Уж има свободен пазар на ток, ама не съвсем

Уж има свободен пазар на ток, ама не съвсем

© Надежда Чипева, КапиталЕнергийните политика и законодателство в България все повече приличат на упражнение от четвъртия кръг на ада (по Данте Алегиери) - кипи безсмислен труд, примесен с жестоки проклятия. От години сред основните приоритети на управляващите са енергийната сигурност и гарантирането на конкурентоспособни цени на енергийните ресурси, а постоянно сме свидетели на протести относно цените на горивата, електрическата и топлинната енергия, природния газ и т.н. Причината - пазарът на ток е свободен, но е доминиран от държавни компании, при това основните играчи са част от един държавен холдинг.


Последният епизод от тази комедия, след протестите за цените на горивата, започна в началото на тази седмица с обявеното спиране на заводи в Стара Загора заради високата цена на електрическата енергия, а малко след това последва и изпращането на отворено писмо до премиера по същия въпрос. Интересно, че по същото време миналата година работодателските организации отново стана болезнено ясно, че цените на уж свободния пазар на електрическа енергия се манипулират. Последваха протести на работодатели, което доведе до скоропостижни законодателни промени. Както се вижда от настоящите протести относно цените на свободния пазар, това не доведе до желания резултат.


Последното не е изненадващо по няколко причини. Първата е, че промените бяха направени твърде прибързано и без необходимата подготовка. Втората е, че в резултат на това липсва оценка на въздействието, оценка на рисковете и изграждане на механизми за тяхното управление, което може да доведе до точно обратния на желания ефект - по-ниско доверие в пазара. Третата е, че още през 2013 г. Европейската комисия препоръча "да се осигури достатъчен на брой търговски участници на свободния пазар от страна както на търсенето, така и на предлагането, за да се осигури ефективна конкуренция". Това заключение е потвърдено в доклада на Световната банка от 2017 г. с допълнението, че "обединението с електроенергийния пазар на ЕС е единственият устойчив вариант за избягване на потенциален риск от нарушаване на конкуренцията на пазара, поради факта, че България е сравнително малък пазар с малък брой производители".
За съжаление нито една от тези, а и от ред други, препоръки не е изпълнена, поради което Комисията за енергийно и водно регулиране пише в доклада си до Европейската комисия, че "може да се направи изводът, че пазарът е силно концентриран и слабо конкурентен". И ако трите най-големи пазарни участника (държавни компании) на пазара на едро на електрическа енергия формират около 85% от търгуваните количества, то на пазара на природен газ около 99,5% се продава от една държавна компания - "Булгаргаз". С други думи ситуацията е много сходна с тази на пазара на горива.


Реално промените от началото на тази година сложиха каруцата пред коня, тъй като "изсипаха" големи количества от страна както на търсенето, така и на предлагането на свободния пазар без гаранции, че постигнатата на него цена може да се нарече пазарна. За целта от Световната банка предлагат създаване на зони за внос/износ, което беше хубаво да се случи до края на 2016 или началото на 2017 г., а близо две години по-късно все още не е факт, а пазарът остава "силно концентриран и слабо конкурентен".


В условия на ограничени пазарни сили би следвало да има силни регулация, надзор и дори санкции, което означава също така силен и независим регулаторен орган в лицето на Комисията за енергийно и водно регулиране. С промени в Закона за енергетиката от средата на 2018 г. комисията получи правомощия за извършване на "предварително проучване за наличие на обосновано предположение за извършено нарушение", въз основа на което може да образува "производство за установяване на нарушение на чл. 3 и 5 от Регламент (ЕС) № 1227/2011[1]". Това обаче е крайно недостатъчно, тъй като от години въпросът с реалната независимост на регулатора не е решен, с други думи той продължава да е независим само на хартия. За целта "КЕВР ще трябва да изгради вътрешен капацитет за прилагане на Регламента на ЕС", обясняват от Световната банка. Личи си, че това не се е случило както по ниските разходи на комисията[2], така и по напрежението в сектора.


Нещо повече - това не е първият случай. Както казахме, подобно напрежение имаше и в края на 2017 г., но конкретно съмнение за злоупотреби на цени под пазарните имаше през лятото на 2018 г. Все още няма резултати от разследването. В началото на ноември регулаторът започна нова проверка, резултати от която се очакват в началото на следващата година. С други думи това, че регулаторът има правомощия да контролира търговията на борсата не означава, че това ще се случи или защото няма капацитета да го направи (липса на финансова независимост), или защото няма желание (липса на политическа/корпоративна независимост).


На последно място, но не и по значение, трябва да се отбележи, че трите компании, производители на електрическа енергия, които формират около 85% от търгуваните количества - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2" и НЕК, са държавни и са част от държавния Българския енергиен холдинг (БЕХ). Именно те бяха и причината за влезлите в сила от началото на годината промени в търговията с електрическа енергия, тъй като управляващите предпочетоха законодателни промени вместо да влязат в ролята си на принципал на тези дружества и да прекратят порочните практики. На същия феномен ставаме свидетели и днес - държавни компании продължават да изкривяват пазара, държавният регулатор продължава да не успява да прекрати това, а управляващите се държат все едно нищо не зависи от тях и все едно някой друг назначава управителните съвети и изпълнителните директори на тези дружества.


"Дневник" публикува анализа на Института за пазарна икономика.


[1] Регламента на ЕС относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия
[2] Традиционно бюджетът на регулатора се използва за генериране на печалба, а не за покриване на необходимите му разходи за обезпечаване на дейността му, като едва през 2019 г. се очаква разходите да достигнат 67% от приходите, докато през предходните години делът им е около 39%


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  Какъв свободен пазар на ток при тези прескъпи зелени енергии?
  Щем, не щем ни задължавт да ги плащаме. Като при това колкото и зелени данъци да плащаме все не им е достатъчно.

 2. 2 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Момче, недей да носиш очила, без да имаш нужда от тях, защото наистина ще си развалиш очите. След време ще съжаляваш, сериозно го казвам.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  "предварително проучване за наличие на обосновано предположение за извършено нарушение"
  ____________
  Свободния пазар е само за енергийните анархисти които са завладели и Комисията за енергийно и водно регулиране!
  Иначе си остава обоснованото предположение ,че българските потребители и българския бизнес искат да плащат най-високата пазарна цена от ВЕИ и мириканските тецове като нямат нищо напротив енергията от Козлодуй по 5ст да се изнася в съседни страни!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 281 Весело

  Момче, недей да носиш очила, без да имаш нужда от тях, защото наистина ще си развалиш очите. След време ще съжаляваш, сериозно го казвам.
  —цитат от коментар 2 на espresso


  Що бе? Така изглежда по-умен. За красив, не знам.

 5. 5 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Пазарът на ток е свободен, колкото Борисов е десен...

 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Там, където има тръби или кабели, няма свободен пазар.

 7. 7 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 588 Любопитно

  Свободен е пазара...условно. Като вземе някой български наркобарон да си припере парите през тоя пазар и закупи на дълги позиции малко по-сериозни количества и цената скача в пъти. А произход на парите за тия сделки някой търси ли?

  мурзилка
 8. 8 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 876 Неутрално

  И обикновени хора и бизнес ще го разберат или вече го разбират по фактурите. Дали да си пожелаеме "жълти жилетки" и в България? Както е тръгнал този безпардонен грабеж няма хич да бъда учуден.

 9. 9 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Дали да си пожелаеме "жълти жилетки" и в България?
  —цитат от коментар 8 на citoyen


  Аха само това ни трябва, жълти жилетки от тоя вид...

  http://by24.org/2018/12/09/russians_at_the_riots_in_paris/

  Имало едно време ссср...
 10. 10 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  [quote#9:"citoplast"][/quote]

  Че, кой друг може да органиизира подобни идиотщини?!

 11. 11 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1494 Любопитно

  [quote#9:"citoplast"][/quote]

  Мдааа, на калпавия Мак(а)рон руснаците му криви.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 12. 12 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  [quote#9:"citoplast"]
  —цитат от коментар 11 на pag
  Мдааа, на калпавия Мак(а)рон руснаците му криви.......[/quote]

  Поне разбрахме какви са исканията на протестиращите...

 13. 13 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  [quote#9:"citoplast"]
  —цитат от коментар 11 на pag
  Мдааа, на калпавия Мак(а)рон руснаците му криви.......[/quote]

  Констатации, към медията! Хайде бегай!

  Имало едно време ссср...
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  Енергетиката - това е тема с дъх на Бояришник. И на олигархически лобизъм.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  "предварително проучване за наличие на обосновано предположение за извършено нарушение"____________Свободния пазар е само за енергийните анархисти които са завладели и Комисията за енергийно и водно регулиране!Иначе си остава обоснованото предположение ,че българските потребители и българския бизнес искат да плащат най-високата пазарна цена от ВЕИ и мириканските тецове като нямат нищо напротив енергията от Козлодуй по 5ст да се изнася в съседни страни!
  —цитат от коментар 3 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  "Енергийни анархисти"?! Ти да видиш, какво развитие на комунистическата мисъл...!

 16. 16 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  липсата на пазарна икономика е характерна за цялата българска икономика ,скоро положението няма да се промени ,навсякъде монополисти и високи цени , за жалост няма как да се намери атомен Марешки ,да продава по евтин ток на пазарни цени ,така ,че напрежението само ще ескалира ,както и цените на ток ,газ ,горива ,храни т н .

 17. 17 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Коя е най-голямата заплаха за националната сигурност на България?
  Ограбването на българския народ (обществото) и непрекъснатото понижаване на благосъстоянието му от схемите на управляващите и непрекъснатия поток от корупция.

  Забелязах, че държавните дружества в края на годината, използвайки повишеното еуфорично настроение на раята си позволяват да завъртят едни схемички за поотръскване на потребителите. Това, което се случва на борсата на електроенергия е само част от цялото. Много от ВИК дружествата си позволяват да надпишат сметките - потреблението на вода се заплаща по отчета на отклонението, а не по отчетите на отделните потребители.
  Гогов, който не е слизал от амбразурата, защитавайки Русия вече заяви повишаване на цената на газа от януари с 5%.
  И всичко това се случва защото управителите на държавните дружества са политически назначени и знаят, че не ги ли нарочи Бойко могат да правят всичко, независимо от законовата и нормативна регламентация.

 18. 18 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Евтиния социализЪм отдавна свърши. Идва платения френски и датски социализЪм. Само чичо Дончо ще оправи дебилите от Брюксел!

 19. 19 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Др Стайков явно не е разбрал как функционира Невидимата Ръка.
  В момента баш имаме Свободни Цени , предлагани от Добрите Стопани в люта конкуренция помежду си на ползу матрялу. Свободната Цена != тънка цена, както си мисли др Стайков, а може със същата степен на вероятност да бъде и дебела цена, но и в двата случая е Свободна.
  Това което предлага др Стайков за да стане дебелата цена тънка е Лошият Стопанин да продава на Поробена Цена. Обаче в такъв случай всичките цени стават доминиращо Поробени, което е антипазарно и не е по либералному.

 20. 20 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 769 Неутрално

  ИПИ също са виновни за ситуацията. Когато, пространно им се обясняваше, че не може изобщо при толкова малко производители, да се формира пазарен конкурентен механизъм, те се биеха в гърдита, как борсовият механизъм ще оправи всичко/ реално това искаха от тях спонсориращите ги/. Да, ама това не е гарманския пазар на ток/ който между другото също изпитва трудности/.
  Реално старата регулация си беше добре. Но ИПИ винаги преписва, без да мисли.
  Сега обаче бягат от старите си становища.
  Срамна работа.

 21. 21 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Др Стайков явно не е разбрал как функционира Невидимата Ръка. В момента баш имаме Свободни Цени , предлагани от Добрите Стопани в люта конкуренция помежду си на ползу матрялу. Свободната Цена != тънка цена, както си мисли др Стайков, а може със същата степен на вероятност да бъде и дебела цена, но и в двата случая е Свободна. Това което предлага др Стайков за да стане дебелата цена тънка е Лошият Стопанин да продава на Поробена Цена. Обаче в такъв случай всичките цени стават доминиращо Поробени, което е антипазарно и не е по либералному.
  —цитат от коментар 19 на dosetliv


  Всъщност по дефиниция свободната цена е справедлива - в смисъл, че не изкривява разпределението на дохода и оптимизира използването на ресурсите - когато се формира на конкурентни пазари.

  След като при нас от едната страна на барикадата стоят тримца, които за капак си имат един собственик, за конкуренция не може и дума да става.

  Т.е. имаме си свободна монополна цена. Не е нещо невиждано на територията ни - и с горивата е така.

 22. 22 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Т.е. имаме си свободна монополна цена.
  —цитат от коментар 21 на До руските мекерета


  Така е, но пък е Свободна. Др Стайков предлага за по - евтинко да продават на Поробени Цени. Обаче кой ще е тоя ахмак да продава на добра воля на Поробена Цена, като Свободната е в пъти по - дебела?

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3298 Неутрално

  До коментар [#8] от "citoyen":

  В началото на 2013-та година имаше наченки на истнски граждански протести. Жалко, че така бързо угаснаха. Но, практиката показва, че на управляващите бързо им минава страха и забравят, какво може да им се случи, ако прекаляват с цените на монополните стоки и услуги. Ама, пуста лакомия и кражба...!

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  [quote#22:"dosetliv"][/quote]

  Има два начина за елиминаране на свободната монополна цена, като и двата са в компетенциите на държавата.

  1. Директен контрол на цената . Ефект: "поробена" цена, ако правилно съм схванал смисъла на думата в случая.

  2. Създаване на условия за увеличаване на конкуренцията. Ефект: свободна немонополна цена (неминуемо по-ниска при равни други условия)

 25. 25 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#20] от "grayeagle":

  Точно обратното. Това е един от малкото смислени пазарни анализи, които прочитам наскоро.

  Въпреки че не съм фен на пазарните принципи във всяка една част от личният и публичният сектор трябва да призная, че удрят в десетката. Малко демонополизация в енергийният сектор няма да се отрази зле на бизнесът и потребителят като цяло. Особено при перспективите с Бойков пАток и АЕЦ БелеНЕ.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 26. 26 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 844 Неутрално

  СОЛАРНАТА ГИНКА ЧЕ ГИ ОПРАВИ НЕЩАТА , ТА ТАКА !

 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7466 Неутрално

  Може да има свободен пазар на тока ама друг път не и сега.

 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4159 Весело

  От де ще дойде свободен пазар на тока в страна в която няма истински пазарни отношения?!

  klimentm
 29. 29 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Колко фотоволтаични и ветрени парка продават енергия на свободния пазар?

  Бог да благослови Америка за България!
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  "обединението с електроенергийния пазар на ЕС е единственият устойчив вариант за избягване на потенциален риск от нарушаване на конкуренцията на пазара, поради факта, че България е сравнително малък пазар с малък брой производители".
  Какъв пазар, каква конкуренция, какви пет лева. Мафията , която ни управлява толкова може или толкова прави.

 31. 31 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3933 Весело

  Свобода и Енергетика са две несъвместими като смисъл думи у нас ! Зависимост и олигархични лобита е правилното словосъчетание ! Таке е поне от 30 гдини ! Нищо изненадващо и със сегашното развитие на нещата !

 32. 32 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Пазарът на ток, газ и тефт не е локален, а световен! Поради това е абсолютно необходимо в България да имаме държавен монопол в този сектор, за да сме конкурентни на международния пазар. Една от най- развитите държави в света Южна Корея има могъщи концерни, зад които стои държавата с всичките и лостове и механизми за подкрепа. Как иначе Хюндай и Самсунг биха устояли на световната конкуренция. България не само че трябва да завърши по най- бърз начин атомната електроцентрала в Белене, но и да помисли за разширяването на атомната централа в Козлудуй. Прекарването на газопроводи пред плодородните земи на най- прекрасната на света Дунавска Равнина би имало катастрофални екологични последици, както и дупченето за шистов газ. Тряба да се насърчава строителството на вятърни, слънчеви и водни електроцентрали.

 33. 33 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 632 Неутрално

  По данните от фактурата ми за потребление на природен газ за битови нужди излиза,че плащам цена почти 1000 лв. за 1000 куб.м.!Онзи,мИеко говорещият от КЕВР ще каже ли нещо за това?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK