За причините и следствията, или за яйцето и кокошката на машинното гласуване

За причините и следствията, или за яйцето и кокошката на машинното гласуване

© Юлия ЛазароваИзборният кодекс отново е "разпечатан" за изменения и допълнения.


Ние, изглежда, много бързо забравяме и така ни е по-удобно.


Днешната драма с т. нар. машинно гласуване беше ясна още преди 4 години, когато то влезе като експеримент и после излезе от изборните секции. Сега се помни защо всъщност го поискаха, но дълбоката причина дори не се споменава. И докато тази причина не бъде отстранена, никакви машини няма да помогнат.
Коренът на злото


Българската изборна администрация е формирана на принципа на партийното номиниране и запълване на квоти, които отговарят на процентното представителство в парламента от последните избори. Плюс по едно място за човек от партия, която не е в парламента на България, но има спечелен мандат в Европейския парламент. Този принцип се нарича взаимен контрол. Работи добре в страни с висока степен на индивидуална почтеност, образовано население, добър жизнен стандарт и етническа хомогенност. Едно от тези условия да не е налице, то подобна композиция започва да проявява слабости, които опорочават доверието в изборния процес.


Започват съмненията


Съмненията са за неправилно определяне на действителността на гласовете, неотчитане на гласове за партиите, които нямат представители в комисиите, неотчитане на преференциите (общ интерес на всички партии) и др. Най-големите съмнения са, че хора от секционните избирателни комисии /СИК/ умишлено правят действителни гласове недействителни или правят същото с преференциите, подправят протоколи.


Напоследък се говори, че някаква малка парламентарна партийка е поискала в избирателните комисии да има само квоти за парламентарните партии. Ако това е вярно, то е като на отровен от гъби да му се дава цианкалий. Това между другото.


За да се преодолеят пороците на партийното формиране на СИК, са правени много предложения. Помня такива при подготовката на сегашния Изборен кодекс. Предлагано беше да се смени принципът и в секционните и в районните комисии /РИК/ да влизат хора само по професионални критерии и образование, без да са номинирани от партии, а Централната избирателна комисия /ЦИК/ да бъде формирана от представители на различните власти като Конституционния съд. И да е от 5 – 7 човека с по-голям секретариат, а не от 23-ма. При последните промени имаше предложение в СИК да се вкара поне един член – председателят, който да не е партийна номинация, а подбран само по професионална пригодност. Например адвокат, съдия, прокурор и др., който като независим ще гарантира, че в СИК не са извършени измами в интерес на една или повече партии. И това не се прие.


Трябва да е пределно ясно, че предложението за машинно гласуване се направи преди всичко за да попречи на партийно назначените СИК да манипулират резултатите от броенето и нарушенията, изброени по-горе. Мотивите за по-бърз резултат дойдоха по-късно. И то без да се има предвид, че поне в 30% от секциите трябва да има ръчно броене на машинните гласове (бележките в кутиите), за да се потвърди алгоритъмът за изчисляване на машинния протокол. И после да се съберат числата от машинния и ръчно написания протокол от хартиените гласове. Надеждите за бързина са малко пресилени.


И какво излиза? Вместо да отстраним причината – порочния принцип на формиране на СИК, ние даваме на същите партийни назначенци машини, които да им попречат да ни мамят. Нали е ясно, че партиите, и то всички, които са в парламента, нито го искат, нито ще допуснат това да повлияе съществено на процеса. Начините за минимизиране на ефекта от наличието на машини в изборните секции са много – от сплашване и забрана да се ползват, налагана от партиеца - кмет/наместник, и местните партийни функционери, застъпници, местни мутрички, племенни авторитети, лихвари..., та до спиране на тока, лек вандализъм, рисуване по екрана на машината на кръстчета с лак за нокти например или блажна боя, или лепене на картинки. Може да има подкуп за техника или направо заплахи. Там, където ще се сложат все пак машини, ползването им може да не се насърчава. Засега никой не дискутира изграждането на изцяло машинни секции с предварителна регистрация за максимизиране на ефекта от инвестицията. Това би бил истински пробив в процеса и с малко машини биха се "дезинфекцирали" много гласове, особено в големите градове. Би се ускорил и процесът на обработка на резултатите.


И, забележете, удоволствие да се борим с непочтените СИК е срещу суми от 30, 40, 50 милиона лева. Без гаранция, че ще има някаква полза в малките и отдалечени секции.


Защо не се върнем към първоначалния проблем?


Няма ли да е по полезно да бъдат подбрани независими хора за председатели на СИК и те да носят отговорност за качеството на работата и верността на резултатите? Какво пречи това да са представители на адвокатурата, на прокуратурата, на съдебната система, на академичната общност? Няма ли да е по-ефективно да похарчим 2 милиона за командировки и възнаграждения и да изпратим например старозагорски адвокати да правят изборите в Кърджали, кърджалийските във Видин, пловдивските специалисти в София. Защо да не е възможно? Нали кодексът е един на цялата територия на страната? Който не е доволен, може да се обърне към съда.


Друг проблем в работата на СИК е практическата безнаказаност. Каквото и да са извършили, колкото и процента недействителни гласове да има в протокола, каквито и корекции да са правени, последващ контрол няма. Освен ако съдът не постанови повторно броене. Това става много рядко. Дори и съдът да постанови повторно броене, то за членовете на комисии няма никакви последствия. Да не говорим за партиите, които са ги номинирали. Затова медиите вече показват и напълно неграмотни хора. Да изкарат някой лев. Процедура за последващ одит чрез отваряне на урната и оценка на работата на СИК няма. В последните 1 – 2 години общественият съвет към ЦИК отправи искане за одит на секциите, в които има голям брой недействителни гласове. Има десетки секции с над 30% и една секция в Разлог с над 70% такива гласове. Член на ЦИК разработи методика. Комисията обаче зае кръгова отбрана и не разреши подобен одит. При това ставаше въпрос за избори за предишен парламент. Образно казано, за археологически разкопки или поне за историческо изследване на близкото минало. Любопитен детайл е фактът, че на първите избори с номерирани бюлетини разликата между получени бюлетини, използвани и върнати неизползвани беше 66 000. В някои РИК се губеха над 11 000, а в някои балансът беше на плюс. И това не смути никого.


Отделен е въпросът за квалификацията на СИК. Преди последните парламентарни избори комисиите в столичния район "Възраждане" минаха обучение. Присъстваха по-малко от половината членове. Обучението продължи точно 2 часа - 45 минути четене на извадки от Изборния кодекс и 1 час и 15 минути инструктаж по логистиката (микробуси, сандвичи, вода, заплати и др. ценни указания). Никой не попита дали членовете могат да събират и изваждат трицифрени числа. Все пак е столица, нали?


И в заключение – комбинацията между партийни комисии и липса на контрол развързва ръцете на недобросъвестни функционери да манипулират изборните резултати още на етапа на броене. Именно за момента на броенето в изборния ден е важно да се направят значителни промени в посока прозрачност. Така наречените застъпници са абсолютно неефективни. Особено тези, пратени от партии, които така и така имат членове в СИК. Това си е просто легално купуване на гласове. Един и същ партиен началник предлага членовете и назначава застъпниците. Затова при броенето на гласовете тези застъпници не наблюдават процеса, а само чакат копието от протокола, каквото и да пише в него. Малките партии пък нямат пари да наситят всяка секция със застъпници. Няма и ресурс за независимо гражданско наблюдение на всеки глас.


Удачна форма за по-голяма прозрачност са преброителните центрове. Там трябва да броят други хора, независимо подбрани, а не членовете на СИК. Членовете на преброителните комисии могат да са от друго място. Там могат да се смесват по 8 – 10 – 15 урни, за да се загуби връзката на резултата с конкретната секция и да се преодолее страхът у хората. Трябва да се премахнат и т. нар. тъмни стаички. Откъде накъде машината е зад малък параван, а избирателят скрит зад шарени чаршафи. В САЩ и в Полша няма ли тайна на гласа? Подобна промяна би ограничила евентуалното заснемане на гласа за последващо плащане, намиране на партията с клечки, конци, рабош и др. иновации.


Сега, когато Изборният кодекс отново е "разпечатан" за изменения и допълнения, е добре пак да бъде обсъден принципът за формиране поне на секционните избирателни комисии /СИК/, ако няма време за другите комисии. От подхода на партиите към партийната субсидия е ясно, че те няма да се откажат от контрола на изборния процес. И това е жалко. Изборите са все пак държавно административно производство. Избирателят декларира пред държавата искането си кой да го управлява. Не пред партиите. Партиите сега са приватизирали в свой интерес държавна процедура.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 954 Весело

  Какво пречи това да са представители на адвокатурата, на прокуратурата, на съдебната система, на академичната общност?

  МУХАХАХАХАХАХА, АВТОРЕЕЕЕЕ..............

  Знанието е сила, информацията - власт
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Весело

  Машинно и електронно - о,ужас.Виж ако ставаше дума за - машинално-да!

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Какво пречи това да са представители на адвокатурата, на прокуратурата, на съдебната система, на академичната общност?МУХАХАХАХАХАХА, АВТОРЕЕЕЕЕ..............
  —цитат от коментар 1 на pag


  Изпревари ме. Стоилов е по принцип адекватен човек, не знам какво му е станало!

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Интересни въпроси и предложения. Секциите с аномален брой недействителни бюлетини наистина заслужават внимание. Дали машините за гласуване ще решат нещо и аз се съмнявам.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  И да не бъдат партийни председателят и/или членовете на комисиите, какво пречи да бъдат купени? Докато корупцията е държавна политика, каза Цацата, сме безсилни.
  Затова да въвеждат машинното гласуване във всички секции, защото законът ги задължава, а също така да приемат и електронно и гласуване по пощата, за да могат и българите в чужбина да си дадат гласа.

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Имам само един въпрос.
  Кой ще гласува на тази машини?
  Защото циганите няма да могат, пенсионерите също.
  А ако поискат, някой трябва да им обяснява какво да натискат, което значи, че вотът ще бъде опорочен.

 7. 7 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Машинно гласуване, електронно гласуване, електроннен референдум са най-значимите електронни услуги, които са функции на интегриранна система, обединяваща всички администрации от централната и местна власти. Ключов елемент в обединението на администрациите са автоматични административни процеси в реално време, включващи платежните системи, всички регистриращи системи за актуално състояние на физически и юридически лица, данъчни системи, контролиращи системи (например гранични контролни пунктове) и т.н. Електронната идентификация трябва да участва във всички процеси. Това вече 10 години е факт в Естония и много други държави, където има политическа воля и е довело корупцията в тези държави практически до нулево ниво. Същевременно вложените инвестиции са се изплатили отдавна и са многократно по-малко от похарчените в България с отрицателен ефект. Отрицателен, защото някои нещица, които са направени в България са привидно в интерес на обществото, а всъщност дават достъп до информация в интерес на нечистоплътен бизнес (мафия). Например митническите услуги. Номерът с агенцията по вписвания е част от схемите на нечистоплътни интереси. Обслужва със свързана информация различни мафиотски кръгове, като например стрителната мафия, имотната мафия и мн. други мафии през фирми с разрешен платен достъп до информацията. Липсата на политическа воля или по-скоро имитацията на такава е безспорно доказателство кого обслужва властта в България и защо не трябва да се вярва на предизборни лозунги от типа: "Ние работим за хората...". Така че скоро не чакайте да има резултати в тази посока в интерес на почтения бизнес и хората

 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Имам само един въпрос.Кой ще гласува на тази машини?Защото циганите няма да могат, пенсионерите също.А ако поискат, някой трябва да им обяснява какво да натискат, което значи, че вотът ще бъде опорочен.
  —цитат от коментар 6 на НеКой

  Ще гласува, който иска. Не е задължително да се ползват. Който не разбира, да си гласува с хартиена бюлетина.

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Коренът на злото...

  - Машините, които се предлагат, НЕ дават възможност гласоподавателят да провери как машината е възприела неговото гласуване.

  Със здраве.

 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fiji":

  Е за 20 човека ли този лукс?

 11. 11 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Е за 20 човека ли този лукс?
  —цитат от коментар 10 на НеКой

  Закъснял си с този въпрос. Трябваше да питаш депутатите, когато го приеха закона за машинното гласуване.

 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#11] от "Fiji":

  Ми те приеха и Белене да има, което не значи, че непременно ще стане така...

 13. 13 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2619 Весело

  "Например адвокат, съдия, прокурор и др., който като независим ще гарантира, че в СИК не са извършени измами в интерес на една или повече партии...Избирателят декларира пред държавата искането си кой да го управлява. Не пред партиите. Партиите сега са приватизирали в свой интерес държавна процедура."

  Тоя още не е разбрал, че съдиите, прокурорите или "др.", например следователите, НЕ са "независими", а безпартийни. Независима е съдебната власт, а служителите й имат служебен имунитет при взимането на решения в кръга на работата си.
  Човек, който не прави разлика между основни понятия на демокрацията, който още не е разбрал какво представлява държавата и как функционира тя, който заради едни или други политически пристрастия разбърква философията на конституцията и теорията за държавата и правото, както се бърка буламач за прасето... и въпреки това е решил да ни "отваря" за ИК и да раздава акъл на кило... ох, не знам, не знам...
  Щом не е Маяма и носи очила, то сигурно е...не, не е Раданчо, щото и той е адвокат, и по думите на автора трябва да е... хахаха.... "независим" и готов за председател на СИК в Хасково, например?! Кого да сложим за председател на ЦИК, другарю Стоилов? Ако нямате отговор, предлагам да е Лозан Панов!

  [quote#3:"АзКлавдия"][/quote]

  Познаваш ли го? Да не би да ти е съгражданин?! Питам със страх.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2292 Весело

  Има смисъл да се мине изцяло на машинно гласуване, а не на смесено.
  Примерно машинката разбърква имената на партиите и гласуващият трябва да избере на екрана името на партията, за която ще гласува. След това му се предоставя списък на кандидатите от партията също в разбъркан ред да избере предпочитания кандидат.
  Известно ми е, че такова нещо никога няма да мине, но пък си струва човек да помечтае.

 15. 15 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2619 Весело

  "Трябва да се премахнат и т. нар. тъмни стаички. Откъде накъде машината е зад малък параван, а избирателят скрит зад шарени чаршафи. В САЩ и в Полша няма ли тайна на гласа? Подобна промяна би ограничила евентуалното заснемане на гласа за последващо плащане, намиране на партията с клечки, конци, рабош и др. иновации."

  Вай, вай, вай... Горкият! Дай му КРБ и ще я накъса на малки парченца, ще я сложи в една кофа, ще я завърти над главата си и ще я даде на някого (само срещу "2 млн." лева!) да я сглоби... както на "независимия" му се харесва... Ще станем като в САЩ, Полша? За Румъния нищо не каза, а това е важно, щото ние без румънския опит сме за... никъде.
  Дневник, тази статия е за друг раздел. Подлежи на широко обсъждане, задълбочен анализ и внасяне в НС. На президента няма защо да я даваме, щото звучи, все едно той я е писал.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 16. 16 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2619 Любопитно

  Да вземем само снимката и да разсъждаваме. Какво пише на екранчето? "Изчакайте устройството да се активира от председателя на избирателната секция".
  Излиза, че някой ще ми активира устройството, а аз ще почна да чета екранчето и да следвам указанията. Ако сбъркам и натисна копчето за край на операцията, кво става? Машината сама ли ще се изключи или ще чака председателят да я дезактивира. Ако е първото, трябва да ходя да се разправям с председателя и да повтарям и потретям гласуването. Ако е второто, в "човека с копчето" е хлябът и ножът, и сиренето. За един човек може да има три и повече различни, или по-лошото - три еднакви гласа, щото се предполага, че машината издава бележки за всеки опит. Значи ли това, че ще има процедура за унищожаването им и колко души от секционната комисия ще са ангажирани с един човек, щом се предполага, че повечето гласоподаватели ще са на опашка за пускане на хартиени бюлетини? Значи ли това, че с машините ще извадим очи, вместо да изпишем вежди? Страхувам се, че точно това ще направим.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 17. 17 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Имам само един въпрос.Кой ще гласува на тази машини?Защото циганите няма да могат, пенсионерите също.
  —цитат от коментар 6 на НеКой


  Хайде де!
  Гласуването чрез машина е в пъти по-просто от боравенето с мобилен телефон.
  Или не си въждал машина за гласуване (за разлика от мен - 2 пъти съм гласувал на такава), или разпространяваш патрийни опорки!

 18. 18 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 568 Гневно

  Коренът на злото...- Машините, които се предлагат, НЕ дават възможност гласоподавателят да провери как машината е възприела неговото гласуване.
  —цитат от коментар 9 на plebs


  Това НЕ е вярно!
  Има и потвърждение за всяка стъпка с изписване на избраната партия и/или кандидат, и отпечатан на хартия резултат, който се пуска в специална урна.

 19. 19 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 568 Гневно

  До коментар [#16] от "Грозде":

  Пълни глупости!

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Абе , то ясно защо не искат машинно и електронно гласуване. Ще се спре манипулирането при броенето и фалшифицирането на протоколите. Въпросът е , защо ние го приемаме, защо няма протести за това.

 21. 21 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2619 Весело

  До коментар [#16] от "Грозде":Пълни глупости!
  —цитат от коментар 19 на uporit


  Хихиххи...
  И ти ли като автора си "изборен експерт" от Пловдив? Сътрудник на Маяма?! От такива оценки не приемам, анадънму!
  2014
  "Стоил Стоилов е изборен наблюдател, участвал в редица международни мисии в Азия и Африка. Член е на обществения съвет към комисията, която обсъжда новия кодекс, както и на предишната временна парламентарна комисия, която изготви черновата на закона."
  https://www.dnevnik.bg/intervju/2014/01/22/2224346_stoil_stoilov_izboren_nabljudatel_s_dobrovolnata/

  2017
  "Считам, че липсата на машини не нарушава избирателните права на гражданите. Дори да има някакво оспорване, то съдебното решение не би следвало е да бъде за отмяна на изборите. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Стоил Стоилов, международен наблюдател на избори, дългогодишен изборен експерт и член на Обществения съвет на ЦИК."
  http://82.119.84.124/plovdiv/post/100799558/ima-saprotiva-sreshtu-mashinnoto-glasuvane

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 22. 22 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2619 Весело

  Абе , то ясно защо не искат машинно и електронно гласуване. Ще се спре манипулирането при броенето и фалшифицирането на протоколите. Въпросът е , защо ние го приемаме, защо няма протести за това.
  —цитат от коментар 20 на Роси


  Права си, Роске! Аз бих довела нещата докрай, за да се изчистят всякакви недоразумения. Бих предложила да направим едни ПРОБНИ избори само с машини. 50 милиона къде ли не са отишли, че за вашите прищевки няма да ги дадем!
  И така - машините се слагат навсякъде, а партиите са изписани без номера и лидери. Чак тогава, ако ви изберем, тоест след като изчакаме да видим кой и с каква коалиция ще се явява от ДСб-то и дали изобщо ще го има в бюлетините, ще ходим да натискаме копчетата.
  Обаче няма да се сърдиш, ако пак сте някъде около нулата, нали? Няма да излизаш и да протестираш, заедно с файтона? Ох, страх, страх, страх...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 23. 23 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  До коментар [#14] от "pamela":

  Стига усложнения - една клавиатура и пишеш - в града партия, в графа преференции.

 24. 24 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2619 Весело

  А на Фиджито и 2-та милиона от чужбина можем да осигурим по един лаптоп и електронен подпис на човек, хахах... Колко му е да прибавим още 20-30 милиончета, барабар с куриерските разходи за доставката, та да има всеки право и привилегията да гласува колкото и където му душа сака. Държавата бълха я ухапала, нали Роске?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Неутрално

  Истината е, че е необходимо прилагането на комплексни мерки:
  - професионални, а не партийни СИК
  - централизирано броене
  - машинно гласуване
  - гласуване по пощата
  И накрая след време, електронно гласуване

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Проблемът на българският Избирателен кодекс определено НЕ Е машинното гласуване!
  Проблем са избирателните списъци, непрофесионалната изборна администрация и липсата на активна регистрация, но това са неща, които никой няма да подложи на обществен дебат, да не говорим за законодателни промени.....

 27. 27 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#24] от "Грозде":

  Демокрацията струва скъпо. Но повече струват на държавата олигарсите и корумпираните политици.

 28. 28 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2619 Весело

  До коментар [#24] от "Грозде":Демокрацията струва скъпо. Но повече струват на държавата олигарсите и корумпираните политици.
  —цитат от коментар 27 на Fiji


  Това от Славиту Трифонов ли го научи, другарке? Скъпо струва, да. Ама на нас, не на вас. Вие сте имали и имате избор - да останете или да си отидете, да гласувате или не, да се връщате или не. Фукате се, че сте много, че сте добре материално, докато тук ние едва ли не тънем в нищета и сме прости, щото избираме ГЕРБ. Като дойде време за избори, нещата се обръщат. Като в приказката за вълка и "болната" лисица. Тогава бедните трябва да плащат и то, без ограничение за прищевките на няколкото хиляди, пищещи тук с претенции да са най-умните и най-добре избралите. После все някой от вас си признава, че не ходи да гласува, щото всички били маскари, но пък тук няма равен по силата, с която бие по нашия избор. Искаш ли да направим една бърза проверка колко сте и как гласувате? Намери си протокола от последните парламентарни избори в секция "Чужбина" и го дай тук да го анализираме. Ще проверим колко сте, как сте гласували и дали имате право да ни нахендряте с нови и нови разходи, хаха...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 29. 29 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2619 Любопитно

  До коментар [#27] от "Fiji":

  Ако си наистина по островите и сте трима човека, или пък не си гласувала, щото ти е било скъпо, дай да видим някой град от Щатите, където българите са десетки хиляди. Чикаго? После ще посмятаме.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 30. 30 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2619 Весело

  До коментар [#27] от "Fiji":

  Ето, другарке! Спестявам ти неудобството и избирам Чикаго, където българите са УЖ много и нищо не им струва да си направят секция и да гласуват, без да харчат скъпоценните си долари. Какви са резултатите там, ако сравняваме само ДСб, ГЕРБ и БСП:

  Ами от общо гласували 142 (сто четиридесет и двама), действителните гласове са 139, а от тях само 137 са за партии и коалиции. Излиза, че от половин милион, колкото се твърди, че са българите в Чикаго, само 12 са гласували за Раданчо, 17 за БСП и 45 за ГЕРБ и хич не си мисли, че т.н. "Нова република" е на трето място. Ми не, 40 гласа имат ДЕОС и Зелените. Прави сметка колко са "десни", хаха...
  Пратени са 500 бюлетини, а 357 са върнати.
  И искаш да ми кажеш, че ние трябва да ви купуваме лаптопи, така ли? Аре, недей...
  https://results.cik.bg/pi2017/rezultati/32.html #/p/325300286.html

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 31. 31 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#29] от "Грозде":

  Щом предполагаш, че съм на тихоокеански остров, значи наистина си в небрано лозе. Много ви е страх от гласовете в чужбина. Прогонихте умните хора, сега искате и устите да им затворите. И не си прави труда да ми пишеш дълги поучения, нямам намерение да ги чета.

 32. 32 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2619 Весело

  До коментар [#29] от "Грозде":Щом предполагаш, че съм на тихоокеански остров, значи наистина си в небрано лозе. Много ви е страх от гласовете в чужбина. Прогонихте умните хора, сега искате и устите да им затворите. И не си прави труда да ми пишеш дълги поучения, нямам намерение да ги чета.
  —цитат от коментар 31 на Fiji


  Поученията за демокрацията и цената й са от тебе, драга. А и не знам колко са "умни" хората, за теб да не говорим, които не могат да съберат 2 и 2, само устата им голяма.
  Общо в чужбина, включително в Турция, през 2017 са гласували 117 999 души. Ако сте само това, с мед да ви намаже човек, хахах... От "небраното" си лозе.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 33. 33 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  Машинно и електронно - о,ужас.Виж ако ставаше дума за - машинално-да!
  —цитат от коментар 2 на chicago514
  Да..
  При т.нар. "дистанционно-електронно" , как ще е гарантиран вотът?

  Е-вотът ще промени всичко..
  Технологията на гласуване ще е следната - едни хора /един човек/ ще стои в някакво помещение с компютри, при него, в индианска нишка, ще се точат роми или работници във фирмата на Ковачки, или хора взели кредит .. тези точещи се в нишка, ще казват на оператора, някакъв код за достъп-или ще му подават листче с егн-та-а той ще въвежда данните за дадена партия ..
  Няма да я има неизвестността - дали малоумниците, ще се объркат в стаичките и ще налашкат с палав химикал преференции, дали няма да се объркат с числата, дали въобще ще гласуват и няма да те излъжат.
  С Е-Вота, ще се постигне най-доброто при закупката на стоки и услуги-ще е гарантирана услугата ..
  Даваш 100 лв. , или 200 лв. , или 300 лв. - но пък контролираш целия процес - даже може и сам да присъстваш - и лично да гледаш как се гласува!

  Kак ли ще са технологичните подробности? Дали, ще се гласува въвеждайки ЕГН, или със специален индивидуален код? Ако е с ЕГН ще е тарикатско - изведнъж огромен брой хора, отивайки, да рече, до урните, ще разбират, че май вече са гласували - в Русия са, в Русия са - и от там са си пуснали гласа електронно - ей я, системата така казва ..

  Ако пък е с някакви кодове / както навремето ТАН кодовете, за банкиране в Германия, да речем/ - нищо не пречи, като се купят, още на първия избор данните .. срещу 200-300 лева .. те да се ползват със здраве, и на следващите избори ..

  та така ще е с Е-вота .. ромските махали, да предвидя от СЕГА, ще са 100% електронизирани ..
  И тогава предвиждам такъв живот ..

  Друго си мисля аз - а как ще гарантираме липса на натиск и принуда?
  СЕГА имаме секция - отпред - полицай, застъпници на различните партии , комисия , следи се да няма нетрезви, следи се дали няма агитация пред мястото за гласуване..
  .. не може ром сводник да пребие момичето си и да и каже "ей тука гласувай"..
  А дистационно електронно??

  От къде знаем #кой и как гласува?? Къде ги застъпниците, къде го полицаят?

 34. 34 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  До коментар [#31] от "Fiji":
  До коментар [#30] от "Грозде":

  Петдесет хиляди са в Чикаго и имаше избори, дето нямаше секция - защото за секция трябваше 20 имейла и не бяха подадени толкова - а специално за Фиджи, имейл може да пуснеш от дивана пред телевизора. И пак специално за Фиджи - избори на четири години веднъж (хайде при Борисов малко по-често), да те домързи да гласуваш, 'щото трябвало да отидеш в неделя до изборната секция на няколко километра (повечето нашенци са в големите градове, тези - които пътуват стотици километри за да гласуват - са десетки бройки), въобще не предизвиква страх, а смях - то ако българите в чужбина гласуваха срещу ГЕРБ, ДПС и БСП - те никога нямаше да вземат власт. Защото у нас гласуват 33+%, като се махнат невалидните бюлетини - 30-% - това са милион и нещо, разпределено на тези три партии - като махнем и ОП, Воля - 14% - и приемем че българите в чужбина гласуват 750 хиляди - спокойно могат да си докарат своя партия на власт с 121+ депутатски места - да управлява еднолично.

  А сега - ту ви млякото горещо, ту пък друго нещо - заслужава си да се направи електронно, машинно, пощенско и още к'вото искате друго гласуване - само за да се види новото ви нескопосано оправдание защо веднъж на четири години искахте да гласувате, но нямахте желание.

 35. 35 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  Интересно, защо веещите червени знамена "градски десни" не споменават, че такъв "машинен" ред за гласуване е приет при Путин?
  Ето статия от 2016:

  ... на предстоящих выборах президента России будет использовано 13 тысяч автоматизированных комплексов обработки избирательных бюллетеней (КОИБы и КЭГи). Это позволит охватить треть всех избирателей страны. На выборах 18 марта будет задействована система видеонаблюдения в составе 40000 камер установленных в помещениях для голосования. Они будут транслировать изображения с избирательных участков в сеть Интернет.. ...
  .. Под зорким наблюдением телекамер будут голосовать более 80% всех избирателей России. Кроме того, применение QR-кодов при изготовлении итоговых протоколов участковых избирательных комиссий в два раза ускоряет процесс ввода данных .."

 36. 36 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  В Русия, за "машинни" системи се заговори още в 2011..
  ---------------
  12 ноября 2011 в 08:52
  Центризбирком завершает 1 ноября приемку опытной партии новых электронных урн для голосования. Комплексы электронного голосования будут установлены на избирательных участках в восьми субъектах Российской Федерации

  Будет использоваться 2 способа голосования:
  Комплексы обработки избирательных бюллетеней (КОИБ)
  Комплекс для электронного голосования (КЭГ) – это устройство сенсорного голосования, при использовании которого избиратель не заполняет избирательный бюллетень, а голосует путем выбора соответствующей позиции на сенсорном экране.

  Комплекс для электронного голосования (КЭГ) – комплекс средств автоматизации ГАС «Выборы», предназначенный для проведения электронного голосования, автоматизированного подсчета голосов избирателей, участников референдума, установления итогов голосования и составления протокола участковой комиссии об итогах голосования..."
  --------------------
  Много ми е странно, че баш "градските десни" се опитват да ни подкарат , по начин на провеждане на избори , на североизток?

 37. 37 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Уважаеми коментиращи, аз съм авторът на статията. Искам да благодаря на всички, че сте я коментирали и, надявам се, прочели. Особено благодаря на първите трима. Ако живеят в България, те са направили подвиг. Да четеш за избори преди 11:00 часа е истински мазохизъм. Чувствам се мотивиран и ще продължа да пиша по изборни теми, колкото и това да не се харесва на някого, нарекъл се "Грозде", "Фиджи", "Клавдий", круша, Фуджи, Нерон и др. Сега сериозно. Ако някой има намерение да обсъжда нещо, нека да коментира със името си и с аргументи. С удоволствие ще общувам с такива хора.

 38. 38 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  До коментар [#37] от "stoil_stoilov":

  Щом сега не вярвате на застъпниците, които участват в преброяването на бюлетините на своята и чуждите партии - то тогава как предлагате да се контролират независимите преброители, че примерно няма г-н Цветанов да ги назначи всичките, да ги накара да се подпишат под "правилния" резултат и да им даде на ръка няколко каймета бонус.

  Предложих под подобна тема комбинация от писмено набиране на партията и пръстов отпечатък за потвърждаване - така няма да има мъртви души и роми с по пет лични карти (да точат социални х5), съответно пет гласа.

  Може преброителите да са от западна Европа, чужденци - няма да е много скъпо, но ще е по-сигурно - и броенето да се предава на живо.

 39. 39 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#38] от "Deaddark":

  Благодаря Ви за въпроса. Да, след война се използва техниката да се внася изборна администрация. В Босна и в Косово на първите следвоенни избори председатели на СИК бяха чужденци. За нас това би било прекалено. Когато застъпниците не са членове на СИК те имат много силна мотовация да гледат броенето и да преценяват всяка бюлетина за действителност на гласа и за броене на преференциите. Тази мотовация е много силна ако листата се подрежда по жребий и кандидатите агитират силно за преференцията си. Партиите трябва да бъдат еднакво отдалечени от изборния процес като процедура.

 40. 40 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  До коментар [#39] от "stoil_stoilov":

  Освен след война и при такава широка корупция също е добре преброителите да са външни лица - защото ако Цветанов реши да нагласи броенето - кой ще го спре? Като всички са навързани.

 41. 41 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#34] от "Deaddark":

  Отговарям ти, защото 2 пъти пишеш "специално за Фиджи" – от 89-та година досега не съм гласувала само 2 пъти: на балотажите за президентски избори между Първанов и Сидеров и втория път между Радев и Цачева. Когато изразявам някаква позиция, не изхождам от личния си интерес. Аз имам възможност да гласувам и го правя, но искам и всички други, които искат да гласуват (независимо за кого), да им се предостави тази възможност, а не да се измислят някакви оправдания, че нямало сигурност, че струвало скъпо и т.н.

 42. 42 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2619 Весело

  До коментар [#37] от "stoil_stoilov":

  Ами ако името ми е, подобно на твоето, Maya_Manolova, а? Тогава ще имам ли право да коментирам или, за да задам елементарен въпрос, ще трябва да сканирам личната си карта? Ти твоята сканира ли я, че нещо ми се чиниш съмнителен и безименен, stoil_stoilov? Човек, написал горната боза, не е никакъв "експерт", да не говорим, че интернет форумите ги е гледал през крив макарон. Арогантността ти е обаче налице и тя доказва една моя стара теза, че изборите се превърнаха в професия, особено когато се предизвикват през година по нечия прищявка или нечие дълбоко неразбиране на материята, в която се пише "специалист". За такива като теб и за малцинствата ден година храни, др. Стоилов. Залагам 100 лева, че си инженер от Пловдив!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 43. 43 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2715 Любопитно

  До коментар [#41] от "Fiji":

  Тогава да задам един простичък въпрос - какво спира българите в чужбина да гласуват. Тук мен не ме спира ни сняг, ни студ, ни дъжд, ни 300км. по нашите пътища, ни загуба на един ден. Защо е толкова ниска избирателната активност в чужбина?

 44. 44 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#43] от "Deaddark":

  Не знам. Аз не живея в чужбина и ми е трудно да се поставя на тяхно място. Сигурно всеки от негласуващите си има своя причина да не е съпричастен към ставащото у нас. Но дори и един да има, който да иска да гласува, трябва да не му се отнема тази възможност. Така мисля аз.

 45. 45 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fiji":

  Пак глупоти като за нивото на костовист!Как може да купиш комисия с членове от 5-6 партии?!Трябва всички партии да са съгласни.

 46. 46 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#6] от "НеКой":

  Проблемът с машинното гласуване може да се види като се проследи защо в Холандия СПРЯХА да ползват машини ИЗЦЯЛО и ОРАЗ.Защото много лесно се манипулират.

 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#14] от "pamela":

  На машинно гласуване даже няма нужда и да гласува.Машинката ще извади нужния резултат.

 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Любопитно

  До коментар [#17] от "uporit":

  Бихте ли ми рязяснили защо в Холандия спряха да ползват машинките?!

 49. 49 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Любопитно

  До коментар [#24] от "Грозде":

  Фиджито,като повечето лиляви автентични,незнайно защо смятат,че тези "2 милиона" ги харесват и все за тях ще гласуват.А,те не са и чували за тях.Няма и да чуят.

 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Любопитно

  До коментар [#43] от "Deaddark":

  Мога да кажа от роднини.Просто не знаят местната политика в България,не знаят кандидатите.Не се и интересуват чак толкова.Нотмално е,след като десетилетия живеят в друга среда.Не виждам и защо да ги караме да гласуват,и да избират.

 51. 51 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Според мен автора добре е определил проблемите, макар че аз лично се съмнявам, че най-голямата част от проблемите или измамите стават точно при преброяването.
  Дори наличието на членове на комисиите от различните партии в някаква степен гарантира че крупни измами не могат да станат. Всеки, който поне веднъж е бил в комисия или набл'дател, би могъл да потвърди това.
  И автора като предлага тази дейност да се възлага или ръководи от независими хора, кой ще ги определи и гарантира че те наистина са независими. Та нали конституционния съд и маса дръги важни органи, както и ВСС с прото око се вижда че НЕ са независими, тат какво остава за СИК, където говорим за хиляди хора.
  Проблема според мен е, че изборите силно се повлияват от корпоративния вот, купения вот и с помощта на всякакви трикове на заплахи или нелепи обещания, които обаче хващат място сред по-наивната ( да не кажа направо простата) част от нашите сънародници. Но твоа с никаква машина не можеш да поправиш.
  Има и нещо друго, не малка част от нас се плъзгат по лафове от типа всички са маскари и НЕ гласуват, въпреки че не са нито прости, нито бедни, с което вдигат процентното влияние на простотите.

 52. 52 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fiji":Пак глупоти като за нивото на костовист!Как може да купиш комисия с членове от 5-6 партии?!Трябва всички партии да са съгласни.
  —цитат от коментар 45 на yanne

  Вие купихте цялата държава, та комисия от 5-6 души да не можете да купите? Проблемът е в малките населени места, където всички от комисията се познават и си разпределят гласовете, дадени за по-малки партии, помежду си. Защото тези партии не могат да имат член в комисиите, не могат застъпници и наблюдатели да изпратят във всички секции. Затова е важно да има машини в тези секции. На машините вярвам повече, отколкото на хората.

 53. 53 Профил на Цеци Лилков
  Цеци Лилков
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Освен всички за и против в машинното гласуване има един съществен проблем .Отбелязвам го от практиката си като многократен член на Районни и Общински избирателни комисии.Когато въведоха избирателно в някой Секционни избирателни комисии машинното гласуване след извадката на резултата с колегите доста умувахме върху факта,че успоредно с гласуването за партия "Х'' моментално до нея е отбелязан и ТОЧНИЯ ЧАС на вота.Това означава,че недобросъвестен член на Секционна избирателна комисия много лесно може да засече часа,в който даден избирател влиза
  зад паравана и чието име вече знае за коя партия е гласувал.Така тайната на вота е нарушена и не ми е ясно защо още ЦИК не се е произнесла по въпроса,макар че още тогава предупредихме за този пропуск.

  Цеци Лилков
 54. 54 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#53] от "Цеци Лилков":

  Да, важно е тайната на вота да е запазена. Но мен лично това не ме засяга толкова, защото не крия, че гласувам за ДСБ. За мен по-важно е вотът ми да бъде преброен. Докато гласувах в София, не съм имала съмнения, но откакто гласувам в малко населено място съм почти сигурна, че гласовете ни, моят и на съпруга ми, се прехвърлят на големите партии. Затова искам да гласувам машинно, като се надявам, че селската комисия няма да е много грамотна технически и няма да манипулира машината.

 55. 55 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  До коментар [#17] от "uporit":Бихте ли ми рязяснили защо в Холандия спряха да ползват машинките?!
  —цитат от коментар 48 на yanne
  Не бива в ЕС така да се прави!

  Подобно гласуване- електронно и с машини е по Путински!

  Путиноидите са сложили и камери в секциите ...
  Определени кръгове ни тласкат на североизток - с приказки за машинно и електронно гласуване. Уж така било прозрачно.
  ------------------
  "... на предстоящих выборах президента России будет использовано 13 тысяч автоматизированных комплексов обработки избирательных бюллетеней (КОИБы и КЭГи). Это позволит охватить треть всех избирателей страны. На выборах 18 марта будет задействована система видеонаблюдения в составе 40000 камер установленных в помещениях для голосования. Они будут транслировать изображения с избирательных участков в сеть Интернет.. ...
  .. Под зорким наблюдением телекамер будут голосовать более 80% всех избирателей России. Кроме того, применение QR-кодов при изготовлении итоговых протоколов .."

 56. 56 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  До коментар [#53] от "Цеци Лилков":Да, важно е тайната на вота да е запазена..
  —цитат от коментар 54 на Fiji
  При дистанционно-електронно гласужане системата ще е следната:

  Технологията на гласуване ще е следната - едни хора /един човек/ ще стои в някакво помещение с компютри, при него, в индианска нишка, ще се точат роми или работници във фирмата на Ковачки, или хора взели кредит .. тези точещи се в нишка, ще казват на оператора, някакъв код за достъп-или ще му подават листче с егн-та-а той ще въвежда данните за дадена партия ..
  Няма да я има неизвестността - дали малоумниците, ще се объркат в стаичките и ще налашкат с палав химикал преференции, дали няма да се объркат с числата, дали въобще ще гласуват и няма да те излъжат.
  С Е-Вота, ще се постигне най-доброто при закупката на стоки и услуги-ще е гарантирана услугата ..
  Даваш 100 лв. , или 200 лв. , или 300 лв. - но пък контролираш целия процес - даже може и сам да присъстваш - и лично да гледаш как се гласува!

  Имаме човек взел кредит .. и му се обаждат "абе, я ела да те гледам, като гласуваш .."
  И той - отива! .. и гласува ..

  Тайната е запазена ! Знаят само 2-3 човека!
  И нямаме назначени вкарвачи - компютърджии ..

 57. 57 Профил на ygeny
  ygeny
  Рейтинг: 395 Гневно

  Ето челен опит от Бразилия, на който станах свидетел по време на изборите през октомври и ноември 2018 г. - около 210 милионна Бразилия, от които право на глас имат 147 милиона души, е въвела задължително гласуване на цялото население от 18 до 70 годишна възраст и използват машинно гласуване. В конкретното училище, където бяха поместени избирателните секции в отделните стаи, имаше на входа само двама полицаи. Надникнах в избирателна секция: в секцията имаше двама човека и една машина. Кабинки да играят "тъмни стаи", няма. Машината има само бутони за цифри, въвежда се номера на кандидата, когато се види името му на екрана, се натиска бутон за потвърждение. Опашки, тълпи и караници на изнервени хора нямаше, защото за минутка всеки влизаше и излизаше от стаята на съответната секция. В този избирателен ден Бразилия гласуваше едновременно за президент, за губернатори на щат и за парламент!!! Забрана за консумация на алкохол и за провеждане на агитация няма в деня преди изборите и в самия ден на изборите. Излишно е да коментирам, че при такава критична маса гласуващи подобни ограничения нямат смисъл. Два часа след приключване на изборния час (Бразилия е в три часови зони) се появиха първите агрегирани резултати, чието движение се следеше по телевизията. Малко след това вече бяха получени всички крайни резултати и известни всички избрани - президент, губернатори и членове на парламента. Част от резултатите от гласуванията в чужбина в повечето случаи бяха получени предварително и вече бяха огласени в социалните мрежи чрез видеа и показване на разпечатки от резултатите от секциите. Същото се повтори и на балотажа три седмици по-късно. По време на дискусиите вечерта и през целия ден отсъстваха новини за агитации, бюлетини и схватки, най-сериозните новини се броята проблемите с машинките, които тук-там даваха проблем, и всичко мълниеносно и собственоръчно се разпространяваше по интернет от хората.
  Амън от българската действителност - приказки до безкрай и никаква промяна! На маймуни обърнаха хората и продължаваме да търпим!

 58. 58 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Днес в "24 часа" има възможно най-доброто обяснание от проф Константинов какво е положението в момента в света по повод дистанционното и машинно гласуване! Само ще кажа, че Естония съди германската фирма произвела техните карти, защото се оказало, че криптирането е слабо! Умните се учат от грешките на другите, а глупците от своите.

 59. 59 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 277 Неутрално

  "Работи добре в страни с висока степен на индивидуална почтеност, образовано население, добър жизнен стандарт и етническа хомогенност."
  Индивидуалната почтеност е индивидуална човешка характеристика, а не обобщена характеристика за държави и народонаселение.
  А такива страни с добър жизнен стандарт и образовано, както и етнически хомогенно население, се броят на пръстите на двете ръце. Сещам се за Япония, Сингапур, Южна Корея, Лихтенщайн, Исландия,може би Финландия и донякъде балтийските държави.

 60. 60 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#48] от "yanne":

  До коментар [#17] от "uporit":Бихте ли ми рязяснили защо в Холандия спряха да ползват машинките?!
  —цитат от коментар 48 на yanne

  Нашето машинно гласуване (вече на няколко избори имаше експериментално) няма нищо общо с холандското, не само защото нашите машини не са в мрежа, но и сме избрали варианта, при който машината издава разпечатка, която се пуска в урна и се брои както ръчните бюлетини. Така че, на първо място, разпечатаните бюлетини са много по-надеждни, защото не могат например да се обявят за невалидни или да се отбележи нещо друго. Второ, ако някои иска да манипулира броенето на разпечатките, ще трябва да направи манипулация и в паметта на машината, а при разлика в резултатите ще се извърши проверка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK