разни с педесе санта бицяги без да смееш да шукнеш и имаш нужда да компенсираш, хубу, голем мъж си а аз се съмнявам в мъжествеността си, мини пред мен на сергията за пуканки, тъкмо пуснах едни мадами, и тебе ше те изчакам :)

  Use your Illusion
 60. 60 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#59] от "Нагъл Визионер":

  Е да, щото не е дебилно да обвиняваш защитаващите правата на хомосексуалните в хомосексуалност, нали?

  Забавно е защото Тръмпетистите се правите на големи консерви и на големи мачовци, а се оказва че сте по-големи снежинки и от най-левите умнокрасавци. То е ясно де, кой нормален ще сложи американското знаме на големия пикап и ще се гизди с каубойски ботуши и т.н.

  А най-забавното е, че си въобразяваш, че се "сгъвам" пред някого. Не всички сме умнокрасавци като теб да се "сгъваме". Аз лично прекарвам около 2 часа дневно в джима. Та, по-леко с фантазиите.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 61. 61 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3886 Неутрално

  Неверни констатации и погрешни изводи. Казвам го при положение , че Иван Кръстев е искрен в писанията си и не манипулира съзнателно.

 62. 62 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  До коментар [#15] от "vassilun":

  Не.Да защитава собствените си интереси.За никакво снишаване не говоря.Снишаване има сега.Или имаше до съвсем скоро.Дневният ред на САЩ не е непременно дневен ред и на Европа.Европа стана жертва на операциите на САЩ в Близкият Изток.Хич не е приятна и историята в Украйна, спонсорирана щедро от американците.В спора за свободна търговия и изоставяне на протекционизма Европа вече зае страната на Китай и според мен това е правилната позиция.По въпроса с климатичните промени Европа и Китай също са на една позиция, различни с тази на САЩ.Мисълта ми е, че е крайно време да спрем да приемаме позициите на САЩ като меродавни и единствени и е време да се водим от собствените си интереси

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 63. 63 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Бай Ваню(Кръстев) си тръгнал - след тримесечно пребиваване - с неприятно чувство и лош вкус в устата.
  Толкова неприятно и вонящо му е било във Вашингтон.

  Нищо ново.
  Има същества, които псуват Америка, защото там биели негрите.
  Въпреки че точно негър беше два мандата президент на Америка.
  На съществата им е казано да псуват Америка и те я псуват.

  Та и бай Ваню(Кръстев) така - със сетни сили устискал трите месеца във Вашингтон, ма слава Богу - оцелял!
  И описал мъките си.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 64. 64 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2678 Весело

  До коментар [#60] от "I":

  "Аз лично прекарвам около 2 часа дневно в джима"

  Аз па неска ядох шкембе с чесън. Почуствах се някак неуверен и си викам - бе що не направя нещо мъжко! Ама за джим не се сетих, не съм толко голям мъж като тебе.

  Чиче чиче, мое ли да си такъв комплексар :)

  Use your Illusion
 65. 65 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  До коментар [#62] от "Noise":

  Ако САЩ са виновни за анексирането на Крим от Русия, то СССР са виновни за виетнамската война, Русия е виновна за войните на САЩ в Ирак и Афганистан!

 66. 66 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#64] от "Нагъл Визионер":

  Направо ти повЕрвах, умнокрасавец като теб и шкембе. :)

  А в джима има не само мъже а и жени. Е, няма такива като теб, но вие сте специален случай и трябва да се отнасяме към вас с уважение. Хехехе. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 67. 67 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  До коментар [#65] от "vassilun":

  САЩ провокираха напрежение там.Само че там, не е Северно Мексико, ами е Европа.В интерес на САЩ е да има напрежение по руската граница. Доказаха го и с Грузия, и с Украйна.Но в интерес на Европа ли е?Нали си спомняш Вики Нюланд какво каза за Европа?

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 68. 68 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  До коментар [#65] от "vassilun":

  И не се хващай за Украйна.Посочих ти поне 2 важни неща, в които САЩ и Европа са на различни позиции.И Европа и Китай заемат еднаква позиция.Време е Европа да заема позиция спрямо интересите на гражданите си, а не спрямо геополитическите прищевки на САЩ.Ако Европа и САЩ имат общ интерес по дадени въпроси , ок, няма проблем.Но не трябва всяко нещо, което се приема от САЩ непременно да е политика и на Европа

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 69. 69 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  До коментар [#68] от "Noise":

  Точно в интерес на гражданите на Европа е да не подкрепят ретроградни режими като тези в Москва и Пекин!

 70. 70 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#64] от "Нагъл Визионер":

  Отне ми известно време докато осъзная колко си малоумен...

  Ти очевидно си въобразяваш, че споменаването на джима е да покажа какъв мъж съм, докато аз го споменах за да ти покажа, че няма как някой с петдесет сантиметров бицепс да ме впечатли, защото и моя бицепс не е от най-малките.

  От друга страна е невероятно забавно да олицетворяваш мъжеството с яденето на шкембе. Това е не просто за LOL, а за ROFLMAO. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 71. 71 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  До коментар [#67] от "Noise":

  Нюланд го каза много точно и бе права, защото Европа е беззъба!

 72. 72 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2219 Любопитно

  Странен анализ.
  Бях във Вашингтон през пролетта, включително в конгресната библиотека. Как пък никой не каза и дума за Тръмп!
  Не му симпатизирам, хората наистина са тревожни, особено в Ню Йорк. Но точно централната част на американската столица си е както винаги. А китайците, те са буквално на всяка крачка, доста агресивни.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 73. 73 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#13] от "vxa15365434":

  Ми не си е купил по-качествени американски клещи произведени в Китай.

 74. 74 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11624 Неутрално

  САЩ и Китай може и да спорят, но Китай е обречен след време да стане икономически най-голямата нация (не най-богатата, за това ще им трябват столетия). Просто когато си с почти 4 пъти по-голямо население ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 75. 75 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  До коментар [#69] от "vassilun":

  В интерес на гражданите на Европа е политиците и да защитават европейският интерес.Три примера.Сделката с Иран, Парижкото споразумение за климата, мерки срещу протекционизма в световната търговия.И в трите интересите на Европа се разминават с тези на САЩ и се покриват с тези на Китай. САЩ си гонят техните интереси, Китай своите, Русия също.Време е Европа да започне да го прави.По-сериозно сближаване, общ бюджет, армия и т.н..Това е според мен правилното нещо за Европа.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 76. 76 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2678 Весело

  До коментар [#70] от "I":

  Продължавай Зигмунд, разкажи ми още за мен, мимоходом може да споменеш още нещо за забележителния ти живот на велик мъжкар, блъскащ у джима обраден от жени, ще се постарая да не се смея прекалено грубо, трябва да тренирам тоя аспект, изпитвам вина че ви комплексирам толкова лошо твоя тип клетници, трябва да се науча на онова лицемерното кимане имитиращо разбиране и съпричастност, не бива човек само в зоната си на комфорт да седи :)

  Use your Illusion
 77. 77 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  До коментар [#71] от "vassilun":

  Европа е беззъба, щото прекалено дълго разчиташе на САЩ и им играеше по свирката.Тръмп дойде като biggest wake up call ever!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 78. 78 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  До коментар [#74] от "penetrating":

  Ще си оспорват позицията с Индия според нЕкои прогнози.Освен ако..... Европа най-накрая не преглътне егото на някои от нациите и не се федерализира.Тогава голямата четворка ще е Европа, САЩ, Китай , Индия.. Говорим за 15-20 годишна переспектива.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 79. 79 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#76] от "Нагъл Визионер":

  Ама разбира се, аз нямам право да разказвам нищо за теб, само ти имаш право да дрънкаш как съм се "сгъвал", нали Юнг? :)

  Аз, за разлика от теб, нямам нужда да доказвам на никой, че съм мъж. Просто защото имам жена и две по-малки доказателства. :) ТИ, от друга страна, трябва да обясняваш как си ял шкембе, и то не как да е, ами с ЧЕСЪН! Защото, разбира се, само истинските мъже ядат шкембе или чесън.

  Невероятно забавно е да се четат умнокрасавците, които са изпаднали от далечния край на умнокрасавщината. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 80. 80 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  До коментар [#73] от "One Hour":

  Между другото гледах едни краш тестове на френски гаечен ключ както се знае в Бг.Китайски и американски.Американският просто си беше супер качество, но цена Х 10

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 81. 81 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  До коментар [#75] от "Noise":

  Парижкото споразумение не е никакво споразумение! Бихте ли дал данни Китай / Индия с колко % е обещал да намали замърсяването и какъв е механизма да контрол? Иранската сделка е един вид отлагане във времето, а не начин да се попречи на аятоласите да се сдобият (с помощ от Русия) с ядрено оръжие! Единствено против протекционизма съм, защото глобализацията е необратима! И никак не съм фен на Оранжевия идиот!

 82. 82 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  До коментар [#77] от "Noise":

  По-скоро Европа използваше САЩ в продължение на десетилетия! И е беззъба, защото Австрия и Холандия (например) имат несъвпадащи интереси! Бъдещето на ЕС е федерална държава!

 83. 83 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2678 Весело

  До коментар [#79] от "I":

  Ама ти си клетника дето отчаяно се пъне колко голям мъж е у интернет форум бе чиче, аз ти показвам колко е смешно това - ти ми навираш жена ти и децата ти и некъв джим за да ми се 'докажеш', аз ти лискам едно шкембе с чесън на смешната муцуна и ти се хиля на цървулските комплекси. Кое не ти е ясно в тая толкова синергична картинка :)

  Use your Illusion
 84. 84 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#68] от "Noise":Точно в интерес на гражданите на Европа е да не подкрепят ретроградни режими като тези в Москва и Пекин!
  —цитат от коментар 69 на vassilun


  Ми ний ,не ги подкрепяме , ама баш демократите, локомотиви на евроатлантизъма, взели, че изнесли де що има фабрика у държавата си - при китаийските другари.
  За да може , демократичната общественост да гребе с пълни шепи евтини джунджурии.
  И ний к'во трябва да направим ? ."Лакомо дупе - кръв с..е" е казал народът, те така и с войнствените евроатлантици. !

  "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
 85. 85 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  До коментар [#78] от "Noise":

  Посетете едно село в дълбоката провинция на Китай / Индия / Германия / Франция и помислете колко века ще са необходими на китайското / индийското село да достигне нивото на живот на немското / френското! Цифрите дават overview, но на място е по-важно как живеят хората!

 86. 86 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#83] от "Нагъл Визионер":

  Я разкажи къде съм се пънел да покажа колко голям мъж съм, да ти се посмеем. :)

  Аз ли се хваля, че говоря (и пия кафе) с жени, като че ли това е голям успех? Аз ли "споменавам" как им отстъпвам ред на опашката? Аз ли се хваля, че ям шкембе? Аз ли се опитвам (по асоциация разбира се, ти нямаш 50 см бедра, какво да говорим за бицепси) да сгъвам опонентите си с мускули?

  Ламбьо, ламбьооо, толкова безпомощно жалък си, че дори не е тъжно. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 87. 87 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#78] от "Noise":Посетете едно село в дълбоката провинция на Китай / Индия / Германия / Франция и помислете колко века ще са необходими на китайското / индийското село да достигне нивото на живот на немското / френското! Цифрите дават overview, но на място е по-важно как живеят хората!
  —цитат от коментар 85 на vassilun


  Те и монголите са били диваци сравнение с жителите на Багдад, но някак си много резко са стигнали нивото им на живот, та дори и задминали.

  "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
 88. 88 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11624 Весело

  До коментар [#78] от "Noise":

  Бъдещето е за Китай и няма алтернатива засега.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 89. 89 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 523 Любопитно

  "Наскоро прекарах три месеца във Вашингтон в катедрата "Хенри Кисинджър" на Библиотеката на Американския конгрес. Привидно работата ми беше да открия смисъла в един свят, който е полудял. Но сякаш единственото, което успях да постигна, е объркване на високо равнище."

  Три месеца "чело коте книжки" и накрая нищо не разбрало.

 90. 90 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Изглежда на бай Кръстев на челото му е изписано "соросоид", та никой от администрацията на Тръмп не желае да разговаря с него. So sad. Оставен в ръцете на фейк нюза и сателитните "мислители", закономерно нашият анализатор стига до грешни изводи.

  Първо, абсолютна лъжа е, че "в лицето на неговата (Тръмп) администрация Америка е изгубила увереността в своята изключителност". Точно обратното е. Дълбоко в съзнанието и на млади, и на стари генетично е залегнало убеждението, че Америка е изключителна. Признават ли си или не, американците се отличават от останалите с две вродени чувства - раждат се с чувство за габарити на колата и чувство за изключителност. С или без Тръмп без значение.

  Второ, как така ако Америка е изгубила способността си на суперсила, точно тя щяла да пребори Китай. Не може ли брюкселските зелки да изпилят зъбките на дракона? Логиката на Йотов. Който събори империята на злото, той ще изпържи и малките жълти хора. Точка.

  В заключение, изгубени три месеца за Кръстев във Вашингтон. По-добре да си беше останал при мокрите сънища за руснаците, импийчмънта и простите избиратели на оранжевия клоун.

 91. 91 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8782 Неутрално

  Значи, когато и да си отиде Тръмп, за Европа винаги ще е късно.

 92. 92 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2678 Весело

  До коментар [#86] от "I":

  Е добре де, хиляда пъти ми викаш колко съм жалък а все се влачиш като неква клета кибритопродавачка след мене непрекъснато пънейки се да ми доказваш какъв велик успял мъж си. То не бяха джимове, то не бяха жена и деца, то не бяха акции на епъл и научни успехи. Очаквам да скочиш с парашут от стратосферата и мимоходом да го подметнеш че да ахне целия форум.

  Зигмунд и Юнг какво биха казали за твоя толкова забавен случай - да драпаш неистово за признанието ми докато ми разказваш колко съм жалък :)

  Use your Illusion
 93. 93 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  До коментар [#82] от "vassilun":

  Не съм много убеден.В продължение на десетилетия САЩ буквално диктуваха реда в Западният свят.И сега са в ужас от идеята за Европейска федерация.Европа има и технологиите , и кадрите , и финансите да има и независима политика, и силна армия.И като добавим относително евтините ресурси от Изток веднага става ясно защо Щатите всячески биха пробвали да осуетят такъв проект.Без Великобритания в ЕС обаче трудно ще се получи.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 94. 94 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  До коментар [#85] от "vassilun":

  Ох, когато ние сме имали писменост и княз Борис е направил България културен и образователен център в Европа, а като цяло Балканите са били в Златен век, англичаните са живеели като полудиваци и да се снишавали семейно.Няколко века по-късно нещата леко са се променили.Ако сравним тогавашните темпове на развитие със скоростта на промените днес и добавим достъпа до технологии тая промяна може да стане за десетилетие.Две да са.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 95. 95 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#92] от "Нагъл Визионер":

  Ох, горкото умнокрасавче, разни се влачат след него и му се смеят. :) Я кажи пак за великия ти подвиг -- яденето на шкембе с чесън. Това жени и деца са лесна работа, всеки хетеросексуален ги може. Виж, шкембето е серизно постижение. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 96. 96 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#94] от "Noise":

  България е била културен и образователен център на Европа при Борис? Хайде по-леко с фантазиите.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 97. 97 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  До коментар [#96] от "I":

  Какво те учудва? 9ти век в Европа практически има 3 големи държави, които диктуват дневният ред.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 98. 98 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#97] от "Noise":

  Това не прави България културен център. Какво оригинално е произвел този "център"?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 99. 99 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4604 Неутрално

  До коментар [#88] от "penetrating":

  По-точно бъдещете в пазарната динамика е в тази част на Азия - Китай, Южна Корея, Виетнам, Япония. Споменавам Япония на последно място предвид на различния подход към решаването на демографския спад чрез роботизация на производството. Слабо населената Тихоокеанска част на Русия е реално изцяло интегрирана и като ресурсна база, и като културен живот от Азиатската технология (специалният подход към коли с дясно кормило внесени употребявани от Япония :-)), култура (изучаването на китайски и японски се разширява заедно със суши ресторантите) и почивно дело - Виетнам, Тайланд етцетера.
  В статията на г-н Кръстев има един безспорен момент, изразен с изречението "Светът след Тръмп няма да бъде същият, както светът преди Тръмп.". Тревиално, защото не е ясно каква е прогнозата освен че Китай е важен фактор, но естествено и очаквано. Светът не беше същият и след Клинтън, и след Буш, и след Обама, но защо да повтаряме древни истини че "не можеш да влезеш два пъти в една и съща река" :-)
  Не може да се отрече, че Кръстев е схванал какво се търси от Ню Йорк Таймс и си е свършил работата, за което се надявам да си е получил хонорара. Но, трите му месеца във Вашингтон май са преминали напразно ако не е разбрал че промените са съществени, и, по мое мнение са източник на оптимизъм предвид настроенията сред младите избиратели, с които за жалост той явно не е общувал.

 100. 100 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 999 Весело

  ... Аз, за разлика от теб, нямам нужда да доказвам на никой, че съм мъж. Просто защото имам жена и две по-малки доказателства.
  —цитат от коментар 79 на I


  Като гледам колко време висиш тук и какви глупости пишеш - горката ти жена и горките ти по-малки доказателства.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK