Френското "жълто" и демокрацията

"Жълти жилетки" пред Триумфалната арка в Париж

© Reuters

"Жълти жилетки" пред Триумфалната арка в ПарижДеформираното лице на Мариана, символа на Френската република, оскверняването на исторически символ като Триумфалната арка, плячкосването на "Шан-з-Елизе" и околностите му, барикадите по кръстовищата на Франция и многолюдните шествия от хора в "сигнално жълти жилетки" не са случаен протест, нито просто римейк на ‘68 година. Те са тревожен симптом, че във Франция, а и не само там демокрацията е подложена на сериозно изпитание, че съвременният свят се е отправил нанякъде, без да е ясно накъде.


Ако протестите във Франция бяха само социални или единствено свързани с екотаксите върху горивата, всичко щеше да си е в реда на нещата. Правителството на премиера Едуар Филип вече наложи мораториум върху тези такси (за период от шест месеца) и замразяване на цените на горивата за същия този период. И сега ще трябва отнякъде да изнамери тези 2 млрд. евро, за да покрие дупката в бюджета. Ала това е вътрешнофренски сюжет, не чак толкова важен за Европа или света.


Проблемът е, че нещата не приключват дотук. Според "жълтите жилетки" в социалните мрежи (и 80% от подкрепящите ги французи) всичко едва сега започва. Говори се за: пълна "смяна на системата", Генерални щати на гражданите, отменящи парламента и сената, заличаване на политическите партии, отмяна на данъците за средната класа и по-бедните, за мащабно разгръщане на социалните придобивки и така нататък.
Ето защо за тази събота вече се подготвя акт IV – четвърто действие в масовите протести във Франция. Властите отмениха футболните мачове и концертите в столицата и големите градове, а в Париж е концентрирана жандармерия, за да не бъде наново плячкосан градът. Пламнаха (буквално) и гимназии в страната, учениците също имат искания – за облекчаване на матурите и още социални придобивки за младите хора.


Изобщо социалната криза във Франция е напът да прерасне в революция. И то със сериозни последици. Ето защо би било пагубна грешка случващото се да не се осмисли навреме.
Вярно, че французите излизат всеки пет години на улицата, както писа навремето писателят Жан д’Ормесон. Ала от уличен протест до уличен протест има разлика. Нещо, което днес се вижда с просто око.


Протестите от предишните десетилетия бяха провокирани от конкретни искания и под егидата на могъщите френски синдикати. Правителството имаше с кого да преговаря и протестите бяха в рамките на системата, дори да траеха с месеци.


Днес е друго. Протестът не започна от улицата, а от интернет. И свърши не в интернет, а на улицата. Франция е коренно променена от 17 ноември насам – първата "черна събота" на движението на "жълтите жилетки". Десетина фейсбук групи, подкрепени от стотина хиляди души, е нещо типично за дигиталния свят. Ала 200 000 души на улицата е нещо съвсем друго. А пък "армия" от десетина хиляди екстремисти, готова на опустошения и гражданска война, която се влива в движението, прави ситуацията коренно различна.


От четири седмици насам цяла Франция, а и светът се опитват да разгадаят революцията на "жълтите жилетки".


Кои са те и какво искат? Най-лесно е да кажем, че макар и твърде разнородни по състава си, те са "потърпевшите от глобализацията". Сигурно е така, обяснението е частично. Ясно е, както призна тези дни в обръщението си към нацията френският премиер Едуар Филип, че има дълго натрупвани проблеми и напрежения, които днес са отприщили колективен гняв (ако се съди по масовата подкрепа).


И тук стигаме отново до гнева на улицата, който винаги е фактор в политиката. Гняв, който лесно се инструментализира от популисти и демагози и който бързо придобива различни разцветки (червено, черно или кафяво в Европа в периода между двете войни).


Гневът, както знаем, също бива различен. Има гняв, който коригира несправедливостите, и такъв, дето ги затвърждава. Още Аристотел го отбелязва в "Никомахова етика". Затова и апостол Павел съветва: "Слънце да ви не залязва гневни." (Еф.4:26). Тоталитарните режими през ХХ век са порождения на втория вид гняв на масите. И резултатите от тях са също добре известни.
В което е и най-голямото предизвикателство пред демокрацията. И то най-общо се състои в следното - въпреки изострената ситуация в отношенията между "народ" и "елит" политиците не бива да се страхуват да говорят истината. Трябва да се намерят лидери, които на висок глас да казват каква е истината – какво е възможно и какво не, а не да вървят след всички искания на улицата, защото така иска народът.


Да, народът е суверен – азбучна истина на всяка демокрация. Но всеки суверен е в състояние да греши – показва го най-добре примерът на Френската революция и деституирането на краля суверен. Народът също изпада в заблуждения, а демокрацията предполага компромиси. Отново Аристотел го показва най-добре, правейки разликата между "народа на демокрацията" (демос) и онзи на "охлокрацията" (охлос), движен от ниските страсти на тълпата.


Проблемът на "жълтите жилетки" във Франция е най-вече в отказа им от представителство, което е един от фундаментите на демокрацията. Защото не е възможно да си представен само по интернет и да имаш единствено "виртуални говорители", от които тутакси бива снето доверието, ако те се срещнат с който и да е представител на властите, искащи да установят социален диалог.


Демокрацията е право на протест, но тя винаги предполага и политически диалог.


Затова политическата "жълтеница" е тревожен симптом за увреждане на социалния организъм. Показва го дори изборът на цвят. "Сигнално жълтата жилетка" е нещо, което всички шофьори би трябвало да имат в колата си. Тя е знак за инцидент, че нещо не е наред. Ето я причината за толкова лесната мобилизация на различни социални групи. В това число и на крайната левица, и на крайната десница във Франция, които, както виждаме от телевизионните репортажи, са заедно в схватките: младежи с черни антиглобалистки качулки се бият с полицията, подпомагани от юначаги с татуирани лотарингски кръстове. Левичари и фашисти заедно. Което също е сериозно социално предупреждение. Впрочем, както показват изследванията на известния френски историк Мишел Пастуро, жълтото е "най-тревожният" цвят в обществената палитра на цветовете. От Средновековието насетне в жълто обличат душевноболните, в този предупредителен цвят боядисват и портите на домовете им. Жълт "паспорт на безчестието" е даден и на каторжника Жан Валжан.


И демокрацията е на кръстопът, щом светне този "сигнален цвят". Въпросът е дали хората, от които зависи нещо, го виждат навреме.


"Дневник" препечатва анализа от портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  По-лошо от анархията няма.
  Това са днешните протестиращи жилетки.
  И си крият лицата, ми защо бре?
  Нека да видим кой си и с какво допринасяш за благосъстоянието на това общество и после да преценим дали заслужаваш повече.
  Подготвяйте жандармерията, повече бой трябва, отстъпиш ли веднъж, ти се качват на главата.

 2. 2 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 544 Весело

  дубрутру

  значи гей-браковете бяха "новото нормално"

  сега "новото нормално" са жълтите жилетки

  "прозорецът на овертън" е описание на техне за "нормализиране" на "немислимото", всеки си мисли, че като техне, то работи само за него и натиска педала на газта, колкото може; проблемът е, че "немислимото" расте концентрично, колкото повече го опъваш на една страна, други го напъват в другата...

  туй е било ясно още от древността,/ но при много днешни ентусиасти, всичко започва от ... днес/ затуй в древна гърция демокрацията е мислима само при Мяра, когато Мярата се наруши, балансите изхвърчат и идва времето на крайностите; тъй и това днес е реакция, и тя е резултат от действията на едни, които си мислеха че са венчани за историята, а тя пък била вече ... свършила и всичко се заключавало във "вашингтонския консенсус"

  добро завръщане в историята

  много съм любопитен, кои ли пък са хората от които зависи ... нещо...
  дали пък не са в "жълти жилетки"

  Je suis дани кирилов
 3. 3 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не съм съгласен с анализа. Според мен се открояват два вида разслоения.
  Първият е по националност. От една страна са етническите французи, а от друга чужденците. Едните работят и си плащат данъците, като накрая трудно им остава нещо да свържат двата края. Не всички, но повечето от другите, си живуркат на социални помощи, финансирани от данъците на първите. Често общият размер на социалните придобивки са колкото чистия доход на работещия "малък човек", а някой път и повече. Да не говорим за други културни особености като отказ от интеграция, престъпност и т.н. Така се създава впечатление за тежка липса на справедливост в обществото. А отвори ли малкият човек устата да посочи тези уродливи отклонения в социалния ред, бива заклеймяван за расист.
  Второто деление е между населението в големите градове и това в селските райони. Първите са склонни да подкрепят заклеймяването на автомобила като замърсител на околната среда с всичките произтичащи от това такси и ограничения, защото имат що-годе удобен градски транспорт. Вторите обаче масово разчитат на автомобилите си, за да се придвижват до работа, до магазина, до училището на децата си. Те нямат избор. В същото време технологиите не са достъчно напреднали за практични електомобили. А откъде идва токът за електромобила (ТЕЦ на въглища примерно) е съвсем отделен въпрос.
  Нека не се правим на слепи.

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Жалки комунисти!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  Така ще е, когато всичките лумпени си научиха правата, но не и задълженията.

 6. 6 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Откога рушащите устоите на обществото неолиберали пишмандемократи са се загирижили за демокрацията?!? Всичките им действия показват точно обратното!! Май по-скоро защитават протежето си Макарончо, за който е ясно тодавна, че е политически изхабен и няма никакви шансове на следващи избори!!

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Обществото е болно. Жълтото е типично за такова болно общество...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Проблемът на демокрацията е, че в съвременният й вид тя винаги се изражда в плутокрация. Макрон е типичен представител на политическите мошеници на власт и събитията във Франция са израз на стихиен протест на част от измамените 80%!

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Трябва да се намерят лидери, които на висок глас да казват каква е истината – какво е възможно и какво не, а не да вървят след всички искания на улицата, защото така иска народът."
  Ако управляващите започнат да се подчиняват на всяко искане на масите, ще настъпи анархия или безвластие. У нас шепа хора разиграваха правителството цял месец, за да постигнат чисто егоистичните си цели под маската на протест срещу системата. Всяка група граждани може да предяви искания и да затваря улици и магистрали. Трябва управляващите да знаят кога да отстъпят и кога не, кога протестира народът и кога една заинтересувана групичка със свои лични претенции. Във Франция случаят е различен, там очевидно протестират масово и това не трябва да се пренебрегва. Това наистина е революция.

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  В събота ще е големия купон.

  Bukalemun
 11. 11 Профил на Петър42
  Петър42
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Тони Николов се изявява като една българска Мария-Антоанета*, който при вида на народното недоволство, в своята кула от слонова кост на политическата теория, изпраща пасти на гладния за хляб народ, а недоволните оприличава на животни и варвари. Браво Тони, браво Николов, всявай страх от варварите, но прочети и "В очакване на варварите" на Кавафис.

  *затова и френската революция му е трън в очите, че даже френският народ бил сгрешил, като поотсякъл малко аристократични глави, натъпкани с храна.

 12. 12 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Просто вандали със скрити лица, които трябва да бъдат пипани с твърда ръка. Що не идат да поживеят в някоя комунистическа страна, щом толкова искат комунизъм?! Прав им път.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Ааа, левите псевдолиберални медии взеха да забелязват че във Франция имало протести.

  И оо, каква изненада тези протести искали леви мерки. Ми като можете да давате пари на Африка, що не ги дадете на французите. :)

  Тепърва ще става интересно.

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  И още нещо. За жълтите жилетки никой не е обвинил Путин още. :)

  Май взеха да загряват, че нещата са по-сериозни отколкото "Путин е виновен" и "Хибридна война". :)

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Ако управляващите започнат да се подчиняват на всяко искане на масите, ще настъпи анархия или безвластие.
  —цитат от коментар 9 на proza


  За тва най-добре без управляващи. Централизираната правителствена система май ще завърши живота си.

  Дано се сетят и поемат по швейцарския модел където всяка община си има изпълнителна, законодателна и съдебна власт. А па всеки Кантон в Швейцария си има конституция. Имат там некво централно правителство и президент, ма никой не ги знае. Щото от тях нищо не зависи. :)

  Съответно като имаш искания няма към кой да ги отправиш. Най-много да отидеш пред градския/селския общински съвет. :)

 16. 16 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#5] от "pamela":

  И какви според теб са задълженията?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 17. 17 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  От писанието на Тони Николов не стана ясно "Кои са те и какво искат?", въпреки, че в материала този въпрос е с удебелен шрифт.

  Искат леви мерки и социална справедливост, доколкото разбирам. Това за отмяна на партиите и закриване на Парламента, както пише Николов, само се "говори".
  Нека не ни го пробутва.
  Както и това, че понеже били избрали жълтия цвят за протеста си, заслужавали жълта книжка. Проста цветова аналогия. Айде нема нужда.

  Капитализмът на Запад е в криза. Той не може да реши текущите проблеми. Хората осъзнават социалната несправедливост и НЕ ИСКАТ да живеят като стадо овце повече.

  Вълненията и бунтовете тепърва предстоят. Дано само от това не се възползват враговете на Европа.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Така ще е, когато всичките лумпени си научиха правата, но не и задълженията.
  —цитат от коментар 5 на pamela


  Адашката ти мисли различно.

  https://twitter.com/pamfoundation/status/1070338993282301954


  Доживяхме бившата мацка от мокрите сънища на половината човечество да се изявява като анализаторка. Скоро ще вземе хляба на Тони Николов от портала Култура. :)

 19. 19 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Съвременното левичарство отдавна не се интересува от хората на труда .Защитава гейове, всякакви етнически и религиозни малцинства,проповядва лъжи като глобално затопляне, причинено от човешка дейност,насърчава жените да абортират,и да работят, вместо да си отглеждат децата.
  Затова и протестите на хората са им чужди.И защитават Макрон.

 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":

  Съвременното левичарство е съставено именно от хората на труда. Няма как да бъде иначе. Тези които протестират са левичари.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Е тука нещо една мацка си казва исканията. Ама те някак си се различават от това дето говорят анализаторите. Така че да си говорят, а па после като не познаят да се правят на учудени или пък да ги игнорират докато проблемът не ескалира.

  https://twitter.com/VJ_Rises/status/1069721685681758208

 22. 22 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":Съвременното левичарство е съставено именно от хората на труда. Няма как да бъде иначе. Тези които протестират са левичари.
  —цитат от коментар 20 на Боян Таксиров


  Те да.Ама не и партиите,които претендират да са леви или медиите.Ето и сега вместо ПЕС да искат повишаване на заплащането на труда и повече права за работниците,те ще приемат декларация в подкрепа на Истанбулската конвенция и пакта за миграцията на ООН.

 23. 23 Профил на Veneta Gárdos
  Veneta Gárdos
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами тогава кога работят? А защо крадат, рушат и палят? До коментар [#20] от "Боян Таксиров":

 24. 24 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":

  Да заковем и по един кръст в антрето и да върнем училищата в манастирите. Също така, всяка вечер ракия, салата и бой по жената.
  Българинът може и да е излязъл от селото, но то от него явно не е.
  П.С. Ботовете пак зацъкаха плюсове по приятелски настроения тролетариат. Което донякъде отговаря на въпроса кои са жълтите жилетки и кой стои зад тях.

 25. 25 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":Да заковем и по един кръст в антрето и да върнем училищата в манастирите. Също така, всяка вечер ракия, салата и бой по жената.Българинът може и да е излязъл от селото, но то от него явно не е.П.С. Ботовете пак зацъкаха плюсове по приятелски настроения тролетариат. Което донякъде отговаря на въпроса кои са жълтите жилетки и кой стои зад тях.
  —цитат от коментар 24 на Chung Kuo


  Какви кръстове, манастири и ракии те гонят?Какво общо има това с темата?

 26. 26 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#23] от "Veneta Gárdos":

  В Събота и Неделя. Освен това вероятно са си взели по някой почивен ден за през седмицата на щафетен принцип. Няколко дни работят - един ден рушат и палят, като са се съгласували помежду си така да вземат почивните дни, че все да има хора, които да рушат и палят.
  Но ако не ходеха и на работа, щяха да са много повече.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 27. 27 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  Явно една сериозна част от "протестиращите" не ценят чуждият труд и имущество. Дошли са да повилнеят и да се награбят. Левичарска работа.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  На вандали отстъпки не трябва да се правят, в края на краищата, 20, 30, па дори и 100 000 човека НЕ представляват многомилионна Франция, да не говорим за хора, които искат 'пълна смяна", но очевидно не знаят и в скоро време няма да им се избистри, с какво точно искат да заменят сегашното, лошо според тях положение.
  Това мноооого ми напомня нашите Янчо Дудов, Ангел ( Че Гевара, не му помня името) и прочее лумпени, които водейки още нека да са и хиляда подобни на тях, протестираха уж срещу цените на тока, а след това и те искаха да сменят системата.
  Резултата го помним или може би не?

 29. 29 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#17] от "Боян Таксиров":

  Колега, ама Вие четете ли френска преса? Точно цветът въобще не е маловажен! Не виждате ли, че жилетките реално са зелени, но се наричат жълти? Тони Николов определено е франкофон и следи дискусиите във Франция отблизо. Забелязахте ли, че точно известните и влиятелни критици на капитализма се дистанцират от жълтите жилетки? Между другото, в политическия спектър жълтото е цветът на либертарианците, тоест по същество на дикенсовия капитализъм.... И точно такъв турбокапитализъм настъпва в дестабилизираните общества....

 30. 30 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  В събота ще е големия купон.
  —цитат от коментар 10 на eti mehter


  Ердоган този купон би прекратил в рамките на два часа, и после бързо-бързо би построил още 500 затвора.
  Честно казано, в такива моменти донякъде завиждам.

 31. 31 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Натрупано цивилизационно системно напрежение исторически избива по следния начин:
  1) при англосаксите--чрез неочаквани избирателни резултати (в наши дни--Тръмп и Брекзит)
  2) при континенталните европейци--улични бунтове и революции и преврати


  САЩ и Британия се оттеглиха засега и се занимават със себе си, обръщайки внимание на външния свят само когато искат да вземат нещо от него.

  Остнахме само континенталците. Дребосъците не се броят--останаха Германия, Франция, Италия, и Испания. Италия или Испания ака "паднат"--оше има надежда.

  Но ако Франция падне--дотук бяхме. В рамките на сегашното поколение се връщаме в джунглата от преди втората световна, където всеки е срещу всеки на ниво държави, а вътре в държавите въпросите се решават чрез въоръжени отряди.

  ...Въпроса е че преди световните войни Европа беше най-силния и богат континент, и големите играчи контролираха целия свят без САЩ и Япония чрез колонии.

  А днес останалия свят дръпна много, и Европа е без колонии, и няма технологическо превъзходство.

  Затова разделена Европа в наши дни ще оцелее точно десетте години които ще са нужни на Китай, Русия, и арабите да я погълнат финансово, политически, и всякак.

 32. 32 Профил на it
  it
  Рейтинг: 429 Неутрално

  "Говори се за: пълна "смяна на системата", Генерални щати на гражданите, отменящи парламента и сената, заличаване на политическите партии, отмяна на данъците за средната класа и по-бедните, за мащабно разгръщане на социалните придобивки и така нататък".

  Нали това искаха и по време на скорошните протести у нас? Смяна на системата, яко социални придобивки, не на политиèските партии, евтин бензин, западни заплати...

 33. 33 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  "Говори се за: пълна "смяна на системата", Генерални щати на гражданите, отменящи парламента и сената, заличаване на политическите партии, отмяна на данъците за средната класа и по-бедните, за мащабно разгръщане на социалните придобивки и така нататък".Нали това искаха и по време на скорошните протести у нас? Смяна на системата, яко социални придобивки, не на политиèските партии, евтин бензин, западни заплати...
  —цитат от коментар 32 на it


  Точно, точно, и "долу партиите".
  Ние сме в исторически цикъл на "бунт на сгантта"; само при англосксите това се канализира в абсурдни резултати на изборите, а в континентална европа--изригване на улиците и потенциални опити за преврати.
  Ето в такива моменти си личи предимството на вековна демокрация--механизмите и наистина успяват да канализират тези импулси. А в страни като Франция, дето ту има революция, ту реставрация, ту втора, трета, осма революция и реставрация, ту се окупира от некви нацита... Там е по-крехко положението.
  Т.е. не "там" а "тук на континента".
  Трябва тепърва още ние да работим, и после нашите деца и внуци да работят, за да може след 100 години в континентална Европа също да се установи толкова стабилна демокрация, че когато масовата психоза изригне--това да се прояви чрез нещо като Тръмп или Брекзит, а не чрез бунтове, преврати, и всякакви фюрерчета.

 34. 34 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Френското ЖЪЛТО е поредния опит за цветна революция! Да видим как гран насион ще се справи с този уродлив проблем!

  Мърфи е оптимист!
 35. 35 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Френски Майдан:)
  Сега е момента всякакви смешници сепаратисти из корсики и бретонии да почнат да се опитват да се цепнат. Таман да се покажат, после като се стабилизира положението, службите да знаят на кой да набият канчето.

 36. 36 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Да, народът е суверен – азбучна истина на всяка демокрация. Но всеки суверен е в състояние да греши"
  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Това е обяснението и оправданието на всеки замозабравиол се ГНУСЕН тиран и диктатор! От Пол Пот и Бокаса до Сталин, Хитлер и Ким Ир Сен!

  Кой е този "умник", който знае какво е по-добро за мен, за теб, за нас!? Къде е гаранцията, че въпросният "умник" няма да се окаже поредният тъпанар, заради чиито злоупотреби, глупости и просташки грешки пак няма да плащаме? Защото ВСИЧКО ПЛАЩАМА НИЕ!

  Не, уважаеми! Народът може и да греши, но това е неговото Суверенно Право. Понеже КОЙТО ПЛАЩА СМЕТКАТА - ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА!

  Нямаш право да кажеш, че 85 % от французите са грешащи идиоти, а тоя бабищник е "умник".

  Който си въобразява подобни неща ще мине по пътя на Мария Антоанета. Някъде образно, някъде и буквално!

 37. 37 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Авторът сам признава, че 80% от французите подкрепят протестите. Е как тогава да наречем един цял народ "невежа тълпа", а един БАБИЩНИК - "умник", който по-добре знаел?

 38. 38 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#30] от "patilanskomeze":

  От общо 67 милиона французи в работоспособна възраст са около 70%, т.е. 47 милиона. От тях, според официалната статистика 80% подкрепят протестите. Т.е. това са 37.6 милиона. От тях 50% са жени. Остават 19 милиона мъже ФРАНЦУЗИ, от 18 до 65 години годни да се бият и убиват.
  Срещу тях могат да застанат 215 хиляди редовна армия + 100 хиляди жандармеристи. Обаче на войниците и жандармеристите роднините са им между тези 19 милиона! Затова не може да се предвиди тяхното поведение. Справка - всички революции.

  Как ти се вижда сметката? А даваш ли си сметка докъде трябва да им е дошло на тези хора, за да се опълчат 80 от всички французи срещу властта?

 39. 39 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 941 Неутрално

  “в този предупредителен цвят боядисват и ...”
  ——
  Жълтото е по скоро цветът на оплескалият се френски “ елит” ... и не само — английски / брексит/, американски / Тръмп /... само дека е мадам Помпадур да им събира жълтото в памук?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 40. 40 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#11] от "Петър42":
  “прочети и "В очакване на варварите" на Кавафи”
  ——
  Много хубава асоциация, само дето, ако си спомням добре, проблемът не беше във варварите, а в тяхното отсъствие.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 41. 41 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":
  До коментар [#4] от "lz2":
  До коментар [#5] от "pamela":
  ...
  ——
  Надявам се поне да се досещате сега що един “бай” управлява България 40+ години, а друг един— 10+. Всяка тоалетна има огледала ... да се види човек ... само ако не си стиска оците, де.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 42. 42 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#8] от "jgu46589028":
  “Проблемът на демокрацията е, че в съвременният й вид тя винаги се изражда в плутокрация.”
  ——
  +
  Терминът е “демоплутокрация” — (зло)употреба на демократични форми на управление единствено в интерес на най-богатите.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 43. 43 Профил на Скелета
  Скелета
  Рейтинг: 26 Неутрално

  До коментар [#23] от "Veneta Gárdos":

  Дали всички протестиращи рушат и палят?
  При големите масови протести винаги има провокатори, така беше и през 1997 в София.
  А кой ги праща и кой им плаща остава неясно, но е най-изгодно на олигархията в съответната държава...

 44. 44 Профил на Veneta Gárdos
  Veneta Gárdos
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да, така е! ... Заради такива изстъпления страда демокрацията и заради тях нещата вземат друга посока. До коментар [#43] от "Скелета":

 45. 45 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Добре е преди да се пише за нещо да се спази конструкцията на есето за да е ясно какво се е случило, как да се тълкува и решение или тенденции. Увод, изложение и заключение, не е твърде сложно. "Автора" предава само резултатите, което вече издава едно нелицеприятно лице на тълпата, което е в разрез с истината и съответно интересите на читателя, което е сигнал за чиста соросоидна пропаганда!

  Увод - какво се е случило и генезиса на проблема - Алчния елит във Франция с представляващо лице Макрон реши да смъкне още една кожа от гърба на работническата класа под формата на акцизи за горивата. Осен това се облекчават данъците на богаташите. След като цялата тежест се прехвърля от здравия крак на болния е редно да се понесат последствията, които ескалират винаги във следната последователност - Протест, гражданско неподчинение, бунт, революция.

  Това са истинските опорни точки на увода(с елементи на разсъждение) ако следваме един по-систематизиран подход.

  Изложение - вината на елитите за изпускането на историческия детерминизъм. Икономически аспект на проблемите - финансов капитал и индустриален капитал. Индустриалния капитал водещ до прогрес и здрава конструкция на обществената пирамида - работническа класа, средна класа и индустриалци. Финансов капитал - няма нужда от средна класа - поглъщане на малки фирми в транснационални компании и превръщане на обществените отношения в господстваща класа и подчинена класа от "Машината на времето" Хърбърт Уелс. Семейство Барух са печален пример за разбеснелия се финансов капитал, тях ги няма във класацията на Форбс.
  От там тръгват проблемите с работещите бедни, алчния финансов капитал поставя на ръба на оцеляването работническата класа защото липсата на пирамидалната структура която да предава проблемите и решенията по нива е разрушена или се руши. Политиците служат на няколко фамилии, те са загубили връзка в обществото, липсата на средна класа служеща за амортисьор между елита и работниците създава предпоставки за челен удар рано или късно.

  Има и друг аспект на проблема - прекалени разходи за богаташки приумици, наука и изследвания, ако се върви с по-умерени стъпки, а не се харчи безогледно обществения ресусрс, като милиони за търсене на извънземни, милиарди за военни, преоизведения на изкуството, бижута, спортисти и т.н. средствата могат да се разпределят много по-справедливо и всички да живеят достойно. Винаги ще има една прослойка от бедни, но тя не трябва да превишава определен процент от обществото, винаги ще има и безработни, които също трябва да се поддържат в определени граници.
  Преминаването на червените линии трябва да е сигнал за управляващите, за какво са им милиарди ако нямат глави(Мария Антоанета)?!?

  Заключение - Ако елита е разпищолен, глупав и не произвежда обществено значими идеи то е време за промяна. Щом интелигенцията е сервилна и политиците бранят интересите само на върхушката ще дойдат националистите с не до толкова приятен речник и плуралистични идеи, миришещи лошо на работническа класа. Когато положението стане нетърпимо изтънчения либерал отстъпва на мрачния националист или популист, както обичат да се изразяват илитератите. Марксиската философия на работническите лидери не е от полза на никой, доказано е във времето.

 46. 46 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  За по-изтънчените юзъри трябва да споменем, че тълпата основно се състои от ниските прослойки на обществото, нормално е да има и много примитиви, които започват да палят и грабят. Те са много важни за всяка демокрация защото се борят за правата на всички и показват ясно на управниците когато са прекалили. Когато разни дебили по високите етажи не разбират от протест, мисленето им трябва да бъде подпомогнато от по-строги действия на суверена. Класическа аналогия е с третия закон на Нютон!

 47. 47 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#45,46] от "otrqdnik":

  Съгласен.

  Ще ми се това, което си написал да го прочетат самозабравилата се паплач от "политическия елит", начело с Курнелка с Техноимпекса и бат'Баце.
  Обаче няма да се случи, понеже Курнелка се е фокусирала върху вземането на властта заради парите от бюджета, а бат'Баце се е съсредоточил върху запазването й, пак по същата причина. Освен това той вече си е изпълнил плана по четенето, знаете с "Винету".

  Трябва някой да им изкрещи в лицето:

  "НИЕ НЕ ЖИВЕЕМ САМО ЗА ДА ВИ ПЛАЩАМЕ НА ВАС ДАНЪЦИ!!"

 48. 48 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#45,46] от "otrqdnik":

  Съгласен.

  Ще ми се това, което си написал да го прочетат самозабравилата се паплач от "политическия елит", начело с Курнелка с Техноимпекса и бат'Баце.
  Обаче няма да се случи, понеже Курнелка се е фокусирала върху вземането на властта заради парите от бюджета, а бат'Баце се е съсредоточил върху запазването й, пак по същата причина. Освен това той вече си е изпълнил плана по четенето, знаете с "Винету".

  Трябва някой да им изкрещи в лицето:

  "НИЕ НЕ ЖИВЕЕМ САМО ЗА ДА ВИ ПЛАЩАМЕ НА ВАС ДАНЪЦИ!!"

 49. 49 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#48] от "Поручик Балканец":

  Така си е. Знаеш ли колко ми е болно да видя човек, като "автора", който е на възрастта на баща ми, а с разсъждения на младенец. Отчайваща картина. Това потвърждава моята теория за високо образования глупак - цял живот е зает със запаметяване на каква ли не информация, в мозъка му са щамповани страхотни фрази и пасажи, а когато трябва да направи прост анализ и да мисли, да приведе знанията си в употреба е напълно неадекватен и негоден, защото просто прилага някой цитат и мисли, че е открил топлата вода.
  Имам предвид, че прекаленото учене и трениране на краткосрочната памет по някакъв начин уврежда аналитичното мислене. Много хора, си мислят, че разсъждават когато използват запаметен цитат...
  Затова все си мисля, че човек трябва да получи по-всеобхватно образование и да е по-пълноценен за себе си отколкото да е твърде тесен специалист, не трябва да се роботизираме. В новите програми за инженери примерно философията отпада до колкото знам.

  Колкото до Франция и Макрон - трудно е да обясниш на тесен специалист - банкер структурата на социалната система и важните взаимовръзки в нея, когато в главата му са само проценти, числа и пари. Особено, когато в кабинета му се редуват мастити милиардери без нито един работник или мениджър. Хората които търкат дълго университетската скамейка са обикновено доста незрели.

 50. 50 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Твърде дългото вземане на решенията в петата република "на тъмно" е довело до ликвидацията на средната средната класа и поставянето на огромното мнозинство от французите на екзистенц минимума. Самият факт на този нескопосан проект "Макрон" говори за пълното самозабравяне на елитите, които абсолюно безхаберно вярват, че силовите решения "на инат" ще им запазят привилегиите и статута.

  Протестите се разширяват в посока Белгия, а според мен и оставката на Меркел има връзка с общоевропейските количествени натрупвания на проблеми, водещи до нови качествени изменения. Някой не особено умен пося ветрове, да видим какво ще пожъне.

 51. 51 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  На Меркел се гледа по-скоро като диагноза отколкото на политик. Крайния либерализъм, който носи непоправими щети на нацията. След такива като нея се появява нуждата от хитлеровци, защото обикновените политики не работят в краткосрочен план. Крайните националисти стават особено политически активни когато араби почнат да колят и бесят в страната им!
  Накрая остава пътя само за зверствата. Хашек много добре, визионерски го е казал в книгата си:

  — И без разбойници не може — каза Швейк, като се изтегна на сламеника, — ако хората си мислеха само доброто, не би минало много и те биха се изпотрепали помежду си.

 52. 52 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Весело

  "Страхуват" ли ви "жълтите жилетки", авторе? Друго си е да има "представителство", фондации, "форуми", грантове, Обама, Меркел, данъци, данъци. Тоя не е разбрал май каква е идеята на "жълтите жилетки" - това са хора дето карат коли, не диверсифицираните французи дето се возят в конските вагони на метрото.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 53. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 55 Профил на gueorgui tzvetanov gueorguiev
  gueorgui tzvetanov gueorguiev
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Смяна на системата.Коя???Капиталистическата ли друга освен социалистическа да я замени не зная.Толкова ли е трудно да каже ,че беднотията иска СОЦИАЛИЗЪМ. Айдете сега платените хейтъри висящи в интернета почвайте.....Аман от тоа измислен свят

 55. 56 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":


  По-лошо от анархията няма.Това са днешните протестиращи жилетки.И си крият лицата, ми защо бре?Нека да видим кой си и с какво допринасяш за благосъстоянието на това общество и после да преценим дали заслужаваш повече.Подготвяйте жандармерията, повече бой трябва, отстъпиш ли веднъж, ти се качват на главата.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  В грешка сте. Анархията е най-съвършенният обществен строй за който човечеството все още не е готово. Попрочетете малко по темата.

 56. 57 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#34] от "султана глаушева":


  Френското ЖЪЛТО е поредния опит за цветна революция! Да видим как гран насион ще се справи с този уродлив проблем!
  —цитат от коментар 34 на султана глаушева


  Ще се справят, не ги мислете! Имат опит.

 57. 58 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Френският политически елит с облекчение повери именно на социалистическото конте Макрон да извърши технологична проба по демонтажа на френския социализъм. И той с целия си акъл прие. Суета сует... Реформаторската рокля по английска мода на кака Маргарет излезе бая големичка за политическото му телце. А вездесъщите кремляди просто яхват вълната и ловят рибка в мътна вода.
  Сегашните вълнения не че нямат известна прилика с бурните събития от май 1968-а, но само толкова. Да сравняваш Макрон и дьо Гол е все едно да се силиш да дигаш Тръмп със скрипец върху историческата площадка, отредена за Роналд Рейгън.

 58. 59 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#45] от "otrqdnik":

  Много добре казно/писано/!Мисля, няма какво повече да се добави и нямакакво да се отнеме.Напълно изчерпателен и ясен анализ.Респект!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 59. 60 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#45] от "otrqdnik":

  ``прекалени разходи за … наука и изследвания …, ако се върви с по-умерени стъпки, а не се харчи безогледно обществения ресурс, като милиони за търсене на извънземни … средствата могат да се разпределят много по-справедливо и всички да живеят достойно.''

  Много интересен анализ. Този и също анализът на greyeagle в другата тема, където разказа за разбиранията си относно обявените добри намерения на елитите на Америка и позорните, трагични резултати от реализирането на тези намерения. Жалко, че няма някъде, където да се съхраняват подобни умни анализи, далеч превъзхождащи днес анализа на Тони Николов (казвам го със съжаление, защото е имало дни, когато съм чел наистина съдържателни неща от него.)

  Аз бих добавил поголовно разхищение и за нелепости като това да пръскаш милиарди, за да доказваш невъзможни неща, като това да се опитваш да потвърждаваш експериментално очевидно непотвърждаемата, абсурдна, Айнщайнова относителност. Един такъв шарлатанин, уж установил гравитационни вълни, които уж доказвали Айнщайновата относителност, щял да чете лекция в БАН сега на 11 Декември (както ни осведоми klimentm). Дошъл в най-бедната икономика да лъготи, та България като член на ЕС да лобира за още мангизи да се налеят в кофата му без дъно. Защо в Бъгария? Ами, защото е най-бедна и трохите, които ще подхвърли за целта, са несравнимо по-малко, отколкото, ако тръгнеше из по-развитите икономики.

  Целият народ български трябва да се надигне срещу това разхищение и не само да не му даде на тоя да се добере до трибуната, а да иска спиране на подобно малоумно милиардно финансиране, както и да се върнат вече загробените милиарди. Няма по-подла корупция от тази, която се вихри днес в уж-науката (това е по симеоновски, но тук си е напълно на място), субсидирана от ЕС. Всякакви такси за горива, и какви ли още не проблеми, които са изкарали днес народите на улицата бледнеят в сравнение с това закичило си етикета наука, разхищение и подлост.

 60. 61 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Прави ми впечатление, че хората на тези протести са разнородни и неорганизирани. Има и провокатори. Няма ясни искания и предложения, а това компрометира протестния процес.

  Пускам една идея тук. Ще я тествам и другаде.

  Идеята е за приложение.

  Protest Maker 1.0

  Това ще е нещо като фреймуърк за протести. А фреймуърк-ът(рамка) е концепция, правила и подходи, как да се прави едно нещо. Терминът е от програмирането, но може да се приложи и в обществото.

  Всеки може да поства идеи за протест през приложението за протести, инсталирано на смартфона. Различни хора могат да гласуват по тези идеи. Без постове и коментари, само цъкане на плюсове или нищо. Горещите, трендови идеи се показват, щом се отвори приложението или в бекграунд. Така е вероятно смислените идеи да изкристализират, по метода на пробата и грешката и големите числа. Когато една идея набере скорост и се стигне до протест, приложението ще даде информация за този протест, дали има дрес код или символ(жълти жилетки примерно), какви са исканията и целите на протеста, подредени и систематизирани на базата на гласуване, правила на протеста - да не се толерира насилие, трошене на витрини и палене на коли, примерно, така че който върши тези работи да бъде приеман като провокатор и т.н. да се показва графика хора с какви убеждения ще участват или участват в протеста и т.н. При протичане на протеста приложенито се свързва с Гугъл Мапс, чрез което участника ще може да удостовери дали е бил на протеста, и само тогава да може да дава мнение за евентуални инциденти, случили се по време на протеста. При развитие на протеста и появата на нови искания, пак ще се гласува по тях и информацията ще се появява на приложението подредена и систематизирана.
  Идеята е да се минизира информационния шум и хаоса, съпътстващ такива събития.

  Така хората ще бъдат много по ориентирани какво се случва, защо се случва, как се случва и дали да го подкрепят и изобщо да си създадат мнение.

  Не бива да има форуми или дискусии, те трябва да протичат другаде. Всичко трябва да е просто и минималистично и да създава правилата, по които да протича дадено събитие, така че до да не се изроди в нещо друго, както и никой да не може да го "яхне". Информацията трябва да е само статистическа и фактологична, без индивидуални мнения, шум, тролове и т.н.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK