Стига с тези партийни номера

Да очистим преференцията от греха 15 – 15

Партийни символи и фотографии на кандидати върху бюлетината се използват в страни от Третия свят с голям дял на неграмотните избиратели. Индия преди машинното гласуване

© Личен архив

Партийни символи и фотографии на кандидати върху бюлетината се използват в страни от Третия свят с голям дял на неграмотните избиратели. Индия преди машинното гласуванеОт въвеждането на "интегралната бюлетина" за отворените листи през 2014 г. феноменът 15 - 15 забавлява по-релаксираната част от електоралната публика, радва уцелили преференциалното бинго кандидати и разни злорадстващи елементи, но, разбираемо, дразни партийните централи. Идва ли му краят и какви дебати можем да очакваме по темата?


Законопроектът за изменения в Изборния кодекс, внесен неотдавна от четирима народни представители от мнозинството, наред с отлагането за неопределено време на гласуването по интернет и ограничаването на машинния вот, предвижда да отпаднат номерата пред названията на политическите субекти върху бюлетината. Въпреки че в частта "Мотиви" има стилистично недодялани изречения (резултат на прибързана техническа работа), намерението на четиримата депутати е ясно – да се избегне механичното пренасяне на номера от квадратчето на партията или коалицията върху кръгчето с номера на кандидата от листата.


Факт е, че "ефектът 15 – 15", както го наричат вносителите,
изкривява изборния резултат
Като убеден привърженик на преференциите силно подкрепям този ход. Отворените листи, за които се застъпваше най-вече гражданският сектор, заживяха. Вече около една трета от избирателите слагат хиксче и в квадратче, и в кръгче, а междувременно се случиха ред политически важни пренареждания (не заради 15 - 15) при избора на народни представители или евродепутати. Което, сигурен съм, също дразни партийните централи.


Разтоварването на преференцията от греха 15 – 15 намалява риска някой ден някое безпринципно мнозинство да ни отнеме въпросната, с граждански мъки извоювана, електорална свобода. Дано да мине предложението, дано от ГЕРБ не го изтъргуват срещу нещо друго с някоя почувствала се засегната парламентарна партия.


В тази връзка най-любопитното за мен ще са вероятните до неизбежност критики, че премахването на партийните номера от бюлетините е "скрит образователен ценз" спрямо неграмотните или полуграмотните. Тази тема не е нова за по-упоритите участници в изборно-реформаторските дискусии. Ценз! Скрит, полу-явен или видим с невъоръжено трезво око – самата дума звучи като ужасяваща политическа некоректност.


Политически коректно или не – ще се опитам да защитя прилагането на този вид "дискриминация" в днешния български контекст.


Едно бързо прелитане през текстовете на Европейската конвенция за защита на правата на човека (в първоначалния си вариант – от 1950 г.) или на Международния пакт за граждански и политически права (1966), ми показа, че те не посочват грамотността или неграмотността сред изрично изброените и забранени в тези документи причини за дискриминация. Правозащитниците ще ми възразят, че този въпрос попада във фразата "или друг някакъв признак". Предавам се, не съм юрист, та се отказах да преглеждам многобройните още глобални, регионални и национални споразумения или закони за забрана на дискриминацията.


Друго виждам като по-важно. Тези инструменти за правата на човека, започвайки с Всеобщата декларация на ООН (1948), са писани малко след Втората световна война с хуманната идея за защита на неравнопоставените и уязвимите – изобщо на нуждаещите се от защита. Тогава това са били, а и днес на практика са най-често малцинства – национални, етнически или религиозни, социални, политически и т.н.


Обществата обаче се променят и обикновено законите следват промените, а не обратното. В днешна България аз виждам едно намаляващо и нуждаещо се от защита демографско малцинство на добре образованите, активните социално и икономически, тоест работещите, успешните. Които произвеждат стоки, услуги и национален доход и чрез плащаните от тях данъци поддържат мнозинството на непълнолетните плюс застаряващите, недотам образованите и не чак толкова трудово активните, разчитащи на подкрепа от бюджета.


Съчувствам на тези от втората категория и си давам сметка, че неумолими биологични закони ме приближават към нея, но симпатиите ми са на страната на онези, първите. А по отношение на изборите ми се ще да имат по-тежка дума младите, които гугълират платформи на партии или профили на кандидати, спрямо възрастните ми селски и градски приятели, чиито политически възгледи се формират всяка вечер от телевизионните новини или от шоуто на Слави.


Българите от тези две много условно и социологически непрецизно описани групи имат еднаква тежест на всеки единичен глас. И това, забележете, ще си остане така, ако влезе в сила предложената промяна в съдържанието на бюлетините. Поне по отношение на онези, които могат да четат.


Срещу кого работи премахване на номерата в квадратчетата на бюлетините,
където полагаме знак Х със син химикал


Действащият Изборен кодекс предвижда възможност за хората с увредено зрение да поискат помощ от придружител по техен си избор. Не само този член 236, но изобщо досегашната традиция на българския законодател не признава неграмотността като основание за асистенция при гласуването. Това не бива да се променя, иначе ще се изненадаме колко много хора по градове и села внезапно ще се окажат неграмотни, а пред секциите ще гледаме групички от натрапчиви доброволци за помощници, наети от господарите на контролирания вот. Това се е
случвало в балкански контекст.


Ще бъдат затруднени, на първо място, онези избиратели, които не са пожелали да се научат да четат. Знаем, че са сред тях са и най-склонните да продадат гласа си.


Възрастни добросъвестни граждани също може да се затруднят да намерят на дългата бюлетина названието на предпочитаната партия. Ами за тях има изнесен "образец" (всъщност истинска бюлетина, от кочана) в коридора пред секцията. Могат да я разучават там неограничено време, на спокойствие и да запомнят поне приблизителното място върху листа на тяхната опция.


А за онези, които са в състояние да запомнят единствено цифри и гласуват за 15 или за 15 – 15, нека се замислим полезно ли е те да участват в управлението на страната вместо, да речем, 16-годишен златен медалист от математическа олимпиада в Токио.


На местните избори в България през 2003 година гласувахме с бюлетини без номера в квадратчетата

© Личен архив

На местните избори в България през 2003 година гласувахме с бюлетини без номера в квадратчетата


Главните прецакани биха били купувачите на гласове,
които ще трябва да усложнят инструктажите за клиентелата си


И и, споменах ги, функционално неграмотните продавачи на гласове.


Щяло да има повече "рабоши".
Не съм виждал изборен рабош, нито съм чул преки свидетелства за тях – клечка, летвичка или линийка някаква, с която да отмериш от горния край на бюлетината мястото за хиксчето. В моята селска среда и най-възрастните, и по-слабо образованите имат джиесеми, теглят пари от банкомат – оправят се с цифри. Знаят си – от номер 15 ще ми платят, че съм бил партиен застъпник в секцията. Ако ме питате мен – да живее сред съответните среди плурализмът на партийните рабоши - дълги, къси или средни, според жребия в ЦИК.


Опитвам се да предвидя още възражения срещу махането на партийните номера от бюлетината.
Маргинални партии с имена, сходни на големи политически сили, е възможно да получат малък бонус – това се е случвало, но без да повлияе на разпределението на мандатите. Проблем на партиите е да се направят различими. Нека използват в агитацията си листовки с правдоподобни, но не идентични с оригинала изображения на бюлетини, върху които с дебели сини хиксове да отбелязват къде са те на тази бюлетина. Виждал съм такива листовки в чужбина, не са забранени от закона в България.


Това ми се струва по-разумно и по-евтино от идеята, подсказана вече публично от мой приятел и познавач на изборния процес - да се позволи на политическите състезатели да имат поред названието си на бюлетината някакъв графичен символ, лого – цветно евентуално. Лъв, магаренце, червена роза, зелена детелина И това съм го виждал неведнъж по света, но очаквам и законодателите, и гражданите да погледнат на тази идея като на нещо, което би ни поставило психологически в Третия свят, сред държавите с унизително високи нива на неграмотност.


Южна Африка, непосредствено след падането на апартейда

© Личен архив

Южна Африка, непосредствено след падането на апартейда


Последното, за което се сещам - ще "отнесем ли критики" от международната общност заради скрития образователен ценз? Пак вече публично изнесен аргумент.
Краткият отговор е "Да". И още - "Е, и?"


Не е имало криза в международните ни отношения и не е паднало никое правителство заради повтаряните от години критики на наблюдателските мисии на Организацията за сигурност и сътруничество в Европа /ОССЕ/ срещу отнемането на правото на глас на лицата с влязла в сила присъда лишаване от свобода или срещу разпоредбата за водене на предизборната кампания единствено на официалния език. Наречете го това мое мнение цинично, наречете го – прагматично, в полза на обществения интерес. Всъщност България през годините е прилагала много от препоръките на ОССЕ за изборния процес и затова не вярвам европейският имидж на държавата ни да пострада заради детайл от дизайна на бюлетината или евентуални протестни писма до Брюксел, Страсбург и Венецианската комисия.


Знам, че ще пишат. Нека. Нова тема за парламентарните репортери и репортерки. Едно шоу по-малко (15 – 15), едно шоу повече ("цензът").


А на мен, след тези разсъждения за очакваните ползи и възможните рискове, ми се привижда чистата и свята Преференция да се усмихва загадъчно като Мона Лиза.


Авторът на статията Велко Милоев има над 30 години опит като консултант за различни международни организации по наблюдението или провеждането на избори в 14 държави по света.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2760 Весело

  И Сатанишев е против 15/15.

 2. 2 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Кой както иска да гласува!Накрая е важно кой и как брои бюлетините (и разнася чувалите). Там трябва да се засили контрола. А иначе и аз съм на мнение да се ограничи правото на неграмотните да гласуват.

 3. 3 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1629 Весело

  До коментар [#2] от "paf":

  Няма как да се отнеме право.Относно съдържанието на бюлетината, снимката на кандидата трябва да е задължителна ... в профил и анфас :) И аз съм на мнение, че основния проблем е в "броенето" накрая.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 4. 4 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 719 Неутрално

  ПрЕтеснен съм за елекотарата на ГЕРБ , БСП и ДПС.Те горките не могат да четат.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2760 Неутрално

  ПрЕтеснен съм за елекотарата на ГЕРБ , БСП и ДПС.Те горките не могат да четат.
  —цитат от коментар 4 на Tru Soulja


  Силата на електората на Партията е да въздиша по "славното" минало и да громи врага с партиен билет/ГЕРБ/.

 6. 6 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 719 Весело

  До коментар [#5] от "4ort":

  ГЕРБ враг на БКП?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2760 Неутрално

  До коментар [#5] от "4ort":ГЕРБ враг на БКП?
  —цитат от коментар 6 на Tru Soulja


  Враг с партиен билет!!!

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 3845 Неутрално

  Махаме числата и слагаме картинки.
  Като в третия свят.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  Да се въведе

  ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ

  при гласуване.

  Не може цели стада функционално неграмотни "избиратели"
  които не могат името си да напишат, да се правят,че
  "избират" и че "гласуват"

 10. 10 Профил на Бай Гадьо
  Бай Гадьо
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Няма да е лошо, най-отгоре да сложат и следния въпрос: "За какво гласувате?" и възможните отговори: народен представител, президент, кмет, общински съветник. И да се броят гласовете само на правилно отговорилите! :)

 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  Няма да е лошо, най-отгоре да сложат и следния въпрос: "За какво гласувате?" и възможните отговори: народен представител, президент, кмет, общински съветник. И да се броят гласовете само на правилно отговорилите! :)
  —цитат от коментар 10 на Гадьо


  Наскоро по бТВ една женица се изцепи за

  ГЛАВНИЯ ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРИЯ Бойко Борисов

  Каза го напълно сериозно,без ирония
  Щяла била да стигне до него да му се оплаче.

 12. 12 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Да се въведе ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ при гласуване.Не може цели стада функционално неграмотни "избиратели"които не могат името си да напишат, да се правят,че"избират" и че "гласуват"
  —цитат от коментар 9 на Hawaii

  Затова е правилно да се въведе и машинното гласуване. Повсеместно. Доста ще се ограничи купения вот.

 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Съгласна съм с автора.
  И мен също изобщо не ме интересува, ако някой каже, че това е въвеждане на образователен ценз.
  Да, точно това е - въвеждане на образователен ценз. Аз съм "за".
  Освен образователен ценз избирателите трябва също така да са доказали, че знаят в най-общи линии (не повече от три-четии страници писан текст) функциите на хората, които избират.
  Мисля, че човек, който се надява президентът да му "вдига пенсията" или да му "даде париииии", не трябва да гласува, защото той всъщност няма представа какво прави.
  Както без шофьорска книжка не те пускат да караш кола, така и не трябва да имаш право да гласуваш, ако не знаеш основни правила.

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#3] от "ь":

  Коментарът ви показва непознаване на процедурата на броене на бюлетините. На нея присъстват застъпници от всички партии и фалшифицирането е невъзможно, поне там където има повече от една партия (изключвам ДПС). А носенето на чували е безсмислено, защото се отчитат резултати само от протоколите.

 15. 15 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 1279 Весело

  Въвеждаме машинно гласуване и машинките показват партиите и кандидаите в тях в ред на случаен принцип и без номера. По този начин неграмотните избиратели ще се разпределят равномерно между всички участващи партии.
  Ха-ха-ха!

 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  Съгласна съм с автора.И мен също изобщо не ме интересува, ако някой каже, че това е въвеждане на образователен ценз.Да, точно това е - въвеждане на образователен ценз. Аз съм "за".Освен образователен ценз избирателите трябва също така да са доказали, че знаят в най-общи линии (не повече от три-четии страници писан текст) функциите на хората, които избират.Мисля, че човек, който се надява президентът да му "вдига пенсията" или да му "даде париииии", не трябва да гласува, защото той всъщност няма представа какво прави.Както без шофьорска книжка не те пускат да караш кола, така и не трябва да имаш право да гласуваш, ако не знаеш основни правила.
  —цитат от коментар 13 на АзКлавдия


  А и за да вземеш шофьорска книжка ти искат ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ

 17. 17 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Съгласна съм с автора.И мен също изобщо не ме интересува, ако някой каже, че това е въвеждане на образователен ценз.Да, точно това е - въвеждане на образователен ценз. Аз съм "за".Освен образователен ценз избирателите трябва също така да са доказали, че знаят в най-общи линии (не повече от три-четии страници писан текст) функциите на хората, които избират.Мисля, че човек, който се надява президентът да му "вдига пенсията" или да му "даде париииии", не трябва да гласува, защото той всъщност няма представа какво прави.Както без шофьорска книжка не те пускат да караш кола, така и не трябва да имаш право да гласуваш, ако не знаеш основни правила.
  —цитат от коментар 13 на АзКлавдия


  Сравнението с шофьорската книжка е интересна идея, защото изборите се оказаха опасно оръжие за най-агресивната, най-малограмотната и най-червено-турско-синята част от населението. Те още малко и ще ни сложат Корни или Карадайъ за премиер и тогава ще я втасаме. Сега с Радев разбираме само донякъде колко нажежено е около властта, но скоро може да ни се стъжни. Естествено, никой и никога няма да позволи неграмотните да бъдат лишени от право на глас. Щом са живи и могат да си слагат пръстов отпечатък пред нотариус, няма как да ги отпишем и затрием от избирателните списъци.
  Колкото до т.н. "рабош", щях да питам още "изборния експерт" др. Стоилов какво значи. Добре, че дойде един обикновен "консултант", та да сложи нещата по местата им, хахах... И още нещо има. Забелязвате ли, че повечето от специалистите по всяка променяща се законова материя винаги почват с хитринките за премятане на системата, вместо да покаже пътя, по който те да бъдат избегнати? С горната статия се прави точно такъв опит и авторът заслужава уважение.

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 18. 18 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 554 Разстроено

  В днешна България аз виждам едно намаляващо и нуждаещо се от защита демографско малцинство на добре образованите, активните социално и икономически, тоест работещите, успешните.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Докъде я докарахме - НУЖДАЕЩО СЕ ОТ ЗАЩИТА ДЕМОГРАФСКО МАЛЦИНСТВО!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 19. 19 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  И... като се замисля, проблемът при нашите избори съвсем не е феноменът "15-15", нито преференциите или липсата им, още по-малко пък начинът на изписване на партиите и обозначаването им на хартия. Проблемите всъщност са два:
  1. Изборите се превърнаха в професия и начин за лесни пари от голяма част от населението плюс платените от нея или чрез нея консултанти, експерти, професионална ЦИК, наблюдатели, председатели, членове, х, у и z.
  2. Изборите се превърнаха в престъпно, но по принцип безнаказано поради масовостта си начинание - само повод да се развихри даване и вземане на пари под и над масата от всеки, готов да продаде избора си.
  3. Непрекъснатото искане за нови и нови избори обезценява всеки глас - включително моя, нищо че съм от "малцинството", за което пише авторът. Така никой никога няма да разбере правилно ли е избрал и дали не е бил излъган в очакванията си, за да си вземе поука.

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  Трогателно е, как партиите и правозащитниците с пяна на устата ни обясняват, как и колко важни били правата на тия, дето не са се научили да четат и пишат на езика на държавата, в която живеят...! Стане ли въпрос за правата на тия, дето си късат задниците от бачкане и се чудят, как да си гледат жените и децата, настава необяснима тишина...!

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Като няколкократен член и председател на избирателна комисия, мога да ви кажа, че всички възможни манипулации на изборни резултати се случват на ниво РИК - районни избирателни комисии, които имат вече обобщена статистическа информация и могат леко да накланят везните в полза на една или друга партия. Като цяло от 28 избирателни района манипулациите могат да бъдат в размер от около 1-2 депутата в район, или около 56 максимум депутата на национално ниво. Това е, без да бъдат забелязани от наблюдателите и всичко е скривано зад "изключително сложната система на броене и смятане" на "професора-математик" Михаил Константинов

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 22. 22 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Махането на номерата от бюлетините ще открие терен за нова измама - партии, които се регистрират със сходно име на други партии, за да откраднат от техния вот.

  Например, някой може да регистрира партия "Да за България" и да 'краде' от гласовете на "Да, България". Все ще има някой пенсионер, който да недовиди и да се обърка. Или защо не пък не троловете да регистрират цяло съзвездие от партии с имена "Да Българиа 1", "Да България 2", и пр. Все някой ще се хване.

  Най-уязвими ще са партиите на ръба на 4-те %. На тях някой да им 'открадне' и 0.1% може да представлява разликата между влизане в парламента и невлизане в парламента.

  Бъдете сигурни, че на водещите партии от статуквото никой няма да посмее да се опитва да им прави такива номера. Малките обаче ще са уязвими.

 23. 23 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#16] от "Hawaii":

  Искат ти, разбира се.
  Само че освен основно образование ти искат също и да се явиш на изпит, да разпознаваш знаците, да назнайваш закона и да се държиш сравнително адекватно зад волана.
  И аз само това искам да избирателите - не искам всички да са политолози, социолози и политически мислители.

  Доброто е заразно
 24. 24 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Няма да е лошо, най-отгоре да сложат и следния въпрос: "За какво гласувате?" и възможните отговори: народен представител, президент, кмет, общински съветник. И да се броят гласовете само на правилно отговорилите! :)
  —цитат от коментар 10 на Гадьо


  И ще получиш едни ххх хиляди бюлетини с отговори: "За кибапчита"; "За касата бира"; "За 20-те лева"

 25. 25 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#17] от "Грозде":

  За момент се замислих дали не е добра идея някоя партия да предложи като своя кауза официалното въвеждане на образователен ценз и активна регистрация след преминаване на (елементарен) изпит за избиратели.
  Всъщност, знам, че си юрист, можеш ли накратко да кажеш къде точно "общо, равно и пряко избирателно право" противоречи на въвеждане на образователен ценз? В "равно" ли, в "общо" ли?
  И защо, наистина, законът за движение по пътищата има право да дискриминира на основание "образование", а ИК - няма право?
  На ниво "здрав разум" много добре разбирам що дискриминира и що ТРЯБВА да дискриминира, но от юридическа гледна точка - никак.

  Доброто е заразно
 26. 26 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1174 Весело

  Няма да е лошо, най-отгоре да сложат и следния въпрос: "За какво гласувате?" и възможните отговори: народен представител, президент, кмет, общински съветник. И да се броят гласовете само на правилно отговорилите! :)
  —цитат от коментар 10 на Гадьо


  Аааа, ти изби рибата!
  Това е гениално!

  Доброто е заразно
 27. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#25] от "АзКлавдия":

  Активна регистрация, при която избирателят сам собственоръчно да си попълни декларацията с личните данни на място в регистрационния офис пред служителите.

 28. 28 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#25] от "АзКлавдия":

  И в "равно", и в "общо", и в "пряко" е - чл.10 КРБ
  Може да се изведе и от общата забрана за дискриминация - чл.6, ал.1, където думата "образование" я има; в чл.57, ал.1 - основните права на гражданите са неотменими (разбирай с какъвто и да било нормативен акт с по-нисък ранг, включително международен) и кой знае още откъде, но засега си мисля, че е напълно достатъчно като обяснение на въпроса ти.

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8019 Неутрално

  Те не казват, как на много бюлетини не е зачетена преференцията, а се грижат, че някой влязъл, а не е трябвало. Ами, какво прави в бюлетината, като не става.

 30. 30 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Пррдложенито за премахване на поредния номер на съответната партия е добро предложение, от което следва, че то най-вероятно няма да бъде прието!
  Възможно е както пише авторът, да бъде изтъргувано, защото електоратите на бсп, дпс и този на ксенофобите имат най-голям процент неграмотни, за които ще трябва съответния процент "придружители"! От друга страна върхушката на герб се нуждае от подкрепа, защото главната цел на Борисов все още не е изпълнена... Всички вече са наясно, коя е тази голяма цел - това са мафиотските прокремълски енергийни проекти на борисовия другар- първановото отроче гоце...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 31. 31 Профил на today
  today
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Всъщност след като е задължително гражданите да завършат поне основно образование, няма какво да коментираме повече, който не го е завършил си губи ПРАВОТО на глас.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 32. 32 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Махаме числата и слагаме картинки.Като в третия свят.
  —цитат от коментар 8 на Незнайко в Слънчевия град


  И картинките не помагат. При наличния избор -- само хвърляне на чоп.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Напълно подкрепям автора, но за съжаление, за да минат тези поправки, са необходими гласовете на ГЕРБ, разните патриоти и може би и някой друг глас, за по-сигурно, предвид плаващите мнозинства.
  А кои от тях не разчитат именно на неграмотните, зависимите и склонните да си продадат гласа, за да си осигурят изборната победа. За ДПС и БСП не ми се споменава, техния вой ще се чува през Брюксел, та до ООН, какви тежки дискриминации са ни сполетяли.
  А факта, че сегашната ситуация ни принуждава да бъдем управлявани от простаци, въобще не ги интересува - един бат Сашо ни стига.

 34. 34 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3249 Весело

  До коментар [#11] от "Hawaii":

  Капо ди тути капи е картинка суджук

 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2329 Любопитно

  До коментар [#14] от "Oggie Petkov":

  "На нея присъстват застъпници от всички партии и фалшифицирането е невъзможно"

  Сиреч, ако в една избирателна секция от 500 избиратели са гласували с дописване 1200 избиратели, изключва се възможността тримата-четирима застъпници да си разпределят надписаните гласове защото партийният бонус няма да е еднакъв за всеки един от тях? И ако не сработи принципа "Не е важно как съм, само Вуте да е зле", се получава, че имаме повече избиратели отколкото НЗОК може да преброи от самото им раждане (по силата на закона за здравето).

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2329 Весело

  До коментар [#17] от "Грозде":

  "вместо да покаже пътя, по който те да бъдат избегнати?"

  Той, пътят е показан отдавна - предварителна едномесечна заявка/регистрация за участие в избори, ама необразованите в парламента смятат, че ще им бъдат дискриминирани търговските привилегии по осчетоводяване на субсидии и дарения.

  И няма такова животно "образователен ценз" - права имат тия, които могат да ги "прочетат". Дори и Конституцията изисква познаването на езика (в случая, българския). Сиреч, прочитането на сегашната (интегрирана) бюлетина или подаването на заявление за регистрация (с цел облекчаването на избирателя с отваряне на оптимално близко разстояние на избирателна секция), не обременява/ограничава/задължава БЪЛГАРСКИЯ ГРАЖДАНИН. И без това чужди граждани и чуждоезичници нямат интерес от националния избор, нямат граждански правен интерес. Иначе, шпионски, хибридни, рекетьорски и други е дал Господ.

  А феноменът "15-15" е плод на великата партийна простотия в предизборната агитация - "Кажи на твойте хора да гласуват с номер 15" и партийно назначения за шеф бизнесмен казва: "Който гласува с 15 ще има по 15 лв. премия всеки месец" (или увеличение на заплатата). Част от "умните" работници разбират, че като "щракнат" 15-15, премията им става 30 лв. А баш "умните" щракват 30-20 (максималните числа в интегралния фиш) като смятат, че "15" е само пример, а шефът е обещал пропорционалност на тяхната активност.
  По отношението на "феномена" към общия брой гласували за партийната листа, може да се прави класация за най-простата и нагла партия в България. Въпреки, че гласност получава при БСП (при евро изборите в Благоевград), неоспоримото лидерство се държи от ДПС (тогава имаха шанса, че броят на кандидатите им беше по-малък от избирателния номер. На следващите избори "баничарския нож" от Сараите "закла" осмиците).

 37. 37 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Стига сте клатили стабилността на БКП!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK